Daily Survey

Beograd, 20. April 2012.

SRBIJA – KOSOVO I METOHIJA

IVANOVIĆ: LOKALNI IZBORI NEĆE BITI ODRŽANI

ISTOK 19. april (Beta)- Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas u Istoku da organizovanje lokalnih izbora na Kosovu nije moguće bez podrške međunarodne zajednice i da, ako u nekim opštinama i bude tih izbora, oni neće biti priznati.
"Ukoliko predstavnici Srba u Zvečanu i Zubinom Potoku odluče da održe izbore, oni neće biti priznati jer, da je postojala namera da se izbori priznaju, Republička izborna komisija bi izdala drugačije upustvo", rekao je Ivanović.
Ivanović je danas, tokom posete metohijskim selima u opštini Istok ocenio da povoljniji položaj Srba na severu Kosova ne bi smeo da ih navede na odluke koje bi koristile samo njima.
On je naglasio da kosovski Srbi ne treba da zaoštravaju odnose sa Beogradom, ali pojedinci to ipak čine, zbog partijskih interesa, a cenu će platiti obično stanovništvo.
Prema njegovim rečima, lokalni zvaničnici moraju braniti interese naroda, i sa Srbijom i Beogradom imati najbolje moguće odnose, a sve drugo je "pogubno i pogrešno bez obzira da li Srbi žive na severu ili jugu Kosova i Metohije".
U dve opštine na severu Kosova Zvečanu i Zubinom Potoku, ističe mandat lokalnim samoupravama, ali će i u njima to biti regulisano onako kako predviđa zakon o lokalnoj samoupravi, rekao je državni sekretar.
"Srbi južno od Ibra moraju da budu u fokusu pažnje, oni nemaju alternativu, imaju samo jednu državu i Vladu kojoj veruju, a to je Vlada Srbije, bez obzira ko je čini", rekao je Ivanović i pozvao političare na Kosovu da poštuju odluke Vlade u Beogradu.

ZEMLJE EU NEZADOVOLJNE IZBORNOM REFORMOM

PRIŠTINA, 19. aprila (Beta)- Predstavnici Evropske unije i država članica EU na Kosovu izrazili su danas nezadovoljstvo zbog nedostatka "suštinskog napretka" u reformi kosovskog izbornog zakonodavstva.
U saopštenju specijalnog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara i predstavnika zemalja EU ukazano je na nedostatak napretka posebno imajući u vidu da mandat Komisije Skupštine Kosova za reformu izbornog zakonodavstva ističe 22. aprila.
Predstavnici EU i njenih članica na Kosovu pozvali su političke stranke da omoguće produžetak mandata komisije za reformu izbornog zakonodavstva.
Oni su podsetili i da je evropski komesar Štefan File pozvao političke stranke da postignu zajednički stav o izbornoj reformi, kako bi Kosovo ispunilo međunarodne standarde i praksu za demokratske izbore.
"Specijalni izaslanik EU i zemalja članica EU podstiču sve politčke partije da se angažuju da se komisiji za izbornu reformu produži mandat kako bi se omogućila suštinska rasprava, razmatranje preporuka EU, uključivanje u raspravu civilnog društva i ostvarivanje ciljeva reforme", istakli su predstavnici EU i članica Unije na Kosovu.
Prošla dva izborna procesa na Kosovu su obeležile značajne nepravilnosti, krađa glasova, višestruko glasanje jedne osobe i mnoge druge nepravilnosti koje je uočila ekipa EU za nadgledanje izbora.

FITU: SRPSKI IZBORI U REŽIJI OEBS, UZ POLITICKO RAZUMEVANJE

PRIŠTINA, 20. aprila (Tanjug) Francuski ambasador na Kosovu Žana Fransoa Fitu izjavio je danas da treba da postoji politicko razumevanje za organizovanje srpskih predsednickih i parlamentarnih izbora na Kosovu i dodao kako misli da OEBS može da upravlja tim procesom.
U intervjuu za prištinsku Kohu ditore Fitu je rekao da su ti izbori politicki cin i da je obaveza Prištine da omoguci ucešce na izborima gradanima koji imaju dvojno državljanstvo.
Upitan može li OEBS da pomogne u organizovanju tih izbora Fitu je izjavio da je legalna baza za tako nešto veoma komplikovana, ali da "što pre bude postignut takav sporazum, time bolje".
"Ja želim da se to desi. OEBS je legitiman igrac na Kosovu i kao takav verujem da može da pronade nacina kako bismo olakšali posao gradanima koji imaju dvojno državljanstvo. Da li je moguce? Da. Nije lako, ali je ipak moguce. Ovo je ozbiljan proces ali mislim da OEBS može da upravlja njime. Kratko je vreme, ali je moguce'''', rekao Fitu.

KUCI: SILA NIJE REŠENJE ZA PROBLEME NA SEVERU KIM

PRIŠTINA, 20. aprila (Tanjug) Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je da upotreba sile za rešenje problema na severu Kosova nije opcija kosovske vlade, te da je jedino rešenje iskrena saradnja sa Kforom, Euleksom i sa Srbima koji žive na severu.
Kuci je upozorio predstavnike opozicije da budu odmereni kada se radi o severu zemlje."Upotreba sile ce biti poslednje rešenje i ako bude neophodno mi cemo delovati", kazao je Kuci za dnevnik "Epoka e re". U vladi su, dodao je, svesni da je kljuc rešenja problema na severu Kosova iskrena saradnja sa Kforom i Euleksom i Srbima gradanima Kosova na severu i da samo takva saradnja garantuje uspeh i konkretne rezultate na severu.
On takode smatra da je za rešenje pitanja severa potrebno jedinstvo delovanja domacih i medunarodnih faktora .Kuci je pozvao je predstavnike domace i medunarodne zajednice da pojacaju bezbednosne aktivnosti na severu i istakao da normalizacija odnosa na severu traži strpljenje i vreme, dok bi upotreba sile bilo nešto što je poslednje.
Kosovski vicepremijer je dodao i da je kljuc rešenja problema severa u Beogradu, ali da deo tog rešenja treba da budu i institucije Kosova, kako vlast tako i opozicija, kao i medunarodne institucije, gradani, Albanci i Srbi. On je dodao da je u postizanju rešenja za problem severa potreban i veci pritisak Brisela i Vašingtona.
Prethodno je stav slican Kucijevom izneo i kosovski premijer Hašim Taci.
On je u obracanju poslanicima kosovske skupštine pre dva dana izjavio da njegova vlada nije zainteresovana da na severu Kosova upotrebi silu uprkos tome što, kako je naveo, opozicija za stanje na severu krivi srpsku zajednicu. "Nasilje je jedno prošlo poglavlje i Kosovo ga više nece upotrebiti, ali isto tako nece dozvoliti da bude ugrožen ni milimetar njegove teritorije'', kazao je Taci.