Daily Survey

Beograd, 16. Maj 2012.

SRBIJA

BELGIJA STAVILA SRBIJU NA LISTU BEZBEDNIH ZEMALJA

BEOGRAD, 16. maja (Tanjug) Savet ministara Belgije odobrio je Listu bezbednih zemalja na kojoj se, između ostalih, nalazi i Srbija, a lista je najnovija mera čiji je cilj smanjenje broja lažnih azilanata, navedeno je u saopštenju na sajtu belgijske ambasade u Beogradu.
Lista bezbednih zemalja predstavlja najnoviju izmenu belgijskog zakona o strancima, koja će omogućiti brži postupak obrade zahteva za azil državljana zemalja sa liste i ujedno doprineti sprečavanju pokušaja zloupotrebe ove procedure u Belgiji, navedeno je u saopštenuu.
Pored Srbije, na listi bezbednih zemalja koja je usvojena 11. maja, nalaze se Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Indija, Kosovo, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, stoji u saopštenju.
Uvođenje Liste bezbednih zemalja je najnovija mera čiji je cilj smanjenje broja lažnih azilanata.
Nakon uvođenja vizne liberalizacije za Srbiju odlučeno je da se licima koja se vraćaju u Srbiju ne pruža finansijska niti bilo koja druga pomoć, kaže se u saopštenju.

POCEO AZERBEJDŽANSKO - SRPSKI POSLOVNI FORUM

BAKU, 16. maja (Tanjug) Azerbejdžanskosrpski poslovni forum u organizaciji tamošnjeg Fonda za izvoz i promociju investicija i Privredne komore Srbije, poceo ja danas u Bakuu uz ucešce 15 kompanija iz naše zemlje koje se bave gradevinarstvom, poljoprivredom i turizmom.
Ekonomski odnosi izmedu Srbije i Azerbejdžana nisu na tako visokom nivou kao politicki, izjavio je novinarima u Bakuu ambasador Srbije Zoran Vajovic, koji je istakao da je razvoj tih odnosa jedan od glavnih zadataka.
Vajovic je kazao da je Srbija zainteresovana za razvijanje ekonomske saradnje sa Azerbejdžanom u poljoprivredi, gradevinarstvu, farmaciji, turizmu i drugim oblastima, dok je šef Fonda za izvoz i promociju investicija Adilj Memedov ocenio da ``dogadaji poput današnjeg doprinose jacanju saradnje``.

KOSOVO I METOHIJA

IVANOVIĆ: PRIŠTINA NA SEVERU NEĆE NAĆI SRBE ZA DIJALOG

BEOGRAD, 16. maja 2012. (Beta) Priština mora biti svesna da i najidealniji plan za integraciju severa Kosova neće biti prihvatljiv ni za Srbe ni za Beograd, ukoliko se pre toga kroz dijalog ne dođe do konkretnog dogovora o statusu Kosova i severa, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.
"Priština je svesna da ne može imati uticaj i suverenitet na severu i pod pritiskom delova međunarode zajednice lansira novi plan, ali mora biti svesna kakav god plan ponudila, makar i najbolji, idealan, Srbi i Srbija ga neće prihvatiti", kazao je Ivanović za agenciju Beta.
Ivanović je to rekao komentarišući najavu da će kosovska vlada u septembru ponuditi plan za dijalog o severu, kojim taj deo Kosova želi da integriše u ustavnopravni sistem zemlje, a realizovaće ga kroz dijalog sa predstavncima Srba sa severa. Prema tom planu, u završnoj fazi u dijalog treba da se uključi i Beograd kako bi osigurao da se dogovor poštuje.
"Apsolutno sam siguran da predstavnike Srba na severu za tako nešto neće naći", naveo je Ivanović. Prema njegovim rečima, taj plan će biti neprihvatljiv sve dok se kroz dijalog ne dođe do konkretnog dogovora koji bi predstavljao politički okvir za status Kosova i status severa. Priština lansiranjem planova za integraciju severa žuri ne bi li poboljšala poziciju pre nego što dođe do pregovora, ocenio je on.
"Priština je shvatila da je akcijom od 25. jula (slanja specijalnih jedinica na sever u cilju preuzimanja prelaza) povukla okidač rešavanja problema severa, iz toga razloga sada žuri da lansira planova ne bi li poboljšala svoju poziciju pre nego što do praktičnih pregovora dođe", kazao je Ivanović.
Ivanović je naveo da se Priština umesto da se priprema za pregovore, priprema da ponudi rešenje, što je obrnuti proces i što bi trebalo da dođe tek na kraju. Bottom of Form

ZAMENIK PREMIJERA KOSOVA U POSETI SLOVENIJI

LJUBLJANA, 15. maja 2012. (Beta) Zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović razgovarao je danas u Ljubljani sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karelom Erjavcem.
Sagovornici su odnose Slovenije i Kosova ocenili kao veoma dobre.
Slovenački ministar je rekao u razgovoru da će Slovenija i dalje podržavati evropsku perspektivu Kosova jer budućnost celog Zapadnog Balkana vidi u Evropskoj uniji (EU). To će "regionu garantovati nepovratnu stabilnost, blagostanje i obogatiti mogućnosti za ekonomski napredak".
Prema rečima Erjavca, Kosovo je za Sloveniju važan privredni partner.
Zamenik premijera Kosova je Sloveniju opisao kao značajnog strateškog partnera.
Sever Kosova, rekao je Petrović, ključni je faktor za stabilnost i Kosova, i regiona, a, kako je ukazao, od izuzetnog je značaja konstruktivan i odgovoran nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Zamenik premijera Kosova se danas sastao i sa ministarkom pravosuđa i javne uprave Senkom Pličaničem, i sa državnim skeretarom u Ministarsrvu za privredni razvoj i tehnologiju Monikom Kirbiš Rojs.

PREDSTAVNICI CRNE GORE I KOSOVA O DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

PODGORICA, 15. maja 2012. (Beta) Drumski prevoznici iz Crne Gore i sa Kosova ubuduće će saobraćati po principu reciprociteta, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika crnogorskog i kosovskog ministarstva saobraćaja u Podgorici.
Prevoznici koji saobraćaju između Crne Gore i Kosova biće "ravnopravni" i "prevoz će obavljati u jednakom odnosu, poštujući načelo reciprociteta", saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Crne Gore.
Pomoćnica crnogorskog ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević i savetnik kosovskog ministra za infrastrukturu Ramiz Fazliju potpisali su danas u Podgorici Protokol o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta.
Ocenjeno je da je "neophodno" pojačati rad inspekcijskih službi i kažnjavati nelegalan prevoz putnika i robe, zbog čega je dogovoren zajednički inspekcijski nazdor u drumskom saobraćaju.
Kosovska strana je, kako se navodi, najavila mogućnost uvođenja dozvola za prevoz tereta u i iz trećih država, protiv čega je crnogorska strana koja smatra da takva mera "otežava poslovanje" zbog čega će se o tom pitanju "intenzivno pregovarati".
Crnogorska strana je ukazala i na "aktuelni problem" naplate graničnog osiguranja od autoodgovornosti, koje je kosovska strana uvela vozilima registrovanim u Crnoj Gori, a koje je "značajno veće" od osiguranja koje se naplaćuje vozilima registrovanim na Kosovu.
Konstatovano je da je ovaj problem u nadležnosti ministarstava finansija i spoljnih poslova Crne Gore i Kosova koji bi "trebalo da ga reše u najskorije vreme i u obostranom interesu".