Daily Survey

Beograd, 18. Januar 2012.

SRBIJA

JEREMIC: SASTANAK SA VESTERVELEOM U PONEDELJAK

BEOGRAD, Jan. 17 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic najavio je veceras da ce se u ponedeljak sastati sa nemackim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom u Briselu i naglasio da Beograd ima intenzivnu komunikaciju sa Nemackom.
"Mi blisko saradujemo i imamo dosta intenzivnu komunikaciju sa Nemackom. Pokušavamo da nademo zajednicki prostor", rekao je Jeremic povodom negativanog stava Berlina o kandidaturi Srbije na decembarskom samitu Evropskog saveta u Briselu.
Šef srpske diplomatije je ujedno napomenuo da je taj prostor za Srbiju jasno ogranicen i da se "naše crvene linije nece pomerati". "Ja se nadam da ce biti moguce da postignemo sporazum u okviru tog prostora. Ako ne bude moguce, idemo dalje, ali zna se šta su prioriteti", rekao je Jeremic za TV Prva.
Ministar je ukazao da, kada je rec o daljim evropskim integracijama Srbije, nema mesta nikakvom odbrojavanju. "Februarski sastanak ministara spoljnih poslova EU samo je jedan od mnogih koji ce se održavati ove godine. Bice puno i samita, a na svakom od njih ce biti reci o proširenju ukljucujuci i formalne korake Srbije u evropskim integracijama", dodao je on.
Jeremic je istakao da ova vlada Srbije nece menjati politiku prema Kosovu ni stav prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN podsetivši da je ta politika zasnovana na Ustavu Srbije i obavezujucim odlukama Narodne skupštine.
"Ko želi da promeni kosovsku politiku imace u narednih nekoliko meseci priliku da to predloži gradanima Srbije i ukoliko dobije podršku za tako nešto onda ce to moci da ucini. Do tada nema menjanja politike", kazao je Jeremic.
Kad je rec o Rezoluciji 1244, "nema mesta kompromisu niti ce ga biti", naglasio je ministar.
Rezoluciju 1244, kako je podsetio, može da povuce jedino Savet bezbednosti UN a za tako nešto ne postoji vecina u SB niti podrška dve stalne clanice Rusije i Kine.
"Mnogi kažu da kada je rec o KiM treba uvažiti realnost a važan elemenat te realnosti je postojanje Rezolucije 1244. Ona ostaje jedini okvir za pregovore i za bilo kakvo rešenje kada je rec o Kosovu. Mi svoju poziciju o tome necemo menjati", rekao je Jeremic. Osvrcuci se na upravo završenu godišnju ambasdorsku konferenciju u Beogradu, šef srpske diplomatije je ocenio da je položaj Srbije danas daleko vidljiviji i uvaženiji nego ranije. Srbija je aktivan clan medunarodne zajednice, predsedavala je prakticno svim regionalnim organizacijama a bice verovatno potvrdena i kao predsedavajuci OEBSa za svega nekoliko nedelja, dodao je on.
"Ima onih u svetu koji se sa nama ne slažu i aktivno rade protiv onoga zašta se mi zalažemo, ali nas svi poštuju. To smo uspeli da postignemo principijelnom i konzistentnom spoljnom politikom koja je sprovodena u protekle cetiri godine", zakljucio je Jeremic.

MAS: MOGUCE ISPUNITI USLOVE ZA KANDIDATURU

BEOGRAD, Jan. 17 (Tanjug) - Ambasador Nemacke u Srbiji Volfram Mas rekao je danas da je uslove za sticanje statusa kandidata, koje je Srbiji postavio Savet EU u svojim zaključima, moguce ispuniti do sledeceg sastanka Saveta i u tom kontekstu posebno ukazao na znacaj dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine.
U izjavi Tanjugu Mas je, takode, istakao da niko od Beograda ne zahteva odustajanje od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. "U toku mog skoro cetvorogodišnjeg mandata sam izbegavao da dajem prognoze i želim da tome ostanem veran. Medutim, kada sam procitao zakljucke Saveta EU od 9.decembra moja prva licna reakcija je bila 'to je tako jasno i tako jednostavno da ne bi trebalo da predstvalja problem da se, uz potrebnu dobru volju, ispune preduslovi da u martu bude doneta pozitivna odluka' ", objasnio je Mas.
Osvrcuci se na jucerašnju poruku predsednika Srbije Borisa Tadica sa ambasadorske konferencije da je sa Nemackom potrebno posebno produbljenje dijaloga kako bi Berlin podržao proces evrointegracija Srbije, Mas je to opisao kao "veoma ljubazan, pozitivan opis odnosa dve zemlje i uloge Nemacke u EU".
On je, takode, podsetio na cinjenicu da Nemacka umnogome predstavlja posebnog partnera za Srbiju. "Mi smo najvažniji ekonomski partner Srbije, mi smo zemlja cija privreda spada medu najvažnije investitore u ovoj zemlji, i na kraju, mi smo zemlja koja je individualno dala najvecu materijalnu podršku Srbiji, što je isto tako važan faktor pomoci Srbiji u pravcu prevazilaženja izazova koji se nalaze na njenom putu u Evropu", rekao je nemacki ambasador.
Povodom izjave ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremica da je moguce da Srbija u martu ne dobije status kandidata ako se od nje bude zahtevalo odustajanje od Rezolucije SB UN 1244 on je kazao da do sada nije nikada cuo da je to neko tražio od Beograda. "Još nikada nisam cuo da je neko od Srbije zahtevao da odustane od Rezolucije 1244 i zato se cesto cudim zbog izveštavanja na tu temu", rekao je Mas.
Prema njegovim recima, ono što je njemu poznato jeste da postoje razlicita videnja Prištine i Beograda po pitanju vrednovanja Rezolucije, i da se u Prištini, za razliku od Beograda, možda pridaje veci znacaj nekim drugim dokumentima.
Prema njegovom mišljenju taj problem razlicitog posmatranja može biti prevaziden. On je, povodom jucerašnjeg sastanka šefa nemacke diplomatije Gvida Vestervelea i kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, u kojem je Berlin insistirao na daljem napretku u dijalogu Beograda i Prištine, rekao da je konacan cilj jasan i vec opisan.
"Ocekujemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. To je dugorocni cilj. Najpre smo pred situacijom da do odluke o statusu kandidata za Srbiju ostvarimo jednu vrstu medustadijuma, a to je jasno opisano u zaključima Saveta Unije od 9.decembra", ukazao je nemacki ambasador.
To, prema njegovim recima, obuhvata tri tacke. Prva je da dogovori koji su postignuti u dijalogu budu primenjeni, što bi, kako je dodao, trebalo da se podrazumeva, jer zašto bi se postizali dogovori ako se oni ne bi primenjivali. Drugo je da Euleks i Kfor dobiju priliku da obavljaju zadatke u okviru svog mandata, što , kako je objasnio, takode ne predstavlja neki poseban zadatak, jer ove misije mandat obavljaju uz pristanak vlasti u Beogradu.
Trece je da se postigne jedan novi dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, ukazao je on. "Tu mora da se pronade rešenje koje zahteva od obe strane odredenu meru fleksibilnosti. To smatramo temom koja nije prepreka koja se ne bi mogla prevazici, odnosno rešiva je u preostalih šest nedelja do sledeceg Saveta EU", kazao je Mas.

EU:SRBIJA ODRŽALA MAKROEKONOMSKU STABILNOST

BRISEL, 17. januara 2012. (Beta) Srpske devizne rezerve su stabilne, vlada u Beogradu je "izgleda održala makroekonomsku stabilnost u sve većoj globalnoj neizvesnosti" i s Međunarodnim monetarnim fondom(MMF) utvrdila načelan sporazum, navela je Evropska komisija u najnovijoj ekonomskoj analizi.
U izveštaju EK navedeno je da su to "ključni nalazi" o Srbiji i podvlači da je Međunarodni monetarni fond konačno odobravanje stendbaj "aranžmana iz predostrožnosti" od milijardu i sto miliona evra uslovio rebalansom budžeta Srbije za 2012. godinu.
EK je u analizi, u koju je imala uvid agencija Beta, konstatovala da je odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, "uz priznanje da je Srbija ostvarila značajan napredak", pomerena za februar i mart. Istaknuto je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije smanjen na pola postotka u trećem kvartalu prošle godine, dok je u drugom kvartalu još bio 2,5 odsto, ali se ukazano i da je "ravan ekonomske aktivnosti održana u poslednjem kvartalu".
Na osnovu prve procene, ukupni BDP Srbije u 2011. godini porastao je za 1,9 odsto, dok je u 2010. bio jedan odsto. Ekonomski rast u Srbiji u prošloj godini je, kako je ocenila EK, uglavnom bio podstican izvozom "koji je ostao snažan uprkos jačanju kursa dinara tokom godine i pogoršavanju prilika kod glavnih trgovinskih partnera Srbije".
Slabi su bili domaća potražnja i potrošnja, a investicije su sporo rasle, navedeno je u izveštaju EK o Srbiji, kao i da je broj zaposlenih smanjen za tri odsto i da je prošle godine dostigao "istorijski nizak nivo od million i 760 hiljada lica koja su imala posao".
U analizi EK se dodaje da je stopa nezaposlenosti porasla na 23 odsto radno sposobnog stanovništva, dok su plate i penzije, iako su odmrznute, realno porasle samo za 0,3 odsto.
Deficit platnog bilansa Srbije za devet meseci prošle godine bio je, kako je navedeno, za 16 odsto viši nego godinu dana ranije, dok je trgovinski deficit porastao za devet odsto. Izvoz je porastao za 17,5 odsto u prvih deset meseci 2011. godine, a uvoz za 14 procenata, devizne rezerve su uvećane na 12 milijardi evra, a srpski spoljni dug ostao je relativno na istom nivou i iznosio je 24 milijarde evra, piše u izveštaju EK.
Ukazano je na podatke srpske vlade da je inflacija u prošloj godini svedena na sedam odsto u odnosu na 10,3 odsto u 2010, uz ocenu da je to znatno više od tri do šest odsto, koliko je kao cilj postavila Narodna banka Srbije. U analizi EK je navodeno da su prihodi budžeta Srbije neznatno povećani u oktobru, tako da je budžetski deficit dostigao 4,5 odsto BDP, dok bi u 2012. trebalo da bude sveden na 4,25 odsto, što je i dogovoreno s MMFom.
Javni dug Srbije je dostigao 14,5 milijardi evra krajem novembra prošle godine, što je premašilo utvrđenu fisklanu granicu od 45 odsto BDP, ukazala je EK.

SRBIJA UPUTILA PROTESTNU NOTU CG ZBOG NIKOLAIDISA

BEOGRAD, Jan. 18 (Tanjug) - Srbija je uputila protesnu notu Crnoj Gori povodom nedavno objavljenog autorskog teksta savetnika predsednika crnogorskog parlamenta, pisca Andreja Nikolaidisa, receno je Tanjugu u Vladi Srbije.
Na Nikolaidisov tekst gotovo istovremeno reagovano je iz Beograda i Podgorice.
Protesnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestvovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovica.
Povodom obeležavanja 20. godišnjice Republike Srpske (RS), Nikolaidis je objavio autorski tekst u kome je zažalio zbog toga što Božidar Stanišljevic nije upotrebio oružje pronadeno u sportskoj hali "Borik".
"Civilizacijski iskorak bio bi i da je Bole upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali 20. godišnjicu postojanja RS. Da je Bole, recimo, nezadovoljni radnik, koji je shvatio da su nacionalni i verski antagonizmi samo maska pod kojom elita skriva temeljni antagonizam svakog društva, onaj klasni", navodi se u Nikolaidisovom tekstu, objavljenom na portalu "Analitika".
Na obeležavanju dve decenije RS u banjaluckoj hali "Borik" se nalazio politicki vrh Srbije, RS i Srpske pravoslavne crkve.

KOSOVO I METOHIJA

STEFANOVIC: PREDSTAVLJANJE KIM SAMO NA OSNOVU REZOLUCIJE 1244

KRALJEVO, Jan. 17 (Tanjug) - Pitanje regionalnog predstavljanja Kosova treba što pre rešiti, ali rešenje može biti nadeno samo na osnovama Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ponovio je veceras šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanovic.
On je na tribini u Kraljevu naglasio da je Priština vec predstavljena u 96 odsto regionalnih organizacija i da je bitno da na tabli koja stoji ispred njihove delegacije piše "Rezolucija 1244", a ne nešto što bi, kako je kazao, prejudiciralo kosmetsku nezavisnost.
Stefanovic je na tribini koju je organizovala Demokratska stranka u Kraljevu, najavio da ce do kraja januara biti postignut sporazum osiguravajucih kuca, tako da gradani nece placati autoosiguranje pri prelasku administrativne linije.
On je ocenio i da je nepotreban referendum koji je za februar zakazan u cetiri opštine na severu Kosmeta jer se, smatra on, njime ništa ne dobija.
Stefanovic je naglasio i da postignuti sporazumi sa prištinskom delegacijom ni na koji nacin ne krše Ustav Srbije niti ugrožavaju njenu celovitost. On je odbacio optužbe opozicije da se vode tajni pregovori sa Prištinom i naglasio da je svaki sporazum objavljen na sajtovima i da su postizanju sporazuma prethodile konsultacije sa Srbima sa Kosmeta, sa opozicijom, crkvom, univerzitetom i nevladinim organizacijama.
"Nema tog opozicionog lidera koga ja nisam vukao za rukav da mu ispricam sve i u Skupštini i na sastancima", naglasio je Stefanovic. Prema njegovoj oceni, dijalog sa Prištinom omogucio je Srbiji da utice na prostor na koji nema pristup od 1999. godine.
Stefanovic je rekao da je medunarodna uprava na Kosmetu, koju cine UNMIK, Kfor i Euleks, dozvolila da 90 odsto ingerencija bude preneto na prištinske vlasti, koje sada cak najavljuju i formiranje vojske. "Srbija na to može da utice samo aktivnom pregovarackom politikom, a ne frazama, ideologijom i busanjem u patriotska prsa", istakao je .
On je kao dobro ocenio što je posrednik u dijalogu Evropska unija a ne Savet bezbednosti, koji je, kako kaže, dozvolio da UNMIK sa 7.500 pripadnika na Kosovu spadne na 54.
SB je takode usvojio sve izveštaje svojih predstavnika koji su omogucili da danas Kosovo ima svoje registarske tablice, policiju i carinu. "Da Euleks nije doveden na KiM, izmedu Hašima Tacija i kosmetskih Srba ne bi stajao niko", rekao je Stefanovic. On je ocenio da politika "I Kosovo i Evropska unija" nije jednostavna, ali Srbija ne može nijednog od ta dva da se odrekne. Stefanovic smatra da bez EU Srbija gubi sagovornike i saveznike i da tako izolovana ne može da brani interese na KiM, što je pokazalo i iskustvo iz 1999. godine. "Srbija ne može da se odrekne ni Kosova jer nijedna civilizovana država ne može da gazi temelje na kojima stoji i kad bi to ucinila, ne bi je cenili ni u EU", rekao je Stefanovic. On je na kraju naglasio da je važno što je ova tribina održana u Kraljevu i što je ovde mogao da dodatna objašnjenja o dijalogu sa Prištinom, jer je Kraljevo grad u koji se posle 1999. godine naselilo više od 20.000 Srba sa Kosmeta.

STEFANOVIC: KUPER SLEDECE NEDELJE U BEOGRADU

BEOGRAD, Jan. 18 (Tanjug) - Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper trebalo bi sledece nedelje da doputuje u Srbiju gde ce sa predstavnicima beogradskog pregovarackog tima razgovarati o pronalaženju rešenja za regionalno predstavljanje Prištine, rekao je u izjavi Tanjugu šef tog tima Borislav Stefanovic.
Dve strane, prema Stafanovicevim recima, nisu blizu konacnog rešenja za regionalno predstavljanje, koje je jedan od uslova da Srbija dobija status kandidata za clanstvo u EU u martu, ali se na tome konstantno radi.
"Radimo na tome. Pozvao sam Kupera da dode u Beograd, a narednih dana ocekuje nas i razgovor sa pomocnikom zamenika americkog državnog sekretara Filipom Rikerom. U ovom trenutku jasno je da su razgovori veoma dinamicni, bez obzira sto se formlano ne srecemo u Briselu", ocenio je Stefnovic, koji nastavak pregovora ocekuje krajem januara ili pocetkom februara. Uslov je, dodaje on, da se postigne dogovor oko regionalnog predstavljanja, koji ce biti saglasan Razolucijom 1244.
"Mi ostajemo pri rezoluciji. Naravno, ima razlicitih varijacaja u kojima ona može da se pojavi, ali za nas je vrlo važno da numericki deo bude prisutan. Varijacija koja to ne podrazumeva za nas nije prihvatljiva, i to smo od prvog dana rekli svim sagovornicima, rekao je Stefaovic.
O istoj temi Stefanovic je juce, putem video linka, razgovarao sa Kuperom, a tom prilikom izneti su razliciti predlozi. "Razgovarali smo o problemu regionalnog predstavljanja Prištine, izneti su razliciti predlozi sa obe strane, a smo ponovili punu opredeljenost za Rezoluciju 1244. Takode, bilo je reci i o problemu implementacije dogovora postignutih u Brisleu, dinamici primene i, narocito, o ukidanju naplate osiguranja na administrativnim prelazima", rekao je Stefanovic.
On je dodao da ce sledece nedelje u Becu biti održan sastanak, posle koga gradani više ne bi trebalo da placaju osiguranje na administratvinim prelazima.
"Cinimo sve da se dogovor postigne što pre. Svi uticu na osiguravajuca društva da se rešenje nade kroz tehnicki sporazum koji ce omoguciti da se ne placa instant osiguranje na prelazima", naveo je Stefanovic.

FILIP RIKER POSETIO SEVERNU KOSOVSKU MITROVICU

PRIŠTINA, 17. januara 2012. (BEta) Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Filip Riker danas je zajedno sa ambasadorom SAD na Kosovu Kristoferom Delom posetio severnu Kosovsku Mitrovicu i svečano otvorio igralište Biševac, u centru grada, saopštila je američka ambasada u Prištini.
Tokom ove posete, Riker se sastao sa predstavnicima lokalnog Opštinskog pripremnog tima, i razgovarao o budućnosti tima i izuzetnom radu koji obavlja u cilju poboljšanja života ljudi.
Kako se navodi u saopštenju, članovi tima, čije napore za poboljšanje života građana podržava vlada SAD, ocenili su da projekat za igralište i ostale inicijative predstavljaju prioritet za građane severne Mitrovice.
Opštinski pripremni tim je vlada Kosova osnovala radi pripreme lokalnih izbora i formiranje opština u skladu s planom Martija Ahtisarija.
"Ova nova ili renovirana igrališta su jednostavno posvećena deci, njihovom zdravlju i sreći. Mi svi želimo najbolje za našu decu. Želimo da ona vežbaju, da uživaju u svežem vazduhu, da imaju bezbedno mesto za igru, blizu kuće i da budu pod našim budnim okom", rekao je Riker.
Na kraju posete Riker je održao okrugli sto sa predstavnicima poslovne zajednice sa severa Kosova, na kome su učesnici raspravljali o pitanjima i izazovima poslovanja u regionu i kako da se ta pitanja i izazovi rešavaju uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), navodi se u saopštenju.
Aktivnosti američke Agencije na severu Kosova imaju za cilj uključenje lokalne zajednice u poboljšanje kvaliteta života, u stvaranje novih radnih mesta i povećanje poverenja i učešća građana u donošenju odluka na lokalnom nivou, dodaje se u saopštenju.
Filip Riker boravi na Kosovu u okviru dvonedeljne turneje po regionu koja je počela 12. januara, a traje do 26. januara. Riker sa Kosova odlazi u Makedoniju, a tokom turneje posetiće i Beograd.

DE MARNAK: RASPRAVA O BUDUĆEM OBLIKU EULEKSA JOŠ U TOKU

PRIŠTINA, 17. januara 2012. (Beta) Šef misije Euleks Gzavije de Marnak (Xavier de Marnhac) izjavio je da se u Briselu raspravlja o budućoj ulozi Euleksa na Kosovu, ali da nikakva odluka još nije doneta, saopšteno je danas iz Euleksa.
"De Marnak bi želeo da ponovi činjenicu da je u Briselu trenutno u toku strateški pregled o budućem obliku i prioritetima misije vladavine prava EU i da nijedna odluka nije doneta u vezi sa bilo kakvim budućim, mogućim ponovnim preoblikovanjem misije", navodi se u saopštenju. Dodaje se da bilo koju preporuku koja bi proizašla iz ovog razmatranja u Briselu moraju da odobre zemlje članice EU.
"Uloga Euleksa može samo da bude prilagođena i promenjena uz njihovo odobrenje. Sada je suviše rano da se kaže šta će se u ovom pregledu preporučiti", rekao je Gzavije de Marnak.
Podseća se da je standardna procedura EU da razmotri misije na redovnoj osnovi, i da pregled obuhvata doprinos mnogih strana, uključujući i Euleks i vladu Kosova.

EU:ALBANIJA, KINA I TURSKA PREUZELE DEO TRŽIŠTA NA KOSOVU

BRISEL, 18. januara 2012. (Beta) Kosovo sve više robe uvozi iz Albanije, Kine i Turske, navedeno je u najnovijoj ekonomskog analizi Evropske komisije.
Uvoz na Kosovo je, kako je istaknuto, za 11 meseci prošle godine povećan 15 odsto. Rast uzvoza iz Albanije povećan je 36 odsto, iz Turske 23 odsto, iz Kine 29 odsto, a iz Srbije pet odsto.
Izvoz kosovske privrede u drugoj polovini prošle godine je, prema oceni EK, posustao, zbog čega je trgovinski deficit povećan 16 odsto i iznosio je 1,94 milijarde evra.
U analizi EK je ukazano da je parlament u Prištini usvojio budžet za 2012. kojim je predviđen deficit od 3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U budžetske prihode je uračunato i 300 miliona evra, koliko se očekuje od planirane prodaje Pošte i Telekoma Kosova. Navedeno je da je Međunarodni monetarni fond dao povoljnu ocenu nadziranog programa za Kosovo, kao i da je došlo do napretka u dijalogu Beograd Priština.
EK je prenela podatke statističkih službi Kosova prema kojima je privredni rast od 3,9 odsto godišnje bio utemeljen na snažnoj privatnoj potrošnji, dok se uvećanje BDP procenjuje na pet procenata.
Nezaposlenost je i dalje vrlo visoka i bez posla 336.000 radno sposobnih ljudi, stopa inflacije je u 2011. bila 4,2 odsto, a uloženo je 127 miliona evra inostranih direktnih investicija, navedeno je u analizi EK o ekonomskoj situaciji na Kosovu.