Daily Survey

Beograd, 20. Jun 2012.

KIM

STEFANOVIĆ: PREGOVORE ĆE VODITI PREDSEDNIK ILI PREMIJER

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da će se budući pregovori sa Prištinom voditi na višem političkom nivou i da će ih verovatno predvoditi predsednik ili budući premijer Srbije. Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je tehnički dijalog sa Prištinom dao vrlo konkretne rezultate, ali da su sada na redu politička pitanja kao što su sever Kosova, zaštita Srba južno od Ibra, status srpskih manastira i crkava i imovina.
Šef beogradskog tima nije mogao da kaže da li će i dalje učestvovati u dijalogu sa Prištinom jer to zavisi od nove vlade, ali je kazao da bi mu "osmeh danas bio mnogo veći" da je siguran da se više neće baviti kosovskim pitanjem.
Prema njegovim rečima, dijalog nije bio nimalo lak, postizana su teška i nepopularna rešenja, ali njima nije prekršen Ustav Srbije. Dodao je da su svi sporazumi koji su do sada dogovoreni sa Prištinom poznati javnosti Srbije, predati su Skupštini i predstavljeni kosovskim Srbima.
"Svi sporazumi su poznati Skupštini Srbije, vladi, javnosti i kosovskim Srbima. Mi smo više od devet puta bili u skupštini da ih objasnimo", rekao je Stefanović.
On je rekao da je dobro što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić preuzeo inicijativu po kosovskom pitanju, ali je ocenio da će predsednik morati o tome da se dogovara sa novom Vladom Srbije jer su na redu pitanja koja zahtevaju konsenzus u Beogradu.
Dodao je da su, prema informacijama koje ima, razgovori Nikolića u Briselu o Kosovu ocenjeni "krajnje pozitivno". "To znači da predsednik Nikolić zna realnu situaciju. Dobro je da je ocenio sporazume kao u tom momentu moguće i u skladu sa Ustavom, dakle sve ono što smo i mi tvrdili. Poziv Nikolića Kuperu u ovom trenutku predstavlja jasan znak da Predsedništvo Srbije preuzima u ovom trenutku inicijativu po kosovskom pitanju", rekao je Stefanović.
On je kazao da je siguran da će rezultati koji će biti postignuti u nastavku procesa biti na zadovoljstvo međunarodne zajednice i Srbije. "A siguran sam i na nezadovoljstvo birača Srpske napredne stranke". "Bavljenje kosovskim pitanjima nije izbor za mis, tu se donose teška rešenja", rekao je Stefanović.
On je kritikovao posrednika EU u pregovorima sa Prištinom Roberta Kupera, ocenivši da pojedine sporazume sada tumači onako kako to odgovara Prištini, iako to nije bio slučaj na dogovorima u Briselu.
Stefanović je kazao da pre svega misli na sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine i fusnoti koja se uz to koristi. On je dodao da će danas kasno popodne razgovarati sa Kuperom.
"Fusnota se naziva fusnotom zato što stoji uz nešto, inače bi se nazivala endnota. Da li je iko ikada video tekst koji ima zvezdicu a da fusnota nije napisana na dnu stranice. Ako mi to nađu, mogu da prihvatim da su u pravu oni koji kažu da to nije definisano", rekao je šef beogradskog pregovaračkog tima.
Prema njegovim rečima, o tom dogovoru Beograd je odmah obavestio sve velike svetske centre i svi su znali šta je dogovoreno u Briselu, te je sada nedopustivo da se tumači da fusnota ne bude na tablici na kojem je predstavljeno Kosovo na regionalnim skupovima.
"To znači da problem regionalnog predstavljanja nije rešen i da ni Beograd ni Priština nisu zadovoljni ovim tumačenjem. Prema tome mi tražimo i spremni smo da u potpunosti primenimo sporazum o regionalnom predstavljanju kada on bude predstavljen i urađen u regionalnim institucijama kako je dogovoreno, a to znači kao jedinstvena celina, jedinstveni tekst", rekao je on.
Prema sporazumu, u fusnoti koja će se primenjivati uz zvezdicu navodi se: "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SBUN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".
Stefanović je kazao da će Srbija primeniti sve sporazume iz Brisela i da će ostati pouzdan partner međunardonoj zajednici. "Napravljen je tehnički protokol o primeni sporazuma vezanog za zajedničko upravljanje administrativnim prelazima koji nije primenjen zato što vlada treba da odredi ministra koji će potpisati tehnički protokol jer se radi o papiru koji određuje ko će šta da radi na prelazima", rekao je on. Stefanović je kazao da Priština ne sme da ucenjuje oko nastavka dijaloga, jer bi ucenama mogao da se bavi i Beograd. "U kom sporazumu piše da se mogu oduzimati vozila zato što neko ima srpske registarske tablice u gepeku", upitao je Stefanović i ocenio da takvi potezi kosovskih vlasti nisu ni civilizacijski ni evropski.
Prema njegovim rečima, Beograd i Priština treba da razgovaraju i o pitanjima energetike i Telekoma što će biti vrlo škakljiva pitanja jer su formalizovani i kao uslovi za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.
"Pitanje energetike znači da se prizna posebnost kosovskog energetskog prostora, bez prejudiciranja nezavisnosti Kosova, uz naše nastojanje da sačuvamo kontrolu nad kapacitetima EPSa, a protivljenje Prištine i međunarodne zajednice", rekao je šef beogradskog tima.
Prema njegovim rečima, pitanje Telekom je za Beograd pitanje imovine tog preduzeća na Kosovu, ali i pozivnog broja za Kosovo jer Priština traži poseban broj za sebe.
"Mi smo pregovarali i o energetici i o Telekomu, ali nismo postigli dogovor. Mi smo predlagalii da pozivni broj bude podvarijanta pozivnog broja za Srbiju, a Priština traži poseban broj. Eto to su problemi koji nas očekuju", rekao je Stefanović.

KACIN: NIKOLIĆ SPREMAN NA DIJALOG SA JAHJAGOM

PRIŠTINA, 20. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je na dijalog s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.
Kako prenosi taj radio, Kacin je rekao da je Nikolić tokom posete Briselu izrazio spremnost da razgovara sa svakim sa Kosova osim s premijerom Hašimom Tačijem, ocenivši da je time inicijativa za susret na vrhu Beograda i Prištine praktično potekla iz Beograda.
Današnji prištinski list "Koha ditore" piše da je Evropska unija optimistički raspoložena o mogućnosti susreta Atifete Jahjage i Tomislava Nikolića.
Visoki međunarodni zvaničnici su za "Koha ditore" kazali da se u Briselu radi na tome da susret na najvišem nivou označi napredak u dijalogu Kosova i Srbije, od tehničkog na dijalog na najvišem nivou.

AMBASADOR FITU: NIKOLIĆ JE U BRISELU UPOZNAT SA SVIM SPORAZUMIMA

PRIŠTINA, 19. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upoznat je u Briselu sa sadržajem svih sporazuma postignutih u dijalogu između Prištine i Beograda, izjavio je danas francuski ambasador na Kosovu Žan Fransoa Fitu.
U izjavi za portal Dukađini, Fitu je kazao da je Nikolić navodno zatražio interpretaciju svih sporazuma postignutih u Briselu kako bi ih Srbija realizovala, onako kako su postignuti i tumačila ih onako kako su dogovoreni. Fitu je dodao da je nedavna poseta Nikolića Briselu korak napred ka pojašnjavanju suštine sporazuma i njihove realizacije.
Govoreći o najavama Kosova da neće prihvatiti nastavak razgovora dok se ne realizuju postignuti dogovori, francuski ambasador je to ocenio kao normalan i opravdan zahtev.
"Mislim da je normalno zahtevati da se sporazumi ostvare. To čak ima i smisla. Nije ništa agresivno ili uvredljivo. Kada se potpisuju sporazumi treba da se implementiraju i to je normalno u diplomatiji" kazao je.

IVANOVIĆ: OČEKUJE NAS VRUĆE LETO NA KOSOVU

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosvo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je jutros da na Kosovu predstoji "vruće leto u kojem će biti još sporadičnih incidenata".
"Dijalogom mi držimo pod kontrolom situaciju koja je napeta i koja može svakog momenta da eskalira i da se pretvori u nekakav incident, što nikome nije u interesu", kazao je Ivanović na Radioteleviziji Srbije. On je ocenio da se situacija može držati pod kontrolom samo ako se dijalog nastavi i podsetio da u daljim raqzgovorima predstoje teške teme, poput telekomunikacija, koje, iako izgledaju kao tehničke, uvek imaju i političku konotaciju.
"Kosovo nije država i ono ne može imati poseban telefonski broj. Veoma je bitno da rešimo pitanje naših mobilnih i fiksnih operatera, jer to je ono što bi građanima bilo od velikog značaja", kazao je Ivanović.
Komentarišući pojedine najave da Evropska unija želi sastanak srpskog predsednika Tomislava Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjaga, kao i da Srbija otvori svoje diplomatsko predstavništvo na Kosovu Ivanović je naveo da takvi zvanični zahtevi ne postoje.
"Sastanak dva predsednika bio bi indirektno priznanje i ja mislim da se mi nećemo tako daleko upuštati u tu priču", kazao je Ivanović, dodajući da je to crvena linija koju ne treba preći.

TAČI: SEVER KOSOVA NEĆE DOBITI SPECIJALAN STATUS

SOFIJA, 19. juna 2012. (Beta) Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas u Sofiji da sever Kosova neće dobiti specijalni status i da neće biti nikakve podele teritorija, ali je dodao da će predstaviti plan za integraciju Srba na severu Kosova.
"Neće biti sprecijalnog statusa za sever Kosova niti podele teritorija. U ime svoje zemlje predložiću plan za integraciju Srba koji žive u tom delu Kosova i to će biti učinjeno na isti način kao što su integrisani Srbi u centralnom i južnom delu Kosova, rekao je Tači u intervjuu za Nacionalni radio Bugarske.
Upitan da li će sever Kosova ostati deo kosovske države, Tači je odgovorio potvrdno, poručujući da će Kosovo postati deo "jedinstvene evropske porodice".
Upitan kako se u Prištini gleda na izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, Tači je rekao da je srpski narod na legitiman način izabrao svog novog lidera i da Kosovo želi da ima dobre odnose sa Srbijom. "Priština želi dobre odnose sa Srbijom, kako između građana tako i na političkom nivou između dve vlade. Mogu da kažem da radimo u tom pravcu. Mislim da će poruka koju predsednik Nikolić bude poslao pokazati da evropska budućnost (Srbije) vodi ka evropskom načinu komunikacije ne samo sa drugim zemljama već i sa Kosovom", rekao je Tači.
Upitan kako bi reagovale prištinske vlasti ako novi predsednik Srbije odluči da ode na Kosovo bez poziva ili dozvole, Tači je rekao da je Kosovo suverena zemlja i da se ne bavi time kuda će putovati Nikolić.
Tači drugi dan boravi u poseti Bugarskoj, koja je priznala nezavisnost Kosova.

EK NA KOSOVU RAZJAŠNJAVA PITANJA IZ STUDIJE IZVODLJIVOSTI

PRIŠTINA, 19. juna 2012. (Beta) Delegacija Evropske komisije boravi na Kosovu kako bi razjasnila sva pitanja iz studije izvodljivosti za proceš stabilizacije i pridruživanja, izjavio je predstavnik te komisije Lorens Meredit. Meredit je na konferenciji za medije, zajedno sa kosovskom ministarkom za evropske integracije Vljorom Čitaku i visokim predstavnikom EU na Kosovu Samjuelom Žbogarom rekao da će oni oceniti odgovore na pitanja iz studije izvodljivosti.
Prema njegovim rečima, procenjivani će biti i politički i ekonomski kriterijumi i obaveze koje Kosovo ima u procesu stabilizacije i pridruživanja.
Meredith je rekao da je njihov zadatak da razjasne pitanja značajna za nastavak puta Kosova u procesu stabilizacije i pridruživanja i da su sa njim u delegaciji stručnjaci za javnu upravu, poreze, carinu, agrikulturu, transport, životnu sredinu, informatičko društvo i domaće i inostrano tržište.
Prema njegovim navodima, od posebnog značaja su oblasti javne uprave, trgovine, izborne reforme, zakonodavstvo i integracija zajednica.
Meredith je ocenio da je studija izvodljivosti prvi korak ka stabilizaciji i pridruživanju, koji su prošle sve zemlje Balkana i Kosovo treba da prođe taj put.
"Ocenićemo tri pitanja, političke, ekonomske kriterijume i obaveze koji su postavljene pred Kosovom u procesu stabilizacije i pridruživanja", kazao je on.
Žbogar je studiju izvodljivosti ocenio kao svetlo na kraju tunela.
"Studija izvodljivosti je značajna. Samo im možda ne govori mnogo ali to postavlja Kosovo na putu evropskih integracija", kazao je Žbogar.
Ministarka Vljora Čitaku ocenila je da je studija izvodljivosti izuzetno značajan momenat u odnosima između EU i Kosova. Prema njoj studija izvodljivosti za PSP predstavlja prvi korak na putu učlanjenja u EU. Kosovo je početkom juna Evropskoj komisiji predalo odogovore na 440 pitanja iz studije izvodljivosti.

IZRAELSKA KOMPANIJA POSREDOVALA U PRODAJI ORGANA

PRIŠTINA, 19. jun (Tanjug) – Trojica svedoka iz Izraela izjavila su tokom sudenja o ilegalnom presadivanju organa na prištinskoj klinici Medicus da su predstavnici kompanija "Edgar" iz Izraela pronalazili ljude kojima je nudeno da izvrše transplataciju bubrega.
Vlasnik firme "Edgar" je Moše Harela, jedan od optuženih za trgovinu ljudskim organima u procesu koji se vodi pred Okružnim sudom u Prištini. Prema optužnici bubrezi su vadeni na klinici Medikus u Prištini, a operacije je, prema optužnici, vodio turski hirurg Jusuf Sonmez.
Jedan svedok, kome je u Prištini presaden bubreg, rekao je juce da mu je osoba pod imenom "Avigal" rekla da ce transplantacija biti obavljena na Kosovu i da ce je obaviti doktor Jusuf, preneli su prištinski mediji. On je na sudenju naveo i da su se u Medikusu lepo starali o njemu, a da se ispostavilo da je donor bubrega izvesna Ana, devojka iz Rusije ili Ukrajine. Rekao je i da je operaciju obavio doktor Josuf Sonmez. Prema optužnici, u klinici Medikus je 2008. godine izvršeno najmanje 30 ilegalnih vadenja i transplatacija bubrega, a Harel je bio "mozak" mreže koja je pronalazila siromašne davaoce organa. Medu sedam osumnjicenih kojima se sudi su i Ilir Recaj, bivši generalni sekretar kosovskog ministrastva zdravlja i prištinski urolog Ljutfi Derviši.
Treci osumnjiceni je lekar iz Turske Jusuf Sonmez koji je optužen da je vršio nelegalne operacije, a protiv njega je optužnica podignuta i u Turskoj.
Policija je pretresla kliniku u Prištini 2008. godine, pošto je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je cekao avion za Istanbul, nakon što mu je izvaden bubreg.

BOGDANOVIC: NAPAD NA VOJNIKE KFORA JE ATAK NA MIR

KOSOVSKA MITROVICA, 19. jun (Tanjug) – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic najoštrije je danas osudio bombaški napad na administrativni prelaz Brnjak, istakavši da je napad na medunarodne vojnike atak na mir i da vodi u destabilizaciju situacije na severu Kosova.

SRBIJA

DEŽER: NEMA NOVIH USLOVA ZA SRBIJU

BEOGRAD, 19. jun (Tanjug) – Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da nema nikakvih novih uslova za Srbiju na putu ka Uniji.
On je na konferenciji nevladine organizacije "Konfrontacija Evropa" u Beogradu rekao da "EU ne smišlja stalno nove uslove"."Agenda je jasna. Kopenhaški kriterijumi moraju da se ispune. Potrebno je ispuniti norme i dovesti se na nivo EU", porucio je Dežer dodajuci da je to ono što ce se proveravati.
On je naglasio da nema nikakvih novih uslova, i da postoji put koji je trasiran, koji se sastoji od etapa, te da se njime može kretati."Želimo politicku i ekonomsku stabilnost ispred naših vrata i zato smo za dalje proširenje, ali to ne znaci da cemo uvesti nove probleme ako neka zemlja ne prode etapu reformi i razvoja", porucio je Dežer. On je ukazao i da je pitanje Kosova i dalje "kamen u cipeli Srbije" na putu ka clanstvu u Uniji. "EU nije izmislila problem Kosova da bi usporila prijem u EU", objasnio je on dodajuci da je Brisel predložio metod za prevazilaženje zastoja, a to je dijalog Beograda i Prištine.EU je, prema njegovim recima, odlucila da podrži dijalog i time da svoj doprinos.
Dežer je kazao da je u dijalogu potreban dalji napredak, i da se njime radi na stvaranju klime poverenja medu stranama.On je istakao da su Kopenhaški kriterijumi jasni i da je na osnovu njih pitanje vladavine prava osnovno za sve koji žele da se pridruže Uniji.
Srbija je, kao i sve zemlje regiona, prema njegovim recima, još uvek daleko od ispunjavanja obaveza u toj oblasti.On je tim povodom ukazao na probleme u pravosudu, navodeci sporost u rešavanju sudskih sporova, što, kako je dodao, utice na druge oblasti.
U pravosudu, kako je rekao Dežer, EU ima dosta kritike na racun Srbije, navodeci kao primer da sistem reizborna sudija predstavlja problem, jer nije u saglasnosti sa evropskim satandardima.Kada je rec o privredi, Dežer je istakao da postoje strukturalni i konjukturni problemi.
On je rekao da je bilo malo strukturnih reformi, navodeci da je zakon o restituciji tek sada rešen, a da ce sigurno biti potrebno mnogo godina da se ispune svi zahtevi za restituciju.Takode, je objasnio da problem predstavlja što velika državna preduzeca poput Železnice i drugih nisu restrukturirana.
"Ima 600 preduzeca koja treba privatizovati. To je aktiva koja nije realizovana i koja košta samo poreske obaveznike", porucio je on.Govoreci o liberalizaciji cena, Dežer je kazao da ima razumevanje da postoji potreba za socijalnom amortizacijom, ali delovi društva koji mogu da placaju realne cene to ne cine.
"Spremni smo da pomognemo Srbiji da primeni reforme, ali je potrebno da postoji spremnost nacionalnih vlasti, jer bez toga necemo uspeti", porucio je on.On je rekao da se protivi tvrdnji da postoji zamor od širenja u EU, dodajuci da su vrata otvorena, i da se Brisel nada da ce prijem Hrvatske imati mobilišuci efekat po region.Srbija, prema njegovim recima, ima mogucnost da dalje napreduje, a kao prioritet naveo je napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa sa Prištinom, uz sve ostale postojece prioritete.

SRBIJA DA ODLUCI O VLADI, SAD SE NE MEŠAJU

VAŠINGTON, 19. jun (Tanjug) – Srbija treba da odluci ko ce voditi buducu vladu, demokrate ili naprednjaci, i tu se Sjedinjene Americke Države ne mešaju, receno je Tanjugu u Stejt departmentu.

DENIO: NIKO NE UTICE NA FORMIRANJE VLADE

BEOGRAD, 18. jun (Tanjug) – Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio istakao je danas da strani ambasadori ne vrše pritisak na srpske partije oko sastava buduce vlade.
On je ucesnicima konferencije nevladine organizacije "Konfrontacija Evropa" rekao da je žalosno što njega, a i njegove kolege novinari stalno pitaju o vršenju uticaja na formiranje vlade."Iako kažem da ne vršimo nikakav pritisak ili uticaj mislim da mi ne veruju. Gradani Srbije i partije su te koje treba da odluce o buducoj vladi. Pogrešno je misliti da neko drugi odlucuje o tome", porucio je Denio.
Govoreci o procesu evropske integracije Srbije Denio je naglasio da se ne može postaviti pitanje da li Srbija može da ude u Evropu, jer je ona vec deo Evrope.On je ukazao da je Srbija zemlja u kojoj je u toku prava debata o clanstvu u EU, te da je veoma pozitivna cinjenica da je na prošlim izborima velika vecina gradana glasala za proevropske snage.
To je, prema njegovim recima, fundamentalna promena u poredenju sa ranijim godinama.Evropski entuzijazam i pored dugog i teškog procesa približavanja EU ne popušta, dodao je francuski ambasador.
Denio je ocenio da su fikcije razmišljanja pojedinaca da Srbija može živeti izvan EU, poput na primer Norveške, jer kako je dodao "ima mnogo manje ribe i nafte".On je kazao da, i pored zamora od širenja u Uniji, Brisel nece odlucitavi o pristupanju Srbije, vec pre svega gradani Srbije, koji treba da se odluce za taj put. "Francuska pozitivno gleda na prijem Srbije u EU", rekao je on dodajuci da Pariz podržava tu opciju kako politicki tako i prakticno i to u skladu sa Mastriškim kriterijumima.Denio je ukazao i da glavne investicije u Srbiji dolaze iz EU, a ne iz Rusije ili Kine.
Pored toga, Denio je ocenio da se previše znacaja pridaje "bolnom pitanju" Kosova, umesto da se pažnja usredsredi na temelje EU, koji su zajednicko tržište, vladavina prava i funkcionišuca privreda.U svim tim oblastima, prema njegovim recima, ima još dosta posla.
Denio je ukazao da postoje problemi korupcije i da je uloga EU da podseca na temelje na koje se oslanja Unija, a upozorio je i da treba izbeci korišcenje pojma evroatlanske integracije, jer nije tacno da je EU isto što i NATO.