Daily Survey

Beograd, 17. April 2012.

SRBIJA – KOSOVO I METOHIJA

ĐUKIC DEJANOVIC: NESAGLASNOST BEOGRADA I SEVERA KOSMETA ŠALJE LOŠU PORUKU

BEOGRAD, 17. aprila (Tanjug)- Vršilac dužnosti predsednika Republike i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukic Dejanovic izjavila je da nesaglasnost izmedu zvanicnog Beograda i lokalnih lidera sa severa Kosova i Metohije o lokalnim izborima, šalje veoma lošu poruku, a da najava da ce neke opštine organizovati izbore, "miriše na jak politicki uticaj iz Beograda".
"Nesaglasje izmedu Beograda i pojednih funkcionera na Kosovu i Metohiji je jako loša poruka. Podele medu nama nisu dobre i idu na štetu gradana koje žive na Kosovu i Metohiji", rekla je ĐukicDejanovic u sinocnjoj emisiji "Upitnik" na RTS i naglasila da neodržavanje izbora nikako ne znaci i ukidanje institucija lokalne samuprave Srbije u pokrajini.
"U poslednjih 15 godina imali smo samo jedne izbore, pre cetiri godine. I kada nije bilo izbora, država je imala nacina da funkcioniše kroz privremene organe upravljanja u jedinicama lokalne samouprave", ukazala je ĐukicDejanovic.
Ona je ocenila da najave da ce pojedine opštine na Kosovu i Metohiji održati izbore, uprkos stavu vlade da se lokalni izbori ne održe, "mirišu na jak politicki uticaj iz Beograda".
Istakavši da su se okolnosti primenile od trenuka kada je poznato da se Unmik protivi održavanju loklanih izbora, ona je ponovila da je od suštinske važnosti u tim novim okolnostima demonstrirati jedinstvo.
"Taj rascep medu nama ne vodi smirivanju situcije, jacanju ugleda i dobrim koracima koji mogu da pomognu interese Srba na Kosovu i Metohiji, a miriše na jak politicki uticaj subjekata iz Beograda, što nije dobro", rekla je Đukic Dejanovic.

STEFANOVIC : BEOGRAD SPREMAN ZA NASTAVAK DIJALOGA SA PRIŠTINOM

BEC, 17. aprila (Tanjug) - Šef pregovarackog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izrazio je nadu da ce Srbija još ove godine dobiti datum za pocetak pregovora sa EU i istakao spremnost Beograda za nastavak dijaloga sa Prištinom.
"Bice teško, ali radimo na tome da u decembru dobijemo datum za pocetak pregovora. Mislim da svako u Evropi zna da Srbija nece priznati nezavisnost Kosova i da se zato takav zahtev nece ni pojaviti", rekao je Stefanovic. On je naglasio da sever Kosova treba da dobije specijalni status. "Postoje primeri za to poput Južnog Tirola ili dve Nemacke", rekao je Stefanovic.
Stefanovic je ocenio da Priština sada ometa sprovodenje postignutih dogovora, jednostranim potezima i nasiljem protiv Srba. "Nedavno je napadnuta srpska delegacija, koja je doputovala na razgovore o sprovodenju sporazuma. Takode, postoje pokušaji da se Srbima na severu (Kosova) oduzmu tablice i licne karte", rekao je Stefanovic u intervjuu beckom dnevniku "Viner cajtung".
On je istakao da je jedina politika koja u Srbiji može da ima uspeh "Kosovo i Evropska unija"."Obe strane su deo našeg identiteta i moramo da rešimo oba problema. Svaka stranka koja samo prati evropsku perspektivu i koja bi odustala od Kosova, izgubila bi verodostojnost, ne samo kod kuce, vec i u Briselu", rekao je Stefanovic.
Na pitanje o razgovorima sa Prištinom i kako bi trebalo da izgleda krajnji rezultat kojim bi bili okoncani, Stefanovic je odgovorio da bi to bilo "Kosovo entitet u kome nema segregacije Srba i u koje bi oni mogli da se vrate". "Proterano je 240.000 Srba, a pitanja imovine i nestalih lica treba da se reše kao i problemi naših preduzeca koje trenutno imamo na Kosovu. Treba da se daju garancije za zaštitu Srba u južnom delu, kao i manastira i crkava", rekao je Stefanovic.
On je, odgovarajuci na pitanje o institucijama koje Priština naziva "paralelnim", objasnio da je obaveza svake demokratske države da podržava svoje ljude. "Takozvane paralelne institucije su jedine institucije i kada bi bile ukinute ne bi bilo nikakvih institucija", rekao je Stefanovic.
On je namere Prištine da izgradi svoje institucije na severu ocenio opasnom iluzijom. "Priština smatra da jednostavno može na severu da izgradi svoje institucije bez ucešca Beograda i ljudi koji žive na severu. Medutim, to nikada ne bi bilo prihvaceno. Jedini izlaz iz ove dileme vodi putem dijaloga u koji su svi ukljuceni", porucio je Stefanovic.

KRASNICI: PREGOVORI PO AHTISARIJU NAJBOLJA PONUDA ZA SRBE

PRIŠTINA, 17. aprila (Tanjug)- Predsednik kosovskog parlamenta, Jakup Krasnici izjavio je da Ahtisarijev plan "sadrži najbolju ponudu za kosovske Srbe", te da dijalog s Beogradom treba da se nastavi na osnovu tog plana.
U izjavi za albanski dnevnik Šekuli, koju prenosi prištinski Zeri, Krasnici je naveo i da je Kosovo u dijalog ušlo nespremno, bez koncenzusa.
"Kosovo je pre godinu dana ušlo u pregovore bez adekvatne pripreme. To je ucinjeno na zahtev Brisela. Nismo imali nikakvu platformu za te pregovore. Istina, postigli smo neke sporazume zakljucke, koje Srbija ne poštuje'''', ocenio je Krasnici.

TAHIRI: NASTAVITI DIJALOG PRIŠTINE I BEOGRADA

ZAGREB, 16. aprila (Beta)- Potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri izjavila je danas u Zagrebu da će Priština nastaviti dijalog sa Beogradom, jer su, kako je rekla, dijalog i saradnja vrednosti koje želi da vidi u regionu.
"Kroz taj tehnički dijalog mi takođe provodimo evropske standarde dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje", rekla je Tahiri posle susreta s hrvatskom ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić.
Tahiri je ocenila da je Kosovo kontruktuvno kada je reč o tehničkom dijalogu, kao i da je za region važno da sve zemlje postanu evropske, ne samo u odnosu prema EU već i prema zemljama u regionu, prenela je agencija Hina.
Hrvatska ministarka Vesna Pusić ukazala je na važnost evroatlanskih integracija država u regionu i poručila da je Hrvatska sa svima spremna da podeli svoja iskustva na tom putu.
"Hrvatska apsolutno podržava napredovanje svih zemalja u regionu prema evroatlantskim integracijama prepoznajući da svaka ide svojim tempom, ali smatramo da svaka faktički i mora ići svojim tempom", ukazala je Pusić.
Tahiri, koja je u službenoj poseti Zagrebu, susrela se i s potpredsednikom vlade hrvatske za unutrašnju, spoljnu i evropsku politiku Nevenom Mimicom. Oni su, kako se navodi u vladinom saopštenju, ocenili da su bilateralni odnosi Prištine i Zagreba vrlo dobri, te potvrdili zajedničku želju za daljim unapređenjem saradnje. Mimica je naglasio strateški interes Hrvatske za ulaskom zemalja jugoistočne Evropse u EU i istakao "spremnost Hrvatske na nastavak pune podrške Kosovu i ostalim zemljama regije u njihovim reformskim naporima".

UKRAJINSKI MARINCI KRENULI NA KOSOVO

KIJEV, 17. aprila (Tanjug)- Prva grupa pripadnika ukrajinskih marinaca, 79. motorizovane brigade, koja se sastoji od 52 vojnika, krenula je ka Kosovu, gde ce se pridružiti medunarodnim snagama (Kfor).
"Uvereni smo da cete casno ispuniti vaše mirovne zadatke u ovom uzdrmanom regionu i iscekujemo da se vratite kucama zdravi i puni snage", rekao je, prilikom ispracaja, komandant brigade pukovnik Juri Kliat, prenosi agencija Ukrinform.
Ukupno 134 "Mikolaiv" marinaca treba da bude upuceno na Kosovo.
Sledeca grupa bice, kako je najavljeno, upucena 26.aprila. Ukrajinski vojnici ostace na Kosovu šest meseci i bice, kako je saopšteno, prebaceni na mesto dužnosti vozom.
Medunarodne snage na Kosovu sada imaju 6.226 vojnika iz 29 zemalja sirom sveta, pri cemu najveci kontingent imaju Nemacka i Italija sa više od 1.000 vojnika.