Daily Survey

Beograd, 19. Januar 2012.

SRBIJA

CVETKOVIĆ RAZGOVARAO SA BJERNOM FON SIDOVOM

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je danas, u razgovoru sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za situaciju na Kosovu Bjernom fon Sidovom, da je za Srbiju jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.
Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Cvetković je kazao da se Srbija zalaže za hitno uspostavljanje efikasne i kredibilne međunarodne istrage o nedozvoljenoj trgovini ljudskim organima, u koju bi bile uključene i Ujedinjene nacije.
Cvetković je, kako se navodi, naglasio da aktivnosti Saveta Evrope na Kosovu treba da budu nastavljene u cilju efikasne primene principa i standarda Saveta Evrope.
To se, kako se navodi, odnosi na domen zaštite ljudskih, posebno manjinskih prava, vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa.
Predsedavajući Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Bjern fon Sidov (Bjoern von Sydow) danas i sutra boravi u poseti Beogradu u okviru priprema svog izveštaja o situaciji na Kosovu. Sidov se danas u Skupštini Srbije razgovarao sa predsednicom parlamenta Slavicom ĐukićDejanović i članovima srpske delegacije u PS SE.
Izvstilac SE će, kako je najavljeno iz Strazbura, imati sastanke i sa potpredsednikom vlade i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, šefom diplomatije Vukom Jeremićem kao i sa ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem.
Sidov će razgovarati i sa predsednikom vladine Komisije za nestale Veljkom Odalovićem i predstavnicima nevladinog sektora.

FON SIDOV: SRBIJA UCINILA DOSTA U REŠAVANJU PROBLEMA NA KOSOVU

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Tanjug) Clanovi Stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, na celu sa šefom delegacije Dragoljubom Micunovicem, sastali su se danas u parlamentu sa izvestiocem Komiteta za politicka pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Bjornom fon Sidovom koji je ocenio da je Srbija ucinila dosta napora u traženju rešenja za situaciju na Kosovu i Metohiji.
Napore koje je Srbija uložila konstatovala je i Evropska komisija u svom izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU, rekao je Sidov, navedeno je u saopštenju Narodne skupštine.
Sidov je istakao da je cilj njegove posete da se što bolje upozna sa situacijom na Kosovu i Metohiji i stavovima nadležnih državnih organa Srbije, radi pripreme izveštaja koji treba da usvoji PS SE.
Šef Stalne delegacije Dragoljub Micunovic, istakao je da bi pitanje Kosova i Metohije trebalo rešavati uz ucešce medunarodne zajednice. On je ponovio predlog da bi, pod pokroviteljstvom UN, trebalo da se održi medunarodna konferencija na kojoj bi ucestvovali predstavnici Srbije, Kosova i Euleksa koja bi rezultirala trajnim i održivim rešenjem. Ocenio je da u izveštaju Saveta Evrope mora da se konstatuje da se na Kosovu ne poštuju ljudska prava i da nema vladavine prava, i to ilustrovao primerom da nijedan slucaj ubistva ili nestanka ljudi nije procesuiran.
U saopštenju parlamenta se navodi i da su clanovi srpske delegacije istakli da je strateški cilj Srbije clanstvo u EU, uz ocuvanje interesa na KiM, i naglasili da jednostrano rešenje tog pitanja ne bi bilo održivo i da ono mora da uvaži interese obe strane.
Srbija je, kako su naveli, posvecena uspostavljanju mehanizama za primenu osnovnih evropskih sloboda i prava na Kosovu i Metohiji i rešavanju pitanja zaštite prava i sloboda svojih gradana na severu Pokrajine.
Srpski predstavnici podsetili su da je sa kosovskom stranom potpisano nekoliko sporazuma i da predstoji njihova realizacija.
Preostalo je da se u dijalogu postigne sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, u okviru medunarodnog prava i Rezolucije 12 44 o Kosovu i Metohiji.
U razgovoru je, kako se istice u saopštenju, ocenjeno da Euleks nije preduzeo aktivnosti iz Rezolucije PS Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i da svojim delovanjem doprinosi nepoverenju gradana na severu Pokrajine.
Sidov se založio za nastavak pregovora Beograda i Prištine, kao i da "svi ucesnici aktivno i nedvosmisleno pružaju podršku u traženju kompromisa u rešavanju situacije na severu Kosova i Metohije".
On je naglasio da produženje sadašnje situacije nije u dugorocnom interesu nijedne strane u pregovorima, te da je neophodno da svi ucine ustupke, jer nametnuta rešenja nece doneti dugorocnu stabilnost.

RIKER U BEOGRADU O TADICEVOM PLANU

BEOGRAD, Jan. 19 (Tanjug) - Zamenik pomocnika državnog sekretara SAD Filip Riker boravice u poseti Beogradu od sutra do 21. januara, potvrdeno je Tanjugu u americkoj ambasadi u Beogradu.
Kako je Tanjugu rekao šef beogradskog pregovarackog tima u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanovic, koji ce biti jedan od Rikerovih sagovornika, ocekuje se da ce jedna od važnijih tema razgovora biti plan u cetiri tacke predsednika Srbije Borisa Tadica za rešenje kosovskog pitanja.
Stefanovic je rekao da ce Srbija imati priliku da americkim partnerima, koji imaju znacajnu ulogu u stablilizaciji prilika na Balkanu ali i veliki uticaj na Prištinu, objasni svoju poziciju i predstavi taj plan.
Povodom izjave britanskog ambasadora na Kosovu Ijana Klifa da pre razgovora o Tadicevom planu treba da se ukinu takozvane paralelne institucije Stefanovic je rekao da Srbija ne može i nikada nece na tako nešto pristati.
"Ne mogu se ukidati instucije koje su legalno izabrane i koje predstavljaju jedini institucionalni okvir koji postoji na severu Kosova", ukazao je Stefanovic. On je uveren da ce Beograd i medunarodna zajednica uci u proces razgovora o Tadicevom planu i da ce se kroz taj proces definisati da su pomenute cetiri tacke specijalni status za sever, zaštita kulturnog i verskog nasleda, zaštita i sigurnost imovine Srba na Kosovu, kao i povratak prognanih od suštinske važnosti za održivo rešenje.
"Zato je naophodno da se o tome razgovara, a ne da se veštacki prave povoljnije pozicije traženjem ukidanja paralelnih institucija", smatra Stefanovic.
Zato i postoje razgovori da se sva ta pitanja reše dijalogom, a ne ucenama ili ultimatumima, naglasio je Stefanovic.
On je dodao i da ce se medu temama razgovora sa Rikerom naci sve što je vezano za kosovsko pitanje nastavak pregovarackog procesa, šta može da se uradi kako bi se unapredio, primena postignutih dogovora, kao i rešenje za regionalno predstavljanje Prištine koje je jedan od uslova da Srbija u martu dobije stausa kandidata za clantsvo u EU.
Americki zvanicnik se nalazi na turneji po zemljama Zapadnog Balkana, gde ce imati niz susreta sa politickim liderima i predstavnicima nevladinog sektora.
On je vec posetio Prištinu, Skoplje, a do 26. januara boravice i u Turskoj i Austriji.
U intervjuu prištinskoj televiziji on je rekao da ne može biti podele Kosova niti promene granica i dodao da ce Srbi sa severa Kosova biti integrisani u kosovske institucije.
"Ne može biti promene granica, niti podela, niti zamena teritorija u ovom regionu. Srbi na jugu Kosova su se integrisali i oni su gradani slobodnog i demokratskog Kosova. I Srbi na severu ce se integrisati u kosovske institucije", rekao je Riker za Radioteleviziju Kosova.