Daily Survey

Beograd, 16. Avgust 2012.

SRBIJA

DAČIĆ: DODIKOVA INICIJATIVA NEPOTREBNA

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Premijer Srbije Ivica Dačić odbacio je danas kao nepotrebnu inicijativu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o definisanje srpskog nacionalnog interesa.
"Čemu služi državno rukovodostvo nego da štiti srpski državni i nacionalni interes. Valjda je obaveza svih na državnim funkcijama da štite državni i nacionalni interes i što se mene tiče ta inicijativa nije bila potrebna", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija pošto je primio vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara kod Hilandara. Dačić je naveo da o Dodikovoj inicijativi nije informisan i podsetio da je predsednik Republike Srpske o tome razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tokom njihovog nedavnog susreta u Beogradu. Premijer Srbije je rekao da očekuje dalje zbližavanje Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama.
"Srbija poštuje Dejtonski sporazum i ustrojstvo BiH i nikakvih promena tog sporazuma ne sme biti bez saglasnosti tri naroda i oba entiteta, a to znači i da bi Srbija trebalo da razvija što bliže odnose sa Republikom Srpskom u svakom smislu", rekao je Dačić.
Dodik je juče rekao da se zalaže za što hitnije definisanje jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u celini, naglašavajući da je o tome razgovarao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
"Mi smo se dogovorili da iza 20. septembra u Banjaluci održimo Savet za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama, na čijem će dnevnom redu biti i ova tema", rekao je juče Dodik.
Kako je naveo, tada bi trebalo da se razmotri mogućnost zajedničkog delovanja u vezi sa pitanjima Dejtonskog sporazuma, Kosova i Metohije, Srpske pravoslavne crkve, jezika i ostalih pitanja bitnih za srpske nacionalne interese.

POSTAVLJENI AMBASADORI U ŠPANIJI, KAZAHSTANU...

BEOGRAD, 16. avgusta (Tanjug) Predsednik Srbije Tomislav Nikolic postavio je Danka Prokica za ambasadora u Kraljevini Španiji, a Vladimira Mirkovica za ambasadora u Republici Kazahstan, objavljeno je u "Službenom glasniku".
Dragan Markovic postavljen je za ambasadora Srbije u Republici Angoli, dok je Miroslav Šestovic postavljen za ambasadora u Republici Gvineji Bisao, na nerezidencijalnoj osnovi, sa sedištem u Alžiru.

PREMIJER HOLANDIJE ČESTITAO DAČIĆU

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Predsednik vlade Holandije Mark Rute čestitao je Ivici Dačiću stupanje na dužnost premijera Srbije, izrazivši uverenje da će odnosi dveju zemalja nastaviti da napreduju, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.
Rute je izrazio nadu da će Srbija napredovati na putu evropskih integracija, kao i da će nastaviti dijalog s Prištinom. "Dodeljivanje statusa države kandidata Evropske unije 1. marta za Srbiju je predstavljalo veliku prekretnicu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Unapred se radujem narednim koracima Srbije koje će ona preduzeti na putu ka postizanju članstva u EU tokom Vašeg mandata, čim ispuni sve relevantne kriterijume", poručio je Rute Dačiću.
Rute je u čestitki istakao da ceni "čvrstu rešenost Vlade Srbije" da primeni sve sporazume postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kao i Dačićevu "spremnost da se ovaj dijalog nastavi što je pre moguće". "Verujem da će odnosi naše dve zemlje nastaviti da napreduju pod Vašim rukovodstvom", naveo je Rute. Premijer i ministri nove vlade izabrani su u Skupštini Srbije 27. jula.

EKONOMSKA NERAZVIJENOST NAJVECI PROBLEM SRBIJE

BEOGRAD , 16. avgusta (Tanjug) Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin rekao je na današnjem sastanku sa šefom Misije OEBSa u Srbiji Dimitrisom Kipreosom, da je jedan od najvecih problema Srbije njena ekonomska nerazvijenost.
"Siguran sam da je jedan od najvecih problema Srbije njena ekonomska nerazvijenost i mi smo identifikovali taj kljucni problem. Naša vizija je da od Republike Srbije napravimo veliki agroindustrijski kompleks i poželjnu turisticku destinaciju", istakao je Ugljanin na sastanku sa Kipreosom.
Kako je saopšteno iz kabineta ministra bez portfelja, Ugljanin je zahvalio na podršci koju OEBS pruža Srbiji, posebno nedovoljno razvijenim podrucjima.
Kipreos je tokom sastanka izrazio nadu da ce ova Vlada posvetiti posebnu pažnju nedovoljnoj ekonomskoj razvijenosti Srbije, ukljucujuci i regiju Sandžaka, u šta se, kako je navedeno, i sam uverio.
U saopštenju se navodi da je Kipreos cestitao ministru na ponovnom ucešcu u Vladi Srbije.

KIM

DAČIĆ: JOŠ SE NE ZNA KADA POČINJE DIJALOG SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija spremna na dijalog sa Prištinom, ali da još nije poznato kada će početi razgovori.
Dačić je dodao da nije poznato ni u u kom formatu će dijalog biti održan, niti teme razgovora, kao ni da li postoji spremnost Prištine da se dijalog digne na viši politički nivo.
"Ići ću u Brisel 4. septembra i o tome ću razgovarati sa najvišim evropskim zvaničnicima", rekao je Dačić novinarima pošto je primio vatrogasce koji su gasili požar na Hilandaru.
Premijer je istakao da Srbija nema drugu alternativu osim poštovanja dogovora o Kosovu koje je postigla prethodna vlada. "U suprotnom, ispali bi neozbiljni. Mi nismo u situaciji da ispravljamo dogovore koje je postigla prethodna vlada. Ako neko kaže da nije bilo dogovora onda bi morali da sprovedemo istragu", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će primeniti sve dogovore postignute u Briselu sa Prištinom, ali da je problem u različitim tumačenjima.
"Kako je napisano na papiru, ako nema drugog 'dokaznog materijala', onda to primenjujemo", rekao je Dačić. Istakao je da je najvažnije da je Kosovo predstavljeno asimetrično, sa zvezdicom, što znači da nema isti status kao Srbija.
Dačić je podsetio da je osnovno pitanje bilo da li će fusnota biti na tabli ili će na tabli pored Kosova biti samo zvezdioca, dok će fusnota biti navedena u materijalima.
Prema njegovim rečima, to pitanje je svako tumačio na svoj način.
Po dogovoru Beograda i Pristine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno uz zvezdicu i fusnotu koja glasi:"Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".
Beograd i Priština različito tumače dogovor, odnosno gde treba da bude fusnota, a šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da se posrednik EU u dijalogu Robert Kuper stavio na stranu prištinskih vlasti, mimo onoga što je rečeno tokom dijaloga u Briselu.

VULIN: RAZLIČITA TUMAČENJA O FUSNOTI REŠITI PREGOVORIMA

BEOGRAD, 15. avgusta 2012. (Beta) Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kazao je da o tome gde treba da bude fusnota pri regionalnom predstavljanju Kosova ima različitih tumačenja i da to pitanje treba rešiti pregovorima.
Vulin je za Agenciju Beta kazao da zvezdica, koja je deo dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, mora da stoji na tabli, uz naziv Kosovo, a da on smatra da tu mora da bude i fusnota.
Po dogovoru Beograda i Pristine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno uz zvezdicu i fusnotu koja glasi: "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".
Beograd i Priština različito tumače dogovor, odnosno gde treba da bude fusnota, a šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je da se posrednik EU u dijalogu Robert Kuper stavio na stranu prištinskih vlasti, mimo onoga što je rečeno tokom dijaloga u Briselu.
"Mi smatramo da fusnota mora da bude tu gde joj je mesto. Neki smatraju da fusnota tu ne mora da bude uopšte, a drugi da ona treba da se pročita jednom, pa ne mora da se više pominje. To je stvar različitih tumačenje, ali u krajnoj liniji za to služe pregovori", naveo je Vulin.
Po njegovim rečima, Srbija je ozbiljna država i mora da poštuje dogovore koje je državni predstavnik postigao u Briselu. Vulin je kazao da o nekim sporazumima postoje različita tumačenja i da će je najbolje to pitanje što pre razrešiti.
Dnevnik "Blic" je danas objavio da Vlada Srbije razmatra model koji bi omogućio da njeni predstavnici učestvuju na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo bilo predstavljeno i bez fusnote.
Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, "Blic" piše da će Vlada narednih dana najverovatnije promeniti zaključak o neučestvovanju predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine. Na tom modelu, kako navodi list, zajednički rade potpredsednica Vlade Srbje zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.
List piše da bi taj model praktično omogućio srpskim zvaničnicima da učestvuju na međunarodnim konferencijama bez priznanja nezavisnosti Kosova i bez obzira na ranije insistiranje srpske strane da na tabli ispred predstavnka Prištine osim "Kosovo" stoji i fusnota.

VULIN: NEĆEMO UKIDATI INSTITUCIJE NA KOSOVU, PODELA NIJE TEMA

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da srpske institucije u toj pokrajini neće biti ukinute, kao i da podela Kosova nije tema za Beograd jer to nije u skladu sa srpskim Ustavom.
"Beograd ima svoj pravni okvir i on je sadržan u Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bebednosti UN. I Ustav i Rezolucija 1244 prepoznaju institucije Srbije na Kosovu i Metohiji i to nije nešto o čemu se može pregovarati, to je nešto što je iznad nas", rekao je Vulin u intervjuu agenciji Beta.
Prema njegovim rečima, svi koji priznaju Srbiju kao svoju državu, očekuju da će biti zaštićeni u meri u kojoj Beograd to može da učini, da će živeti u društvu uređenom zakonima i da će dobijati svoje prinadležnosti. "Bez legalnih institucija ove države, to nije moguće. Sve drugo bi bio neki šverc, neki kriminal, nešto što država ne može da dopusti", rekao je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Vulin je dodao da ne veruje da je moguće da ukidanje institucija Srbije na Kosovu postane uslov za pridruživanje EU. "Prvo, pet država članica EU nije priznalo Kosovo kao državu. Dakle, ne može se razgovarati o jedinstvenom pristupu EU pitanju Kosova i Metohije, što je za nas jako važno. Drugo, nemoguće je da bi EU tražila od zemlje koja želi da postane članica EU da krši Ustav i zakone", rekao je.
Na konstataciju da je ukidanje institucija Srbije na Kosovu zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Beogradu u avgustu 2011, on je kazao da to "nije razumeo kao zahtev za ukidanje institucija". "Ona je to malo drugačija formulisala. Ali, naš Ustav je toliko jasan da to nije do nas. Jedino što je iznad našeg prava jeste međunarodno pravo, a nema više forme od rezolucija Saveta bezbednosti UN. Rezolucija 1244 prepoznaje našu lokalnu samoupravu na način na koji postoji u pokrajini", naveo je Vulin.
Prema njegovim rečima, realnost na terenu je takva da dok ima Srba na Kosovu, ono neće biti nezavisna država. "Siguran sam da nikome ne pada na pamet da pomisli da je moguće da na Kosovu i Metohiji ne žive Srbi", kazao je šef vladine Kancelarije za Kosovo.
Prema njegovim rečima, neće biti ni raspuštanja skupština opština na severu Kosova (Zvečan i Zubin Potok) koje su mimo odluke prethodne Vlade Srbije i UNMIKa održale lokalne izbore.
"Politika prošle vlade po tom pitanju bila je nejasna, ali će se naći rešenje unutar domaćih zakona. Svi izbori na Kosovu moraju da budu sprovedeni uz saglasnost UNMIKa po Rezoluciji 1244 i za nas je UNMIK najviši organ vlasti na Kosovu", rekao je Vulin.
Prema njegovim rečima, Srbija ne može ni da govori o podeli Kosova jer to nije u skladu s njenim ustavom. "U tome se slažemo s međunarodnom zajednicom. Bilo koje rešenje da bude pronađeno, mora biti rešenje koje isključuje nasilje. Zabrinut sam zbog izjava iz Prištine u kojima se dijalog uslovljava ili čak i potpuno blokira ako Beograd nešto ne ispuni", dodao je Vulin.
"U isto vreme imate porast nasilja na terenu ubistvo povratnika u Talinovcu, pokušaj ubistva povratnika u selu Žac, bombe u Kosovskoj Mitrovici, napad noževima na srpskog mladića, onda napad na Albanca, i to je ta spirala nasilja. Kako se približava vreme za početak razgovora, Priština postaje nervozna i poseže za nasiljem. Beograd to ne radi, jer znamo da je sve na našoj strani međunarodno i domaće pravo, kao i realnost", naveo je Vulin.
Šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je odbacio optužbe poslanice Jedinstvene srpske liste Rade Trajković da Beograd brine samo o severu Kosova i kazao da je Kancelarija za desetak dana postojanja imala mnogo više aktivnosti u korist građana koji žive južno od Ibra.
"Svako ko govori da favorizujemo sever, ima u glavi ideju o podeli, a ja tu ideju neću da sprovodim", rekao je Vulin. Na pitanje o stavu prema pojedinim srpskim strankama koje učestvuju u Vladi Kosova, on je kazao da Beograd "neće da ima ništa sa onima koji smatraju da država Srbija nije država".
"Svako ima pravo da odabere kome pripada. Ako smatraju da im je mesto uz one koji hladnokrvno gledaju na ubistva povratnika, ja na njihovu savest ne mogu da utičem. Ali, kao predstavnik države mogu da kažem da država Srbija neće imati ništa sa onima koji smatraju da država Srbija nije država", rekao je Vulin.

PROTEST KANCELARIJE VLADE SRBIJE ZA KIM POVODOM UPADA ROSU

BEOGRAD, 15. avgusta 2012. (Beta) Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije izrazila je danas protest povodom upada pripadnika prištinske jedinice ROSU u zgradu isturenog odeljenja telefonske centrale Štrpce u selu Južincu i zatražila da se prestane sa otežavanjem života Srba na Kosovu i Metohiji.
"Kako se približava vreme za otpočinjanje pregovora, tako se prištinski predstavnici sve češće služe nasiljem kako bi razgovore otežali ili onemogućili", navedeno je u saopštenju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je Unmik i Euleks da što pre obezbede ličnu i imovinsku sigurnost svakog stanovnika na Kosovu i Metohiji, ali i da obezbede da imovina Srbije bude poštovana i čuvana. "Upad Rosu je pokušaj da se Srbi u Štrpcu ostave bez fiksne telefonije i na taj način bez veze sa svetom, koja postoji van granica njihove enklave", istaknuto je u saopštenju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila da je to drugi upad u Sirinićku župu u poslednje dve nedelje i da su pripadnici Rosu upali u ekspozituru Dunav banke u Štrpcu i protivpravno zaplenili novac, dokumenta i računare. Tridesetak pripadnika ROSU obilo je ranije danas zgradu telefonske centrale u Jažincu, koja uslugama snabdeva oko 500 domaćinstava u tri srpska sela u Srinićkoj župi.

KANCELARIJA: PITANJE ISELJENJA CENTRA I AMBULANTE ZATVORITI

BEOGRAD, 15. avgust 2012. (Beta) Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozdravila je danas odluku o odlaganju iseljenja Centra za mir i toleranciju u Prištini jedinog mesta u kome preostali prištinski Srbi mogu da borave bez straha, ali je i zatražila da se to pitanje trajno zatvori.
"Poslednjih trideset kvadrata u kojima Srbi u Prištini mogu da čitaju štampu na svom jeziku, leče se, druže i govore bez straha, mora ostati na raspolaganju Centru za mir i toleranciju", poručuje se u saopštenju kancelaije. Kancelarija podesća da tih 30 kvadrata, smeštenih u policijskoj stanici zbog bezbednosti koju niko van policijskih prostorija ne može ili neće da garantuje, stoje na raspolaganju ne samo Srbima, već i Albancima, Gorancima, Romima, svima kojima je potrebna bespltana zdravstvena pomoć i pažnja.
Kancelarija je ukazala da "ma koliko bili srećni" što je sačuvano 30 kvadrata Centra za mir i toleranciju, ne treba zaboraviti da je pre dolaska međunarodne zajednice u pokrajinu u Prištini živelo 45.000 Srba, a da ih je danas oko pedeset.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije zahvaljuje međunarodnoj zajednici prisutnoj na Kosovu i Metohiji, a posebno misiji OEBSa, kao i UNMIKu na angažovanju i pažnji u sprečavanju iseljenja Centra za mir i toleranciju u Prištini.
Iseljenje centra za mir i toleranciju u kojem se okuplja preostalih 40ak prištinskih Srba, zakazano za danas odloženo je kao bi se našlo rešenje koje će zadovoljiti sve strane, izjavio je zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović.
Petrović je rekao agenciji Beta da će Centar u kojem je i ambulanta, ostati u prostorijama koje koristi o da će se "tražiti trajno rešenje kojim će sve strane biti zadovoljene".
Proteklih meseci kosovska policija je u više navrata, i uz pismeno obaveštenje Centru za mir i toleranciju, najavljivala iseljenje uz navode da je taj prostor neophodan policiji za "operativne zadatke".

KANCELARIJA ZA KIM TRAŽI OD UNMIK I EULEKS DA ZAŠTITE SRBE

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije zatražila je danas od međunarodnih misija da, nakon poslednjih incidenata protiv Srba na Kosovu, upotrebe svoja ovlašćenja i uspostave vladavinu prava u pokrajini.
"Zahtevamo od predstavnika međunarodne zajednice da poštuju ovlašćenja koja su dobili i da u skladu s njima omoguće vladavinu reda i prava, jer niko drugi na prostoru Kosova i Metohije to ne može, a bojimo se niti hoće", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
U izjavi za javnost, direktor Kancelarije Aleksandar Vulin protestovao je zbog jučerašnjeg prebijanja srpskog povratnika u Peć Miloša Čukića i zatražila objašnjenje tog incidenta od UNMIKa i Euleksa.
"Da li će proći bar jedan dan da na Kosovu i Metohiji ne bude prebijen, ubijen ili ranjen neko od povratnika srpske nacionalnosti. Da li će proći bar jedan dan na Kosovu i Metohiji da Srbima ne bude oštećena ili oteta imovina, da li će proći bar jedan dan da sa Kosova i Metohije ne stignu vesti da se nasilje ponavlja i da niko nije kažnjen za njega", navodi se u izjavi Vulina.
On je zapitao UNMIK i Euleks da li "primećuju da izjave predstavnika Prištine, kojima uslovljavaju dijalog sa državom Srbijom, svoj konačan efekat uvek dožive nekim prebijenim ili ubijenim Srbinom, zapaljenom kućom ili ukradenom stokom".
Kancelarija je protestovala i zbog ponovnog kamenovanja zgrade Skupštine opštine Kosovska Mitrovica i zatražila da hitno budu pronađeni napadači.
"Poslednje kamenovanje je očigledan nastavak politike Prištine da se tenzije povećaju, a nasilje prihvati kao prirodan način života na Kosovu i Metohiji. Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponavlja da je Srbija okrenuta miru i dijalogu, a da sve prepreke za mir i razgovor leže na strani onih koji su nasiljem stekli sve što i sada imaju, na strani Prištine", navodi se u saopštenju.

JAHJAGA NEMA NAMERU DA PODNESE OSTAVKU

PRIŠTINA, 16. avgusta 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga nema nameru da podnese ostavku kako bi se otvorio put ustavnim promenama, izjavio je portparol predsednice Arber Vlahiu.
Odgovarajući na zahteve da predsednica Kosova podnese ostavku pre nego što bude usvojen paket ustavnim amandmana kojima se predviđa izbor predsednika Kosova neposrednim glasanjem, Vlahiu je za "Koha ditore" rekao da predsednica to neće učiniti.
"Procedure su veoma jasne i u ovom kao i u svakom drugom slučaju treba poštovati Ustav i zakon. Ne može se predsednik jedne zemlje izjašnjavati da li je spreman da podnese ostavku uvek kada se promeni odnos političkih snaga u Skupštini ili kada se postigne sporazum ili stvore nove koalicije političkih subjekata", kazao je Vlahiu.
Komentarišući uslovljavanja Demokratskog saveza Kosova (DSK) da neće glasati za izmene Ustava ukoliko predsednica prethodno ne podnese ostavku, Vlahiu je kazao da predsednica nije izabrana dogovorom političkih partija već glasovima 80 poslanika Skupštine Kosova.
"Procedura izbora i opoziva je ista i niko putem medija ne može da zatraži ostavku predsednice ni kao moralnog akta niti kao procedure. Treba podneti službeni zahtev i treba pokrenuti proceduru u Skupštini. Do sada to niko nije uradio", kazao je Vlahiu.
Ustavni sud Kosova je tokom jula ocenio neustavnim predlog amandmana deset na ustav Kosova kojim se predviđa da predsednica Jahjaga u roku od šest meseci nakon usvajanja ustavnih promena treba da podnese ostavku.
Time je najviša sudska instanca u zemlji takođe proglasila nesustavnim i sporazum lidera DPK, DSK i Alijanse novo Kosovo, uz posredstvo tadašnjeg amabasadora SAD na Kosovu Kristofera Dela, koji je doveo do izbora predsednice u aprilu prošle godine.

AMBASADOR VELIKE BRITANIJE: SEVER KOSOVA TEMA RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE

KOSOVSKA MITROVICA, 16. avgusta (Tanjug) Ambasador Velike Britanije na Kosovu Jan Klif izjavio danas da ce sever Kosova biti glavna tema razgovora na politickom nivou izmedu Prištine i Beograda, za koje ocekuje da ce poceti u septembru.
Klif je gostujuci u programu mitrovickog Radija Kontakt plus izjavio da to ne znaci da druga pitanja nece biti razmatrana, ali da je najvažnije pitanje, bez sumnje, sever Kosova kao najveci problem izmedu Beograda i Prištine i da se ovaj problem ne može rešiti bez diskusije sa Beogradom.
Britanski ambasador je takode kazao da rešenje za sever Kosova treba da bude u okvirima Ahtisarijevog plana, da se moraju iskoristiti njegove prednosti i istakao da se nece razgovarati o statusu Kosova, "koji je poznat". "Sever Kosova je unutrašnje pitanje Kosova, ali je nemoguce rešiti problem bez diskusije sa Beogradom i Vlada u Prištini zna da je to stav Vlade Velike Britanije," rekao je britanski ambasador. On je dodao da je do sada postojao tehnicki dijalog i da je sada potreban novi nacin dijaloga jer se, kako je ocenio, mora rešiti politicki problem. Klif je ocenio da predstojeci dijalog nece biti nimalo lak, "narocito sa novom vladom u Beogradu" ali da je sada prilika da se ide napred, isticuci neophodnost da o problemima više razgovaraju Priština i ljudi na severu Kosova.
U septembru se nadam da ce biti nastavljen i dijalog o tehnickim pitanjima ali na pocetku moraju biti implementirani dogovori koji su vec postignuti, narocito dogovor o zajednickom upravljanju granicom, rekao je Klif. "To jeste komplikovano ali moramo ici dalje, onda ce na red doci energetika, telekomunikacije i druga pitanja. Verujem da ce biti implementirani dogovori jer Vlada Srbije zna da nema mogucnost napredovanja prema EU bez implementacije dogovora iz Brisela", rekao je britanski diplomata.
On je dodao da misli da ce biti nekoliko prepreka na putu implementacije do sada postignutih dogovora izmedu Prištine i Beograda ali da se nada da ce na kraju dogovori biti sprovedeni u delo. Kao moguce prepreke za to, naveo je gradane na severu Kosova ali i tehnicke probleme.
Klif je podsetio da postoji uslov o "dobrosusedskim odnosima'" koji Beograd ima kada je u pitanju njegovo napredovanje na putu prema EU i da ga je nemoguce ispuniti bez implementacije dogovora o zajednickoj kontroli granica.
Britanski ambasador na Kosovu naveo je takode da su veoma važna pitanja poput katastarskih knjiga i dogovor o regionalnoj saradnji i da su medusobni odnosi Beograda i Prištine kljuc za put prema EU.