Daily Survey

Beograd, 13. Jun 2012.

SRBIJA

SAD ŽELE DA SARAĐUJU S NIKOLIĆEM

VAŠINGTON/BEOGRAD, 13. juna 2012. (Beta) Američka državna sekretarka Hilari Klinton prenela je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da SAD žele da Srbija nastavi putem evropskih integracija i rešavanja preostalih otvorenih pitanja s Kosovom, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.
Na sinoćnjem brifingu za novinare, ona je prenela da je američka državna sekretarka telefonom pozvala Nikolića odmah posle njegove inauguracije i čestitala mu na izboru za predsednika Srbije, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta.
Hilari Klinton prenela je Nikoliću da SAD žele da sarađuju s njim i da su suštinski zainteresovane da Srbija nastavi putem evropskih integracija, da Kosovo takođe nastavi da se približava EU i da međusobno uspostavljaju sve otvorenije odnose saradnje, dodala je Nulandova.

DELEVIC: VLADA ŠTO PRE, POSLA IMA MNOGO

BEOGRAD, 13. jun (Tanjug) – Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic porucila je danas da je novu Vladu Srbije potrebno formirati što pre, ali tako što ce svim strankama koje ce biti deo vladajuce koalicije biti jasno kakve odluke izvršnu vlast Srbije ocekuju."Vladu treba formirati što pre, ne samo zbog evrointegracija, vec zato što posla u zemlji ima mnogo. Sa druge strane važno je formirati vladu koja u posao koji je ceka ulazi spremna da donosi odluke koje su za taj posao važne", izjavila je Delevic agenciji Tanjug.
Vlada, kako je objasnila, odmah po formiranju mora da pode od dokumenata Evropske komisije i zakljucaka Evropskog saveta i Saveta ministara EU i prati jasno derfinisane prioritete."Potrebno je i nastaviti reformski proces, što je važno za proces evrontegracija, ali je još važnije za gradane zbog reformskog puta koji žele da vide. Gradani ne žele samo puko pomeranje kroz faze evrointegracija vec ono što se u zemlji cini da bi do tog pomeranja došlo", objasnila je Delevic.
Prema njenom uverenju, to ce biti i poruka koju ce predstavnici EU uputiti predsedniku Srbije Tomislavu Nikolicu tokom predstojece posete Briselu.
Kljucni prioritet koji je vazan za pocetak pregovora o clanstvu u EU, prema njenim recima, jeste dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dakle primena onoga što je dogovoreno, kao i postizanje dogovora o energetici i telekomunikacijama i pružanje podrške medunarodnim misijama da obavljaju svoj mandat na celoj teritoriji Kosova."EU uslove odreduje u atmosferi neslaganja o tome da li priznaje državnost Kosova ili ne, ali u uslovima slaganja da region kao celina mora da se krece ka EU, da medu svim akterima u regionu mora postojati saradnja, i sa te pozicije ona posmatra ispunjenje uslova", istakla je Delevic.
Pored toga, Brisel od Srbije ocekuje poštovanje demokratskih principa, vladavinu prava, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, poštovanje preuzetih medunarodnih obaveza, doprinos regionalnoj saradnji, uspostavljanje funkcionalne tržišne privreda sposobne da se nosi sa konkurencijom u EU i primenu pravnih tekovina EU u raznim sektorskim oblastima.
Ona, medutim, nije želela da spekuliše o šansama da Srbija do kraja godine dobije datum pocetka pregovora o clanstvu u EU, što je bila ambicija prošle vlade."Mislim da je uvek mnogo važnije šta možemo da uradimo da bi se do toga što pre došlo nego imamo li vremena da to uradimo i dokle bismo mogli da stignemo sa polovinom ili dve trecine uradenog posla", rekla je Delevic.
Ona je istakla da u vreme predizborne kampanje i pregovora o formiranju vlade proces evrointegracija nije stajao u mestu, buduci da je Kancelarija za evrointegracije obavljala niz poslova koje je bilo moguce obavljati u uslovima funkcionisanja tehnicke vlade.
Kancelarija je, kako je objasnila, pratila primenu zakona, izveštavala Evropsku komisiju o uradenom, ucestvovala u tehnickim sastancima pododbora za sporovodenje Prelaznog trgovinskog sporazuma, sektorskim sastancima i ugostila više tehnickih misija Evropske komisije.

SRBIJA – REGION

DODIK: NIKOLIC DA PODIGNE PRIPRAVNOST VOJSKE

BEOGRAD, 13. juna 2012. (NIN) "Nemam šta ja da budem zadovoljan ili ne rezultatima izbora u Srbiji, interesuje me stabilna, jaka i sve jaca Srbija. Mogu da imam licne impresije, ali poštujem odluku vecine njenih gradana. I ocekujem da ce brzo formirati vladu" rekao je, pored ostalog, u intervjuu za NIN Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.
On je naveo da ne može da bira vladu Srbije koja zavisi od politickih partija, te da je to nešto sasvim drugacije od podrške koje je na predsednickim izborima dao Borisu Tadicu. Na pitanje da li bi podržao stav novoizabranog predsednika Srbije za upotrebu sile u borbi i za ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, Dodik je odgovorio kontrapitanjem: "Zašto postoji vojska nego da brani državu".
Ali kada je rec o Kosovu, ono je na politickom terenu i niko lud ne bi sada slao vojsku na Kosovo, niko nije avanturista i ne verujem ni da je Nikolic to mislio. Mislim da je racionalan u tom pogledu. Ja bih podigao pripravnost vojske i neke stvari ucinio da manifestujem snagu države, a ne bih samo sedeo i cekao da me neko zovne iz Brisela, Amerike i traži moje mirovanje. Neko bi zbog toga možda hteo da pregovara upravo o severu Kosova smatra Dodik.
On veruje u specijalne veze Srbije i RS kao i u brzi susret s predsednikom i premijerom i tvrdi da se ne meša u odnose u Srbiji, ali da nece biti ugodno saradivati sa vladom ako u njoj bude LDP.
Šta bismo mi imali s ministrima koji hodaju okolo i o RS govore loše, a iz Srbije su. Naravno da ce to narušiti odnose. Ako mislite da smo spremni da kažemo: "Dobro, treba da imamo razumevanja, nije moglo drugacije, pustite Cedu neka hoda po Evropi i neka prica loše o Banjaluci i dobro o Sarajevu", naravno da necemo to dopustiti rekao je Dodik.

PUSIĆ: ZAGREB ZA SARADNJU SA SRBIJOM

PODGORICA, 12. juna 2012. (Beta) Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas u Podgorici da je za zvanični Zagreb važna saradnja sa Srbijom i da će se na tome raditi u budućnosti. Komentarišući odsustvo hrvatskih zvaničnika sa inauguracije predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Pusić je novinarima u Podgorici kazala da je "važno" sačekati formiranje nove vlade u Beogradu i da se "slegne predizborna retorika".
U tom smislu Pusić je ponovila da su za Hrvatsku "neprihvatljive" pojedine izjave novoizabranog srpskog predsednika u vezi sa Vukovarom i Srebrenicom zbog čega, kako je ocenila, "treba sačekati neko vreme da se slegne predizborna atmosfera" u Srbiji.
"Kada se predizborna retorika pretvori u postizbornu, pronaći ćemo način saradnje u regionu, jer je to obaveza rukovodstava svih država koji moraju imati jasnu svijest što je alternativa nesaradnji", kazala je Pusić. Hrvatska ministarka je takođe konstatovala da na inauguraciji predsednika Srbije "nije bio niko od šefova država regiona" uz opasku "sem jednog izuzetka", ne imenujući crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića, što je izazvalo smeh prisutnih.
Upitan da li zamera hrvatskoj koleginici što je predsednika Crne Gore "nazvala jednim izuzetkom", šsef crnogorske diplomatije Milan Roćen je kazao da to "ne doživljava kao uvredu, već kao činjenicu", dok Pusićeva nije naknadno objašnjavala svoju opasku.
Roćen je objasnio da je Vujanović jedini predsednik države regiona koji je prisustvovao Nikolićevoj inauguraciji i ocenio da "to samo pokazuje da Crna Gora ima poseban odnos prema Srbiji i poseban interes za razvoj najboljih, mogućih odnosa" sa zvaničnim Beogradom.

CRNA GORA ZA RAZVOJ NAJBOLJIH ODNOSA SA SRBIJOM

PODGORICA, 12. jun (Tanjug) – Crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Rocen izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora ima poseban interes za razvoj najboljih mogucih odnosa sa Srbijom.
Replicirajuci hrvatskoj koleginici Vesni Pusic koja je izjavila da je odlazak crnogorskog predsednika Filipa Vujanovica na inauguraciju predsednika Srbije Tomislava Nikolica bio izuzetak jer tom cinu, osim njega, nije prisustvovao nijedan predsednik bivših jugoslovenskih republika, Rocen je kazao:
"To samo pokazuje da Crna Gora ima poseban odnos prema Srbiji i poseban interes za razvoj najboljih mogucih odnosa sa Srbijom. I ne smatram to nikakvom uvredom, Pusiceva je samo konstatovala jedan fakt", rekao je Rocen, preneli su podgoricki mediji.
Komenarišuci emisiju HRTa "Lijepa naša" u kojoj je Boka Kotorska prikazana kao hrvatska teritorija, Pusiceva je rekla da Hrvatska nema "apsolutno nikakvih teritorijalnih pretenzija".
"A nadam se ni Hrvatska televizija, iako se ona ne pita u tim pitanjima za mišljenje. Bilo kakva pomisao da bi se tu radilo o teritorijalnim pretenzijama ne postoji", precizirala je Pusiceva koja je danas doputovala u prvu zvanicnu posetu Crnoj Gori.

PODRSKA KANDIDATURI SVILANOVIĆA ZA GENERALNOG SEKRETARA RCC

BEOGRAD, 13. juna 2012. (Beta) Savet za regionalnu saradnju (RCC) prihvatio je danas u Beogradu kandidaturu Gorana Svilanovića za novog generalnog sekretara tog Saveta na period od tri godine, počev od 1. januara 2013.
Kandidaturu Svilanovića za novog generalnog sekretara RČ treba da podrže ministri spoljnih poslova Procesa saradnje u JIE (SEECP) na sastanku koji će biti održan sutra u Beogradu, a zvaničnu potvrdu daće šefovi država na sastanku u petak, takođe u Beogradu.
Svilanović je bio jedan od trojice kandidata za generalnog sekretara RČ, uz Mitju Močnika iz Slovenije i Bozkurta Arana iz Turske.
Na četvrtom godišnjem sastanku RČ odobren je i godišnji izveštaj generalnog sekretara te organizacije Hide Biščevića.
Na sastanku kojim su zajednički predsedavali Biščević i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, u ime Srbije kao predsedavajuće SEECP, razmatrana je aktuelna situacija po pitanju regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi u okviru RČ, kao i izazovi koji se nalaze pred tom organizacijom. Biščević, koji je na mestu generalnog sekretara RČ proveo skoro pet godina, čestitao je Svilanoviću na imenovanju za novog generalnog sekretara i izrazio spremnost da mu pomogne u prelaznom periodu.

KIM

ZA ADMINISTRACIJU SAD KOSOVO PRIZNALO 89 DRŽAVA, A NE 91

PRIŠTINA, 13. juna 2012. (Beta) SAD smatraju da je broj država koje su priznale Kosovo manji od broja koji navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, piše danas prištinska Koha ditore.
Dnevnik piše da je za administraciju SAD Kosovo priznalo 89 država, a ne 91 kako tvrde kosovske vlasti. Dva priznanja koje je proklamovao prvi zamenik premijera Kosova Behdžet Pacoli, Ugande i Nigerije, za SAD su sporna. "SAD imaju informaciju da je 89 država priznalo Kosovo. Bilo je izjava da su Uganda i Nigerija priznale Kosovo. Pismo koje smo mi videli i koje je poslao predsednik Ugande Museveni zameniku premijera Pacoliju ne predstavlja priznanje. SAD nisu videle diplomatsku notu Vlade Nigerije kojim bi se moglo utvrditi da su priznali Kosovo", saopšteno je iz američke ambasade u Prištini.
List je to pitanje ambasadi postavio pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton na jednom skupu kazala da je Kosovo priznalo 89 država.
Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi nije hteo da komentariše izjave visokih američkih zvaničnika, ali je kazao da je broj država koje su priznale Kosovo veći od 91. On tvrdi da je čak 105 država priznalo državni subjektivitet Kosova.
"105 država je glasalo za učlanjenje Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu. Glas za učlanjenje se slobodno može smatrati kao priznanje države", rekao je Seljimi.
Kabinet zamenika premijera Pacolija nije hteo da odgovori na pitanje o broju priznanja već je dnevnik uputio da se obrati MIPu Kosova.

HODŽAJ: SUDIĆEMO O NIKOLIĆU PO NJEGOVIM DELIMA, NE REČIMA

BRISEL/BEOGRAD, 13. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova "Kosova" Enver Hodžaj rekao je da je kosovska vlada iznenađena izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, ali da će Priština suditi o njemu na osnovu njegovih dela, a ne na osnovu reči.
U izjavi za "Juropijan vois" (European Voice) Hodžaj je odbacio svaku mogućnost podele Kosova i pozvao EU da jasno poruči Srbiji da mora da povuče "policiju i bezbednosne snage" sa severnog Kosova.
Šef kosovske diplomatije rekao je da je malo verovatno da će se bilaterlani razgovori Srbije i Kosova uz prosredovanje EU nastaviti dok ne budu primenjena dva ključna sporazuma.
"Srbija je potpisala neke sporazume proteklih meseci kako bi zaradila poene kod EU", rekao je Hodžaj, aludirajući na odluku lidera EU u martu da Srbiji odobri status kandidata za članstvo u Uniji. "Ali, bez primene tih sporazuma ne verujem da će doći do nove runde pregovora u Briselu", dodao je.
Hodžaj je pozvao EU da razradi "odgovarajući sistem" za praćenje sporazuma i njihove primene.
"Oni (sporazumi) su bezvredni ako ostanu samo na papiru", naveo je Hodžaj izdvojivši kao ključne sporazum o predstavljanju Kosova na regionalnim sastanicima i sporazum o integrisanom upravljanju granicma. Hodžaj je kazao da je EU oklevala da pritiska Srbiju u vezi sa sporazumima iz straha da uoči izbora u Srbiji to ne ugrozi šanse Borisa Tadića.
Ali sada je, dodao je, došlo vreme da institucije EU i zemlje članice "jasno poruče Srbiji da mora da povuče svoju policiju i bezbednosne jedinice sa severa Kosova". Hodžaj je rekao da bi Euleksu, trebalo da bude omogućeno da obavlja svoj posao na severu koji je pod srpskom kontrolom i da bi Srbi trebalo da prekinu sukobljavanja sa pripadnicima NATO.
Kosovski ministar je odbacio mogućnost podele Kosova i pripajanja njegovog severnog dela Srbiji.
"Za nas su granice na Balkanu fiksirane", rekao je upozorivši da bi podela Kosova "izazvala domino efekat širom regiona" i "nestabilnost i nasilje".
"Snažno smo verovali u multietničko Kosovo, čak i u mračna vremena Miloševićebog režima i sever Kosova će biti deo naše nezavisne zemlje zauvek. Nikada nećemo podržati ideje o podeli ili razmeni stanovništva", kazao je Enver Hodžaj za "Juropijan vois".

ROĆEN: I BEZ POTPISA VUJANOVIĆA MOGUĆA AMBASADA NA KOSOVU

PODGORICA, 12. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen saopštio je danas da crnogorska vlada može da otvori ambasadu u Prištini na nivou otpravnika poslova i bez akreditiva koje bi potpisao predsednika države Filipa Vujanovića.
Roćen je u izjavi novinarima u Podgorici izrazio uverenje da "do toga neće doći".
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je nedavno rekao da neće potpisati ukaz o postavljenju crnogorskog ambasadora na Kosovu, niti će primiti akreditive od kosovskog ambasadora u Podgorici sve dok se na Kosovu ne prizna crnogorska nacionalna zajednica.
"Ne bih to nazvao protivljenjem otvaranju ambasade. Predsednik Vujanović je samo saopštio ono što je u njegovoj ingerenciji", ocenio je Roćen.
Šef diplomatije Crne Gore je mišljenja je da je usvajanjem zakona kojim su predviđene izmene ustava i priznavanje statusa crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu, "stvoren preduslov" na kojem "insistira" predsednik Vujanović.

GENERAL BARTELS: ORUŽJE NE MOŽE BITI ZAMENA DIJALOGU

PRIŠTINA, 12. juna 2012. (Beta) Predsedavajući Vojnog komiteta NATOa, danski general Knud Bartels, ocenio je danas, na kraju posete članova ovog komiteta Kforu, da oružje ne može biti zamena za dijalog. "Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i osudim nasilje koje se dogodilo pre nekoliko nedelja. Vatreno oružje nikada ne može biti zamena za konstruktivan dijalog bez obzira kako teška bila situacija", rekao je.
On je ocenio da je generalno situacija na severu "napredovala od prošlog leta, što je veoma dobra vest" i pozvao na dijalog kao način rešenja problema u tom delu Kosova.
"Ne mislim da je KFOR doživeo neuspeh u ostvarivanju svog mandata, jer korišćenje sile da bi se postigla sloboda kretanja teško da može biti put napred", dodao je danski general.
On je rekao da se rešenje za sever sastoji u "kombinaciji dijaloga kao glavnog instrumenta i u isto vreme korišćenje Kforovih kapaciteta, kada je to potrebno, za stvaranje slobode kretanja".
"Sada nam je potrebno stvaranje mogućnosti da se krene napred putem pregovora. Kfor će kao takav držati svog mandata i podržaće svaku vrstu dijaloga", rekao je Bartels.
Vojni Komitet je najviše savetodavno telo NATOa. Predstavlja osnovni izvor savetovanja organima u NATO i kao takav je suštinska veza između političkog procesa odlučivanja i vojne strukture Alijanse.

ŠEFU EULEKSA PRODUŽEN MANDAT DO NOVEMBRA

BRISEL, 12. jun (Tanjug) – Šef evropske misije na Kosovu (Euleks)Gzavije de Marnjak, kome upravo istice mandat, ostace na tom položaju do sredine novembra, receno je u Evropskoj komisiji.
Savet za politiku i bezbednost EU je kasno sinoc odlucio da De Marnjaku produži mandat kako bi se obezbedio kontinuitet do izbora novog šefa misije, rekla je Tanjugu Maja Kocijancic, portparolka evropske visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. "Postupak izbora De Marnjakovog naslednika je vec u toku", izjavila je Kocijancic.

SRBIJA – EKONOMIJA

JANMAT: UNAPREDITI POLJOPRIVREDU DA BI SE ZADRŽAO SUFICIT

BEOGRAD, 13. juna 2012. (Beta) Srbija ima veliki suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU, ali će morati da poveća efikasnost proizvodnje da bi bila konkurentna kada se ukinu uvozne carine na robu iz EU, izjavio je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat). "Srbija izvozi 900 miliona evra poljoprivrednih proizvoda godišnje u EU. Glavni izvozni proizvodi su šećer, žitarice, voće i povrće. Uvozi oko 500 miliona. To znači da ima veliki suficit od oko 400 miliona godišnje", rekao je Janmat za EurAktiv Srbija.
On je istakao da Srbija jedina među kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU ima suficit u trgovini poljoprivrednim prozivodima sa EU.
Međutim, kako je istakao, Srbija sada većinu proizvoda slobodno izvozi u EU, bez ograničenja i carina, dok firme iz EU u Srbiji plaćaju carine.
"Ta asimetrična situacija će se vremenom promeniti jer Prelazni sporazum sadrži klauzule o postepenom smanjenju uvoznih carina koje Srbija sada naplaćuje. One će postepeno biti ukinute, što znači da će srpske firme moći postepeno da se naviknu na veću konkurenciju na tržištu", istakao je Janmat.
Prema njegovoj oceni, mere za povećanje efikasnosti poljoprivrede će tada biti neophodne.
U intervjuu za EurAktiv (www.euractiv.rs), Janmat je kao potrebne korake naveo unapređenje prerađivačke industrije da bi se izvozili proizvodi više dodate vrednosti u proizvodnji, kao i jačanje uloga zadruga u proizvodnji i ukrupnjavanje zemljišta.
Na pitanje o organskoj poljoprivredi, Janmat je rekao da je to relativno nov sektor koji treba da se razvija i u EU i u Srbiji.
"Gledajući početnu poziciju, Srbija ima prednost u odnosu na neke EU članice. U Srbiji se tradicionalno ne koriste pesticidi i herbicidi u velikoj meri. To je sektor poljoprivrede koji se može više razviti s obzirom na potencijal", ocenio je on.
Razvoj će, kako je izjavio EurAktivu, zavisiti i od toga da li su potrošači spremni da malo više plaćaju za te proizvode.

NIŠTA OD UGOVORA SA AUSTRIJANCIMA O OTKUPU MALINE

UŽICE, 13. jun (Tanjug) – Ugovor koji je Unija malinara Srbije potpisala u martu sa austrijskom firmom "CWS Best food" o otkupu 50.000 tona ovogodišnjeg roda maline po prosecnoj izvoznoj ceni od 1,60 evra po kilogramu nece biti realizovan jer nije podržan od malinara u Srbiji.
Kako je za Tanjug izjavio predsednik Unije malinara Dragiša Terzic, umesto 50.000 tona, potpisani su ugovori za otkup samo 5.000 tona maline, što je nedovoljna kolicina da bi se posao sa Austrijancima realizovao. Terzic naglašava da ce ovogodišnji rod maline, zbog jake zime i naglih temperaturnih skokova poslednjih dana, biti za 40 odsto manji nego prošlogodišnji. Otkup je u nekim krajevima Srbije vec poceo i, po recima Terzica, otkupna cena u ovom trenutku je 100 dinara.
Pošto zbog lošeg roda nece biti hiperprodukcije, Terzic ocekuje da bi ovogodišnja otkupna cena trebala da bude na nivou Ili preko 1,20 evra po kilogramu. On najavljuje i da ce se u petak 15.juna u Arilju održati sastanak predstavnika skupština opština Zapadne Srbije sa koga ce se Ministarstvu poljoprivrede uputiti zvanican zahtev da se ove godine malina subvencioniše sa 20 centi po kilogramu.