Daily Survey

Beograd, 20. Januar 2012.

KOSOVO I METOHIJA

BOGDANOVIĆ I FON SIDOV O ISTRAZI NAVODA O TRGOVINI ORGANIMA

BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i izvestilac Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Bjorn fon Sidov založili su se za potpunu i nepristrasnu istragu navoda iz izveštaja Dik Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.
Kako je saopšteno danas iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju, na sastanku Bogdanovića i Sidova pohvaljena je statusna neutralnost Saveta Evrope kao i dosledno interesovanje za poštovanje ljudskih prava i prava zajednica na Kosovu i Metohiji.
Zaključeno je da je neophodno dalje angažovanje Saveta Evrope na prevazilaženju prepreka koje postoje u rešavanju imovinskih pitanja, ne samo raseljenih, već i onih koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji i pitanja prinudne repatrijacije na Kosovo i Metohiju.
Sagovornici su se složili i da je neophodno rasvetljavanje etnički motivisanih napada i obezbeđivanje potpune slobode kretanja i slobodne upotrebe jezika.

MINISTAR PROTIV, SRBI ZA PREISPITIVANJE ODLUKE O REFERENDUMU

BEOGRAD, Jan 19 (Tanjug) - U Beogradu je danas održan sastanak ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovica i predsednika cetiri opštine sa severa Kosova i nacelnika kosovskomitrovackog okruga, posle kojeg su Srbi sa severa KiM najavili mogucnost preispitivanja odluke o referendumu, a ministar ponovio da je referendum nepotreban.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantic najavio je mogucnost da lokalna samouprava preispita odluku o održavanju referenduma na severu Kosova, zakazanog za 14. i 15. febuar.
"Mi ne želimo da donosimo bilo koju odluku koja ce biti u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima. Ako se pokaže da ce odlaganje referenduma doneti boljitak ili olakšati položaj Vladi i predsedniku Borisu Tadicu spremni smo da razgovaramo i o pomeranju roka", izjavio je Pantic za Tanjug posle sastanka.
On je podsetio da su odluku o održavanju referenduma donele Skupštine opština i da jedino one mogu da je stave van snage ili da je odlože. Pantic je dodao da ce u narednom periodu predsednici opština održati konsultacije sa šefovima odbornickih grupa kako bi se videlo raspoloženje skupština po pitanju odlaganja referenduma.
U saopštenju izdatom posle dvocasovnog sastanka, Bogdanovic je rekao da je u ovom trenutku nepotrebno održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije, kao i da je neophodno da po tom pitanju politicki predstavnici Srba sa severa deluju koordinisano sa Vladom i predsednikom Srbije.
Predsednici opština izrazili su stav da je potrebna puna saradnja i zajednicko delovanje sa državnim vrhom Srbije po tom pitanju kako bi se postiglo najprihvatljivije rešenje, navedeno je u saopštenju.
Na sastanku se, kako je navedeno, razgovaralo o aktuelnim pitanjima i bezbednosnoj situaciji u pokrajini, kao i o nacinima kako zajednickim delovanjem stvoriti uslove koji bi doprineli stabilizaciji stanja na terenu, pronalaženju nacina kontrole postojecih tenzija na severu pokrajine kako bi se izbeglo dalje komplikovanje situacije.
Prema Panticevim recima, na sastanku je bilo reci i o predstojecim izborima u Srbiji, a predsednici opština su Bogdanovicu preneli da bi u skladu sa Ustavom izbori na KiM trebalo da budu raspisani kad i u ostalim delovima centralne Srbije.
Dogovoreno je, takode, da se sastanci i ubuduce redovno održavaju.

DACIC: NESKLAD OKO REFERENDUMA POGUBAN PO INTERESE SRBA

BEOGRAD, Jan 19 (Tanjug) - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic izjavio je danas da nesklad izmedu politike državnog vrha i politike Srba na severu Kosova koji najavljuju referendum o prihvatanju prištinskih institucija, može da bude fatalan po srpske interese, odnosno po interese cele Srbije.
Dacic je novinarima rekao da "niko nikoga ne treba da ubeduje", vec da treba usaglasiti korake, komentarišuci pitanje da li Beograd ima nacina da ubedi Srbe sa severa Kosova da odustanu od referenduma najavljenog za 14. i 15. februar, na kojem bi trebalo da se izjasne o tome da li prihvataju prištinske institucije.
"Niko ne osporava to pravo Srbima, ali je neophodno usaglašavanje svih daljih poteza u interesu svih nas", rekao je Dacic i istakao da je potrebno da se "hitno napravi plan kako dalje da radimo svi u interesu Srbije".

TAHIRI:REZOLUCIJA 1244 PREPREKA ZA NASTAVAK DIJALOGA

PRIŠTINA, Jan 19 (Tanjug) - Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri izjavila je da Kosovo nece prihvatiti da u regionalnoj saradnji bude predstavljeno pod oznakom Rezolucije 1244, okrivivši Srbiju za blokiranje dijaloga zbog upornog insistiranja na toj rezoluciji.
Tahiri je izjavila za prištinski list "Epoka e re" da ni u kom slucaju Kosovo nece prihvatiti da bude predstavljena Rezolucijom 1244.
"Stav Srbije o pitanju regionalne saradnje je vezan za reference Rezolucije 1244, dok je Kosovo striktno po tom pitanju. Što se tice predstavljanja Kosova u regionalnoj saradnji to ne može biti pod oznakom Rezolucije 1244 i UNMIKa ", kazala je Tahiri, dodavši da insistiranje Srbije na tome nema zakonsku osnovu.
"Insistiranje Srbije nema ni politicku ni pravnu osnovu, jer imamo novu realnosti u regionu. Kosovo je nezavisna država, koju je potvrdio Medunarodni sud pravde", rekla je Tahiri i dodala da Kosovo želi da dijalog bude nastavljen ovog meseca.
Govoreci o primeni šest sporazuma postignutih u dijalogu Tahiri je rekla da se svi sprovode po principu reciprociteta.

DE MARNAK I MALMSTROM: EULEKS BITAN ZA VIZNU LIBERALIZACIJU

PRIŠTINA/BEOGRAD, 19. januara 2012. (Beta) Šef Euleksa Gzavije de Marnak i evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom razgovarali su danas u Prištini o odluci Evropske komisije o početku vizne liberalizacije i istakli značajnu ulogu misije EU na Kosovu u tom procesu.
Malstrom je danas poručila da je njenom posetom Kosovu zvanično počeo dijalog o liberalizaciji viza za građane Kosova.
De Marnak je rekao da je "vizna liberalizacija jedna od ključnih stvari za ljude na Kosovu", dok je Sesilija Malmstrom rekla da će Evropska komisija imati koristi od "znanja koje Euleks ima i izvanredne saradnje s kosovskim vlasitima", saopštio je Euleks.
"Komesarka i ja saglasili smo se da su jačanje i poboljšanje vladavine zakona na Kosovu fundamentalni deo procesa vizne liberalizacije. Euleks će zato imati ključnu ulogu u toj oblasti", rekao je De Marnak.
Šef Misije EU je rekao da će Euleks pomoći u tom procesu, ali i podvukao da je "na Kosovu da preuzme odgvornost i uradi glavni deo posla".
Sesilija Malmstrom je prethodno posle sastanka s premijerom Kosova Hašimom Tačijem, rekla da je došla na Kosovu da bi "potvrdila da su uslovi za početak dijaloga (o viznoj liberalizaciji) ispunjeni".