Daily Survey

Beograd, 14. Februar 2012.

SRBIJA

TADIĆ SE SASTAO SA PREDSEDNIKOM SKUPŠTINE GRČKE

BEOGRAD, 13. februar (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa predsednikom Skupštine Grčke Filiposom Pecalnikosom o odnosima dve zemlje i evropskoj integraciji Srbije.
Tadić je, kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, zahvalio predsedniku Skupštine Grčke zbog principijelne podrške njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i evropskoj integraciji Srbije.
Predsednik Srbije je pozdravio potpisivanje Memoranduma o saradnji skupština Grčke i Srbije.
Tokom posete Beogradu, Pecalnikos se sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom ĐukićDejanović, a planiran je i susret sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejem.

NEPOKOLEBLJIVA PODRŠKA GRČKE PUTU SRBIJE KA EU

BEOGRAD, 13. februar (Tanjug) - Predsednici parlamenata Srbije i Grčke Slavica Đukic Dejanovic i Filipos Pecalnikos potpisali su danas Memorandum o razumevanju, nakon cega je poruceno da ce biti nastavljena saradnja dva parlamenta i da Grčka nepokolebljivo podržava evropski put Srbije.
"Prolazimo kroz delikatan period u kojem pružamo podršku jedni drugima. Grčka ima razumevanja za sve naše ciljeve, a posebno za put ka EU i ocuvanje teritorijalnog integriteta", rekla je Đukic Dejanovic novinarima u Domu Narodne skupštine.
Šef grčkog parlamenta je naglasio da ce Grčka biti nepokolebljiva u podršci putu Srbije ka EU i dodao da ocekuje da ce u martu Srbija i dobiti status kandidata za clanstvo u EU.
Đukic Dejanovic je rekla da svi oblici saradnje sa Grčkom bilo da su politicki, ekonomski ili kulturni, svedoce o tradiciji koja nikad ranije nije bila izneverena. Prema njenim recima, ekonomski i politicki odnosi su odlicni, a ono što parlamenti dve zemlje mogu da ucine, bice korisno za gradane obe države.
Kada je rec o ulaganjima Grčke u Srbiju, od 2,2 milijarde evra, ona predstavljaju koristan ekonomski most saradnje, dodala je predsednica srpskog parlamenta.
Govoreci o trenutnoj situaciji u Grčkoj, Pecalnikos je rekao da su ne samo vlada i skupština, vec i grčki narod odlucni da ojacaju privredu i opstanak zemlje u EU iako zbog toga moraju da podnesu bolne žrtve. On je podsetio da je grčki parlament nocas doneo znacajnu odluku usvojivši mere štednje kojima se obezbeduje sigurnost Grčke i u narednim godinama, posebno kada je rec o njenoj privredi.
Na pitanje da li je ocekivao da ce izglasavanje mera štednje izazvati nerede na ulicama Atine, Pecalnikos nije direktno odgovorio, vec je rekao da velika vecina grčkog naroda shvata da je taj put potreban zbog pokolenja koja dolaze. On je uveren, kao i dve trecine parlamenta, da je trebalo doneti takve odluke koje ce biti korisne otadžbini i koje ne moraju da se dopadnu svima. "Te mere su potrebne, odluke neprijatne, ali se njima ojacavaju grčka privreda i pozicija zemlje u tvrdom jezgru EU", rekao je Pecalnikos.

ĆIRIĆ: UNAPREĐENJE POLOŽAJA SRPSKIH KOMPANIJA U ALŽIRU

ALŽIR, 13. februar (Tanjug) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je veceras da ce sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, potpisan u ponedeljak sa predstavnicima alžirske vlade, doprineti da srpske kompanije koje ce investirati ili vec imaju poslove u Alžiru budu tretirane na isti nacin kao alžirske.
"Ocekujem da cemo tek u narednom periodu videti prave efekte ove posete", rekao je Ćirić, ocenjujuci da je dvodnevni boravak srpske delegacije Alžiru, tokom koga je održano 19. zasedanje Alžirskosrpske mešovite komisije, imao dobre rezultate, "otvorena su vrata" srpskim firmama da posluju na alžirskom tržištu i da potpišu konkretne ugovore.
Ministar je u izjavi Tanjugu ukazao da je tokom posete potpisan protokol o formiranju zajednicke kompanije izmedu srpskog ITNa i alžirskog "Frigomedita", a sa ministrom poljoprivrede je dogovoreno da u maju pocne realizacija projekta izgradnje hladnjaca sa srpskom tehnologijom širom Alžira.
Cric je podsetio da je kompanija "Energoprojekt" dobila do sada tri posla vrednosti nekoliko miliona dolara vezano za konsalting u gradevinarstvu, a "Hidrotehnika" je formirala zajednicko preduzece sa istoimenom alžirskom firmom, i posao vezan za izgradnju brana.
Ćirić se danas sastao i sa alžirskim premijerom Ahmedom Ujahijom sa kojim su konstatovani izuzetno dobri politicki odnosi, a premijer Alžira pružio je punu podršku prisustvu srpskih kompanija na tržištu te severnoafricke zemlje. Kako je naveo srpski ministar, premijer Alžira i svi ministri spremni su da podrže i dolazak srpskih kompanija, kao i osnivanje zajednickih preduzeca sa alžirskim kompanijama, u kom slucaju nece biti tendera nego ce ta preduzeca dobijati posao proritetno.
Ćirić je istakao da je glavna tema koja je ostala da bude usaglašena sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, koji ce spreciti probleme u tumacenju poreskih propisa koji se ticu naših kompanija, samim tim problema u poslovanju.
Kopredsednik mešovitog komiteta i ministar za vodne resurse Abdelmalek Selal ocenio je da se 19. Zasedanje Alžirsko srpskog mešovitog komiteta odvijalo u jako dobrim okolnostima, "pre svega smo radili na pravnom okviru koji smo izuzetno unapredili, a pri tom su se sastali i srpski i alžirski privrednici , tako da tom pogledu možemo ocekivati neke konkretne rezultate".
"Vi znate da prijateljstvo izmedu Srbije, odnosno nekadašnje Jugoslavije i Alžira datira još od alžirske revolucije, mi jako želimo da saradujemo sa našim prijateljima iz Srbije i zbog toga smo rešili da vidimo na koji nacin možemo da podignemo odnose na najviši nivo", rekao je Selal.

SRBIJA – K I M - DIJALOG

O. IVANOVIĆ: REFERENDUM NA SEVERU ŠTETAN ZA SRBE

KOSOVSKA MITROVICA, 13. februar (Beta)- Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da će referendum na severu Kosova štetiti interesima Srbije i kosovskih Srba.
"Referendumsko pitanje 'Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo' doneće unapred poznat rezultat. Srbi su u mnogo navrata od 1999. godine rekli ne institucijama iz Prištine, prema tome (referendum) ništa novo neće doneti s tog aspekta", izjavio je Ivanović novinarima u Kosovskoj Mitrovici.
Prema njegovim rečima, u Vladi Srbije insistiranje na referendumu ocenjuju kao politički i partijski motivisano.
"Ako referendumskim pitanjem dovodite u neugodnu poziciju Srbiju da se stalno pravda u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima na temu referendum onda je Srbiji mnogo teže da ostvari svoje strateške ciljeve", naveo je Ivanović.
Dodao je da Vlada Srbije predstavlja većinu u Srbiji i da protivljenje toj instituciji, uz protivljenje Prištini i Euleksu, može da dovede u veoma opasnu situaciju Srbe sa severa.
"Ko god formira Vladu Srbije neće zaboraviti kako su se ponašali predsednici opština na severu i bojim se da će se to odraziti tako što će veoma negativan osećaj biti prema severu, i da će glavna konsekvenca referenduma biti negativan osećaj prema Srbima na severu zbog ponašanja rukovodstva ovih opština", naveo je Oliver Ivanović.
Srbi na severu Kosova sutra i prekosutra će organizovati referendum o odnosu prema kosovskim institucijama.

STEFANOVIĆ: REFERENDUM IZOLUJE SRBE

BEOGRAD, 13. februar 2012. (FoNet) - Šef pregovarackog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas FoNetu da su država Srbija i njeni gradani na Kosovu i Metohiji na istoj poziciji po pitanju kosovskih institucija, zbog cega je najavljeni referendum na severu Kosova potpuno besmislen i van zakona i Ustava.
Održavanje referenduma u cetiri opštine na severu Kosova štetno je za nacionalni interes Srba, ukazao je Stefanović, jer šalje lošu poruku da su Srbi sa severa Kosova nemoguci za saradnju.
Referendum je podstaknut i iniciran iz stranackih centrala u Beogradu, rekao je Stefanović, koji je ocenio da njegovi organizatori moraju da snose politicku odgovornost. Njih bi gradani trebalo da pitaju šta je sa rezultatima i kakve su posledice izjašnjavanja, dodao je Stefanović i predvideo da "efekti referenduma nece biti nikakvi".
Prema objašnjenju Stefanovića, održavanje referenduma ne može da utice na pregovaracki proces sa Prištinom, ni direktno, ni indirektno, jer ce se dijalog nastaviti. Opštinske uprave, ukazao je on, nemaju pravo da iznose pitanja od nacionalnog znacaja na referendum, jer bi, u tom slucaju, svaka opština u Srbiji imala pravo da vodi svoju samostalnu nacionalnu politiku.
Stefanović je naglasio da još nema datuma za nastavak dijaloga, jer traju intenzivni diplomatski razgovori medunarodne zajednice i Prištine. Prema njegovim recima, Priština odbija sve predloge Beograda za regionalno predstavljanje Kosova i rigidno se ponaša. Buduci da smo dali veliki broj razlicitih opcija, a svaka od njih sadrži rezoluciju 1244, nadamo se da ce medunarodna zajednica imati dovoljnog uticaja na Prištinu, rekao je. Rezultat tog uticaja bilo bi pronalaženje rešenja za regionalno predstavljanje Prištine, objasnio je Stefanović, što bi omogucilo da se vec sutradan dve delegacije nadu u Briselu.
Kompromisno rešenje podrazumevalo bi da formula za regionalno predstavljanje Prištine bude obostrano prihvatljiva, da se cuva medunarodni poredak i važeca rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Stefanović. Precizirao je da je Srbija ponudila pet, šest opcija, jer je cilj da Priština ima mogucnost regionalnog predstavljanja, ali na jasan asimetrican nacin prema nezavisnim državama, zbog cega je neophodno staviti rezoluciju 1244. "Mislim da rigidan i negativan odnos Prištine prema rešavanju pitanja regionalnog predstavljanja pokazuje da njima možda i nije stalo da reše ovo pitanje, vec da dobiju potvrdu nezavisnosti", rekao je Stefanović.
Potvrdu državnosti nece dobiti od Beograda i potpuna je iluzija ocekivati da mi asistiramo u tom procesu, rekao je Stefanović, ali je naglasio da je pitanje regionalnog predstavljanja Kosova potrebno rešiti zbog samog regiona. Priština ne bi trebalo da bude crna rupa, vec da ima svoj glas i iznese svoje probleme, ali bez prejudiciranja statusa i potvrdivanja državnosti, dodao je.
U medunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji (EU), napomenuo je Stefanović, opšte je prihvacen stav da Beograd nije odgovoran za trenutno stanje odbijanja Prištine, koja se postavlja maksimalisticki. Ako se ne postogne dogovor o regionalnom predstavljaju, ukazao je Stefanović, ne gubi samo Srbija eventualnim zastojem u evropskim integracijama, vec i Priština zaustavljenjem razgovora o viznoj liberalizaciji.
Cinimo sve da se evropske integracije Srbije odvijaju tempom kako je neophodno, ali vodeci racuna šta su odredbe Ustava, rezolcije 1244 i nacionalni interes prema Kosovu i Metohiji, rekao je Stefanović.
Srbija cini sve što je u njenom domenu da se primenjuju sporazumi postignuti u dijalogu, istakao je Stefanović, dodajuci da je ostalo pitanje uklanjanja preostalih barikada na severu Kosova. Prema njegovim recima, potrebno je omoguciti kretanje Kfora i Euleksa na teritoriji celog Kosova i Metohije, jer je to predvideno Kumanovskim sporazumom i planom u šest tacaka generalnog sekretara UN.
U slucaju da se Euleksu uskracuje sloboda kretanja, to je dodatna konfrontirajuca pozicija, upozorio je Stefanović. To je potrebno i prema odredbama rezolucije 1244, na koju se stalno pozivamo, a koja nije uvek u korist Srbije, dodao je Stefanović. Izrazio je uverenje da ce se dijalog sa Prištinom nastaviti i posle izbora u Srbiji, jer problemi sa kojima se ljudi suocavaju nece nestati. Neki problemi ce biti rešeni, a neki ce sacekati novu Vladu, zakljucio je Stefanović.

STEFANOVIĆ: MEĐUNARODNA ZAJEDNICA DA VIŠE POMOGNE U DIJALOGU

BEOGRAD, 13. februar (Tanjug) - Šef beogradskog pregovarackog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović upozorio je medunarodnu zajednicu da bi trebalo da pomogne u pregovorima Beograda i Prištine, jer se stice utisak da kosovska vlada ima više uticaja nego Brisel u odlucivanju o tome ko ima ili nema pravo da dobije status kandidata.
"Smatramo da Hašim Taci i njegova vlada ne mogu da imaju pravo veta na evropske integracije Srbije. Nije na Prištini, vec na Briselu da odluci o tome ko ima ili nema pravo da dobije status kandidata", rekao je Stefanović u intervjuu za balkanski frankofoni portal "Kurije de Balkan".
Priština sada ceka da vidi šta ce Brisel i Vašington reci o predlozima Beograda. To nije najbolji nacin da se vodi dijalog, naveo je Stefanović i dodao da bi "ipak medunarodna zajednica mogla da nam pomogne da prevazidemo razlike u stavovima".
Kad je rec o nastavku dijaloga on je izjavio da je u stalnom kontaktu sa Prištinom, kao i sa medunarodnim posrednicima i da se razgovori pre svega odnose na predstavljanje Kosova na regionalnim forumima.
Stefanović smatra da dobro rešenje za severno Kosovo nužno mora da bude bazirano na principu reciprociteta. Za nas Rezolucija 1244 mora da bude osnova jer je to dokument koji je usvojio Savet bezbednosti UN, a i samo Kosovo je proglasilo nezavisnost na osnovu tog dokumenta, naveo je Stefanović i porucio: "Moj savet Prištini bio bi da bude konstruktivnija i otvorenija. Priština mora da shvati da je vreme Rambujea prošlo. Srbija se promenila".
Govoreci o referendumu na severu Kosova Stefanović je ponovio da on nema nikakve svrhe jer svi znaju da su i oni, kao i vlada u Beogradu, protiv uspostavljanja institucija Prištine na severu Kosova. On smatra da je referendim pre svega politicki manevar opozicije. "Izbori se bliže i opozicija pokušava da na taj nacin ucvrsti svoje pozicije", kazao je on u intervjuu
Upitan o odnosima vlade u Beogadu i predstavnika lokalne samouprave na severnom Kosovu, Stefanović je rekao da predsednik opštine Severna Mitrovica Krstimir Pantic, odbija da komunicira sa Beogradom od oktobra, a narocito sa njim. "Šteta što je tako, jer smo suoceni sa istim problemima i smatramo da treba da ih zajedno rešavamo", kazao je Stefanović.

EU: DIJALOG, A NE REFERENDUM REŠENJE ZA SEVER KOSOVA

BRISEL, 14. februar. (Beta) Evropska unija smatra da se do rešenja za "posebnu situaciju" na severu Kosova može doći jedino kroz konsultacije i dijalog, a ne barikadama ili referendumom.
To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Maja Kocijančič je dodala da su u EU "primljena na znanje nedavna saopštenja vladinih zvaničnika u Beogradu, uključujući ona oko Ustava Srbije".
Zvaničnici u Beogradu su, istakla je predstavnica za štampu u Briselu, "bili veoma jasni u tom pogledu". Maja Kocijančič je, prenoseći stavove EU, naglasila da "postoji posebna situacija na severu (Kosova) koja zahteva rešenje". "Nasilje i barikade ništa ne rešavaju, isto kao ni referendum", predočila je ona. "Do rešenja ćemo doći jedino kroz mir, konsultacije i dijalog", zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.