Daily Survey

Beograd, 18. Maj 2012.

SRBIJA

DAČIĆ: CILJ NAPADA BILA LIKVIDACIJA POLICIJACA

BUJANOVAC, 18. maja 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u selu Dobrosin da je cilj napada na policijski punkt bio likvidacija policajaca.
Obilazeći policijski punkt na koji su juče u ranim jutarnjim satima nepoznate osobe pucale, Dačić je novinarima kazao da je napad izveden tako da je očigledno da je cilj bio likvidaciju policajaca i da su napadači profesionalci.
Samo je sreća spasila četiri policajca iz policijske stanice Bujanovac, jer je policijski kontejner pogodilo 30 hitaca iz različitih vrsta naoružanja koji su došli iz različitih pravaca, kazao je Dačić.
On je naveo da je Euleks odbio da dođe danas na uviđaj na policijski punkt u selu Dobrosin navodeći da to nije u njihovoj nadležnosti, a da je MUP tražio da se vodi zajednička istraga Euleks na Kosovu, odakle su došli napadači, a MUP sa ove strane administrativne linije.

NAČELNIK GENERALŠTABA: VS SPOSOBNA DA SPREČI KRIZU

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Beta) Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković upozorio je da je bezbednosna situacija na Kosovu osetljiva i da postoji opasnost od njenog usložnjavanja, ali je poručio da je vojska spremna da spreči prelivanje krize u centralnu Srbiju i da zaštiti građane.
"Postoji mogućnost da dođe do pokušaja prelivanja nestabilnosti na prostor centralne Srbije, ali imamo snage i sposobnosti da sprečimo takve pokušaje i zaštitimo građane", rekao je Diković u intervjuu Večernjim Novostima od petka.
Upitan da li vojska ima plan u slučaju nove nestabilnosti na severu pokrajine i da li je moguće prelivanje tenzija, Diković je rekao da vojska ima plan sprečavanja kriza, kao i da je za Kosovo i Metohiju "glavni autoritet Kfor".
"Što se tiče Kosova i Metohije, prema Vojnotehničkom sporazumu, glavni autoritet je Kfor i ja sam siguran da on može da odgovori takvim izazovima", rekao je on.
Diković smatra i da stanje u pokrajini ukazuje da snage Kfora ne treba smanjivati.

PARLAMENT NAJKASNIJE DO 9. JUNA, VLADA DO 5. 9.

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Tanjug) Završetkom drugog kruga predsednickih izbora 20. maja bice zaokružen izborni proces na svim novoima u Srbiji, koja ce najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republicku vladu najkasnije do 5. septembra.
Vojvodanska skupština bice konstituisana u roku od 30 dana od proglašenja konacnih rezultata izbora, koje Pokrajinska izborna komisija proglašava 72 sata od zatvaranja birališta 20. maja. Vojvodani svoje poslanike biraju u dva kruga 6. maja po proporcionalnom, a u nedelju po vecinskom sistemu.
Demokratska stranka i Socijalisticka partija Srbije dogovorile su postizbornu saradnju, a koje ce još stranke ciniti buducu vladu ostaje da se vidi posle završetka predsednickih izbora.Republicka izborna komisija (RIK) ima rok od deset dana od proglašenja konacnih rezultata parlamentarnih izbora da poslanicima dodeli mandate po redosledu na izbornoj listi, pocev od prvog sa liste.
RIK ima i rok od 96 sati od zatvaranja birackih mesta da saopšti i u "Službenom glasniku" objavi rezultate drugog kruga predsednickih izbora, što ce, zatim, novoizabranom šefu države omoguciti da položi zakletvu i time otpocne petogodišnji mandat.Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da cu sve svoje snage posvetiti ocuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, ukljucujuci i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, ocuvanju mira i blagostanja svih gradana Republike Srbije i da cu savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
Kada je rec o novom sazivu skupštine, buduci poslanici u klupe moraju da sednu najkasnije do 9. juna, pošto je rok za konstituisanje parlamenta 30 dana od proglašenja konacnih rezultata. RIK je konacne rezultate parlamentarnih izbora proglasio 10. maja.Buduci parlament cinice 46 stranaka i organizacija 73 poslanika imace koalicija "Pokrenimo Srbiju", 67 koalicija "Izbor za bolji život", 44 koalicija SPSPUPSJS, 21 D S S, 19 "Preokret", 16 URS, pet Savez vojvodanskih Madara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika liste "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševska doline i stranka "Nijedan od ponudenih odgovora". Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog, odnosno Slavica ĐukicDejanovic i na njoj ce biti potvrdeni mandati novim poslanicima.
Skupština je konstitusana potvrdivanjem mandata dve trecine poslanika, cime i formalno prestaje mandat starom sazivu. Novina posle ovih izbora jeste i da ce poslanici polagati zakletvu, a ona glasi: "Zaklinjem se da cu dužnost narodnog poslanka obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradanske slobode i po najboljem znanju i umecu služiti gradanima Srbije, istini i pravdi".Kako propisuje Ustav Srbije, parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu. U suprotnom ce biti raspušten i bice održani novi izbori.
Mandatara nove vlade predlaže predsednik Republike, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav buduce vlade. Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa vecina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat pocinje da tece od momenta polaganja zakletve.
Tekst zakletve koju ce clanovi buduce vlade morati da polože pred poslanicima je: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom cašcu obavezujem da cu poštovati Ustav i zakon, da cu dužnost clana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvecen ocuvanju Kosova i Metohije unutar Rep. Srbije"

SRBIJA – EKONOMIJA

ĆIRIĆ RAZGOVARAO SA DELEGACIJOM ITALIJANSKE REGIJE ABRUCO

BEOGRAD, 17. maja 2012. (Beta) Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić razgovarao je danas s predstavnicima državne i privredne delegacije italijanske regije Abruco i "Zastava vozila" o saradnji i mogućim investicijama.
Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, Abruco, u središnjem delu Italije, istočno od Rima, ima razvijenu auto i metaloprerađivačku industriju sa ukupno 25 do 30.000 zaposlenih.
Tamošnja autoindustrija je specijalizovana za proizvodnju lakih i profesionalnih komercijalnih vozila.
Srbija i Abruco su prošle godine potpisali pismo o namerama za saradnju u industriji, trgovini, poljoprivredi, energetici i drugim oblastima, podsetilo je Ministarstvo ekonomije.

ALEKSANDAR TARASOV U POSETI SKUPŠTINI SRBIJE

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) Delegacija Ministarstva poljoprivrede Rusije, koju je predvodio ministar Aleksandar Tarasov, posetila je danas odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu, što, kako je ocenjeno, predstavlja nastavak dobre saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede.
Zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu Siniša Stamenović je naglasio važnost posete predstavnika Rusije i informisao članove delegacije o radu Odbora za poljoprivredu u proteklom periodu, koji se pre svega odnosio na usklađivanje donetih zakona sa evropskim zakonodavstvom, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.
Stamenković je istakao i važnost sporazuma koje je Srbija potpisala s Rusijom, Turskom i Argentinom, a koji regulišu pitanja carine, sertifikacije proizvoda i oporezivanje roba.
Ministar poljoprivrede Rusije Aleksandar Tarasov, koji je i zamenik predsednika Volgogradske oblasti, naglasio je važnost kontinuiteta saradnje naučnoistaživačkih institucija Ruske Federacije i Volgogradske oblasti s partnerima u Srbiji.
Tarasov je izrazio nadu da će kao rezultat bilateralnih poseta biti potpisani brojni sporazumi o saradnji između dve države.
U razgovoru je bilo reči i o unapređenju saradnje univerziteta u Beogradu i Novom Sadu s volgogradskim državnim univerzitetom.
Poseta delegacije Ministarstva poljoprivrede Rusije realizovana je u okviru saradnje Volgogradskog državnog agraranog univerziteta s Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu sa ciljem unapređenja saradnje u oblasti nauke i obrazovanja u sektoru agroprivrede između Ruske Federacije i Srbije. Tokom posete delegacija je obišla i Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde je imala prilike da se upozna s novinama u poljoprivrednoj proizvodnji i agrobiznisu, kao i izvoznom potencijalu i plasmanu roba iz Srbije na rusko tržište.
U delegaciji ruskog Ministarstva poljoprivrede bili su i rektor Volgogradskog državnog agrarnog univerziteta (VolGAU) Aleksej Ovčininkov, prorektor za obrazovanje i međunarodnu saradnju Jelena Patrina i direktor filijale Intrastbanke Maksim Ovčininkov.

SPORAZUM SRBIJE I IFCA O LAKŠOJ TRGOVINI NA BALKANU

BEOGRAD, 18. maja 2012. (Beta) Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije i Međunarodna finansijska koropracija (IFC) potpisali su danas sporazum o smanjenju regulatornih i administrativnih ograničenja u trgovinskoj logistici i usklađivanju prekograničnog sistema usluga na prostoru zapadnog Balkana. Sporazum su u Vladi Srbije potpisali ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i regionalni menadžer IFCa za zapadni Balkan Per Kelerhaug.
"Sporazum bi trebalo da omogući pojednostavljivanje i smanjenje trgovinskih procedura između Srbije i zemalja CEFTA sporazuma, smanjenje transportnih troškova i poboljša konkurentnost preduzeća", kazao je Petrović nakon potpisivanja sporazuma.
U projektu, koji traje dve godine, učestvuje i Evropska unija.
"Utvrdićemo sve tačke koje predstavljaju značajna opterećenja za trgovinu, a koje je moguće korigovati promenom unutrašnjih propisa i primenom procedura zasnovanih na analizama rizika", kazao je on. Petrović je objasnio da to znači da carinski i inspekcijski organi neće kontrolisati svaku pošiljku, jer one kompanije koje su pokazale da posluju po zakonu imati olakšice, zato što im neće biti analizirana i zaustavljana svaka pošiljka.
On je podsetio da je poslednjih nekoliko meseci Ministarstvo poljoprivrede i trgovine potpisalo ugovore o pojednostavljivanju trgovinskih procedura kada je trgovina hranom u pitanju sa Makedonijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom.
"Sada nije neophodno da se rade dvostruke analize kvaliteta hrane, što pojednostavkljue, pojeftinjuje i ubrzava trgovinu", kazao je Petrović.
Regionalni menadžer IFCa, dela Svetske banke, Per Kelerhaug rekao je da je danas potpisani ugovor mnogo pojednostaviti trgovinske odnose između Srbije i zemalja regiona.
"Nakon ovoga sledi potpisivanje formalnog ugovora između Vlade Srbije i IFCa, čime će se smanjiti sve trgovinske barijere koje sada postoje", kazao je on.
Kelergaug je naveo da da će to olakšati rad carine koja će se uputiti u najbolje prakse IFCa, a smanjiće se i troškovi izvoza u celom regionu koji je usmeren ka EU.