Daily Survey

Beograd, 19. Mart 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ RAZGOVARAO SA LAVROVOM I TORŠINOM

MOSKVA, 16. marta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i s Aleksandrom Toršinom, potpredsednikom Saveta Federacije gornjeg doma ruskog parlamenta.
Jeremić je takođe razgovarao i sa mitropolitom Ilarionom, šefom Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije i prisustvovao liturgiji u jednom moskovskom hramu.
Na početku razgovora sa Lavrovom, Jeremić je kazao da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije. Na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora, Jeremić je kazao da "praktično nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Rusije" od kada je Srbija postala kandidata za prijem u Evropsku uniju.
"Evropski procesi su jedan od prioriteta za Srbiju, ali Beograd očekuje da će prijateljstvo i podrška Rusije i dalje postojati", rekao je on.
Lavrov i Jeremić su izjavili da se stavovi dve zemlje o Kosovu u potpunosti podudaraju, navodeći da se to pitanje može rešavati samo uz poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i u dijalogu Beograda i Prištine.
Lavrov je rekao da Rusija podržava napore Srbije da se istraži slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i da se zalaže da Savet bezbednosti UN donese rezoluciju o tome.
Lavrov je rekao da Srbija i Rusija vode intenzivan poltički dialog, i da su današnji razgovori o regionalnoj i svetskoj politici pokazali "bliske ili podudarne stavove".
Dva ministra su ocenila da je ekonomska saradnja u usponu, da raste obim međusobnih investicija i realizuju se projekti, pre svega u energetici.
Lavrov i Jeremić su potpisali protokol o učešću ruskih umetnika u ukrašavanju Hrama Svetog Save u Beogradu, za koji je Lavrov rekao da predstavlja još jednu potvrdu jakih veza i spremnosti za širenje odnosa u najrazličitijim oblastima.
Jeremić će sutra prisustvovati liturgiji u podvorju Srpske pravoslave crkve u Moski, povodom osme godišnjice međunacionalnog sukoba na Kosovu.

TADIĆ ČESTITAO GAUKU IZBOR ZA PREDSEDNIKA NEMAČKE

BEOGRAD, 18. marta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Joahimu Gauku izbor za predsednika Nemačke, saopštio je Tadićev kabinet.
"Čestitam Vam na izboru za predsednika. Najiskrenije želim da odnosi Srbije i Nemačke i u budućnosti idu uzlaznom putanjom i da naša saradnja bude uspešna i doprinosi dobrim odnosima dve zemlje", piše u čestitki predsednika Srbije.
Savezna skupština izabrala je danas Joahima Gauka (Joaćim Gauck) za novog predsednika Nemačke. Za 72godišnjeg Gauka glasala su 992 od 1.240 delegata Savezne skupštine, ustavnog tela koje se konstituiše samo za izbor predsednika države.
Gauk je bio zajednički kandidat vladajućih stranaka Hrišćanskodemokratske unije (CDU), bavarske Hrišćanskosocijalne unije (CSU) i Liberala (FDP), ali i opozicionih socijaldemokrata i "zelenih".
U vreme socijalističke, Istočne Nemačke, Gauk je bio protestantski sveštenik, a posle ujedinjenja dve nemačke države bio je šef Ureda Savezne vlade za brigu o aktima istočnonemačke tajne policije.

UGLJANIN: POSETA DIPLOMATA ZNAČAJNA ZA SANDŽAK I DRŽAVU

NOVI PAZAR, 16. marta 2012. (Beta) Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin izjavio je danas, na dočeku grupe stranih diplomata u Novom Pazaru, da je dolazak tolikog broja njih značajan dan ne samo za Sandžak, kao najnerazvijeniji deo Srbije, nego i za celu državu.
Delegacija ambasadora 14 arapskih i afričkih zemalja boraviće od danas do nedelje 18. marta u Sandžaku, gde će se upoznati s turističkim i ekonomskih potencijalima u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.
Radni boravak diplomata organizuje Biro Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Novom Pazaru, na čijem je čelu ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.
"Cilj ove posete je da predstavnicima zemalja arapske i afričke grupe prezentujemo ovaj deo Srbije, njegove ekonomske i turističke potencijale. Tokom ova tri dana obićićemo kulturnoistorijske spomenike, ali i uspešne privrednike, kako bi iz ovog dela Srbije poneli dobre utiske", rekao je Ugljanin.
On je dodao da je ključna stvar nerazvijenosti tog dela Srbije to što je "daleko od očiju" javnosti.
"Mi neprestanemo skrećemo pažnju države, ali i međunarodne zajednice na stanje u ovim opštinama, a naš glavni koncept je ekonomski razvoj i znanje", rekao je Ugljanin.
Ambasador Alžira u Beogradu Abdelkader Mesdua zahvalio je Ugljaninu u ime diplomata na samoj ideji da oni posete Sandžak.
"Mislim da će ova poseta otvoriti mnoge mogućnosti i most kojim ćemo povezati Srbiju i Sandžak s našim zemljama. Očekujemo da tokom tri dana vidimo mnoge projekte i mogućnosti ovog kraja, ali ćemo pre svega upoznati ljude koji ovde žive", rekao je Mesdua.
Ambasadori su u prostorijama Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u Novom Pazaru videli promotivni film o potencijalima i investicionim mogućnostima tog kraja, a tokom dana će obići Asocijaciju tekstilaca i izložbene prostore fabrika nameštaja i obuće.
Ambasadori i konzuli 14 zemalja arapske i afričke grupe (Alžir, Angola, Egipat, Gana, Gvineja, Irak, Kongo, Kuvajt, Liban, Libija, Maroko, Palestina, Sirija i Tunis) će u naredna dva dana obići najznačajnije privredne pogone ostalih sandžačkih opština iz oblasti mlekarstva, drvnoprerađivačke i industrije obuće.

ČLANSTVO U EVROPSKOJ ODBRAMBENOJ AGENCIJI VEOMA VAŽNO

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas da će 22. marta u Briselu biti održana sednica Upravnog odbora Evropske odbrambene agencije na kojoj će biti doneta odluka o početku pregovora o učlanjenju Ministarstva odbrane Srbije u tu agenciju.
Nakon svečanosti povodom Dana vojnog školstva i Dana Vojne akademije, Šutanovac je novinarima rekao da je članstvo u toj agenciji veoma važno jer će Srbiji biti omogućen pristup fondovima za istraživanje i razvoj za potrebe namenske industrije i jer će se omogućiti podizanje kapaciteta sistema odbrane Srbije.
Šutanovac je rekao da je za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije (VS) proces pristupanja EU već počeo učestvovanjem na prvom zasedanju Vojnog komiteta EU i izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što je time potvrđeno da se VS kreće ka integracionim procesima u okviru evropske bezbednosne politike.

KiM

SAO TOME I PRINCIPE PRIZNAO KOSOVO

PRIŠTINA, 17. marta 2012. (Beta) Sao Tome i Principe je 89 zemlja koja je priznala Kosovo, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova.
"Sao Tome je priznalo Kosovo kao suverenu državu i punopravnog člana međunarodne zajednice", navodi se u izjavi za štampu Saveta ministara te države, a prenose prištinski mediji.
Odluka je prema informacijama koje objavljuju prištinski mediji doneta u sredu.
Sao Tome je država u Atlanskom okeanu, na zapadu afričkog kontinenta a nalazi se gotovo tačno na ekvatoru. Ta najmanja afrička država ima 160 hiljada stanovnika i bila je kolonija Portugala.

DAČIĆ: TAČIJEVA IZJAVA MOŽE DA IZAZOVE PROBLEME

SKOPLJE, 16. marta 2012. (Beta) Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas u Skoplju da izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da bi Albanci najlaške živeli u jednoj državi može da izazove potrese i probleme na Balkanu.
"Mene ne interesuje u koliko će država živeti Albanci, u pet ili u jednoj, mene interesuje da to isto pavo imaju i Srbi. Mi govorimo o ukidanju granica a sve ostalo može da izazove probleme i poteškoće na Balkanu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skoplju gde učestvuje na regionalnom skupu o graničnoj bezbednosti.
Tači je juče u kosovskom parlamentu rekao da bi, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.
Na pitanje dopisnice Bete, Dačić je rekao da je Tači "miljenik međunarodne zajednice" pa se zato o njegovoj izjavi ne raspravlja. Da je takvu izjavu dao neki srpski političar, o tome bi raspravljao Savet bezbednosti UN, dodao je srpski ministar.
Dačić je naglasio i da kosovske privremene vlasti treba da budu prisutne na konferencijama kao što je ova u Skoplju, ali samo ako uz ime Kosova stoji fusnota u skladu sa dogovorom delegacija Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju.
Zamenik ministra unutrašnjih poslova Albanije Avenir Peka kazao je, povodom izjave Hašima Tačija, da je Kosovo suverena država a Tači njen premijer.
On je ponovio da je albanska vlada priznala nezavisnost Kosova i da podržava suverenitet i integritet Kosova u EU.
Na kraju regionalne ministarske konferencije o bezbednsoti granica Dačić je još rekao da je cilj granične policije Srbije da onemoguči krijumčarenje ljudi i robe iz jedne u drugu državu, da zaustavi šverc tekstila ka Bugarskoj i Rumuniji, da suzbije terorizam i da granice budu protočne za ljude i robu, ali ne za kriminalce. On je naglasio da u regionu treba stvoriti takozvani "mali šengen" i da dogovor o prelasku granica sa ličnim kartama treba sklopiti i sa Hrvatskom, kako je to učinjeno i sa Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

IVANOVIĆ: TAČIJEVE PRETNJE SU OPASNE

BEOGRAD 16. marta 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da će Srbija zatražiti pomoć od međunarodnih predstavnika na Kosovu ako se nastave preteće izjave iz Prištine poput one da će izbore, ako treba, sprečiti i silom.
"Ako se ovakve (preteće) izjave nastave i vidimo da padaju na plodno tle, da se podiže tenzija moraćemo tražiti zaštitu od međunarodnih predstavnika Kfora i Euleksa, jer Srbija ne može poslati svoju vojsku i policiju na Kosovo", kazao je Ivanović za agenciju Beta.
Prema njegovim ocenama, Tačijeva izjava o tome da će održavanje srpskih izbora na Kosovu, sprečiti svim sredstvima, a ako treba i silom, je nesumnjivo preteća.
"To je nesumnjivo preteća izjava i kao takva pre svega je namenjena unutrašnjoj upotrebi Albancima koji i nisu baš zadovoljni načinom na koji Tači vodi vladu. Mnogo je primedbi, od socijalnih do političkih, ali se čini da će i ovoga puta Srbi biti u delikatnoj poziciji da će se preko njih prebijati unutar albanski sukob na političkom nivou", kazao je Ivanović.
Ivanović je rekao da smatra da takve, preteće, izjave zaslužuju pažnju i reakcije međunarodne zajednice isto onako brzu kao kad su u pitanju izjave koje dolaze iz Srbije.
"Očekujem da brzo reaguju i na Tačijevu izjavu jer moraju da znaju da one dopiru do običnog Albanca, do mnogih isfrustriranih ljudi sklonih nasilju a i do ekstremističkih grupa", kazao je Ivanović i upozorio da bi pojedinci Tačijeve i slične izjave mogli shvatiti kao direktan poziv da nasiljem reše nedovršene političke priče.
Državni sekretar je stoga poručio Srbima da se čuvaju i da u danima koji dolaze budu pojačano oprezni.
"Siguran sam da bi to trebalo da bude i alarm za Kfor da pojača prisustvo u sredinama u kojima su srpska i albanska zajednica u direktnom kontaktu", kazao je on i ocenio da još nije izgrađen nivo odnosa na kome Kfor može da bude u lagodnoj poziciji.
Ivanović je podsetio da problem Kfora nije sever, jer je to političko pitanje, već zaštita ili pružanje opšte sugurnosti srpskoj zajednici koja je ugrožena.
Ivanović je ukazao da se velikom ozbiljnošću mora gledati na izjave poput Tačijeve da bi, ako dođe do promena granica na Balkanu, Albanci najbolje i najlakše živeli u jednoj državi.
"Teza o ujedinjavanju svih Albanaca nije novina, ona postoji, samo je malo potisnuta zbog nerazumevanja međunarodnih predstavnika. Na nju se mora gledati sa velikom ozbiljnošću jer nije nemoguće da bude okidač za tektonske poremećaje na Balkanu, gde mnogi prbelmi nisu rešeni", kazao je Ivanović.

EU I SAD TRAŽILE DA SE NE RASPIŠU IZBORI NA KOSOVU

BEOGRAD, 19. marta 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da su zemlje Evropske unije i SAD tražile od Srbije da ne raspiše izbore na Kosovu ali da je ta opcija za njega bila neprihvatljiva.
Dačić je novinarima u Palati Srbija rekao da Srbija raspisivanjem izbora na celoj svojoj teritoriji nikoga ne ugrožava, kao i da je to urađeno u skladu sa Ustavom i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244. Ministar je rekao da dok je socijalista na čelu Skupštine Srbije (Slavica ĐukićDejanović) i dok ima nadležnost da raspiše lokalne izbore "ne dolazi u obzir" da oni ne budu raspisani.
"Pošto je Slavica ĐukićDejanović potpredsednica Socijalističke partije Srbije, ni ona nije mogla da uradi drugačije", rekao je Dačić.

JAHJAGA TRAŽI OD EU DA SPREČI IZBORE SRBIJE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 16. marta 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga zatražila je danas od visokih evropskih zvaničnika i predstavnika pet država Zapada da spreče održavanje izbora Srbije na teritoriji Kosova, 6. maja.
Jahjaga je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, pismo uputila predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predstavnicima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.
"Pišem da bih izrazila svoje duboko uznemirenje najavama Republike Srbije da će održati lokalne izbore i na teritoriji Republike Kosovo, kojima gazi suverenitet moje države, snažno dovodi u pitanje teritorijalni integritet i pokušava destabilizaciju Kosova", navodi se u pismu.
Atifete Jahjaga je dodala da Priština ne može da dozvoli "nijednoj stranoj državi, niti njenim predstavnicima koji upravljaju paralelnim strukturama" unutar Kosova da "organizuju bilo kakve izbore bilo gde u Republici Kosovo".
Prema njenim rečima, bilo koji pokušaj Srbije da organizuje izbore na Kosovu "gazi međunarodne norme i zakone, kao i osnovne evropske standarde" pa su ti pokušaji neprihvatljivi i ilegalni.
U pismu se takođe navodi da institucije Kosova prihvataju međunarodne standarde da građani sa dvojnim državljanstvom imaju pravo da glasaju na nacionalnim izborima i institucije Kosova izražavaju volju da poštuju ta prava.
"Mi radimo na pronalaženju praktičnih rešenja koja su u skladu sa evropskim standardima, međunarodnim zakonima i Ustavom Kosova, ali ne možemo da prihvatimo bilo kakav izborni proces koji se organizuje na teritoriji Republike Kosovo koji minira njegovu nezavisnost", navela je Jahjaga.
Kosovska predsednica u pismu ističe kako se lokalni ili bilo koji drugi izbori na Kosovu zakazuju od strane institucija zemlje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i odvijaju se na celoj teritoriji.
"Održavanje izbora Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo znači vraćanje unazad napora međunarodne zajednice i građana Kosova koji su poslednje dve dekade radili izuzetno mnogo na povratku normalnosti u region. To je istovremeno povratak retorici i delovanju prošlosti koje nisu u saglasnosti sa ponašanjem zemlje koja stremi učlanjenju u EU", navela je ona.
Atifete Jahjaga je dodala da je najava održavanja srpskih izbora na Kosovu izazvala tenzije među građanima koji su dugo radili kako bi stvorili nezavisnu državu zasnovanu na građanskim načelima i koji nastavljaju da preduzimaju značajne korake na izgradnji države koja se zasniva na ravnopravnosti.
Ona je ocenila da tolerisanje akta koji je preduzela Srbija takođe dovodi u pitanje dijalog koji pomaže EU i ostvarivanje svih sporazuma koje su postigli Kosovo i Srbija.
"Pozivan EU i celu međunarodnu zajednicu da pokažu odlučnost i ne dozvole održavnje ovih izbora na teritoriji Republike Kosovo. Republici Srbiji treba da se jasno stavi do znanja da je jedan od ključnih zahteva na njenom putu ka EU princip poštovanja dobrosusedstva", navela je predsednica Kosova.

KOSOVSKI ZVANIČNIK: SRBIJA IZBORIMA KRŠI REZOLUCIJU 1244 UN

BEOGRAD, 16. marta 2012. (Beta) Zamenik premijer Kosova Slobodan Petrović ocenio je da bi održavanjem lokalnih izbora na Kosovu Srbija još jednom prekršila Rezoluciju 1244 SB UN, kao i da rezultate tih izbora niko ne bi priznao.
"Nije novina da Srbija, i samo Srbija, podržava već postojeće lidere institucija pod sistemom Republike Srbije sa kojima ne komunicira niko. Osim što primaju lične dohotke, oni ne služe ničemu drugom", rekao je Petrović za beogradski nedeljnik Novi magazin.
Prema njegovim rečima, bez obzira šta će Srbija odlučiti povodom lokalnih izbora na Kosovu, to neće uticati na srpske stranke koje učestvuju u Vladi Kosova.
"Mi smo okupljeni sa ciljem da pružimo direktnu podršku opstanku Srba na Kosovu, da ukažemo na važnost ekonomskog razvoja, da pomognemo da se gradi, da omogućimo slobodu kretanja i slobodu govora, a ne da pričamo bajke narodu", rekao je on.
Petrović je dodao da bi bilo "idealno" da Srbija uopšte nije raspisala lokalne izbore na Kosovu, ali da će biti "doprinos" i ako u međuvremenu posluša savet međunarodne zajednice i odustane od tih izbora.
"Mi svi znamo da međunarodna zajednica neće podržati lokalne izbore. Ovih dana oglasila se i Evropska unija po tom pitanju. Ko još treba da se oglasi? A da i ne pominjem to što održavanjem lokalnih izbora podižete tenzije i izazivate netrpeljivost i napetost među zajednicama na Kosovu", dodao je on.
Zamenik premijera Kosova ocenio je da su republički i predsednički izbori Srbije prihvatljivi na Kosovu, da su uslovi za njihovo održavanje definisani Ahtisarijevim planom, ali da Srbija mora da identifikuje partnera za taj proces i dobije saglasnost Prištine.
"Pretpostavljam da će sada neko reći:"Što saglasnost ako je to sve Srbija", ali ja ću reći koja je onda svrha pregovora? Ako sa Prištinom razgovarate o katastrima, o regionalnom predstavljanju, šta vas onda sprečava da razgovarate o izborima? Previše je kontradiktornosti, a sve to radi izborne kampanje", rekao je Petrović.

REDŽEPI: POLICIJA PLANIRA DA ONEMOGUĆI SRPSKE IZBORE

PRIŠTINA, 16. marta 2012. (Beta) Kosovska policija planira da onemogući održavanje srpskih izbora na Kosovu, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.
Kako prenosi albanska TV Topčenel, Redžepi je rekao da će operativnim planom biti obuhvaćeno i onemogučavanje održavanja predizborne kampanje na Kosovu.
Deo plana je blokiranje izbornog materijala na granici Kosova i Srbije, a kosovska policija će biti spremna da interveniše i na dan održavanja izbora.
Redžepi nije želeo da to kaže kako će se to ostvariti na severu Kosova gde institucije Kosova nemaju svoje predstavnike.
Rekao je da će se detalji delovanja policije razraditi za celu teritoriju Kosova istakavši da je plan u pripremnoj fazi tako da neće da govori o konkretnim merama.
Istovremeno Top čenel prenosi izjavu jedne poslanice Demokratskog saveza Kosova u Skupštini Kosova koja je zatražila da Vlada deluje na severu u koordinaciji sa međunarodnim faktorima.
U DSK smatraju da ne treba nastaviti razgovore o tehničkim pitanjima koji se vode već godinu ako Srbije ne bude otkazala izbore na Kosovu.
U Samoopredelenju kažu da Vlada ima sve ustavnopravne mehanizme kojima može da spreči održavanje izbora Srbije na Kosovu.
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči koji važi za najbližeg saradnika premijera Hašima Tačija, sinoć je u jednoj TV emisiji rekao da bi neka međunarodna organizacija, aludirajući na OEBS, mogla da organizuje parlamentarne izbore Srbije na Kosovu, ali da opštinski izbori nikako ne mogu biti održani.
Skupština Kosova je juče jednoglasno odlučila da zabrani održavanje izbora Srbije na Kosovu i zadužila Vladu Kosova da ih onemogući.

IVANOVIĆ: NE SMEMO DOZOVOLITI DA 17. MART IZBLEDI

BEOGRAD, 17. marta 2012. (Beta) Državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da Srbija ne sme da dopusti da katastrofalne posledice nasilja koje je zahvatilo Kosovo na današnji dan pre osam godina izblede, iako bi to mnogima odgovaralo.
"Na žalost mislim da mnogima u međunarodnoj zajednici blede efekti 17. marta koji su bili katastrofalni po Srbe koji žive u pokrajini, i po one koji su se iselili, jer to ubija želju za povratkom", kazao je Ivanović agenciji Beta.
Prema njegovim rečima, u periodu posle 2004. godine bilo je mnogo obećanja, ali nisu pronađeni ni inspiratori ni organizatori već je "ceh platilo nekoliko direktnih učesnika".
"Predstavnici međunarodne zajednice najčešće na naša direktna pitanja o istrazi izbegavaju odgovor i nastoje da vreme učini da se sve zaboravi", kazao je Ivanović.
On je ocenio da strani predstavnici mogu tako da se ponašaju, ali ne i žrtve ili predstavnici Srbije koji zto uvek pitanje martovoskog nasilja ističu u prvi plan.
"Moramo isticati ne samo martovsko nasilje već i ubistvo žetelaca u Starom Grackom, putnika iz autobusa u Livadicama, porodice Stolić u Obiliću, dece u Goraždevcu zločine koji su zajedno sa 17. martom obeležili i formirali koncept delovanja i način razmišljanja ljudi u međunarodnoj zajednici prema etnički motivisanim zločinima", kazao je državni sekretar.
Ivanović je podsetio da izostanak presude nije dobar metod jer po doktrini uvaženoj na Zapadu, ako neko nije kažnjen, on se atuomatski smatra ohrabrenim da to ponovi.
Sankcionisanje organizatora, inspiratora, počinilaca najbolji je način da se spreči novi 17. mart, koji više nego sigurno nije bio spontan, kazao je Ivanović.
Za martovsko nasilje na Kosovu koje se desilo 2004. godine 14 osoba je proglašeno krivim, a jedna je oslobođena, u okviru devet predmeta na kojima su sudije Euleksa radile.

EULEKS: OD 30 GODINA DO USLOVNE KAZNE ZA MARTOVSKO NASILJE

KOSOVSKA MITROVICA, 17. marta 2012. (Beta) Danas se navršava osam godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život.
U dva dana nasilja ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, a više od 900 osoba je povređeno, među kojima su bili i pripadnici međunarodne i kosovske policije.
Uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je domove.
Za učešće u nasilju koje je 17. marta 2004. zahvatilo Kosovo, najviša kazna, 30 godina zatvora, izrečena je za ubistvo dvojice policajaca i ranjavanje dvojice njihovih kolega, izjavila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.
Najniže kazne novčana i zatvorska od šest meseci, uslovno na godinu dana, izrečena je za izazivajne verske i nacionalne mržnje, netrpeljivosti i paljenje i uništavanje imovine Srba i srpske pravoslavne crkve u Prizrenu.
Škumbin Mehmeti osuđen je na 30 godina zatvora zbog napada iz automatskog oružja na vozilo Unmika, u kome su poginula dva policajca, jedan strani i jedan kosovski, a dvojica su ranjena, rekla je Gudeljevićeva agenciji Beta.
Prema rečima portparolke misije, Euleks je za martovsko nasilje proglasio 14 osoba krivim, a jednu je oslobodio, u okviru devet predmeta na kojima su sudije te misije radile.
Optužbi je zbog nedostatka dokaza oslobođen Gzim Ferati, koji je u opštini Štrpce, zajedno sa još najmanje pet osoba, pucao na dvojicu Srba od kojih je jedan poginuo na licu mesta a drugi u bolnici. Grupa je potom pucala i na četri srpska policajca na dužnosti.
Mehmet Morina je za brutalno prebijanje Srbina u Bresju kod Kosova Polja, koga je nakon toga grupa nepoznatih napadača zapalila, prvostepeno osuđen na 18 godina zatvora, ali mu je nakon žalbe presuda smanjena na 12 godina.
Skender Isljami je za učesće u petočlanoj grupi koja je u Kosovu Polju počinila krivična dela tokom martovskog nasilja osuđen na osam godina, a ta kazna mu je kasnije preinačene na tri i po. Jedan od članova grupe je oslobođen, dok su tri osuđena na ukupno pet i po godina zatvora.
Sadri Šabani optužen je za učesće u grupi koja je u Gnjilanu ubila kosovskog Srbina i teško ranila njegovu majku. Izvršiocima su za ta krivična dela, kao i uništavanje imovine, izrečene kazne od dve i po do 16 godina, koje su potom smanjene.
Sud je za uništavanje crkava i kuća u Prizrenu Ganija Haziraja osudila na šest meseci, uslovno na godinu dana. Esmin Hamza je za podmetanje požara, širenje verske i nacionalne mržnje i netoleranicje, izazivanje opšte opasnosti i ogromne materijalne štete kao i paljenje vozila Unmika osuđen na dve godne zatvora i kaznu od 2.000 evra, ali mu je kasnije ukinuta zatvorska kazna.

JAHJAGA OSUDILA NAPAD NA AMBASADU MAKEDONIJE

PRIŠTINA, 17. marta 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je danas napad Molotovljevim koktelom na zgradu ambasade Makedonije u Prištini.
"Napad eksplozivnom napravom na Ambasadu Republike Makedonije u Prištini je za institucije i građane Kosova neprihvatljiv akt. Ovaj čin koji osuđuju svi je u suprotnosti sa dobrosusedskim i međudržavnim odnosima Republike Kosovo i Republike Makedonije koji beleže stalno jačanje i proširenje", kaže se u izjavi predsednice Jahjaga.
Ona je zatražila od nadležnih organa da što pre otkriju i kazne počinioce.
I Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je osudilo napad na ambasadu Makedonije koje se dogodilo u petak oko ponoći.
U saopštenju Ministarstva se ističe da je to neprihvatljiv i vandalski akt koji šteti prijateljskim odnosima dve države i zahteva od nadležnih organa da otkriju izvršioce i da ih izvedu pred lice pravde.
Ministarstvo je izrazilo snažno opredeljenje institucija Kosova za jačanje dobrosusedskih odnosa sa Makedonijom. Napad na ambasadu Makedonije u Prištini su osudli i Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i druge političke partije u Prištini.