Daily Survey

Beograd, 15. Jun 2012.

SRBIJA – EU

BRISEL ZADOVOLJAN NIKOLICEVOM POSETOM

BRISEL, 14. jun (Tanjug) – Brisel smatra uspešnom prvu predsednicku posetu Tomislava Nikolica, receno je Tanjugu danas u Evropskoj komisiji, uz napomenu da je predsedniku Srbije skrenuta pažnja na važnost pomirenja u regionu. "Razgovori su bili veoma dobri", rekao je funkcioner EU koji je prisustvovao današnjem Nikolicevom susretu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.
"Mislim da smo pokrili sve važne teme", dodao je.
Isti izvor je, medutim, ukazao da je Nikolicu jasno stavljeno do znanja da su njegove nedavne izjave o Vukovaru i Srebrenici neprihvatljive za EU.
"Podsetili smo ga da je istorija Evrope puna krvavih sukoba i netrpeljivosti, ali da su oni prevazideni nakon što je odluceno da se krene putem pomirenja", kaže Tanjugov izvor.
Funkcioner EU je rekao da je Nikolicu receno da je slican proces pomirenja neophodno sprovesti i na Zapadnom Balkanu kako bi ceo region imao evropsku perspektivu.

NIKOLIĆ: SVE ŠTO JE RANIJE DOGOVORENO MOŽE DA BUDE PRIMENJENO

BRISEL, 14. juna 2012.(Beta) Predsednik Nikolić je posle sastanka sa Barozom istakao da je od visokih zvaničnika u Briselu čuo da se od Srbije ne traži da na putu u EU prizna Kosovo i rekao da je dobio objašnjenja šta je tačno dogovoreno u dijalogu BeogradPriština i ocenio da sve dosad postignuto može i da se primeni. Dodao je da smatra da nijedan dogovor s Prištinom nije ugrozio ustavni poredak Srbije i da nije bio na štetu njenih građana.
Rekao je da će boravak pregovarača EU Roberta Kupera iduće nedelje u Beogradu biti prilika da se razjasni zašto srpski pregovarač(Borislav Stefanović) tvrdi da se dogovori različito tumače.
Nikolić je naglasio da Srbija želi da postane članica EU, ima status kandidata i sve će biti učinjeno da do kraja godine s EU o tome počne pregovore.
Nikolić je podvukao da "svesna da mnogo ključnih zadataka Srbija nije obavila, spremna je da to obavi, a ne tiče se to samo reforme pravosuđa koja nije dobro urađena, borbe protiv organizovanog kriminala, mita i korupcije koja mora da bude sprovedena mnogo energičnije i oštrije, istraživanja nezakonitih privatizacija, borbe za slobodu medija, oslobađanje medija od uticaja politike, koja je čak i u vlasništvu, borba protiv partijske države, pošto politička elita u Srbiji vlada svakodnevno".
Nikolić je podvukao da su se razgovori s Barozom dotakli "naših odnosa s administracijom u Prištini, uslova koji se postavljaju, dogovora koji su dosad postignuti.
"Mi smo ovde konačno uspeli da saznamo kako izgledaju dogovori, kako izgledaju tumačenja tih dogovora od strane Evropske komisije koja je bila posrednik i koja zna kako je to dogovoreno".
"Mi ćemo o tome izvestititi građane i javnost u Srbiji, a ja činim koliko mogu da Srbija što pre dobije vladu, vlada će odmah odrediti svoje pregovarače zato što nam je izuzetno važno da pokušamo, a mislim da možemo da i uspemo, da najesen dobijemo od Evropske komisije predlog da se otvore pregovori s Evropskom Komisijom". Nikolić je naglasio da je "Srbija velika zemlja na Zapadnom Balkanu, želim da razvijamo dobre susedske odnose sa svima, želim da uverimo sve naše susede da nam je u interesu mir, bezbednost, da i svojoj deci i starijima obezbedimo bolju budućnost, zato što je Srbija u ekonomskom kolapsu koji će morati što pre da rešava novim investicijama i zapošljavanjima".
"Naš prioritet, put u budućnost, ostaje članstvo u EU i potrudićemo se da bude učvršćeno sve što je dosad urađeno i da od toga odemo dalje".
Na pitanje novinara šta je suština normalizacije s Kosovom, Nikolić je odgovorio da će "podržati sve one dogovore koji ne ugrožavaju ustavni poredak Srbije i nisu na štetu građana i ostajem pri tome".
"Mislim da nije postignut nijedan dogovor koji bi rušio ustavni poredak i koji bi bio na štetu građana Srbije, što je barem tako nama u Beogradu predstavljeno, a ukoliko se ispostavi, a već u sredu ćemo u Beogradu imati posetu (EU posrednika) Roberta Kupera, da ima nešto što nije moglo da bude dogovoreno, svakako da neće biti ni primenjivano".
"Ali iz materijala do kojih sam došao, sve što je dogovoreno, može da bude primenjeno. S tim što ostaje da nam pregovarač iz Beograda objasni kako je došlo do različitih tumačenja tih dogovora i zašto se njegovo tumačenje razlikuje od tumačenja EU", stavio je do znanja predsednik Srbije.
Nikolić je naglasio da je od čelnika EU danas u Briselu čuo "jasno definisano da EU nikada neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova i Metohije".
"A to što traži da živimo mirno, bezbedno, bogato to je dobar zahtev i uveren sam da EU želi da i Albanci i Srbi žive bolje nego što su živeli dosad i ja ću sa svoje strane da učinim sve da se to zaista i ostvari", zaključio je Nikolić.

EŠTON: OČEKUJEMO OD NIKOLIĆA DA NASTAVI EVROPSKI PUT

BRISEL, 14. juna 2012. (Beta) Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton rekla je da je veoma zadovoljna današnjim razgovorom u Briselu sa novim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i dodala da današnji sastanak vidi kao prvi od mnogih.
"Prenela sam poruku gospodinu Nikoliću da očekujem da nastavi evropski put, i da cela EU podržava Srbiju u tim naporima. Takođe sam naglasila da je potrebno rešiti određena pitanja, kako bi se krenulo napred", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.
Ešton je dodala da je ohrabrujuće to što je čula od Nikolića "da će svi dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu sa Prištinom, biti u potpunosti sprovedeni".
"Takođe sam naglasila da ćemo, čim se formira nova vlada (Srbije) i stvori mogućnost za to, morati da ubrzamo proces (pregovora Beograda i Prištine) i budemo spremni da se izborimo sa svim teškoćama. Dalje sam naglasila čvrstu poziciju EU da su za nas od ključne važnosti puna saradnja i sloboda kretanja za pripadnike Euleksa", navela je Ešton.
Visoka predstavnica EU dodala je da je u razgovoru sa Nikolićem istakla i važnost regionalne saradnje i pomirenja, i istakla da je "ohrabrena time što je čula da će Srbija nastaviti da doprinosi stabilnosti i napretku čitavog regiona".
"To su osnovni principi EU i za mene nema mesta u današnjem svetu za retoriku iz prošlosti", piše u saopštenju Ketrin Ešton posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

BAROZO: ULOGA NIKOLIĆA I KONSTRUKTIVNA SARADNJA MEĐU SRPSKIM VOĐIMA KLJUČ

BRISEL, 14. juna 2012.(Beta) Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas u Briselu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da je Evropska komisija snažano predana tome da pomogne Srbiji na putu u Evropsku uniju, da očekuje što pre novu srpsku vladu i naglasio da je normalizacija s Prištinom presudna za to da EU počne pregovore o članstvu s Beogradom.
Srbija je u martu dobila status kandidata za članstvo u EU u martu, što je priznanje za ostvareni napredak i to nalaže jasnu odgovornost za budućnost, dodao je Barozo, podvukavši važnost dobre susedske saradnje i pomirenja u regionu.
"Ja sam predsedniku Nikoliću potvrdio", dodao je čelnik EK, "da nam je veoma stalo da tesno sarađujemo sa Srbijom na ključnim poljima reforme pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, slobode medije i, što uopšte nije poslednje, na strukturnim ekonomskim reformama".
Barozo je primetio da "Srbija kao zemlja kandidat za članstvo mora uneti novu snagu u sprovođenje programa reformi", a "rukovodeća uloga predsednika Nikolića i konstruktivna saradnja među svim srpskim vođima su ključ za brzo formiranje nove, postojane vlade, za snažan nacionalni jednoglasan stav stranaka oko evropskog programa Srbije, a posebno za ubedljive reforme".
Barozo je naglasio da je to važno da bi se naročito mladim ljudima u Srbiji omogućilo da nađu posao. Sve ove životno važne reforme za Srbiju su posebno značajne u ovim teškim ekonomskim prilikama, rekao je Barozo. "Raspravljali smo", istakao je on, "i o veoma važnoj ulozi koju Srbija igra u jugoistočnoj Evropi, a ja sam izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da se ponaša pozitivno i konstruktivno u regionalnoj saradnji i pomirenju, gradeći dalje na dobroj volji ispoljenoj u proteklim godinama lično vođstvo predsednika Nikolića i snažna predanost će biti od presudne važnosti za odnose Srbije sa svim susedima".
"Ja sam s tim u vezi podvukao da je normalizacija odnosa Srbije s Kosovom apsolutno ključni uslov za napredak u sledeću etapu napretka u uključivanju u Evropsku uniju", stavio je do znanja Barozo.
Za Evropsku komisiju će to biti presudno važno da može da preporuči početak pregovora (o članstvu sa Srbijom) zemljama članicama EU.

DEVENPORT: NEMA NOVIH USLOVA EU ZA SRBIJU

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport izjavio je danas da nema novih uslova Evropske unije za Srbiju, ali je ukazao da je neophodno da se što pre nastavi dijalog Beograda i Prištine.
"Što se tiče novih uslova nema ih, jasno je to što je istakao Evropski savet decembra (2011.) i ponovo marta kada je Srbija postala kandidat za članstvo u EU", rekao je ambasador za Radio Beograd.
Devenport je ocenio da su pregovori Beograda i Prištine "hitni" i dodao da "razume da to zavisi od formiranja nove vlade", ali je ponovio i da su nastavak dijaloga i sprovođenje postignutih dogovora "jako važni". Devenport je poručio da Srbija "treba da iskoristi priliku" da nastavi ka EU za šta bi "bilo poželjno" brzo formiranje nove vlade.
"Nadamo se da će vaši lideri i vaš predsednik (Tomislav Nikolić) sada kada će imati obnovljen legitimitet, poslušati nedvosmislenu poruku građana koji su ipak u velikoj većini glasali za proevropske stranke, i da odlučno i hrabro nastaviti političke reforme i normalizaciju odnosa sa susedima; ovo je važna tačka", kazao je Devenport.
Ambasador je ocenio da je dolazak u Beograd komesara za širenje EU Štefana Filea, na inauguraciju predsednika Nikolića, bio "pozitivan signal", a to je i Nikolićev odlazak u Brisel.
To što je Nikolić u svoju prvu posetu danas otputovao u Brisel, "pozitivna je poruka o nameri Srbije u vezi sa evrointegracijom i izazovima u vezi s tim", rekao je ambasador.
Devenport je kazao da su pred EU "veliki ekonomski izazovi" što utiče na političke odnose i stvara "težak kontekst u kojem se vodi debata o daljem širenju i razvoju EU".

MINISTARSKA KONFERENCIJA PROCESA SARADNJE U JUGOISTOCNOJ EVROPI (PSJIE)

JEREMIĆ: NASTAVITI NAPORE NA JAČANJU MIRA I STABILNOSTI

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas u Beogradu da su zemlje članice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) postigle izuzetan uspeh u unapređenju regionalne saradnje i da treba nastaviti napore u cilju jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta.
"Ciljevi koje smo postigli kao region su ogromni, u to nema sumnje. Zemlje predstavljene u ovoj organizaciji su radile veoma naporno u produbljivanju bilateralnih i multilateralnih odnosa. Jačanje sveobuhvatnih veza bilo je i ostaje strateški prioritet za svakog od nas, posebno u ovim vremenima političke i ekonomske nesigurnosti", rekao je Jeremić na otvaranju ministarskog sastanka SEECP u Palati Srbija.
Jeremić je dodao da mir, bezbednosti i prosperitet treba da budu potpuno konsolidovani u regionu JIE i pozvao članice SEECP da nastave još bližu saradnju kako bi "region konačno mogao da ispuni svoj strateški potencijal". On je takođe kazao da Kosovo ne može da prisustvuje sastancima SEECP zato što nije suverena država. On je međutim dodao da je Savet za regionalnu saradnju (RČ) adekvatan forum gde se može čuti glas kosovskih Albanaca pošto je prema postignutom dogovoru o regionalnom predstavljanju Prištini omogućeno da učestvuje isključivo kao nedržavni akter na sastancima te organizacije.
"Želimo da budemo jasni po tom pitanju: gde god je Republika Srbija, ne može biti 'Republika Kosovo'. Ni u SEECP, ni u Savetu Evrope, ni u OEBSu, ni u jednoj instituciji pri UN", kazao je Jeremić.
Podsećajući da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog balkanskog rata, Jeremić je rekao da je tim povodom za regionalne aktivnosti usvojen slogan "Od balkanskih ratova do balkanskog mira", koji oslikava ono što je cilj SEECP potpuna transformacija i modernizacija društava regiona.
"Takvo dostignuće će zauvek zatvoriti vrata eri koja je pružila manje nego što je obećavala svakoj od zemalja koje su na našem geografskom prostoru", ocenio je on.
Ministar Jeremić je podsetio da je Srbija 2011. godine uspešno predsedavala raznim regionalnim organizacijama, među kojima Centralnoevropskom inicijativom, Jadranskojonskom inicijativom i SEECP.
Najvažniji prioriteti tokom predsedavanja Srbije SEECP, prema njegovim rečima, bili su jačanje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma, razvijanje strategije za zaštitu životne sredine, promovisanje kulturne saradnje kao i produbljivanje institucionalnog dijaloga između SEECP i Evropske komisije, kao i drugih institucija Evropske unije.
"EU je, kao OEBS, važan član Regionalnog saveta za saradnju, koji je operativna ruka SEECP", rekao je on. "Očekujemo da će predstojeći izbor za novog generalnog sekretara RČ, mog dragog prijatelja i kolege Gorana Svilanovića, uneti novu dinamiku i doprineti još tešnjoj saradnji između RČ i SEECP", rekao je Jeremić. On je istakao da integralni deo uspešnog procesa pomirenja predstavlja rešavanje pitanja izbeglica. "Tokom predsedavanja Srbije preduzeti su konkretni koraci u postizanju novog konsenzusa po pitanju zaštite prava izbeglica na Balkanu", kazao je Jeremić, podsetivši da je prošlog novembra na ministarskoj konferenciji u Beogradu doneta zajednička deklaracija kojom je potvrđena politička volja svih potpisnica da nastave rad na sveobuhvatnom rešenju svih problema izbeglica na regionalnom nivou.
Jedan od prioriteta srpskog predsedavanja bio je razvoj kohezivne strategije jačanja zaštite prirodne sredine jer, poput organizovanog kriminala, prirodne katastrofe i klimatske promene ne vode računa o granicama, kazao je Jeremić.
Srbija je, prema njegovim rečima, koncentrisala napore i na promovisanje kulturne saradnje.
"Multikulturalizam u ovom delu sveta je istinski autentičan. Ne postoji ništa veštačko ili nametnuto u načinu na koji pozajmljujemo i dopunjujemo jedni druge kada obeležavamo različite događaje i odajemo počast istorijskim ličnostima", kazao je Jeremić.
"Verujemo da je kulturna dimenzija integralni deo okončanja procesa pomirenja, kao i rešavanja pitanja izbeglica", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da će Srbija nastaviti da igra aktivnu ulogu u jačanju veza jugoistočne Evrope sa Uneskom.
Institucionalno jačanje SEECP i obezbeđivanje nužnih alatki za efikasnije rešavanje regionalnih izazova bilo je, prema njegovim rečima, jedno od najvažnijih pitanja na kojima se Srbija angažovala tokom svog predsedavanja. Jeremić je predložio da članice Procesa saradnje razmotre osnivanje Parlamentarne skupštine jugoistočne Evrope, kao "uravnotežni odraz političkih snaga predstavljenih u parlametnima zemalja članica". Srbija završava jednogodišnje predsedavanje SEECP, a naredna predsedavajuća je Makedonija. Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

PSJIE: REGIONALNA SARADNJA ZNAČAJNA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Učesnici sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) založili su se danas u Beogradu za dalje jačanje regionalne saradnje koja je, kako su ocenili, značajna za evropske integracije.
Predstavnici članica PSJIE podržali su kandidaturu Gorana Svilanovića za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (R C C) i izrazili uverenje da će on nastaviti da unapređuje rad tog tela.
Svilanović je zahvalio na podršci učesnicima današnjeg sastanka i rekao da očekuje da će iduća godina biti uspešna godina. Zamenik premijera Turske Ali Babadžan rekao je da veruje da će nova vlada Srbije nastaviti da radi na evropskim integracijama i da će vrlo brzo uslediti i prijem zemalja regiona u EU, uprkos ekonomskoj krizi i umoru od proširenja. Babadžan je kazao da će evropske integracije doprineti transformaciji Balkana u region prosperiteta i napretka, pozdravio predstojeće pregovore Crne Gore sa EU i dodao da se nada da će uskoro biti pronađeno rešenje za spor oko imena Makedonije.
On je kazao da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen bez pauze i da je od velike važnosti da postignuti dogovori budu u potpunosti primenjeni.
Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen ocenio je da je PSJIE važna za ostvarenje ciljeva evroatlantskih integracija, navodeći da članstvo u EU i NATO ne može biti realizovano bez regionalne saradnje. On je kazao da je prijem Hrvatske u EU "vodilja" drugim zemljama na putu ka integracijama kao i da je dodeljivanje statusa kandidata Srbiji dodatno ohrabrenje.
Pomoćnik ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Nebojša Koharović rekao je da će Hrvatka nastaviti da pomaže zemlje koje teže ka članstvu u EU.
Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belortaja rekao je da dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, kao i svi drugi dogovori Beograda i Prištine, moraju biti primenjeni i da Kosovo treba da bude predstavljeno u svim regionalnim organizacijama.
"To će doprineti regionalnom pomirenju i daljem razvoju i prosperitetu svih naroda", kazao je on.
Ministar spoljnih poslova Rumunije Andrej Marga rekao je da PSJIE treba postaviti na još snažnije osnove i ojačati organizaciju kako bi bila u mogućnosti da se suoči sa izazovima budućnosti, a u interesu građana. Šef makedonske diplomatije Nikola Poposki rekao je da Makedonija veruje da proces evropskih integracija treba da bude nastavljen i da podržava kandidate iz regiona za članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama.
Poposki, čija zemlja sutra preuzima od Srbije predsedavanje PSJIE, je rekao da će prioriteti Makedonije biti dobrosusedski odnosi i da će promovisati princip regionalne saradnje i pomirenja.
Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da veruje da će do 2020. godine sve zemlje regiona biti članice EU. Državni sekretar u Mnistarstvu spoljnih poslova Slovenije Božo Cerar rekao je da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi najbolji način za ostvarivanje stabilnog i održivog razvoja regiona, dok je predstavnik Bugarske Rusi Ivanov kazao da je regionalna saradnja instrument na putu integracija. Zamenik ministra spoljnih poslova i evropskih integracije Moldavije Andrej Popov rekao je da su partnerstvo, dijalog i saradnja osnovni instrument napretka regiona na putu evropskih integracija.

SRBIJA PREDLAŽE FORMIRANJE REGIONALNE SKUPŠTINE

BEOGRAD, 14. jun (Tanjug) – Srbija je zvanicno lansirala ideju formiranja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi (PSJIE), koja je naišla na pozitivan odek, saopštio je, po završetku ministarskog sastanka, šef srpske diplomatije Vuk Jeremic.
"Srbija danas zvanicni lansirala ideju formiranje parlametarne skupštine PSJIE, parlamentarnog tela koje bi se odnosilo na procese saradnje u ovom regionu. Smatramo da bi takva vrsta regionalnog parlamenta, po uzoru na parlamentarne skupštine OEBS i Saveta Evrope, osnažio odnose u regionu i dao novi kvalitet bliskoj saradnji zemalja", kazao je on na konferenciji za novinare.
Jeremic je dodao da je Srbija spremna da ponudi Beograd kao sedište tog tela, ali ce se o tome raspravljati u narednim mesecima.
Jeremic je podsetio da je u 2011. i 2012. Srbija bila u žiži regionalne saradnje, jer je predsedavala prakticno svim regionalnim organizacijama, a više od 100 sastanaka održano je na razlicitim nivoima u Beogradu. Predsedavanje je, kako je rekao, prošlo bez ikakvih problema iako postoje otvorena pitanja u regionu, a deo njih se ticu Srbije.
Jeremic je svoj izbor za predsedavajuceg Generalne skupštine UN oznacio kao "priznanje celom regionu" i naglasio da ce to biti predsedavanje za ceo region, jer ce dati vecu vidljivost i biti od koristi za sve.
Jeremic smatra da odnosi u regionu nisu nikada bili bolji od pocetka prošlih ratova. "Nemamo druge osim da gradimo zajednicku buducnost", porucio je on.
Srbija je, kako je dodao, pokrenula i diskusiju oko reforme ove organizacije. "Ovo je izuzetno dinamicno vreme, stvari se brzo menjaju i mislim da nam je neophodno sagledavanje kako da osnažimo i obnovimo instituciju PSJIE. Debata koja je pokrenuta donela je mnoge ideje, i mislim da ce bii detaljnije razmatrane tokom makedonskog predsedavanja", uveren je on.

JEREMIĆ: NIKAD BOLJI ODNOSI NA ZAPADNOM BALKANU

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da odnosi na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili bolji nego sada.
"Otvorena pitanja se rešavaju mirnim i diplomatskim putem, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje" i "nema nam druge osim da gradimo zajedničku budućnost", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija zemaljaučesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSJIE).
On je podsetio da je Srbija, koja završava predsedavanje procesom PSJIE, uporedo predsedavala i Centralnoevropskom i Jadranskojonskom inicijativom, i procesom saradnje u Crnomorskom regionu.
"Predsedavanje PSJIE je bilo vidljivo i održano je više od 100 sastanaka u Beogradu na različitim nivoima. Sve je prošlo u najboljem redu, bez problema, iako postoje otvorena pitanja u regionu", rekao je Jeremić. Jeremić je kazao da je Srbija dobila veliko priznanje time što je on postao naredni predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Zahavalio je Crnoj Gori i Makedoniji što su glasale za njega i rekao da će njegove predsedavanje biti od koristi za sve države Balkana.
Jeremić je rekao da je Srbija tokom predsedavanja PSJIE pokrenula inicijative za Regionalni centar za humanitarna delovanja u Nišu, kao i diskusiju o reformi PSJIE da bi se ona obnovila i osnažila.
Jeremić je istakao da je Srbija danas zvanično pokrenula ideju o formiranju Parlamentarne skupštine Jugoistočne Evrope, radi jačanja odnosa i saradnje.
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Milan Roćen čestitao je Srbiji zbog predsedavanja PSJIE koje je ocenio kao uspešno i rekao da su sve zemlje regiona napredovale u evrointegraciji zbog čega je neophodna njiova međusobna saradnja.
"Želimo da pomognemo sebi, ali na taj način najbolje pomažemo svojim susedima", rekao je ministar Crne Gore koja je pre Srbije predsedavala PSJIE.
Nikola Poposki, ministar spoljnih poslova Makedonije koja sutra preuzima predsedavanje PSJIE je rekao da će njegova vlada raditi na povećanju ugleda regiona.
Podsetivši je da je cilj svih zemalja Zapadnog Balkana da budu primljene u Evropsku uniju, Poposki je rekao da će Makedonija raditi i na tome da region postane privlačan za investicije, da se poboljša turizam, i saradnja uzaštiti okoline, saradnja lokalnih vlada, u poljoprivredi, nauci.
Ministri zemaljačlanica PSJIE zasedali su u Beogradu uoči samita šefova svojh država ili vlada. Srbija time završava svoje jednogodišnje predsedavanje PSJIE, a tu dužnost preuzima Makedonija.
Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska.

UČESNICI JEDNOGLASNO ZA IZBOR SVILANOVIĆA

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Učesnici sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) jednoglasno su danas podržali izbor Gorana Svilanovića za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (R C C).
Glasanje o Svilanovićevom izboru biće zvanično održano sutra, u nastavku sastanka.
Na skupu učestvuju zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Seljim Belortaja, ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, generalni direktor direktorata za evropske poslove Bugarske Rusi Ivanov, kao i pomoćnik ministra za spoljne i evropske poslove Hrvatske Nebojša Kuharović.
Učestvuju i ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis, zamenik ministra spoljnih poslova i evropskih integracija Moldavije Andrej Popov, ministri spoljnih poslova Crne Gore i Rumunije, Milan Roćen i Andrej Marga, državni sekretar u MSP Slovenije Božo Cerar, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Poposki i zamenik premijera Turske Ali Babakan.

SAMITA ŠEFOVA DRŽAVA I VLADA ZEMALJA ČLANICA PROCESA ZA SARADNJU U JUGOISTOČNOJ EVROPI U PALATI SRBIJA

NIKOLIĆ: SRBIJA OSTAJE POSVEĆENA REGIONU, EVROPI I KOSOVU

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ostaje posvećena unapređenju odnosa sa susedima i zemljama u okruženju i poručio da će se lično založiti da regionalna saradnja i dalje bude jedan od ključnih prioriterta spoljne politike zemlje.
Otvarajući samit Procesa saradnje u Jugoistčnoj Evropi (SEECP)Nikolić je rekao da Srbija "ostaje da korača putem evropskih integracija, unapređujući, reformišući i menjajući sisteme koji koče njen razvoj i prosperitet". On je istakao da Srbija "eksplicnitno ili implicntno" neće priznati jednostranu nezavisnost Kosova, ali da ostaje otvorena za razgovore o kompromisnim resenjima, što je pokazala u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine u kojem je postignut dogovor i o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima.
"Regionalna saradnja pomaže produbljivanju i promovisanju bilateralnih odnosa između država članica, ubrzava evropske integracione procese u regionu Jugoistočne Evrope i stvara uslove za ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda stanovnika", rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je naveo da je atmosfera saradnje u Jugoistočnoj Evropi postignuta "zahvaljujući predanom radu svih zemlja regiona" i da je Srbija posvećenost regionalnoj saradnji pokazala uspešnim predsedavanjima najznačajnijim inicijativama u regionu.
"Zalažući se za jačanje politike dobrosusedstva i pomirenja u regionu, konstruktivnog i partnerskog dijaloga, Srbija je dostigla značajan nivo u odnosima sa svim zemljama Jugoistočne Evrope", rekao je Nikolić. Za Srbiju je od strateškog značaja kontinuirano unapređenje odnosa sa svim susedima, ali i da je "vitalno zainteresovana" za unapređneje položaja svoje manjine u zemljama regiona.
"Srbija nastoji da vodi aktivan dijalog koji bi obezbedio rešavanje pitanja razgraničenja; unapređenje položaja i prava manjina; postizanje trajnih rešenja za izbeglice, regulisanje pitanja oduzete imovine, stanarskih prava, konvalidacije radnog staža; povraćaj kulturnog blaga; sukcesije i dr", rekao je Nikolić.
Obraćajući se učesnicima samita, Nikolić je naglasio da je "Kosovo i Metohija veoma osetljivo pitanje za Srbiju" dodajući da je Beograd nastojao da "na pragmatičan i fleksibilan način" obezbedi da se "poboljša život običnih ljudi koji žive u pokrajini".
"Do sada, mir i stabilnost su sačuvani prevashodno zahvaljujući konsrtuktivnom stavu Srbije", rekao je Nikolić. On je naveo da stav o nepriznavanju jednostrano proglašne nezavisnosti predstavlja ustavni imperativ, moralnu istorijsku i demokratsku odgovornost.
"Ostajemo otvoreni za razgovore o svim pitanjima i spremni smo na kompromisno rešenje, kao što smo pokazali u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine", rekao je predsednik Srbije.

CVETKOVIĆ: REGIONALNA SARADNJA PREDUSLOV EKONOMSKOG NAPRETKA

BEOGRAD, 15. jun 2012. (Beta) Premijer Mirko Cvetković rekao je danas u Beogradu da je jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu preduslov ekonomskog napretka političke i ekonomske stabilizacije i konsolidacije dobrosusedskih odnosa što su istovremeno i preduslovi za uspešnu integraciju u EU. "Zajednički cilj svih regionalnih inicijativa na Zapadnom Balkanu je razvoj multilateralne saradnje... zemlje regiona su shvatile da jedino zajedničkim snagama mogu prevazići situaciju u kojoj se nalazimo, tako što ćemo udahnuti novi život regionalnoj saradnji i iskoristiti velike mogućnosti koje nam ona otvara", rekao je Cvetković. Na otvaranju samita šefova i država i vlada zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi u Palati Srbija, premijer Srbije je rekao da su politički prioriteti regionalnih inicijativa uspostavljanje trajnog mira i blagostanja naroda na prostoru regiona jugoistočne Evrope i težnja ka postizanju punopravnog članstva u Uniji.
"Imajući to u vidu Srbija je na stanovištu da je neophodna racionalizacija i konkretizacija delovanja pojedinih regionalnih inicijativa. U narednim godinama regionalna saradnja bi trebalo da osigura principe i agendu za rešavanje preostalih izazova sa kojima se suočavamo", rekao je Cvetković posebno ukazujući na posledice svetske ekonomske krize.
On je dodao da je "pitanje svih pitanja koje muči sve počev od političkih lidera, preko ekonomskih stručnjaka pa do običnih građana, a to koje su razmere ponovnog ekonomskog posrtanja i koliko su duboki koreni krize". Podsetio je da je Srbija koja privodi kraju predsedavanje SEECP u proteklih godinu i po bila domaćin brojnih sastanaka na različitim nivoima čime je potvrdila želju za ostvarenjem jednog od prioriteta svoje spoljne politike produbljivanje i proširivanje regionalne saradnje.

PODRŠKA EVROINTEGRACIJI ZEMALJA REGIONA

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Učesnici samita zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su podržali evrointegraciju zemalja regiona i ocenili da je njihova saradnja ključna za rešavanje otvorenih pitanja.
Ministar spoljnih poslova Rumunije Andrei Marga rekao je da je saradnja ključna za uspostavljanje poverenja i pomirenja, i za rešavanje problema, poput organizovanog kriminala i ilegalne migracije.
"SEECP je važan most između Evropsku unije i jugoistočne Evrope", rekao je Marga i poručio da Rumunija podržava evrointegraciju svih članova ove incijative.
Zamenik ministra spoljnih poslova Albanije Selim Belotraja rekao je da dogovor Prištine i Beograda o učešću Kosova na međunarodnim skupovima treba u potpunosti sprovoditi i zatražio da se Kosovo poziva na regionalne sastanke. On je kazao da približavanje zemalja regiona EU ukazuje na njihovo sazrevanje.
Belotraja se založio za slobodu kretanja u regionu, navodeći da je putovanje samo s ličnim kartama "nedovršena priča". Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Božo Cerar rekao je da je suviše često regionalna saradnja fraza koja dobro zvuči i da treba više učiniti za konkretnije projekte, naročito infrastrukture i energetike.
Cerar je takođe izrazio nadu da će sve članice SEECP postati članice EU.
Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke Janis Aleksis Zapos rekao je da EU ne treba da skreće pažnju s Jugoistočne Evropi i da proširenje Unije na taj region mora da dalje jača posle ulaska Hrvatske 2013. godine. On je istakao da su dobrosusedski odnosi ključni uslov evrointegracije i izrazio nadu da spoljni uticaji neće omesti taj proces.
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Hrvatske Nebojša Kuharović rekao je da njegova zemlja nudi pomoć i podršku zemljama regiona koje žele da uđu u EU.
Saradnja orijentisana na konkretne projekte je neophodna, rekao je Kuharović i naveo da Hrvatska planira bilateralne sporazume sa zemljama regiona o tehničkoj pomoći evrointegraciji.
Kuharovih je preneo čestitke predsednika Hrvatske Iva Josipovića noviozabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer rekao je da se ta organizacija kao i SEECP poslednjih 20 godina usredsređuje na izgradnju partnerstva i traženje načina da se prevaziđu problemi iz prošlosti. Evrointegracije su glavni zamajac reformi, rekao je Zanijer i dodao da OEBS podržava reforme potrebne da se ispune težnje zemalja regiona da postanu članice EU.
Hido Biščević, dosadašnji generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju za čijeg je naslednika na samitu izabran Goran Svilanović, rekao je da je saradnja u regionu donela mnoge dobre rezultate: približavanje, pomirenje i rešavanje problema iz prošlosti.
Pozivajući da se taj pozitivan trend nastavi, on je rekao da je potreban konkretan projekat koji će obuhvatiti ceo region. Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je EU spremna da sarađuje sa zemljama regiona na njihovom putu u EU i ocenio da je za to neophodna regionalna saradnja koja je i vrednost po sebi. Dežer je pozdravio potvrdu opredeljenja predsednika Tomislava Nikolića da se nastavi evrointegracija Srbije i ocenio da je jučerašnja poseta Nikolića Briselu jasan znak za to.
On je izrazio nadu da će Srbija nastaviti da doprinosi regionalnoj saradnji i pomirenju, i da će novi lider nastaviti da rešava pitanja iz prošlosti poput ratnih zločina, nestalih i izbeglih.

LIDERI SRBIJE, CG I MAKEDONIJE ZA JAČANJE SARADNJE

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Predsednici Srbije, Crne Gore i Makedonije Tomislav Nikolić, Filip Vujanović i Đorđe Ivanov istakli su danas u Beogradu da je u regionu učinjen značajan napredak u saradnji, izrazivši odlučnost da će je i dalje jačati jer je ona ključni uslov za integraciju celog regiona u EU.
"Sa zadovoljstvom smo zaključili da je u proteklih godinu dana napravljen značajan napredak u saradnji, jer sve zemlje regiona dele zajedničke vrednosti, a to su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vujanovićem i Ivanovim.
Nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Nikolić je dodao da je prioritet SEECP uspostavljanje još snažnije saradnje naročito u oblasti energetike, slobodne trgovine, transporta i komunikacija i u borbi protiv organizovanog kriminala.
"SEECP je organizacija sastavljena od država čiji se građani razumeju i dobro poznaju i zato je osuđena na saradnju. Ona pomaže da se otklone nesuglasice", rekao je Nikolić i dodao da će se on lično truditi da ne bude "problem" u saradnji.
Vujanović je rekao da je ovo bio uspešan samit, a da je Srbija tokom predsedavanja SEECP afirmisala vrednosti i smisao te incijative.
"Regionalno smo upućeni jedni na druge", istakao je Vujanović i dodao da njegova zemlja nema otvorenih pitanja ni sa jednim susedom.
Predsednik Crne Gore se založio za produbljivanje saradnje sa Srbijom na svim nivoima i predložio da se centralne banke obe zemlje usaglase u direktnom platnom prometu, jer će to, kako je naveo, u velikoj meri olakšati ekonomsku saradnju.
Vujanović je zahvalio Nikoliću na podršci da Crna Gora na samitu EU u junu dobije datum za početak pregovora i Srbiji poželeo da i ona do kraja godine to ostvari.
Predsednik Makedonije koja od Srbije preuzima predsedavanje SEECP, Đorđe Ivanov ukazao je da je SEECP veoma konstruktivan proces za region, ali da je u budućnosti potrebno preduzeti više konkretnih inicijativa. Ivanov je rekao da će prioriteti makedonskog predsedavanja tom regionalnom inicijativom biti pored pitanja od regionalnog značaja i pitanja od globalnog značaja.
On je dodao da je cilj približavanja lidera iz regiona prevazilaženje predrasuda iz prošlosti i izgradnja zajedničke budućnosti, jer ima puno problema koji, kako je rekao, zahtevaju zajedničko rešavanje.
"Potrebna nam je regionalna saradnja da bismo ispunili ključni uslov za ulazak u EU. Ostavimo male probleme malim ljudima", rekao je Ivanov.

PLEVNELIJEV: REGIONALNA SARADNJA OD KLJUČNOG ZNAČAJA

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev rekao je danas u Beogradu da je regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja imajući u vidu zajedničku viziju evropske budućnosti celog regiona.
Plevnelijev je na samitu šefova država i vlada zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) istakao da treba ojačati rad regionalnih inicijativa i kada se radi o stabilnosti i bezbednosti regiona, ali i zbog efikasnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
"Produbljivanje regionalne saradnje omogućiće rešavanje svih problema i učiniće nas snažnijim. Naša geografija je velika prednost i iskoristimo je, a to je moguće samo ako sarađujemo politički, infrastrukturno, energetski, bezbednosno i kulturno", ukazao je Plevnelijev.

BABADŽAN: SARADNJA U REGIONU POTREBNA POSEBNO U VREME KRIZE

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Zamenik premijera Turske Ali Babadžan ocenio je danas u Beogradu da su ekonomska saradnja i integracija u regionu potrebni posebno u vreme krize.
On je na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) rekao da članice ove regionalne incijative treba budno da paze na moguće prelivanje krize.
"U vreme krize može biti iskušenja da podlegnemo protekcionizmu", rekao je Babadžan i dodao da je pravi lek jačanje regionalne saradnje.
On je naveo da "štednja mora da se pomiri s potrebom rasta" i ukazao na veliku nezaposlenost u regionu zbog čcega treba voditi odgovornu ekonomsku politiku.
Babadžan je rekao i da je 100. godišnjica Balkanskih ratova dobra prilika da se Evropi i svetu pokaže da zemlje u regionu sarađuju.

IVANOV: NAPORI DA SE PREVAZIĐU PREDRASUDE IZ PROŠLOSTI

BEOGRAD, 15. jun 2012. (Beta) Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je danas da zemlje jugoistočne Evrope treba da ulože dodatne napore da ojačaju regionalnu saradnju kako bi prevazišle predrasude iz prošlosti i integrisale u Evropsku uniju.
"Ne treba da dozvolimo da nam prošlost ukrade sadašnjost i odloži budućnost. Došlo je vreme za akciju da bi ispunili zajedničke ciljeve integraciju u EU i NATO", rekao je Ivanov obraćajući se učesnicima samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u palati Srbija.
Predsednik Makedonije je ukazao da zemlje regiona treba da pokušaju da "zajednički pronađu odgovore za tekuće izazove, a ne da čekaju da im ih drugi daju".
Ivanov je naglasio da će prioriteti makedonskog predsedavanja SEECP biti dobrosusedski odnosi, saradnja u ekonomiji i poljoprivredi kao i prekogranična saradnja i zajednička borba u oblasti klimatskih promena. Srbija posle godinu dana predsedavanje SEECP prepušta Makedoniji.

VUJANOVIĆ: CRNA GORA SNAŽNO PREDANA REGIONALNOJ SARADNJI

BEOGRAD, 15. jun 2012. (Beta) Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je danas u Beogradu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da je ta regionalna inicijativa 16 godina od njenog osnivanja doprinela ukupnom napretku i reformama u regionu.
"Crna Gora je snažno predana regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima". rekao je Vujanović. On je rekao da je saradnja u svim oblastima jedini put za napredak država, ali i neophodna za evropske i evroatlantske integracije što uslovljava stabilnost u budućnosti.
On je naveo da saradnja u oblasti kulture približava građane zemalja regiona.
Predsednik Crne Gore izrazio je nadu da će na predstojećem samitu Evropske unije krajem juna Crna Gora dobiti datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

RADMANOVIĆ: OTVORENA PITANJA REŠAVATI DIJALOGOM

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Član Predsedništva BIH Nebojša Radmanović izjavio je danas na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi da se BiH zalaže za jačanje saradnje u regionu i za rešavanje otvorenih pitanja u direktnom bilateralnom dijalogu.
Obraćajući se učesnicima sastanka u Palati Srbija, Radmanović je kazao da se BiH zalaže za jačanje regionalne saradnje u političkom, ekonomskom i energetskom smislu, ali se protivi njenoj daljoj, nepotrebnoj institucionalizaciji, istakavši da otvorene probleme treba rešavati bilateralnim dijalogom i u okviru postojećih institucija.
"Nameravamo da do kraja godine podnesemo zahtev za status kandidata (za članstvo u EU)", rekao je Radmanović naglašavajcuhi da je BiH opredeljena za evropske integracije.
On je rekao da bi dobijanje statusa kandidata ubrzalo reforme u BiH i podstaklo tu zemlju na evropskom putu. "Protivimo se obustavljanju proširenja EU posle pristupa Hrvatske, za šta se zalažu neke člance EU", rekao je Radmanović i dodao da bi to loše uticalo na region.
On je rekao da se BiH zalaže da se pitanje Kosova reši u dijalogu Beograda i Prištine uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

SAMIT ZAVRŠEN BEZ ZAJEDNIČKE DEKLARACIJE, ZBOG KOSOVA

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) završen je danas u Beogradu bez usvajanja zajednicke deklaracije, zbog neslaganja delegacije Albanije sa predloženim tekstom.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na završnoj konferenciji za novinare da deklaracija nije mogla biti usvojena bez konsenzusa i da je Albanija insistirala na nečemu što ostale delegacije nisu tražile.
"Radilo se o tome da se otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji da se predstavnicima administracije u Prištini omogući učešće na način koji Srbiji nije prihvatljiv", rekao je Nikolić.
Predstavnik Albanije prethodno je u govoru rekao da je njegova delegacija tražila da se u potpunosti poštuju sporazumi Beograda i Prištine o predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima.

NIKOLIC ŽALI ZBOG NEUSVAJANJA ZAVRŠNE DEKLARACIJE

BEOGRAD, 15. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic izrazio je danas žaljenje zbog toga što na završetku beogrdskog samita Procesa saradnje jugoistocne Evrope nije usvojena zajednicka deklaracija, iako su sve države clanice te inicijative saglasne sa njenim ciljevima.
Nikolic je, na zajednickoj konferenciji za novinare sa predsednicima Crne Gore i Makedonije Filipom Vujanovicem i Đordem Ivanovim, objasnio da se deklaracija samita donosi konsenzusom koji je izostao zbog insistiranja predstavnika Albanije na necemu na cemu nije insistirala nijedna druga clanica. "Radilo se o tome da se na izvestan nacin otvori novo poglavlje u ovoj organizaciji odnosno da dode do predstavljanja administracije iz Prištine na nacin koji za Srbiju nije prihvatljiv jer nije dogovoren do sada", rekao je Nikolic.
Prema njegovim recima, to je bacilo malu senku na jedan uspešan skup organizovan na zadovoljstvo svih ucesnika.
Nikolic je izrazio nadu da samiti PSJIE u buducnosti nece biti uskraceni za završni akt.

KIM

NIKOLIC: SPREMNI ZA KOMPROMISNA REŠENJA SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 15. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic izjavio je danas da je Srbija pokazala konstruktivan pristup i dobru volju u dijalogu Beograda i Prištine, što namerava da cini i ubuduce iako to cesto nije nailazilo na adekvatan odgovor druge strane, niti na razumevanje medunardonih posrednika. Srbija ostaje otvorena za razgovore o svim pitanjima i spremna je na kompromisna rešenja, istakao je Nikolic otvarajuci Samit Procesa saradnje u jugoistocne Evrope (PSJIE) u Beogradu.
Po recima predsednika Srbije, pitanje Kosova i Metohije je veoma osetljivo za Srbiju, ali je zemlja nastojala da na pragmatican i fleksibilan nacin obezbedi bolji život obicnih ljudi koji žive u pokrajini.
"Do sada su mir i stabilnost sacuvani pre svega zahvaljujuci konstruktivnom stavu Srbije. Principijelna pozicija Srbije o buducnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjena. Mi nikada necemo eksplicitno ili implicitno priznati njenu jednostrano proglašenu nezavisnost. To predstavlja ustavni imperativ kao i našu moralnu, istorijsku i iznad svega demokratsku dužnost", istakao je Nikolic.
Obracajuci se na engleskom jeziku delegacijama 12 zemalja regiona, Nikolic je podsetio da je u dijalogu s Prištinom postignut aranžman o regionalnom predstavljanju i saradnji, kojim je obezbedeno ucešce svih i asimetricnost predstavljanja delegacija Prištine.

JEREMIC: GDE JE REPUBLIKA SRBIJA, NE MOŽE REPUBLIKA KOSOVO

BEOGRAD, 14. jun (Tanjug) – Šef srpske diplomatije Vuk Jeremic porucio je danas u Beogradu, u obracanju ministrima spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi, da u skladu sa sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju, Kosovo može da ucestvuje na sastancima iskljucivo kao nedržavni akter. "Želim da budem jasan po tom pitanju: gde je Republika Srbija, ne može biti Republika Kosovo. Ni u PSJIE, ni u Savetu Evrope, OEBS niti nekoj instituciji ili agenciji u okviru sistema UN", rekao je Jeremic otvarajuci ministarski sastanak te regionalne inicijative kojom Srbija predsedava.
Jeremic je ocenio da je Savet za regionalnu saradnju (R C C) adekvatan regionalni forum na kojem se može cuti glas vlasti kosovskih Albanaca južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.
"To je u skladu sa sporazumom o regionalnom predstavljanju, postignutom u okviru tehnickog dijaloga (Beograda i Prištine) uz posredovanje EU. On omogucava Prištini da ucestvuje kao nedržavni akter na sastancima R C C. Statusno neutralni sporazum, koji je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244, ne odnosi se na multilateralne forume, poput PSJIE, na kojima je clanstvo rezervisano za suverene države", istakao je Jeremic. Podsecajuci da se ove godine obeležava 100 godina od Prvog balkanskog rata, Jeremic je rekao da je tim povodom za regionalne aktivnosti usvojen slogan "Od balkanskih ratova do balkanskog mira", koji oslikava ono što je cilj PSJIE potpuna transformacija i modernizacija društava regiona.
"Takvo dostignuce ce zauvek zatvoriti vrata eri koja je pružila manje nego što je obecavala svakoj od zemalja koje su na našem geografskom prostoru", ocenio je on.

STEFANOVIĆ: AKO NEMA TEKSTA FUSNOTE NAPUŠTAMO PREGOVORE

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da će Srbija napustiti pregovarački sto, ako na pločici sa nazivom Kosova i zvezdicom ne bude ispisan tekst fusnote.
"Sporazum o regionalnom predstavljanju neće moći da se primenjuje ukoliko dogovoreni tekst fusnote ne bude ispisan na pločici ispred kosovskih zvaničnika. Predstavnici Srbije neće učestvovati u novoj obmani, da na pločici piše samo Kosovo sa zvezdicom", rekao je Stefanović za "Večernje novosti" od petka.
Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je ranije da Beograd pogrešno insistira na tome da na tabli sa nazivom Kosova i zvezdicom, bude ispisan i kompletan tekst fusnote.
Stefanović je kazao da u sporazumu piše "da na pločici mora da stoji objašnjenje ili fusnota, da je predstavljanje Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde".
"O tome su obaveštene sve članice EU, SAD i regionalne organizacije. Sadašnje interpretacije predstavljaju rušenje teško postignutog kompromisa", kazao je Stefanović i dodao da fusnota mora da bude jasno istaknuta. "Nikada ništa nisam krio i dnevno sam izveštavao i institucije i građane o svemu dogovorenom. To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom", rekao je.
Stefanović je kazao da je očigledno da Kuper sada "saučestvuje u rušenju postignutih dogovora" i da je nečija namera da se za to optuži srpska strana.
"Međunarodne diplomate koje su se ponašale kao Kuper, obično su kasnije bile zainteresovane i za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na Kosovu. On samog sebe diskredituje kao posrednika u dijalogu", ocenio je Stefanović.
Stefanović smatra da će se nova Vlada Srbije dogovoriti sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem o daljim koracima u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine.
Jer, kako je rekao, "korisno je da se dođe do jedinstvene strategije. Postoje ideje da se dijalog podigne i na politički nivo, što bi možda bilo dobro. Važno je da državna politika nastavi da se vodi mudro i u nacionalnom interesu, bez mitingaških parola i krupnih reči iza kojih ne stoji ama baš nikakav rezultat", rekao je Stefanović.

BOGDANOVIĆ: GARANCIJA KUPERA ZA SEVER SE OČITO ZLOUPOTREBLJAVA

LEŠAK, 15. juna 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da je "neprihvatljivo ponašanje Euleksa" da u saradnji sa prištinskim vlastima skidaju sa vozila registarske tablice koje MUP Srbije izdaje sa oznakama gradova na Kosovu i Metohiji.
"Naš stav je poznat, a to je da Euleks u ovoj i svakoj drugoj situaciji mora striktno da se pridržava Rezolucije 1244 SB UN i da bude statusno neutralan", rekao je Bogdanović u Lešku na severu Kosova gde je danas predao na upotrebu fiskulturnu salu u Osnovnoj školi "Stana Bačanin".
Ministar je podsetio da treba da se nastavi razgovor Beograda i Prištine u Briselu i da se sada pokušava sa zloupotrebom paragrafa 7 iz dogovora o slobodi kretanja u Briselu.
"Mi smo u Briselu dobili usmenu garanciju od Roberta Kupera za sever Kosova zbog specifične situacije", rekao je Bogdanović i dodao da to znači da se na ovoj teritorije ne koriste kosovske tablice.
"To se očito zloupotrebljava", rekao je ministar i izrazio očekivanje da će uskoro početi politički dijalog i da će brzo biti formirana nova Vlada Srbije.
Kosovske vlasti su, kako navode, na osnovu dogovora o slobodi kretanja u Briselu, donele uredbu po kojoj oduzimaju vozila i registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a koje izdaje MUP Srbije.
Bogdanović je danas kazao da su za Beograd "neprihvatljive tenzije" na Kosovu.
"Mi ne želimo sukobe ni sa Prištinom ni sa međunarodnom zajednicom i ne želimo da se proliva krv. Očekujemo da naredni dijalog bude politički dijalog o severu Kosova jer je tehnički dijalog, koji je do sada vođen, došao u fazu gde postoje izuzetno veliki problemi", rekao je Bogdanović.
Ministar je podržao današnju protestnu vožnju građana sa severa Kosova do prelaza Brnjak i Jarinje i dodao da i zvanični Beograd podržava sve mirne i demokratske akcije.
"Srbi sa severa Kosova uvek će imati podršku od strane države kada brane Kosovo demokratskim i legitimnim sredstvima", rekao je Bogdanović i dodao da su predstavnici Srbije u "stalnom kontaktu sa Euleksom i da oni moraju da prihvate dogovor iz Brisela, a ne da se stavljaju na stranu Prištine".
Govoreći o objektu koji je danas otvorio, Bogdanović je rekao da Srbija "stalno investira ne samo u infrastrukturu, već će Vlada, kao i do sada, nastaviti da ekonomski jača Kosovo, bez obzira na spekulacije pojedinih političkih partija koje tvrde suprotno".

SRBIJA – REGION

BILT: NA BALKANU VIŠE NECE BITI RATOVA I SUKOBA

SOFIJA, 14. jun (Tanjug) – Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt smatra da na Balkanu više nece biti menjanja granica, sukoba i ratova, ocenivši da taj region ima evropsku buducnost.
Govoreci o Balkanu, Bilt je, u intervjuu za datom za sajt "Euinside" tokom Foruma za Balkan održanog 8. i 9. juna u Sofiji a objavljenog danas, istakao da u tom regionu nece više biti sukoba, menjanja granica i ratova. On je naveo i da taj region vec ima evropsku agendu ekonomske reforme, socijalni napredak i vladavinu prava, ali da Balkan još mora da sredi nerešene probleme organizovanog kriminala i korupcije. Na pitanje kakvi se sve potencijali nalaze na teritoriji Balkana, Bilt je naveo da je to region sa puno planina i puno reka i ogromnim neiskorišcenim vodenim potencijalom.
Govoreci o buducnosti Evropske unije, Bilt je u istom intervjuu kazao da ce za deset godina evro i dalje biti snažna moneta na globalnim tržištima i da ce evrozona imati više clanica nego danas.
Švedski šef diplomatije smatra i da ce doci do vece ekonomske i finansijske integracije, kao i da ne ocekuje da Grcka napusti evrozonu. "Odluku o tome ce doneti ipak Grci", istice Bilt i podseca da istraživanja pokazuju da su Grci odlucno protiv izlaska iz evrozone.
Bilt dodaje da Švedska nije clanica evrozone ali da je vrlo zavisna od evra i zato veoma zainteresovana za njegov opstanak.

ŠPINDELEGER: SVE ZEMLJE BALKANA U EU DO 2020.

BEC, 14. jun (Tanjug) – Sve zemlje zapadnog Balkana trebalo bi do 2020. da postanu clanice EU, izjavio je danas u Becu šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger posle razgovora sa albanskim kolegom Edmondom Hadžihastom.
On je, na zajednickoj konferenciji za novinare sa Hadžihastom, rekao da Austrija podržava da Albanija bude primljena u clanstvo EU najkasnije do 2020. godine.
Na pitanje da li Albanija do kraja ove godine može dobiti status kandidata, Špindeleger je naveo da Albanija cini puno i da je to potrebno zemlji, ali i za put ka Evropi.
Sve napore Albanije u tom pravcu podržava Austrija, podvukao je on.
Hadžihasto se posebno zahvalio za stalnu podršku Austrije, posebno na putu Albanije ka clanstvu u EU. Špindeleger je dalje izrazio zadovoljstvo ishodom predsednickih izbora u Albaniji i cestitao Bujaru Nišaniju na pobedi.
Hadžihasto je pozvao svog austrijskog kolegu da prisustvuje proslavi 100. godišnjice nezavisnosti Albanije, koja ce biti proslavljena 28. novembra.

LAGUMDŽIJA: IZBOR JEREMICA DOBAR ZA REGION

BEOGRAD, 14. jun (Tanjug) – Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas, pred pocetak ministarske konferencije Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi (PSJIE) u Beogradu, da je izborom šefa srpske diplomatije Vuka Jeremica na mesto predsedavajuceg generalnom skupštinom UN konacno izabran neko ko dobro poznaje region.
"Ovaj današnji sastanak ce biti prilika da svi zajedno cestitamo novom predsedniku Generalne skupštine UN Vuku Jeremicu jer sam siguran da njegovo predsedavanje ovim telom svetske organizacije ne znaci samo puno za Srbiju vec i citav region", naglasio je on u izjavi novinarima.
Lagumdžija je kazao da ce Generalna skupština UN dobiti predsedavajuceg "kome nece morati savetnici da govore šta se dešava u regionu, jer on to zna i sam i može nama svima biti od velike koristi".
Govoreci o integraciji regiona u EU, šef diplomatije BiH izneo je mišljenje da je ova godina važna jer za ceo region "treba da bude godina evropske integracije, bržeg kretanja ka Evropi". Lagumdžija je ukazao da je za BiH važna regionalna saradnja i evroatlantske integracije ne zbog njenih spoljnopolitickih ciljeva, vec zato što to znaci transformaciju zemlje u bolju, funkcionalnu državu, koja ce živeti sa susedima u boljem naprednom okruženju.
Lagumdžija je izjavio da namerava da podrži kandidaturu Gorana Svilanovica za generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju (R C C). "Iskoristicu priliku da dam svoj glas za novog generalnog sekretara Gorana Svilanovica, coveka koji zaista ovu funkciju cini vecom. Cinjenica da Svilanovic preuzima ovu funkcija znaci mnogo za ovu organizaciju", rekao je Lagumdžija novinarima.

SRBIJA

MAJKL KIRBI PREDLOŽEN ZA NOVOG AMBASADORA U SRBIJI

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Američki predsednik Barak Obama (Barack) predložio je da novi ambasador u Srbiji bude Majkl Kirbi koji je sada glavni zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.
Kako je danas objavila Ambasada SAD u Beogradu na društvenoj mreži tviter, Bela kuća je 14. juna objavila da Obama namerava da imenuje Majkla Kirbija za novog ambasadora SAD u Republici Srbiji.
Imenovanje Majkla Kirbija za ambasadora u Srbiji treba da odobri Senat. On će na mestu ambasadora naslediti Meri Vorlik koje je na čcelu američke diploamtske misije u Srbiji od januara 2010.

KONUZIN: NISAM DAVAO SUGESTIJE O FORMIRANJU VLADE

BEOGRAD, 15. jun (Tanjug) – Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin izjavio je danas da, za razliku od nekih drugih ambasadora, nije davao sugestije vezane za formiranje nove vlade Srbije, ali je istakao da ona treba da odrazi raspoloženje biraca iskazano na izborima.
"Znam da su neke moje kolege davale sugestije kako i kada bi se mogla formirati vlada Srbije. Ja nikakve takve sugestije nisam davao iz jednog prostog razloga što ce se Ruska Federacija uvek s poštovanjem odnositi prema odlukama koje donesu oni koje je izabrao srpski narod", rekao je Konuzin Tanjugu. Prema recina Konuzina, izbori su odrazili raspoloženje biraca u Srbiji, a zadatak politickih snaga u zemlji, ukljucujuci i poslanike, jeste da ta raspoloženja odraze i u skladu sa ustavom i zakonima formiraju organe vlasti. "Koliko razumem, dosad se nije uspelo da se formira parlamentarna vecina, a razlog su neslaganja koji postoje medu partijama izabranim u narodnu skupštinu", naveo je ruski ambasador.
Kako je istakao, to je "problem unutrašnjeg života Srbije". Rusija ce, dodao je Konuzin, nezavisno od toga kakva ce vlada biti formirana, uvek nastaviti da dosledno razvija odnose sa Srbijom. Upitan da li je, kako tvrde neki mediji, lideru socijalista Ivici Dacicu tokom nedavne posete Rusiji, sugerirano da vladu fomira sa naprednjacima, Konuzin je kratko odgovorio da je Dacic boravio u Rusiji na savetovanju o pitanjima bezbednosti. Dacic je, prema recima Konuzina, tom prilikom kao ministar unutrašnih posolva "imao odgovarajuce kontakte u Rusiji".

IZUMIRE OKO 700 SELA U SRBIJI

BEOGRAD, 14. jun (Tanjug) – Srbija je svake godine u poslednjoj deceniji, u proseku, imala manje 20.000 stanovnika, ravnoteža izmedu sela i gradova je narušena na štetu ruralnih sredina, a od 4.512 sela u Srbiji, 700 je na izdisaju, receno je u Beogradu na skupu o depolulaciji sela.
Na konferenciji u organizaciji Francuskosrpske privredne komore istaknuto je da su najveci problemi sela odliv mladog stanovništava, visoka starost stanovništva od preko 60 godina, nedostatak kvalitetne saobracajne i komunalne infrastrukture, ekonomska nerazvijenost i niz drugih problema.
Zbog toga treba definisati strategiju razvoja sela radi iskorišcenja svih rasploživih resursa i razvoja ruralnih sredina, njihovog ekonomskog prosperiteta i povratka mladih na selo, naveli su ucesnici.
U oko 60 odsto sela izražen je odliv stanovništva u gradove, 70 odsto ljudi koji žive na selu je bez profesionalnog opredeljenja, jedna petina seoske dece ne upisuje osnovnu školu, zaposlenost stanovništva je mala, posebno u južnoj i istocnoj Srbiji, izneli su studenti koji su na konkursu, u organizaciji Francuskosrpske privredne komore, predstavili svoje radove na temu "Selograd, da li ekonomski razvoj neminovno povlaci depopulaciju sela".
Studenti su prezentujuci svoje radove naglasili da zbog razvoja urbanih sredina nije neminovno nestajanje i depolulacija sela i predložili niz rešenja za razvoj seoskih sredina
Medu ponudenim rešenjima su ulaganje u razvoj poljoprivrede, posebno organske, razvoj prehrambene industrije i zanatstva, bavljenje energetskom efikasnošcu i obnovljivim izvorima energije, kao i razvoj seoskog turizma i osnivanje obrazovnih i kulturnih centara na selima.
Na konkursu za studentsku nagradu u organizaciji Francuskosrpske privredne komore prvu nagradu dobio je Mile Krtnic, student Fakulteta tehnickih nauka iz Novog Sada, druga nagrada pripala je Maji Drobnjakovic, studentu Ekonomskog fakulteta iz Subotici, a trecu nagradu dobio je Srdan Kostic, student Rudarskogeološkog fakulteta iz Beograda.
Tri najbolja rada nagradena su finansijski u ukupnom iznosu od 3.000 evra, a na konkurs se prijavilo oko 130 studentskih radova, iz cele Srbije i sa svih univerziteta.
Zbog velikog broja kvalitetnih radova, strucni žiri je odlucio da u finale ude, ne kako je inicijalno predvideno tri, nego šest studenata, izjavila je Sanja Ivanic, direktorka Francuskosrpske privredne komore
Direktorka Ivanic je ocenila da studentski radovi sadrže nekoliko veoma zanimljivih, sistemskih rešenja za problem depopulacije srpskih sela.

SRBIJA – EKONOMIJA

DANIJELI: TEK CEMO ODLUCITI O ULAGANJU U SRBIJU

BEOGRAD, 14. jun (Tanjug) – Operativni direktor italijanske fabrike "Danijeli" Franko Alceta izjavio je da ce, posle nedavnog odustajanja od izgradnje fabrike u Špacu, odluka o eventualnim ulaganjima u Srbiju tek biti doneta. "Danijeli" je jednostavno usporio neke velike investicione odluke dok traži najbolju opciju u trenutnim tržišnim okolnostima gde vlada globalna ekonomska kriza, rekao je za "Blic" Alceta, objašnjavajuci zašto Italijani nece graditi fabriku u Šapcu.
Na pitanje da li je "Danijeli" definitivno odustao od ulaganja u Srbiju nakon kupovine "Železare Sisak" pocetkom juna, Alceta nije decidirano odgovorio vec je objasnio da ce konacna odluka tek biti doneta.
Razlozi odustajanja od ulaganja vrednog pola milijarde evra nisu ishod predsednickih izbora niti posebni uslovi koje je pred tu kompaniju postavila Demokratska stranka, naveo je treci covek italijanske kompanije. "Nijedna od te dve teorije o odustajanju nije tacna", kazao je Alceta.
"Danijeli", u svetu treci po redu proizvodac delova za metalsku industriju, krajem marta sa predstavnicima srpske vlade je potpisao memorandum o razumevanju, neobavezujuci akt o nameri za ulaganje u izgradnju fabrike specijalnih celicnih delova u Šapcu.
Ubrzo nakon potpisivanja memoranduma sa srpskom vladom, kako piše "Blic", poceli su pritisci na "Danijeli" da ne seli proizvodnju iz Italije, kao i lobiranje vlada okolnih zemalja da se odluci za njihove države umesto za Srbiju.
"Danijeli" je u maju putem tendera za 30 miliona dolara kupio Železaru Sisak.

KONUZIN: SRPSKE FIRME NE KORISTE POGODNOSTI ZA IZVOZ U RUSIJU

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da nema sistemskog pristupa srpske privrede za nastup u Rusiji, precizirajući da kompanije često ne sarađuju međusobno da bi zajednički nastupile na ruskom tržištu.
Konuzin je u Privrednoj komori Srbije kazao da privrednici iz Srbije treba da se udružuju da bi lakše poslovali na ruskom tržištu i da bi bolje iskoristili pogodnosti bescarinske trgovine sa Carinskom unijom Rusije, Belorusije i Kazahstana, a uskoro i sa Ukrajinom.
"Rusija je zainteresovana za poljoprivredne proizvode iz Srbije, jer su dobrog kvaliteta, ali srpski proizvođači ne mogu da odgovore na te potrebe", rekao je Konuzin na zajedničkoj sednici sekcija PKS za Rusiju, Belorisiju, Kazahstan i Ukrajinu.
Prema njegovoj oceni, trgovinskoekonomska saradnja Srbije i Rusiji je na uzlaznoj putanji i mogućnosti bilateralne saradnje su praktično neograničene.
"Dolaze još veći zajednički projekti, kao što je gasovod Južni tok, koji treba da bude započet krajem ove godine, kao i modarnizacija železničkih pruga u Srbiji", kazao je Konuzin i podsetio da je u Srbiji počela da radi najveća ruska banka Sberbanka, koja je spremna da investira, ali joj trebaju konkretni projekti.
Ruski ambasador je najavio i da će uskoro završiti mandat u Srbiji i zahvalio PKS i srpskim privrednicima na interesovanju za saradnju sa Rusijom.
Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je istakao da početak 2012. godine karakteriše blagi rast izvoza Srbije u Rusiju i Belorusiju i smanjenje uvoza, kao i prepolovljena razmena sa Ukrajinom, dok je sa Kazahstanom razmena povećana, ali je izvoz srpske privrede i dalje nedovoljan.
Najavljeno je da će 25. septembra ove godine PKS organizovati veliku investicionu konferenciju u Moskvi. Za septembar je dogovoren dolazak ukrajinskih i kazahstanskih privrednika u Beograd, a srpski privrendici će učestvovati krajem godine na Biznis forumu u Kazahstanu.

SLEDECEG MESECA POCINJE PROIZVODNJA FIAT 500L

BANJALUKA, BEOGRAD, 15. jun (Tanjug) – Grupacija Fiat automobili je u važnoj fazi razvoja, investicija i rasta, koji nigde nije viši nego u ovom regionu, a sledeceg meseca pocece u fabrici u Kragujevcu proizvodnja potpuno novog vozila, Fiat 500L, namenjenog globalnom tržištu, kazao je komercijalni direktor kompanije Fiat automobili Srbija (FAS) Džeri Klark.
Klark je to najavio na otvaranju prodajnoservisnog centra u Banjaluci za vozila marki Fiat, Fiat Profešnal, Alfa Romeo, Lancia i DžIp u Republici Srpskoj, cime je zvanicno pocela saradnja Fiata i "Marketauta". U prodajnom salonu u Banjaluci, paralelno sa Italijom i Srbijom, prvo ce poceti prodaja noviteta , Fiat 500L, što se ocekuje u kasnu jesen, rekao je Klark.
Novi partner FAS a "Marketauto" iz Banjaluke, cerkafirma kompanije "Euromodus", vec 11 godina uspešno saraduje sa "Ivekom" kao ovlašceni prodavac vozila i delova za teritoriju Bosne i Hercegovine.
Svecanom otvaranju u cetvrtak je prisustvovao i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Raimondo De Kardona. Novi prodajnoservisni centar u Banjaluci zadovoljava sve multibrand (Fiat Penta) standarde grupacije Fiat Automobili.
Prodajni salon prostire se na 650 kvadratnih metara, dok je servisna zona opremljena svim specijalnim alatima i dijagnostickom opremom za vozila marki Fiat, Fiat Profešnal, Alfa Romeo, Lancia i Džip. "Marketauto" je šesti "Fiat Penta" diler u mreži kompanije FAS. Taj status vec imaju "Fiat centar" (Beograd), "Kompresor" (Beograd), "Stojanov" (Novi Sad), "Auto garant" (Cacak) i "Nikom" (Kragujevac).