Daily Survey

Beograd, 16. Mart 2012.

SRBIJA - RUSIJA

JEREMIĆ I LAVROV: PODUDARNI STAVOVI O KOSOVU

MOSKVA, 16. marta (Beta)- Stavovi Rusije i Srbije o rešavanju kosovskog pitanja u potpunosti se podudaraju, izjavili su danas u Moskvi ministri spoljnih poslova dve zemlje, Vuk Jeremić i Sergej Lavrov.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Lavrov i Jeremić su kazali da se to pitanje može rešavati samo uz poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i u dijalogu Beograda i Prištine.
Lavrov je rekao da Rusija podržava napore Srbije da se istraži slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i da se zalaže da Savet bezbednosti UN donese takvu rezoluciju. Izrazio je nadu da će zapadne zemlje koje veoma vode računa o ljudskim pravima "predomisliti" i glasati za takvu rezoluciju, jer je reč o "najgrubljim kršenjima ljudskih prava".
Jeremić je kazao da "praktično nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Rusije" nakon što je Srbija dobila status kandidata za Evropsku uniju. "Evropski procesi su jedan od prioriteta za Srbiju, ali Beograd očekuje da će prijateljstvo i podrška Rusije i dalje postojati", rekao je on.
Lavrov je rekao da se između Srbije i Rusije vodi intenzivan politički dialog i da su današnji razgovori o regionalnoj i svetskoj politici pokazali "bliske ili podudarne stavove". Po njegovim rečima, odnosi se razvijaju na osnovu duhovne bliskosti i uzajamnog interesa u međunarodnim poslovima.
Jeremić je kazao da je razgovor bio "izuzetno produktivan i konstruktivan", da su odnosi dve zemlje "sveobuhvatni, stabilni, i čvrsti" i da ne postoje otvorena pitanja.
Ministri su ocenili da je ekonomska saradnja u usponu, da raste obim međusobnih investicija i da se realizuju ekonomski projekti, pre svega u energetskoj sferi.
Lavrov i Jeremić su potpisali protokol o učešću ruskih umetnika u ukrašavanju Hrama Svetog Save, za koji je Lavrov rekao da predstavlja još jednu potvrdu jakih veza i spremosti za širenje odnosa u najrazličitijom oblastima.
Jeremić će se danas sresti i sa potpredsednikom Gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta federacije Aleksandrom Toršinom i sa predsednikom Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom.
Jeremić će sutra prisustvovati liturgiji u podvorju Srpske pravoslave crkve u Moskvi, posvećenoj osmoj godišnjici najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 17. marta 2004. poginulo 19 civila.

JEREMIC: KANDIDATURA NE MENJA ODNOSE SA MOSKVOM

MOSKVA, 16. marta (Tanjug) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremic ocenio je danas u Moskvi, posle sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, da cinjenica da je Srbija stekla status kandidata za Evropsku uniju nece promeniti odnose Beograda i Moskve.
"Nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Rusije zbog kandidature. Proces evrointegracija bio je i ostace jedan od prioriteta Vlade Srbije, a Rusija je bila i jeste naš prijatelj. Za to prijateljstvo ne treba da se kandidujemo", rekao je Jeremic.
Odgovarajuci na konferenciji za novinare na pitanje o odnosima Beograda i Moskve o kandidaturi, koje je bilo postavljeno njemu, a ne i Lavrovu, Jeremic je zakljucio da je duhovno jedinstvo dva naroda osnova za bliske odnose izmedu dve države.

JEREMIC: MOSKVA I BEOGRAD PARTNERI I SAVEZNICI

MOSKVA, 16. marta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je danas u Moskvi, posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, da izmedu dve zemlje nema otvorenih pitanja i da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije.
Jeremic i Lavrov sastali su se u rezidenciji Spiridinovka u Moskvi i konstatovali da se podudaraju stavovi dve zemlje o rešavanju kosovskog pitanja.
"Najveci izazov na Balkanu je Kosovo i on može biti rešen samo na bazi medunarodnog prava i rezolucije 1244 SB UN. Srbija i Rusija imaju punu podudarnost i jednakost stavova po tom i drugim pitanjima", istakao je Jeremic tokom zajednicke konferencije za medije.
Lavrov je potvrdio da je pozicija Rusije prema Kosovu nepromenjena i da bi problem trebalo rešavati kroz dijalog Beograda i Prištine na bazi obostrano prihvatljivih rešenja.
Šef ruske diplomatije je takode istakao da ce Rusija pružiti punu podršku Srbiji u nastojanju da inicira istragu pod okriljem UN o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.
"Nadam se da ce se naši zapadni partneri koji ne pokazuju entuzijazam za ovo pitanje predomisliti, jer je rec o ljudskim pravima za koje oni brinu. Nadam se da nece biti dvojnih standarda", kazao je Lavrov.
Po njegovom mišljenju, bilateralni i ekonomski odnosi dve zemlje su u usponu.
Lavrov je najavio i realizaciju ruskog kredita za modernizaciju srpske železnicke mreže, otvaranje zajednickog humanitarnog centra u Nišu, kao i dalja ulaganja u energetski sektor.

SRBIJA

SRBIJA ĆE NASTAVITI DA PODRŽAVA OČUVANJE IDENTITETA SRBA

BEOGRAD, 15. marta (Beta)- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona o saradnji, zaštiti interesa i unapređenju položaja srpskih zajednica u zemljama regiona i daljem razvoju dobrosusedskih odnosa.
Tadić je u razgovoru istakao da je Vlada Srbije realizovala odluku sa prethodne sednice Saveta za odnose sa Srbima u regionu, kojom troškove konzularnih taksi kod prijema i otpusta iz državljanstva Republike Srbije za Srbe u zemljama regiona, preuzima Srbija.
Predstavnici Srba iz regiona izrazili su zadovoljstvo zbog sticanja statusa kandidata za članstvo u EU i istakli da je napredak Republike Srbije u procesu evrointegracija od velikog značaja za sve države i građane regiona, piše u saopštenju pres službe predsednika.
Tadić je naglasio da Srbi treba da budu lojalni građani država u kojima žive, a da će Srbija nastaviti da podržava i podstiče sve aktivnosti i projekte usmerene ka očuvanju nacionalnog identiteta Srba u regionu.
Sastanku su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračkoinvalidske zaštite RS Petar Đokić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić, predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, šef Kabineta predsednika Republike Srpske Draško Milinović.
Iz Crne Gore na sastanku su bili predsednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, predsednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, predsednik Narodne stranke Predrag Popović, predsednik UO Matice srpske Društvo članova u CG Vladimir Božović, generalni sekretar Matice srpske Društvo članova u CG Blažo Papović i Zoran Žižić.
Iz Hrvatske su učestovali predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsednik ZVO Vukovar Dragan Crnogorac.
Na sastanku su iz Makedonije bili predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Makedonije Ivan Stoilković, zamenik ministra kulture u Vladi Makedonije Dragan Nedeljković, Milutin Stančić iz Kulturnoinformativnog centra "Spona", Bogoljub Ninić iz Srpskog kulturnoprosvetnog i informativnog centra "Vuk Karadžić".
Iz Slovenije su učestovali predsednik Saveza srpskih društava Slovenije Drago Vojvodić i član Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani Petar Damjanić.
Na sastanku su iz Rumunije prisustovali predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, iz Albanije član Državnog komiteta za manjine Albanije Bledar Bašanović i predsednik udruženja srpskocrnogorske manjine "MoračaRozafa" Pavle Jakoja.
Iz Mađarske je na sastanku učestovao predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Ljubomir Aleksov.

DRŽAVLJANSTVO SRBIJE BEZ TAKSI ZA GRAĐANE U REGIONU

BEOGRAD, 15. marta (Beta)- Vlada Srbije odlučila je danas da svi građani u regionu koji žele i imaju zakonsko pravo na državljanstvo Srbije to mogu da ostvare bez plaćanja administrtativnih taksi, rečeno je agenciji Beta u vladi.
U Vladi Srbije Beti je rečeno da je odluka usvojena na telefonskoj sednici, a kako bi građani koji žele državljanstvo Srbije izbegli troškove za vreme finansijske krize.
Takse koje su morale da se plate za dobijanje državljanstva Srbije iznosile su i do 200 evra.
Odluka važi za građane u regionu u Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni, Albaniji, Rumuniji i Bugarskoj.

ZA MASOVNIJU RAZEMENU STUDENATA I PROFESORA

BEOGRAD, 16. marta (Tanjug) - Ukrajinski ministar nauke, prosvete, omladine i sporta Dmitro Tabacnik, u okviru posete Srbiji, posetio je Univerzitet u Beogradu gde se susreo sa rektorom Univerziteta u Beogradu, Brankom Kovacevicem i tom prilikom sa njim razgovarao o ostvarenoj i buducoj saradnji univerziteta dveju zemalja.
Ukrajinski ministar je rekao da je zainteresovan za uspostavljanje programa razmene studenata, kojim bi svake godine bilo obuhvaceno 100 akademaca.
"Od 2010. godine potpisan je niz ugovora o saradnju u oblasti nauke. Sada želimo da i studentima i profesorima iz Srbije olakšamo boravak u Ukrajini, da im obezbedimo smeštaj u domovima namenjenim za taj kadar, i time im omogucimo da budu smatrani domacim studentima za koje država ima budžet", rekao je Tabacnik.
Kovacevic, koji je ukrajinskog ministra upoznao sa strukturom i nacinima finansiranja Beogradskog univerziteta, podsetio je da su u prošlosti dve zemlje imale znacajnu bilateralnu saradnju i da su sve troškove razmene studenata placale države, dok danas univerziteti, zbog finansijskih problema, sve teže realizuju programe razmene.
"Naše zemlje su na slicnom stepenu razvoja i imamo slicne planove, i Srbija i Ukrajina žele da izadu na evropsko tržište, verujem da je pravo vreme za saradnju", zakljucio je Kovacevic, i dodao da ima mnogo prostora za produbljivanje saradnje univerziteta.
Prema njegovim recima, postoje brojni fondovi EU posveceni obrazovanju a sredstva za razmenu studenata i profesora mogla bi biti obezbedena projektnim finansiranjem.
Ukrajinski ministar je izrazio uverenje da su delovi univerziteta Srbije i Ukrajine bolji od zapadnih, ali da je razlika u tome što zapadni univerziteti imaju veliku podršku iz državnih budžeta.
Sagovornici su stavili akcenat na studijske programe u oblasti energetike i saradnju koja bi mogla biti ostvarena u toj oblasti, a Kovacevic je naglasio da nije samo rec o nafti i gasu, vec i o obnovljivim izvorima energije i drugim oblastima ekologije na kojima se u Srbiji trenutno mnogo radi.
Istaknuto je i da bi saradnja mogla biti intenzivirana i u oblasti studija slavistike, ciji su studenti možda najzaiteresovaniji za programe razmene koji vec funkcionišu izmedu Beogradskog, Lavovskog i Kijevskog univerziteta.

SRBIJA – KiM – DIJALOG, IZBORI

STEFANOVIC: SPORAZUM SPROVODITI U PUNOM OBLIKU

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) - Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic porucio je danas da se sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova mora sprovoditi u punom obliku uz navodenje zvezdice i teksta fusnote pored imena pokrajine.
Prema njegovim recima, problemi koji su nastali na skupovima u Beogradu i Sarajevu samo su neuspeli pokušaj Prištine da na samim dogadajima promeni briselski sporazum.
Stefanovic je u izavi Tanjugu najavio da ce Vlada Srbije vec sutra doneti odluke koje ce dati jasne instrukcije svim državnim organima kako da postupaju u slucaju problema na skupovima, kao i da ce obavestiti sve regionalne organizcaije o elementima dogovora postignutog u Briselu.
Stefaniovic je podsetio da je prištinska delegacija danas napustila skup u Beogradu, jer je odbila da na njemu ucestvuje u skladu sa dogovorom, da uz naziv Kosovo bude navedena zvezdica kao i tekst fusnote bez prejudiciranja statusa, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Deklaracijom o proglašenju nezavisnosti.
On je dodao da se problem ponovio i u Sarajevu, gde je srpska delegacija odlucila da napusti skup jer nije bio naveden taj tekst, "To pokazuje samo da Priština pokušava da dogovor koji je postignut sada menja na samim dogadajima. To je ponasanje koje nece dati bilo kakav rezultat, siguran sam u to. Dogovor je postignut i dobili smo podršku EU i svih zemlja clanica, prema tome mislim da tu ne treba imati bilo kakve sumnje i da ce morati da se sprovodi onako kako je propisano", rekao je Stefanovic Tanjugu.
On je ponovio da Priština može biti predstavljana iskljucivo kroz formulu koja je dogovorena u Briselu kao Kosovo sa zvezdicom i fusnotom kao neodvojivim delom tog naziva. "Današnja situacija je pokušaj zloupotrebe i menjanja sporazuma u praksi. To ne dolazi u obrzir za Republiku Srbiju i nije moguce ni na koji nacin menjati ono što je dogovoreno u Briselu", rekao je Stefanovic.
Šef beogradskog tima je naglasio da ce Beograd potpuno mirno i staloženo nastaviti da primenjuje sporazume koji su dogovoreni. "Necemo dozvoliti da se oni menjaju kroz pokušaje zloupotrebe ili nametanja što je bio slucaj danas u Sarajevu", podvukao je Stefanovic i dodao da Priština za takvo ponašanje cesto ima podršku nekih uticajnih zemlja. "Medutim, mi cemo hladne glave nastaiviti sa implementacijom na nacin kakao je potpisano i prihvaceno od svih", rekao je Stefanovic.

BOGDANOVIC: SEVER NE SME GLASATI NA SILU

BEOGRAD, 16. marta (Tanjug) - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je da nije tajna da se održavanju lokalnih izbora na Kosovu protivi niz zemalja, ali da je za nas mnogo bitniji parametar poštovanje, kako naših propisa, tako i Rezolucije 1244.
"Nažalost, realnost je da se lokalni izbori ne mogu održati, pogotovo južo od reke Ibar, bez podrške medunarodnih misija. Uputicemo Unmiku pismo, a predstoje nam sa njim, kao i sa ostalim misijama u pokrajini, konsultacije", rekao je Bogdanovic za današnje "Novosti".
U slucaju izostanka podrške, kazao je ministar, "moramo racionalno i hladne glave razmotriti koje su nam opcije na raspolaganju, njihove prednosti i posledice". "Sa druge strane, Priština koristi stav nekih mocnih zemalja, zaoštrava situaciju i protivi se održavanju ne samo lokalnih, vec i parlamentarnih izbora, koje od 1999. do sada niko nije dovodio u pitanje", naglasio je Bogdanovic.
On je rekao da, za sada, nema novih uslova koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi dobila datum pocetka pregovora za pristupanje EU. "Naravno da postoji realna mogucnost, gotovo izvesna, da neke zemlje zahtevaju ukidanje srpskih institucija na Kosovu", kazao je ministar.
"Funkcionisanje institucija države Srbije u Pokrajini je kljucno za opstanak srpske zajednice, jer njihovo gašenje bi egzistencijalno ugrozilo Srbe i time bi se pokrenuo novi talas iseljavanja. Uz sve pokušaje, srpskim institucijama u Pokrajini nisu mogli da pariraju surogati Prištine i onih koji je podržavaju u medunarodnoj zajednici", rekao je Bogdanovic.
On je dodao da nema sumnje da ce izbori uticati na dinamiku dijaloga izmedu Beograda i Prištine i da ce dijalog biti zamrznut do okoncanja izbornog procesa i formiranja nove vlade. "Bitno je da smo ušli u proces dijaloga u kojem su postignuti odredeni dogovori i napravljeni pomaci", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju.
"Vlada, ma koliko da je njen mandat u ovim predizbornim okolnostima možda više tehnicki, vodice racuna da bilo koja od strana ne pokuša da zloupotrebi trenutno stanje. Pouceni iskustvom da Priština koristi svaku priliku da zloupotrebi situaciju i iskoristi je za jednostrane poteze, Vlada i državni organi pomno ce pratiti situaciju u Pokrajini", kazao je Bogdanovic.

FILE: SRBIJA NE TREBA DA ORGANIZUJE IZBORE NA KIM

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je veceras da Srbija ne trebe da organizuje izbore na Kosovu.
"To nije u skladu sa stremljenjem ka EU", napisao je File u poruci na svom Tviter nalogu.

TAČI: PROMENA GRANICA ALBANCI U JEDNOJ DRŽAVI

PRIŠTINA, 15. marta (Tanjug) - Kosovski premijer Hašim Taci izjavio je danas da bi, ako dode do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.
"Što se tice pretenzija za promenu granice, ja sam u ime vlade svim medunarodnim prijateljima stavio do znanja poruku svih institucija i gradana da bi Albanci najlakše i najbolje mogli živeti u jednoj jedinoj državi", kazao je kosovski premijer, odgovarajuci na poslanicka pitanja u kosovskoj skupštini.
On je ponovio tvrdnju da su najave održavanja srpskih izbora na Kosovu opasne.
Taci je takode rekao da nece biti autonomije za sever.

TAČI UPOZNAO AMBASADORE O STAVOVIMA O SRPSKIM IZBORIMA

PRIŠTINA, 15. marta (Beta)- Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas da će upotrebiti "sva sredstva koja predviđa kosovski Ustav" kako bi onemogućio održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora Srbije na teritoriji Kosova.
Tači je na sastanku sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, kojima je izneo stavove kosovskih institucija o nameri Beograda da se na Kosovu održe opštinski i parlamentarni izbori, rekao da je to "neprihvatljiv akt" za jednu nezavisnu državu.
"Ja sam svestan da je Srbija organizovala takve izbore na Kosovu u prošlosti, ali izjavljujem sa najvećom ozbiljnošću da sam ja odlučan da upotrebim sva sredstva koja predviđa Ustav moje zemlje da bi predupredio takav akt", rekao je premijer Kosova.
Tači je rekao da je odluka Vlade Srbije za njega i Vladu "još jedna agresija i dovođenje u pitanje suvereniteta i ustavnog poretka Kosova". Ocenio je da ovakva praksa "silovanja" teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Kosova od strane Srbije mora jednom za svagda da bude završena.
Iz kabineta premijera Tačija saopšteno je da su sastanku sa ambasadorima prisustvovali predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, predsednik Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Šalja, predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović i Mahir Jagđilar iz poslaničke grupe Šest plus.

SKUPŠTINA OBAVEZALA VLADU DA ZABRANI SRPSKE IZBORE

PRIŠTINA, 15. marta 2012. (Beta) Skupština Kosova danas je jednoglasno usvojila rezoluciju kojom se zabranjuje održavanje opštinskih i parlamentarnih izbora Srbije na teritoriji Kosova.
U rezoluciji se ističe da Skupština obavezuje Vladu da "ne dozvoli održavanje izbora Srbije na Kosovu".
"Izbori Srbije na Kosovu su izbori jedne strane države na teritoriji Kosova", navodi se u prvoj tački rezolucije i ocenjuje da zakazivanje izbora predstavlja napad na teritorijalni integritet i suverenitet države Kosovo. Rezolucija je dobila jednoglasnu podršku svih parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova.

DAČIĆ: TAČIJA IZJAVA MOŽE DA IZAZOVE POTRESE I PROBLEME

SKOPLJE, 16. marta 2012. (Beta) Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Skoplju da izjava kosovskog premijera Hašima Tačija o Albancima u jednoj državi može da izazove "potrese i probleme".
Mene ne interesuje u kojoj će državi živeti Albanci, ali ista prava treba da imaju i Srbi, rekao je agenciji Beta Dačić koji učestvuje na konferenciji o graničnoj bezbednosti.
Tači je u parlamentu u Prištini rekao da bi, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.
Dačić je nazvao Tačija miljenikom međunarodne zajednice koji, kako je naveo, zato i može tako da se ponaša, dodajući da bi, u slučaju da je takvu izjavu dao neki srpski političar, o tome raspravljao Savet bezbednosti UN. On je takođe kazao da privremene vlasti na Kosovu treba da učestvuju na regionalnim konferencijama, ali da uz ime Kosova stoji fusnota u skladu sa dogovor delegacija Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju.

EU: DOGOVOR O PREDSTAVLJANJU KOSOVA UZ FUSNOTU JASAN

BRISEL, 16. marta 2012. (Beta) Stav je Evropske unije da je dogovor u dijalogu BeogradPriština o regionalnom predstavljanju Kosova "potpuno jasan", mada je stvar organizatora regionalnih skupova kako će taj dogovor primeniti i gde i kako staviti "fusnotu" uz naziv Kosova.
To su agenciji Beta danas preneli diplomatski izvori EU u Briselu, naglasivši da je "naravno, onda stvar predstavnika Kosova ili Srbije kako će to protumačiti i reagovati".
Ali, "potpuno je jasno šta je bio dogovor u dijalogu BeogradPriština i to je objavljeno", naglasili su ovi zvaničnici. Oni su time odgovorili na pitanje kako se u EU tumači odbijanje jedne kosovske delegacije da u Beogradu učestvuje na regionalnom skupu, na kojem je uz naziv Kosovo stavljena i fusnota, dok je jedna srpska delegacija, istovremeno, u Sarajevu napustila regionalni sastanak zato što organizatori uz naziv Kosovo nisu stavili ovu fusnotu.
Na opasku da je zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi izjavio da Priština ne namerava večno da nastupa uz fusnotu na međunarodnim skupovima, kao i da nije menjao ime i da u dogovoru stoji da se radi o privremenom rešenju, diplomatski izvori u Briselu su rekli da samo mogu da ponovo naglase da je dogovor "potpuno jasan i javno stavljen do znanja".
Dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova predviđa da se uz ime Kosova u fusnoti navodi "bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti" .

KUSARI LJILJA: OCEKUJEMO REAKCIJU EU

BEC, 15. marta (Tanjug) - Kosovska ministarka trgovine i industrije Mimoza KusariLjilja istakla je danas u Becu da Priština ocekuje reakciju EU u vezi odluke Beograda da raspiše izbore i na teritoriji Kosova.
"Mislim da je neozbiljno od jedne zemlje koja je dobila status kandidata za pristupanje EU da krši jedno od osnovnih nacela, a to su dobrosusedski odnosi", rekla je ona u izjavi Tanjugu.
Prema njenim recima, Priština ocekuje od EU da ne dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.
Kusari Ljilja podseća da građani Kosova smatraju EU garantom za stabilnost i da bi nedelovanjem Brisela po ovom pitanju bio ugrožen kredibilitet evropskih ustanova.
Ona je ocenila da održavanje izbora koje je Srbija raspisala ne koristi srpskim gradanima na Kosovu, jer to ugrožava njihovu integraciju, te je dodala da to posebno važi za Srbe na severu Kosova.
Prema njenim recima, Beograd "uvek postavlja prepreke" integraciji Srba u kosovske institucije i društvo.

SELJIMI: KOSOVO NE ŽELI VECNO DA ZADRŽI FUSNOTU

BEC, 16. marta (Tanjug) - Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Seljimi tvrdi da Priština ne namerava vecno da nastupa uz fusnotu na medunarodnim skupovima.
"Nismo menjali ime. U dogovoru stoji da se radi o privremenom rešenju", rekao je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA.
Iako dogovor nije funkcionisao na prvim regionalnim skupovima, pošto je na jednom srpska, a na drugom prištinska delegacija nezadovoljna napustila salu, Seljimi smatra da on predstavlja pozitivan razvoj.
Dogovor je, prema njegovim recima, doneo tri prednosti: prva je da Kosovo može na regionalnim skupovima i regionalnim organizacijama govoriti samostalno bez UNMIKa.
Druga je, kako objašnjava, da Kosovo može ucestvovati u multilateralnim sporazumima, na primer kada je rec o izgradnji železnicke pruge, trgovini ili granicne bezbednosti.
I treca, dodaje Seljimi, jeste da je dogovor Kosovo usmerio na jasan put u pravcu EU.
Seljimi je istakao da dogovor omogućava napredovanje, ukazujući na studiju o izvodljivosti za sklapanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koja sada treba da se izradi.
On je takode kritikovao predstojeće lokalne izbore u Srbiji, koji su raspisani i na Kosovu.
"To je provokacija i potpuno je neprihvatljivo", porucio je Seljimi dodajuci da to predstavlja "direktno kršenje onoga što EU ocekuje od kandidata".
Kada je rec o integraciji severa Kosova Seljimi je optimista i ističe da je "potrebno vreme".
"Ne želimo da kontrolišemo Srbe na severu. Oni mogu dobiti samoupravu kao i druge opštine, i mi ne bismo ništa nametali. Oni mogu živeti kao i do sada, ali bi imali jedan glas u Prištini", objasnio je on.