Daily Survey

Beograd, 17. Jul 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ: ODNOSI KINE I SRBIJE NAPREDOVALI POSLEDNJIH GODINA

PEKING, 16. jula (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je danas u razgovoru sa kineskim kolegom Jangom Điečijem u Pekingu da prijateljstvo između dva naroda traje decenijama, a da su odnosi između dve zemlje naročito napredovali poslednjih godina.
"Meni je bila izuzetna čast da učestvujem u procesu uspostavljanja odnosa strateškog partnerstva između Srbije i Kine, što će doprineti daljem razvoju međusobnih odnosa", rekao je Jeremić koji je danas doputovao u posetu Kini, prenosi Kineski radio internacional.
Jang je čestitao Jeremiću na izboru za predsedavajućeg 67. zasedanja Generalne skupštine UN, istakavši značaj i ulogu svetske organizacije.
Šef kineske diplomatije je izrazio nadu da će ova Jeremićeva poseta doprineti daljem razvoju međusobnih odnosa i razvoju poslova u UN, prenosi Kineski radio internacional.
Jeremić će se sutra u Pekingu sastati sa potpredsednikom Kine Sji Đinpingom.

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAVA SRBIJU NA PUTU KA EU

BEOGRAD, 16. jula (Tanjug)- Predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistocnu Evropu Edvard Kukan porucio je danas u razgovoru sa poslanicima republicke Skupštine da je Evropski parlament spreman da Srbiji pruži pomoc na putu ka clanstvu u Evropskoj uniji.
Kako je saopšteno iz Narodne skupštine, poslanici Gordana Comic, Jorgovanka Tabakovic, Donka Banovic, Laslo Varga, Ivan Andric i Srdan Mikovic, razgovarali su sa gostima o dosadašnjoj saradnji Skupštine i Evropskog parlamenta i o nastavku procesa evropskih integracija i reformi u društvu.
Poslanici su razgovarali i sa clanovima delegacije Specijalnog pododbora za organizovani kriminal, korupciju i pranje novca Evropskog parlamenta, koju je predvodila predsednica Sonja Alfano, navodi se u saopštenju.
Clanove Specijalnog pododbora, koji je osnovan ove godine u aprilu, posebno su zanimali buduci koraci Srbije u procesu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, pitanje finansiranja politickih stranaka, nezavisnost sudstva, nastavak zapocetih reformi u društvu, stabilnost na zapadnom Balkanu, politicki i pravni okvir za oduzimanje imovine stecene kriminalom.
Predsednica Specijalnog pododbora Alfano iskazala je spremnost ovog tela Evropskog parlamenta da pruži podršku Srbiji na tom putu, kao zemlji kandidatu za clanstvo u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.