Bilten vesti


18. MART 2004.

SADRZAJ


* * *

KOSOVO-METOHIJA

NASTAVLJENA EVAKUACIJA SRBA I PALJENJE NJIHOVIH KUCA

CAGLAVICA, 18. marta 2004. (Beta) U Kosovskoj Kamenici albanski demonstranti zapalili su danas osnovnu skolu koju su koristili srpski ucenici i polupali nekoliko objekata ciji su vlasnici Srbi.

Americki vojnici Kfora evakuisali su srpsko stanovnistvo iz Vitne u selo Partes, rekao je Beti Srbin iz tog mesta Jugoslav Stevic.

Stevic je rekao da je lokalni paroh napustio crkvu, i da je zapaljen veci broj srpskih kuca koje su se nalazile oko crkve.

Alarmnatno stanje je i u Obilicu i Plemetini. Iz Obilica je evakuisano 50 Srba nakon sto su zapaljene sve srpske kuce u Cerskoj ulici, kao i crkva u centru grada, javio je Kim radio iz Caglavice.

U Strpcu je mirno uprkos sinocnjem napadu na obliznje selo Drajkovac kada su ubijeni Dobrivoje Stolic (45) i njegov sin Borko.

Politicki predstavnici Srba na sastanku sa predstavnicima Kfora, UN policije i UNMIKa zatrazili su da se pojacaju mere bezbednosti za 11.000 Srba koji zive u Strpcu i okolini.

ERP: SIROMU KOSOVA ZAPALJENO 14 SRPSKIH SVETINJA

GRACANICA, 18. marta 2004. (Beta) Eparhija raskoprizrenska (ERP) saopstila je danas da je na Kosovu unisteno 14 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

U sukobima na Kosovu koji su poceli juce, u Peci je zapaljena crkva Svetog Jovana Pretece, dok je u Djakovici stradala crkva Uspenja Gospodnjeg iz 19. veka, navodi se u saopstenju ERP.

U Prizrenu je zapaljeno sest srpskih svetinja medju njima su Saborni hram Bogorodice Ljeviske iz 12. veka, crkva Sv. Spasa iz 14. veka, Saborni hram Sv. velikomucenika Djordja iz 1887. godine sa ikonom Bogorodice iz 14. veka i ikonostasom iz 18. veka, Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena koji je sagradio car Dusan, crkva Sv. Georgija Runovica iz 15 veka, sa carskim dverima iz 16. veka kao i zgrada Episkopskog dvora.

U Urosevcu je zapaljena crkva Sv. Cara Urosa, u Kosovu Polju crkva Sv. Nikole iz 19. veka, a u Bresju crkva Sv. Katarine iz 19. veka.

U Belom Polju zapaljena je crkva Sv Nikole, iz 19. veka, a u Gnjilanu crkva Sv. Nikole (1861. god) i sve srpske kuce.

U Pristini je ostecena i iznutra demolirana Crkva Sv. Nikole iz 19. veka.

ZAPALJENI CRKVA I PRAVOSLAVNO GROBLJE U JUZNOJ MITROVICI

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta 2004. (Beta) Albanci su popodne zapalili crkvu Svetog Save u Kosovskoj Mitrovici.

U ranim popodnevnim casovima, pre nego sto je pocela da gori crkva, zapaljeni su konaci crkve.

U juznoj Kosovskoj Mitrovici je, takodje, zapaljena trava na pravoslavnom groblju.

Crkvu u juznom delu podeljenog grada obezbedjivali su grcki pripadnici Kfora i u njoj je stanovala i porodica tamosnjeg svestenika.

ALBANCI U LIPLJANU PRODIRU KA CRKVI U KOJOJ SU SMESTENI SRBI

LIPLJAN, 18. marta 2004. (Beta) Nekoliko hiljada alabanskih demonstranata probilo je veceras oko 18 sati blokadu vojnika Kfora i priblizilo se crkvi u Lipljanu u cijem se dvoristu nalazi veci broj Srba.

Potpredsednik opstine Lipljan Borivoje Vignjevic rekao je agenciji Beta da demonstranti bacaju bombe i da je nekoliko kuca u plamenu.

Vignjevic je apelovao na Kfor da hitno uputi pojacanje kako bi zastitio Srbe.

Vignjevic je rekao da su finski vojnici Kfora i americke jedinice koje su stigle kao pojacanje iz Bosne i Hercegovine, u toku popodneva uspeli da rasteraju okupljene Albance, ali su se oni nesto kasnije ponovo okupili u centru Lipljana.

Pojedine porodice iz Lipljana, kao i najveci broj zena i dece, u panici su u kasnim poslepodnevnim satima napustile Lipljan i smestile se u bezbednija mesta Suvi Do i Novo Naselje u kojima zivi veci broj Srba.

U Lipljanju se neprestano cuju detonacije bombi koje bacaju demonstranti rekao je Vignjevic.

ALBANCI PALE SRPSKE KUCE U SELU SVINJARE

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta 2004. (Beta) Grupa od oko 200 Albanaca upala je danas oko 15 sati u selo Svinjare pet kilometara juzno od Kosovske Mitrovice i pocela da pali srpske kuce.

Dopisnik Bete nije uspeo da sazna sta se desava sa srpskim stanovnistvom iz tog sela.

Most u Kosovskoj Mitrovici je i dalje blokiran bodljikavom zicom i borbenim oklopnim vozilima UN.

ALBANCI ZAPALILI CRKVU SVETOG ILIJE

VUCITRN, 18. marta 2004. (Beta) Vise stotina albanskih mladica i srednjoskolaca uslo je oko 17 casova u parohijsko dvoriste u Vucitrnu i zapalilo Crkvu Svetog Ilije, preneli su Beti ocevici tog dogadjaja.

Kolona Albanaca se pre ulaska u crkveno dvoriste kretala gradskim ulicama a potom je nekoliko mladica iz mase na crkvu bacilo molotovljeve koktele.

Policija je pokusala da spreci paljenje crkve, ali je masa uspela da razbije kordon.

U Vucitrnu od kraja rata 1999. godine nema srpskog stanovnistva.

U nasilju koje je pogodilo Kosovo juce i tokom protekle noci zapaljeno je najmanje desetak pravoslavnih crkava i manastira, a medju njima su najpoznatiji Bogorodica Ljeviska i manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena.

U PRIZRENU ZAPALJENE PRAVOSLAVNA CRKVA I BOGOSLOVIJA

PRIZREN, 18. marta (Tanjug) - Albanski demonstranti zapalili su sinoc pravoslavnu crkvu u centru Prizrena, Bogosloviju i ceo kvart koji Prizrenci nazivaju Potkaljaja, posto su pripadnici nemackog Kfora koji su obezbedjivali crkvu napustili svoju duznost, a policija se nije pojavljivala cele noci. Kako je Tanjug nezvanicno saznao, desetine povredjenih zatrazilo je lekarsku pomoc, a jedna zena srpske nacionalnosti smestena je u gradsku bolnicu zbog laksih telesnih povreda.

Imajuci u vidu da se policija u najkriticnijem momentu povukla, strahuje se da je bilo zrtava u naselju Potkaljaja, nekada nastanjenim srpskim zivljem, u koji se vratilo nekoliko pripadnika srpske nacionalne zajednice. Demonstranti su prosli gradom uzvikujuci slogane u kojima se velica bivsa "Oslobodilacka vojska Kosova" i isticali parole podrske Albancima iz juznog dela Kosovske Mitrovice. Oko 19 sati grad je bio u plamenu, telefonske i internet mreze nisu funkcionisale, a kako tvrde ocevici, demonstranti su unistili na desetine vozila UNMIK policije, sluzbena vozila Ujedinjenih nacija, kao i nekoliko privatnih kola. Demonstranti su se sami razisli oko 21 sat.

Zvanicnici UNMIK policije i opstinskih vlasti jos se nisu oglasili povodom sinocnjih zestokih demonstracija u Zvecanu.

ZAPALJEN HRAM SVETOG SAVE U JUZNOM DELU KOSOVSKE MITROVICE

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta (Tanjug) - U juznom delu Kosovske Mitrovice u kome zive Albanci, iz pravca gde se nalazi hram Svetog Save, danas se vije dim. Svestenik tog hrama Boro Kekvic i otac Velimir su sa sedam clanova porodice sinoc evakuisani.

Kosovska policijska sluzba potvrdila je Tanjugu da su Albanci, koji su dosli iz vise pravaca, usli u nacionalno mesovito selo Svinjare, u kome je vecinsko albansko stanovnistvo i oko 250 Srba. Srbi u tom selu su zato uznemireni. U Kosovskoj Mitrovici danas se posle podne pojavio predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelevic. On je naglasio da je dosao "kao covek, a ne kao politicki lider".

ZAPALJENO NEKOLIKO OBJEKATA I U OPSTINI NOVO BRDO

BEOGRAD, 18.marta (Tanjug) - Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju saopstio je danas da su nemiri zahvatili i opstinu Novo Brdo u kojoj su zapaljeni mnogi objekti. Prema podacima dobijenim od sekretara Kosovsko-pomoravskog okruga Milovana Stajica, u plamenu su nova zgrada opstine u selu Bostane, izgradjena sredstvima Koordinacionog centra, i veliki broj objekata podignutih naporima tog centra u poslednje tri godine na prostoru Kosova i Metohije. Selo Stara Kolona je iseljeno i u njemu vise nema Srba.

U opstini Klina, posle evakuacije poratnika iz sela Bica, u selo Osojane evakuisani su i povratnici iz sela Grabac, navedeno je u saopstenju Informativne sluzbe Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. "Imam utisak da su Albanci palili najpre ono sto je sagradjeno poslednjih godina. To je jasna poruka Srbima da se ne vracaju na Kosovo i onima koji su ostali da sto pre beze", izjavio je tim povodom predsednik Koordinacionog centra Nebojsa Covic.

PODIGNUT NIVO BORBENE GOTOVOSTI U DELU JEDINICA VSCG

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) U delu jedinica Vojske Srbije i Crne Gore podignut je stepen borbene gotovosti, saopsteno je danas iz Generalstaba.

Ostvareni su intenzivni kontakti Generlastaba sa komandantom Kfora i jedinica na jugu Srbije sa jedinicima Kfora na teritoriji Kosova i Metohije.

U saopstenju se navodi da organizovana eskalacija nasilja nad nealbanskim zivljem u pokrajini ozbiljno ugrozava mir i stabilnost u celom regionu.

"Vojska SCG je u neprekidnom kontaktu sa odgovarajucim organima drzavne zajednice i republika Srbije i Crne Gore radi koordiniranja aktivnosti za razresenje aktuelne situacije", saopsteno je.

Generalstab, kako se navodi, sa velikom paznjom prati trenutnu situaciju i analizira moguci razvoj dogadjaja na Kosovu i Metohiji i spreman je da realizuje sve zadatke koje pred njega postave najvisi drzavni organi.

TADIC: VOJSKA SCG SPREMNA, CEKA SE SAVET BEZBEDNOSTI

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore izjavio je da je danas ponovio komandantu juznog krila NATO da je Vojska SCG apsolutno spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u zastiti naseg stanovnistva na Kosovu i Metohiji, ali da se ceka odluka Saveta bezbednosti UN. Na pitanje novinara kakav je odgovor na predlog Vrhovnog saveta odbrane da odredjeni kontigent nase vojske i policije ucestvuje u zastiti stanovnistva, ministar Boris Tadic je odgovorio: "Cekamo odluku Saveta bezbednosti".

Prema njegovim recima, glavnokomandujuci juznog krila NATO admiral Gregori Dzonson nema nadleznost da donese takvu odluku. Ni komandant Kfora, koji je prema rezoluciji 1.244 jedini nadlezan, ne moze takvu odluku da donese bez konsultacija sa Savetom bezbednosti, koji ima punu jurisdikciju i nad njegovom funkcijom.

Tadic je pozvao sve gradjane na uzdrzanost i dostojanstveno ponasanje u protestima. "Miran, masovan i organizovan civilizovan protest ima snagu ogromnog udara i poruke naseg naroda da ne zelimo da napustimo Kosovo i Metohiju i da zastitimo nase sunarodnike i da se na Kosovu i Metoihiji desava ogromna nepravda prema Srbima". Tadic je rekao da je potrebno uloziti sto je moguce veci trud, kako bi bili zasticeni nasi sunarodnici na Kosovu i Metohiji, u cemu treba svi da ucestvuju - i mediji i vojska i policija i medjunarodne snage, pre svega diplomatija, ali i gradjani. On je rekao da smo juce izgubili medijski rat zapocet preko medjunarodnih medija vescu, koja je laz, da su Srbi navodno upotrebom pasa nagnali albansku decu u reku i da su se ona udavila zbog srpskog napada psima. To su objavili svetski mediji, rekao je Tadic i dodao da su tokom noci tu vest demantovali zvanicnici Kfora, naglasivsi da je neophodan medijski kontraudar i da se to i cini. Pored nekontrolisanog teroristickog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji, vodi se i medijski rat, koji je priprema i opravdanje za takav teroristicki udar, rekao je ministar.

"Zato svi mediji moraju da se ukljuce u ovu vrstu borbe i to je jedan nacin da se zastite nasi sunarodnici na Kosovu i Metohiji", ukazao je on. Tadic je rekao da je nocas trebalo da ima intervju za "Si-En-En" (CNN) u kojem je nameravao da demantuje tu informaciju, ali da je CNN odustao od toga. Umesto da centralna tema bude ugrozenost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i upotreba laznih vesti u medijskoj borbi, ta globalna televizijska mreza stavila je u prvi plan paljenje dzamije u Beogradu i napad na ambasadu SAD, objasnio je Tadic.

TADIC:NOCAS PRIMECENA AKTIVNOST EKSTREMISTA NA JUGU SRBIJE

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic izjavio je danas da je na jugu centralne Srbije sada sve mirno, ali da je tokom noci primecena aktivnost ekstremnih albanskih elemenata u juznim srpskim opstinama. Primeceno je i pregrupisavanje paravojnih, teroristickih formacija ANA prema administrativnoj liniji, rekao je Tadic na konferenciji za novinare. "Apsolutno nadziremo situaciju u juznim srpskim opstinama, iz minuta u minut", istakao je Tadic.

On je ocenio da je juce odrzan "dobar sastanak" predstavnika Ministarstva unutrasnjih poslova i Ministarstva odbrane, gde je dogovorena potpuna koordinacija dva ministarstva i razmena obavestajnih podataka. Zdruzena komanda nasih snaga u Kopnenoj zoni bezbednosti funkcionise veoma dobro, sto je vrlo znacajno, istakao je Tadic. On je rekao da zeli da veruje da je to razlog sto nema aktivnosti albanskih terorista, ali da "moramo da budemo pripremljeni na sve nepovoljne solucije". "Apsolutno smo pripremljeni ovog trenutka", rekao je Tadic i dodao da je sa komandantom juznog krila NATO admiralom Gregorijem Dzonsonom "u stalnom zasedanju i telefonskom sastanku."

Tadic je rekao da je predlozio Dzonsonu da se sastanu na administrativnoj liniji, jer mu nije dozvoljeno da predje s druge strane te linije - na Kosovo i Metohiju. "Zelim da se sretnem sa njim i upravo sada razmatramo mogucnosti, jer on mora, pre svega, da preuzme zonu vlastite odgovornosti i operativne nadleznosti na Kosovu i Metohiji", dodao je Tadic. On je ocenio da je dobar signal da je komandant juznog krila NATO otisao na Kosovo i Metohiju, posle naseg zahteva i apela da se nesto promeni u nacinu taktickog i operativnog funkcionisanja snaga Kfora.

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic izjavio je danas da vlasti raspolazu podacima da se oko 6.000 Albanaca sprema da napadne tri srpska sela na Kosovu.

Tadic nije zeleo da navede o kojim je selima rec, navodeci da je o tome obavestio komandanta juznog krila NATO, admirala Gregorija DZonsona, sa kojim je, kako je naveo, u stalnom kontaktu.

Nakon zajednicke sednice skupstinskih odbora za odbranu i bezbednost i za Kosovo i Metohiju, ministar odbrane SCG rekao je novinarima da je DZonson stigao na Kosovo i da je Kfor pojacao snage, izmedju ostalog, prebacivanjem iz BiH po jedne britanske i americke cete iz sastava Sfora.

Tadic je, takodje, rekao da ce na Kosovu doci do pregrupisavanja medjunarodnih snaga.

U toku obracanja novinarima, on je rekao i da je upravo obavesten da je NATO odbio zahtev Vrhovnog saveta odbrane (VSO) da vojska drzavne zajednice pomogne jedinicama Kfora i UMNIKa na Kosovu i Metohiji.

Tadic je rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu jako teska i da su vojska i policija spremni i odlucni da zastite Srbe na tom podrucju, ali da bi, ukoliko bi vojska presla administrativnu granicu, medjunarodne snage istog trenutka prestale da stite Srbe i krenule bi u sukob sa vojskom i policijom.

"Tacno je da imamo ogranicene mogucnosti, ali je tacno i da cemo uciniti sve da zastitimo nase gradjane", kazao je Tadic i naveo da je borbena gotovost podignuta na najvisi nivo, u okviru ustavnih nadleznosti.

Dodao je da medjunarodne snage na Kosovu stite to podrucje po Rezoluciji 1244, kao i da Savet bezbednosti odlucuje o povratku srpske vojske i policije na to podrucje.

TADIC INFORMISAO AMBASADORE O DOGADJAJIMA NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic ponovo je danas zatrazio hitnu, odlucnu i efikasnu akciju UNMIKa i Kfora kako bi bio zaustavljen teror nad kosovskim Srbima.

On je informisao danas ambasadore zemalja clanica Saveta bezbednosti, Kontakt grupe, EU i predstavnika UN u Beogradu o "dramaticnom razvoju na Kosovu i Metohiji".

Kako se navodi u saopstenju Ministarstva odbrane, Tadic je govorio i o nastavku terora nad Srbima i Crnogorcima i izneo podatke o zrtvama, unistavanju imovine i srpskih svetinja.

Tadic je ponovio da je Vojska SCG, u cilju zastite zivota i imovine Srba i njihovih svetinja, spremna na punu saradnju sa Kforom, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehnickim sporazumom.

LJAJIC: PORAZ MEDJUNARODNE MISIJE NA KOSOVU I METOHIJI

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajic izjavio je danas da dogadjaji na Kosovu predstavljaju potpuni neuspeh i poraz medjunarodne misije u pokrajini.

Ljajic je optuzio medjunarodnu zajednicu da je odgovorna za razvoj situacije koja moze da dovede do destabilizacije prilika u citavom regionu, ukoliko zvanicnici EU i SAD ne reaguju brzo, odlucno i dosledno i ne zaloze se za potpuno sprovodjenje Rezolucije 1244.

U razgovoru sa sefom Kancelarije Posmatracke misije u Beogradu Zilom Lerojem, Ljajic je naveo da ce zvanicni Beograd uciniti sve da doprinese smirivanju strasti i ukupnoj stabilizaciji prilika, kao i da ce, kroz intezivne diplomatske aktivnosti, raditi na obezbedjenju elementarnih ljudskih prava i bezbednosnih uslova na Kosovu i Metohiji.

Vlasti u Beogradu ce raditi na sprecavanju radikalizacije medjuetnickih odnosa u Srbiji, a verske objekte unistene u incidentima ce obnoviti, rekao je Ljajic, a prenosi Direkcija za informisanje Saveta ministara.

KOSTUNICA: POTREBNE VANREDNE MERE NA CELOM KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Premijer Srbije Vojislav Kostunica ocenio je danas da je na Kosovu pokusano etnicko ciscenje Srba i ostalog nealbanskog stanovnistva, te da je to bila unapred planirana i koordinisana akcija na koju KFOR nije adekvatno reagovao.

Kostunica je na konferenciji za novinare rekao da je Vlada Srbije iskljucivo opredeljena za politicko resenje krize i izrazio uverenje da je potrebna posebna Rezolucija Saveta bezbednosti UN, uz povecanje broja pripadnika medjunarodnih snaga na Kosovu i njihovu odlucniju reakciju, kao i uvodjenje vanrednih mera na teritoriji cele pokrajine.

"Potrebna je posebna rezolucija kojom ce ce se osuditi albanski ekstremizam i terorizam i formulisati novi bezbednosni okvir za delovanje misije UN na Kosovu", rekao je Kostunica uoci vecerasnje sednice Saveta bezbednosti u Njujorku, na koju su otputovali i ministar inostranih poslova SCG Goran Svilanovic i savetnik srpskog premijera Slobodan Samardzic.

Kostunica je ocenio da dogadjaji na Kosovu posle 17. marta vise nemaju isto znacenje, kao sto terorizam nema isto znacenje u SAD posle 11. septembra 2001.

Ocenjujuci da je KFOR vise vodio racuna o sopstvenoj bezbednosti, nego o zastiti onih za koje je nadlezan na Kosovu, Kostunica je naveo da drzavni organi stoje na raspolaganju UN za svaku vrstu pomoci. Srpski premijer naglasio je da ce se vlada posebno zalagati za nova i dodatna, institucionalna resenja koja bi garantovala zastitu svog stanovnistva na Kosovu.

Kostunica je rekao da to znaci decentralizaciju Kosova i teritorijalnu, politicku i kulturnu autonomiju, napominjuci da pominjanje tih termina nigde nije sporno, osim kada je rec o Kosovu.

"Cvrsto je uverenje Vlade Srbije da od tog pravca ne odustane", rekao je Kostunica, koji je kao najvecu gresku medjunarodne zajednice naveo sto se "ponasala kao da su svi gradjani na Kosovu jednaki u pravu, i formalno i stvarno".

On je apelovao da se nasiljem ne odgovara na nasilje, osudjujuci nocasnje paljenje dzamija u Beogradu i Nisu.

"Svako nasilje u osnovi je isto. Cenu nasilja u Beogradu mogu da plate nezasticeni na Kosovu i mozemo time da prizovemo delovanje terorista i van Kosova", porucio je Kostunica, navodeci da vlada razume protest naroda zbog nasilja na Kosovu i da je zato i odlucila da pozove gradjane da sa patrijarhom Pavlom i svim clanovima vlade izraze solidarnost sa zrtvama i nezasticenima paljenjem sveca kod hrama Svetog Save.

Upitan da li ce razgovarati sa politickim predstavnicima Albanaca na Kosovu, Kostunica je rekao da je Vlada Srbije spremna da razgovara pre svega s predstavnicima medjunarodne zajednice, ali je naglasio da "nema licnosti sa kojom ne bi razgovarala da na Kosovu zavlada mir".

Kostunica je rekao da je na razgovoru insistirao od samog dolaska medjunarodnih snaga, ali da sa Kosova nije bilo odgovora, iako su odnosi sa Albanijom u medjuvremenu poboljsani.

Odgovarajuci na vise pitanja o nemogucnosti policije da spreci paljenje dzamija u Beogardu i Nisu, Kostunica je rekao da se "nekad stvari ne mogu spreciti", a dodao je da je vlada "zatecena i u izvesnoj meri cinjenicom da funkcionise tek dve nedelje, a nasledila je mnogo toga iz proslosti".

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) - Premijer Srbije Vojislav Kostunica izjavio je danas da ce se vlada Srbije zalagati za dodatne institucionalne garancije i decentralizaciju vlasti na Kosovu i Metohiji, ocenivsi da "nema drugog resenja". On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da Srbima na Kosovu i Metohiji treba obezbediti personalnu, kulturnu i svaku drugu vrstu autonomije, i da ne vidi sta je problematicno u tom predlogu. Kostunica je naglasio da drzavnih organi Srbije i drzvne zajednice smatraju da je potrebna posebna rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja ce se odnositi na Kosovo i Metohiju, kao i da se situacija u Pokrajini mora staviti pod kontrolu medjunarodnih snaga.

KOSTUNICA I AMFILOHIJE POZVALI GRADJANE NA NOVI PROTEST

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) U prisustvu vise hiljada gradjana i najvisih drzavnih zvanicnika, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle i drugi crkveni velikodostojnici odrzali su danas moleban ispred hrama Svetog Save u Beogradu za sve ubijene na Kosovu i Metohiji.

Molitvi su prisustvovali, drzaci upaljene svece, clanovi Vlade Srbije i premijer Vojislav Kostunica, ministar odbrane Boris Tadic, kao i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Draskovic.

Oni su, zajedno sa patrijarhom Pavlom i drugim zvanicnicima do hrama Svetog Save dosli pesice sa protesta ispred Vlade Srbije.

Nakon molitve, okupljenima se obratio mitropolit crnogorskoprimorski Amfilofije Radovic koji je rekao da je na Kosovu i Metohiji na delu "etnicko ciscenje preostalog hriscanskosrpskog naroda" i uputio apel medjunarodnoj zajednici da zaustavi "pogrom i teror".

On je rekao da je na Kosmetu "na delu nastavak organizovanog albanskog terorizma koji traje vec vise decenija" i pozvao Albance da zaustave nasilje, a srpski narod da udvostruci post "za mir medju nama i u svetu".

"Nemojmo uciniti bilo sta neljudski. Cuvajmo se bezumne odmazde, jer ne treba nasiljem da se branimo od zla", rekao je Amfilohije, protestujuci zbog paljenja dzamija u Beogradu i Nisu.

On je pozvao gradjane Srbije da se pomole za sve, i prijatelje i neprijatelje, jer je svima potrebna sloboda i pravda.

Amfilofije je okupljene pozvao da ponovo sutra dodju pred hram Svetog Save u 12 sati kako bi porucili svetu da smo za mir, na sta je nekolicina okupljenih zvizdala i skandirala "Kosovo, Kosovo".

Premijer Srbije Vojislav Kostunica porucio je okupljenima da Srbija "nece dati Kosovo", jer su Srbi bez Kosova "niko i nista".

"Ne bi nas bilo da ga nismo sacuvali. Treba da ga sacuvamo i danas", kazao je Kostunica i pozvao gradjane da se okupe sutra u sto vecem broju "kako bi pokazali snagom broja da smo za mir".

Potom je premijer Srbije pozvao gradjane da se mirno razidju.

SHEFER RAZGOVARAO SA KOSTUNICOM I SVILANOVICEM

BRISEL, 18.marta 2004. (Beta) Savet NATO je danas osudio "nasilje koje je prouzrokovalo zrtve na obe strane i ogromnu stetu imovini" na Kosovu i izrazio "puno poverenje u sposobnost Kfora da pomogne ponovno uspostavljanje reda" u pokrajini.

U saopstenju NATO u Briselu se naglasava da su "danas upucena pojacanja Kforu, cime Atlantski savez stavlja do znanja resenost i sposobnost da sprovede svoju misiju osiguranja bezbednosti za sve zitelje Kosova, bez obzira na njihovu etnicku pripadnost".

"Saveznici u NATO su", kaze se saopstenju, "pozvali lidere u regionu da preduzmu konkretne korake za povratak mira i bezbednosti".

"Generalni sekretar Atlantskog saveza Jap de Hop Shefer je tu poruku licno preneo premijeru Kosova, Bajramu Redzepiju", navodi NATO.

Shefer je takodje razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Kostunicom i sefom diplomatije Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovicem.

"Takvo nasilje preti da ugrozi nedavno ostvareni napredak u pokretanju dijaloga BeogradPristina", ocenjeno je u saopstenju.

Savet NATO je pozvao "medije u regionu da o situaciji (na Kosovu) izvestavaju na temelju cinjenica i da izbegavaju netacne i zapaljive osvrte".

LABUS: VLADA IMA VIZIJU DA POLITICKI ZASTITI SRBE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) - Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je danas da "ova vlada ima viziju kako da politicki zastiti Srbe na Kosovu i Metohiji, u okviru koje ce biti upotrebljena sva moguca politicka i diplomatska sredstva kako bi to resenje bilo sprovedeno u praksu". Nas narod na Kosovu ne mozemo da zastitimo vojno, vec to moramo da ucinimo politicki, a to ce biti ostvareno uz punu teritorijalnu autonomiju Srba na Kosovu, naglasio je Labus na konferenciji za novinare, na kojoj su prisustvavali i predsednik vlade Vojislav Kostunica i svi ministri.

Labus je pozvao sve parlamentarne stranke u zajednicku odbranu nacionalnog interesa, istakavsi da je to "nedostajalo u proslosti i zbog toga mnoge stvari nisu postignute". "Sada je momenat da pokazemo politicku zrelost i da se udruzimo da zastitimo nas nacionalni interes", kazao je Labus.

MARKOVIC: NA KOSOVU ORGANIZOVANI TERORIZAM

BEROGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Vrsilac duznosti predsednika Srbije Predrag Markovic izjavio je danas da desavanja na Kosovu mogu da se karakterisu kao organizovani terorizam.

"To je jednim delom bilo najavljivano i pokazalo se da Kfor i UNMIK nisu bili u stanju da se tome suprostave", rekao je Markovic na konferenciji za novinare, navodeci da su posledice katastrofalne po bezbednost gradjana.

Prema njegovim recima, nekoliko kontingenata Kfora ipak se snaslo i oni su uspeli da se suprostave organizovanom nasilju i spasu ljude i neke objekte.

Naveo je da se juce moglo videti i da su svi drzavni organi Srbije i drzavne zajednice mnogo odlucnije, ali i stalozenije reagovali i koordinirali povodom desavanja na Kosova.

Markovic je rekao da razume opravdani gnev i zabrinutost gradjana Srbije koji protestuju, ali ne i one koji su "ugarke kojima se pale srpske crkve, kuce i skole na Kosovu preneli u Beograd i Nis".

U Beogradu i Nisu nocas su zapaljene dzamije.

"To su nase zgrade i to ne sme da se desava", kazao je Markovic i naveo da samo stabilna drzava moze da reaguje i pomogne gradjanima Kosmeta, pozivajuci na smirivanje nasilja.

On je pozvao vlade Makedonije i Albanije da obezbede granice i da sprece sukobe u regionu, navodeci da se nikad ne zna "u kojim ce oravcima krenuti zapaljeni ugarci sa Kosova".

VELIKA ZABRINUTOST U BRISELU

BRISEL, 18. marta (Tanjug) - Najnoviji talas nasilja na Kosovu i Metohiji razlog je velike zabrinutosti i u NATO i u Evropskoj uniji (EU), jer vec sada mnogi upozoravaju da su velika "prica o uspehu" i milijarde evra koje su se slile u tu juznu srpsku pokrajinu, posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, opasno ugrozeni eskalacijom nasilja koju u Briselu niko nije ocekivao, pogotovo ne u ovakvim razmerama. Sve do ovog najnovijeg talasa nasilja NATO je mesecima planirao smanjenje svojih trupa na Balkanu, kako bi popunio svoju novu misiju u Avganistanu. Stvari su se od juce drasticno promenile.

Danas je NATO odlucio da poveca broj svojih vojnika na Kosmetu. Snagama od oko 17.000 vojnika, koliko ih se do sada nalazilo u pokrajini, danas se pridruzuju dve jedinice, americka i italijanska, iz sastava Sfora u Bosni i Hercegovini, sto je i zvanicno potvrdjeno u briselskom sedistu NATO alijanse, a uskoro ce im se pridruziti mozda i svih 750 britanskih vojnika, koliko je danas ponudio London kao pojacanje Kforu.

U Briselu je danas, zbog pogorsanja situacije na Kosmetu, zasedao i Savet NATO na ambasadorskom nivou, koji je takodje izrazio veliku zabrinutost zbog talasa nasilja na Kosovu i Metohiji. NATO i EU paralelno reaguju saopstenjima kojima pozivaju sve strane na Kosmetu da zaustave nasilje, smire situaciju i uspostave red. Smirivanje situacije je u ovom trenutku ocigledni prioritet i NATO i EU. Sada je sasvim jasno da se promenila, cesto i zamorna, vec godinama uvek ista retorika kada se radi o Kosmetu, a koja je govorila da je "mnogo postignuto, mada se mora jos mnogo toga uraditi". Umesto takve retorike, sada se vratio recnik kriznih situacija i velike zabrinutosti.

Novi dogadjaji, kako se procenjuje u briselskim diplomatskim krugovima, najverovatnije odlazu nastavak dijaloga izmedju Beograda i Pristine, za koji se u Briselu uvek govorilo zvanicno da je od prakticnog znacaja i za Srbe i za Albance, mada se nezvanicno moglo cuti i misljenje da se radi o uvodu u najverovatniju nezavisnost Kosmeta. Prema danasnjim analizama briselskih analiticara, u ovom trenutku realnija izgleda opcija - podela Kosmeta. U zvanicnim saopstenjima i NATO i EU insistira se na kaznjavanju svih vinovnika najnovijeg nasilja. Nije, medjutim, jasno ko bi te vinovnike trebalo da pronadje i kazni - NATO, UNMIK ili mozda privremene kosmetske vlasti.

HRVATSKA ULOZILA PROTEST ZBOG KAMENOVANJA AMBASADE U SCG

ZAGREB, 18. marta 2004. (Beta) Pomocnik hrvatskog ministra spoljnih poslova Neven Madej (Madey) danas je ulozio ostar usmeni protest ambasadoru Srbije i Crne Gore u Zagrebu Milanu Simurdicu zbog bacanja kamenja na zgradu hrvatske ambasade u Beogradu, saopsteno je iz ministarstva.

Do incidenta je doslo jutros oko 11.30, navodi se u saopstenju i dodaje kako je grupa ucesnika protesta, koja se zaputila prema zgradi vlade Srbije kako bi izrazila negodovanje zbog stanja na Kosovu, pocela da baca kamenje na zgradu amabasade Hrvatske u ulici Kneza Milosa u centru Beograda.

U incidentu nije povredjen niko od zaposlenih u amabasadi, a diplomate i drugo osoblje napustili su zgradu i smesteni su na sigurnom mestu, dodaje se u saopstenju.

Ambasador SCG Simurdic, navodi se, na ulozeni protest je odgovorio da je rec o krajnje sporadicnom incidentu koji se vise nece ponoviti.

U saopstenju se jos dodaje da je Ambasada Hrvatske od Ministarstva spoljnih poslova SCG kao i MUP Srbije dobila uveravanja da ce zastiti sve diplomate i zaposlene hrvatskog diplomatskog i konzularnog predstavnistva u Beogradu, kao i objekte.

ANAN SNAZNO OSUDIO NASILJE NA KOSOVU

ZENEVA, 18. marta 2004. (Beta) Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan danas je snazno osudio nasilje izmedju Srba i Albanaca na Kosovu u Mitrovici, Ljipljanu, Peci i Gnjilanu, navodi se u saopstenju objavljenom u Zenevi.

Anan je zatrazio od svih strana umesanih u sukob da "odmah prestanu sa nasiljem koje je ugrozilo stabilnost na Kosovu i bezbednost svih ljudi u tom podrucju".

On je izrazio punu podrsku naporima specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za Kosovo i ostatku medjunarodne zajednice i zatrazio od lokalnih vlasti da pomognu povratak situacije na normalu.

Anan je takodje zatrazio da se pred lice pravde privedu svi odgovorni za nasilje na Kosovu, zakljucuje se u saopstenju UN.

MISIJA OEBS OSUDILA NASILJE NA KOSOVU

PRISTINA, 18. marta 2004. (Beta) Sef misije OEBSa na Kosovu Paskal Fijeski (Pascal Fiesci) ostro je osudio jucerasnje nasilje na Kosovu u kojem je vise ljudi poginulo, a nekoliko stotina osoba povredjeno.

"Ovo je tuzan dan za narod na Kosovu. Ovakvo nasilje samo uzrokuje licnu patnju i ugrozava odnose izmedju zajednica. Sada ce biti mnogo teze da se pronadje dugorocno resenje za probleme na Kosovu", rekao je Fijeski, a navodi se u saopstenju OEBSa.

U saopstenju se dodaje da "u svetlu tragicnih incidenata, narodi Kosova i njihovi politicki lideri imaju odgovornost da uspostave mir i da nastave putem podrske demokratiji i civilnom drustvu".

U obracanju medijima Fijeski je upozorio da u ovakvim situacijama mediji imaju ogromnu odgovornost da nepristrasno izvestavaju o cinjenicama, i da ne treba da budu ti koji ce stvarati dodatne tenzije.

"Ukoliko tvrdnje medija ne mogu biti dokazane, oni tada moraju preuzeti odgovornost za pogresno informisanje javnosti", navodi se u saopstenju.

"Nase misli i tuga su sa porodicama zrtava koje su se udavile i onima koji su bespotrebno izgubili zivote", zakljucuje se u saopstenju.

BELA KUCA POZIVA NA PREKID NASILJA NA KOSOVU

VASINGTON, 18. marta 2004. (Beta) Bela kuca je danas pozvala da na Kosovu prestane nasilje, a predsednik SAD Dzordz Bus sastao se sa svojim timom za nacionalnu bezbednost da bi razmotrili i pratili siuaciju u pokrajini.

SAD ce na Kosovo poslati jos jednu cetu (stotinak vojnika) koji ce biti medju 350 trupa koje je NATO mobilisao za pojacanje svojim snagama na Kosovu.

"Pozivamo sve grupe da prekinu nasilje i suzdrze se od nasilja", rekao je Meklelan novinarima u predsednickom avionu kojim je Bus otisao da poseti jednu bazu americke vojske, a prenosi Asosijeted pres.

NATO je poslao pojacanje na Kosovo nakon sto su 22 osobe ubijene i stotine povredjene u etnicki motivisanom nasilju sirom pokrajine.

Meklelan je rekao da se Bus sastao sa svojim timom za nacionalnu bezbednost, ukljucujuci njegovu savetnicu Kondolizu Rajs.

"Nastavljamo da pomno pratimo situaciju", rekao je Meklelan.

SIDER: LIDERI SRBA I KOSOVSKIH ALBANACA DA SPRECE NASILJE

STRAZBUR, 18. marta 2004. (Beta) Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Piter Sider pozvao je danas lidere Srba i kosovskih Albanaca da ucine sve sto je u njihovoj moci da sprece sve akte nasilja, ukljucujuci one koje cine njihovi sunarodnici.

"Provalu nasilja na Kosovu i veliki bilans ljudskih zrtava, medjunarodna zajednica je vec jednoglasno osudila, a Kfor salje dodatne trupe u provinciju, kako bi sprecio dalje sukove i krvoprolice", saopstio je Sider.

"Istovremeno, prostesti u Beogradu, Nisu i drugim gradovima sirom Srbije, koji su isprovocirani nasiljem (na Kosovu) u pojedinim slucajevima su se degenerisali u sramno ispoljavanje etnicke mrznje i vandalizma", dodaje se u saopstenju.

Sider je konstatovao da su "dve dzamije spaljene, i da je jedan broj policajaca i novinara brutalno napadnut".

"I dok je briga za bezbednost srpske populacije na Kosovu, koju deli citava medjunarodna zajednica, opravdana, sinocni dogadjaji samo su pogorsali situaciju zrtava etnickog nasilja na Kosovu", ocenio je Sider.

PARIZ OSUDIO SUKOBE SRPSKE I ALBANSKE ZAJEDNICE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Francuska je danas najostrije osudila sukobe srpske i albanske zajednice na Kosovu i pozvala kosovske politicare iz oba naroda da "odmah" pozovu stanovnistvo na prekid nasilja i povratak miru.

"Francuska najostrije osudjuje sukobe srpske i albanske zajednice, koji su juce odneli zivote na Kosovu. Nase prve misli su sa porodicama zrtava. Bez obzira na razloge, upotreba takvog nasilja je neprihvatljiva", prenela je ambasada Francuske u SCG saopstenje ministarstva inostranih poslova Francuske.

Francusko ministarstvo inostranih poslova ocenjuje da su "napadi na UNMIK i Kfor jos neprihvatljiviji utoliko sto oni rade u sluzbi mira, stabilizacije i obnove".

I UNMIK i Kfor su "dobili mandat od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Pocinioci treba da shvate da napadajuci njih, oni direktno napadaju Ujedinjene nacije. Trazimo da budu uhapseni i strogo kaznjeni", navodi se u saopstenju.

Francuska, kako se navodi, pridaje "najvecu vaznost potpunoj i celokupnoj primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a Standardi za Kosovo su jedini koji mogu da mu omoguce priblizavanje Evropi".

"Postovanje multietnicnosti je jedan od osnovnih uslova tog cilja i ne moze ni u kom slucaju biti doveden u pitanje nasiljem", saopsteno je iz francuske ambasade.

"Nastavljamo dogovore sa nasim saveznicima u okviru Saveta NATOa o situaciji na Kosovu, a ta tema ce takodje biti na dnevnom redu neformalnog sastanka ministara inostranih poslova, 2. aprila", navodi se u saopstenju.

TACI OSUDIO NEMIRE

VASINGTON, 18. marta (Tanjug) - Lider Demokratske partije Kosova Hasim Taci je danas osudio nemire na Kosovu i izrazio nadu da ih niko od politickih lidera Kosova ne podrzava. "Takvi dogadjaji su u suprotnosti sa nastojanjima za uspostavljanje standarda i stete dijalogu Pristine i Beograda. Nadam se da niko od politickih lidera Kosova ne podrzava te dogadjaje i pozivam narod Kosova da se povuce sa ulica i nastavi normalan zivot", izjavio je Taci "Glasu Amerike" tokom boravku u Vasingtonu.

"Moja poruka za sve gradjane Kosova, ne samo za Albance, nego i za Srbe, Turke i Bosnjake, jeste da budu mirni, da se medjusobno postuju, da vise doprinesu toleranciji i da grade gradjansku demokratiju na Kosovu", rekao je Taci. Na konstatciju novinara "Glasa Amerike" da su incidenti poceli ranjavanjem srpskog mladica u Caglavici, a potom upitan kako moze da pravda poziv na ujedinjeno Kosovo dok se takve stvari desavaju, dok su manjine na Kosovu zrtve nasilja, Taci je ocenio da su "nemiri rezultata revolta i Srba i Albanaca".

"Vrlo je vazno da niko od nas ne doliva ulje na vatru, nego da pozovemo ljude da odu kucama i da prihvate novu stvarnost Kosova. Nisu nam potrebne enklave na Kosovu", rekao je Taci i priznao da neki lideri kosovskih Albanaca nisu osudili etnicki motivisano nasilje. "Moja poruka Srbima glasi da se vise integrisu u kosovsko drustvo, u institucije, i da se vrate na Kosovo, a medjunarodnu zajednicu pozivam da za sve to ostvari vecu bezbednost. Nadam se da cemo moci da zivimo zajedno, jer jedino zajedno mozemo da uspemo ili da zakazemo na Kosovu", rekao j za Glas Amerike.

NATO DAO "ZELENO SVETLO" ZA KORISCENJE VOJNE SILE NA KOSOVU

PRISTINA, 18. marta (Tanjug) - Komandant medjunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji (Kfor), general Holger Kamerhof saopstio je danas da je vojnicima odobrio koriscenje sile kako bi se suprotstavili sve vecem etnickom nasilju u pokrajini. "Ovlastio sam komandante da koriste odgovarajucu silu kako bi osigurali bezbednost nasih vojnika, zastitili nevine ljude i ponovo uspostavili slobodu kretanja za sve na Kosovu", navedeno je u saopstenju Kamerhofa.

Nemacki general, koji komanduje snagama od 17.000 vojnika, takodje je naveo da je naredio razmestanje rezervnih jedinica u pokrajini kako bi pomogle da se povrati stabilnost na Kosovu i Metohiji, prenela je Agencija Frans pres. Kfor je saopstio da su, nakon izbijanja nasilja u pokrajini u kome su poginule 22 osobe, a vise od 500 je povredjeno, granice Kosova i Metohije zatvorene za svaki saobracaj.

SVILANOVIC OTPUTOVAO U NJUJORK

BEOGRAD, 18.marta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanovic otputovao je jutros u Njujork gde ce ucestvovati na hitno sazvanoj sednici Saveta bezbednosti UN, na zahtev Srbije i Crne Gore, zbog izuzetno teske i opasne situacije na Kosovu i Metohiji.

Ministar Svilanovic ce obavestiti clanove Saveta bezbednosti o dramaticnoj eskalaciji nasilja uperenog, pre svega, protiv Srba i drugog nealbanskog stanovnistva, kao i o zakljuccima sa jucerasnjih sednica Vlade Republike Srbije i Vrhovnog saveta odbrane. Sef diplomatije Srbije i Crne Gore ce zahtevati odlucnu i najenergicniju akciju medjunarodne zajednice, pre svega Kfor-a i UNMIK, kako bi se zaustavio teror prema Srbima i uspostavili mir i bezbednost za sve stanovnike Kosova i Metohije, saopstilo je Ministarstvo spoljnih poslova

COVIC: SEVER KOSOVA CE SE BRANITI

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta (Tanjug) - Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da ce se severni deo Kosova braniti i da mora da bude odbranjen. Covic je posle posete povredjenima u bolnici izjavio novinarima da ce Albanci, ukoliko nastave sa napadima na severni deo Kosovske Mitrovice i na sever Kosova, biti "vrlo spremno docekani". "Severni deo Kosova mora se braniti, jer se mora braniti. Evidentno je da se radi o fasizmu i terorizmu, kao i eklatantnoj nesposobnosti UNMIK-a i Kfora da uspostave red na Kosovu i Metohiji", rekao je Covic.

On je dodao da se Srbi i njihova imovina moraju zastititi i da medjunarodna zajednica, ako to ne moze da uradi, treba da pozove onoga ko to mora. Nasa vojska i policija, zajedno sa medjunarodnom zajednicom, to mora da ucini, naglasio je Covic i upitao sta znaci naredba Kfora da njihovi pripadnici ne izlaze iz baza. Neka idu onda u baze u svojoj zemlji, pa neka sede tamo, porucio je Covic. On je istakao da se ne zalaze za nasilje, ne podzava ga i ne misli da ce, kako je rekao, nase crkve biti spasene paljenjem dzamija ili obratno, ali i ukazao da se sever Kosova mora braniti. Covic je, posle posete povredjenima, poceo razgovor u zgradi rektorata Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici sa nacelnicima okruga, predstavnicima Koalicije "Povratak" i opstina sa severa Kosova.

KRGA: ANGAZOVANJE VSCG SAMO U SKLADU SA ODLUKAMA SB UN

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Nacelnik Generalstaba Vojske Srbije i Crne Gore (VSCG) Branko Krga izjavio je jutros da je vojska spremna da preduzme sve mere koje bude zahtevala bezbednosna situacija u zemlji.

U izjavi Radioteleviziji Srbije, on je, medjutim, naglasio da eventualno angazovanje na Kosovu mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 i drugim odlukama Saveta bezbednosti UN.

Prema toj rezoluciji, postoje cetiri mogucnosti angazovanja VSCG na Kosovu odrzavanje kontakata sa medjunarodnim snagama, razminiranje, prisustvo na granicnim prelazima i zastita kulturnih i verskih objekata.

General Krga rekao je da bi Savet bezbednosti, koji ce danas razmatrati situaciju na Kosovu, "mogao da donese i neke druge odluke" u vezi sa angazovanjem Vojske SCG, ali je dodao da "malo veruje u to".

On je dodao da je VSCG angazovana u zoni oko Kosova, na administrativnoj granici, gde je situacija trenutno stabilna i mirna.

Krga je jos ocenio da su kontakti zvanicnika SCG sa medjunarodnim faktorima doprineli "izvesnom smirivanju situacije" na Kosovu i izrazio nadu da novih incidenata nece biti.

NAJVISI NIVO BORBENE GOTOVOSTI NA ADMINISTRATIVNOJ GRANICI

BEOGRAD, 18.marta (Tanjug) - U jedinicama Ministarstva unutrasnjih poslova (MUP) Srbije, koje se nalaze uz administrativnu liniju sa nasom juznom pokrajinom, a povodom najnovijih dramaticnih dogadjaja na Kosovu i Meohiji, stepen borbene gotovosti podignut je na najvisi nivo i u saradnji sa drugim bezbednosnim sluzbama pojacani su mere bezbednosti, kako bi se onemogucilo prenosenje albanskog terorizma u druge delove Srbije, saopsteno je danas iz MUP-a Srbije.

Ministarstvo unutrasnjih poslova strpljivo ceka dalje odluke i uputstva Vlade Srbije i Vrhovnog saveta odbrane Srbije i Crne Gore, spremno da u svakom trenutku odbrani prava, zivot i imovinu Srba i svih svojih gradjana, kao i drzavne interese na celoj teritoriji Srbije, kaze se u saopstenju.

UN:POGINULE 22 OSOBE, OKO 500 RANJENO

PRISTINA, 18. marta (Tanjug) - Zvanicnici Ujedinjenih nacija (UN) saopstili su danas da su u jucerasnjim pucnjavama, neredima i ulicnim borbama kosovskih Albanaca i Srba poginule 22 osobe, a da ih je oko 500 ranjeno. Predstavnica policijskih snaga UN Andjela Dzozef je, saopstivsi najnovije podatke, ujedno navela da je tokom sukoba povredjen 61 policajac, medju kojima 40 pripadnika specijalne policijske jedinice UN.

To je najkrvaviji dan na Kosovu od rata 1999. godine, prenela je agencija AP, napominjuci da se, u ocekivanju eventualnog daljeg nasilja, mirovne trupe NATO i UN regrupisu sirom pokrajine. Predstavnik mirovnih snaga NATO na Kosovu pukovnik Dzim Moran saopstio je da je u jucerasnjim sukobima povredjeno 17 pripadnika mirovnih snaga. Agencija Rojters javila je jutros da su letovi za Pristinu i iz Pristine obustavljeni, a da je interna granica prema Srbiji zatvorena.

NATO SALJE POJACANJE NA KOSMET

BRISEL, 18.marta (Tanjug) - NATO je saopstio danas da ce uputiti iz Bosne na Kosmet jednu jedinicu americkih vojnika kao pojacanje Kforu za smirivanje situacije u pokrajini . U Briselu se precizira da je jedinica od oko 100-150 americkih vojnika vec na putu za Kosmet, a da su jos dve u pripravnisti. "Jedna jedinica iz sastava Sfora u BiH je na putu, dok su jos dve u stanju pripravnosti", rekao je portparol NATO-a.

SVEDSKI KOMANDANT UPOZORAVA NA OPASNOST OD KRVOPROLICA

STOKHOLM, 18. marta (Tanjug) - Zapovednika svedskog bataljona u okviru Kfora koji cuva srpsko selo Caglavicu nedaleko od Pristine, pukovnik Hans Hakanson upozorio je danas da moze doci do krvoprolica na Kosmetu ukoliko snage NATO i UNMIK policije ne budu uspele da razdvoje Srbe i etnicke

Albance posle jucerasnjih sukoba, u kojima su smrtno stradale 22 osobe, a oko 500 ljudi je povredjeno.

Hakanson je u intervjuu svedskoj drzavnoj televiziji da je situacija danas u Caglavici "napeta" i da se svedske trupe spremaju za jos jedan dan nasilja.

"Strahujemo da ce danas biti isto, mozda i gore, ukoliko (Albanci) uspeju da se okupe u vecem broju. Upravo pravimo barikade na putevima, pomazu nam policijske snage iz raznih zemalja i zajedno nastojimo da zastitimo selo," prenela je agencija AP. Ne budu li mirovne i policijske snage UN uspele da dve sukobljene strane drze razdvojene, "bice krvoprolica", upozorio je Hakanson. On je jucerasnje sukobe opisao kao "ciste bojne prizore", rekavsi da su ljudi ubijani "pred nasim nogama". Takodje je naveo da je u jucerasnjim sukobima ranjeno 13 svedskih vojnika, ali da povrede ni kod jednog nisu ozbiljne.

UNMIK I KFOR EVAKUISALI SRBE IZ PRISTINE

PRISTINA, 18. marta (Tanjug) - Kfor i UNMIK policija evakuisali su Srbe iz Pristine i okoline tog grada na bezbednije lokacije, izjavio je danas portparol misije UN u Pristini Malkolm Esbi, izrazavajuci bojazan da ce bilans mrtvih biti veci kada policija bude u mogucnosti da udje u srpska sela koja su masovno napadali Albanci. "Srbe i sve ostale kojima je bila potrebna pomoc, UNMIK, Kfor i lokalna policija evakuisali su na bezbednija mesta", izjavio Esbi agenciji Frans pres. Navodeci da je u jucerasnjim medjuetnickim sukobima na Kosmetu 18 ljudi poginulo, a vise od 270 ranjeno, on je ocenio da bi bilans nereda mogao biti povecavan kako policija bude preuzimala kontrolu nad srpskim mestima koje su napale masovne grupe Albanaca.

"Na zalost, ocekujemo najgore na nekim mestima, s obzirom na informacije kojima sada raspolazemo", rekao je predstavnik UN na Kosmetu. Za situaciju u selu Caglavici kod Pristinbe, u koju je juce na hiljade Albanaca pokusalo da udje, Esbi je rekao da je trenutno mirno i da, prema njegovom saznanju, nije bilo novih incidenata. On je dodao da je UNMIK policija blokirala put koji vodi ka Caglavici, udaljenoj dva kilometra od Pristine, kao i da su u samom gradu Albanci zapalili vozila UNMIK-a. Esbi je rekao da je u Pristini jedan covek ubijen iz vatrenog oruzja, ali da ne moze da potvrdi da li je ta zrtva ubrojana u ranije objavljen bilans jucerasnjeg nasilja.

EVAKUISANO STOTINAK SRBI IZ OBILICA

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta (Tanjug) - UNMIK policija, posto nije mogla vise da im garantuje bezbednost, evakuisala je oko stotinu, od ukupno 300 Srba iz Obilica, koji su ziveli u dve zgrade u tom gradu. Srbi su trenutno smesteni u policijskoj stanici UNMIK-a. Kako je javila regionalna TV stanica iz Zvecana "Most", Albanci su, nakon sto su se sukobili sa UNMIK policijom, ipak uspeli da zapale jednu od dve "srpske zgrade", iz koji su Srbi evakuisani.

UNMIK: ZAPALJENA CRKVA I SRPSKE KUCE U OBILICU

PRISTINA, 18. marta (Tanjug) - Pravoslavna crkva i kuce koje "najverovatnije pripadaju Srbima" danas su zapaljene u Obilicu, izjavila je portparol UNMIK policije Andjela Dzozef. "Crkva u Obilicu je u plamenu i policija pokusava da kontrolise situaciju", precizirala je predstavnica UNMIK-a u izjavi Frans presu. Ona je rekla da su zapaljene i neke kuce "verovatno srpske", ali nije mogla da pruzi vise informacija o tom dogadjaju.

Prema tvrdnjama UNMIK policije, neredi u Obilicu su prvi danasnji znacajni incident na Kosovu i Metohiji posle relativnog zatisja u toku noci.

SUKOB ALBANACA I PRIPADNIKA UNMIK-A I KFORA U JUZNOM DELU

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta (Tanjug) - U juznom delu Kosovske Mitrovice danas pre podne doslo je do sukoba Albanaca i pripadnika UNMIK policije i snaga Kfora, koji su upotrebili suzavac.

Na severnoj strani mosta na Ibru, koji deli grad, vise stotina Srba prati razvoj situacije u juznom delu grada. Most je pod blokadom oklopnih transportera Kfora, cije su snage naoruzane do zuba. U severnom delu grada je mirno.

RUGOVA TRAZI NEZAVISNOST KOSOVA

LONDON, 18. marta (Tanjug) - Povodom najnovijih dogadjaja na Kosovu i Metohiji, predsednik Kosova Ibrahim Rugova smatra da hitno treba doneti odluku o nezavisnosti kosova, jer bi to resilo mnoge probleme.

U izjavi radiju Bi-Bi-Si (BBC) na hrvatskom jeziku, Rugovin portparol Muhamed Hamiti rekao je da hitno treba novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o statusu Kosova. " Ne treba posebno napominjati da treba odluciti o nezavisnosti, jer je to volja vecine gradjana. Dobijanje nezavisnosti resilo bi mnoge probleme", rekao je Hamiti.

TACI POZIVA GRADJANE KOSOVA NA MIR I UZDRZANOST

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Lider Demokratske partije Kosova Hasim Taci ocenio je da je medjuetnicko nasilje na Kosovu posledica revolta kosovskih Srba i Albanaca i naglasio da je vrlo vazno da njihovi politicki lideri sada "ne dolivaju ulje na vatru", vec da pozovu na mir i uzdrzanost.

"Mislim da se radi o revoltu Srba i revoltu Albanaca. Vrlo je vazno da niko od nas ne doliva ulje na vatru, vec da pozovemo ljude da odu kucama i da prihvate novu stvarnost Kosova", rekao je Taci za radio "Glas Amerike".

On je ocenio i da Kosovu nisu potrebne enklave, niti nasilje, i da su najnoviji tragicni dogadjaji na Kosovu upereni protiv svih gradjana pokrajine, jer u njima stradaju i Albanci i Srbi.

"Moja poruka za sve gradjane Kosova, ne samo za Albance, nego i za Srbe, Turke i Bosnjake, jeste da budu mirni, da se medjusobno postuju, da vise doprinesu toleranciji i da grade gradjansku demokratiju na Kosovu", rekao je za "Glas Amerike" Taci, koji je juce govorio u americkom Institutu za mir, u Vasingtonu.

On je ocenio da su najnoviji dogadjaji na Kosovu "vrlo ozbiljni", da su u suprotnosti sa nastojanjima da se dostignu standardi koje zahteva medjunarodna zajednica i da su stetni za dijalog Pristine i Beograda.

Lider DPK je pozvao kosovske Srbe da se vise integrisu u kosovsko drustvo i institucije. On ih je, takodje, pozvao da se vrate na Kosovo, a medjunarodnu zajednicu da ostvari vecu bezbednost.

Upitan da li lideri kosovskih Albanaca cine dovoljno u osudi etnicki motivisanog nasilja, on je rekao da mnogi to cine, a da oni koji to ne cine dovoljno, treba da preuzmu odgovornost za sve gradjane Kosova, jer su na celu kosovskih institucija, a ne samo lideri kosovskih Albanaca.

ANAN OSUDIO NASILJE IZMEDJU KOSMETSKIH ALBANACA I SRBA

NJUJORK, 17. marta (Tanjug) - Generalni sekretar UN Kofi Anan osudio je danasnje nasilje izmedju kosmetskih Albanaca i Srba u Kosovskoj Mitrovici, Lipljanu, Peci i Gnjilanu i pozvao sve strane da odmah obustave nasilje koje ugrozava stabilnost Kosmeta i bezbednost svih ljudi, saopstio je veceras portparol generalnog sekretara UN u Njujorku.

Anan je izrazio punu podrsku naporima svog specijalnog predstavnika na Kosmetu Harija Holkerija i medjunarodne zajednice i pozvao lokalne vlasti da pomognu da se situacija normalizuje i da da se pred lice pravde izvedu odgovorni za nasilje, prenela je veceras Radio-Televizija Srbije.

HOLKERI: OVO JE CRN DAN ZA KOSMET

PRISTINA, 17. marta (Tanjug) - Sef UNMIK-a Hari Holkeri pozvao je veceras u Pristini zitelje Kosova i Metohije da se vrate svojim kucama i dozvole policiji i snagama Kfor da obave svoj posao i obezbede sigurnost za svakoga. Holkeri je rekao da je "danasnji dan bio crn za Kosovo" i porucio da je "od sustinske vaznosti da ljudi ostani mirni i ne doprinose zategnutosti i opstoj nesigurnosti".

Desetak osoba je poginulo u medjuetnickim neredima danas u Kosovskoj Mitrovici i drugim delovima pokrajine, a medju zrtvama je i jedan francuski vojnik iz sastava Kfora, javile su agencije sa lica mesta. U saopstenju dostavljenom Tanjugu, Holkeri je takodje pozvao medije "da budu obazrivi da ne koriste recnik koji raspaljuje strasti, kao ni neproverene izvestaje". Holkeri je naveo da "su incidenti proteklih dana, davljenje prosle noci i danasnja nasilnicka ubistva, sokantni i veoma uznemiravajuci" i da svi oni moraju da budu brzo i podrobno ispitani. Porucujuci da "nema opravdanja za dalje nasilje", specijalni predstavnik generalnog sekretara UN an Kosmetu Hari Holkeri je zakljucio da "buducniost Kosova zavisi od ponasanja (njegovih zitelja) i pridrzavanja standarda, danas i svakog dana".

PREDSTAVNICI EU I SAVETA EVROPE ZALE ZBOG DOGADJAJA NA KOSOVU

BEOGRAD, 18.marta (Tanjug) -Sefovi misija evropske unije i Saveta Evrope u Srbiji i Crnoj Gori su danas izrazili zaljenje zbog jucerasnjih dogadjaja na Kosovu i nocasnjih u Srbiji. Govoreci na otvaranju seminara o politici prema audiovizuelnim medijima u Beogradu sef delegacije evropske komisije ambsador Dzefri Baret je osudio jucerasnje dogadjaje na Kosovu.

"Svi smo zgrozeni jucerasnjim dogadjajima na Kosovu" rekao je Baret i izrazio nadu da ce vinovnici dogadjaja biti pronadjeni i da ce Kosovo moci da se vrati izgradnji demokratskog drustva. Baret je ocenio da vlasti u Beogradu treba da smire i normalizuju situaciju. Sef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Jergen Brinet je izrazio veliko zaljenje zbog dogadjaja u poslednjih 24 casa. Brinet je pozvao sve strane da se vrate atmosferi dijaloga oko Kosova.

SOLANA OSUDIO MEDJUETNICKE SUKOBE NA KOSMETU

BRISEL, 17. marta (Tanjug) - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana najostrije je osudio danasnje sukobe Srba i Albanaca na Kosmetu i izrazio duboko zaljenje zbog izgubljenih zivota u tim sukobima. "Ti kriminalni akti su apsolutno neprihvatljivi i ozbiljno ugrozavaju napredak Kosova ka boljoj buducnosti, i vinovnici tih dogadjaja moraju da budu izvedeni pred lice pravde", navodi se u Solaninoj pisanoj izjavi koju je njegov kabinet dostavio medijima Solana je posebno naglasio da su bezbednost svih etnickih zajednica i vladavina prava kljucni elementi standarda za Kosovo.

Visoki predstavnik EU je apelovao na sve politicke lidere Kosova da osude i bore se protiv nasilja i pozvao ih da saradjuju sa UNMIKOM Kforom kako bi se, kako je rekao, uspostavila bezbednost na Kosovu. Danasnji sukobi izmedju Srba i Albanaca u Kosovskoj Mitrovici i u Caglavici pobudili su ogromnu paznju zapadnoevropskih medija. Vesti o tim sukobima sa plasiraju iz casa u cas, a poslednje govore da je do sada poginulo sedmoro ljudi, a vise od 250 je povredjeno.

SIDER: UZASNUT SAM NOVIM NASILJEM NA KOSOVU

STRAZBUR, 17. marta (Tanjug) - Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope (PSE) Peter Sider izjavio je danas da je zaprepascen i uzasnut zbog zrtava u danasnjim sukobima na Kosovu. Izrazavajuci saucesce porodicama poginulih, Sider je naglasio da je zabrinut zbog trenutne situacije u pokrajini i apelovao na lidere Srba i Albanaca na Kosovu da se uzdrze od nasilja i iskoriste sav svoj uticaj da bi zaustavili nasilje, navodi se u saopstenju dostavljenom danas Tanjugu.

"Moramo da osiguramo da se proces stabilizacije i konsolidacije vladavine zakona na Kosovu nastavi da bismo mogli da garantujemo bezbednost i postovanje ljudskih prava svih stanovnika Kosova", istakao je predsednik PSE. Pozivajuci na medjuetnicki dijalog, Sider je istovremeno zatrazio od UNMIK da sprovede istragu u vezi sa okolnostima koje su dovele do izbijanja nasilja

AUSTRIJA OSUDJUJE NASILJE

BEC, 18.mart 2004.(Beta) Zvanican Bec osudio je danas najnovije nasilje na Kosovu.

Ministarka inostranih poslova Austrije Benita FereroValdner izrazila je "zabrinutost i potresenost" zbog izbijanja nasilja na Kosovu, u kome je izgubljeno vise nevinih ljudskih zivota, kao i zbog ispada u Beogradu i Nisu, kaze se u saopstenju izdatom u Becu.

Posebno se osudjuje razaranje verskih objekata, crkava i dzamija, koji su spomenici istorijskog i kulturnog identiteta.

"Pokazalo se, na zalost jos jednom, koliko je tesko resenje kosovskog problema. Trajno resenje mora svim stanovnicima Kosova da pruzi bezbednost i sigurnu perspektivu za buducnost. Sve dok nasilje bude vladalo, pomirenje i razum ne mogu da se probiju. Vreme nasilja mora konacno biti proslost", porucila je Benita FereroValdnerova.

Ona je apelovala na sve odgovorne unutar i izvan Kosova da uticu na smirivanje situacije.

"Politicko rukovodstvo, kao i svi stanovnici Kosova moraju u sopstvenom interesu tesno da saradjuju sa UN i medjunarodnim mirovnim snagama, kako bi se ponovo uspostavili red i mir na Kosovu. Autoritet medjunarodne zajednice ne sme da bude doveden u pitanje", podvukla je austrijska ministarka.

MIKEREVIC:NASILJE NA KOSMETU VELIKI UDARAC STABILNOSTI U REGIONU

BANJALUKA, 18. marta (Tanjug) - Premijer Republike Srpske Dragan Mikerevic osudio je danas nasilje na Kosmetu i istakao da je to veliki udarac stabilnosti u regionu. "Pitanje mira na Kosovu je od znacaja za celi region koji funkcionise po sistemu spojenih posuda, a sto se moglo videti sinoc tokom demonstracija u gradovima u Srbiji i posledicama koje su one izazvale, a koje su takodje za osudu",rekao je Miekerevic novinarima u Banjlauci.

On je ocenio da najveca odgovornost za jucerasnju eskalaciju nasilja, kojima je dovedeno u pitanje postovanje rezolucije Ujedinjenih nacija 1244., lezi na aktuelnoj vlasti u pokrajini i medjunarodnoj zajednici. Premijer RS je izrazio uverenje da ce vlasti u Srbiji i pokrajini uz pomoc medjunarodne zajednice povratiti mir na Kosmetu i

nastaviti dijalog uz striktno postovanje rezolucije UN 1244. "Predstavnici medjunarodne zajednice treba da sto hitnije obezbede mir i bezbednost na Kosovu i da uloze dodatne napore kako bi zastitili Srbe, njihovu imovinu i bogomolje",kazao je Mikerevic.

FATOS NANO POZIVA KOSMETSKE ALBANCE NA UZDRZANOST

TIRANA, 17. marta (Tanjug) - Premijer Albanije Fatos Nano pozvao je danas svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji da se uzdrze od nasilja i da saradjuju sa lokalnim vlastima, administracijom UN i medjunarodnim snagama Kfora, izjavio je portparol vlade u Tirani Aldrin Daljipi.

U sukobima Albanaca sa Srbima i vojnicima Kfora u Kosovskoj Mitrovici, poginulo je desetak osoba, medju zrtvama je i jedan francuski vojnik, a neredi su zahvatili i druge delove Kosova gde su napadnute srpske kuce. "Pozivam Albance sa Kosova da sacuvaju prisebnost i saradjuju s legitimnim kosovskim vlastima, administracijom Ujedinjenih nacija i Kforom, kao i s albanskim vlastima na Kosovu, koje su angazovane u ocuvanju stabilnosti, reda i mira", rekao je Nano, kako je navedeno u saopstenju njegovog kabineta.

U saopstenju je navedeno da je albanski premijer danas razgovarao telefonom sa sefom Civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) Harijem Holkerijem, koji je ocenio da je situacija na Kosmetu "veoma kriticna", prenela je Agencija Frans pres. "Albanija podrzava svako nastojanje medjunarodne zajednice i vlasti na Kosovu da obustave nasilje i sukobe zarad stabilnosti i mira", ukazao je Nano. Jedan portparol Kfora izjavio je da je ranjeno i 11 francuskih vojnika, od kojih troje tesko, javila je francuska agencija.

SHEFER NAJOSTRIJE OSUDIO TALAS NASILJA NA KOSMETU

BRISEL, 17. marta (Tanjug) - Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer veceras je najostrije osudio medjuetnicko nasilje na Kosovu i Metohiji, koje je, kako je rekao, pocelo juce i u kojem je sedam ljudi poginulo i mnogo ranjeno. "Takodje osudjujem napad na vojnike Kfora, koji uz veliki sopstveni rizik zaustavljaju nasilje i uspostavljaju red i mir", istako je Shefer i dodao: "Ti napadi na Kfor su necuveni i moraju odmah biti zaustavljeni".

Po recima Shefera, najnoviji talas nasilja i "besmisleni gubitak zivota ce samo otezati proces stvaranja stabilnog, multietnickog i demokratskog Kosova". "Niko, izuzev ekstremista, ne moze da se nada da ce nesto dobiti takvim nasiljem", rekao je on.

Generalni sekretar NATO je apelovao na sve etnicke zajednice u Kosovskoj Mitrovici i ostalim delovima Kosmeta da izbegavaju novo zaostravanje, da deluju u miru i ne pribegavaju demonstracijama i blokadi puteva. Shefer je takodje rekao da je istraga o smrti dece u toku i porucio da vinovnici moraju biti izvedeni pred lice pravde. Upucujuci saucesce porodicama nastradalih, Shefer je rekao da je posebno zabrinut za zdravlje povredjenih francuskih vojnika iz sastava Kfora. Generalni sekretar NATO je odao priznanje vojnicima Kfora za njihovo "hrabro i profesionalno drzanje" i dodao da su oni na Kosmetu da pomognu svim ljudima i uspostave bezbednost za sve.

NEREDI MOGU DA "DETONIRAJU" SITUACIJU NA KOSMETU

MOSKVA, 18. marta (Tanjug) - Zvanicna Moskva smatra da zapoceti neredi na Kosovu i Metohiji mogu da "detoniraju" situaciju u pokrajini, izjavio je danas predstavnik ruskog ministarstva inostranih poslova Aleksandar Jakovenko.

Pozivajuci "kolovodje etnicki motivisanih nereda" u pokrajini da hitno obustave nasilje i problemu pristupe promisljeno, Jakovenko je istakao spremnost Rusije da "najaktivnije ucestvuje u okvirima vazecih mehanizama u resavanju situacije na Kosovu". Ruska agencija RIA novosti podseca da je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Razov, koji se nalazi u Beogradu, juce izjavio da Rusija odlucno osudjuje zacetnike nereda na Kosovu i ukazao da je medjunarodna zajednica duzna da preduzme efikasne mere u cilju obustavljanja krvoprolica. Razov je, inace, planirao da danas poseti juznu srpsku pokrajinu, ali mu je sef UNMIK-a Hari Holkeri "preporucio da iz razloga bezbednosti odustane" od te posete.

SRBIJA I CRNA GORA

SCG.MAROVIC: OBAVEZUJU ME USTAVNA POVELJA I ZAKLETVA

PODGORICA, 18.marta (Tanjug) - Predsjednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marovic izjavio je danas da se zalaze za afirmaciju drzavne zajednice SCG, "jer ga na to obavezuje Ustavna povelja, ali i zakletva koju je dao preuzimajuci predsjednicku duznost".

"Kao predsjednik, duzan sam da se zalazem za afirmaciju Srbije i Crne Gore", istakao je Marovic u intervjuu podgorickom listu "Dan", konstatujuci da ga u tome podrzava i njegova Demokratska partija socijalista (DPS). "Ja sam predsjednik drzavne zajednice Srbija i Crna Gora i zbog toga sto je DPS na celu politickih snaga u Crnoj Gori koje su potpisale Beogradski sporazum sa Srbijom i Evropskom unijom i time otvorile nova vrata demokratskih odnosa i saradnje Srbije i Crne Gore", kazao je on.

Odgovarajuci na pitanje da li ce i kada biti odrzan referendum u Crnoj Gori, Marovic je rekao da je u Beogradskom sporazumu i Ustavnoj povelji svakoj drzavi clanici ostavljena mogucnost da odluci o sebi i svojoj buducnosti na demokratski nacin nakon isteka tri godine. "U svakom slucaju, referendum je najdemokratskiji nacin rjesavanja najvaznijih politickih i drzavnih pitanja i ne bi smio biti razlogom prijetnji, straha, iskljucivosti, unutrasnje polarizacije, napetosti i podjela", naglasio je Marovic. On je, takodje, rekao da je referendum samo dio demokratskog zivota, a ne pitanje "ili-ili", "jer zivljelo se prije referenduma, a zivjece se i poslije njega".

"Uspjeh referenduma nije samo u rezultatu. Rezultat se samo moze pretpostaviti ili za njega zalagati. Uspjeh referenduma je kada protekne u miru, u skladu sa najvisim demokratskim standardima i kada narod, koji na njemu odlucuje, vodi naprijed u evropsku buducnost, integracije i saradnju sa zemljama u regionu", zakljucio je Marovic.

MAROVIC SA AMBASADOROM SCG U INDIJI O UNAPREDJENJU ODNOSA

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marovic razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom SCG u Indiji Vukom Zugicem o daljem unapredjenju odnosa SCG s tom zemljom.

Kako se navodi u saopstenju iz kabineta predsednika, Marovic je sa Zugicem, uoci nejgovog odlaska na duznost, razgovarao o unapredjenju odnosa Indije i SCG, u prvom redu ekonomskih.

Zakljuceno je da u buducim odnosima SCG i Indije posebno mesto treba da zauzimaju pitanja ekonomske saradnje, sto bi za privredu SCG imalo veoma znacajne efekte s obzirom na ogromne trzisne i proizvodne potencijale Indije, zakljucuje se u saopstenju.

RUSIJA SPREMNA NA UNAPREDJENJE ODNOSA SA SCG

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) - Predsednik Ruske Federacije (RF) Vladimir Putin potvrdio je nameru za stalno i stabilno unapredjenje odnosa RF sa Srbijom i Crnom Gorom (SCG), kao znacajnim partnerom na postjugoslovenskom prostoru. Kako je novinarima u Beogradu saopstio pomocnik ministra inostranih poslova RF Sergej Razov, to je osnovna poenta usmene poruke predsednika Vladimira Putina, koju je ruski diplomata preneo rukovodstvu SCG.

Po Razovu, cije je ocene prenela RIA "Novosti", sa najviseg politickog nivoa RF je izrazena zelja za uspeh u uspostavljanju i jacanju drzavne zajednice SCG, i u traganju za adekvatnim putevima resavanja pitanja Kosova i Metohije, kao slozenog i bolnog problema na Balkanu. Razov je naglasio, da poruka predsednika Rusije svedoci o teznji zvanicne Moskve za dodatne impulse bilateralnim odnosima. Sumirajuci rezultate razgovora sa rukovodstvom SCG, Razov je konstatovao da je u poslednje vreme ucinjeno dosta, ali postoje jos velike neiskoriscene mogucnosti i zadatak je da one budu otkrivene "i pokrenute napred." Po Razovu, pred zvanicnim Moskvom i Beogradom, u prvom redu stoji zadatak da aktiviraju rad medjuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju, potpisivanje sporazuma o regulisanju klirinskog duga i razvoj medjureginalne saradnje. Rusija je spremna da u saradnji sa rukovodstvom SCG ide onoliko daleko koliko su za to spremni njeni partneri, izneo je Razov uveravanja tokom razgovora u Beogradu.

SRBIJA

JOCIC O KRIMINALU SA AMBASADORIMA AUSTRIJE I GRCKE

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Ministar unutrasnjih poslova Srbije Dragan Jocic danas je, u odvojenim posetama, razgovarao sa ambasadorima Austrije i Grcke u Beogradu, Hanesom Porijasom i Mihaelom Spinelisom, o borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako je saopsteno iz njegovog kabineta, Jocih je naglasio da se protiv problema organizovanog kriminala, sverca narkotika i terorizma kao globalnih problema, zemlje ne mogu boriti samostalno, vec moraju blisko da saradjuju.

"To posebno vazi za susedne zemlje, koje cesto povezuju zajednicki problemi i istorija", kazao je Jocic.

On je pozdravio odluku Austrije da u najskorije vreme ukine vize za nosioce diplomatskih i sluzbenih pasosa i potvrdio spremnost republickog ministarstva policije da doprinese bezbednom odvijanju Olimpijskih igara u Atini, dodaje se u saopstenju.

LONCAR RAZGOVARAO SA GRUNETOM

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) - Ministar za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Zoran Loncar razgovarao je sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji i Crnoj Gori Jorgenom Grunetom o daljem procesu saradnje Ministarstva i Saveta Evrope na reformi drzavne uprave i lokalne samouprave.

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom posebno je pokrenuto pitanje decentralizacije vlasti i polozaja lokalne samouprave u novom Ustavu Srbije, kao i pitanje saradnje dveju institucija u pogledu izrade kodeksa ponasanja drzavnih sluzbenika i osnivanja institucije ombudsmana. Grunet je izrazio spremnost Saveta Evrope da intenzivira odnose sa Ministarstvom za drzavnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, saopstilo je ovo ministarstvo.

BIROJTER: BUDUCNOST SRBIJE PRESUDNA ZA REGION

VASINGTON, 18.marta (Tanjug) - Srbija se nalazi u kriticnom periodu svoje istorije, a odgovori na kljucna pitanja kao sto su kuda ide Srbija i kako da joj se pomogne da sprovede reforme i integrise u evroatlantske institucije, bice od presudnog znacaja za buducnost citavog Balkana, izjavio je predsednik podkomiteta za Evropu Komiteta za medjunarodne odnose Predstavnickog doma americkog Kongresa Dag Birojter otvarajuci u sredu raspravu o situaciji u Srbiji u pomenutom podkomitetu.

Podsecajuci da je pre godinu dana ubijen srpski premijer Zoran Djindjic, Birojter je rekao da je posle tog tragicnog dogadjaja usledio "impresivan obracun" sa organizovanim kriminalom i korupcijom ali koji nije doveden do kraja. "Samo petorica od 13 glavno optuzenih su privedena pravdi, dok je kljucni svedok Djindjicevog ubistva i sam nedavno ubijen", rekao je Birojter. Osvrcuci se na rezultate decembarskih parlamentarnih izbora u Srbiji u kojima je vecinu glasova dobila grupacija demokratskih partija, a najveci pojedinacni broj glasova Srpska radikalna stranka, Birojter je upitao "da li je uzrok tome opsta frustracija srpskih gradjana uzrokovana ekonomskim razvojem ili cinjenicom da su organizovani kriminal i korupcija zahvatili mnoge delove srpskog drustva ili je to reakcija na pritiske medjunarodne zajednice da Srbija saradjuje sa Haskim tribunalom i na postupke Karle del Ponte koja je pred izbore obnarodovala nove optuznice".

Kongresmen Kristofer Smit je u pisanom izlaganju upozorio da medjunarodna zajednica ne moze da tolerise najnovije nasilje na Kosmetu i izrazio zabrinutost za situaciju nealbanske manjine. On je pozvao sve strane da se uzdrze od sukoba i upozorio da medjunarodna zajednica to ne moze da tolerise jer "to nije samo srpska ili albanska, vec ljudska tragedija". Smit, koji je i predsednik Helsinske komisije Kongresa, je u prilozenom izlaganju izrazio zabrinutost i za aktuelnu situaciju u Srbiji i potrebu americkog odgovora na nju. On je podsetio da su demokratska kretanja posle svrgavanja Slobodana Milosevica bila pozdravljena od strane medjunarodne zajednice i americkog Kongresa i ukazao na napore SAD u podrsci demokratskim procesima u Srbiji, kao i na cinjenicu da znacajan deo materijalne podrske regionu odlazi Srbiji.

"Zauzvrat, opravdano ocekujemo da ce ta podrska uticati na politicku volju Beograda", rekao je Smit upozorivsi da je u suprotnom novac americkih poreskih obveznika protracen. On je izrazio uverenje da je uslovljavanje americke pomoci Srbiji, pre svega saradnjom sa Tribunalom u Hagu, opravdano i podsetio da rok za sertifikaciju americke pomoci istice za dve nedelje, 31. marta. Smit je zapitao sta moze da se zakljuci "kada su u Srbiji osobe optuzene za ratne zlocine i genocid na birackim spiskovima za parlament", i "kada novi srpski premijer izjavljuje da saradnja sa Tribunalom nije prioritet, a njegovi saradnici ocekivanja SAD nazovu - ucenom", rekao je ovaj kongresmen i potom izneo sopstvenu zakljucak: "Ja mogu da zakljucim samo to da neki visoki zvanicnici u Srbiji nemaju politicku volju da prekinu sa prosloscu", upozorio je Smit i dodao da danas vidi nedostatak volje, ako ne i opstrukciju u vezi saradnje sa Haskim tribunalom. "Dok ne budemo videli jasnu promenu stava Beograda po tom pitanju, trazim da Stejt department ne sertifikuje da je Srbija ispunila uslove za pomoc posle 31.marta", zakljucio je u pisanom izlaganju kongresmen Smit.

Najnepovoljniju sliku o situaciji u Srbiji od svih ucesnika u raspravi je izneo Danijel Server iz Amerrickog Instituta za mir. On je, za razliku od zamenika pomocnika drzavnog sekretara Ketlin Stivens, Birojtera i Svetozara Stojanovica koji su ukazali da je na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji 60 odsto biraca glasalo za demokratske stranke, akcenat stavio na rezultate koje je postigla SRS, ocenivsi "da su se Srbi, zasiceni polovicnim reformama koje nisu dale rezultate, vratili agresivnim, antievropskim i antireformskim politickim uverenjima". "Srbi bi cak tokom godine za predsednika mogli izabrati coveka koji se nalazi na celu nereformisane radikalne stranke, ciji se lider nalazi u Haskom tribunalu", rekao je Server i povukao paralelu izmedju Kostunicine umerene nacionalisticke stranke i ekstremnih partija kao sto su radikalna i socijalisticka, ocenjujuci da su "oni lako mogli da oforme vladajucu koaliciju na koherentnim ideoloskim osnovama kao sto je insistiranje na promeni granica kako bi se konsolidovalo srpsko stanovnistvo i njegova teritorija". "Zahvaljujuci evropskom i americkom pritisku ovakva ideja 'velike Srbije' je bila predupredjena", rekao je Server.

Ocenjujuci da sadasnji kurs nije u interesu Srbije i da bez saradnje sa Haskim tribunalom ona ne moze da udje u Partnerstvo za mir, Server se zalozio za to da "SAD ne treba da donesu pozitivnu odluku o sertifikaciji ukoliko uslovi Kongresa ne budu ispunjeni, a uskracivanje americke pomoci treba da bude podrzano od Evropske unije, MMF i Svetske banke". On tvrdi da Srbija koja "odbija da prizna autoritet UN nad podrucjima Kosova naseljenim srpskim stanovnistvom i pokusava da uspostavi takvo stanje na terenu koje ce dovesti do podele pokrajine nece naici na simpatije kada se bude zalila sto drugi predlazu promene granica". Server je u sredu u vasingtonskom Institutu za mir organizovao javni nastup Hasima Tacija koji se zalozio za sto skoriju nezavisnost Kosmeta.

CRNA GORA

PREMIJER ZATRAZIO PODRSKU GRADJANA U PROCESU REFORMI

PODGORICA, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanovic zatrazio je danas podrsku svih gradjana Crne Gore u ostvarivanju ekonomskih i drustvenih reformi i pozvao ih da budu strpljivi, jer se bolji zivot ne moze ocekivati tako brzo.

"Nestrpljivost gradjana, posle deceniju i po nevolja, razumljiva je, ali reforme nigde nisu odmah dale rezultate", rekao je Djukanovic na konferenciji za novinare, povodom prve godisnjice sprovodjenja zadataka iz Agende reformi do 2006. godine.

Vlada Crne Gore, kazao je premijer, ima energije, znanja i kondicije da nastavi sa reformama i spremna je za "teske i bolne odluke".

On je rekao da ce vlada istrajati u reformskim procesima, bez podilazenja javnosti, kao i da bi cenu tranzicije trebalo da solidarno plate svi.

"Naravno oni koji imaju vise, treba da plate vecu cenu", dodao je Djukanovic. On je, medjutim, oporezivanje ekstraprofita, bez cvrstih dokaza o stvarnom poreklu, nazvao "avanturom".

Premijer je najavio da ce vlada "kvalitetnim socijalnim programom nastojati da teret reformi ravnomerno rasporedi". Vlada ce morati da nadje meru izmedju potrebne dimanike reformskih procesa i socijalne stabilnosti, po cenu gubitka politickog rejtinga.

Djukanovic je rekao da svako treba da polozi racune o poreklu imovine pred drzavnim organima, kao i o izmirenju obaveza prema drzvi. Dodao je da bi opsti pogrom na ekstraprofitere bio "socijalna demagogija". Za susret sa predsednikom Vlade Srbije Vojislavom Kostunicom, Djukanovic je rekao da je bio redovan i da su se dogavarali o prevazilazenju zastoja na evropskom putu Srbije i Crne Gore.

Crnogorski premijer je kazao da vlade Crne Gore i Srbije imaju iste probleme i "podudarne kapitalne ciljeve" i da ima jos mnogo posla u procesu priblizavnja Evropskoj uniji.

Djukanovic je rekao da je realno ocekivati da ove godine bude zavrsena studija o izvodljivosti i da ce Vlada Srbije ispuniti znatan deo uslova koje Evropska unija postavlja za pridruzivanje toj asocijaciji.

On je naveo da je u razgovoru sa Kostunicom otvorio pitanje "alternativnih resenja" na putu Srbije i Crne Gore u Evropu, ukoliko izostane zajednicka aktivnost na tom planu.

Djukanovic je rekao da je za Crnu Goru vazno da ne gubi vreme. Ne treba, kako je objasnio, da ceka referendum, nego da radi na sopstvenoj evropeizaciji. Referendum ce doci, a kada, to je stvar pravnickog tumacenja, a o tome je moguc i politicki dogovor, rekao je Djukanovic.

On je najavio da ce Vlada Crne Gore najkasnije za nedelju dana, formirati ranije dogovorenu komisiju koja bi ispitala ponasanje Ministarstva unutrasnjih poslova u aferi trafiking.

PODGORICA I MOSKVA ZA UNAPREDJENJE SARADNJE

PODGORICA, 17. marta (Tanjug) - Crnogorski predsednik Filip Vujanovic i zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Razov saglasili su se danas da postoji obostrani interes za unapredjenje saradnje Rusije i Crne Gore, posebno u oblasti investiranja i privatizacije crnogorske privrede.

Izrazavajuci uverenje da ce ponovni izbor Vladimira Putina za ruskog predsednika znaciti dalji doprinos razvoju tradicionalno dobrih odnosa Moskve i Podgorice, Vujanovic je istakao potrebu daljeg unapredjenja ekonomske saradnje, saopsteno je iz kabineta predsednika Crne Gore. U razgovoru su razmenjena i misljenja o funkcionisanju drzavne zajednice Srbija i Crna Gora, kao i ulozi i odnosu Crne Gore prema njoj, pise u saopstenju.

KRIVOKAPIC I RAZOV O EKONOMSKOM RAZVOJU CRNE GORE

PODGORICA, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapic istakao je danas u razgovoru u Podgorici sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Sergejom Razovim znacaj stabilne i demokratske Rusije za ukupne odnose u svetu.

Kako se navodi u saopstenju iz kabineta predsednika crnogorskog parlamenta, Krivokapic i Razov su razgovarali o mogucnostima Crne Gore da nastavi dalji razvoj kao mali i samostalni ekonomski i privredni sistem, kao i o pitanju na koji se nacin ona moze najbrze kretati prema evroatlanskim integracijama.

Krivokapic je ocenio da je ekonomski napredak i razvoj Crne Gore direktno vezan za definisanje njenog drzavnog statusa, cime ce se stvoriti uslovi da se odnosi Crne Gore i Srbije unaprede na realnim osnovama i po zajednickoj volji, dodaje se u saopstenju.

DJUKANOVIC PRIMIO SAHOVICA PRED ODLAZAK U ZENEVU

PODGORICA, 17. marta (Tanjug) - Crnogorski premijer Milo Djukanovic primio je danas novoimenovanog stalnog predstavnika Srbije i Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Zenevi ambasadora Dejana Sahovica, uoci njegovog odlaska na tu duznost.

Cestitajuci Sahovicu na izboru i pozelivsi mu uspeh u radu, Djukanovic je naglasio posvecenost Srbije i Crne Gore nacelima i ciljevima UN i istakao vaznost Misije u Zenevi za afirmaciju drzavne politike, saopstio je kabinet crnogorskog premijera.

SLOVENIJA CE PRUZITI POMOC CRNOGORSKOJ POLJOPRIVREDI

PODGORICA, 18. marta 2004. (Beta) Slovenija je spremna da Crnoj Gori pruzi tehnicku i strucnu pomoc u oblasti poljoprivrede, izjavio je crnogorski ministar poljoprivrede Milutin Simovic, koji boravi u poseti Sloveniji.

On je, u izjavi objavljenoj na sajtu Vlade Crne Gore, najavio da ce predstavnici Vlade Slovenije uskoro posetiti Crnu Goru i da ce tom prilikom biti potpisan Memorandum o razumevanju kojim ce biti definisani uslovi tehnicke i strucne pomoci.

"Verujem da ce to biti bespovratna i besplatna podrska Crnoj Gori", kazao je Simovic.

On je dodao da je potrebno sto pre nabaviti odredjenu poljoprivrednu mehanizacija za crnogorske proizvodjace kao i da je slovenacki ministar poljoprivrede Franc Put iskazao spremnost da Crnu Goru posete eksperti iz oblasti veterine i fitosanitarne kontrole.

Simovic je jos rekao da je s Putom razgovarao o razvoju poljoprivrede i procesu prikljucenja u EU, navodeci da vise od 45 odsto uslova koje Crna Gora treba da ispuni pripadaju sektoru poljoprivrede i zahtevaju donosenja mnogobrojnih zakonskih propisa.

Simovic je kazao da je taj proces Slovenija uspesno sprovela i da ce njeno iskustvo Crnoj Goru veoma koristiti.

NEMIRI NA KOSOVU

NAJMANJE 18 OSOBA POGINULO NA KOSOVU

PRISTINA, 18. marta 2004. (Beta) Najmanje 18 ljudi je poginulo u najgorem etnicki motivisanom sukobu na Kosovu otkako su NATO i UN preuzele kontrolu te pokrajine 1999. godine.

Tri osobe su ubijene nocas u Gnjilanu, a grupa kosovskih Albanaca pucala je na srpske kuce u Starom Grackom kod Lipljana, preneli su agenciji Beta srpski izvori sa Kosova.

Mestanin Gnjilana Ivan Todorovic rekao je Beti da je ubijen Boban Peric, a da su Slavoljub Dabic i njegova majka, cije ime nije mogao da navede, "pretuceni do smrti". "Sve srpske kuce u Gnjilanu su zapaljene", tvrdi Todorovic, dodajuci da je poslednja zgrada zapaljena oko ponoci.

U Starom Grackom, u opstini Lipljan, oko pola sata posle ponoci "jake snage Albanaca pucale su na srpske kuce", rekao je Beti mestanin tog sela Zoran Cirkovic. Albanci su, kako dodaje, dosli iz sela Veliki Alas. "Za sada nema povredjenih, a u selu se nalazi mali broj vojnika Kfora koje su, kako nam je receno, zatrazile pojacanje", kazao je Cirkovic.

Pleurat Sejdiu iz kosovskog ministarstva zdravlja izjavio je pristinskim medijima da je nocas poginulo 14 osoba sestoro u Kosovskoj Mitrovici, troje u Lipljanu, troje u Caglavici, jedna u Peci i jedna u Urosevcu, dok policija ima podatak o jos jednoj zrtvi.

Prema informacijama koje su stigle do 02.30, situacija je i dalje veoma napeta u Caglavici nadomak Pristine, gde su u okrsaju sa medjunarodnom policijom ubijene tri osobe, a ranjeno desetak ljudi.

Na samom ulazu u Caglavicu, u naletu vise hiljada Albanaca iz Pristine, zapaljeno je desetak srpskih kuca, a zene i deca iz tog sela evakuisani su u obliznje Laplje Selo i Gracanicu.

Osim sukoba Albanaca sa medjunarodnim vojnim snagama u Kosovskoj Mitrovici i u okolini Caglavice, zapaljene su i kuce u mestima naseljenim Srbima u svim kosovskim regionima.

Portparol UNMIK policije Derek Cepel ocenio je nocas da je nasilje na Kosovu ocigledno bilo unapred planirano, prenela je austrijska televizijska stanica ORF.

Savetnik sefa UNMIKa za povratak raseljenih Nenad Radosavljevic izjavio je da su Albanci kamenicama gadjali sediste UNMIKa u centru Pristine, u kome se nalazi i kabinet sefa Misije UN Harija Holkerija.

"Iz zgrade sedista UNMIKa su svi evakuisani", rekao je Nenad Radosavljevic, savetnik za povratak u kabinetu Harija Holkerija agenciji Beta. Jake snage UNMIKa i Kfora su odbile napad demonstranata i razbile okupljene Albance na manje grupe, koje su se dugo zadrzale na pristinskim ulicama.

Jedan medjunarodni policajac je ranjen u zgradi YU programa u Pristini, prilikom evakuisanja grupe Srba koji zive u tom delu grada. To je agenciji Beta rekao Dragan Stolic, jedan od Srba koji je nocas napustio zgradu YU programa.

Policajac UN je, kako dodaje Stolic, ranjen hicima iz vatrenog oruzja iz susedne zgrade u kojoj zive Albanci. Pored Srba iz zgrade YU programa evakuisani su i medjunarodni sluzbenici koji su u toj zgradi stanovali.

Cetvoro Srba je veceras ubijeno u Lipljanu, javio je izvestac Bete iz centralnog Kosova, pozivajuci se na izvore iz lokalne policijske sluzbe. Albanci su upadali u kuce preostalih Srba i podmetali vatru, a vojnici Kfora su nastojali da evakuisu preostale Srbe. Medjunarodne vlasti jos nisu potvrdile tu informaciju.

Jedan Srbin je ubijen a drugi je tesko ranjen u sredu uvece u selu Drajcici u opstini Prizren u Sredackoj zupi, potvrdjeno je Beti iz vise zvanicnih srpskih izvora.

Vise pravoslavnih objekata i hramova u Prizrenu i na sirem podrucju grada su zapaljeni, javio je dopisnik Bete iz tog grada.

Pored Bogorodice Ljeviske (14. vek), medju zapaljenim pravoslavnim objektima u Prizrenu su Bogoslovija, cije je zdanje obnovljeno pre 15ak godina, zatim Saborna crkva Svetog Djordja u centru grada, sediste Raskoprizrenske episkopije, Manastir svetih Arhangela i Crkva svetog Spasa. Sabornu Crkvu svetog Djordja i Crkvu svetog Spasa obezbedjivali su nemacki pripadnici Kfora.

Jedna kuca u selu Kisnici kod Gracanice zapaljena je, a porodicu koja je tu zivela evakuisali su srpski pripadnici Kosovske policijske sluzbe, javio je izvestac Bete iz Gracanice.

Prethodno je 20ak porodica koje jos zive u Kisnici evakuisano u Gracanicu, a srpski izvori su naveli da je u to vreme vidjena i grupa od 200 naoruzanih Albanaca u pokretu prema Kisnici.

Uz to, obe crkve u Kosovu Polju su zapaljene, rekli su izvestacu Bete izvori iz Kosovske policijske sluzbe. Pored pucnjave iz pravca Pristine, u Gracanici su odjekivali i pucnji iz pravca naselja Ajvalije, navodi dopisnik Bete. Vojnici Kfora helikopterima su pokusavali da ustanove odakle se puca ispaljujuci svetlece rakete da bi olaksali evakuaciju povredjenih vojnika.

U Kosovskoj Mitrovici je od sinoc od 19 sati na snazi policijski cas, rekao je Beti Derek Cepel. Izvestac agencije Beta navodi da je nakon danasnjih nereda u Mitrovici situacija mirna, ali i dalje napeta.

Derek Cepel je Beti situaciju u Kosovskoj Mitrovici opisao kao "mnogo mirniju" jer je "vecina ucesnika demonstracija otisla kuci". "Ne mozemo reci da je mirno, ali mozemo da kazemo da nivo nasilja stagnira", rekao je portparol.

U okolini mosta preko Ibra, koji Kosovsku Mitrovicu deli na severni, srpski i juzni, albanski deo grada, kasno nocas nije bilo okupljenog sveta. Na mostu i oko njega nalaze se jake snage Kfora i policije UNMIKa, naveo je Betin dopisnik. Policajci i vojnici u punoj ratnoj opremi sa pancirima nalaze se i na svakoj raskrsnici u mesovitom naselju Bosnjacka mahala u severnom delu Mitrovice.

U jucerasnjim sukobima povredjeno je, prema zvanicnim informacijama, najmanje 13 vojnika Kfora, a izvestac Bete iz Caglavice je javio da je desetak pripadnika medjunarodnih vojnih snaga izvuceno sa mesta sukoba medjunarodnih snaga i kosovskih Albanaca na Veterniku.

Policija UN je dobila informacije da su neredi izbili i u Urosevcu, gde su zapaljene srpske kuce, ali jos nema podataka o razmerama unistavanja.

"Svi raspolozivi vojnici i policajci su na duznosti, kao i pripadnici Kosovske policijske sluzbe, povukli smo cak i obezbedjenje iz naseg sedista da pomogne", kazao je Cepel.

Izvestac agencije Beta iz Kosovske Mitrovice javio je da ranjene i povredjene ljude i dalje dovoze u mitrovacku bolnicu. Iz sela Slatina kod Vucitrna dovedena su dvojica Srba sa tezim povredama glave. I u tom selu je nekoliko kuca zapaljeno, a stanovnici iseljeni.

U Pristini se nezvanicno saznaje da je jedna osoba poginula i u obliznjem Kosovu Polju, gde su, prema srpskim izvorima, Albanci zapalili Dom zdravlja i skolu koju pohadjaju srpska deca.

U Urosevcu su petnaestak grckih vojnika i komandant grckog odreda Kfora veceras uspeli da se povuku iz crkve Svetog Urosa, gde su ih bili opkolili i blokirali kosovski Albanci, javila je drzavna grcka televizijska stanica NET.

Dvoje starijih Srba pretuceno je u Orahovcu, a lokalna posta u srpskom delu grada je demolirana, preneli su Beti srpski izvori iz zapadnog dela Kosova.

Vece grupe Albanaca okruzile su i zgradu Crkve u Djakovici u kojoj se nalazilo pet zena. Stanove u kojima zive Srbi okupljeni Albanci gadjali su kamenicama, a na terasu jednog Srbina bacen je Molotovljev koktel, preneli su Betini izvori.

Vise hiljada Albanaca pokusavalo je u sredu u tri navrata da upadne u selo Silovo, na dva kilometra od Gnjilana, ali su ih sprecile jake snage Kfora.

NOC NA SEVERU KOSOVA PROTEKLA NAPETO, ALI MIRNO

KOSOVSKA MITROVICA, 18. marta 2004. (Beta) Noc je severu Kosova i Metohije protekla mirno, ali je situacija i dalje napeta. Nije bilo incidenata ni u gradu ni u prigradskim naseljima, rekao je Beti zamenik konmandira severne policijske stanice UNMIK u Mitrovici Beri Linc.

Prema njegovim saznanjima, policijski cas je postovan u svim sredinama gde je od sinoc uveden, a to su delovi grada u kojima zivi ili mesovito stanovnistvo ili Albanci.

Do kasno u noc u severnom delu Kosovske Mitrovice, gradjani su bili na ulicama, oni najuporniji motrili su na glavni most na Ibru, a u selima i prigradskim naseljima Srbi su se ogranizovali i cuvali straze, kako bi sprecili eventualni napad albanskih ekstremista.

U kosovskomitrovackoj bolnici povredjeni se oporavljaju, a tokom noci nije bilo novih prijema, rekao je zamenik direktora Marko Jaksic.

BORBENA VOZILA I VOJNICI KFORA BLOKIRAJU MOST NA IBRU

KOSOVSKA MITROVICA, 18.marta (Tanjug) - Vise od deset borbenih vozila Kfora postavljeno je jutros u 8,15 casova sa obe strane glavnog mosta na Ibru, koji deli severni od juznog dela Kosovske Mitrovice. Oko glavnog mosta na Ibru specijalne jedinice francuskog Kfora razapinju bodljikavu zicu, a u blizini tog mosta stacionirano je oko pedesetak vojnika Kfora sa slemovima, pancirima i stitovima.

Veliki broj borbenih vozila Kfora nalazi se i u naselju Bosnjacka mahala, u severnom delu gradu, gde zive i Srbi i Albanci. Albanski mediji na Kosovu i Metohiji jutros najavljaju da ce demonstrancije Albanaca biti danas nastavljene

MAROVIC: UCINICEMO SVE DA ZAUSTAVIMO NASILJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marovic izjavio je veceras da drzavni organi cine sve da zaustave nasilje koje je pocelo na Kosovu i Metohiji.

"Cinimo to politickim i diplomatskim sredstvima veoma energicno i veoma odlucno" rekao je Marovic Televiziji BK, pre sednice Vrhovnog saveta odbrane.

On je dodao da je danas imao nekoliko kontakata sa predstavnicima UN, ukljucujuci i sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom, od kojih je zatrazio zakazivanje sednice Saveta bezbednosti UN.

Sednica je nakon toga zakazana za sutra.

Marovic je podsetio i da su svi clanovi Saveta ministara, pre svega ministri spoljnih poslova i odbrane angazovani da predstavnicima medjunarodne zajednice "ukazu na sav problem novog talasa nasilja".

On je ocenio da taj talas "lici na opasnost definistivnog nastojanja da se etnickim ciscenjem ucini poslednji korak pred neku eventualno drugu politicku raspravu o definitivnom statusu Kosova".

"U svim tim kontaktima mi smo dobili uveravanja i garancije da ce predstavnici UN, Nato i snage Kfora uciniti sve sto je u njihovoj moci kako bi se taj talas nasilja, koji preti da izmekne kontroli zaustavio", rekao je Marovic.

Podrske takvom politickom zalaganju SCG, kako je rekao, dolaze i iz EU.

Marovic je naglasio da je i sednica VSO zakazana zbog opasnosti situacije u kojoj se zemlja nalazi i "opasnosti eskalacije terorizma"

"Mi cemo uciniti sve da diplomatskim sredstviam u okviru medjunarodnih obaveza na svoju stranu dobijemo sve one ljude narode i institucije koji se u svetu bore protiv nasilja i terorizma" , rekao je Marovic.

"Ovo nije trenutak da stvaramo ratnu atmosferu, da pozivamo na rat, ali jeste da svim politickim i diplomatskim sredtvima u okviru institucija medjunarodne zajednice pokazemo da covecanstvo moze da se na svakoj tacci ove zemljine lopte odbrani od nasilja i ataka na ljudkse slobode i prava na zivot", rekao je Marovic.

MAROVIC: UN DA UCINI SVE ZA ZAUSTAVLJANJE NASILJA NA KIM

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marovic zatrazio je danas od generalnog sekretara UN Kofija Anana da misije UN na Kosovu ucine sve za zaustavljanje nasilja i obezbedjenje potpune zastite nealbanskog stanovnistva u pokrajini.

Kako je saopsteno iz njegovog kabineta, predsednik SCG u telefonskom razgovoru povodom eskalacije nasilja na Kosovu apelovao je na Anana da medjunarodne misije na Kosovu ucine sve za normalizaciju stanja.

Anan je, kako se navodi u saopstenju, Marovicu preneo uveravanja da su se misije UN "maksimalno angazovale na zaustavljanju nasilja" na Kosovu, kao i da su svi predstavnici UN "posveceni uspostavljanju reda i zastiti ljudi i njihove imovine".

Generalni sekretar UN kazao je i da je povodom danasnje eskalacije nasilja "u stalnom kontaktu" sa sefom UNMIKa Harijem Holkerijem.

VSO: MEDJUNARODNE MISIJE DA ZASTITE SRBE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Vrhovni savet odbrane Srbije i Crne Gore pozvao je veceras UNMIK, Kfor i druge medjunarodne institucije da obezbede zastitu zivota Srba i Crnogoraca i njihove imovine na Kosovu i Metohiji.

VSO je na vecerasnjoj vanrednoj sednici zatrazio od medjunarodne zajednice da izvrsi i druge obaveze preuzete Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Savet je naveo da sa velikom zabrinutoscu prati eskalaciju organizovanog nasilja na Kosovu i da podrzava kontakte organa SCG, Vlade Srbije i Vojske SCG sa relevantnim medjunarodnim institucijama.

VSO "izrazava spremnost da se Vojska SCG angazuje u pomoci medjunarodnim snagama na stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji u okviru Rezolucije 1244, a u sklopu misije Kfora i UNMIKa".

VSO je obavezao nacelnika Generalstaba VSCG da prati situaciju i da Savetu predlaze preduzimanje drugih mera primerenih situaciji.

Na sednici VSO, koja je pocela nesto posle ponoci, bili su clanovi Saveta Svetozar Marovic, Filip Vujanovic i Predrag Markovic.

U radu sednice ucestvovali su i predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica, ministar odbrane SCG Boris Tadic, zamenik ministra odbrane Vukasin Maras i nacelnik Generalstaba general Branko Krga.

GORAN SVILANOVIC SA AMBASADORIMA UN I KONTAKT GRUPE

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanovic preneo je veceras ambasadorima zemalja stalnih clanica Saveta bezbednosti UN (SB UN) i Kontakt grupe da SCG zahteva hitnu sednicu SB UN i odlucnu akciju medjunarodne zajednice na smirivanju nemira i tenzija na Kosovu i Metohiji.

Svilanovic je, zajedno sa predsednikom Koordinacionog centra za Kosovo Nebojsom Covicem, veceras odrzao sastanak sa ambasadorima tih drzava povodom tragicnih incidenata na Kosovu i Metohiji, i upoznao ih sa zakljuccima Odbora za bezbednost i Odbora za Kosovo i Metohiju Skupstine Srbije, kao i sa zakljucima Vlade Srbije.

Ministar spoljnih poslova SCG u razgovoru sa ambasadorima je zatrazio akciju medjunarodne zajednice koja bi garantovala bezbednost Srba i ostalih stanovnika na Kosovu i Metohiji, saopsteno je iz resornog ministarstva.

On je izneo i zahtev da medjunarodna zajednica kreira nova institucionalna resenja, koja bi omogucila teritorijalnu autonomiju Srba unutar Kosova i Metohije i zastitila njihova prava.

Ministar Svilanovic zatrazio je i garancije za bezbednost Srba i upozorio NATO i UN da se moraju suociti sa svojom odgovornoscu za stanje u pokrajini.

On je ambasadorima rekao i da se "gotovo sve srpske enklave na Kosovu i Metohiji nalaze danas u okruzenju ekstremista iz redova kosovskih Albanaca, koji svojim akcijama pokusavaju da prekinu razgovore izmedju Beograda i Pristine, da zaustave hapsenja svojih sunarodnika optuzenih za ratne zlocine u pokrajini".

Dodao je da su te akcije sracunate na zastrasivanje medjunarodne zajednice i njenih predstavnika UNMIK i Kfora.

Sve te zahteve Svilanovic je izneo i generalnom sekretaru NATO, Jap de Hup Sheferu u vecerasnjem telefonskom razgovoru, saopsteno je iz ministarstva.

Generalni sekretar NATO je, kako je navedeno, osudio nasilje i zatrazio od obe etnicke zajednice da obustave sve proteste i svako nasilje.

Shefer je, kako je navedeno, izrazio spremnost 17.500 pripadnika Kfora da razdvoje Srbe i Albance i da ponovo uspostave mir i bezbednost za sve stanovnike Kosova i Metohije.

PREDSTAVNIK SCG RAZGOVARAO SA ANANOVIM POMOCNIKOM O KOSOVU

NJUJORK/BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Pomocnik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Zeljko Perovic preneo je danas u Njujorku pomocniku generalnog sekretara UN za mirovne operacije Hediju Anabiju zabrinutost za bezbednost srpske zajednice na Kosovu.

Savet bezbednosti UN ce sutra pre podne (po njujorskom vremenu) odrzati zatvorenu sednicu na kojoj ce, izmedju ostalog, biti reci i o stanju na Kosovu.

Perovic je agenciji Beta rekao da je u razgovoru sa Anabijem najostrije osudio danasnje nasilje na Kosovu i da je izrazio zaljenje zbog zrtava "na obe strane".

"Ponovili smo jos jednom da Srbija i Crna Gora u potpunosti podrzavaju Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, ali pre svega smo preneli zabrinutost za bezbednost srpske nacionalne zajednice", kazao je Perovic.

Pomocnik sefa diplomatije SCG rekao je da je "interes SCG da se nasilje sto pre zaustavi ukljucivanjem medjunarodne zajednice na najefikasniji nacin".

"Izrazili smo takodje cudjenje zbog zakasnjenja Kfora i UNMIKa", kazao je Perovic i objasnio da ima informacije da su pripadnici medjunarodnih snaga sa pola sata zakasnjenja stigli u Caglavicu, gde je "nekoliko hiljada naoruzanih Albanaca" opkolilo "nekoliko desetina gradjana srpske nacionalnosti".

"Anabi je rekao da potpuno razume situaciju, slozio se sa nasom zabrinutoscu i informisao nas da je u stalnoj vezi sa (sefom UNMIKa) gospodinom (Harijem) Holkerijem, odnosno da je za sutra zakazana zatvorena sednica Saveta bezbednosti", kazao je Perovic.

Hedi Anabi nije mogao da kaze da li se ocekuje da Savet bezbednosti reaguje predsednickim saopstenjem, ali da ce u svakomk slucaju biti izdato saopstenje za stampu.

"Srbija i Crna Gora zele da se stvari sto pre srede i da se situacija smiri, jer ovakva desavanja samo idu u prilog ekstremistima i teroristima i daju im pozitivnu poruku", kazao je Perovic.

LJAJIC: NEUSPEH MISIJE, ALBANCI ZELE ETNICKI CISTO KOSOVO

BEOGRAD, 18. marta (Tanjug) - Ministar Srbije i Crne Gore za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajic izjavio je jutros Tanjugu da su dogadjaji na Kosovu i Metohiji jasan dokaz neuspeha medjunarodne misije i da se pokazalo da Albanci zele ne samo nezavisno, vec i etnicki cisto Kosovo. "Dakle, postalo je jasno da Albanci zele ne samo nezavisno, vec i etnicki cisto Kosovo i da medjunarodna zajednica mora da promeni svoju dosadasnju politiku i svoj politicki cilj kada je u pitanju status Kosova", rekao je on.

Ljajic je podsetio da vec duze govori da misija nije ispunila ocekivanja, a da je juce definitivno njena uloga demistifikovana. "Nesumnjivo da je najveca odgovornost za sve ovo sto se dogadja na njima, jer oni prakticno vrse najveci deo vlasti na Kosovu", naglasio je on i izrazio uverenje da je "danas definitivno pokopana ideja, ako je ikada i postojala, o multietnickom Kosovu i postala najobicnija 'arhivska fraza'".

Ministar je, medjutim, upozorio da "umesto da medjunarodna javnost bude upoznata sa ovim sto se dogadjalo na Kosovu, da se upozna sa tragedijom i stradanjem neduznih ljudi na Kosovu, neko se potrudio da da autogol spaljujuci dzamije u Nisu i Beogradu". "Ako neko misli da time stiti srpske interese, treba da zna da je ucinio najvecu stetu upravo tim interesima", rekao je Ljajic.

"Dzamije kao bozje kuce ne mogu biti krive za ono sto se dogadja danas na Kosovu. Muslimani u Srbiji ne mogu biti krivi za ono sto se dogadja na Kosovu. Ovim je napravljena ogromna politicka steta i umesto da slike sa Kosova obidju ceo svet, sada ce svet nazalost obilaziti slike zapaljenih dzamija". Ljajic je pozvao sve na smirivanje strasti, da se hladne glave reaguje i, bez obzira na slozenost situacije, upucuju poruke koje vode ka stabilizaciji prilika na Kosovu i u Srbiji.

KOSTUNICA: TRAZICEMO HITNU SEDNICU SAVETA BEZBEDNOSTI UN

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Vlasti u Beogradu zatrazice hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom danasnjih sukoba na Kosovu, izjavio je nakon danasnje vanredne sednice srpske vlade premijer Vojislav Kostunica.

On je rekao da je danas, u sklopu mera za zaustavljanje nasilja na Kosovu, dva puta razgovarao sa sefom UNMIKa Harijem Holkerijem od koga je zatrazio da "medjunarodne snage izvrse svoju duznost i odbrane napadnuto stanovnistvo".

"Snage UNMIKa nisu na Kosovu da bi se starale o svojoj bezbednosti, vec o bezbednosti stanovnistva, a pogotovo nealbanskog koje je ugrozeno", ocenio je Kostunica, dodajuci da je na vecerasnjoj sednici dogovoreno i da nacelnik Generalstaba Vojske SCG Branko Krga nastavi kontakte sa komandantom Kfora Holgerom Kamerhofom.

Kostunica je naveo i da ce na sutrasnjem sastanku Vrhovnog saveta odbrane biti reci o preduzimanju "drugih odgovarajucih mera bezbednosti i zastite" i dodao da su "snage bezbednosti spremne na svaku vrstu saradnje sa medjunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji u cilju postizanja mira".

"Vlada Srbije ocekuje da ce danasnji dogadjaji na Kosovu i Metohiji uveriti medjunarodne cinioce da se bezbednost za srpsku zajednicu u pokrajini ne moze ostvariti bez novih, drugacijih, institucionalnih resenja u zastiti njenih prava", kazao je srpski premijer.

On je naglasio i da je "ocigledno da su ona resenja koja su u opticaju, koja se ponavljaju i na kojima se insistira i uporno se obrazlazu... pala na ispitu" i da su potrebna "neka druga resenja i neke druge mere zastite srpske zajednice u pokrajini".

Kostunica je istakao da "srpska zajednica u pokrajini mora imati ne samo prava nego, u sklopu toga, i autonoman prostor na kojem ce ta prava stititi i osecati se bezbedno".

Upitan sta podrazumeva pod novim institucionalnim resenjima, on je rekao da misli na "razlicite oblike decentralizacije vlasti na Kosovu i Metohiji, dakle, jedne vrste autonomije za Srbe i nealbance na Kosovu u okviru autonomije Kosova u sastavu Srbije i Crne Gore".

"Te mere su, kao sto znate, i kantonizacija i decentralizacija vlasti uopste, i stvaranje entiteta", precizirao je Kostunica, istakavsi da danasnji sukobi na Kosovu pokazuju da je "teritorijalna autonomija za Srbe nesto sto im moze obezbediti sigurnost, posto se pokazalo da to nije u stanju da ucini Kfor".

Na sednici vlade je, prema njegovim recima, zakljuceno da sukobi na Kosovu i Metohiji "pokazuju pravu prirodu albanskog separatizma, njegov nasilni i teroristicki karakter", a danasnji sukobi su karakteristicni po tome sto je "njima zahvaceno, ocigledno organizovano, celo ili veliki deo Kosova i Metohije".

Kostunica je podsetio da "ni medjunarodna zajednica, ni Srbija nemaju direktan pristup Kosovu i Metohiji" i dodao da samim tim nemaju "ni potpunu ni pravu priliku da direktno brane napadnuto stanovnistvo i njegovu imovinu".

Vanrednoj sednici srpske vlade prisustvovali su ministri drzavne zajednice Boris Tadic, Rasim Ljajic, Goran Svilanovic, nacelnik Generalstaba VSCG Branko Krga, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic i predstavnici Bezbedonosnoinformativne agencije.

Upitan da li su povecane mere bezbednosti na administrativnoj granici izmedju Srbije i Kosova, Kostunica je odgovorio odrecno.

"Jedinice Vojske SCG i MUPa Srbije se ne nalaze duz administrativne granice. Sve druge mere bezbednosti su preduzete. Radi se o jednoj informaciji, ili bolje receno dezinformaciji koja se siri, ocigledno u nastojanju da se prilike na Kosovu dalje radikalizuju i da se da prostora delovanju albanskih ekstremista".

On je pozvao gradjanu da ukazu "opste poverenje u ovim teskim trenucima".

SAVET BEZBEDNOSTI DANAS O KOSOVU

NJUJORK, 18. marta 2004. Savet bezbednosti UN danas posle podne (po sredoevropskom vremenu) odrzace zatvorenu sednicu na kojoj ce biti reci i o stanju na Kosovu.

Srpski premijer Vojislav Kostunica izjavio je juce nakon vanredne sednice vlade da ce vlasti u Beogradu zatraziti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN povodom sukoba na Kosovu.

Predsednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marovic zatrazio je u sredu od generalnog sekretara UN Kofija Anana da misije UN na Kosovu ucine sve u cilju zaustavljanje nasilja i obezbedjenja potpune zastite nealbanskog stanovnistva u pokrajini.

Najmanje 18 ljudi poginulo je juce u najgorem etnicki motivisanom sukobu na Kosovu otkako su NATO i UN preuzele kontrolu nad tom pokrajinom 1999. godine.

Vrhovni savet odbrane odrzao je u sredu oko ponoci sednicu sa koje je pozvao UNMIK, Kfor i druge medjunarodne institucije da obezbede zastitu zivota Srba i Crnogoraca i njihove imovine na Kosovu i Metohiji.

Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic rekao je nocas, nakon sednice Vrhovnog saveta odbrane, da su jedinice Vojske SCG spremne da, postujuci Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i uz dogovor sa Kforom, ucestvuju u zastiti Srba na Kosovu.

TADIC: DOGADJAJI NA KOSOVU SU ORGANIZOVANI TERORIZAM

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic ocenio je veceras da su dogadjaji na Kosovu "organizovani terorizam" koji se vodi protiv gradjana srpske nacionalnosti" koji zive u pokrajini.

Posle sastanka predstavnika ministarstava odbrane SCG i unutrasnjih poslova Srbije, na kojoj je situacija na Kosovu anlizirana iz obavestajnog ugla, Tadic je agenciji Beta rekao da ce takva poruka drzavne zajednice biti upucena i na sutrasnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

"Danasnja akcija Albanaca osmisljena je sa ciljem eskalacije terorizma i rasizma, kako bi se do kraja unistio jedan narod koji na tom prostoru zivi vekovima", rekao je Tadic.

On je dodao da su predstavnici Vojske SCG zbog dogadjaja na Kosovu "u stalnoj komunikaciji" sa predstavnicima Kfora i NATOa.

Dodao je da ce stanje na Kosovu biti razmotreno "iz svih uglova" i na vecerasnjoj sednici Vrhovnog saveta odbrane.

On je ponovio i da ce biti nastavljena intenzivna medjunarodna aktivnost, za koju je rekao, da "trenutno ne pomaze u dovoljnoj meri".

"Spoljnopolitcki i bezbednosno smo u veoma teskom polozaju, prema Rezoluciji 1244, nase trupe mogu biti poslate samo po odobrenju komandanta Kfora, a ako se ona prekrsi nesagledivo je kakve bi bile posledice po gradjane Srbije i Crne Gore", rekao je Tadic.

On je dodao da se moraju razviti sve metode zastite gradjana na Kosovu i naglasio da je izmedju ministarstva odbrane i MUPa prisutan visok nivo kooperacije i da zajedno cine apsolutno sve da zastite vojnike i pripadnike MUPa, kao i gradjane u opstinama na jugu Srbije.

On je rekao da albanska strana koristi "nekoliko efikasnih metoda", jer se citavog dana vodi medijski rat, te da je "vec imala nekoliko inicijativa poput tvrdnji da se Vojska SCG pokrenula, da dotura oruzje" na Kosovo i da su za sukobe na Kosovu odgovorni Srbi.

"Sve je ovo netacno, i sa ciljem da se u medjunarodnoj javnosti oteza nas polozaj", rekao je Tadic.

On je naglasio da je na VSO da donese odluku o daljim merama u vojsci, a na vladi o ponasanju MUPa u ovim okolnostima.

Tadic je istakao i da situacija na Kosovu nije prilika za nadmetanje politickih stranaka oko toga ko je veci patriota, vec je "trenutak koji zahteva najvisi nivo politicke zrelosti kako bi se zastitili nacionalni interesi SCG".

TADIC: SPREMNI SMO DA ZASTITIMO NASE GRADJANE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic rekao je nocas da su jedinice Vojske SCG spremne da, postujuci Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i uz dogovor sa Kforom, ucestvuju u zastiti Srba na Kosovu.

Tadic je agenciji Beta posle sastanka Vrhovnog saveta odbrane kazao da postoji mogucnost da i sam Savet bezbednosti donese odluku o modalitetima angazovanja Vojske SCG zbog novonastalih okolnosti na Kosovu.

"Mi smo iskazali spremnost da ucestvujemo u zastiti nasih gradjana, uz postovanje medjunarodnih obaveza", rekao je ministar odbrane SCG.

On je naglasio da vlasti SCG ne smeju da deluju samoinicijativno i krse medjunarodne sporazume jer bi to imalo nesagledive posledice po SCG.

Tadic nije mogao da kaze kakav odgovor ocekuje iz medjunarodne zajednice, ali je kazao da se nada da ce on stici sto pre.

Ministar odbrane SCG je kazao da je VSO informisan o neredima u Beogradu gde su demonstranti demolirali Bajrakli dzamiju i napali zgradu ambasade SAD.

Tadic je kazao da takvi incidenti nece doneti nista dobro Srbiji, vec ce kroz strane medije uloga Srba biti izjednacena sa ulogom "albanskih vandala" na Kosovu.

On je dodao da se oko 2.30 sati razgovarao telefonom sa glavnokomandujucim snaga NATO za juznu Evropu admiralom Gregorijem DZonsonom koji mu je pruzio uveravanja da se situacija na Kosovu smiruje.

Ministar odbrane SCG dodao je da ista saznanja imaju i domace bezbednosne strukture.

Prema njegovim recima, to ne znaci da ce organi SCG prestati sa aktivnostima.

Tadic je kazao da se vrsi stalni nadzor situacije na Kosovu, kao i desavanja u Kopnenoj zoni bezbednosti gde je trenutno mirno.

Vrhovni savet odbrane pozvao je veceras UNMIK, Kfor i druge medjunarodne institucije da obezbede zastitu zivota Srba i Crnogoraca i njihove imovine na Kosovu i Metohiji.

VSO "izrazava spremnost da se Vojska SCG angazuje u pomoci medjunarodnim snagama na stabilizaciji situacije na Kosovu i Metohiji u okviru Rezolucije 1244, a u sklopu misije Kfora i UNMIKa", navodi se u saopstenju sa vanredne sednice VSO.

COVIC: DANASNJI NAPADI NA SRBE LICE NA KRISTALNU NOC

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojsa Covic porucio je kosovskim Srbima da se dobro organizuju veceras kako bi izbegli pogrom u Pokrajini.

Covic je za televiziju "Pink" kazao da mu danasnji napadi na Srbe na Kosovu lice na "kristalnu noc".

On je ocenio da Kfor i UNMIK negde ne mogu, ali negde i ne zele da zastite kosovske Srbe.

Sef Koordinacionog centra kazao je da nisu istinite izjave lidera kosovskih Albanaca da je na Kosovu rec o spontanoj narodnoj pobuni, koju niko ne moze da kontrolise.

On je, takodje, kritikovao sefa UNMIKa Harija Holkerija zbog poziva gradjanima Kosova da se vrate kucama i puste pripadnike medjunarodnih misija da obave svoj posao.

Covic je upitao da li ce se Holkeri sa Srbima vratiti u njihove kuce koje su zapaljene tokom danasnjih sukoba.

SPO: MEDJUNARODNE SNAGE DA UVEDU VANREDNO STANJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Srpski pokret obnove (SPO) zatrazio je danas od medjunarodnih snaga na Kosovu da na svim teritorijama na kojima su Srbi napadnuti od Albanaca zavedu vanredno stanje.

U saopstenju SPO je ocenio i da su danasnji sukobi, u kojima je do sada poginulo najmanje pet osoba, a dvesta povredjeno, posledica dosadasnjih neadekvatnih poteza medjunarodnih snaga, koje "zmure pred masovnim zlocinima albanskih terorista nad Srbima".

"Ovo je prelomni trenutak da svet izabere: ili je za podrsku etnickom ciscenju Srba sa njihove istorijske teritorije ili je za demokratski projekat kantonizacije Kosova, koji je najvisi stepen jednake lokalne autonomije i za Albance i za Srbe, za njihova jednaka prava, pomirenje i zajednicku buducnost u drzavnim okvirima Srbije", kaze se u saopstenju.

SPO istice da "od izbora sveta zavisi i kakav ce biti odgovor Srba i Srbije, danas i ubuduce".

NAJMANJE NEKOLIKO DESETINA LJUDI POVREDJENO U NEREDIMA U SRBIJI

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Neredi u vise gradova u Srbiji, u koje su prerasle demonstracije protiv nasilja na Kosovu, okoncani su jutros posle tri sata, a u sukobima izmedju policije i demonstranata povredjeno je nekoliko desetina ljudi.

Nenasilni protesti zbog jucerasnje eskalacije sukoba na Kosovu, poceli su u Beogradu oko 19 sati. Broj demonstranata stalno je rastao, a najvise ih je bilo ispred zgrade Vlade Srbije, kada se u jednom trenutku okupilo oko 10.000 ljudi.

Demonstranti su posle 22 sata na vise mesta u gradu nastavili proteste i blokade saobracaja, a najzesci sukobi sa policijom izbili su u Beogradu, u neposrednoj blizini Bajrakli dzamije i Ambasade SAD.

Ucesnici protesta, medju kojima je bilo najvise onih sa obelezjima fudbalskih klubova, demolirali su oko ponoci Bajrakli dzamiju i zapalili deo objekata i parkiranih automobila oko nje, a nekoliko sati kasnije pokusali da demoliraju i americku ambasadu.

Demonstrante ispred dzamije pokusao je da spreci mitropolit crnogorskoprimorski Amfilohije, moleci ih da ne cine veliki zlocin, ali su ga oni vredjali nebiranim recima.

Policija je sat posle ponoci uspela da potisne demonstrante od dzamije i omoguci pristup vatrogascima koji su nesto posle dva sata lokalizovali pozar na objektima oko dzamije.

Neredi su se potom preneli ispred americke ambasade gde su demonstranti u jednom trenutku uspeli da probiju policijski kordon. U nekoliko navrata doslo je i do tuce medju demonstrantima, od kojih su neki bili alkoholisani.

Policija je, uz upotrebu suzavca i sok bombi, uspela da potisne masu i kordonima zastiti zgradu americke ambasade.

Neredi su trajali gotovo dva sata, a oko 3.45 su jake policijske snage uspele da rasteraju i poslednje demonstrante koji su ih gadjali kamenjem i flasama i prevrtali kontejnere.

Incidenata je bilo na vise mesta u Beogradu, pa je tako polupano i staklo na restoranu Mekdonalds na Terazijama i jedna poslasticarnica na Zelenom vencu.

Policija je najavila da ce se o broju uhapsenih i povredjenih u neredima saopstenjem oglasiti posle osam sati ujutro. Ministar policije Dragan Jocic upozorio je da policija vise nece tolerisati nerede.

Ulicni neredi zapoceli su u Nisu, gde su demonstranti spalili dzamiju, cije se minare kasnije srusilo. Pojedini demonstranti su se i fotografisali ispred dzamije u plamenu.

Demonstranti u Novom Sadu polupali su stakla na sedistu Islamske verske zajednice i skinuli zastavu Vojvodine sa zgrade pokrajinskog Izvrsnog veca.

Oni su krenuli ka novosadskom naselju u kome zivi predsednik Skupstine Vojvodine Nenad Canak, vicuci: "Idemo kod Canka" i "Canak, ustaso".

Policija je uspela da rastera demonstrante nakon sto su oni pokusali da udju u naselje Adice, u kome zivi i nesrpski zivalj, iseljen sa Kosova.

Mirnih demonstracija bilo je u Jagodini, Leskovcu, Boru i Cacku gde su gradjani, mirno protestujuci blokirali autoput BeogradNis, odnosno Ibarsku magistralu.

Inicijativni odbor gradjana koji protestuju u Beogradu najavio je da ce proteste nastaviti danas u 12 sati ispred zgrade Vlade Srbije.

Rec je o gradjanima koji su se medju prvima okupili ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova SCG i koji su sugradjane sve vreme pozivali da u protestima ostanu mirni i nenasilni.

U NEREDIMA U BEOGRADU POVREDJENO NEKOLIKO FOTOREPORTERA I NOVINARA

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Najmanje pet fotoreportera i jedan novinar povredjeni su tokom nocasnjih nereda u Beogradu, do kojih je doslo posle eskalacije sukoba na Kosovu.

U incidentima na vise mesta u centru grada povredjeni su fotoreporteri "Vecernjih novosti" Dragan Milovanovic i Zeljko Knezevic i fotoreporteri agencije Fonet Imre Sabo i Pavle Prodanovic.

Agenciji Beta ranije veceras u Urgentnom centru receno je da je u tu instituciju primljen i lakse povredjeni fotoreporter Tanjuga, cije ime nije navedeno, a oko tri sata posle ponoci u Urgentnom centru kazali su i da je, u medjuvremenu, primljen jos jedan povredjeni novinar, cije ime takodje nisu naveli.

Fotoreporter Tanjuga, kako je receno u Urgentnom centru, otpusten je iz bolnice posle saniranja lakse povrede, dok je novinar, koji je povredjen u Ulici kralja Petra, zbog povrede glave prebacen na neurohirurgiju.

Fotoreportera "Novosti" Milovanovica, koji je zadobio povrede glave, napala je grupa demonstranata na uglu ulica Kosovske i Takovske, a Knezevicu su demonstranti ispred Bajrakli dzamije naneli povrede u predelu glave i polomili mu svu opremu.

Demonstranti, koji su tokom noci demolirali Bajrakli dzamiju, kamenovali ambasadu SAD, razbili stakla na zgradi restorana "Mekdonalds" na Terazijama i unistili najmanje deset automobila, napadali su i izvestace drugih medija.

Mediji ciji su fotoreporteri povredjeni ostro su protestovali i zatrazili od vlasti da odlucno sprece nasrtaje na novinare i otkriju i kazne vinovnike.

DJUKANOVIC: U CRNOJ GORI DANAS I VECERAS BEZ INCIDENATA

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) - Predsednik Vlade Crne Gore Milo Djukanovic izjavio je da u toj republici danas i veceras nije bilo nikakvih incidenata vezanih za sukobe na Kosovu i Metohiji, ali da su, zbog dogadjaja na Kosmetu i u nekim gradovima u Srbiji, pojacane mere bezbednosti.

Komentarisuci sukobe na Kosovu i Metohiji, Djukanovic je istakao da se dogodila tragedija koja samo upucuje na zakljucak da je regionalna bezbednost "veoma krhka" i da je ovakvi incidenti lako mogu ugroziti. "Nazalost, plasim se ovo upucuje na opravdanost ocena koje smo cesto izricali u kontaktima sa predstavnicima medjunarodne zajednice - da vec duze nedostaje jedna cjelovita akcija na ucvrscivanju bezbjednosne stabilnosti na Kosovu i u regionu uopste", rekao je Djukanovicteleviziji "Pink".

PREDSTAVNIK UN POLICIJE O DAVLJENJU DECE U IBRU

PRISTINA, 17. marta (Tanjug) - Portparol UNMIK POLICIJE DEREK CEPEL izjavio je danas u Pristini da je jedino prezivelo od dece koja su se udavila u reci Ibru kod sela Zubce, ispricalo da su svi zajedno usli u vodu "i da su odmah zapali u teskoce". "Dete se vratilo kuci i reklo roditeljima da su (u utorak 16. marta oko 3,30 casova posle podne), blizu sela Zupce, on i jos troje dece usli u reku i odmah zapali u teskoce u vodi. On se dokopao druge obale, no njegovo troje drugova je voda odnela i oni su se izgubili dok su pokusavali da preplivaju reku," rekao je CEPEL na konferenciji za stampu.

Prema saopstenju Misije UN na Kosovu dostavljenom Tanjugu, policija je prvi put obavestena o mogucem davljenju dece u utorak, oko sest casova predvece. CEPEL je izneo da je policija odmah reagovala i pocela potragu niz reku, "od tacke gde su deca usla u vodu". Policija i pripadnici Kfora su nastavili traganje tokom cele noci i oko 23,45 u utorak uvece prvo telo 12-godisnjeg Egzona Deliua pronadjeno je oko 200 metara nizvodno CEPEL je dalje naveo da je jutros u 6,30 pronadjeno drugo bezivotno telo, oko 400 metara od mesta ulaska u vodu. "Nastavljamo da tragamo za telom trece zrtve, za koju se veruje da je devetogodisnjak", rekao je on.

KFOR ODBIJA SARADNJU SRPSKIH SNAGA NA KOSMETU

PRISTINA, 17. marta (Tanjug) - Komandant Kfora nemacki general Holger Kamerhof odbacio je ponudu srpskog premijera Vojislava Kostunice za saradnju srpskih snaga bezbednosti u smirivanju nereda na Kosovu i Metohiji, saopstio je veceras portparol Kfora.

"Nece biti saradnje izmedju Kfora i srpskih snaga", rekao je portparol pukovnik Horst Pajper nemackoj agenciji DPA. "Komandant Kfora moze pozvati cetiri bataljona stacionirana u Evropi da dodju na Kosovo za kratko vreme. Oni poznaju to podrucje, bili su vec ovde", naveo je Pajper. On je dodao da je tokom sukoba izmedju kosmetskih Albanaca i Srba povredjeno 16 vojnika, vecinom Francuza i Danaca. Krizni centar u glavnoj pristinskoj bolnici prijavio je veceras 15 poginulih civila, mahom Albanaca. UNMIK je potvrdio da je poginulo osam civila, ukljucujuci dva koje su ubile snage Kfora.

Javljeno je da je na desetine vozila UN zapaljeno, a napadnuta su i oklopna vozila Kfora. Sukobi su izbili danas u Kosovskoj Mitrovici, kada su kosmetski Albanci tokom demonstracija pokusali da predju u severni, srpski deo grada. Nemiri su se zatim prosirili na centralni i zapadni deo Kosmeta. Danasnji protesti izbili posle sinocnjeg udesa u kojem se troje albanske dece udavilo u reci Ibru u blizini Kosovske Mitrovice.

UNMIK I ALBANSKI LIDERI POZIVAJU NA SMIRIVANJE SITUACIJE

PRISTINA, 18. marta 2004. (Beta) UNMIK, albanski lideri na Kosovu i predstavnici pet vodecih zapadnih zemalja u Pristini pozvali su veceras sve gradjane Kosova da doprinesu smirivanje situacije na Kosovu.

Na zajednickom sastanku u sedistu UNMIK u Pristini oni su pozvali sve ucesnike nemira da se povuku sa ulica.

"Poslednjih 48 sati bilo je uzasno i sokantno za narod Kosova. Mi izrazavamo zaljenje porodicama ranjenih i ubijenih osoba. Ali nasilje treba zaustaviti odmah. Nema opravdanje za neki napad ili drugi nasilnicki akt. Nema razloga da se napadnu ili ugrozavaju nasi susedi. Takvi akti su neprihvatljivi. Ovo je jedna sramota za sve", navodi se u zajednickom saopstenju.

Dodaje se da ce policija i Kfor pobrinuti za sigurnost svih, te da im zbog toga treba omoguciti da rade svoj posao.

"Danasnji dogadjaji i oni iz poslednjih dana bice ispitani i odgovorni za smrt i nasilnicke akte treba da budu kaznjeni," navodi se u saopstenju.

Oni su podsetili da je izgradnja multietnickog drustva na Kosovu dug proces.

"Mi necemo dopustiti da taj posao bude razoren za nekoliko sati. Vreme je da preuzmemo odovornost za sebe i da radimo za jedno mirno drustvo za sve", navodi se u saopstenju.

HOLKERI POZVAO GRADJANE DA SE VRATE SVOJIM KUCAMA

PRISTINA, 17.marta 2004. (Beta) Civilni adminstrator UNa na Kosovu Hari Holkeri ocenio je veceras da je danasnji dan "crn za Kosovo" i pozvao sve gradjane da se vrate svojim kucama.

"Ovo je crn dan za Kosovo. Incidenti poslednjih dana, sinocnja pogibija dece i nasilna ubistva danas, su duboko sokirajuce i uznemiravajuce. Nema razloga za daljne nasilje. Svi slucajevi ce se istraziti u celosti, veoma brzo", rekao je Holkeri veceras u Pristini.

Holkeri je rekao da je znacajno da gradjani ostanu mirni i da se ne pridruze stvaranju tenzija i opste nesigurnosti.

"Ja pozivam sve da se vrate svojim domovima i ostave Kforu i policiji da u miru obave svoju misiju i osiguraju red za sve. Ja pozivam medije da ne primene huskacki recnik i neobjektivna izvestavanja. Buducnost Kosova, zavisi od ponasanja i sprovodjenja standarda, danas i uvek", naveo je civilni administrator UNa na Kosvou, obracajuci se gradjanima Kosova povodom danasnjih dogadjaja na Kosovu.

Premijer kosovske Vlade Bajram Redzepi je nakon vecerasnje vanredne sednice Vlade Kosova pozvao gradjane da sacuvaju mir i ostanu mirni u svojim domovima, jer svaka nasilna delatnost koja moze uslediti ugrozava severni deo Kosova.

Premijer Redzepi je pozvao posebno gradjane Mitrovice da ne napustaju svoje domove.

Redzepi je situaciju na Kosovu oceni vanrednom, posto je eskaliralo nasilje ne samo u Mitrovici i Caglavici vec i u drugim gradovima Kosova.

Kosovski premijer Bajram Redzepi je izjavio je da treba ostaviti prostor i Kfora i UNMIKu da dodatnim snagama odrze mir na Kosovu i da se gradjani Mitrovice da se zastite na adekvatan nacin.

REDZEPI ZA NASTAVAK MEDJUNARODNOG ANGAZMANA NA KOSOVU

BEC, 17. marta 2004.(Beta) Kosovski premijer Bajram Redzepi izjavio je danas da Vlada Kosova i dalje racuna na medjunarodno angazovanje jer je pokrajini potrebna pomoc u dostizanju standarda koje trazi medjunarodna zajednica.

Kako prenosi austrijska novinska agencija APA, u razgovoru sa ucesnicima strateskog kursa za rukovodece kadrove austrijske vlade u Pristini, on je ocenio da ce medjunarodne vojne snage (Kfor) morati da ostanu na Kosovu jos pet do deset godina, a mozda i duze.

Redzepi kao najvece probleme u dostizanju standarda koje medjunarodna zajednica trazi pre pocetka resavanja konacnog statusa pokrajine, izdvaja dijalog sa vlastima u Beogradu i povratak raseljenih na Kosovo.

Vlada Kosova je, kako navodi premijer, privrzena tim ciljevima, ali smatra da nije korisno da medjunarodne organizacija u pokrajinu dovode ljude kojima ne mogu da obezbede radna mesta.

Redzepi je ukazao da je povratak izbeglica vezan za infrastrukturu i mogucnosti zaposljavanja i naveo da izmedju 10.000 i 20.000 ljudi zeli da se vrati na Kosovo.

U razgovoru sa gostima iz Austrije on je istakao da odbija kantonizaciju Kosova, ukazujuci da je za takvo resenje pokrajina "premala".

Premijer je, medjutim, naglasio da moze da prihvati decentralizaciju koja se ne bi sprovela po etnickom osnovu, kao sto je to trazio premijer Srbije Vojislav Kostunica.

Sef UNMIKa Hari Holkeri se, kako navodi APA, u razgovoru sa austrijskom delegacijom zalozio za brzo resavanje pitanja buduceg statusa Kosova.

"Buduci status Kosova trebalo bi sto pre da se resi. Ljudi imaju pravo da znaju koji pasos poseduju", rekao je Holkeri.

RUGOVA ZA MIR I PRESTANAK NASILJA

PRISTINA, 17.marta 2004. (Beta) Predsednik Kosova Ibrahim Rugova zauzeo se danas za mir i upozorio da eskalacija nasilja do koje je danas doslo u Kosovskoj Mitrovici i drugim kosovskim mestima, ne moze doneti dobro pokrajini.

Na vanrednoj konferenciji za novinare u Pristini, sazvanoj povodom medjuetnickog nasilja sirom Kosova, on je istovremeno kritikovao nove vlasti u Beogradu koje, kako je rekao, nastavljaju da svojim delovanjem destabilizuju Kosovo.

Rugova je izrazio saucesce porodicama decaka stradalih kod sela Cabra nedaleko od Kosovske Mitrovice. Tela dva decaka pronadjena su u reci Ibar, dok se za trecim nestalim decakom jos traga.

Predsednik Kosova je istakao da "oni koji su izazvali taj zlocin treba da budu izvedeni pred lice pravde".

Rugova je izrazio saucesce i porodicama onih koji su izgubili zivote u danasnjim protestima u Mitrovici.

Istovremeno, on je pozvao srpske stanovnike Caglavice kod Pristine da deblokiraju puteve, a Albance okupljene na obliznjem Veterniku da se povuku odatle kako bi se izbegli sukobi.

Kosovske institucije, zajedno sa medjunarodnom zajednicom, preduzimaju sve potrebne mere da Mitrovica postane integrisan, miran i siguran grad za sve gradjane Kosova, kazao je predsednik Kosova.

Rugova je zatrazio ukidanje "paralelnih struktura", da se stanovnistvo na severu Kosova razoruza i da se spreci mesanje "ekstremista dirigovanih iz Beograda koji vrsljaju na severu Mitrovice".

Takodje je ocenio da se Kosovo ne moze podeliti po etnickoj osnovi.

Povodom danasnjih dogadjaja, Vlada Kosova veceras odrzava vanrednu sednicu.

CEPEL: KOORDINIRANE I UNAPRED PLANIRANE AKCIJE

BEC, 18. marta 2004. (Beta) Portparol UNMIK policije Derek Cepel je veceras u izjavi austrijskoj drzavnoj televiziji (ORF) rekao da je nasilje na Kosovu ocigledno bilo unapred planirano.

U prilogu emitovanom u ponocnom dnevniku ORF, Cepel je naglasio da je situacija na Kosovu haoticna.

"I ranije je bilo nasilja na Kosovu, ali ovaj put se radi o koordiniranim akcijama. Na vise mesta je u isto vreme pocelo nasilje, sto pokazuje da je bilo unapred planirano", objasnio je Cepel.

ORF je ukazao da je nasilje pocelo u Kosovskoj Mitrovici, te da Albanci optuzuju Srbe da su krivi za smrt dva albanska deteta.

Takodje, austrijska televizija podseca da, na drugoj strani, vec danima protestuju i Srbi zbog napada na jednog mladog Srbina u Caglavici. U prilogu se istice da srpska manjina strahuje da bi u toku noci moglo doci do dalje eskalacije nasilja.

Komandant austrijskog kontigenta pri Kforu, pukovnik Anton Vilman, ciji vojnici su morali da izadju iz kampa "Kazablanka" u kojem su stacionira, radi zastite Srba u Orahovcu, izjavio je da medjunarodni vojnici u ovom delu Kosova situaciju drze pod kontrolom.

Stefan Racenberger iz sluzbe za informisanje Kfor, u direktnom ukljucenju, ocenio je da je dugogodisnje neresavanje pitanja statusa Kosova dovelo do povecanja tenzija, a time i do nasilja.

"Posto dugo postoji neizvesnost oko statusa Kosova kod Albanaca su zivci napeti i slucaj sa albanskom decom doveo je do eskalacije. Sve je pocelo u Mitrovici i nasilje se brzo prosirilo na celo Kosovo", objasnio je on.

Racenberger je istakao da su nemiri jos uvek u toku, i da se vise desetina hiljada Albanaca nalazi na putevima sirom Kosova i da su krenuli ka Pristini.

On je naglasio da se ne zna sta ce se u toku noci desiti u Pristini kada ta masa bude stigla u taj grad.

RIS: LIDERI MORAJU UCNITI SVE DA SMIRE SITUACIJU NA KOSOVU

PRISTINA, 18. marta 2004. (Beta) Sef americke kancelarije na Kosovu Marsi Ris (Marcie Ries) izjavila je da je najnovija eskalacija nasilja u Kosovskoj Mitrovici i Caglavici "zaista razocaravajuca i da umnogome ugrozava odnose medju zajednicama" u toj pokrajini.

Obracajuci se iz sedista americke kancelarije u Pristini, Ris je rekla da "takve akcije ne sluze nikome" i da svi politicki, drustveni i verski lideri "moraju uciniti sve da smire situaciju".

"Ono sto jos vise zabrinjava je cinjenica da su gradjani sami uzeli stvar u svoje ruke, verujuci u nepotpune i nesigurne izvestaje koji tvrde da napadi imaju etnicku pozadinu. Gubitak zivota troje dece, koja su se udavila, veoma je tragican i ja delim duboko saucesce sa njihovim porodicama", rekla je ona.

"Bez obzira da li je rec o albanskoj deci koja su se udavila u Ibru ili srpskoj deci u Gorazdevcu, gubitak za Kosovo je uzasan. Gradjani Kosova ne bi trebalo dodatno da otezavaju situaciju preuzimajuci stvar u svoje ruke i trazeci osvetu, umesto da prepuste kosovskim institucijama da pronadju resenje", rekla je ona.

Ris je dodala da niko ne sme da optuzuje drugu etnicku grupu ako sve cinjenice vezane za incidente nisu poznate i potvrdjene.

"Americka vlada poziva sve clanove albanske, srpske i drugih zajednica da se distanciraju od sukoba i doprinesu stisavanju strasti sve dok se ti incidenti ne istraze", rekla je sef americke kancelarije na Kosovu.

OMBUDSMAN POZVAO ALBANCE I SRBE DA ODMAH ZAUSTAVE NASILJE

PRISTINA, 17. marta 2004. (Beta) Ombudsman Kosova Marek Antoni Novicki pozvao je danas i albansku i srpsku stranu da odmah obustave nasilje kako bi se sprecila dalja eskalacija sukoba u pokrajini.

Ombudsman je istovremeno izrazio "zaljenje i uznemirenost zbog poslednjih dogadjaja, koji su kulminirali danasnjim dramaticnim izlivima nasilja u Mitrovici i ostalim mestima na Kosovu".

On je uputio saucesce porodicama svih zrtava i izrazio nadu da ce "odgovorni za danasnje krvoprolice biti pronadjeni i izvedeni pred lice pravde".

"Zbog ovog tragicnog i brutalnog vrhunca medjuetnickog nasilja na Kosovu, posebna odgovornost sada lezi na vodecim politicarima obeju strana i predstavnicima medjunarodne administracije na Kosovu", istakao je Novicki.

On je pozvao lidere dve zajednice i medjunarodnu upravu da preduzmu sve kako bi se situacija u pokrajini normalizovala i obezbedilo da se takvo krvoprolice ne ponovi.

Kosovski ombudsman je takodje pozvao medije da o ovim dogadjajima izvestavaju "na posten i odgovoran nacin, kako ne bi dalje pogorsavali trenutnu kizu".

INOSTRANA REAGOVANJA

VODECE SVETSKE AGENCIJE: NAJZESCI SUKOBI OD 1999.

BEOGRAD, 18. marta 2004. (Beta) Vodece svetske agencije izvestavaju o nemirima na Kosovu, ocenjujuci da je rec o najvecoj eskalaciji sukoba od zavrsteka rata na Kosovu, 1999. godine.

Najmanje 15 osoba je poginulo u najgorem sukobu Albanaca i Srba na Kosovu otkako su NATO i UN preuzele kontrolu te pokrajine 1999. godine, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, eksplozija etnicke mrznje pokazuje da ce do pomirenja dve zajednice proci jos puno godina.

Pleurat Sejdiu iz kosovskog ministarstva zdravlja izjavio je da je poginulo 14 osoba sestoro u Kosovskoj Mitrovici, troje u Lipljanu, troje u Caglavici, jedna u Peci i jedna u Urosevcu, dok policija ima podatak o jos jednoj zrtvi, prenosi Rojters.

Frans pres ocenjuje da su sukobi odraz ekstremno nestabilne situacije na Kosovu, uprkos prisustvu UNMIKa i Kfora.

Agencije prenose da na hiljade ljudi izaslo na ulice u gradovima sirom Srbije kako bi protestovali zbog antisrpskog nasilja na Kosovu, prenosi AFP.

Kako se dodaje, u Beogradu se okupilo 10.000 ljudi ispred sedista Vlade i blokiralo glavne saobracajnice u centru glavnog grada.

Kako prenosi Asosijeted pres (AP), u sukobima na Kosovu je poginulo osam osoba i vise od 300 je povredjeno.

Prema oceni te agencije, cetiri godine posle rata na Kosovu, krvoprolice na ulicama podeljene Kosovske Mitrovice ilustruju neuspeh UN i NATO u nastojanjima da ova provincija krene putem pomirenja.

Nemiri su, pored Kosovske Mitrovice, izbili u najmanje pet gradova u jednom od najgorih dana srpskoalbanskog krvoprolica od zavrsteka rata na Kosovu 1999. godine", pise AP.

U nasilju sirom Kosova poginulo je sestoro Albanaca i dvoje Srba, izjavio je portparol UNMIK policije Derek Cepel (Cappell).

Kako se dodaje, jedan pripadnik UNMIK policije ubio je jednog etnickog Albanca dok je pokusavao da ciglom udari jednog od pripadnika UNMIKa.

Prema recima potpukovnika Dzima Morana (Jim), portparola NATO snaga na Kosovu, 17 pripadnika Kfora je povredjeno, od kojih 15 Francuza, jedan Danac i jedan Poljak.

AP prenosi izjavu generalnog sekretara UN Kofija Anana (Annan) u kojoj se navodi da nasilje na Kosovu ugrozava stabilnost u provinciji i bezbednost svih naroda koji tamo zive".

Zvanicnici UN, diplomate i kosovsko rukovodstvo uputili su, kako navode agencije, zajednicki apel da se zaustavi nasilje.

IRSKO PREDSEDNISTVO EU TRAZI PREKID NASILJA NA KOSMETU

DABLIN, 17. marta (Tanjug) - Irski ministar inostranih poslova Brajan Kouen je veceras, u ime Evropske unije (EU), kojom predsedava Irska, povao na hitan prekid nasilja na Kosovu i Metohiji i dodao da odgovorni za izbijanje sukoba moraju biti izvedeni pred lice pravde.

"U ime Predsednistva EU, pridruzujem se Hariju Holkeriju i generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu u njihovoj osudi nasilja koje je danas izbilo izmedju kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, u kojem je poginulo nekoliko lica, a vise njih ranjeno, ukljucujuci civile, vojnike Kfora i pripadnike civilne policije UNMIK-a", kaze se u saopstenju kabineta sefa irske diplomatije. Uspostavljanje mira mora biti prioritet na Kosovu, istice se u saopstenju i apeluje da se ne dozvoli dalje zaostravanje.

"U ime EU, pozivam sve lokalne lidere da odgovorno postupaju u ovom opasnom trenutku i da iskoriste sav svoj uticaj kako bi se okoncalo nasilje i uspostavio mir", naglasio je Kouen, koji obavlja i funkciju predsednika Saveta ministara EU. "Odgovorni za nasilje moraju biti izvedeni pred lice pravde. Velika je odgovornost na svima da izbegnu akcije koje bi mogle da podriju napore da se osigura stabilna buducnost za bezbedno, demokratsko i multietnicko Kosovo koje ima svoje mesto u Evropi", zakljucio je Brajan Kouen.

RUSKI DIPLOMATA RAZOV OSUDIO KOLOVODJE NEMIRA NA KOSMETU

BEOGRAD, 17. marta (Tanjug) - Pomocnik ministra inostranih poslova Ruske Federacije (RF) Sergej Razov izjavio je veceras u Beogradu da zvanicna Moskva odlucno osudjuje kolovodje nereda na Kosovu i Metohiji. "Mi odlucno osudjujemo kolovodje nereda na Kosovu i zahtevamo hitno obustavljanje takvih dogadjaja, polazeci od toga da to moze izazvati eksploziju situaciju u pokrajini i u regionu", rekao je pomocnik ministra Razov u razgovoru sa novinarima.

Razov je, kako je prenela RIA "Novosti", kazao da su vlasti RF sa zaljenjem primile informaciju o eksploziji etnicki motivisanog nasilja na Kosmetu, saopstenja o zrtvama na obe strane i nastradalim pripadnicima mirovnih snaga. Najmanje sedam osoba je poginulo u medjuetnickim neredima danas u Kosovskoj Mitrovici i drugim delovima juzne srpske pokrajine, a medju zrtvama je i jedan francuski vojnik iz sastava medjunarodnih Kosmetskih snaga (Kfor), javile su svetske agencije sa lica mesta. Ruski diplomata Razov je istakao da je medjunarodna zajednica duzna da preduzme efikasne mere u cilju obustavljanja krvoprolica. Ukazujuci da motivi i razlozi onog sto se na Kosmetu desava zahtevaju dodatnu analizu, Razov je istakao, da dogadjaji u pokrajini svedoce o viseslojnosti problema, sto je zvanicna Moskva isticala u vise navrata. Od svih zainteresovanih strana, po misljenju Razova, zahteva se "pronicljiv prilaz resavanju problema".

Pomocnik sefa ruske diplomatije je dalje naveo da je RF, u okviru postojecih mehanizama, spremna da nastavi sa naporima u traganju sa resavanje kosmetskih problema. Sergej Razov je saopstio, da mu je sef civilne misije Ujedinjenih nacija u pokrajini (UNMIK) Hari Holkeri "preporucio da iz razloga bezbednosti odustane od predvidjene posete Kosovu u cetvrtak". Razov je poslednjih dana boravio u Beogradu i Podgorici gde se sastao za nizom zvanicnika Srbije, Crne Gore i drzavne zajednice.

GVARDANS: PRAVA SRBA NA KOSOVU SU BEZ GARANCIJA

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Prava stanovnistva na Kosovu, pre svega Srba, su bez garancija, ocenio je danas clan Skupstine Saveta Evrope (SE) Ignasi Gvardans i Kambo (Ignasi Guardans i Cambo) na predavanju u Institutu Servantes u Beogradu na temu "Srbija i Evropa: samokriticko razmisljanje".

"Mislim da tu postoji veliki problem i da ljudska prava stanovnistva na Kosovu nisu zasticena na nacin na koji bi trebalo, narocito srpskog stanovnistva, ali ceo politicki okvir otezava da se pronadje definitivno resenje tog problema", izjavio je Gvardans za Betu.

On je rekao da je u utorak ucestvovao na seminaru u Parizu, na kojem je bilo reci o nivou zastite ljudskih prava na Kosovu i o tome na koji nacin bi Evropski sud za ljudska prava mogao da prosiri jurisdikciju na Kosovo.

Na pitanje o datumu kada ce SCG postati kandidat za clanstvo u EU, on je rekao da Srbi sami treba da odgovore na pitanje da li zaista zele da se prikljuce EU i "da li preduzimaju sve neophodne mere za postizanje tog cilja".

"To se ne odnosi samo na Haski tribunal, vec i na mnoge druge elemente koji se ticu ekonomskih reformi, borbe protiv korupcije, transparentnosti u demokartiji i mnogim drugim pitanjima".

On je rekao da za jednu zemlju nista nije opasnije nego da veruje da ce im medjunarodna zajednica transformisati drustvo spolja i istakao da ce, kada je u pitanju saradnja sa Medjunarodnim sudom u Hagu, "ona biti efikasna samo ako gradjani veruju da je dobra za njih".

"Svi govore o Haskom tribunalu kao o uslovu koji im se namece spolja, a ne kao o potrebi drustva", rekao je on i dodao da "se radi o ceni koja treba da se plati i moralnom imperativu".

"Na Srbiji je da odluci da li je dostigla neophodnu brzinu kojom se krece ka clanstvu u EU, i jos nije na EU da odredi datum kada ce se to dogoditi", rekao je Gvardanas i podvukao da "EU zeli Srbiju kao kandidata za clanstvo".

Na pitanje da li se Srbija danas nalazi blize ili dalje Evropi nego 5. oktobra 2000, Gvardans je rekao da je "definitivno blize". "Medjutim, sto je jedna zemlja blize EU, strandardi su visi", dodao je on.

Govoreci o novoj Vladi Srbije, Gvardans je rekao da sud o jednoj vladi treba da se donese na osnovu onoga sto ta vlada cini, a ne na osnovu njihovih politickih govora, tako da ostaje da se vidi sta je nova republicka vlada spremna da ucini.

"Kada ste na vlasti, vazno je sta ste spremni da uradite za vasu zemlju", a to kako je rekao, tek treba da se vidi u slucaju nove srpske Vlade.

Gvardanas je, takodje, rekao da ce, posle napada u Madridu, biti "velikih promena u spoljnoj politici Spanije koje ce se ogledati u vecoj koordinaciji sa evropskim saveznicima".

"Nije pitanje da li je politika proamericka ili antiamericka, jer su SAD veoma vazan element u spoljnoj politici Spanije, i to ce ostati tako, ali ce pokusati da se usaglase zajednicki stavovi Spanije sa evropskim saveznicima, i ti stavovi predoce SAD, kao jednakom partneru".

Kako je rekao, to ce znaciti da Spanija nece biti podredjena spoljnoj politici SAD kao u proteklih nekoliko godina i na izvestan nacin "delegat" Bele kuce u Evropi, "ali da to ni u kom smislu ne znaci da ce biti protiv SAD".

Na pitanje zasto je spanska vlada u pocetku tvrdila da je za napade odgovorna separatisticka organizacija ETA, Gvardans je rekao da je "neko u vladi, ukljucujuci i bivseg premijera (Hosea Mariu Asnara) mislio da ce, ukoliko okrivi ETAu, obezbediti vise glasova na izborima u nedelju, ne uzimajuci u obzir da ljudi nisu spremni da prihvate ni laz ni salu u situaciji kada imate dvesta zrtava".

Gvardanas je portparol Komisije za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupstine SE i kandidat spanske stranke "Convergencia i Unio" na izborima za Evropski parlament.

GENERALNI SEKRETAR NATO NAJOSTRIJE OSUDIO NASILJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 17. marta 2004. (Beta) Generalni sekretar NATO Jap De Hop Shefer (Jaap de Hoop Sheffer) najostrije je danas osudio "medjuetnicko nasilje" na Kosovu i porucio da su "napadi uzasni i treba smesta da prestanu".

U saopstenju iz sedista NATO u Briselu, navodi se da je generalni sekretar alijanse najostrije osudio i napade na vojnike Kfora.

Generalni sekretar NATO je dodao da ovi poslednji sukobi otezavaju stvaranje multietnickog i demokratskog drustva u pokrajini.

"Niko osim ekstremista ne ocekuje da ce nesto dobiti kroz ovakvo nasilje", podvukao je Shefer.

"Kosovske vlasti sprovode istragu o incidentima koji su doveli do smrti dece u Kosovskoj Mitrovici i pocinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde kroz institucije pravne drzave", istakao je generalni sekretar NATO.

Shefer je, takodje, izrazio saucesce porodicama zrtava i istakao profesionalnost i hrabrost vojnika Kfora.

SAD OSUDILE NASILJE NA KOSOVU

VASINGTON, 17. mart 2004. (BetaAP) SAD su veceras osudile nasilje na Kosovu i ocenile da najnoviji sukobi prete da ugroze nastojanja da se umanje tenzije izmedju Srba i Albanaca u toj pokrajini.

"Eskalacija nasilja mora da se okonca jer ono ugrozava proces demokratizacije i pomirenja na Kosovu", izjavio je portparol stejt departmenta Adam Ereli.

Ereli je izrazio saucesce porodicama albanskih decaka koji su se udavili u reci Ibar. On je takodje, izrazio nadu da ce se srpski mladic Jovica Ivic, koji je ranjen pre dva dana u Caglavici, u potpunosti oporaviti.

Portparol stejt departmenta zatrazio je od stanovnika Kosova da prekinu nasilne akcije, kao sto su blokade puteva, i pozvao lokalne medije kao i pokrajinske lidere "da se odgovorno ponasaju, istinito izvestavaju i pruze podrsku uspostavljanju reda".

"Pozivamo politicke lidere na Kosovu da upotrebe svoj uticaj i apeluju na sunarodnike da se uzdrze od nasilja i svoje stavove izrazavaju na miran nacin", rekao je Ereli.

SIDER IZRAZIO ZABRINUTOST ZBOG SITUACIJE NA KOSOVU

STRAZBUR, 17. marta 2004. (Beta) Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope (SE) Peter Sider (Scieder) izjavio je danas da je sokiran i zabrinut zbog zrtava u najnovijim sukobima na Kosovu, saopstio je Savet Evrope.

Sider je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i pozvao lidere kosovskih Srba i Albanaca da pokazu uzdrzanost i upotrebe svoj uticaj kako bi se odmah zaustavilo nasilje, navodi se u saopstenju Parlamentarne skupstine SE.

On je izrazio nadu da se tenzije na Kosovu nece produbiti.

"Moramo osigurati da se nastavi proces stabilizacije i uspostavljanja vladavine prava na Kosovu kako bi se garantovala bezbednost i ljudska prava svim gradjanima Kosova", naglasio je Sider.

Predsednik Parlamentarne skupstine SE pozvao je na dijalog kako bi se kriza resila mirnim putem. On je, takodje, pozvao UNMIK da istrazi sve okolnosti koje su dovele do nasilja.

ATINA OSUDILA NASILJE, VOJNA BOLNICA U SOLUNU U PRIPRAVNOSTI

ATINA, 17. marta 2004. (Beta) Vlada Grcke je veceras osudila danasnje medjunacionalne sukobe na Kosovu, a mediji su objavili da je Vojna bolnica u Solunu u pripravnosti.

"Vlada Grcke bezrezervno osudjuje ubilacko nasilje, ohrabruje sve strane da nastave napore za smirivanje i ucvrscivanje demokratije, i poziva nadlezne da izvrse nuzne radnje za hapsenje krivaca", izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Georgios Kumucakos.

Kumucakos je na brifingu za stampu sazvanom drugim povodom, govoreci o Kosovu dodao da ce se u ponedeljak, kako je i bilo planirano, grcki bataljon vratiti u Pristinu iz Kosovske Mitrovice gde je sada u okviru rotacije snaga KFOR.

Vest o pripravnosti Vojne bolnice u Solunu za prihvat ranjenih i mrtvih iz medjunacionalnih sukoba na Kosovu, objavila je veceras grcka televizijska stanica "Mega".

"Mega" je to javila u okviru izvestaja sa Kosova uz ocenu da su sukobi najgori od 1999. i da stanje izmice kontroli Kfora i UNMIKa.

Najslusaniji atinski radio "Skai" je u vecernjoj informativnoj emisiji preneo stav neidentifikovanog diplomatskog izvora da je pogorsanje na Kosovu ocekivana posledica proslogodisnjeg ubistva premijera Srbije Zorana Djindjica i rastuceg pritiska albanskog faktora koji trazi nezavisnost Kosova.

Medju posledicama je i pritisak za smenjivanje Vlade Albanije protiv koje je bilo nasilnih demonstracija u Tirani u nekoliko navrata pocetkom ove godine, podsetio je izvor stanice "Skai".

FATOS NANO POZVAO KOSOVSKE ALBANCE NA UZDRZANOST

TIRANA, 17. marta 2004. (BetaAFP) Albanski premijer Fatos Nano danas je pozvao kosovske Albance na uzdrzanost nakon izbijanja sukoba u Kosovskoj Mitrovici, u kojima je danas poginulio pet i ranjeno oko 200 osoba, saopstio je portparol albanske vlade Aldrin Daljipi (Dalipi).

"Pozivam kosovske Albance da sacuvaju hladnokrvnost i da saradjuju sa legitimnim vlastima na Kosovu, administracijom UN i medjunarodnim mirovnim snagama (Kfor), kao i sa prelaznim institucijama na Kosovu koje rade na uspostavljanju stabilnosti, reda i mira", kaze se u saopstenju iz kabineta predsednika albanske vlade.

Dodaje se da je Nano danas telefonom razgovarao sa sefom UNMIKa Harijem Holkerijem (Harri), koji je, kako se navodi, ocenio da je situacija na Kosovu "kriticna".

"Albanija podrzava sve napore medjunarodne zajednice i kosovskih vlasti za okoncanje nasilja i sukoba, u interesu stabilnosti i mira na Kosovu", rekao je Nano.

MOJSIJU SA HOLKERIJEM I RUGOVOM O NEMIRIMA NA KOSOVU

TIRANA, 18. marta 2004. (Beta) Predsednik Albanije Alfred Mojsiju razgovarao je sinoc telefonom sa sefom UNMIKa na Kosovu Harijem Holkerijem i predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, i osudio "akte nasilja" u pokrajini, javlja agencija ATA.

Kako se navodi u saopstenju iz kancelarije albanskog predsednika, Mojsiju je izrazio zabrinutost i tugu zbog dogadjaja u Kosovskoj Mitrovici. Takodje je, kako se navodi, izrazio podrsku kosovskim institucijama i UNMIKu.

"Mojsiju je osudio nasilne akte i podvukao svoju zabrinutost da odlaganje nedefinisane situacije ide u korist ekstremistima", navodi se u saopstenju.

U razgovoru sa Holkerijem, Mojsiju je pohvalio stav lidera Kosova koji su osudili nasilje u pokrajini, kao i njihov poziv na smirenost i uzrdrzanost, prenosi ATA.

"Zelim da Beograd takodje razume sta se dogadja i da pozitivno doprinese okoncanju ove situacije", kazao je predsednik Albanije.

Mojsiju je Ibrahimu Rugovi kazao da on sa zabrinutoscu prati situaciju.

"Ocuvanje smirenosti u ovakvim okolnostima najbolji je nacin", preneo je Mojsiju Rugovi, izrazivsi mu saucesce zbog zrtava.