Daily Survey

Beograd, 18. Jun 2012.

SAMIT ŠEFOVA DRŽAVA I VLADA ZEMALJA ČLANICA PROCESA ZA SARADNJU
U JUGOISTOČNOJ EVROPI

NIKOLIĆ: URADIĆU SVE DA NE BUDEM PROBLEM ZA REGION

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu, po završetku samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), da će on "lično učiniti sve" da ne bude prepreka saradnji država i naroda u regionu.
"Ja lično učiničhu sve da ne budem problem koji bi bio istican kao razlog za nemogućnost saradnje. Mislim da sam svojim delima već dokazao da sam potpuno posvećen ideji saradnje, bezbednosti, mira, ne samo u regionu, ali u regionu prvenstveno", rekao je Nikolić.
Nikolić je dodao da "postoje različita izvlačenja iz konteksta, insinuacije, loša tumačenja i loše namere". "Postoji ljutnja kod nekih ljudi, ali sve to prođe. Narodi moraju da sarađu, države moraju da sarađuju", rekao je Nikolić. Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će uskoro razgovarati i s predsednikom Hrvatske Ivom Jospiovićjem i predsedavajućim predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, koji nisu dosli na samit u beogradu, kao što danas razgovara s ostalim predsednicima zemlja regiona.
"Uopšte, ja ne predstavljam problem za te razgovore. Onog časa kada odluče da razgovaramo o budućnosti naših država i naših naroda, ja ću svako biti na raspolaganju", rekao je Nikolić na pitanje na završnoj konferenciji za novinare na samitu.
Na pitanje kako komentariše to što je Hrvatska psolala delegaciju na nižem nivou, Nikolić je rekao da je "svako bio zastuplejn onako kako je smatrao da treba da bude zastupljen".
"Ja očekujem da posle prolaznog nesnalaženja u nekim državama regiona, otpočne naša potpuna, zaista potpuna saradnja", rekao je predsednik Srbije.
Na današnjem samitu učestvovali su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Bugarske Rosen Plevnelijev i Moldavije Nikolae Timofti, i član predsedništva BiH Nebojša Radmanović. Iz Turske je došao zamenik premijera Ali Babadžan, Rumuniju je predstavljao šef diplomatije Andrei Marga, dok su Hrvatsku i Albaniju predstavljali zamenici ministara spoljnih poslova, a Sloveniju državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.
Proces saradnje u Jugoistocnoj Evropi je regionalna inicijativa, pokrenuta 1996, radi podsticanja i jačanja dobrosusedskih odnosa u regionu kako bi on prerastao u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje. Članice Procesa su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

JEREMIĆ: ALBANIJA OSTALA USAMLJENA U SVOM ZAHTEVU

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je danas da tamo gde su suverene države nema mesta za Kosovo i da je Albanija ostala usamljena u zahtevu za učešće Kosova u regionalnoj saradnji.
"Politika Srbije, koja je očigledno dobila podršku na samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) svih osim Albanije, jasna je tamo gde je mesto suverenim državama, Kosovu nema mesta", rekao je Jeremić televiziji B92 komentarišući to što danas nije usvojena zajednička deklaracija posle samita SEECP zbog neslaganja delegacije Albanije sa predloženim tekstom.
On je kazao da je Albanija ostala usamljena u svom zahtevu jer su se sve ostale države članice složile oko teksta deklaracije koji je predložila Srbija.
"Razlog zbog kojeg za Albaniju to nije bilo prihvatljivo je to što u dokumentu Kosovo nije bilo tretirano kao ravnopravan član", rekao je Jeremić.
On je kazao da će Srbija svim diplomatskim i pravnim sredstvima blokirati prisustvo Kosova u međnarodnim organizacijama i da će zatvarati vrata Prištini na svakom mestu.
"Gde su ostali članovi države, tu Kosovo ne može da bude član, niti će biti. Što se tiče učešća delegacija Prištine na regionalnim skupovima, to je tema razgovora u Briselu između Beograda i Prištine i tu postoje različita tumačenja", rekao je Jeremić.
Upitan da prokomentariše to što je Hrvatska na samit SEECP poslala delegaciju na nižem nivou, Jeremić je rekao da su vrata Srbije otvorena svima a da je pitanje za Hrvatsku na kojem nivou želi da bude predstavljena.

NIKOLIĆ RAZGOVARAO SA ŠEFOVIMA DRŽAVA REGIONA

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u bilateralnim susretima sa predsednicima nekoliko država da se zalaže za dalje unapređenje saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, pre svega na ekonomskom planu.
Predsednik Srbije je u tim razgovorima, tokom samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, posebnu pažnju posvetio saradnji, kako bi, deleći međusobno iskustva, uspele da zajednički prevaziđu probleme koje je stvorila svetska ekonomska kriza, saopštila je Prešlužba predsednika.
Nikolić je razgovarao sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, Moldavije Nikolaeom Timoftijem, Bugarske Rosenom Plevnelievim i Makedonije Đorđem Ivanovim.
Predsednik se sreo i sa članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem, potpredsednikom Vlade Turske Alije Babadžanom, generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanierom i generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Grčke Janisom Aleksisom Zeposom.

SRBIJA

NIKOLIC: HITNA ISTRAGA I UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

BEOGRAD, 18. jun (Tanjug) – Predsednik Tomislav Nikolic obišao je povredene kadete i izrazio duboko žaljenje zbog tragedije na vojnom poligonu Pasuljanske livade, kada je dvoje kadeta cetvrte godine Vojne akademije poginulo, a sedmoro povredeno, i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.
Predsednik Srbije uputio je telegrame saucešca porodicama nastradalih, a povredenima poželeo brz oporavak. Nikolic je istakao da treba uciniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na nacin koji ce spreciti da se tragedije poput jutrošnje ikada više ponove.
Dva kadeta Vojne akademije poginula su jutros u eksploziji na poligonu Pasuljanske livade, dvoje je teže ranjeno a petoro je zadobilo lakše telesne povrede, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane. Nesreca se dogodila jutros oko devet casova kada je eksplodirala zaostala granata kalibra 30 milimetara koju je pronašao jedan od kadeta. Do nesrece u kojoj su stradali kadeti cetvrte godine Vojne akademije došlo je na redovnoj obuci u toku priprema završne vežbe "Diplomac 2012".

NIKOLIC OBIŠAO POVREĐENE

BEOGRAD, 18. jun (Tanjug) – Predsednik Tomislav Nikolic obišao je na VMA kadete koji su povredeni prilikom eksplozije granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade.
Nikolic je na VMA stigao oko 14 sati, a na ulazu u tu ustanovu docekao ga je ministar odbrane Dragan Šutanovac, nacelnik Generalštaba VS generalpotpukovnik Ljubiša Dikovic i nacelnik VMA Marjan Novakovic. Kako je novinarima receno, Nikolic posle obilaska povredenih nece davati izjave.
Dva kadeta Vojne akademije poginula su jutros u eksploziji na poligonu Pasuljanske livade, dvoje je teže ranjeno a petoro je zadobilo lakše telesne povrede, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane. Nesreca se dogodila jutros oko devet casova kada je eksplodirala zaostala granata kalibra 30 milimetara koju je pronašao jedan od kadeta. Do nesrece u kojoj su stradali kadeti cetvrte godine Vojne akademije došlo je na redovnoj obuci u toku priprema završne vežbe "Diplomac 2012".
Povredene je ranije danas obišao Šutanovac, koji je rekao da još uvek nisu utvrdene okolnosti pod kojim se eksplozija dogodila, ali da ce on insisistirati da se utvrde odgovorni.
Nacelnik VMA je izjavio da pacijenti koji su prevezeni iz Cuprije na VMA nisu životno ugroženi, a da dvoje teže povredenih imaju povrede grudnog koša.
Novakovic je rekao da je teže povredenim kadetima prva pomoc ukazana u Cupriji i da je njihovo stanje stabilno, a da drugo dvoje kadeta, koji su oko 13 sati takode prebaceni na VMA, imaju lakše povrede od gelera na više mesta na telu, ali im život nije ugrožen.

NIKOLIC NA "RIJU 20 PLUS", SAMITU O ZEMLJI

RIO DE ZANEIRO, 18. jun (Tanjug) – U Rio de Ženeiru 20. juna se održava "Samit o Zemlji". Na tom sastanku svetskih lidera u centru pažnje bice pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, a Srbiju ce predstavljati predsednik Tomislav Nikolic.
Uz šefa srpske države u Riju ce biti i šef diplomatije Vuk Jeremic, koji istice da je Rio, prakticno, "samit Generalne skupštine UN" koju ce on predvoditi u narednih godinu dana.
Na samitu nazvanom i "Rio 20 plus", odnosno "20 godina kasnije" ocekuje se potpisivanje sporazuma pod nazivom "Buducnost kakvu želimo," koji predvida poboljšanje sigurnosti u snabdevanju energijom, hranom i vodom u siromašnim zemljama, postepeno gašenje subvencija za fosilna goriva i bolju zaštitu okeana. Medutim, osam rundi formalnih i neformalnih pripremnih pregovora o tekstu sporazuma od pocetka godine bile su opterecene i suštinskim i proceduralinim pitanjima, a BiBiSi (BBC) izveštava da je za sada usaglašen tek manji deo teksta.
Nacrt je pun delova koji su odbaceni, cesto na zahtev SAD, ali i bloka koji okuplja Kinu i zemlje u razvoju. Primedbe na neke od kljucnih klauzula su imali i Rusija, Japan i EU.
BBC primecuje da neke zapadne zemlje, narocito SAD, izgleda nisu spremne da ucine bilo koji ustupak koji bi odgovarao ekonomskim silama u usponu poput Kine koje zauzvrat ne žele da prihvate ikakvu formulaciju koja bi mogla da zaustavi njihov razvoj.
Neki opet smatraju da je tekst previše popustljiv prema kompanijama, narocito prema velikim bankama i korporacijama koje se bave sirovinama."Samit o zemlji u Riju nece biti o buducnosti kakvu želimo vec neprijatan podsetnik kakvu sadašnjost imamo," rekao je Kumi Naidoo, izvršni direktor Grinpis internešenela, prenosi BBC. Po njemu, to je svet u kome su javno zdravlje, ljudska prava i održivi razvoj podredeni privatnom profitu, plitkim nacionalnim interesima i dnevnoj politici.
Prepirke se vode i oko predloženih ciljeva za održivi razvoj koji su usmereni na ublažavanje siromaštva i poboljšanje zdravstva, obrazovanja i otvaranje novih mesta u zemljama u razvoju, ali na nacin koji je socijalno održiv i u skladu sa ocuvanjem covekove okoline.
Neke humanitarne agencije strahuju da ce ishod biti delimicno odustajanje od kljucnih obaveza sadržanih u Milenijumskim razvojnim ciljevima.
Ne postoji ni saglasnost o tome da li bi ciljevi održivog razvoja trebalo da obavežu bogate zemlje da smanje potrošnju priodnih resursa kako bi ostavili više za siromašne.
Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbacov, koji sada rukovodi "Grin kros internešenelom", uporedio je "optimizam i nadu" sa Samita o Zemlji u Riju pre dvadeset godina sa "cinizmom i ocajem" koji prate ovaj samit. Gorbacov kaže da oseca gorcinu pred jazom izmedu bogatih i siromašnih i ocenjuje da je protracena prilika da se izgradi sigurniji, pravedniji i jedinstveniji svet.
Samit se održava u teškom politickom periodu uoci predsednickih izbora u SAD krajem godine i promenom kineskog rukovodstva i u situaciji kada su mnoge zemlje opterecene rešavanjem finansijskih problema. Aktivisti su razocarani i što lideri poput britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemacke kancelarke Angele Merkel i americkog predsednika Baraka Obame nece doputovati u Rio. SAD su medutim potvrdile da ce americku delegaciju predvoditi "jaka licnost" državna sekretarka Hilari Klinton.

MORATINOS I FRATINI U JEREMICEVOM TIMU

BEOGRAD, 16. jun (Tanjug) – Šef srpske diplomatije i novoizabrani predsedavajuci Generalne skupštine UN Vuk Jeremic potvrdio je da ce u njegovom timu na Ist riveru biti bivši šefovi diplomatije Italije i Španije Franko Fratini i Migeh Anhel Moratinos, kao i da razgovara s još nekoliko "zvucnih imena", medu kojima su i "uticajni ljudi iz Rusije".
"Predsedavanje Srbije u UN nece proci nezapaženo. Bice ojacano zvucnim imenima i jakim timom koji ce biti dosta vidljiv na svetskoj sceni", rekao je Jeremic Televiziji B92.
Na pitanje da li bi njegovo predsedavanje u Njujorku moglo da dovede do podela u Generalnoj skupštini, kao što je skoro podeljeno bilo i glasanje u kojem je izabran, Jeremic je istakao da je spoljna politika Srbije "taj referendum dobila". "Mi smo predsedavajuci celog sveta i ponašacemo se u skladu sa ineteresima sveta. Moramo biti pomiritelji. Ovo je bila jedna vrsta izjašnjavanja o spoljnoj politici Srbije i taj referendum je dobijen", kazao je Jermic.
Upitan da li ulazi u zgradu na Ist riveru kao "ruski covek", kako to komentarišu mnoge zapadne zemlje ukljucujuci SAD, Jeremic je kazao da ne može odgovarati na takva pitanja."Ko gubi ima pravo da se ljuti. Izabrani smo da predvodimo UN, što podrazumeva vrstu dostojanstva koja mi onemogucava da odgovorim na takvu vrstu pitanja", kazao je on.

AMBASADORKA DANSKE: MOGUĆI PREGOVORI S EU DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, 17. juna 2012. (Beta) Ambasadorka Danske Mete Kjuel Nilsen izjavila je da postoji šansa da Srbija do kraja godine počne pristupne pregovore s Evropskom unijom ako nova vlada bude radila u tom pravcu, ali je ukazala da je preostalo veoma malo vremena.
"Potreban je dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući primenu do sada postignutih dogovora", rekla je Kjuel Nilsen u intervjuu dnevnom listu Blic od ponedeljka.
Ambasadorka Danske, koja predsedava EU, rekla je da početak pregovora s EU zavisi od onoga šta Srbija bude radila. "Želeli bismo da budemo u poziciji da se to desi do kraja godine. Ako tu ambiciju budu delili i predsednik (Tomislav) Nikolić i nova vlada, i ukoliko dela budu usledila, šansa postoji", rekla je Kjuel Nilsen.

MAJKL KIRBI KARIJERNI VISOKI DIPLOMATA SAD

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) Američki diplomata Majkl Kirbi, koga je predsednik SAD Barak Obama predložio za novog ambasadora u Srbiji, glavni je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD.
Na sajtu Bele kuće je navedeno da je Kirbi, karijerni visoki diplomata Ministarstva spoljnih poslova SAD, a da trenutno obavlja funkciju prvog zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za konzularne poslove. Kirbi je od 2006. do 2008. godine bio američki ambasador u Moldaviji, a prethodno je dve godine služio kao generalni konzul u ambasadi SAD u Seulu, Južna Koreja.
Njegove druge dužnosti u inostranstvu su bile i diplomatska služba u Varšavi i Krakovu u Poljskoj, u generalnom konzulatu SAD u Frankfurtu u Nemačkoj, odakle je učestvovao u konzularnim operacijama na području bivšeg ŠSRa, i u Kopenhagenu u Danskoj.
Kirbi je služio i u Africi, Dar Es Salamu u Tanzaniji i Džordžtaunu u Gvajani.
U Vašingtonu je obavljao dužnost direktora kancelarije za obaveštajnu koordinaciju u Birou za obaveštajne poslove i istraživanje. Kirbi je u Stejt departmentu radio i u odeljenju za Karibe.
Završio je osnovne studije na Univerzitetu u Pensilvaniji u SAD. Imenovanje Majkla Kirbija za ambasadora u Srbiji treba da odobri Senat. On bi u tom slučaju na mestu ambasadora nasledio Meri Vorlik koja je na čelu američke diplomatske misije u Srbiji od januara 2010.

KIM

JEREMIC: NEMA MESTA ZA KOSOVO GDE SU SUVERENE DRŽAVE

BEOGRAD, 16. jun (Tanjug) – Šef srpske diplomatije Vuk Jeremic izjavio je da je veceras Albanija ostala usamljena kad je na regionalnom samitu u Beogradu blokirala zajednicku deklaraciju, a da je Srbija tim dokumentom blokirala pristup Kosovu, što ce nastaviti da cini u svim organizacijama u cijem clanstvu mogu biti samo suverene države.
"Albanija je ostala usamljena. Svi ostali su se složili oko teksta. Zato za njih (Albaniju) nije bio prihvatljiv tekst, jer Kosovo zaista nije tretirano kao ravnopravan clan", naglasio je Jeremic, porucujuci da "tamo gde je mesto suverenim državama, nema mesta za Kosovo dok je tu Srbija".
Gostujuci na B92, Jeremic je upitan i da prokomentariše tvrdnje neimenovanih izvora iz njegovog ministarstva da je Miroslav Lajcak, kad je kao izaslanik EU posle izbora posetio Srbiju iz Brisela doneo ozbiljnu poruku da ce Srbija morati da odustane od politike "i EU i Kosovo", da prekine veze sa Srbima sa severa pokrajine i da demontira takozvane paralelne institucije. "Nije prvi put da u ovaj grad dolaze ultimatumi. To je potrebno primiti mirno i odgovoriti u skladu sa politikom. Nadam se da, kad je rec o Kosovu i EU, sa novom vladom nece doci do promene stava... Dok god postoji demokratski poredak u ovoj zemlji, odgovor na odustajanje od te politike bice 'ne'", kazao je Jeremic.
Komentarišuci cinjenicu da na samitu Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi nije bilo najviših zvanicnika Hrvatske, kao ni dela vrha BiH, Jeremic je rekao da je Srbija pozvala šefove država i ministre spoljnih poslova 12 zemalja clanica inicijative, a da je svako odlucio na kojem ce nivou biti predstavljen. "Beograd je otvoren grad, Srbija je izabrana da predvodi UN. Naša vrata otvorena su za sve koji žele da dodu", porucio je on.

IVANOVIC: AKCIJA KFORA PODIGLA TENZIJE

KOSOVSKA MITROVICA, 16. jun (Tanjug) – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je danas da je akcija Kfora, ciji su vojnici jutros zatvorili alternativni put oko prelaza Brnjak, bila nepotrebna i da je podigla tenzije na severu pokrajine.
Ivanovic je u izjavi Tanjugu ocenio da razume inicijative Kfora onda kada je ugrožena njihova sloboda kretanja, ali da zatvaranje obilaznice i alternativnog puta koji koriste Srbi ni na koji nacin ne ugrožava bezbednost medunarodnih vojnika.
On je apelovao na predstavnike Kfora da svoje aktivnosti prilagode nastaloj situaciji i da "sacekaju pregovore koji se najavljuju u vezi sa severom Kosova". "Mislim da se moraju tražiti politicka rešenja za ovu situaciju koju imamo na severu pokrajine i sever Kosova se mora u politickom i pravnom smislu definisati, ali Kfor u tom procesu nema neku veliku ulogu", rekao je Ivanovic.
Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je istakao da se uloga Kfora mora svesti na to da pruži bezbednost za sve one koji ovde žive, pre svega Srbe koji su, kako je rekao, jedina etnicka zajednica u pokrajini koja je istinski ugrožena.

MINISTARSTVO ZA KIM: APEL SRBIMA SA KOSOVA I KFORU DA SE UZDRŽE OD NASILJA

BEOGRAD, 16. juna 2012. (Beta) Ministarstvo za Kosovo i Metohiju apelovalo je danas na sve strane da se uzdrže od nasilja i pozvalo Kfor da ne primenjuje silu, odnosno da se striktno ponaša u okviru svog mandata a Srbe u pokrajini da ne nasedaju na provokacije.
"U ovom veoma osteljivom trenutku, kada je dijalog privremeno obustavljen, dok se ne završi proces formiranja institucija Republike Srbije, međunarodno prisustvo mora ne samo da se kreće u okvirima mandata, već da oprezno postupa kako ne bi nijednim postupkom stvorilo dodatno nepoverenje u svoju nepristrasnost", navodi se u saopštenju.
Dodaje se da svi akteri u pokrajini moraju da budu svesni da je situacija veoma zapaljiva, zbog čega je Ministarstvo pozvalo Kfor i Srbe sa severa Kosova da se maksimalno uzdrže od rizičnih poteza koji mogu dovesti do neželjenih posledica.
"Svaka eskalcija sukoba može dovesti do nasilja sa nesagledivim posledicama. Svi činioci u Pokrajini, međunarodni ili lokalni, moraju da rade na normalizaciji stanja na terenu, stvaranju atmosfere poverenja, kao nužnog koraka ka nastavku dijaloga Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju tog ministarstva. Pripadnici Kfora od jutros su blokirali sve putne pravce koji vode ka Ibarskom Kolašinu na severu Kosova i ne dozvoljavaju prolaz vozilima ni iz pravca Zubinog Potoka, ni prema administrativnom prelazu Brnjak. Prema navodima Srba sa severa, jedan čovek je ranjen kada su na njega gumenim mecima pucali pripadnici Kfora, što je informacija koju međunarodne snage nisu mogle da potvrde.

IVANOVIC: PRIŠTINA ŽELI DA PROMENI STANJE NA TERENU

NOVI SAD, 18. jun (Tanjug) – Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je da Priština i odredeni medunarodni krugovi koriste situaciju u kojoj još nije formirana nova Vlada Srbije, da promene postojece stanje na severu pokrajine.
"Pitanje severa se nekako mora definisati, u politickom i pravnom smislu, pošto ova permanentna neizvesnost koju danas imamo predstavlja ogroman potencijal za incidente manjih ili vecih razmera i dalji razvoj nestabilnosti", upozorio je Ivanovic.
Povodom Kforove blokade putnih pravaca prema Zubinom Potoku i administrativnom prelazu Brnjak, Ivanovic je u autorskom tekstu za novosadski "Dnevnik" ocenio da "svaka takva promena dovodi do stvaranje neke 'nove realnosti', koja ce se onda uzimati kao polazna kada ponovo dode red na ozbiljne pregovore".
Dok je Kfor sve aktivniji, narod na severu Kosova od Beograda ocekuje nekakvu jasnu poruku pa i zaštitu, rekao je Ivanovic i dodao da se u tom pogledu ništa ne dogada jer još nema nove vlade a "postojeca, koja je samo u tehnickom mandatu, nema kapacitet a cini mi se ni volju da se nešto narocito angažuje na ovom polju".
On je naglasio da su ozbiljni pregovori o Kosovu izvesni jer, kao je napomenuo, jasno je da se takvo stanje ne može veštacki održavati uz stalno angažovanje Kfora koji ima jasne namere da svoje prisustvo i dalje smanjuje.
On je istakao da uslovi života kosovskih Srba mogu biti poboljšani samo kroz pregovore, koji bi bili ne samo vodeni pod medunarodnim pokroviteljstvom, vec i za ciji bi rezultat i sprovodenje bile date medunarodne garancije."Ali, da bismo u taj proceš uopšte ušli, neophodno je da se formiraju institucije države Srbije", smatra Ivanovic dodajuci da je istovremeno nužna realna procena sopstvenih snaga i situacije kao i snaga koje nam mogu biti suprotstavljene.

HRVATSKA I KOSOVO POTPISALE SPORAZUM O SARADNJI U ODBRANI

ZAGREB, 15. juna 2012. (Beta) Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović i ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku potpisali su danas u Zagrebu Memorandum o razumevanju kojim su utvrđenja područja saradnje u odbrani.
Kontromanović je, kako se navodi u saopštenju hrvatskog ministarstva, izrazio zadovljstvo tim sporazumom i istakao da je Hrvatska slične sporazume ima s više država regiona.
Istakao je da Hrvatska "snažno podržava integritet i nedeljivost kosovske teritorije" i evropsku budućnost Kosova. "Verujemo da je uloga Evropske unije, NATO i međunarodne zajednice u Republici Kosovo ključna da bi se učvrstila njena evropska orijentacija i ostvarila perspektiva članstva u Uniji", rekao je Kotromanović. On je istakao da Hrvatska snažno podržava razmeštanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova, i najavio da će uskoro posetiti Kosovo.
Čeku je, kako je navedeno u saopštenju, izrazio zadovoljstvo što će Kosovske bezbednosne snage i hrvatska vojska sarađivati na profesionalan način čemu je težio i kao brigadir Hrvatske vojske (HV).
On je bio učesnik rata u Hrvatskoj 1990tih na području Like i zadarskog zaleđa i ima čin brigadira HV. Kosovski ministar je istakao da Hrvatsku smatra liderom u regionu â?" na političkom i vojnom, ali i na kulturnom planu. Čeku je zahvalio Kotromanoviću zbog učešća hrvatskih vojnih snaga u KFOR, na Kosovu.
Danas potpisanim medmorandum utvrđena su područja saradnje Hrvatske i Kosova u obrani, kao što su tehničkovojna saradnja i školovanje pripadnika kosovskih oružanih snaga na Hrvatskom vojnom univerzitetu. Nedavno je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj bila predsednica Kosova Atifete Jahjaga.
Hrvatska je marta 2008. priznala nezavisnost Kosova.

JAHJAGA I DIKARLO O ODNOSIMA SAD I KOSOVA

PRIŠTINA, 16. juna 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga koja boravi u višednevnoj poseti SAD, razgovarala je danas u NJujorku sa zamenicom šefa misije SAD u Ujedinjenim nacijama, ambasadorkom Rozmari DiKarlo o aktuelnoj situaciji na Kosovu uključujući i sever.
Kako je saopšteno iz Jahjaginog kabineta, na sastanku je bilo reči o aktuelnim kretanjima na Kosovu, procesu integracije, konsolidacije državnosti i procesu novih priznanja nezavisnosti.
Tema razgovora je bilo i učešće Kosova na međunarodnim i regionalnim skupovima, posebno se razgovaralo o izazovima sa kojima se Kosovo susreće u tri opštine na severu zemlje.
Jahjaga je, kako se navodi u saopštenju, navela da je ostvarivanje plana Martija Ahtisarija najbolje rešenje za tri opštine na severu Kosova, pošto nudi i garantuje prava i slobode za srpsku zajednicu, i istakla potrebu integracije tog dela Kosova u prištinske institucije.
Predsednica Kosva rekla je da ostvarivanje vladavine prava na celoj teritoriji Kosova, sa posebnim naglaskom na sever, garantuje stabilnost i opšti napredak.
Presednica Jahjaga kazala je da je od izuzetnog značaja učešće Kosova u regionalnim i međunarodnim incijativama, posebno u oblasti bezbednosti.
DiKarlo je visoko ocenila dostignuća na Kosovu u svim oblastima i ukazala da Kosovo i dalje mora ostati posvećeno evroatlanskom putu.
Ona je ponovila da SAD podržavaju Kosovo u svim oblastima i da će se u UN angažovati u prilog učešća Kosova u regionalnim i međunarodnim inicijativama.

SRBIJA – REGION

SVILANOVIĆ: OSNOVNI ZADATAK UNAPREĐENJE SARADNJE

BEOGRAD, 16. juna 2012. (Beta) Novoizabrani generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Goran Svilanović izjavio je danas da tu dužnost preuzima u januaru sledeće godine i da će se zalagati za ono što je osnovna funkcija saveta unapređenje saradnje zemalja bivše Jugoslavije.
"Uloga saveta je unapređenje saradnje svih zemalja na području bivše Jugoslavije i pre svega sa ciljem ekonomske saradnje, zatim da se dogovore zajednički projekti iz oblasti infrastrukture, da se unapredi saradnja parlamenata u regionu i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja i to je ono čime ću se ja baviti ubuduće", rekao je Svilanović agenciji Beta.
On je naveo da je prethodnih pet godina, koliko savet postoji, usvojena strategija o budućem radu i da će njegov zadatak biti primena te strategije na kojoj će raditi sa timom saradnika iz kancelarija u Sarajevu i Briselu. "Potreba je da se kroz unapređenje saradnje svih ovih zemalja oko životnih pitanja unapredi proces rešavanje nekih otvorenih političkih problema i to je ono što je zadatak Saveta za regionalnu saradnju", napomenuo je Svilanović.
On je istakao da je to jedna od ključnih regionalnih organizacija koja okuplja sve zemlje bivše Jugoslavije, ali da su u njoj i Grčka, Rumunija, Bugarska, Turska i druge zemlje.
Generalni sekretar Saveta za regionalnu sardnju bira se na tri godine.
Svilanović je na tu funkciju izabran juče na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Beogradu.

EŠTON I FILE: SVILANOVIC DAJE PODSTICAJ SARADNJI

BRISEL, 16. jun (Tanjug) – Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File pozdravili su danas imenovanje Gorana Svilanovica za generalnog sekretara Regionalog saveta za saradnju (R C C), navodeci da su ubedeni da ce on dati novi podsticaj regionalnoj saradnji.
"Regionalna saradnja je osnova evropskih integracija. To je jedan od osnovnih principa same Evropske unije", istice se u u zajednickom saopštenju Eštonove i Filea.
Takode se ukazuje da je regionalna saradnja važan element procesa stabilizacije i pridruživanja i jedan od kriterija za procenjivanje kandidata i potencijalnih kandidata. "Ubedeni smo da ce Svilanovic dati novi podsticaj regionalnoj saradnji tako što ce obezbediti da R C C postane glavna organizacija jugoistocne Evrope koja ce povecati efikasnosti i obezbediti ukljucivanje u regionalnu saradnju", kaže se u saopštenju.

JOSIPOVIĆU SUSRET S NIKOLIĆEM NIJE PRIORITET

ZAGREB, 15. juna 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da planiranje posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Zagrebu trenutno nije prioritet.
"Za sad nema takvih planova, ostavimo to vremenu", rekao je Josipović za Media servis na pitanje planira li skori susret sa novim srpskim kolegom.
On je dodao i da su dobri odnosi sa susedima nacionalni interes Hrvatske.
O prvih šest meseci rada Vlade Hrvatske na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, Josipović je rekao da će o zadovljstvu ili nezadovoljstvu radom vlade moći da govori tek kad vidi prve rezultate, koje vlada očekuje do kraja godine.
On je rekao da još nema opipljivih rezultata iako je pokrenut niz reformi.
Hrvatski predsednik je takođe danas na svom Fejsbuk profilu objavio da je Zagreb uvršten na vrlo kratak popis država koje će posetiti GOAP, jedna od najmoćnijih grupa tehnoloških investitora.
On je naveo da je Dave Mčlure, osnivač preduzetničkog inkubatora '500 startups' i suorganizator investicijskih turneja GOAP, prihvatio njegov i poziv Ministarstva preduzetništva da ove jeseni dođe u Zagreb. "Moramo svi zajedno da dokažemo da su Hrvatska i regija pravo mesto na kojem ne samo da nastaju sjajne i inovativne ideje, nego da smo u stanju da ponudimo znanje, ljude, okruženje, energiju i poslovni okvir u kojem te ideje mogu uspeti i uspešno se razvijati", napisao je hrvatski predsednik.