Daily Survey

Beograd, 15. Avgust 2012.

SRBIJA

DAČIĆ: PODRŠKA VLADE JEREMIĆU

BEOGRAD, 14. avgusta 2012. (Beta) Kao predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), Vuk Jeremić će imati "punu logističku podršku Vlade Srbije", iako Demokratska stranka (DS) više nije u parlamentarnoj većini, rekao je danas premijer Srbije Ivica Dačić.
"Želeli smo na takav način da stavimo tačku na neprijatnu situaciju koja je bila u poslednjim mesecima da smo u jednom momentu bili u prilici da vidimo da generalni sekretar UN Ban Ki Mun priča lepše i bolje o ovoj temi (dolasku Jeremića na čelo Generalne skupštine) nego mi ovde na našoj unutrašnjepolitičkoj sceni", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jeremićem u Vladi Srbije. I Dačić i Jeremić su demantovali pisanje pojedinih medija da Jeremić, član DS, po povratku iz Njujorka, prelazi u premijerovu Socijalističku partiju Srbije (SPS).
Zamoljen da komentariše tu informaciju, Dačih je uz smeh u sali rekao: "Pa, ne znam šta da vam kažem. To nije tačno. Mislim, ne znam šta će se desiti posle godinu dana, a u svakom slučaju nismo razgovarali na tu temu. Mene stranačke stvari u ovoj situaciji ne interesuju. Mislim da sada svi zajedno moramo da tražimo šta svako od nas može da učini za interese naše države, naroda i građana".
"Apsolutno mi ne smeta što je Vuk Jeremić član druge stranke", izjavio je Dačić.
Po njegovim rečima, "i ranije je bilo takvih priča, da je Vuk Jeremic bio član (SPS). Moram da kažem" ukazao je Dačić "da, na žalost, nije. Možda bi bilo bolje da je bilo, ali šta da radim".
Jeremić je potom izjavio da nije istina da on "menja stranački dres" i dodao da će on u Njujorku nositi "dres reperezentacije". Takođe je rekao da "nema planova niti nameru" da prelazi u SPS, niti je o tome razgovarao sa Dačićem. Bivši šef diplomatije je rekao da je "za žaljenje javna debata u delu sredstava javnog informisanja o predsedavanju Srbije Generalnom skupštinom" i da je "žalosno što je ponekad lični interes, partijski interes ili neki uski interes tako propagiran da nanosi jednu širu kolateralnu štetu" koja je "u ovom slučaju međunarodni ugled Srbije".
Jeremić je ocenio da ta šteta jeste naneta, i upozorio da su oči međunarodne javnosti sada uprte u Srbiju pošto predsedava Generalnom skupštinom UN, te se "javna debata (u zemlji) prati svuda".
Upitan kakve je instrukcije Jeremić dobio u vezi sa Kosovom, Dačić je odgovorio da Srbija "ne želi da nameće neke posebne teme" jer je predsedavajući iz nje, i da ne očekuje da Jeremić "vodi računa samo o onome što Srbija želi, i što bi Srbija volela".
Dačić je ukazao da je pitanje Kosova uglavnom na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN, a ne Generalne skupštine kojom će Jeremić predsedavati godinu dana.

MIHAJLOVIĆEVA I KONUZIN RAZGOVRALI O ENERGETSKOJ SARADNJI

BEOGRAD, 14. avgusta 2012. (Beta) Srpska ministara energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Rusija ozbiljan i poželjan partner Srbije u oblasti energetske saradnje i dostizanja energetske bezbednosti zemlje.
Kako je saopoštilo ministarstvo energetike, ona je u to rekla na sastanku sa ruskim abasadorom Aleksandom Konuzinom, gde je bilo reči o unapređenju saradnje u energetici i o projektu izgradnje gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

KIM

VULIN: BEOGRAD SPREMAN ZA DIJALOG, ALI NE PRIHVATA UCENE

BEOGRAD, 15. avgust 2012. (Beta) Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin naveo je danas da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, ali da ne može pristati na ucene i nasilje koji dolaze sa druge strane.
Vulin je u intervjuu agenciji Beta kazao da je Beograd spreman i "sutra da nastavi dijalog", ali da smatra da je najbolje da se u taj proces uključe i Ujedinjene nacije.
"Smatram da bi bilo dobro da se uključe i UN, ali to zavisi i od odluke Saveta bezbednosti UN, Brisela, ne samo od Srbije. Smatramo da će pregovori biti daleko brži i uspešniji ako UN koriste svoja ovlašćenja", naveo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju i dodao da ta inicijativa ne dovodi Beograd u koliziju sa EU i SAD. Na pitanje šta će učiniti ako se UN ne uključe u dijalog, već u njemu i dalje posreduje samo EU, Vulin je kazao da Beograd "ni sa jednih razgovora neće izostati". "Što se nas tiče, pregovori su jedino rešenje", rekao je on. Prema njegovim rečima, Srbija želi da dijalog bude na višem političkom nivou, što samo može da bude pozitivan znak međunarodnoj zajednici i građanima na Kosovu i Metohiji koliko Beograd ozbiljno želi da reši probleme u pokrajini.
Vulin je dodao da pritom mora biti jasno da se predstavnici Srbije neće sretati s predstavnicima države Kosovo, jer "ona ni ne postoji", već s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.
"Predsednik Srbije se neće sastati s predsednicom Kosova. Predsednik Srbije se, kada se za to steknu uslovi, a uslovi se još nisu stekli, može sresti s legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca", rekao je Vulin. Dodao je da se za sada ne može razgovarati s predsednikom Vlade Kosova Hašimom Tačijem i to sve dok ne budu u potpunosti istraženi navodi po kojima je on učestvovao u trgovini ljudskim organima i drugim zločinima protiv Srba i drugih građana Kosova i Metohije.
"Beograd ne može da razgovara sa čovekom kome je u pola država EU zabranjen ulaz", rekao je Vulin. Na pitanje da li razgovori imaju smisla kada je Tači već kazao da se u njima ne može pričati o uređenju Kosova, već samo o odnosu dve nezavisne države, on je kazao da bi predstavnici međunarodne zajednice koji imaju uticaj na Prištinu morali da im objasne da "dijalog ne znači monolog".
"Mi smo dokazali da smo spremni za dijalog, sada to treba da dokažu druga strana i međunarodna zajednica. Mi nemamo uticaj na Albance, ali neki drugi imaju. Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Kosovo i objasni gospodinu Tačiju da dijalog ne znači monolog", rekao je Vulin.
"Ovaj proces traje dugo, ne daje velike rezultate, pa treba da nađemo način kako da ga ubrzamo i kako da daje bolje rezultate. Zašto bismo držali UN van pregovaračkog procesa kada je to organizacija koja je smogla snage da kaže istinu o dešavanjima na Kosovu. Uostalom, to je nešto najbliže statusnoj neutralnosti, to je stav i EU čija je misija, Euleks, statusno neutralna", dodao je on.
Prema njegovim rečima, zbog dijaloga sa Prištinom, potreban je konsenzus o pitanju Kosova u Beogradu. "Dogovor o Kosovu pokazaće koje su to sistemske partije u društvu, a koje nisu. Nije tačno da sve parlamentarne stranke smatraju da Kosovo ne može da bude nezavisna država. Postoji potreba da se pred javnošću iskristališe situacija i zna se koje su stranke za poštovanje Ustava, a koje da se Ustav može poštovati selektivno", rekao je on.
Šef Kancelarije za Kosovo je kazao da su sve velike stranke u Srbiji protiv nezavisnosti Prištine, ali da se razlikuju mehanizmi suprotstavljanja nezavisnosti.
"Hajde da pokušamo da te mehanizme uskladimo. Konsenzus mora da postane vlasništvo svih građana i stranaka, nešto što se neće menjati u narednom periodu. To će biti naša strategija za Kosovo i Metohiju, onako kako Srbija vidi problem, jasno određenje gde su naše crvene linije. To će biti poruka dokle su ove vlasti i sve buduće vlasti spremne da idu, jasna poruka iza koje će stajati svi i dati snažnu poziciju našim pregovaračima", rekao je Vulin.

VLADA ME NIJE OVLASTILA DA TRAŽIM NOVU FORMULU

BEOGRAD, 15. avgusta (Tanjug) – Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješic demantovala je danas tvrdnje nekih medija da je od vlade dobila zadatak da razradi novu formulu za regionalno predstavljanje Prištine.

SRBIJA – REGION

PROTESTNO PISMO STEFANOVIĆU ZBOG NAZIVANJA RS DRŽAVOM

SARAJEVO/BANJALUKA, 14. avgusta 2012. (Beta) Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović protestovao je danas u otvorenom pismu predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću zato što je Republiku Srpsku nazvao državom, prenose danas sarajevski mediji. Bećirović je poručio Stefanoviću da taj stav predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, i šteti izgradnji dobrih odnosa BiH i Srbije.
"Opasno je tvrditi da je entitet Republika Srpska država", ukazao je Bećirević.
On je poručio da Republika Srpska nikada nije bila država, niti će ikada biti, dodavši da "svako mora da shvati da je BiH trajna kategorija i međunarodnopravno priznati subjekt".
"To bi novoizabrani predsednik srpske skupštine trebalo da zna", naveo je Bećirović.
Prilikom jučerašnje posete predsednika Skupštine RS Igora Radojičića Beogradu, Stefanović je tokom obraćanja novinarima sve vreme Republiku Srpsku nazivao "državom i zemljom".
Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH dalje je ocenio da BiH, uprkos izjavama kakva je Stefanovićeva, želi da razvija dobre i stabilne dugoročne ekonomske, političke i društvene odnose sa svim susednim zemljama.
"Mi želimo dobre odnose, ali preduslov za bilo kakvu saradnju je međusobno uvažavanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, isto onako kao što i mi poštujemo suverenitet drugih država", poručio je Bećirović Srbiji.
Bećirović je predložio da se povodom Stefanovićeve izjave održi vanredna sednica Parlamenta BiH i rekao da će BiH učiniti sve da se razvija saradnju kakva dolikuje dobrim susedima.
"Međutim, ako druga strana ne želi saradnju, onda je očigledno da neće biti dobre saradnje u budućnosti jer za saradnju su potrebne dve strane", upozorio je Bećirović.
On smatra da kada je u pitanju odnos Srbije i Beograda prema BiH, ništa nije slučajno, te da tako treba tumačiti jučerašnju Stefanovićevu izjavu, ali i, kako je kazao, niz sličnih izjava ostalih političara iz Srbije. "Mislim da su ovakve izjave organizovani projekt uperen protiv BiH, koji svakim danom izgleda sve više dobija na intenzitetu", naglasio je Bećirović.

DODIK: U SEPTEMBRU S NIKOLICEM O SRPSKIM INTERESIMA

BANJALUKA, 15. avgusta (Tanjug) Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je neophodno stvaranje zajednicke srpske politike u regionu i najavio da ce zaštita srpskih interesa biti tema novog sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolicem u septembru u Banjaluci.
"Pojavila se prica da postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, hrvatski Srbi i ko zna kakvi Srbi. U suštini se radi o jednom narodu Srbima. Ja nisam bosanski Srbin!", rekao je Dodik sinoc u intervjuu RTRS.
Dodik je kazao da nece odustati od zahteva za smenu ministra spoljnih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i da za tu inicijativu ocekuje podršku i drugih stranaka iz RS.
"Na ovom pitanju ne može se praviti kompromis, na ovom pitanju nema izlaza. Izlaz je jedino da se rašcisti ta situacija na nacin da se pojaca odgovornost za neustavno ponašanje", rekao je predsednik RS.
Dodik je istakao da se u svim medunarodnim nastupima BiH mora uvažiti glas RS.
"Republika Srpska se mora pitati, u suprotnom BiH ne može da preživi. Ako pobedi politika nepitanja RS, mi nemamo ovde šta da cekamo, ovaj narod nema šta da ceka", kazao je Dodik.
Govoreci o evropskom putu BiH, predsednik RS je rekao da je Federacija BiH "okov" jer RS mnogo bolje napreduje. Prema njegovom mišljenju, to što evropski poslanik Hanes Svoboda tvrdi da ne mogu biti dva puta prema EU, nije relevantno.
Austrijski socijaldemokrata Svoboda izjavio je da su ideje o posebnim putevima RS i FBiH cista fantazija, koja se nikada nece ostvariti i koja ne doprinosi napretku.