Daily Survey

Beograd, 18. April 2012.

SRBIJA - KOSOVO I METOHIJA

JAHJAGA: NA KOSOVU NEĆE BITI LOKALNIH IZBORA

PRIŠTINA, 17. aprila (Beta)- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da na Kosovu neće moći da se održe lokalni izbori, ali da će biti poštovane međunarodne konvencije o dvojnom državljanstvu.
Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Jahjaga je na sastanku sa generalnim sekretarom OEBSa Lambertom Zanijerom razgovarala o aktuelnim kretanjima na Kosovu i daljem angažovanju OEBSa u oblasti demokratizacije i bezbednosti.
Zanijer, koji je na Kosovu radio kao specijalni predstavnik generalnog sekretara UNa, ocenio je značajnim napredak na Kosovu i izrazio interesovanje o mogućnosti glasanja državljana Kosova, sa dvostrukim državljanstvom na opštim izborima u Srbiji, piše u saopštenju.
Predsednica Jahjaga je istakla da se lokalni izbori Srbije ne mogu i neće održati na Kosovu jer dovode u pitanje teritorijalni integritet države.
Ona je rekla da institucije Kosova priznaju međunarodni standard kojim državljani sa dvostrukim državljanstvom imaju pravo glasa na opštim izborima i da će poštovati međunarodne standarde.

PRIŠTINA CE SPRECITI LOKALNE IZBORE, SRBI NE ODUSTAJU

KOSOVSKA MITROVICA, 18. aprila (Tanjug) - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redzepi ponovio je danas da kosovska policija nece dozvoliti održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu, dok se predstavnici samouprave u Zvecanu i Zubinom Potoku uveliko spremaju za lokalne izbore.
Oni tvrde da nije tacno da se time, kao što govori ministar za KiM Goran Bogdanovic, krši Rezolucija 1244, a u prilog takvom stavu iznose da su i pre cetiri godine organizovali lokalne izbore.
S druge strane državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanovic kaže da jedino Unmik, odnosno UN imaju pravo da tumace Rezoluciju 1244, a da to nikako ne mogu lokalni lideri.
Unmik je pre cetiri dana negativno odgovorio na zahtev Srbije u vezi sa održavanjem lokalnih izborana u Pokrajini i tada je ministar Bogdanovic izjavio da tih izbora nece biti.
"Ne želimo da na bilo koji nacin kršimo Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i da dovodimo u opasnost Srbe koji žive južno od reke Ibar", rekao je Bogdanovic za Tanjug podsecajuci da je UNMIK nadležan za organizaciju lokalnih izbora na Kosovu. On je tada podsetio i da neorganizovanje izbora na Kosovu i Metohiji ne znaci da ce srpske institucije biti ugašene. Naprotiv, dodao je, lokalni izbori nisu održani od 1999. do 2008. godine pa su naše institucije opstale i bile možda cak i jace od onih koje su formirane nakon održavanja izbora. Ministar za KiM je naglasio da zato nisu dobre najave da ce u dve opštine na severu Kosova biti održani lokalni izbori, jer nije dobro, kako je rekao, da se na taj nacin Srbi dele.
Na to je podsetio i Ivanovic upozorivši da bi održavanje lokalnih izbora u dve opštine na severu moglo da ugrozi bezbednost Srba južno od Ibra, jer bi "Albanci to mogli da iskoriste kao materijal i povod za incidente".
Uprkos tvrdnji ministra za KiM da ce u Pokrajini glasanje biti organizovano samo za parlamentarne i predsednicke izbore Srbije, Srbi u opštinama na severu ne odustaju od izbora za lokalne organe vlasti. U meduvremenu su najviši zvanicnici u Prištini, predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Taci, potvrdili da ce kosovske institucije u potpunosti poštovati medunarodne konvencije o dvojnom državljanstvu ali i ustavno pravo gradana sa "dvojnim državljanstvom" da glasaju na srpskim parlamentarnim izborima.
Taci je najavio da ce "Srbi moci da glasaju na nekoliko montažnih birackih mesta", a Jahjaga ponovila da na Kosovu lokalni izbori Srbije nece biti održani.
Najavljujuci mogucu akciju policije uz pomoc Kfora i Euleksa u slucaju održavanja lokalnih izbora na severu, kosovski ministar Redžepi je u izjavi mitrovickom Radiju "Kontakt plus" rekao da ne ocekuje pri tome nerede veceg obima, ali nije želeo da precizira kada ce policijska akcija biti sprovedena.
Akcija specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova mogla bi da dovede do novih sukoba, krvoprolica i još jednog egzodusa Srba, rekao je Tanjugu Bogdanovic i dodao da smatra da "medunarodna zajednica, a hocu da verujem ni kosovski Albanci, ne bi želeli da se ponovi nasilje slicno martovskom iz 2004. godine".
Prošle nedelje mogucu akciju specijalaca na severu Kosova najavio je i zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuci, navodeci da bi ta akcija mogla da bude slicna onoj od 25. jula prošle godine.
Skupština Kosova ce danas, na zahtev poslanicke grupe Demokratske partije Kosova, održati vanrednu sednicu na kojoj ce se raspravljati o politickim i bezbednosnim kretanjima na severu pokrajine.
Predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnici izjavio je da je razlog za vanrednu sednicu, sazvanu na zahtev 46 poslanika DPK i drugih partija aktuelne koalicije, pogoršanje bezbednosne situacije nakon ubistva Seljvera Haradinaja i nekoliko drugih ekscesa u tom delu Kosova.
Tokom prošle nedelje pokret Samoopredeljenje je zatražio održavanje vanredne sednice o stanju na severu Kosova, ali zbog neispunjavanja formalno pravnih uslova sednica nije održana.
Druge opozicione partije nisu podržale zahtev Samoopredeljenja.
Kosovski Ustav predvida da se vanredna sednica može sazvati jedino ako to zatraže kosovski predsednik, premijer ili najmanje 40 poslanika.

JOSIPOVIĆ PODRŽAVA EVROPSKE AMBICIJE KOSOVA

ZAGREB, 17. aprila (Beta)- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je danas u razgovoru s potpredsednicom kosovske vlade Editom Tahiri podršku evropskim ambicijama Kosova i ponudio pomoć koju Zagreb može ponuditi Prištini na putu za ostvarivanje tih ambicija.
U saopštenju za javnost iz kabineta šefa države navodi se da su Josipović i Tahiri, koja boravi u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, izrazili obostrano zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima dve zemlje.
Josipović je pozdravio postignute dogovore Kosova i Srbije u cilju ostvarivanja trajne stabilnosti, sigurnosti i mira u regiji, navodi se u saopštenju.
Dvoje sagovornika razgovarali su i o jačanju i unapređenju privredne saradnje, kao i o statusu hrvatske manjine na Kosovu.
Potpredsednicu kosovske vlade primio je danas i predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Milorad Pupovac koji je istakao da su sigurnost i stabilnost regije važni za Hrvatsku kao i "evropska perspektiva" susednih država, saopštila je preš služba Sabora.