Daily Survey

Beograd, 20. Avgust 2012.

SRBIJA

ČUŠEV, STEFANOVIĆ: INTENZIVIRATI SARADNJU BELORUSIJE I SRBIJE

BEOGRAD, 20. avgusta (Tanjug)- Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanovic i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Cušev najavili su danas intenziviranje parlamentarne saradnje dve zemlje, ali i složili se da je potrebno stvaranje ambijenta koji bi olakšao kontakte i saradnju medu privrednicima.
I pored tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje, Stefanovic je naglasio da postoji osnov za dalje jacanje meduparlamentarne saradnje, ali i potreba da se otvaraju putevi ekonomske saradnje, što je imperativ za Srbiju, saopšteno je iz Skupštine Srbije.
Stafanovic se tako založio za stvaranje ambijenta koji bi privrednicima omogucio lakše kontakte, ali i zajednicki izlazak na tržišta trecih zemalja i predložio da se uloga parlamenta proširi i na ohrabrivanje ekonomske saradnje dve zemlje.
Predsednik srpskog parlamenta najavio je da ce u narednom periodu u najvišem zakonodavnomtelu Srbije biti formirana grupa prijateljstva sa Belorusijom.
Stefanovic je naglasio koliko ceni principijelnost stava Belorusije i beloruskog parlamenta u odnosu na rešavanje spornih pitanja koja se ticu Kosova i Metohije i poštovanja rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Cestitajuci na izboru Stefanovicu, Cušev je izrazio uverenje da ce njegov izbor na mesto predsednika Skupštine Srbije doprineti razvoju tradicionalnih prijateljskih veza dva parlamenta u interesu Srbije i Belorusije.
Ambasador Cušev je saradnju dve zemlje ocenio kao uspešnu jednako na politickom, ekonomskom i kulturnom planu.
Cušev je takode izrazio zadovoljstvo buduci da je trgovinska razmena dve zemlje u porastu, kao i nadu da ce privredne komore dve zemlje intezivirati svoju do sada dobru saradnju.

SRBIJA – KOSOVO I METOHIJA

DAČIC I MRKIĆ SUTRA NA SEDNICA SB UN O KOSOVU

NJUJORK, 20. avgusta (Tanjug)- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmotrice na sutrašnjoj sednici redovan tromesecni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki muna o Kosovu I Metohiji, a na sednici ce govoriti i premijer Srbije Ivica Dačić.
Sednici najvišeg tela UN prisustvovace i srpski šef diplomatije Ivan Mrkić.
Generalni sekretar UN je u svom najnovijem izveštaju stanje na Kosovu ocenio kao generalni mirno, ali i dalje krhko, posebno izrazivši zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili tokom proslave Vidovdana.
Ban je kao pozitivno naveo napredak postignut u rasvetljavanju sudbine nestalih osoba, pošto su identifikovani ostaci devet osoba, dok je za jednu osobu ustanovljeno da je živa i da se nalazi u inostranstvu, ali se još 1.774 osobe vode kao nestale.
On je u izveštaju pozdravio konkretne rezultate nastale iz dijaloga Beograda i Prištine, ali je i izrazio zabrinutost zbog problema sa realizacijom nekih od njih.
Generalni sekretar UN posetio je Beograd i Prištinu 23. i 24. jula, u okviru balkanske turneje i istakao znacaj dijaloga Beograda i Prištine i postizanja rešenja kroz kompromis.
Kosovski mediji su javili da ce sednici SB UN u Njujorku prisustvovati i kosovski premijer Hašim Taci, nakon što je objavljeno da ce Srbiju predstavljati premijer Dacic.

VULIN: SRBI SA KIM MORAJU IMATI PREDSTAVNIKE U DIJALOGU

ZVEČAN, 18. avgusta (Beta)- Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je večeras je da Srbi sa KiM i Metohije moraju da imaju svoje legitimne i punopravne učesnike u dijalogu Beograda i Prištine.
Vulin je za televiziju Most iz Zvečana dodao da nije logično i da nema opravdanja da se Srbi sa Kosova ne pitaju o održivosti i pravednosti rešenja koja će biti postignuta na nekom generalnom nivou.
"Dijalog je najavljen i on će početi kada se za to steknu uslovi, datum nije određen i država Srbija je spremna za taj dijalog", rekao je Vulin i dodao da su na srpskoj strani međunarodno i domaće pravo i realnost na terenu.
Vulin je kazao da iz Prištine stižu signali koji idu u pravcu odlaganja ili ukidanja dijaloga i naveo da to za Beograd nije prihvatljivo.
"Čim neko od predsetavnika Prištine kaže da će dijalog biti odložen zbog toga i toga, prebiju ili ubiju povratnika, upadnu u zgradu pošte u Štrpcu, kamenuju opštinu u Kosovskoj Mitrovici, i niko za to nije odgovoran", kazao je Vulin.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozvao je novinare da vode računa šta pišu, snimaju i govore o Kosovu jer "poluproverena, neproverena ili neistinita informacija o nečemu što će se dešavati na KiM izaziva paniku, uznemirenost, bes, gnev i nepoverenje i navodi pojedince da razmišljaju o prodaji imanja i odlasku".
On je ocenio da su odredbe sporazuma postignutog u Briselu morale biti drugačije, ali da će Srbija kao ozbiljna država poštovati sve što je dogovoreno.
"Ja neću doći na barikade da kažem vi ste heroji, a onda za dva dana reći vi ste huligani i sklanjajte barikade. Reći ću istinu kakva god bila", rekao je Vulin.
Osvrćući se na stanje u opštinama Zvečan i Zubin Potok, gde su održani lokalni izbori u maju, on je rekao da se za njih mora naći zakonsko rešenje.
"Činjenica je da je stanje u njima ni na nebu ni na zemlji ali one se nesmetano finansiraju i funkcionišu, rešenje će biti pronađeno u skladu sa zakonom", rekao je Vulin i dodao da je politika prethodne vlade izazvala zbunjenost i da je to moglo da se izbegne da se izašlo sa jasnim stavom o izborima.
On je istakao da je problem u lošoj komunikaciji i obećao da će sa čelnim ljudima opština na Kosovu tražiti zajednička rešenja koja će se zajednički i sprovoditi.
"Srbi na Kosovu i Metohiji su dokazali da im je stalo do svoje zemlje i često su i na svoju štetu umeli da prihvate ono što im stigne iz Vlade Srbije, i držali su se stava države čvršće nego država koja ga je izdala", kazao je Vulin. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM obećao je da će uskoro posetiti i sever pokrajine i da će razgovarati sa svim relevantnim predstavnicima građana bez obzira da li su vlast ili opozicija.

MALI PRIZNAO KOSOVO

PRIŠTINA, 18. avgusta (Beta)- Republika Mali je danas priznala Kosovo čime je postala 92 država članica Ujedinjenih nacija koja je priznala nezavisnost Kosova.
Na konferenciji za novinare prvi zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli je predstavio pisano priznanje Kosova koje je potpisao predsednik Malija Dioncounda Traor.
Prema rečima Pacolija, Togo je trenutno jedina država u zapadnoj Africi koja nije priznala Kosovo.
"Ja ću sledeće nedelje posetiti ovu državu i nadam se da ćemo i to(priznanje) okončati", kazao je Pacoli.
On je pored Togoa najavio i posetu još nekim drugim državama Afrike.
Mali je po državnom uređenju predsednička republika. Nalazi se između Gane i Benina, na severu se granici sa Burkinom Faso, a na jugu Gvinejskim zalivom. Ima površinu od 56.785 kvadratnih kilometara, a u toj državi živi 4,8 miliona stanovnika.
Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008.