Daily Survey

Beograd, 19. April 2012.

SRBIJA

ŠUTANOVAC OBIŠAO BAZU STEFAN NEMANJA

LARNAKA, 19. aprila (Tanjug) Ministar odbrane Dragan Šutanovac obišao je pripadnike Vojske Srbije angažovane u mirovnoj misiji UN na Kipru koji su smešteni u bazi "Stefan Nemanja".
Šutanovcu je sinoc prireden tradicionalni docek uz pogacu i so, posle cega je ministar obišao objekte baze i u razgovoru sa pripadnicima Vojske Srbije izrazio zadovoljstvo njihovim angažmanom.
On je istakao da je višestruka korist od angažovanja pripadnika sistema odbrane u mirovnim misijama jer time država postaje partner u ocuvanju globalnog mira, ali istovremeno povecava bezbednost u sopstvenoj zemlji i privlaci investicije.
Šutanovac je podsetio da je Srbija krajem 2011. godine potpisala stendbaj aranžman sa UN po kome je više od 500 pripadnika Vojske Srbije spremno da ucestvuje u mirovnim misijama, ukoliko za to postoji potreba.
On je dodao da povecanje broja srpskih mirovnjaka ne zavisi samo od nas, objasnivši da se trenutno pregovara o povecanju broja naših mirovnjaka u Libanu, a da želimo i da povecamo naš kontigent na Kipru. Rekao je i da se svi pripadnici Vojske Srbije za mirovne misije prijavljuju dobrovoljno i da završavaju odgovarajuce obuke, a izrazio je zadovoljstvo zbog višestruko povecanog interesovanja.
U mirovnoj misiji UN na Kipru angažovano je 46 pripadnika Vojske Srbije, ukljucujuci i dve devojke, kao i pripadnicu Ministrastva unutrašnjih poslova Leposavu Markovic koja je smeštena u bazi "Stefan Nemanja". Srpski mirovnjaci su u sastavu slovackomadarskog kontingenta i, kako su rekli Tanjugu, sa kolegama odlicno saraduju u obavljanju svakodnevnih dužnosti patroliranju, kontroli saobracaja, obezbedivanju kampova...
Razvodnica Željana Prstojevic, koja je angažovana na turskom delu ostrva u gradu Famgusto, kaže da je zadovoljna poslom koji obavlja i da je saradnja sa kolegama iz slovackomadarskog kontigenta odlicna.
Ona je u izjavi Tanjugu rekla da je, uz angažovanje na obezbedenju kampa, zadužena i za štabne dužnosti istakavši da dosad nije bilo problema.
Vodnik Ivica Stevanovic koji je smešten u bazi "Stefan Nemanja" je rekao Tanjugu da dosad nije bilo problema tokom patroliranja duž linije razdvajanja Turaka i Grka.
Srpski mirovnjaci angažovani su i u selu Pila, jedinom mestu u koje Turci i Grci zajedno žive na podeljenom ostrvu. U tom mestu postoje grcka i turska kafana, jedna nasuprot druge, a iznad njih u iznajmljenom prostoru je kontrolni punkt srpskih mirovnjaka. Oni su zaduženi da osmatraju situaciju i da, ukoliko utvrde bilo kakvo kršenje mirovnog sporazuma potpisanog pre tridesetak godina, o tome odmah obaveste policiju.
Šutanovac je pre baze Stefan Nemanja obišao glavni štab mirovne misije UN na Kipru, gde se susreo sa visokim vojnim zvanicnicima medunarodnih snaga.

OTVORENO PREDSTAVNIŠTVO PRIVREDNE KOMORE SRBIJE U ZAGREBU

ZAGREB, 18. aprila 2012. (Beta) U Zagrebu je danas otvoreno predstavništvo Privredne komore Srbije, što će, kako je istaknuto, imati veliki značaj za snažniji prodor privrednih subjekata iz Srbije na tržište Hrvatske i na jačcanje ukupune privredne saradnje dve zemlje.
Predstavnici privrednih komora Srbije i Hrvatske posebno su istakli značaj zajedničkog nastupa srpske i hrvatske privrede na trećim tržištima.
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je novinarima da je "ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske sve uspešnija", ali i da "ima prostora za značajniji razvoj".
Pored Bugarina, svečanom otvaranju Predstavništva PKS u Novinarskom domu u Zagrebu prisustvovali su i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević, direktor novog predstavništva PKS u Hrvatskoj Drenislav Žekić, kao i brojni privrednici i predstavnici medija.
"Bilo bi bolje da je predstavništvo PKS otvoreno pre deset godina, kada je Hrvatska privredna komora (HGK) otvorila svoje predstavništvo u Beogradu, ali bez obzira na to cilj je da predstavništvo bude u funkciji srpske i hrvatske privrede", rekao je Bugarin.
On je dodao da je cilj predstavništva da omogući lakšu, bržu i kvalitetniju komunikaciju i donošenje odluka koje će unaprediti razvoj privrednih odnosa dve države. Kao poseban zadatak Bugarin je istakao poboljšanje regionalne saradnje i zajednički nastup na trećem tržištu.
Prema njegovim rečima, neki od zajedničkih projekata mogu se realizovati, između ostalog, na području agrokompleksa, energetike, hemijske industrije, saobraćajne infrastrukture, turizma i metalne industrije.
Predsednik HGK Nadan Vidošević izrazio je očekivanje da će biti intenzivirani nastupi Hrvatske i Srbije na trećim tržištima, kao i ulaganja multinacionalnih kompanija na ovom području.
"Ukoliko uspemo da prostor istočnog Jadrana ponudimo kao most saradnje između Evrope i sveta živećemo u prosperitetnim zemljama", ocenio je Vidošević.
Direktor predstavništva PKS u Hrvatskoj Drenislav Žekić istakao je da je otvaranjem predstavništva u Zagrebu "otvorena nova stranica ne samo u ekonomskim odnosima Hrvatske i Srbije", dok je ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević rekao je da je reč o važnom događaju i izrazio nadu da će saradnja dve države proširiti i na zajedničke nastupe na trećim tržištima koji bi bili korisni za obe države.
Na otvaranju je istaknuto da je ukupna robna razmena Hrvatske i Srbije u stalnom porastu, ali ima prostora za dalji rast. Prema analizi PKS, prošle godine ukupna robna razmena iznosila je 933,6 miliona američkih dolara. Deficit u robnoj razmeni na strani Srbije iznosio 752.000 dolara.
Prema podacima PKS, u Srbiji posluje više od 200 hrvatskih kompanija, a u Hrvatskoj tek desetak srpskih. Od malobrojnih srpskih ulaganja ističu se investicije u konditorskoj industriji i bankarstvu.
Sredinom 2008. Koncern Svislajon Takovo (Swišlion), jedan od najvećih konditora u regionu, kupio je fabriku Euro Fud Markt (Food)iz Siska za 20 miliona evra.
Značajna investicija je, prema PKS, i Tesla štedna banka s osnivačkim kapitalom od tri miliona evra, koje su uložili Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, ujedno vlasnici banke.

SRBIJA – KOSOVO I METOHIJA

BOGDANOVIĆ TRAŽI DA SE RAZORUŽAJU ALBANSKI EKSTREMISTI

ZVEČAN, 18. aprila 2012. (Beta) Ministar Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio je danas od međunarodnih snaga da razoružaju albanske ekstremističke grupe na severu Kosova.
Kosovska i televizija Most iz Zvečana su emitovale snimak tih snaga koji je objavljen na internetu.
"Pojava naoružanih grupa na severu pokrajine je rezultat težnje, pre svega Prištine, da nasilno i jednostranim akcijama stavi sever Kosova i Metohije pod svoju kontrolu", rekao je Bogdanović za televiziju Most.
Snimak naoružanih Albanaca na severu Kosova objavljen je na Jutjubu:
Bogdanović je upozorio da "avanturizam Prištine može dovesti do nesagledivih posledica".
"Upozoravali smo međunarodne predstavnike na najave najviših političkh lidera kosovskih Albanaca, da će sever integrisati silom, i da bujanje albanskog ekstremizma može da dovede do nasilja. Rezultat te politike jednostranih poteza i nasilja vidimo sada na delu", rekao je Bogdanović.
Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je televizji Most iz Zvečana da Priština nema odgovor na velike socijalne probleme i ocenio da ona zato izaziva incidente na severu Kosova.

TAČI: SRBIJA NEĆE MOĆI DA ORGANIZUJE IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 18. aprila 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da, uprkos pretenzijama, Srbija neće moći da na Kosovu organizuje izbore.
"Kada kažem da Srbija neće moći da organizuje izbore na Kosovu, mislim i na lokalne, ali i na opšte i predsedničke", kazao je Tači na sednici vlade, navodi se u saopštenju.
Kosovski premijer je kazao da će vlada koristiti sva "raspoloživa sredstva i pravne okvire" da onemogući održavanje izbora.
Prema njemu, ukoliko bi Srbija organizovala izbore na Kosovu, to bi bilo u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 SB UN i Mišljenjem Međunarodnog suda prave o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Kosovski premijer je juče izjavio da će Vlada Kosova podržati neku od međunarodnih organizacija da na Kosovu organizuje parlamentarne i predsedničke izbore Srbije.
Stav kosovske vlade je da izbore Srbije na Kosovu ne može da organizuje Beograd, ali da to može da uradi neka međunarodna organizacija, u saglasnosti i dogovoru sa Vladom Kosova.
Takođe, Vlada Kosova smatra da mogu biti održani samo predsednički i parlamentarni izbori Srbije, ali ne i lokalni, imajući u vidu da na Kosovu žive ljudi koji imaju kosovsko i srpsko državljanstvo, te da međunarodni standardi u takvim situacijama dozvoljavaju glasanje na parlamentarnim i predsedničkim izborima obe države.

TACI: KOSOVO VIŠE NECE UPOTREBITI SILU NA SEVERU

PRIŠTINA, 18. aprila (Tanjug) Kosovski premijer Hašim Taci je izjavio da njegova vlada nije zainteresovana da na severu Kosova upotrebi silu uprkos tome što, kako je naveo, opozicija za stanje na severu krivi srpsku zajednicu.
"Nasilje je jedno prošlo poglavlje i Kosovo ga više nece upotrebiti, ali isto tako nece dozvoliti da bude ugrožen ni milimetar njegove teritorije'''', kazao je Taci obracajuci se juce poslanicima u kosovskom parlamentu.
Taci je nekoliko puta optužio opoziciju za destrukciju, posebno kada je u pitanju njen pristup pitanju severa, što se pre svega odnosi na "Samoopredelenje'''', tacnije njenog potpredsednika, upitavši ga da objasni njegove susrete sa Tadicevim ministrima.
On je izvestio poslanike o svojoj nedavnoj poseti SAD, ali je dodao da tu posetu ne mogu da shvate oni kojima je zabranjeno da posete Sjedinjene Americke Države, aludirajuci na lidera Pokreta "Samoopredelenje'''', Aljbina Kurtija.
Opozicije je napustila zasedanje skupštine u trenutku kada je Taci dobio rec.
Prištinski dnevnik Koha ditore prenosi danas da je kosovski premijer juce ponovio da nece dozvoliti održavanje bilo kakvih srpskih izbora na severu. Jedino što ce biti dozvoljeno je da gradani koji imaju dvojno državljanstvo glasaju poštom, naveo je Taci, a prenosi prištinski dnevnik.

DREVS: NA SEVERU NAPETO UOČI IZBORA

PRIŠTINA, 18. aprila 2012. (Beta) Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs izjavio je danas u Mitrovici da je stanje na severu Kosova napeto uoči srpskih izbora zakazanih za 6. maj, i pozvao sve strane da sačuvaju mir.
Drevs je rekao da su pripadnici Kfora raspoređeni u severnom delu Mitrovice da obezbede mir za sve.
"Došao sam ovde da posetim vojnike Kfora raspoređene kod (naselja) 'Tri solitera'. Nakon eksplozije situacija se smirila. Ne bih rekao da je posle prošlih događaja situacija pogoršana, međutim mi treba da kažemo da je ona stvarno napetija što se približavaju srpski izbori", rekao je Drevs.
U višenacionalnom naselju "Tri solitera" je 8. aprila noću, od eksploziva podmetnutog na prozor njegovog prizmenog stana, poginuo Seljver Haradinaj (38), a dvoje njegove dece je ranjeno.
Komandant Kfora je danas zatražio od Vlade Kosova da imajući u vidu posledice ostane uzdržana i da ne preduzima akciju, poput one od 26. jula prošle godine kada je pokušala da preuzme prelaze.
"Imam veliko poverenje u uzdržanost Vlade Kosova i verujem da će se i dalje delovati sa takvom uzdržanošću", rekao je komandant Kfora.
Drevs je rekao da Vlada Kosova treba da se ponaša "zrelo" u vezi sa pitanjem srpskih izbora koje kosovska vlast ne želi.
Drevs se tokom posete severnom delu Mitrovice sastao i sa Srbima koji su u šatorima iza barikade kod mosta na reci Ibar.

KOCIJANCIC: EU VRLO OZBILJNO PRATI DOGAĐAJE NA SEVERU

BRISEL, 19. aprila (Tanjug) Portparolka Visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijancic, rekla je da Evropska Unija vrlo ozbiljno prati poslednje dogadaje na severu Kosova.
U izjavi za albansku televiziju "Top Ćanel", Kocijanciceva je rekla da "tenzije i provokacije koje mi uocavamo nisu u skladu sa procesom dijaloga niti sa evropskim integracijama koje su odabrale obe strane".
"Mi i dalje radimo sa obema stranama kako bi primenile sve postignute sporazume'''', naglasila je Kocijancic.
Komandant Kfora, nemacki general Erhard Drevs juce je u Mitrovici izjavio da je situacija na severu Kosova napeta pred srpske izbore i pozvao sve strane da sacuvaju mir.
"Ne bih rekao da je posle najnovijih dogadaja situacija pogoršana, medutim mi treba da kažemo da je situacija stvarno napetija sa približavanjem srpskih izbora", rekao je komandant Kfora, a prenela RTK 21.
Drevs je od kosovske vlade zatražio da ostane uzdržana i da ne preduzima akciju poput one od 26. jula prošle godine, imajuci u vidu posledice te operacije.

FITU: NIKO NE TREBA DA PRETI SEVERU

PRIŠTINA, 19. aprila (Tanjug) Francuski ambasador u Prištini Žan Fransoa Fitu izjavio je danas da se sve što Srbi sa severa Kosova traže nalazi u Ahtisarijevom planu, ali da Srbima sa severa niko ne treba da preti.
Kako prenosi prištinski dnevnik Ekspres, Fitu se, komentarišuci akciju kosovskih specijalaca na severu izvedenu 25. jula prošle godine, založio za opreznost. "Smatram da niko ne treba da preti severu'''', rekao je Fitu i dodao da medunarodna zajednica snosi odgovornost za situaciju na severu.
"Francuska podržava teritorijalni integritet Kosova i sever kao njen sastavni deo", izjavio je Fitu za Ekspres i dodao da u pregovore o severu treba da bude ukljucena i Srbija.

RUMUNIJA OSTAJE PRI STAVU DA NE PRIZNA KOSOVO

BRISEL, 19. aprila (Tanjug) Rumunija ostaje dosledna stavu da ne prizna nezavisnost Kosova, s obzirom da ne ispunjava zahteve medunarodnog prava na osnovu kojih bi mogla da bude država, izjavio je danas u Briselu šef rumunske diplomatije Kristijan Diakonesku.
Diakonesku je preneo stav Bukurešta o pitanju Kosova americkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton tokom njihovog susreta na marginama sastanka Saveta NATORusija koji se održava u Briselu, javila je rumunska agencija Aderpres.
"Što se nas tice, jasno smo izneli naš stav koji se nije promenio. Rumunija nece priznati pokrajinu (Kosovo) pošto, prema medunarodnom pravu, ne ispunjava sve uslove da funkcioniše kao država", rekao je Diakonesku.
Šef rumunske diplomatije je, pak, ukazao da "situacija mora biti analizirana, posebno u kontekstu perspektive razvoja odnosa koje ce Beograd uspostaviti sa pokrajinom".