Daily Survey

Beograd, 17. Avgust 2012.

SRBIJA

DACIC ZA JACE VEZE SA REPUBLIKOM SRPSKOM

BEOGRAD, 17. avgusta (Tanjug) Premijer Srbije Ivica Dačih založio se danas , uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, za jacanje svih veza politickih, ekonomskih i kulturnih sa Republikom Srpskom.
On je rekao i da ocekuje dalje zbližavanje Srbije i Republike Srpske u skladu sa sporazumom o specijalnim vezama, ponovivši da Srbija poštuje Dejtonski sporazum. "Srbija poštuje Dejtonski sporazum, poštuje ustrojstvo BIH po Dejtonskom sporazumu, a nikakvih promena tog sproazuma ne sme biti bez saglasnosti sva tri naroda", rekao je Dacih.
On je naveo i da to znaci da Srbija treba da razvija što bolje i bliže odnose "i u politickom i ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu" sa Repulikom Srpskom.
Dacih je prethodno primio pripadnike vatrogasnospasilackih jedinica Sektora MUP a za vanredne situacije koji su bili angažovani na gašenju požara u blizni manastira Hilandar.

PREDSEDNIK INDONEZIJE ČESTITAO DAČIĆU

BEOGRAD, 17. avgusta 2012. (Beta) Predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću stupanje na tu dužnost čestitao je danas predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono, saopšteno je iz Vlade.
"Velika mi je čast da Vam uputim moje najiskrenije čestitke i najbolje želje povodom Vašeg imenovanja na mesto premijera Srbije", navodi se u čestitki.
Predsednik Indonezije je izrazio radost zbog saradnje sa Dačićem "u pogledu postizanja bolje saradnje u budućnosti na uzajamnu korist naše dve vlade i naših naroda".

BUGARSKI MINISTAR ČESTITAO DAČIĆU

BEOGRAD, 17. avgusta 2012. (Beta) Zamenik premijera Bugarske i ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov čestitao je Ivici Dačiću stupanje na dužnost premijera Srbije, saopštila je danas Vlada Srbije. "Primite moje najsrdačnije čestitke povodom Vašeg imenovanja za predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Srbije. Nadam se da će udruživanje ove dve funkcije i Vaše nove obaveze dalje doprineti aktivnom bilateralnom dijalogu koji smo vodili tokom poslednjih nekoliko godina", navode su saopštenju reči čestitike Cvetanova.
On je izrazio uverenje da će nastaviti da sarađuje s Dačićem na jačanju bilateralne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, širenju pravne osnove i unapređivanju saradnje, kako bi se ostvario "zajednički cilj povećanje bezbednosti u regionu i Evropi u celini".
"Spremni smo da sa našim partnerima u Srbiji i dalje delimo naše iskustvo i dobre prakse u ispunjenju kriterijuma EU za rad organa za sprovođenje zakona", navodi se u čestitiki.

KIM

VULIN ŽELI PREISPITIVANJE PRIVATIZACIJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 17. avgusta 2012. (Beta) Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će ta Kancelarija uskoro pred Ustavnim sudom Srbije i međunarodnim institucijama pokrenuti pitanje privatizacije u Pokrajini.
"Ne možete kupovati kradeno. Mora se najpre utvrditi šta kome pripada, a tek kada se to utvrdi, možemo razmišljati o privatizaciji. Privatizacija je na Kosovu i Metohiji urađena monoetnički i Srbi u njoj nisu učestvovali, a to jednostavno nije održivo", rekao je Vulin za agenciju Beta.
"To pitanje moglo je da bude pokrenuto i u prethodnih 12 godina. Na žalost, nije", rekao je Vulin.

STEFANOVIC: PLAN ZA KIM U IZRADI

BEOGRAD, 17. avgusta (Tanjug) Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovic izjavio je danas da je plan za Kosovo i Metohiju u izradi i da je važno da se postigne najširi moguci konsenzus oko svih mogucih tacaka o kojima ce se pregovarati u buducem procesu.
"Mislim da je namera predsednika (Srbije Tomislava NIkolica) da napravi što širi konsenzus, i na politickoj, i na društvenoj sceni Srbije", rekao je Stefanovic u intervjuu listu "Jedinstvo".
Prema njegovim recima, tako ce se omoguciti da svi znaju o cemu se radi, da svi znaju šta je platforma i da svi daju svoj doprinos kako bi ta platforma bila što bolja. "Ne mogu ulaziti u detalje, pošto je plan u izradi i platforma nije postignuta" rekao je Stefanovic i dodao da su sadašnji okviri Ustav Srbije, Rezolucija 1244. On je naveo i da je jedna od ideja koju ce naša strana zastupati da se UN ukljuce u pregovore i podsetio da je to i predsednik Nikolic jasno istakao, ocenjujuci da bi ucešce UN zajedno sa ulogom koju imaju drugi medunarodni faktoridalo pozitivan doprinos olakšavanju pregovora u ovoj fazi. "Niko ne ocekuje da ce pregovori biti laki niti da ce to za Srbiju biti nešto lagodno i prijatno. Ali, to je proces u koji Srbija mora da ude", rekao je Stefanovic.
Prema njegovim recima, potrebno je da se zauzmu jasni pravci delovanja i da gradani Srbije više nikada nemaju dilemu šta je ko potpisao i šta to znaci za ljude. "Srbija poštuje Rezoluciju 1244 UN koja definiše naš okvir i omogucava da mi zauzimamo odredene stavove i da ih branimo pred medunarodnim institucijama. Zahvaljujuci tome danas se ne može govoriti o nezavisnom Kosovu i nikada ne može biti nezavisno bez odluke UN za koju ne postoji politicka volja" istakao je Stefanovic.
Na pitanje da li se može ocekivati da Srbija do kraja godine dobije datum za otpocinjanje pregovora sa EU on je rekao da je to jedan od najznacajnijih spoljnopolitickih ciljeva Srbije. "Postizanje dogovora o datumu pregovora sa EU je prvi prioritet. Naš plan je da u narednih godinu dana taj cilj bude ostvaren. Naravno, to podrazumeva i postizanje odredenih standarda u smislu donošenja zakona i procedura koje EU traži od nas. Pri svemu tome neophodno je voditi racuna o našim nacionalnim interesima. Jer, pre svega, naš interes su gradani Srbije" zakljucio je Stefanovic.

VULIN: SRBIMA NA KOSOVU BICE BOLJE

FRANKFURT, 17. avgusta (Tanjug) Nama su do sada samo ispostavljali racune, sada ce Srbi u pregovorima prvi put za 12 godina imati i neke zahteve, najavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. "Ako pitate ko štiti Srbe na Kosmetu, pogotovu južno od Ibra, kažem niko. Osim nas, na nacin na koji možemo. Da nema države Srbije, zar mislite da bi opstali? Bezbednost da im garantujem, ne mogu, ali da ce živeti bolje i pravednije, to mogu", kazao je Vulin frankfurtskim "Vestima" uoci prve posete, danas i sutra, Štrpcu, Orahovcu, Velikoj Hoci i Prizrenu.
"Otkako je pocela da radi ova kancelarija, vršimo pritisak na predstavnike medunarodne zajednice od iseljavanja Centra za mir u Prištini do hapšenja Aleksandra Bulatovica i prebijanja povratnika Miloša Cukica u Peci. Cudim se što se oko ovakvih stvari ranije nije angažovalo. Ministarstvo za KiM je povuklo naš zahtev za ocenu ustavnosti privatizacije na Kosmetu. Nije mi jasno zašto, ali ova kancelarija ce taj zahtev obnoviti. Ici cemo i pred medunarodne sudove", najavio je Vulin.
Inicijativa predsednika Tomislava Nikolica da se UN vrati u pregovaracki proces je, smatra Vulin, jedini nacin. "Drugi nemamo. Srbi Euleksu ne veruju ili veruju vrlo malo. Cak im je na severu i zabranjeno kretanje. Dakle, imamo Unmik i Kfor. Jedino što možemo više od toga da radimo jeste da pred medunarodnim sudovima pokrecemo sporove", kazao je on.
"Želim da svaku opštinu sa prostora Kosmeta cvrsto vežem za bar dvetri opštine u centralnoj Srbiji. Što ne bismo imali dane opštine Štrpce, recimo u Zemunu", rekao je Vulin.

KUČI: SEVER NE MOŽE BITI I DEO SRBIJE I DEO KOSOVA

BEOGRAD, 16. avgusta 2012. (Beta) Nije moguće kompromisno rešenje po kojem bi sever Kosova istovremeno bio i deo Srbije, i deo Kosova, izjavio je u intervjuu za beogradsku "Politiku" od petka Hajredin Kuči, zamenik premijera i ministar pravde u vladi Kosova.
"Hoćemo da u severnim opštinama Kosova vladaju red i zakon, a ne ilegalne, političkobiznis grupe koje žele da zavlada institucionalni vakuum u cilju materijalne koristi, a sve to navodno u ime patriotizma i za srpsku stvar. Zato smo spremni da s najvećom ozbiljnošću saslušamo preokupacije i zahteve srpskih građana koji žive u severnim opštinama Kosova", kazao je Kuči.
"Desna ruka" Hašima Tačija u kosovskoj vladi i Demokratskoj partiji Kosova, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Prištini navodi list, Kuči objašnjava: "Pogrešne politike bivšeg srpskog rukovodstva, kulturne i akademske elite iz 1990ih godina, ne mogu se danas popraviti kompromisima na štetu naroda Kosova".
Nezavisnost Kosova je "nepovratna", predstoji okončanje režima "nadlegdane nezavisnosti", kaže Kuči i preporučuje da se "pažljivo i bez predrasuda pročita 'paket' nobelovca Ahtisarija garantujem da su suštinski obuhvaćeni i interesi kosovskih Srba".
Na pitanje o predlogu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se politički dijalog Beograda i Prištine ubuduće vodi u okrilju UN, Kuči je izbegao odgovor.
Konkretnog odgovora Kučija nema ni na pitanje lista o tome šta će vlasti Kosova preduzeti povodom učestalih napada na tamošnje srpsko stanovništvo i spomenike.
Na kraju intervjua, govoreći o kulturnom nasleđu, Kuči kaže: "Svaki Srbin koji je došao iz Srbije na Kosovo, s otvorenim umom, oslobođenim od prošle propagande, prijatno je iznenađen pozitivnim zbivanjima koja su se desila".