Daily Survey

Beograd, 20. Februar 2012.

SRBIJA – EU

TADIĆ, JOSIPOVIĆ, GAŠPAROVIČ I KLAUS: ODNOS BEOGRADA I PRIŠTINE NE MOŽE BITI USLOV

PRAG, 18. februara 2012. (Beta) Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič i Češke Vaclav Klaus složili su se danas u susretu sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i Srbije Borisom Tadićem da odnosi Beograda i Prištine ne smeju da budu presudni za vrednovanje Srbije na putu u Evropsku uniju.
U zamku Lani kraj Praga četvorica predsednika danas su neformalno razgovarali pre svega o evropskim temama, a Klaus i Gašparovič izrazili su ponovo snažnu podršku da Srbija u martu dobije status kandidata, što je Gašparovič pomenuo kao gotovu, mada još nepotpisanu stvar.
"Srbiji ne može da se postavi kao jedini uslov Priština. Srbija mora da se kvalitativno vrednuje preko ukupnog napredka. Priština ne može da bude odlučujuća", kazao je Gašparovič na zajedničkoj konferenciji za novinare posle plenarnog sastanka.
Boris Tadić zahvalio je češkom i slovačkom predsedniku za maksimalnu podršku koju njihove zemlje pružaju na putu Srbije u Evropsku uniju i ponovio da Srbija bez obzira na otvorenost za dijalog i rešavanje praktičnih problema neće priznati nezavisno Kosovo.
Da priznanje Kosova nije Srbiji postavljeno kao uslov za EU, naglasio je i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, ali je podsetio da je i Zagreb tokom pristupnih pregovora osim usklađivanja sa evropskom legislativom morao da ispuni i neke političke uslove.
"Ubeđeni smo da će Srbija dobiti status kandidata za EU. Ispunila je sve uslove", kazao je Tadić i naglasio da Beograd na članstvo u Uniji gleda kao na investiciju od koje ima koristi, ali i troškove.
To da i Hrvatska na pristupne pregovore i članstvo u EU od naredne godine gleda kroz prizmu dobitaka i gubitaka naglasio je i njen predsednik, a kao konačni bilans naveo je jasni dobitak.
"Mi kritično gledamo i na nacionalnu i na evropsku politiku. Pristupamo im racionalno i pokušavamo da rešavamo probleme u korist građana", kazao je Tadić i naglasio da će status kandidata predstavljati doprinos za građane Srbije.
Na pitanje novinara da li bi Srbija prihvatila da potpiše pakt o budžetskoj disciplini u EU, Tadić je odgovorio da Srbiju sigurno za to niko ne pita, neće ni Hrvatsku, te ne bi bilo racionalno da žuri sa odgovorom.
Za ulazak Srbije u evrozonu Tadić je kazao da bi ga odbio sve dok se ne vidi kako će se rešiti kriza evropske valute, a za ulazak u EU jasno bi rekao "da".
Klaus i Gašparovič složno su naglasili da podrška njihovih zemalja da pored Hrvatske i Srbija uđe što pre u EU ne izvire samo iz altruizma.
"Ja stalno ponavljam. To će biti od koristi i za nas. Ne govorim to iz alturizma, već iz sebičnih razloga da će to biti bolje i za nas", rekao je Klaus i naglasio da računa da će Zagreb i Beograd biti saveznici da EU bude manje krojena po meri onih najvećih i najbogatijih.
"Hrvatska i Srbija su dve zemlje koje određuju kakva će biti budućnost zapadnog Balkana", podsetio je Gašparovič.
Predsednici prvi dan neformalnog dvodnevnog sastanka nastavljaju bilateralnim susretima, a čeka ih i radna večera nakon koje će ih napustiti predsednik Tadić, a preostala trojica susret završavaju sutra, polaganjem cveća na grob prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Gariga Masarika.

JEREMIĆ I VAMEN: MOGUĆA KANDIDATURA SRBIJI 1. MARTA

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen ocenili su danas u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak poslednjih meseci u procesu evrointegracija, ali da ne treba prejudicirati odluku Evropskog saveta o njenoj kandidaturi jer cilj još nije dostignut.
"Ovoga trenutka smo bliži nego u decembru pozitivnoj odluci Evropskog saveta. Međutim, posao nije gotov, odluka nije doneta i ovo je momenat u kome nikako ne treba prejudicirati ishod. Ovo je trenutak da se konstatuje progres, pozitivan momentum postoji ali cilj nije dostignut", rekao je na konferenciji za novinare. Vamen je izrazio nadu da je moguće za Srbiju da 1. marta dobije status kandidata za članstvo u EU kao i da su pred njom u narednim danima veoma važni razgovori u tom procesu.
"Još ne znamo ishod tih diskusija, ali se nadam da će naredni dani doneti progres i da ćemo moći da učinimo mogućim za Srbiju da dobije status kandidata, i to je poruka danskog predsedavanja srpskoj vladi danas ovde", poručio je Vamen i dodao da je sa Jeremićem imao veoma "plodne razgovore" na tu temu. Jeremić je istakao da će progres u dijalogu Beograda i Prištine biti ključni element u odluci evropskih vlada o statusu kandidata Srbije i dodao da se stav Srbije u pregovorima nije promenio niti će se promeniti.
"Mi se nadamo da će biti moguće postići napredak u tim pregovorima, ali platforma Srbije... se nije promenila između decembra i danas, niti će se menjati, u martu ili u bilo kom drugom mesecu. Ja se samo nadam da će biti dovoljno političkog razuma i volje sa svih strana da se učini taj korak napred jer ucvršćivanje evropske perspektive za Srbiju i zapadni Balkan je u interesu svih", poručio je Jeremić.
Danski ministar je istakao da je veoma važno da i Beograd i Priština učine sve što je neophodno da postignu kompromis "na jedan konstruktivan način".
"Jasna poruka danskog predsedavanja Unijom Vladi Srbije ali i Prištini biće da je sada vreme da (dve strane) preduzmu neophodne korake da se postigne saglasnost i razumevanje", istakao je Vamen.
Jeremić je naveo da je rezultat referenduma na severu Kosova pokazao ono što je bilo i ranije poznato "da srbi sa severa Kosova ne prihvataju institucije Prištine i da su odlučni u tome".
"To smo znali i ranije i to je sastavni deo realnosti na terenu, i ne može biti ignorisan", poručio je.
Jeremić je rekao da je zavalio Danskoj na "konzistentnoj podršci" evropskom procesu zemalja zapadnog Balkana, dodajući da je to od velikog značaja imajući u vidu da u ovom polugodištu Danska predsedava EU.
On je naveo da misli da su uslovi za sticanje kandidata Srbije vrlo precizno definisani na poslednjem Savetu EU u decembru i da očekuje da će to biti "rukovodeći set, u okviru koga će se odlučivati u martu".
"Ne očekujem da će doći do novih uslova koji bi mogli u narednih nekoliko dana da iskrsnu", poručio je Jeremić. Vamen je dodao da će davanje statusa kandidata Srbiji biti zasnovano na činjenicama, odgovorajući na pitanje novinara da li je njegova zemlja dobila pismo vlade iz Prištine u kome se EU poziva da ne odobri status kandidata Srbiji.
"Želim da kažem veoma jasno da će davanje statusa kandidata Srbiji biti zasnovano na činjenicama, a ne na pismima bilo koje strane. Gledaćemo ono što je postignuto, i na osnovu toga će EU doneti odluku, i tako treba da bude", poručio je Vamen.
Na pitanje da prokomentariše informacije da bi Litvanija mogla da blokira kandidaturu Srbije za EU zbog borbe oko kandidature za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, u kojoj su Beograd i Vilnjus glavni rivali, i da li bi u tom slučaju Srbija povukla svoju aplikaciju za UN, Jeremić je poručio:
"Što se tiče kandidature Srbije za generalnu skupštinu UN ona sasvim sigurno neće biti povučena."

DEŽER: POTREBNO JOŠ REZULTATA ZA STATUS

BEOGRAD, 18. februara 2012. (Tanjug) Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Beograd i Priština moraju da se dogovore o formulaciji u vezi s predstavljanjem Kosova na regionalnim skupovima, koja ce biti u skladu sa njihovim pozicijama, ali i prihvatljiva za sve clanice EU. "Unija deluje kao posrednik, i za nas je osnovno to da na regionalnim sastancima, na kojima se raspravlja o pitanjima znacajnim za pomirenje, ali i o ekonomskom razvoju, budu prisutni svi regionalni akteri. U interesu je i EU i regiona da svi sporazumi, koji pokrivaju oblasti poput energetike, trgovine, transportnih mreža, budu u funkciji", rekao je Dežer za "Danas". Dežer je kazao da je "Srbija ostvarila znacajan napredak u ispunjavanju kljucnih uslova na putu ka EU", da su "rezultati napravljeni, ali je potrebno da ih vidimo više, a zaista je ostalo još malo vremena", do samita Evropskog saveta. "Što se tice dijaloga Beograda i Prištine, znacajan progres je napravljen u obezbedenju slobode kretanja, ali potrebno je sistemsko rešenje za administrativne prelaze, kao i pronalaženje kljucnog rešenja za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima. Euleksu i Kforu je potrebno obezbediti rad na celom Kosovu", kazao je. On je rekao da je "Srbija, u periodu nakon 9. decembra, 'odbacila iz vidokruga' krucijalne unutrašnje reforme, koje su pozitivno ocenjene u mišljenju Evropske komisije, a i Savet je izrazio zadovoljstvo". "Medutim, Srbija ne sme da bude 'u zatišju', jer dalji napori u pronalaženju ekonomskih i pravosudnih reformi, nastavak borbe protiv korupcije i implementacija medijske strategije, bice potrebni kako bi se potvrdilo to da Srbija nastavlja put reformi i da je u stanju da ispuni standarde koji ce izaci na površinu pre i nakon pocetka pregovora za ulazak u EU", kazao je.

KLINTON I EŠTON: BUDUĆNOST SRBIJE I KOSOVA JE U EU

VAŠINGTON/BEOGRAD, 17. februara 2012. (Beta) Američka državna serketarka Hilari Klinton i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavile su danas u Vašingtonu da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji. "Delimo stav da je budućnost i Srbije i Kosova u Evropskoj uniji i SAD snažno podržavaju dijalog koji nadgleda EU u pokušaju da unapredi evrointegracije i Srbije i Kosova", rekla je Hilari Klinton posle sastanka. Ona je dodala da njen zamenik Vilijam Berns, koji će posle današnje posete Srbiji sutra boraviti u Prištini, pruža podršku dvema stranama da u pregovorima budu fleksibilne i otvorene za kompromis. Ketrin Ešton je rekla da Evropska unija blisko sarađuje s Beogradom i Prištinom i izrazila nadu da će biti moguće raditi na planu koji će omogućti Srbiji da dobije status kandidata za članstvo u EU, a Kosovu da napreduje u viznoj liberalizaciji i trgovini s Unijom.
"Situacija u vezi sa Srbijom i Kosovom je, naravno, veoma važna za EU zato što verujemo da budućnost obe leži u EU", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politku.
Kako je objavljeno na sajtu Stejt departmenta, Hilari Klinton i Ketrin Ešton su razgovarale i o nuklearnom programu Iranu i situaciji u Siriji.

BERNS: SAD SNAŽNO PODRŽAVAJU KANDIDATURU SRBIJE ZA EU

BEOGRAD, 17. februara 2012. (Beta) SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići, izjavio je večeras u Beogradu zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns.
"Mada mi (SAD) nemamo pravo glasa u Uniji, učinićemo sve što je u našoj moći da ohrabrimo tu odluku. Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti sve obaveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo da obezbedi status kandidata", kazao je Berns za RTS.
Upitan da li u te napore i obaveze spada i plan u četiti tačke (za rešavanje kosovske krize), koji je ponudio predsednik Srbije Boris Tadić i šta misli o njemu, Berns je rekao da nije bilo prilike da se detaljno razgovara o tome. Berns je rekao da SAD smatraju da taj plan odražava privrženost Srbije dijalogu, koji krči put poboljšanju života građana u regionu.
"Mislimo da je to važan i pragmatičan pristup problemu. Ovoga puta moj cilj je bio srednjoročni, korak da se dobije status kandidata koji bi otvorio nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU već i odnosima sa SAD", kazao je Berns.
Kako je RTS javio Berns se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima ekonomije i odbrane Nebojšom Ćirić Draganom Šutanovcem. Sa tih sastanaka nije bilo zvaničnih saopštenja.
Zamenik američkog državnog sekretara izjavio je da je čitava administracija SAD unapredila odnose sa Srbijom i da očekuje napredak u oblasti privredne saradnje.
"Naše bilateralne veze su značajno porasle u borbi protiv zajedničkih pretnji, narkotika, organizovanog kriminala, terorizma. Naše vojske dobro sarađuju. Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmenu ljudi u obrazovanju i nadam se da ćemo proširiti i privrednu saradnju".

DAČIĆ: KOSOVO POSLALO PISMO EU PROTIV KANDIDATURE SRBIJE

BEOGRAD, 19. februara 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Kosova Kosova poslala pismo svim članicama EU u kojem je predložila da Srbiji ne bude odobren status kanidata i u kojem je Beograd okrivila za neuspeh dijaloga.
"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", rekao je Dačić za B 92.
S tim u vezi, Kosovo je pozvalo EU i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodeli kandidature Srbiji krajem februara, navodi se u pismu, rekao je Dacic.
Dačić je naveo da Vlada Srbije mora da osudi takav potez Prištine jer se, kako je naveo, Srbija tako dovodi u neravnopravan položaj.
Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je ranije danas agenciji Beta da za Beograd nije prihvatljivo rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine.

BOGDANOVIĆ: NEMAMO ZVANIČNU POTVRDU, VEĆ SAZNANJA O PISMU

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Vlada Srbije nema zvaničnu potvrdu, ali ima saznanja da je Vlada Kosova poslala pismo svim članicama EU u kojem je predložila da Srbiji ne bude odobren status kanidata, izjavio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.
"Nemamo zvaničnu potvrdu da je zvanična Priština uputila takvo pismo. Ipak, očekujemo da će sutra razgovori Beograda i Prištine biti nastavljani u Briselu i da će se iznaći rešenje, jer ovakava situacija nikom ne odgovara", rekao je Bogdanović za Radioteleviziju B92.
On je naveo da je Vlada Kosova pismo uputila članicama EU, a ne Briselu i da zbog toga nema zvanične potvrde iz Brisela da je pismo primljeno.
Bogdanović je rekao da za njega nije iznenađenje "to što se dogodilo tokom vikenda", kao i da Kosovo sve radi uz podršku dela zemalja koje su za nezavisnost Kosova.
"Ovo što se sada dešava vodi ka novim sukobima i tenzijama", ocenio je on.
Bogdanović je istakao da će sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu sutra sigurno biti održan. "Nama je u interesu da idemo na taj sastanak i dođemo do kompromisa. Nije nam u interesu da kočimo i opsturišemo Prištinu u regionalnom predstavljanju", naveo je ministar.
Govoreći o nedavno održanom referendumu na severu Kosova Bogdanović je rekao da nije bilo razloga za njegovo održavanje, jer Vlada Srbije ničim nije dala naznake da priznaje kosovske institucije ili podržava ukidanje srpskih institucija.

STEFANOVIĆ: PISMO PRIŠTINE PROMAŠEN I ŠTETAN POTEZ

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da je pismo u kojem Kosovo traži blokadu evrointegracija Srbije "promašen i štetan pokušaj Prištine".
"Pismo nije doprinelo pozitivnoj atmosferi (u pregovorima), a to ste čuli od danskog ministra, nije doprinelo ni namerama onih koji su ga poslali", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare posle razgovora sa danskim ministrom za evropske poslove Nikolajem Vemenom.
Stefanović je dodao da o evrointegracijama odlučuju Brisel i zemlje članice EU, i ukazao da Priština ne može da stavlja veto na evrointegracije Srbije.

SRBIJA

JEREMIĆ: PREKRAJANJE GRANICA SRBIJE NE BI STALO NA KOSOVU

BEOGRAD, 19. februara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da se pristajanje Srbije na prekrajanje Ustavom definisanih granica ne bi završilo sa Kosovom i da pritiscima i ucenama neće biti kraja ako Srbija ne pokaže čvrst stav.
"Principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je preduslov očuvanja teritorijalne celovitosti uopšte. Dozvolimo li presedan, pristanemo li na to da nam se Ustavom definisane granice prekrajaju protiv naše volje, plašim se da to ne bi završilo sa Kosovom", rekao je Jeremić u intervjuu za Blic.
Jeremić je objasnio da je njegov posao da za takav stav Srbije traži diplomatsku podršku u svetu i da će to i ubuduće činiti.
"U međunarodnim odnosima, kao i u životu, ponekad morate pokazati da imate čvrst stav od koga neće odustati, jer u suprotnom pritiscima i ucenama neće biti kraja. To, naravno, treba činiti veoma pažljivo i izbegavati direktnu konfrontaciju sa velikim silama. Mislim da smo u tome do sada bili prilično uspešni, a najbolji dokaz za to je izbor Srbije da predsedava OEBSom", rekao je Jeremić.
Na pitanje da li EU Srbiju ucenjuje oko Kosova, a da u tome prednjači Nemačka, Jeremić je odgovorio da je u Nemačkoj zbog ekonomske krize u EU smanjen entuzijazam za proširenje unije i da se to pokazuje u pojačanom insistiranju na preciznom ispunjavanju propisanih kriterijuma, a odnose sa Nemačkom ocenio je kao stabilne uz mnogo prostora za poboljšanje.
Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da je teško predvideti da li će Srbija u martu dobiti status kandidata za članstvo u EU i da će biti drugih prilika ako odluka EU krajem februara ne bude pozitivna.
Jeremić je naveo da se ne slaže sa ocenom da je u dobrim odnosima sa Pekingom i Moskvom, a u lošim odnosima sa Briselom, i dodao da Srbija sa Kinom i Rusijom nema otvorenih pitanja, što, nažalost, sa Briselom nije slučaj, pa je zato potrebno veće diplomatsko angažovanje i to probleme ponekad čini vidljivijim.
Upitan da li bi prihvatio da bude premijer Srbije, Jeremić je odgovorio da bi bilo previše da u isto vreme kandidat i za predsednika Skupštine UN i za premijera i izrazio očekivanje da će Srbija dobiti poverenje većine država da od septembra predvodi Generalnu skupštinu UN.

DAČIĆ I SOMARUGA: SRBIJA I ŠVAJCARSKA SUZBIJAJU ILEGALNU MIGRACIJU

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Srbija i Švajcarska će pojačati saradnju u suzbijanju ilegalne migracije i radi smanjenja broja lažnih azilanata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
O tome su se danas u Bernu dogovorili ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i švajcarska ministarka pravde i policije Simoneta Somaruga (Simonetta Sommaruga).
Dačić je rekao da je dogovoreno da se građanima, pre svega romske nacionalnosti koji najviše dolaze u Švajcarsku, ukaže da su šanse za azil u toj zemlji male, da tražioci azila ne dobijaju velike prinadležnosti, i da im preti zabrana ulaska u Švajcarsku i zemlje Evropske unije.
Broj lažnih azilanata iz Srbije se u Švajcarskoj, za razliku od drugih zemalja Evrope, 2011. godine povećao za oko 15 odsto u odnosu na 2010, a od 1.200 zahteva za azil prihvaćeno je svega šest.
Po rečima Dačića, u zemljama Evropske unije je broj lažnih azilanata sa 17.000 koliko ih je bilo 2010. godine, 2011. godine opao na 10.000.
"Imajući u vidu da Švajcarska nije deo Evropske unije, ali je deo šengenskog prostora, veoma je bitno da sprečimo da dođe do suspenzije vizne liberalizacije (EU za Srbiju) koja važi i za Švajcarsku", ukazao je Dačić.
Dačić je ocenio da je saradnja policija Srbije i Švajcarske veoma dobra, zasnovana na bilateralnim dokumentima potpisanim prethodnih godina.
Podsetivši na više uspešnih zajedničkih akcija, ministar je naglasio da će se saradnja nastaviti i u suzbijanju trgovine ljudima jer Srbija, zajedno sa UN, učestvuje u zajedničkom projektu koji finansira Švajcarska. Dačić je zahvalio Švajcarskoj za podršku, pomoć i saradnju sa njegovim ministarstvom i sa policijom Srbije.

KONSTANTIN DOLGOV POČINJE POSETU SRBIJI

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Izaslanik ministarstva spoljnih poslova Rusije Konstantin Dolgov od danas počinje posetu Srbiji tokom koje će se sastati sa visokim srpskim zvaničnicima, saopštila je danas ruska ambasada u Beogradu.
Dolgov, koji je izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava, pitanja demokratije i vladavine prava, će se tokom svoje trodnevne posete Srbiji sastati sa predstavnicima vlade Srbije, nevladinih i međunarodnih organizacija, kao i sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom Irinejem. Dolgov će posetiti i Kosovo, gde će se sastati sa predstavnicima lokalnih vlasti i međunarodne zajednice, i Episkopom raškoprizrenskim Teodosijem.

K I M – DIJALOG

UGANDA PRIZNALA KOSOVO

PRIŠTINA, 17. februara 2012. (Beta) Uganda je priznala nezavisnost Kosova, izjavio je zamenik premijera Kosova Behdžet Pacoli.
Pacoli je na konferenciji za novinare rekao da mu je preneta "verbalna nota" Ministarstva spoljnih poslova Ugande o priznanju Kosova.
Uganda je 88. država koja je priznala nezavisnost Kosova.

JEREMIC: UGANDA NIJE PRIZNALA KOSOVO

BEOGRAD, 18. februara 2012. (Tanjug) Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic izjavio je da Uganda nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti ima nameru da to ucini u buducnosti. "Ovo mi je danas direktno potvrdio ministar spoljnih poslova te zemlje Orjem Henri Okelo", rekao je. Po sredi je, ukazao je on, još jedan pokušaj obmanjivanja od strane privremenih institucija u Prištini, kao što je to cinjeno i u slucaju Nigerije ili Centralnoafricke Republike. "Moguce je da je došlo do podmicivanja nekih ljudi bliskih tamošnjim vlastima, ali nema promene stava ovih africkih država prema poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije", istakao je. Jeremic je napomenuo da su prištinski politicari pod sve vecim pristiskom medunarodnih cinilaca da odustanu od svojih rigidnih stavova u dijalogu sa Beogradom i "na ovaj nacin ocigledno pokušavaju da skrenu pažnju domace javnosti sa te za njih vrlo neprijatne cinjenice".

STEFANOVIC: KOSOVO NIJE STEKLO PRAVU NEZAVISNOST

BEOGRAD, 18. februara 2012. (Tanjug) Šef pregovarackog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovic istakao je danas da Kosovo nije steklo pravu nezavisnost, jer nije medunarodno priznata država. "Bez obzira na broj država koje priznaju nezavisnost Kosova, to mu nece doneti visok stepen nezavisnosti koji žele vlasti u Prištini", izjavio je Stefanovic za tv B92 povodom cetvrte godišnjice jednostrano proklamovane nezavisnosti Kosova koju danas slave kosovski Albanci. Kosovska nezavisnost, kako je naglasio, "ne može dobiti svoju finalnu glazuru bez ucešca u medunarodnim institucijama i bez adekvatnog prepoznavanja Kosova kao jednake i nezavisne države sa ostalima." Stefanovic smatra da je srpska diplomatija uspešnim angažmanom sprecila da Kosovo stekne potpunu nezavisnost, tako što bi postalo medunarodno priznata država. Podsetivši da ce u martu biti godinu dana kako je poceo dijalog Beograda i Prištine, on je ukazao da to što je dosad dogovoreno samo može da koristi lokalnom stanovništvu. Prema njegovoj oceni, "prvi put su adekvatno i na pravi nacin rešeni konkretni problemi koji decenijama opterecuju Kosovo i Metohiju i sve ljude koji tamo žive". "Cineci to, ni na koji nacin nismo ugrozili našu poziciju o statusu Kosova, niti važecu Rezoluciju SB UN 1244" , zakljucio je Stefanovic. Šef pregovarackog tima Beograda juce je najavio da postoje velike šanse da dijalog bude nastavljen 21. februara, a glavna tema bi trebalo da bude regionalno predstavljanje Kosova.

STEFANOVIĆ: NEPRIHVATLJIVO TAČIJEVO REŠENJE

BEOGRAD, 19. februara 2012. (Beta) Šef vladinog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da za Beograd nije prihvatljivo rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine.
Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je ranije danas u Prištini da će kosovski tim u utorak u Briselu predstaviti predlog po kojem će Kosovo na regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država što će se postići pominjanjem deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
Stefanović je agenciji Beta potvrdio da će u utorak, 21. januara, beogradski tim biti u Briselu na nastavku pregovora sa Prištinom i dodao da je za Beograd prihvatljivo rešenje u kojem se pominje Rezolucija 1244 SB UN, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, ali ne i deklaracija o nezavisnosti Kosova koja, kako je kazao Stefanović, predstavlja pokušaj legitimacije nezavisnosti Kosova.
"Takozvana deklaracija o nezavisnosti Kosova ne može biti prihvatljiva za Beograd jer je ona ne samo kontadiktorna sa međunarodnim dokumentima na koje se pozivamo već i predstavlja pokušaj legitimacije takozvane nezavisnosti Kosova", kazao je Stefanović.
On je kazao da je nezahvalno komentarisati konkretna rešenja, ali da je Priština napravila "ozbiljan faul" motivisan, kako je rekao, strahom od domaće javnosti pred odluke koje će možda morati da donesu.
Stefanović je naveo da će beogradski tim u utorak pokušati "sve što je moguće" da se pronađe adekvatno rešenje za regionalno predstavljanje, ali u skladu sa Ustavom Srbije, nacionalnim interesima i Rezolucijom 1244 SB UN.
"Tražićemo i najmanju mogućnost za postizanje obostrano prihvatljivih dogovora, ali rešenje mora bii tako da sadrži Rezoluciju 1244 i da ni na koji način ne narušava međunarodne dokumente koji su doneti o statusu Kosova", kazao je Stefanović.
Dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine uslov je koji Srbija mora da ispuni za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Stefanović je naveo da je za Beograd važno da Srbija dobije status kandidata, ali da Priština nema pravo veta na evropske integracije zapadnog Balkana.
"Nadamo se da svi u međunarodnoj zajednici, koji su u orgomnoj većini podržali naš konstruktivan, kreativan pristup i predloge, neće dozvoliti da Priština ima pravo veta na evropske integracije Zapadnog Balkana i da bude ta koja odlučuje da li će se su širiti ili ne", kazao je Stefanović.
On je dodao da to ne bi bilo prihvatljivo ni za međunarodnu zajednicu, ni za Brisel, i da će se "u utorak i sredu videti da li će ta teza biti potvrđena ili ne".

TAČI: KOSOVO ĆE BITI PREDSTAVLJENO KAO NEZAVISNA DRŽAVA

PRIŠTINA, 19. februara 2012. (Beta) Premijer Kosova Hašim Tači je danas izjavio da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država.
To će se postići pominjanjem deklaracije o nezavisnosti, mišljenja Međunarodnog suda pravde i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, naveo je Tači.
"Kosovo će biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, uz pominjanje rezolucije o proglašenju nezavisnosti Kosova koja je doneta 17. februara 2008; mišljenja Međunarodnog suda pravde koji je potvrdio da je proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom, i rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244", izjavio je premijer Tači za albansku TV "Top čanel".
Premijer je nagovestio da je takav sporazum postignut juče u Prištini, tokom sustanaka zamenika državnog sekretara SAD Vilijama Bernsa sa najvišim zvaničnicima Kosova.
Evropska unija je saopštila da će sledeći susret delegacija Kosova i Srbije u pregovorima o tehničkim pitanjima biti u utorak, 21. februara.
Predstavnici Kosova će na tom sastanku gde će regionalno predstavljanje biti jedina tema, izneti predlog kakav je danas predstavio Tači.

JAHJAGA: REPUBLIKA KOSOVO JE NEPOBITNA ČINJENICA

PRIŠTINA, 17. februara 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas u Prištini da je Republika Kosovo nepobitna činjenica o kojoj se ne može pregovarati, da je to realnost koja je priznata, da je Republika faktor mira i stabilnosti, i najpravičnije i jedino rešenje.
Na manifestaciji povodom četvrte godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova koja je praćena paradom pripadnika Bezbednosnih snaga, Jahjaga je rekla da je nezavisnost plod rada i angažovanja mnogih generacija koje su radile i žrtvovale se za slobodu.
"Republika Kosova je suverena i nezavisna država, sa garantovanim i međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom, ima puni subjektivitet međunarodnog predstavljanja, kao i sve druge države", kazala je predsednica.
Ona je ocenila da je Kosovo postalo primer dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje.
"Svi građani Kosova bez razlike, budućnost Kosova vide u punoj integraciji u Evropsku uniju, u NATO i u stalnom prijateljstvu sa SAD", kazala je Jahjaga.
Ona je ocenila da je Kosovo za četiri godine nezavisnosti postiglo značajne uspehe u svim oblastima. Jahjaga je za Kosovo rekla da je zemlja sa razvijenom demokratijom, sa privredom koja koristi svoje prirodne resurse i razmišlja o budućnosti mladih generacija i posebno sa školovanom i vaspitanom mladom generacijom, spremnom da pomogne svojoj zemlji.
Premijer Hašim Tači je rekao da 17. februar "povezuje stradanja iz prošlosti, i sadašnjost, i budućnost Kosova" što je "zasluga angažovanja i Albanaca u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Preševskoj dolini". Tači je istakao i "ogromnan doprinos dijaspore u procesu oslobađanja Kosova".

BERNS: SNAŽNO PODRŽAVAMO RAZGOVORE PRIŠTINE I BEOGRADA

PRIŠTINA, 18. februara 2012. (Beta) Zamenik američke državne sekretarke Vilijam Berns rekao je večeras u Prištini da Sjedinjene američke države snažno podržavaju nezavisno Kosovo kao i razgovore o tehničkim pitanjima između Prištine i Beograda.
"Impresioniran sam dostignućima koji su postignuti na Kosovu koje pošstuje ljudska prava i slobode. SAD su u snažnom prijateljstvu sa Kosovom i mi smo ponosni na to prijateljstvo. Ostajemo opredeljeni za nezavisnost Kosova", rekao je Berns Radio televiziji Kosova.
On je kazao da SAD snažno podržavaju dijalog o tehničkim pitanjima sa Beogradom kako bi se pronašla formula koja će biti prihvatljiva za obe strane.
"SAD su odlučne u podršci Kosovu da se i dalje angažuje u dijalogu sa Srbijom, dok narod Kosova treba sam da proceni koji je njihov nacionalni interes. SAD i evropski partneri traže da obe strane budu fleksibilne i konstruktivne kako bi Kosovo bilo u stanju da učestvuje na međunarodnim i regionalnim forumima", kazao je Berns.
On je rekao da je to osetljivo i komplikovano pitanje ali da je značajno da "Kosovo bude predstavljeno pred međunarodnim organizacijama kako bi se postavio temelj za bliskiju saradnju sa Evropom". "To bi bio veliki napredak za Kosovo na putu na kojem smo zajedno radili. Svi simbolički i tehnički aspekti koji zahtevaju mnoge komentare su mnogo manje značajni u odnosu na značaj dobijanja vašeg mesta za stolom", kazao je Berns.
Berns je rekao da je Kosovu mesto u Evropskoj uniji i NATO.
"Mi smo spremni da radimo sa svim političkim predstavnicima na Kosovu da okončamo nadgledanje nezavisnosti i da idemo dalje napred", kazao je on.
Tokom posete Kosovu Berns se danas sastao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, predsednikom vlade Hašimom Tačijem, predstavnicima KFORa, Euleksa i izaslanikom EU na Kosovu.
Berns je posetio i Gračanicu gde se susreo sa vladikom Teodosijem i sa gradonačelnicima Gračanice, Štrpca, Raniluga, Klokota, Parteša kao i predsednicom opštinskog pripremnog tima za opštinu Severna Mitrovica.

BERNS I JAHJAGA: SAD NEĆE PODRŽATI NIŠTA ŠTO ŠTETI KOSOVU

PRIŠTINA, 18. februara 2012. (Beta) Zamenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns izrazio je danas tokom posete Prištini punu američku podršku Kosovu u svim procesima kroz koje ono proilazi, saopštio je kabinet predsednice Kosova.
"Berns je rekao da su SAD zainteresovane za napredak celog regiona Balkana, ukljućujući i Kosovo ka evropskim integracijama", navodi se u saopštenju posle sastanka sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom. SAD će nastaviti da podržava Kosovo na međunarodnoj i regionalnoj sceni i na unutrašnjem planu i "neće podržati nijedan korak koji može da šteti nezavisnosti Kosova", novodi se u saopštenju.
Predsednica Jahjaga zahvalila je Bernsu na pomoći i podršci koju SAD pružaju Kosovu u konsolidaciji države.
"Predsednica Jahjaga je rekla da je stalno prisustvo SAD na Kosovu garant mira i stabilnosti u celom regionu", navodi se u saopštenju.
Ona je ocenila da plan međunarodnog posrednika (Martija Ahtisarija) pruža najbolje rešenje za opštine sa severu Kosova jer obezbeđuje i garantuje sva prava za srpsku zajednicu. Ovaj plan, prema njenim nije mogao da bude primenjen zbog prepreka koje su činile "ilegalne i kriminalne strukture na severu Kosova". "Smetnja je i neprestano uplitanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova", kazala je Jahjaga.
Ističući da je Kosovo spremno da ostvari sve sporazume koji su postignuti u razgovorima o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije, predsednica Jahjaga je zatražila da to učini i srpska strana.
Ona je zatražila da se u sledećoj rundi razgovora o regionalnom predstavljanju i da se ima u vidu da se rešenjima ne dovodi u pitanje državnost Kosova.
Berns se u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem dok je sa ministrom inostranih poslova Enverom Hodžajem potpisao Sporazum o statusu snaga (SOFA).
Na osnovu tog sporazuma američki vojni kadrovi radiće sa pripadnicima Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na daljem razvijanju njihovih kapaciteta da izvršavaju svojih osnovnih zadatake.
Berns će danas posetiti i manastir Gračanicu gde će se susresti sa episkopom raškoprizrenskim Teodosijom, da bi se kasnije susreo sa gradonačlenicima opština sa srpskom većinom na Kosovu.

NOVICKI: UKLONJENE BARIKADE, PROHODNI JARINJE I BRNJAK

KOSOVSKA MITROVICA, 18. februar 2011. (Beta) Portparol Kfora Uve Novicki rekao je večeras da je Kfor uklonio barikade i da su prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni za sve vrste saobraćaja.
"Raščistili smo puteve ka oba prelaza (Brnjak i Jarinje) tako da su glavne saobraćajnice koje vode preko ta dva prelaza otvorene za sve vrste saobraćaja", kazao je Novicki agenciji Beta.
On je negirao tvrdnje predstavnika Srba da je pravac od Jarinja prema Rudnici i dalje je blokiran i da se saobraćaj odvija alternativnim putevima.
Srpski izvori iz Leposavića rekli su agenciji Beta da su pripadnici Kfora noćas pomerili drveće s puta kako bi navodno očistili sneg, ali da je put i dalje blokiran.
Srbi tvrde da su barikade postavljene i na putu administrativnog prelaza Brnjak ka Ribariću i da se saobraćaj odvija alternativnim putem.
"Juče je oslobođena jedna kolovozna traka na tom delu puta kako bi nadležni u Kforu obavili razgovor sa pripadnicima MUPa Srbije i put je onda ponovo blokiran", kazao je Beti predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović.

U JULU SMANJENJE SNAGA EULEKSA

PRIŠTINA, 18. februara 2012. (Tanjug) Zamenik šefa Euleksa na Kosovu Endrju Sparks je izjavio da ce u julu biti smanjen broj pripadnika Euleksa na Kosovu ali da ce i dalje ta misija imati izvršna ovlašcenja. U interviju za Radio Kosova Sparks je rekao da je Euleks na Kosovu radi "postizanja evropskih standardi, obezbedenja poštovanja i ostvarivanja reda i zakona i da bi se Kosovo pripremilo za uclanjenje u Evropsku uniju". Govoreci o rezultatima u oblasti pravosuda Sparks je ocenio da ima progresa i poboljšanju u radi nosilaca pravosudnih funkcija. "Naravno, mi ocenjujemo da još uvek nismo na zadovoljavajucem nivou, medutim saosecam sa sudijama i tužiocima jer je ovde društvo gde je zastrašivanje svedoka rutina. Zato imamo potrebe za adekvatnim sistemom zaštite svedoka, kako bi se predmeti završavali bez ometanja pravde. Naravno i sudije i tužioci treba da deluju bez straha , bez popuštanja i bez uticaja, medutim i mentalitet i kultura treba da se menjaju", kazao je. On je izrazio uverenje da dijalog izmedu Prištine i Beograda poboljšava uslove života gradana i "utice na narmalizaciju odnosa izmedu dve zemlje". "Naravno ovde imamo u vidu fundamentalne evropske principe, slobodu kretanja ljudi i robe i to ce biti direktna korist da ljudi mogu da se krecu od juga do severa i kosovska roba ce moci da se izvozi u Srbiju i kroz Srbiju", kazao je. On smatra da se uloga Euleksa u ostvarivanju sporazuma izmedu Prištine i Beograda prvenstveno odnosi na obezbedivanje uslova da se ostvaruje sloboda kretanja, što važi i za sporazum o carinskim pecatima, a pripadnici Euleksa nadziru kako se to ostvaruje. "Traži se jedna neutralna strana koja ce pratiti i ostvarivanje koncepta integrisanog upravljanja granicom, što je evropski standard i izuzetno znacajan aspekt u odnosu na stremljenja Kosovara za liberalizacijom viza", rekao je zamenik šefa Euleksa. Govoreci o okoncanju nadzirane nezavisnosti Kosova, Sparks je rekao da smatra da Kosovo treba da preuzme sve odgovornosti koje joj pripadaju kako bi drugom delu sveta pokazalo da može da upravlja svojom državom.

STEFANOVIĆ: BEOGRAD ŽELI DOGOVOR U DIJALOGU S PRIŠTINOM

BEOGRAD, 20. februara 2012. (Beta) Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas da delegacija Beograda odlazi na sutrašnje razgovore sa delegacijom Prištine u Brisel s namerom da se postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova na osnovu asimetričnog modela.
Na konferenciji za novinare posle razgovora sa ministrom za evropske poslove Danske Nikolajem Vamenom, Stefanović je rekao da pozivanje na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenje Međunarodnog suda pravde mogu biti dobra osnova za dogovor dve strane, ali bez pominjanja deklaracije o nezavisnosti Kosova.
"Priština treba da bude u regionalnim organizacijama i treba da se čuje njen glas, ali ne kao nezavisna država", rekao je Stefanović.
Stefanović je rekao da ne postoje znaci približavanja Prištine kompromisu, i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji pozitivnije gledanje na stav Beograda.
Objasnio je da asimitrično rešenje znači učešće Prištine u regionalnim organizacijama i na skupovima, ali ne kao nezavisne države. Dodao je da nejednakost u predstavljanju mora da ima suštinu koja se ogleda u rezoluciji 1244 SB UN.