Daily Survey

Beograd, 19. Jun 2012.

KIM

STEFANOVIĆ: KANCELARIJE NISU POMINJANE U DIJALOGU

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da u dijalogu koji je beogradski tim vodio sa prištinskim nikada niko nije pomenuo otvaranje kancerije Vlade Kosova u Beogradu i Srbije u Prištini.
"To (otvaranje kancelarija) nikad nije bila tema dijaloga ni formalno, ni neforamalno. Nikada niko tako nešto nije pomenuo pregovaračkom timu u bilo kom obliku, a i da jeste, nas odgovor bi bio jasan", kazao je Stefanović agenciji Beta.
Stefanović je to rekao upitan o jučerašnjoj izjavi lidera socijalista Ivice Dačića da ne bi mogao da uđe u vladu od koje se traži ili koja bi pristala na otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Beogradu, i Srbije u Prištini. Šef pregovaračkog tima je naveo da su priče o kancelarijama insinuacije koje nemaju veze sa pregovorima sa Prištinom.
Prema rečima Stefanovića, izjava o otvaranju kancelarija nema veze sa pregovaračkim procesom.
"U pregovaračkom procesu takva incijativa nije postavljena pred naš pregovarački tim, niti se o tome raspravljalo u bilo kojem obliku", kazao je Stefanović.
Lider Socijalističke partije Srbije juče je izjavio "mislite da možemo u vladu koja će posle tri dana reći da mora biti ispunjeno to da se otvori kancelarija Vlade Srbije u Prištini i Kosova u Beogradu".
Dačić je naveo da ukoliko su na to pristale demokrate i naprednjaci, onda sami treba da prave koaliciju, i dodao da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju Srbiji na putu ka prijemu u EU.

MINISTAR: SVE SE SADA ZLOUPOTREBLJAVA U POLITICKE SVRHE

BEOGRAD, 18. jun (Tanjug) – Evropska unija ispostavila je Srbiji tri nova uslova za otpocinjanje pregovora o pridruživanju, piše beogradski list "Politika", dok ministar za Kosmet Goran Bogdanovic tvrdi da nema novih ni zvanicnih ni nezvanicnih uslovljavanja.
Pozivajuci se na nezvanicne izvore iz Beograda, "Politika" prenosi da je šef slovenacke diplomatije i izaslanik visoke predstavnice EU Miroslav Lajcak nedavno ispostavio srpskim vlastima tri nova naloga. "Pored zahteva za ukidanjem institucija na severu Kosova (pri tome se ne misli na škole, domove zdravlja i bolnice), tražio je otvaranje predstavništava u Beogradu, odnosno u Prištini, ali i susret na vrhu Beograda i Prištine", prenosi list i dodaje da EU od Srbije još traži i ukidanje suda u Kosovskoj Mitrovici i uvodenje posebnog telefonskog broja za Kosmet.
"Politika" podseca i da je lider socijalista Ivica Dacic u javnost izneo da se od nove Vlade Srbije ocekuje da otvori kancelariju u Prištini. Dacic je u nedelju izjavio da ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade a u Prištini srpske, kao i da politicki faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na politickoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU.
"Politika" podeseca i da je Lajcak nedavno u autorskom tekstu za "EU obzerver" naveo da se na putu ka EU "prvenstvo mora dati normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da su "mnogi predstavnici nastojali da uspostave ravnotežu izmedu nacionalnog interesa u evropskim integracijama i tog pitanja. To, medutim, više nije nacin koji vodi napred...".
S druge strane, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic izjavio je za "Novosti" da ima "svakodnevne kontakte sa predstavnicima medunarodne zajednice, EU i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio". "Ni zvanicno ni nezvanicno ne pricamo na tu temu. Bojim se da se sve sada zloupotrebljava u politicke svrhe u procesu formiranja vlade, pa i pitanje Kosova", naveo je on i dodao da ne zna da li je "neko u neformalnim kontaktima dao do znanja da bi pristao na otvaranje kancelarije u Prištini".
Bogdanovic je naveo da "nijedna buduca vlada ne bi smela da prihvati uslov da Beograd otvori svoju kancelariju u Prištini jer bi to znacilo fakticko priznavanje Kosova", dodajuci da nije "cuo da postoji takav zahtev". "Šta se ko sa kim dogovarao i obecavao ne mogu cak ni da nagadam. Naša vlada to nije ucinila. Ponavljam, takav potez bi predstavljao indirektno priznavanje Kosova. To bi bilo protivno ne samo državnoj politici vec i stavu vecine zemalja clanica UN", naglasio je on.
Na pitanje kakav je to novi "teški paket" briselskih uslova o kome se spekuliše, Bogdanovic je kazao da "nije tajna da postoji pritisak da se ugase naše institucije na severu Kosova i Metohije i da država prestane da finansira taj deo državne teritorije".
"Ni taj uslov nije nov, vec je u razlicitim interpretacijama postojao cak i pre jednostranog priznavanja kosovske nezavisnosti", navodi Bogdanovic i dodao da zahtev Albanaca da Kosovo dobije pozivni telefonski broj "postoji vec više od godinu dana". "Na kompromise i ustupke u tehnickom dijalogu smo spremni. Ali ne pristajemo da Kosovo dobije telefonski kod koji imaju sve države i ništa se nije promenilo u našem stavu. Verujem da ce tu poziciju u pregovorima imati i buduca vlada", rekao je on.

PLEVNELIJEV: BUDUCNOST KOSOVA U EU I NATO

SOFIJA, 18. jun (Tanjug) – Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev izjavio je danas u Sofiji da ce izgradnja stabilnog i nezavisnog Kosova doprineti regionalnoj bezbednosti i prosperitetu Balkana.
Plevnelijev je, posle razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tacijem, rekao da ce Bugarska da nastavi da podržava napore balkanskih zemalja na putu evrointegracija, dodajuci da je "buducnost Kosova da postane vredan clan EU i NATO", saopštila je pres služba predsednika Bugarske.
Taci, koji boravi u dvodnevnoj poseti Bugraskoj, kazao je da put evroatlantskih integracija nema alternativu za Kosovo, prenela je bugarska novinska agencija BTA.
Kako je najavljeno, Taci ce se sutra sastati sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

BOGDANOVIĆ: SRBIJA ĆE FINANSIRATI INSTITUCIJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Srbija ne može da prestane da finansira svoje institucije na severu Pokrajine sve dok se ne završe pregovori o političkom statusu severa.
"Sve dok se ne okončaju ozbiljni pregovori o političkom statusu severa Kosova i Metohije država ne može da prestane da finansijski podržava naše institucije", rekao je Bogdanović u intervjuu Večernjim novostima od utorka. Bogdanović je rekao da je Srbija spremna na dijalog i kompromisna rešenja, ali ne i na ispunjavanje uslova koji se kose sa njenim nacionalnim interesima.
"Nije tajna da postoji pritisak da se ugase naše institucije na severu Kosova i Metohije i da država prestane da finansira taj deo državne teritorije. Ni taj uslov nije nov, već je u različitim interpretacijama postojao čak i pre jednostranog priznavanja kosovske nezavisnosti", rekao je on.
Ministar je rekao da ni Evropska unija niti bilo ko drugi iz međunarodne zajednice nije od Srbije tražio otvaranje srpske kancelarije u Prištini.
"Imam svakodnevne kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice, Evropske unije i ostalih institucija i taj uslov nam nikad niko nije ispostavio. Ni zvanično ni nezvanično ne pričamo na tu temu. Bojim se da se sve sada zloupotrebljava u političke svrhe u procesu formiranja vlade, pa i pitanje Kosova", zaključio je Bogdanović.

SPORAZUM KOSOVA I ŠVEDSKE U BORBI PROTIV KRIMINALA

PRIŠTINA, 18. juna 2012. (Beta) Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi i ministarka pravde Švedske Beatris Ask (Beatrice) potpisali su danas u Prištini sporazum o saradnji u borbi protiv kriminala. Švedska ministarka je rekla da je Kosovo nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. postiglo napredak istakavši da će njena zemlja nastaviti da podržava Prištinu i lobira za priznanje nezavisnosti. Redžepi je rekao da Kosovo i Švedska imaju dobru saradnju, a kao posebno važno je naveo razmenu podataka dve policije.
"Od izuzetnog značaja je da imamo razmenu informacija i povremene studijske posete policije kako bi se delovalo preventivno protiv različitih oblika organizovanog kriminala", rekao je Redžepi.
Prema njegovim rečima, saradnja postaje još značajnija sada kada je Kosovo od Evropske unije dobilo vodič za liberalizaciju viza.
Švedska ministarka je danas u Prištini razgovarala i sa ministrom pravde Kosova Hajredinom Kučijem. Kako je saopšteno, ministri su razgovarali o jačanju saradnje i pomoći Švedske kosovskim vlastima. "Ministar Kuči je od svoje koleginice iz Švedske zatražio podršku za reformisanje pravosuđa i obuku sudija i tužilaca", navelo je Ministarstvo pravde Kosova.

KFOR: BAČENA BOMBA NA PRIVREMENI KAMP KOD BRNJAKA

PRIŠTINA, 19. juna 2012. (Beta) Na privremeni kamp Kfora na alternativnom putu kod prelaza Brnjak na severu Kosova jutros u četiri sata bačene su dve ručne bombe, saopštio je danas Kfor.
Jedna bomba je eksplodirala, a druga nije, već se skotrljala na put, zbog čega su vojnici blokirali saobraćaj, navodi se u saopštenju.
Jednom vojniku Kfora je eksplozijom oštećen sluh.
Nije prijavljena veća materjalna šteta od eksplozije. Iz bezbednosnih razloga i da bi se omogućila istraga koja je u toku, prelaz Brnjak će ostati zatvoren.
Kfor je osudio upotrebu nasilja i najavio da će se tome "strogo usprotiviti".