Daily Survey

Beograd, 17. Maj 2012.

SRBIJA - EKONOMIJA

UNAPREDITI EKONOMSKU SARADNJU SRBIJE I AZERBEJDŽANA

BAKU/BEOGRAD, 17. maja (Tanjug) Postoji dosta prostora za unapredenje ekonomske saradnje i rast trgovinske razmene Srbije i Azerbejdžana jer sadašnji nivo ne zadovoljava potrebe ni mogucnosti dve zemlje, izjavila je u Baku potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagic.
Rezultati medusobne razmene u prvom kvartalu ove godine beleže znacajan rast u uvozu i izvozu ali bilateralnu trgovinu Srbije i Azerbejdžana karakteriše mali obim robne razmene i kupoprodajni odnosi, rekla je ona na Poslovnom forumu Azerbejdžan Srbija koji je održan u okviru sajma Worldfood Azerbejdžan.
Ukupna robna razmena za prva tri meseca 2012. godine premašila je rezultat za celu 2011. godinu i iznosi nešto više od 4,3 miliona dolara.
Kako je Džagic istakla, moguce je povecati izvoz proizvoda iz Srbije na tržište Azerbejdžana i to u oblasti prehrambene industrija, sadnog i semenskog materijala, lekova i medicinske opreme.
U poslednje vreme sve je veca i tražnja za organskom hranom, a Srbija za tu proizvodnju ima potencijala. "Azerbejdžanske kompanije zainteresovane su i za kupovinu srpskog nameštaja, podnih obloga, mašina i uredaja za poljoprivrednu proizvodnju. Bolje poslovanje je moguce i u okviru hemijske industrije i turizma", dodala je ona.
Potpredsednica PKS upoznala je azerbejdžanske investitore sa nekim projektima u Srbiji u koje bi mogli da ulože novac, kao što su luka Kovin na Dunavu, cija je vrednost, prema studiji izvodljivosti, procenjena na 550 miliona evra, a pomenula je i mogucnost ulaganja u slobodne zone, poput Pirota.
Ona je podsetila da Srbija ima potpisane znacajne sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, zatim u regionu Balkana u okviru CEFTA sporazuma, sa asocijacijom država clanica EFTA, Turskom i za srpsku privredu važnim tržištima Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana.
"To je znacajna prednost i pozivnica za investitore i strana ulaganja. Takode, država programom podrške investicijama, u odredenim oblastima dotira i do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu", istakla je Džagic.
Ona je podsetila na kredit vredan 308 miliona evra koji je pocetkom aprila, parlament Azerbejdžana odobrio Srbiji za izgradnju kraka autoputa na Koridoru 11, od Ljiga do Preljine.
"Intenziviranje institucionalne i ukupne saradnje Srbije i Azerbejdžana daje osnov jacanju buducih privrednih i trgovinskih odnosa, a Privredna komora Srbije ce i ubuduce inicirati predloge i raditi na povezivanju preduzeca i privrednika dve zemlje", porucila je Džagic.
Ambasador Srbije u Azerbejdžanu Zoran Vajovic, rekao je da je naša zemlja zainteresovana za razvijanje ekonomske saradnje sa ovom prijateljskom državom u poljoprivredi, gradevinarstvu, farmaciji, turizmu i drugim oblastima.
Šef azerbejdžanskog Fonda za izvoz i promociju investicija, Adilj Memedov, ocenio da dogadaji kao što su ovaj Poslovni forum, doprinose boljem povezivanju poslovnih ljudi i jacanju saradnje dve zemlje.
Poslovni forum organizovali su azerbejdžanski Fonda za izvoz i promociju investicija i PKS, a predstavnici tridesetak firmi iz naše zemlje, zajedno sa menadžerima kompanija izlagaca, ucestvovali su u bilateralnim razgovorima sa svojim dosadašnjim, kao i novim potencijalnim azerbejdžanskim partnerima.
Medunarodne izložba prehrane i ambalaže Worldfood Azerbejdžan koji se održava 16. i 17. maja u prestonici te države Baku predstavlja vodeci sajam iz oblasti prehrambenih proizvoda na tom tržištu.
Na štandu od 80 kvadratnih metara predstavile su se kompanije iz Srbije iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, gradevinarstva, tekstilne industrije, metalske i elektroindustrije, trgovine, turizma i proizvodnje nameštaja.
Prošle godine ovu manifestaciju posetilo je oko 4.500 strucnih posetilaca, distributera, velikoprodavaca, kupaca i predstavnika lanaca restorana, objavljeno je na sajtu PKS.

MURA ĆE DOBITI SUBVENCIJE SIEPA AKO PREUZEM PRVI MAJ

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Beta) Slovenačka kompanija Mura potpisala je sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) ugovor o subvencijama od 6,65 miliona evra koje će moći da iskoristi ako kupi pirotski "Prvi maj", rečeno je danas agenciji Beta u SIEPA.
Kako je navedeno, ugovor je potpisan sa srpskom ćerkomfirmom tog slovenačkog proizvođača konfekcije.
Mura se obavezala da će u industriju odeće "Prvi maj" iz Pirota uložiti 11 miliona evra i da će preuzeti 1.328 radnika.
U SIEPA su naveli da će Mura dobiti podsticaje od 5.000 evra po radniku ako kupi "Prvi maj".
Pirotska fabrika zapošljava 1.500 radnika i skoro dve godine je u restrukturiranju, posle raskida ugovora o privatizaciji.
Prema ranijim informacijama, Mura je zainteresovana za kupovinu tri proizvodne hale "Prvog maja" koje su procenjena na oko 4,2 miliona evra. Iz Mure su naveli da će ako preuzimanje "Prvog maja" uspe, u Srbiji imati samo proizvodnju.