Daily Survey

Beograd, 15. Mart 2012.

SRBIJA – B I H

NOVA STRANICA U ODNOSIMA SRBIJE I BIH

BEOGRAD, 14. marta (Tanjug) - Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine se dobro razvijaju, dve zemlje imaju zajednicke ciljeve i nastavice da se uzajamno podržavaju na putu ka EU, porucio je danas ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru sa srpskim zvanicnicima.
Lagumdžija, koji je juce zapoceo dvodnevnu posetu Beogradu razgovorom s predsednikom Srbije Borisom Tadicem, sastao se danas sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem, predsednicom Skupštine Slavicom Đukic Dejanovic i zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dacicem.
Jeremic je, na zajednickoj konferenciji za novinare, ocenio da je današnjim susretom otvorena "nova stranica" u saradnji dveju zemalja, koja ce, kako je rekao, biti mnogo dinamicnija.
Dvojica ministara su potpisali Sporazum o pružanju konzularne pomoci za državljane BiH, odnosno Srbije u trecim zemljama, gde jedna od potpisnica nema diplomatsko predstavništvo, i dogovorili se da razmotre mogucnost zajednickog predstavljanja u svetu po, kako je receno, nordijskom modelu.
Ministri su najavili da ce taj model ponuditi i drugim zemljama u regionu, objasnivši da on podrazumeva da više zemalja koristi zajednicku diplomatskokonzularnu zgradu ili zajednicke prostorije, radi racionalizacije troškova.
Jeremic je najavio da ce dve zemlje uskoro formirati spisak svih pitanja za koja se misli da treba da budu rešavana zajednicki, a nakon toga i operativno telo koje ce se baviti rešavanjem tih pitanja.
Dvojica ministara su se saglasila da dva suseda, pored geografskog prostora, dele i zajednicku evropsku buducnost i da ce se medusobno podržavati na tom putu.
Lagumdžija je podsetio da u poslednje vreme postoji pozitivna klima i intenzivna komunikacija na nivou šefova država BiH, Srbije, kao i Hrvatske. To što neka pitanja još nisu rešena ne znaci da nedostaje dobra volja, u šta sam se uverio tokom posete Beogradu, vec da su se "stvari usput zagubile" na putu od državnog vrha ka životima obicnih ljudi, rekao je Lagumdžija.
On je podsetio da su se BiH i Srbija pre 10 godina dogovorile da se uzajmno podržavaju u procesu prijema u clanstvo Saveta Evrope, a sada ista takva saradnja može da važi kada je rec o clanstvu u EU kako bi se "i na politickoj sceni desio sindrom Evrovizije".
Na pitanje novinara da li ce BiH podržati kandidaturu Jeremica za mesto predsedavajuceg Generalne skupštine UN, Lagumdžija je odgovorio da smatra da bi zemlje istocne Evrope trebalo da postignu konsenzus oko jednog kandidata.
Kandidaturu za predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN podnela je i Litvanija.

DACIC I LAGUMDŽIJA: UNAPREDITI POLICIJSKU SARADNJU

BEOGRAD, 14. marta (Tanjug) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dacic i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izrazili su danas nadu da ce u narednom periodu policijska saradnja MUPa Srbije i svih policijskih struktura u Bosni i Hercegovni biti dodatno unapredena.
Dacic, koji je i zamenik premijera Vlade Srbije, i Lagumdžija su na sastanku ocenili i da je bilateralna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine veoma uspešna.
Tema sastanka bila je i razvoj regionalne saradnje u oblasti bezbednosti sa Bosnom i Hercegovinom, a ministri su istakli da je i saradnja sa drugim zemljama u regionu od velikog znacaja.
Lagumdžija, koji je juce zapoceo dvodnevnu posetu Beogradu razgovorom s predsednikom Srbije Borisom Tadicem, danas se sastao i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem i predsednicom Skupštine Slavicom ĐukicDejanovic.

SRBIJA

TADIC RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA VLAŠKE MANJINE

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) - Predsednik Tadic i predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine saglasili su se danas da pripadnici vlaške manjine u Srbiji uživaju sva Ustavom garantovana prava i slobode, te da predstavljaju lojalne gradane Srbije.
Predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine izrazili su zadovoljstvo zbog sticanja statusa kandidata za clanstvo u EU kao i zahvalnost predsedniku Tadicu na principijelnom stavu o slobodi prava pripadnika nacionalnih manjina na samoidentifikaciju u skladu sa Ustavom Srbije i medunarodnim dokumentima iz oblasti zaštite nacionalnih manjina.
Predsednik Srbije i predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine zakljucili su da je neophodno unaprediti i dodatno podsticati ekonomski razvoj istocne Srbije, saopštila je prešlužba predsednika Srbije.
Sastanku su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Radiša Dragojevic, potpredsednici Miletic Mihajlovic, Dragi Damjanovic, Neli Đordevic, Miodrag Markovic, Dragan Balaševic i sekretar Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Bojan Modrlanovic.

TURISTIČKA SARADNJA SRBIJE I BELORUSIJE

BEOGRAD, 14. marta (Beta) - Predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije i Ministarstva sporta i turizma Belorusije potpisali su danas plan aktivnosti o saradnji ta dva ministarstva u oblasti turizma.
Kako je saopstilo srpsko ministarstvo ekonomije, taj dokument su potpisali državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Goran Petković i ministar sporta i turizma Belorusije Oleg Kačan.
Precira se da se tim sporazumom obuhvata razvoj turističke razmene, marketinške aktivnosti i stvaranje pozitivne investicione klime.
Beloruski ministar je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo i istakao značaj razvoja, kao i maksimalnu realizaciju turističkog potencijala Srbije i Belorusije.

SRBIJA – K I M – DIJALOG, IZBORI

STEFANOVIĆ SA ŠVARCENBERGEROM O DIJALOGU SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 14. marta (Beta) - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberger ocenili su danas da je neophodno primeniti rešenja u skladu sa do sada postignutim dogovorima.
Vlada Srbije je saopštila da je Stefanović u Pragu razgovarao sa šefom češke diplomatije o nastavku evrointegracije Srbije i o dijalogu Beograda i Prištine.
"Stefanović i Švarcenberger su se složili da je neophodno implementirati postignuta rešenja u dosadašnjem toku dijaloga na način i u skladu sa odredbama postignutih dogovora", piše u saopštenju.

TACI: NECEMO DOZVOLITI IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 14. marta (Tanjug) - Kosovski premijer Hašim Taci izjavio je danas da ce kosovska vlada svim ustavnim i zakonskim mehanizmima onemoguciti održavanje izbora Srbije na Kosovu.
Taci je na redovnoj sednici vlade ponovio da je stav kosovskih institucija da se suprostave namerama da i na teritoriji Kosova budu održani srpski lokalni ili parlamentarni izbori.
On tvrdi da je to u suprotnosti ne samo sa zakonima i ustavom Kosova, vec i sa Rezolucijom 1244 SB UN i drugim medunarodnim normama.
Prema njegovim recima, kosovska vlada ce iskoristiti "sve svoje ustavne i zakonske mehanizme da se ova namera Srbije ne ostvari na teritoriji Kosova niti za lokalne niti parlamentarne izbore".
Taci smatra da su na Kosovu jedino moguci izbori koje organizuju kosovske institucije.

ŽBOGAR: IZBORI NA KIM NE DOPRINOSE DIJALOGU

PRIŠTINA, 14. marta (Tanjug) - Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da organizovanje srpskih izbora na teritoriji Kosova nece doprineti dijalogu i da ne može rešiti probleme.
"Evropska unija nema snage da zabrani održavanje izbora bilo gde. Medutim, želim da kažem je da se nijedan problem ne može rešiti unilateralnim merama", kazao je Žbogar i dodao da se "problemi mogu rešiti samo dijalogom i konsultacijama".
Kako je istakao, organizovanje srpskih izbora na Kosovu "nece nas približiti dijalogu vec ce pogoršati situaciju".
Slican stav je juce izneo britanski ambasador u Prištini Jan Klif, koji tvrdi da se na osnovu rezolucije 1244 na Kosovu ne mogu održati srpski izbori.
Ministarstvo spoljnih poslova Albanije je istovremeno u saopštenju ocenilo da je odluka Beograda da održi izbore i u nekim opštinama na Kosovu "nezakonita i neprihvatljiva".

SRBIJA – EU

LUNACEK: DATUM PREGOVORA MORA BITI USLOVLJEN KIM

BEC, 15. marta (Tanjug) - Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek smatra da dobijanje datuma za pocetak pregovora o pristupanju Srbije EU sada mora biti uslovljeno daljim napretkom u odnosu sa Kosovom.
"Evropski komesar Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da ce i Bec povecati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da bez odlucujuceg poboljšanja odnosa sa Kosovom nema pocetak pregovora", navela je Lunacek u u autorskom tekstu objavljenom u beckom dnevniku "Prese".
Lunacek napominje da "kompromis na koji je nateran Beograd pokazuje da je bilo ispravno što je Savet EU u decembru prošle godine odgodio odluku o statusu kandidata (Srbije za clanstvo u EU) za prolecno zasedanje".
Ona smatra da na "normalizaciju odnosa sa Kosovom" mora biti natereno i onih pet zemalja EU koje nisu priznale njegovu nezavisnost, smatra Lunacek.
Austrija, zajedno sa 21 clanicom koje su priznale nezavisnost Kosova mora vršiti snažniji pritisak na Grcku, Kipar, Slovacku, Rumuniju i Španiju, podvukla je ona.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocenila je da "zvezdica" i fusnota pored naziva "Kosovo", prilikom regionalnog predstavljanja Kosova, što je dogovoreno u prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, predstavljaju "svetlost na kraju tunela u procesu približavanja Beograda i Prištine".
"Fusnota je nedavno utabala put Srbiji ka statusu kandidata i omogucila pocetak izrade studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, kao prvi korak u pravcu približavanja Uniji", ocenila je ona.
Lunacekova je ukazala da je opozicija i u Beogradu i u Prištini zbog tog dogovora vlast optužila za izdaju.
"U Srbiji se fusnota kritikuje za de fakto priznanje Kosova. Na Kosovu se vlasti optužuju da istom fusnotom dovode u pitanje nezavisnost. Ja zvezdicu smatram ocekivanim svetlom na kraju tunela u zastajucem procesu približavanja Srbije i Kosova", istakla je ona.
Prema njenim recima fusnota dozvoljava "dva tona i dva signala", isticuci da je odlucujuce, medutim da se time omogucava da konacno predstavnik kosovskih institucija samostalno, i ravnopravno, bez reference na UNMIK, ucestvuje na regionalnim skupovima. Austrijska politicarka u tome vidi "dugo iscekivan korak za Kosovo u pravcu clana medunarodne zajednice".

VAMEN: DATUM POCETKA PREGOVORA SA EU DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, 14. marta (Tanjug) - Danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen izjavio je da se sledeci izveštaj EU o Srbiji ocekuje u oktobru i izrazio nadu da ce odluka o pocetku pristupnih pregovora biti doneta pre kraja 2012.
On smatra da je srpska vlada tokom proteklih mesec dana pokazala da je posvecena svom glavnom spoljnopolitickom cilju procesu integracije u EU i da je spremna da pravi i teške kompromise, neophodne da se taj prioritet ostvari.
"Odluka o pocetku pregovora se obicno donosi kada to Komisija preporuci u izveštaju o napretku. Sledeci izveštaj se ocekuje u oktobru i ja se iskreno nadam da odluku o pocetku pristupnih pregovora možemo doneti pre kraja 2012," rekao je Vamen.
On je izrazio nadu i da ce s obzirom na dosadašnju ambicioznu i realnu politiku, dijalog sa Prištinom i dalje donositi pozitivne rezultate koji ce biti u interesu i Srbije i Kosova, a ne samo Srba koji žive na Kosovu. "To ce biti osnovna stavka Saveta prilikom odlucivanja o pocetku pregovora o pristupanju. Izvesno je da težak rad predstoji, ali sam uveren da ce Vlada Srbije nastaviti sa svojom odlucnošcu u tom pravcu i tako cvrsto pozicionirati Srbiju na putu ka punom clanstvu u EU," rekao je on u intervjuu casopisu "Novi magazin".
Danski ministar, cija zemlja predsedava EU, smatra da je Srbiji mesto u evropskoj porodici naroda.
"Danska snažno podržava politiku proširenja EU i integracije Srbije u Uniju. Zbog toga je na meni, kao predsedniku Saveta koji se bavi proširenjem, bilo da ucinim najbolje što mogu da Savet donese pozitivnu odluku" o kandidaturi Srbije za clanstvo u EU, podsetio je on.
Vamen je doputovao u Beograd neposredno po dobijanju statusa kandidata 1. marta kako bi i licno cestitao ovdašnjim zvanicnicima. Preme njegovim recima, to je bio dan za slavlje koji je otvorio novo poglavlje u odnosima Srbije i EU.
"Kao što sam rekao na Nacionalnom savetu za evropske odnose: 'Dobrodošli kuci!'. Bilo je lepo videti tog dana zastave EU kako se vijore uz srpske na zgradama i ulicama", rekao je on.