Daily Survey

Beograd, 15. Maj 2012.

SRBIJA - SB UN - KIM

JEREMIĆ: NASTAVLJA SE KAMPANJA ZASTRAŠIVANJA SRBA NA KOSOVU

NJUJORK, 14. maja (Beta)- Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da se nastavlja kampanja zastrašivanja Srba na Kosovu i upozorio da je sve manje interesovanja za nastavak dijaloga Prištine i Beograda.
U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Jeremić je rekao da Srbija deli strahovanje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o mogućnosti daljeg sužavanja prostora za dijalog Beograda i Pristine narednih meseci ako se ne održi mir.
"Mi delimo strahovanje generalnog sekertara, posebno pošto izgleda da javno mnjenje etničkih Albanaca postaje sve više neprijateljsko prema nastavku bilo kakvih pregovora", rekao je Jeremić u govoru na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara za period od 16. januara do 15. aprila. On je, međutim, istakao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena tom procesu.
"Neslaganja oko statusa ne smeju da spreče našu sposobnost da delujemo zajedno u rešavanju praktičnih pitanja. Ostaje još mnogo posla da se uradi u popravljanju života ljudi kroz razgovore sprovedene u dobroj nameri", rekao je Jeremić. Odao je priznanje naporima šefa UNMIKa Farida Zarifa i generalnog sekretara OEBSa Lamberta Zanijera što su pomogli Srbima da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima na Kosovu.
Takođe se zahvalio komandantu KFORa generalu Erhardu Drevsu što je naredio dolazak stotine dodatnih vojnika kao mera odvraćanja "što je osiguralo da pretnje o upotrebi sile radi sprečavanja izbora nisu mogle da budu sprovedene".
"Drugi konačni krug predsedničkih izbora biće održan 20. maja i nadamo se da će sve potrebne mere bezbednosti ostati na snazi da bi glasanje moglo da bude održano u sigurnosti, kao što je bio slučaj 6. maja", rekao je Jeremić.
Naveo je da Srbija smatra da je UNMIK važan stub za mir i stabilnost na Kosovu i da se slaže sa ocenom generalnog sekretara da delovanje međunarodnih faktora na terenu u okviru UN i Rezolucije 1244 treba da bude "strateški usaglašeno i blisko koordinisano", što uključuje i rekonfiguraciju Euleksa.
"Naš stav o angažovanju Evropske unije na Kosovu ostaje nepromenjen. Verujemo da EU treba da nastavi svoje statusno neutralne napore da se izgradi okruženje koje nedostaje i poprave loši socijalni uslovi u pokrajini", rekao je Jeremić.
Naveo je da se broj međuetničkih zločina povećao u odnosu na isti period prošle godine.
Srpsko Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zabeležilo je više od 180 napada na Srbe, njihovu imovinu, verska zdanja u prvom tromesečju 2012. što je "u proseku više nego dva (incidenta) dnevno", rekao je Jeremić i dodao da se time objašnjava stalno smanjenje broja povratnika na Kosovo što se navodi u izveštaju generalnog sekretara.
Podsetio je da i osam godina od 17. marta 2004. kada je izvršen pogrom nad Srbima na Kosovu i kada je oštećeno ili uništeno preko 35 crkava i manastira, skrnavljenje pravoslavnih manastira i grobalja se nastavlja istom jačinom.
Tokom tog period, istakao je Jeremić, nijedna osoba nije uhapšena za izvršenje zločina mržnje na mestima koja predstavljaju "suštinu srpskog nacionalnog identiteta", a nijedan visoki zvaničnik etničkih Albanaca nije te akte osudio.
Srbija ostaje ozbiljno zabrinuta, rekao je Jeremić, i u slučaju navoda o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu kako je izneto u decembru 2010. u izveštaju Saveta Evrope.
Istakao je da se u izveštaju Ban Ki Muna navodi da specijalni tim Euleksa nastavlja da razvija svoje kapacitete i da je napredovao u radu na ovom slučaju. "Međutim, mi verujemo da nedostatak transparentnosti u sprovođenju istrage treba da bude pitanje ozbiljne zabrinutosti u ovom telu. Otkrivanje pune istine za ove monstruozne optužbe, do sada neviđene u istoriji ratovanja, moraju da ostanu glavni prioritet", rekao je on.
Jeremić je izrazio žaljenje zbog oslobađajuće presude Fatmiru LJimaju, bivšem komandantu OVK za ratni zločin i mučenje i ubistvo Srba 1999. godine i ocenio da su ti uznemirujući događaji još više unazadili sprovođenje pravde na Kosovu. "Ta presuda je legitimno postavila pitanje da li će kosovski sudovi ikada osuditi nekoga za ratne zločine protiv Srba", rekao je Jeremić i dodao da je ohrabrujuće to što je kancelarija specijalnog tužioca Euleksa najavila da će se žaliti na presudu.

AMBASADORI NA SB UN POZDRAVILI DOGOVOR S OEBSOM

UJEDINJENE NACIJE, 14. maja (Beta) - Ambasadori članica Saveta bezbednosi UN pozdravili su večeras sporazum srpskih i kosovskih vlasti s OEBSom o održavanju srpskih izbora na Kosovu i istakli da treba nastviti istragu o navodima o trgovini ljudskim organima.
Ambasadori zapadnih sila su pozdravili napredak u istrazi navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima i drugim zločinima na Kosovu, dok je ruski ambasador ocenio da je istraga spora.
"Brine nas sporo napredovanje istrage o navodima Dika Martija koju vodi Euleks", rekao je ruski ambasador Vitalij Čurkin i podsetio da je Srbija tražila da se istraga vodi pod okriljem UN.
On je rekao da postoje navodi da kosovske vlasti vežbaju snage sirijske opozicije i ocenio da bi za međunarodne organizacije na Kosovu bio veliki udarac ako bi se ispostavilo da je Kosovo centar obuke za teroriste, kao i da bi taj problem prevazišao okvire Balkana.
Takođe je rekao da je sve veći broj vanadalizama protiv pravoslavnih svetilišta i kosovskh Srba, kao i da je povećan šverc oružja i droge.
Američki ambasador Džefri Delorentis rekao je da SAD ozbiljno shvataju sve navode o zločinima na Balkanu, uključujući i one iz 1999. godine i pozvao da se istraga ne politizuje. Delorentis je pozdravio mirno sprovođenje srpskih izbora na Kosovu, ali i pozvao srpske vlasti da uklone nelegalne inistitucije sa severa Kosova, ocenjujući da su one "barijera progresu".
Koordinacija kosovskih i srpskih vlasti s OEBSom demonstrirala je da obe zemlje mogu sarađivati s međunarodnom zajednicom u prevazilaženju međusobnih problema, rekao je on i ocenio da "to treba da služi kao primer budućem organizovanju izbora". On je pozdravio što srpske vlasti nisu prihvatile "nelegalno održane lokalne izbore na severu Kosova" i podvukao da SAD nastavljaju da se protive svakoj akciji koja dovodi u pitanje nezavisnost Kosova.
Predstavnik Velike Britanije pozdravio je odluku vlade Srbije da ne održi lokalne izbore na Kosovu. "Dogovor s OEBSom pokazuje da obe strane mogu konstruktivno raditi s međunarodnom zajednicom", dodao je on.
Britanski ambasador je izrazio zabrinutost zbog povećanja napetosti vezanih za izbore u Srbiji i hapšenja. "Približava se kraj nadgledane nezavisnoti i to je važan korak za Kosovo", rekao je predstavnik Velike Britanije i istakao da Kosovo treba da pokaže da može da poštuje prava manjina.
On je pozdravio ono što je istražni tim Euleksa uradio povodom Martijevog izveštaja, navodeći da takva istraga "mora da bude složena i duga" i da se "ne može govoriti o sporoj istrazi".
Britanski ambasador je rekao da London podržava i Srbiju i Kosovo i naveo da su dogovori Beograda i Prištine omogućili pokretanje studije izvodljivosti za Kosovu i status kandidata za članstvo Srbije u EU.
Ambasador Francuske Žerar Aro naglasio je da su srpski izbori na Kosovu održani mirno, najviše zahvaljujući OEBSu, Kforu i Euleksu.
"Naročito pozdravljam uzdržavanje od zapaljive retorike i Beograda i Prištine", ukazao je Aro.
Kosovo i Srbija napredovali na putu ka EU, naveo je on i ocenio da je to omogućeno napretkom u dijalogu. On je rekao da Pariz apeluje na kosovske vlasti da učine sve moguće da spreče kriminal protiv srpskih kulturnih mesta.
Nemački ambasador Peter Vitih rekao je da je Berlin zadovoljan što su srpski izbori na Kosovu organizovani na miran način i ocenio da su Unmik i OEBS odigrali ključnu ulogu u tom procesu. "Pozdravljamo međunarodnu zajednicu, Euleks naročito, u održavanju bezbednog okruženja na Kosovu tokom dana izbora", dodao je on.
Nemačka želi da vidi potpunu i nezavisnu istragu o navodima iz izveštaja Dika Martija i zato pozdravlja napore tima Euleksa, rekao je Vitih, ocenjujući da je "istraga na dobrom putu". On je rekao da situacija na severu Kosova vrlo zabrinjava. Situacija je mirna zahvaljujući međunarodnom prisustvu, ali nisu rešene tenzije, dodao je Vitih.
Predstavnik Kine Li Bao Dong ukazao je da je situacija na Kosovu, iako trenutno stabilna, ipak krhka, kao i da su odnosi među etničkim zajednicama napeti, naročito na severu.
On je izrazio nadu da će Beograd i Priština uložiti dalje napore i nastaviti napredak u međusobnom dijalogu, jer je to "u interesu stabilnosti i Balkana i cele Evrope".
Kina izražava zabrinutost zbog navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, rekao je Li Bao Dong naglasivši da je zabrinutost Srbije u tom smislu "veoma opravdana".

HODZAJ:SRBIJA POCELA DA PRIHVATA REALNOST NEZAVISNOG KOSOVA

NJUJORK, 14. maja (Beta)- Srbija je, pristajanjem da ne organizuje izbore na Kosovu 6. maja, počela da prihvata realnost njegove nezavisnosti, rekao je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN Šef diplomatije Kosova Enver Hodžaj.
"Srbija je organizovala izbore uz saradnju međunarodne zajednice. To je bio važan korak za Kosovo, jer je Srbija priznala da ne organizuje bilo kakve aktivnosti na Kosovu, 13 godina posle rata. To je dobar znak da Srbija počinje da prihvata realnost nezavisnog Kosova", rekao je Hodžaj.
On je na sednici povodom predstavljanja izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu od 16. januara do 15. aprila istakao da su kosovske vlasti veoma zabrinute zbog situacije u tri opštine na severu Kosova. "Srbija i dalje nastavlja da krši rezoluciju 1244 i drži policijske strukture u tim opštinama. Srbija želi tu da održi status kvo koji bi trebalo da dovede do otcepljenja te teritorije... Grad (Kosovska) Mitrovica nije podeljen rekom Ibar, već strahom, koji te strukture šire sa severa Kosova", istakao je Hodžaj. Poručio je da "nasilje mora da prestane i da Srbija mora da povuče svoju policiju i strukture sa severa Kosova", dodajući da se Kosovo protivi "svakoj ideji deljenja teritorije i promene granice".
Šef kosovske diplomatije je naveo da je za njegovu vladu "integracija 30.000 kosovskih Srba sa severa ključno pitanje" i da je Priština rešena da nastavi dijalog sa njima kako bi se potpuno integrisali.
"U proteklih pet godina Kosovo je načinilo veliki napredak u integraciji srpske zajednice na lokalnom i državnom nivou", rekao je Hodžaj. Pozdravio je postizanje dogovora o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima i zajedničkom upravljanju granicama u dijalogu sa Beogradom, navodeći da je to bez sumnje označilo napredak, ali je ukazao da je bitno dogovore primeniti i na terenu.
"Većina dogovora nije primenjena. Srbija nije potpisala tehnički protokol o primeni dogovora jer još uvek veruje da je moguće otcepljenje severnog Kosova", rekao je Hodžaj.
Kosovski ministar spoljnih poslova naglasio je da je njegova zemlja s dobrom voljom ušla u dijalog sa Beogradom. "Verujemo da Srbija ne deli isti pristup, ona još uvek drži ilegalne i kriminalne institucije na Severu što je kršenje principa EU i predstavlja pretnju evropskoj stabilnosti. U poslednje vreme smo imali prilike da vidimo dva lica Srbije: Srbija koja se ponaša proevropski prema Briselu, i Srbija koja se ponaša antievropski prema Kosovu i regionu", ocenio je Hodžaj.
Poručio je da je "dijalog demokratska vrednost" i dodao da ni pretnje ni nasilje ne mogu da reše zajednički problem Kosova i Srbije". "Nikad nećemo praviti kompromis sa našom nezavisnošću", naglasio je Hodžaj. On je rekao da je glavni cilj Kosova integracija u evropske institucije i članstvo u UN.
Šef kosovske diplomatije je podsetio da je njegova zemlja radila usrdno na borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da su kosovske institucije i Euleks "odlično uradile posao u nekoliko slučajeva vezanih za ratne zločine i organizovani kriminal".
On je naglasio da Kosovo podržava Euleks u istrazi o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima 1999.

HODŽAJ: KONTAKTI SA SIRIJSKOM OPOZICIJOM, NEMA OBUKE

UJEDINJENE NACIJE, 15. maja (Beta)- Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj negirao je navode da se na Kosovu obučavaju pripadnici sirijske opozicije.
U obraćanju novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu, Hodžaj je rekao da kosovska vlada podržava pobunu protiv režima u Siriji i da ima diplomatske kontakte sa sirijskom opozicijom.
Na pitanje novinara da li su tačni navodi koje je izneo ruski ambasador Vitalij Čurkin da se pripadnici sirijske opozicije obučavaju na Kosovu, Hodžaj je odgovorio "nimalo".
Povodom kandidature srpskog ministra spoljih poslova Vuka Jeremića za predsedavajuceg Generalnom skupštinom UN, Hodžaj je rekao: "To nije moja najveća briga".
"Kosovo je priznala polovina članica UN i niko ne može zaustaviti tok istorije. Kosovo će zauvek biti nezavisno", rekao je Hodžaj i dodao da se ne može uticati na aspiracije Kosova da postane članica UN.
Kosovski ministar spoljnih poslova je najavio da će uskoro, možda i ove nedelje, neke afričke zemlje priznati nezavisnost Kosova.
Hodžaj je rekao da je na sednici većina članica Saveta bezbednosti UN pozdravila pozitivan razvoj na Kosovu i put Prištine u evrointegracijama.
Kosovo je politički i ekonomski stabilno i to je priznala većina članica Saveta bezbednosti UN, rekao je Hodžaj.

KOSOVO I METOHIJA

STEFANOVIĆ: NEMA DILEME SPORAZUMI ĆE BITI REALIZOVANI

BEOGRAD, 12. maja (Beta) - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da se realizacija sporazuma postignutih u Briselu odvija otežano zbog problema koje Priština stvara na terenu.
"Ali, sve što je dogovoreno biće sprovedeno i oko toga nema dileme", kazao je Stefanović za agenciju Beta i ukazao da u procesu primene sporazuma postoje problemi.
I u ovo vreme kampanje, reazlizacija sprazuma je nastavljena, ali se ona dovija otežano i usporeno, uz puno problema, kazao je Stefanović i kao razloge za to naveo opstrukcije Prištine i probleme na terenu koje Priština stvara.
Prema njegovim rečima, sada je važno da se formira nova vlada, da se potvrdi legitimitet koji joj je narod dao i da se nastavi posao. "Nastavak dijaloga ne može biti pod znakom pitanja. Važno je da se vlada formira i da se nastavi posao", kazao je on i dodao da su personalna rešenja u timu sekundarna.
Stefanović je ponovio da je dijalog jedini način da se dođe do rešenja za sporna pitanja u pokrajini.

MINISTARSTVO OSUDILO PRETNJE SRBIMA POVRATNICIMA

BEOGRAD, 14. maja (Beta)- Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudilo pojavu letaka u povratničkim selima u opštini Klina u kojima se Srbima "preporučuje" da se isele "jer su kriminalci, direktno ili indirektno" i od Euleksa i Kfora zatražilo da reaguju.
Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da posebno zabrinjava to što takozvane kosovske institucije ništa ne čine na suzbijanju albanskog ekstremizma, već ga svojim postupcima i zapaljivom retorikom podstiču.
U letku koji je tokom jutra osvanuo u povratničkim selima kod Kline a potpisala ga je četa Narodne armije Albanaca, pretnja je upućena i Albancima koji omogućavaju povratak Srba, saopštilo je ministarstvo.
Ministarstvo za Kosovo i Metohiju traži od Euleksa, jer kako navodi nema poverenje u kosovsku policiju, da ustanovi ko stoji iza pretnje.
Praksa je pokazala da kosovska policija u ovakvim i sličnim situacijama nikada nije bila efikasna, i da vinovnici incidenata nikada nisu bili otkriveni, podsetilo je ministarstvo.
Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je da Kfor pojača prisustvo u povratničkim selima u opštini Klina.
Takođe, ministarstvo upozorava međunarodno prisustvo da je taj poslednji slučaj sa lecima nekakve čete Narodne vojske Albanaca još jedan u nizu primera bujanja albanskog ekstremizma.

KOSOVO DO 16. JUNA TREBA DA ODGOVORI NA UPITNIK EU

PRIŠTINA, 14. maja (Beta)- Premijer Kosova Hašim Tači je danas zatražio od službenika vlade da se do 16. juna Evropskoj komisiji dostave odgovori na 450 pitanja koja će poslužiti za izradu studije izvodljivosti za proces stabilizacije i pridruživanja.
Na sastanku sa ministrima i generalnim sekretarima ministarstava Vlade Kosova, Tači je zatražio da se hitno odgovori na 450 pitanja koje je vlada dobila od Evropske komisije.
Rok za predaju odgovora Evropskoj komisiji je 16. jun.
Premijer je od ministara zatražio da poštuju utvrđene datume za dostavljanje odgovora kako bi se prevazišao i taj izazov. Tači je nazvao neopravdanim "kašnjenje EU u odnosu na Kosovo", imajući u vidu da Kosovo u rekordnom roku ispunjava sve zahteve EU, kako za liberalizaciju viza, tako i u procesu stabilizacije i pridruživanja. Kosovski premijer je zatražio da i EU počne da Kosovo posmatra "očima uspeha", podvlačeći da Kosovo ima sigurnu evropsku perspektivu.

DREVS:PROMENA GRANICA KOSOVA OPASNOST ZA MIR U REGIONU

PRIŠTINA, 15. maja (Tanjug) Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs ocenio je da bi promene granica Kosova mogle dovesti do novih podela na Balkanu, što bi, po njegovim rečima, bila pretnja za mir i stabilnost u regionu.
Odgovarajući na pitanje novinara o bezbednosnoj situaciji na severu Drevs je rekao da Kfor obezbeđuje sigurnost svim građanima Kosova.
"Kfor, Euleks i kosovska policija imaju mandate da stvore sigurnost na celoj teritoriji zemlje, međutim poštovanje zakona se povezuje i sa Euleksom", rekao je Drevs.
Drevs je u Peći prisustvovao ceremoniji smene na čelu mirovnih snaga zapad, a kako prenose danas prištinski mediji, građanima Kosova poručio je da rade i misle o evropskoj integraciji, kao najboljem i najperspektivnijem putu za budućnost zemlje.