Daily Survey

Beograd, 18. Jul 2012.

SRBIJA - EU

AMBASADORKA PORTUGALA NAJAVILA PODRŠKU SRBIJI NA PUTU KA EU

BEOGRAD, 18. jula (Tanjug)- Novoimenovana ambasadorka Portugala u Srbiji Maria du Karmo d Souza Pinto Alegro d Magaljaiš najavila je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem podršku te zemlje nastojanjima Srbije da se pridruži EU i poželela mu uspeh u tome.
Ambasadorka Portugala je, nakon što je Nikolić primio njeno akreditivno pismo, istakla da se, zahvaljujući odličnim dosadašnjim bilateralnim odnosima dve zemlje i rešenosti Srbije da postane deo evropske porodice, otvaraju nove mogućnosti za razvijanje ekonomskih i kulturnih veza Portugala i Srbije, u korist građana obe države.
Nikolić se zahvalio Portugalu na podršci i istakao da će Srbija primerom pokazati da je privržena evropskim vrednostima, tako što će se truditi da uspostavi evropske standarde, sprovesti bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala, ispitati sve sumnjive privatizacije i stvoriti povoljan poslovni ambijent za privlačenje stranih investitora.
Predsednik Srbije poželeo je dobrodošlicu novoj ambasadorki Portugala i poželeo joj da joj boravak u Srbiji ostane u najlepšoj uspomeni, saopšteno je iz njegovog kabineta.

VAN ROMPEJ: VAŽAN NASTAVAK DIJALOGA I PRIMENA DOGOVORA

BRISEL, 18. jula (Tanjug)- Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i kosovska predsednica Atefite Jahjaga danas su se u Briselu složili da dijalog Beograda i Prištine treba što pre nastaviti, ali da je pođednako važno da se primeni do sada dogovoreno.
Van Rompej i Jahjaga su u zajedničkoj izjavi nakon današnjeg susreta, kojim je kosovska predsednca počela dvodnevnu posetu Briselu, ocenili da je kao i nastavak dijaloga, pođednako važno da se primeni ono što je već dogovoreno.
"Sve dogovore treba hitno i temeljno primeniti, a naročito onaj o integrisanom upravljanju prelazima", rekao je Van Rompej novinarima, a Jahjaga, nezadovoljna primenom dogovorenog, zatražila da se uspotavi "mehanizam monitoringa i garancija implementacije".
Van Rompej smatra da je dijalog najbolji način da Kosovo i ceo region napreduju na evropskom putu. On je ocenio da je ova godina bila "produktivna" za kosovske evropske integracije, jer je počeo rad na studiji o izvodljivosti, dijalog o vladavini zakona i o viznoj liberalizaciji, ali da Kosovo mora da pojača napore na reformama.
Kosovska predsednica je rekla da je Priština nezadovoljna primenom dogovora u dijalogu i zatražila da se uspotavi "mehanizam monitoringa i garancija implementacije". Ocenila je da je kraj kosovske nadgledane nezavisnosti, koji je najavljen za septembar, zajednički uspeh kosovskih institucija i međunarodne zajednice. Ona je rekla da se u Prištini intenzivno radi na izmenama ustavnih i zakonskih akata kako bi lokalne vlasti od septembra preuzele punu odgovornost za upravljanje Kosovom. "Planiramo da do sledećih lokalnih izbora potpuno integrišemo tri opštine na severu Kosova u naš pravni sistem", rekla je kosovska predednica.