Daily Survey

Beograd, 14. Maj 2012.

SRBIJA – K I M

SAVET BEZBEDNOSTI UN DANAS O KOSOVU

NJUJORK/BEOGRAD, 14. maja 2012. (Beta) Savet bezbednosti UN razmotriće danas u Njujorku izveštaj o situaciji na Kosovu u kojem je generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio da, uprkos napretku u dijalogu Beograda i Prištine, napetost i dalje ugrožava mir i stabilnost na Kosovu i u regionu.
"Nadam se da će pozitivan tok dijaloga, napredak ka evropskim integracijama i normalizacija odnosa Prištine i Beograda nastaviti da se učvršćuju, a da će se tenzije i sukobljavanja postepeno smanjivati", naveo je Ban Ki Mun u izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila.
Pitanje srpskih izbora skrenulo je pažnju, kako se ukazuje, na nerešena pitanja i tenzije s obzirom na suštinski različite stavove uključenih strana po pitanju održavanja tih izbora na Kosovu.
Ban Ki Mun je, međutim, izrazio zadovoljstvo što se vlada u Beogradu konsultovala sa UNMIKom o održavanju lokalnih izbora na Kosovu i što je poslušala savet te misije, ističući da neslaganja o tako važnim pitanjima mogu biti rešena samo mirnim putem, a ne nasiljem ili upotrebom sile.
"Prostor za dijalog u narednim mesecima mogao bi biti sužen ako ne bude očuvan mir ili ako odgovori javnosti na incidente i provokacije budu nepromišljeni. Neopravdana hapšenja, pasivnost na netoleranciju i ratoborna javna retorika neizbežno vode daljim tenzijama i nasilju", ukazao je generalni sekretar UN.
Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost zbog negativnog trenda u procesu povratka na Kosovo i ponovo pozvao na jačanje političke volje u toj sferi.
U aneksu Ban Ki Munovog izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka, koji je naveo da ta misija EU nastavlja da pomaže u sprovođenju institucionalnih reformi kao i da je učinjen napredak u više suđenja.
Sednici Saveta bezbednosti UN, koja počinje u 21.00 po srednjoevropskom vremenu, prisustvovaće i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

AMBASADORI: KOSOVO JOŠ NIJE KONKURISALO ZA ULAZAK U SE

PRIZREN, 11. maja 2012. (Beta) Nemački i francuski ambasadori na Kosovu Ernst Rajhel i Žan Fransoa Fitu rekli su danas u Prizrenu da će njihove zemlje podržati članstvo Kosova u Savet Evrope, kada Kosovo bude konkurisalo za prijem u tu organizaciju.
Upitan da li će zemlja koju predstavlja podržati članstvo Kosova u SE, ambasador Nemačke Rajhel je rekao da Kosovo prvo treba da konkuriše za prijem i da, koliko mu je poznato, to još nije učinjeno.
Rajhel i Fitu su potvrdili agenciji Beta da su sigurni da će njihove zemlje po tom pitanju zauzeti zvanični stav tek kada Kosovo bude konkurisalo za članstvo u EU.
Ambasadori su kazali da, budući da su njihove zemlje priznale nezavisnost Kosova, pretpostavljaju da će reakcije biti pozivitne kada je u pitanju ulazak Kosovo u SE, ali i u druge međunarodne institucje.
Ambasadori su danas obišli Hram svetog spasa u Prizrenu u kome su delimično restauirani živopis i zidovi crkve.