Daily Survey

Beograd, 21. Maj 2012.

NOVI PREDSEDNIK SRBIJE / REAKCIJE

RIK: NIKOLIĆ 49,76, TADIĆ 47,15 ODSTO GLASOVA

BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) Predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić osvojio je 49,76 odsto glasova, a kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić 47,15 odsto.
To je večeras saopštila Republička izborna komisija (RIK) posle obrade 75,92 odsto obrađenog biračkog materijala. U drugom krugu predsedničkih izbora glasalo je 46,80 odsto građana s biračkim pravom. Prema podacima RIKa, nevažećih listića bilo je 3,09 odsto.

DEJANOVIĆ: SLEDEĆE NEDELJE ODLUKA O POLAGANJU ZAKLETVE PREDSEDNIKA

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Slavica ĐukićDejanović rekla je da će početkom sledeće nedelje biti doneta odluka kada će i pred kojim sazivom parlamenta Tomislav Nikolić, novi predsednik Srbije, položiti zakletvu.
"Noćas smo se dogovorili da početkom sledeće nedelje odlučimo kad će i pred kojim sazivom parlamenta, starim ili novim, Tomislav Nikolić položiti zakletvu", rekla je agenciji Beta.
Prema njenim rečima, predsednik Srbije ima dve mogućnosti da položi zakletvu pred starim skupštinskim sazivom koji je još aktuelan ili da položi zakletvu posle verifikacije mandata poslanika novog saziva. Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan do 9. juna, a nova vlada izabrana u naredna tri meseca. Slavica ĐukićDejanović je kazala da će konstitutivnu sednicu parlamanta, kojoj će predsedavati najstariji poslanik, zakazati pošto budu objavljeni zvanični rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, što očekuje u četvrtak.
"U ovoj nedelji neću zakazati konstitutivnu sednicu, verovatno u sledećoj", rekla je. Bez obzira što znamo ko je novi predsednik Srbije, treba da sačekamo da Republička izborna komisija proglasi zvanične rezultate, kazala je ona.
Predsednik države stupa na dužnost polaganjem zakletve pred poslanicima Skupštine Srbije.

PARLAMENT DO 9. JUNA, VLADA DO 5. SEPTEMBRA

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Tanjug) Završetkom drugog kruga predsednickih izbora zaokružen je izborni proces na svim nivoima u Srbiji, koja ce najkasnije do 9. juna dobiti novi parlament, a novu republicku vladu najkasnije do 5. septembra. Mandat novoizabranom predsedniku države Tomislavu Nikolicu pocece od momenta polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije.
Republicka izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja birackih mesta da saopšti i u "Službenom glasniku" objavi rezultate drugog kruga predsednickih izbora, što ce, zatim, novoizabranom šefu države omoguciti da položi zakletvu i time otpocne petogodišnji mandat.
Zakletvu može da položi i pred još uvek aktulenim sazivom republickog parlamenta, buduci da mu mandat istice tek pošto bude potvrden mandat dve trecine poslanika u novom sazivu.
Kada je rec o novom sazivu skupštine, buduci poslanici u klupe moraju da sednu najkasnije do 9. juna, pošto je rok za konstituisanje parlamenta 30 dana od proglašenja konacnih rezultata. RIK je konacne rezultate parlamentarnih izbora proglasio 10. maja.
Buduci parlament cinice 46 stranaka i organizacija 73 poslanika imace koalicija "Pokrenimo Srbiju", 67 koalicija "Izbor za bolji život", 44 koalicija SPSPUPSJS, 21 D S S, 19 "Preokret", 16 URS, pet Savez vojvodanskih Madara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika liste "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševska doline i stranka "Nijedan od ponudenih odgovora".
Prvu sednicu novog saziva parlamenta treba da sazove predsednik starog i na njoj ce biti potvrdeni mandati novim poslanicima.
Skupština je konstitusana potvrdivanjem mandata dve trecine poslanika, cime i formalno prestaje mandat starom sazivu. Kako propisuje Ustav Srbije, parlament nakasnije 90 dana od dana konstituisanja mora da izabere vladu. U suprotnom ce biti raspušten i bice održani novi izbori.
Mandatara nove vlade predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, a kandidat za predsednika vlade predlaže program i sastav buduce vlade.
Vlada je izglasana ako za njen izbor glasa vecina od ukupnog broja poslanika, a njen mandat pocinje da tece od momenta polaganja zakletve.

ĐUKIĆ – DEJANOVIĆ ČESTITALA POBEDU NIKOLIĆU

BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica ĐukićDejanović čestitala je večeras pobedu kandidatu Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću.
Navela je da ne veruje da će Socijalistička partija Srbije, čija je potpredsednica, promeniti odluku o formiranju Vlade sa Demokratskom strankom.
"Verujem da će Nikolić doprineti stabilnosti institucija u Srbiji i da se tu ništa ne sme promeniti", rekla je Slavica Đukić Dejanović na skupu "Građani čekaju predsednika" u beogradskoj galeriji "Ozon".
Navela je i da ne zna kako su glasali birači SPSa.
Predsednica Skupštine Srbije zamenjuje predsednika Republike.

NIKOLIĆ MOŽE DA POLOŽI ZAKLETVU PRED SADAŠNJIM SAZIVOM PARLAMENTOM

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Predsednički mandat Tomislava Nikolića, koji je pobedio na izborima za predsednika Srbije, počeće danom polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom, a on to može da učini i pred sadašnjim sazivom parlamenta.
Jedna od prvih dužnosti novog predsednika biće predlaganje mandatara za sastav nove Vlade Srbije, a prema Ustavu, treba da ga poveri najpre stranci koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima koji su održani 6. maja.
Novi saziv parlamenta treba da bude konstituisan najkasnije do 9. juna, kada će biti poznata i nova skupštinska većina, ali novoizabrani predsednik ne mora da čeka novi saziv da bi položio zakletvu i preuzeo dužnost, jer sadašnjem sazivu mandat traje do potvrđivanja mandata novim poslanicima.
Nikolić će dužnost predsednika preuzeti od predsednice parlamenta Slavice ĐukićDejanović koja vrši i funkciju predsednika Republike, nakon ostavke Borisa Tadića.
Mandat predsednika Republike traje pet godina i počinje da teče od dana polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom čiji tekst glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujuÄ?i i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo i predstavlja zemlju u zemlji i inostranstvu. Predsednik Republike ukazom proglašava zakone, predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i predlaže Narodnoj skupštini nosioce funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom.
Predsednik postavlja i opoziva ukazom ambasadore Republike Srbije na osnovu predloga vlade, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, daje pomilovanja i odlikovanja i vrši i druge poslove određene Ustavom.
U skladu sa zakonom, predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Ustavom je određeno da predsednik Republike ne može da obavlja drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.
Nikolić je sinoć, nakon saopštavanja izbornih rezultata, istakao da je kovertirao ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke, i da će se u narednom periodu baviti samo funkcijom predsednika države i da neće voditi stranku.

MATEO MAKAČI: IZBORI PROTEKLI REGULARNO I U REDU

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji bio je regularan i protekao je u atmosferi otvorenosti i jakog takmičarskog duha, ali mediji nisu dovoljno analitično i kritički pratili kampanju, ocenili su danas predstavnici posmatračkog tima OEBSa.
"Izborni dan protekao je u redu u svakom smislu, od identifikacije birača do brojanja glasova", rekao je šef delegacije posmatračkog tima OEBSa Mateo Makači na konferenciji za novinare u Beogradu.
Posmatrači OEBSa su ocenili da je u Srbiji neophodno uspostavljanje većeg integriteta izbornog procesa i sistema kojim bi se primerenije reagovalo u rešavanju izbornih sporova.

BRISEL ČESTITAO NIKOLIĆU, POZVAO GA DA NASTAVI PUT KA EU

BRISEL, 21. maja 2012. (Beta) Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo čestitali su Tomislavu Nikoliću na izboru za predsednika Srbije i pozvali ga da nastavi put evropskih integracija zemlje.
U zajedničkom saopštenju Van Rompej i Barozo čestitali su i srpskom narodu na tome što su izbori bili "konkurentni i mirni".
"Predsedniku Nikoliću želimo uspeh u suočavanju s izazovima i ispunjavanju ogromnih očekivanja srpskog naroda o privrednom rastu i blagostanju", navodi se u saopštenju.
Navodi se da u svom novom kapacitetu predsednik Nikolić snosi posebnu odgovornost u osiguranju da Srbija ima stabilne i funkcionalne institucije i izražava očekivanje o skorom nastavku rada parlamenta i brzom formiranju nove vlade.
"Na ovim izborima narod Srbije dao je vrlo jasan signal podrške nastavku evropske orijentacije politike vlade", navodi se u saopštenju i ističe da je Srbija ušla u ove izbore neposredno pošto je dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU.
Naglašava se da je rukovodstvo Srbije dobilo jak mandat da nastavi ovu politiku i da "brzo učini naredni korak ka svojoj evropskoj integraciji početku pristupnih pregovora kada se ispune potrebni uslovi".
"Mi snažno ohrabrujemo predsednika Nikolića da nastavi ovaj pravac sa posebnom odlučnošću da bi ostvario dodatni napredak koji bi dozvolio Evropskoj komisiji da predloži početak pristupnih pregovora i Evropskom savetu da donese odluku u tom smislu", dodaje se u saopštenju.
U saopštenju se ističe da će to zahtevati "visoki smisao' državničkog ponašanja u prevazilaženju težih izazova i naglašava da će biti potrebno da Srbija stalno pokazuje "privrženost duhu saradnje i pomirenja u regionu".

BERLIN OČEKUJE KONSTRUKTIVNU SARADNJU SA NIKOLIĆEM

BERLIN, 21. maja 2012. (Beta) Nemačka vlada će konstruktivno sarađivati sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali naglašava da je od odlučujućeg značaja da Beograd sada ostane na evropskom kursu.
Ovo je saopšteno danas na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.
Portparol Ministarstva inostranih poslova rekao je da "nemačka vlada Nikoliću čestita na uspehu postignutom u jučerašnjem drugom krugu predsedničkih izbora".
"Naravno da će nemačka vlada konstruktivno sarađivati sa novoizabranim predsednikom Srbije", rekao je protparol i dodao da je u Berlinu "sa pažnjom primljeno k znanju već sinoćnje izlaganje novoizabranog predsednika".
Nemačka vlada smatra da je sada "od izuzetnog značaja da Srbija nastavi da radi na sprovođenju svog ambicioznog plana reformi pogotovu u oblasti pravne države".
Pored toga, nemačka vlada "očekuje da Srbija ubuduće radi na razvoju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom". Na vladinoj konferenciji za novianre je ponovljeno da je ministar inostranih poslova Gido Vestervele već juče u Čikagu, posle objavljivanja rezultata izbora u Srbiji, odao priznanje dosadašnjem predsedniku Borisu Tadiću za njegove dugogodišnje napore vezane za evropsku integraciju Srbije.

PUTIN ČESTITAO NIKOLIĆU

MOSKVA, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas lideru Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, saopštio je Kremlj.
"Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima nastaviti rad na realizaciji postojećih sporazuma, uključujući i na realizaciji velikih investicionih projekata, ojačati koordinaciju prilaza na međunarodnoj areni u korist nasih država, u interesu opšteveropske stabilnosti i bezbednosti", navodi se u čestitki.
Putin je podsetio da dve zemlje povezuju prijateljski odnosi i saradnja, koji su provereni vremenom i uzajamno korisni. "Njih tradicionalno karakteriše intenzivni politički dijalog, tesna saradnja u trgovinskoekonomskoj i kulturnohumanitarnoj sferi", ocenio je Putin.
"Želim vam uspešan rad na tako visokom i odgovornom mestu, a narodu Srbiji mira i blagostanja", poručio je ruski predsednik.

FRANCUSKA POZIVA NIKOLIĆA DA NASTAVI PUT SRBIJE KA EU

PARIZ, 21. maja 2012. (BetaAFP) Francuska je pozvala danas novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da nastavi put približavanja Srbije Evropskoj uniji i unutrašnje reforme, u prvom reagovanju na pobedu Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji.
Francuska je takođe pozdravila to što su izbori protekli u "dobrim uslovima".
"Očekujemo sada od novog predsednika Republke Srbije, i od vlade koju će formirati da efikasno nastavi na putu približavanja Sribje i Evropske unije", rekao je na konferenciji za štamu Bernar Valero portparol francuskog minsitarstva spoljnih poslova.
"To podrazumeva nastavak unutrašnjih reformi, kao što je dijalog otpočet sa Kosovom", dodao je Valero. On je takođe rekao da Francuska očekuje da Srbija nastavi proces "pomirenja sa svojim susedima uspostavljen proteklih godina".
Novinska agencija Frans pres navodi, prenoseći izjavu portparola francuskog minsitarstva, da je populista i nacionalista Tomislav Nikolić juče mimo očekivanja pobedio na predsedničkim izborima u Srbiji odlazećeg proevropskog predsednika Borisa Tadića.

DEŽER: IZAZOVI ZA NOVO RUKOVODSTVO, EU ZA SARADNJU

BEOGRAD, 20.maja 2012. (Tanjug) Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer cestitao je veceras lideru SNS Tomislavu Nikolicu na pobedi, kao i srpskom narodu, i porucio da su pred novim predsednikom odredeni izazovi, ali da je EU spremna da saraduje sa njim.
"Cestitam Nikolicu na izboru za predsednika Srbije. Cestitam i gradanima na demokratskim i konkurentnim izborima 6. i 20. maja. Ovo je dobra vest za demokratiju i stabilnost u Srbiji", rekao je Dežer za Tanjug. Prema njegovim recima, EU je svesna da gradani imaju mnoga ocekivanja posebno na ekonomskom planu i da postoje odredeni izazovi. "Ali je od velikog znacaja da se što pre formira stabilna vlada, kao i parlament, odnosno institucije koje ce se suocavati sa tim izazovima", rekao je Dežer.
Jedno od kljucnih pitanja na kojima mora da se radi je nastavak pomirenja u regionu, ukazao je on. "Srbija je nedavno dobila status kandidata za clanstvo u EU, i želeli bismo da nastavimo dalje tim putem zajedno sa Srbijom, Nikolicem i novom vladom", dodao je on.
"Medu važna pitanja spadaju i vladavina zakona i ekonomska pitanja i što pre mora da se pocne sa njihovim rešavanjem i mi smo spremni da saradujemo sa Nikolicem na ostvarenju tih dostignuca", zakljucio je Dežer.

BILT: SRBIJA MORA DA UVERI U ŽELJU DA IDE KA EU

STOKHOLM/BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt istakao je da Srbija sa Tomislavom Nikolićem kao predsednikom će morati da uveri međunarodnu zajednicu da želi da ide ka Evropi. "Srbija pod Nikolićem mora da uveri u svoju želju da ide ka Evropi i u partnerstvo u regionu", napisao je Bilt na tviteru.
Bilt je ranije danas takođe na tviteru napisao da će željno čekati rezultate predsedničkih izbora u Srbiji, ocenjujući da je njihov ishod važan za ceo region.
"Željno ću čekati rezultate završne runde predsedničkih izbora u Srbiji danas. Važno je za ceo region", ocenio je Bilt.

ŠPINDELEGER: NIKOLIĆ DA DOKAŽE DA JE ZA EVROPSKU SRBIJU

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špideleger čestitao je Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji i ocenio da mu je "to prilika da dokaže svoju posvećenost evropskoj Srbiji o kojoj je govorio".
Špindeleg je u izjavi za beogradski list Danas rekao da "građani Srbije žele bolji životni standard, mir i stabilnost za svoju državu i svoj region, a evropske integracije su najbolji način da Srbija ostvari te ciljeve".
"Budućnost Srbije leži u Evropskoj uniji i uveren sam da je predsednik Nikolić svestan toga. Austrija je spremna da nastavi da pruža snažnu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u reformskom procesu koji je i dalje čeka", rekao je austrijski ministar.

ITALIJANSKI PREDSEDNIK ČESTITAO IZBOR NIKOLIĆU

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Italijanski predsednik Đorđo Napolitano čestitao je danas Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i izrazio nadu da će Srbija pod njegovim vođstvom nastaviti putem evropskih integracija i regionalne saradnje, prenela je ambasada Italije u Beogradu.
Napolitano je Nikoliću uputio "najsrdačnije čestitke" povodm izbora na najvišu funkciju u republici Srbiji i poželeo mu sve najbolje u obavljanju te dužnosti.
"Italija i Srbija su povezane tradicionalnim i istorijskim prijateljstvom, kao i gustom mrežom bilateralnih odnosa i industrijske saradnje", rekao je Napolitano.
On je istakao da je dodeljivanje statusa kandidata za EU, Srbiji najavilo budućnost Srbije u Uniji.
"Iskreno se nadam da će Srbija pod vašim vođstvom nastaviti putem evropskih integracija i regionalne saradnje" rekao je italijanski predsednik i Nikoliću i "prijateljskom srpskom narodu" uputio "najtoplije želje za dobrobit".

VLAST U CRNOJ GORI ČESTITALI NIKOLIĆU POBEDU

PODGORICA, 21. maja 2012. (Beta) Vlast u Crnoj Gori čestitali su Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, uz ocenu da je to izborna volja građana koju treba poštovati.
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović je za današnju podgoričku "Pobjedu" rekao da "svaku demokratski iskazanu volju građana treba poštovati".
On je Nikoliću poželeo da ostvari program zbog kojeg mu je poveren mandat.
"Uveren u bliskost odnosa Crne Gore i Srbije, uzajamno poštovanje i ravnopravnost, siguran sam da predsednici dve države treba da budu posvećeni afirmaciji takvih vrednosti", kazao je Vujanović.

RADOJIČIĆ: SARADNJA SA BEOGRADOM INTERES RS

BANJALUKA, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik parlamenta Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas da je interes RS strateška saradnja vlasti u Banjaluci i Beogradu, bez obzira ko je na vlasti i u RS i Srbiji. Radojičić je čestitao Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji, ocenjujući da je na osnovu sinoćnjih Nikolićevih poruka "stekao utisak da će nove vlasti u Beogradu imati i te kakav strateški pogled prema RS".
"Potrebno nam je veoma veliko razumevanje i odlična saradnja sa vlastima u Beogradu. Očekujem da će novi predsednik, a i parlament i vlada Srbije, kada budu formirani, i dalje imati bratski ili sestrinski odnos prema Banjaluci", rekao je Radojičić novinarima u Istočnom Sarajevu.
Prema njegovim rečima, RS od svake vlasti u Beogradu očekuje stratešku, političku i privrednu saradnja i podršku.
Predsednik Narodne skupštine RS još je ocenio da se politički odnosi u BiH značajno komplikuju, navodeći da "jedna linija bošnjačke politike" namerno provocira situaciju pred predstojeće lokalne izbore i da pokušava da blokira evropski put BiH.

DODIK ČESTITAO NIKOLIĆU

BANJALUKA, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik čestitao je danas Tomislavu Nikoliću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.
"U ime građana RS i u svoje lično ime, čestitam vam na izboru za predsednika RS i želim vam mnogo uspeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti", navodi Dodik u čestitki.
Ističući da ga raduje činjenica što su izbori u Srbiji sprovedeni u skladu sa najboljim standardima i procedurama, Dodik je ocenio da će to dodatno ojačati demokratski kapacitet Srbije i njenih institucija.
"Jaka i stabilna Srbija potrebna je njenim građanima, ali i Srbima u RS, regionu i celom svetu", naglasio je predsednik RS.
Dodik je izrazio uverenje da će između RS i Srbije biti nastavljena uspešna saradnja i sveukupni odnosi u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima, na dobrobit srpskog naroda i svih građana RS i Srbije.

MILANOVIĆ: NADAMO SE DOBRIM ODNOSIMA SA SUSEDIMA

ZAGREB, 21. maja 2012. (Beta) Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, da je to volja birača koju treba poštovati i izrazio uverenje da će Hrvatska imati dobre odnose sa susedima.
"Verujem da ćemo imati kvalitetne odnose. To je jedna politička opcija koja je formalno, stratifikacijski gledano u Evropi nama malo udaljenija, ali to su susedi", rekao je Milanović novinarima u Čikagu gde boravi na samitu NATO, preneli su danas hrvatski portali.
Hrvatski premijer je dodao da je i u Mađarskoj na vlasti desnica, ali da Hrvatska s njom ima dobre odnose. On je istakao da po ustavnopravnim pravilima u Srbiji najveću odgovornost za vođenje unutrašnje i spoljne politike ima vlada, te da treba sačekati "rasplet".
"Četiri godine situacija je bila posebna, a sada je moguće da imamo predsednika iz jedne političke opcije, a vladu koja je i u Srbiji najodgovornija i s najvećim ovlašćeninjima, u drugoj opciji. To u ovom trenutku ne znamo", ukazao je, kako su preneli hrvatski mediji, Milanović.

IVANOVIĆ: NE OČEKUJEM PROMENU POLITIKE PREMA KOSOVU

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas da posle izbora Tomislava Nikolića za predsednika Srbije ne očekuje drastične promene državne politike prema Kosovu.
"Nema indicija da će se politika prema Kosovu menjati, ali je važno da na odluku o formulisanju kosovske politike utiču svi akteri na političkoj sceni", rekao je Ivanović agenciji Beta.
Ivanović je rekao da će odnos države prema Kosovu zavisiti od svih aktera na političkoj sceni, odnosno nove Vlade Srbije i predsednika Republike, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da formiraju zajedničku politiku.
"Kosovo je veliki problem i traži angažovanje svih činilaca u društvu. Zato mora da postoji puni konsenzus u vladajućoj strukturi i minimum konsenzusa sa opozicijom", kazao je Ivanović.
On je rekao da je izbor novog predsednika Srbije prilika za stvaranje šireg fronta i formiranje konzistentne politike prema Kosovu.
"Oba predsednička kandidata, i Boris Tadić i Tomislav Nikolić, zagovarali su stav da je Kosovo deo Srbije, što je i pitanje poštovanja Ustava. Zato ne očekujem da će doći do drastične promene politike prema Kosovu", rekao je on.
Ivanović je kazao i da je obaveza Beograda da poštuje sporazume koji su dosad postignuti sa Prištinom.

BRISEL ČESTITAO NIKOLIĆU TRI SATA PRE ZATVARANJA BIRALISTA

BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) Evropska unija danas je, tri sata pre zatvaranja birališta, Tomislavu Nikoliću čestitala pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji.
Kako prenose sajt Njujurop (NewEurope) i hrvatski Večernji list, zajedničko saopštenje Evropske komisije i Evropskog saveta u kojem se "čestita i srpskom narodu" brzo je povučeno sa sajta.
"Predsedniku Nikoliću želimo uspeh u suočavanju s izazovima i ispunjavanju ogromnih očekivanja srpskog naroda o privrednom rastu i blagostanju. Evropska perspektiva Srbije vrlo je konkretna i nadamo se da se možemo osloniti na ličnu posvećenost predsednika Nikolića u postizanju tog cilja", pisalo je u saopštenju koje je preneo Večernji list.

SRBIJA

DAČIĆ POSLAO TELEGRAM SAUČEŠĆA ITALIJANSKOJ MINISTARKI

BEOGRAD, 20. maja 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća ministarki unutrašnjih poslova Italije Anamariji Kanćelijeri povodom stradanja ljudi u zemljotresu koji je pogodio severni deo Italije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
"Povodom vesti o strašnim posledicama zemljotresa u Italiji, molim Vas da porodicama nastradalih prenesete iskreno saosećanje sa njihovim bolom. Dozvolite mi da Vam u svoje lično ime kao i u ime MUPa Srbije, uputim izraze iskrenog saučešća", navodi se u telegramu.
U zemljotresu koji se noćas dogodio u severnom delu Italije poginule su najmanje tri osobe, a nekoliko desetina ljudi je povređeno.

STANKOVIC POBIJA LISTU EVROPSKOG ZDRAVSTVENOG POTROŠACKOG INDEKSA (EHCI)

BEOGRAD, 20.maja 2012. (Tanjug) Srpsko zdravstvo po kvalitetu usluge nije na poslednjem mestu u Evropi, a po obucenosti lekara smo na samom vrhu, izjavio je jutros ministar zdravlja Zoran Stankovic.
"Sigurno je da nismo na poslednjem mestu u Evropi. Ne možemo da kažemo ni da smo na prvom mestu, niti da smo u sredini, možda smo po osposobljenosti ljudi negde u vrhu", kazao je Stankovic TV Pink, dodajuci da je naše zdravstvo svakako ispred zemalja u regionu.
"Na desetine naših strucnjaka vode evropska i svetska zdravstvena udruženja i to je još jedan od dokaza da naš zdravstveni sistem nije na poslednjem mestu u Evropi", rekao je ministar.
On je, komentarišuci nedavno objavljivanje liste Evropskog zdravstvenog potrošackog indeksa (EHCI) za 2012. po kojoj je Srbija rangirana kao poslednja zemlja, kazao da ce Sektor Ministarstva zdravlja za medunarodnu saradnju istražiti ono što je u tom izveštaju netacno navedeno, dodavši da u Ministarstvu niko ne zna ko je popunjavao taj upitnik. "Ne kažemo da je zdravstveni sistem idealan i radicemo na rešavanju problema gde su u pravu", porucio je Stankovic.
On je naglasio da se sa ovoliko malo para i malim licnim primanjima zdravstvenih radnika puno radi i da postoje rezultati. Stankovic je istakao da nije tacno da je srpski zdravstveni sistem kolabirao, vec je pokazao da u vreme krize može da odgovori na probleme i obezbedi i najsloženije zahvate.
"Taj izveštaj je pravljen mimo Ministarstva zdravlja i niko o njemu ne zna ništa. Ko je to pisao ne znamo. Tražili smo malo detaljnije obrazloženje zato što u tom izveštaju stoji netacno, na primer, da nema Farmakopeje na našem sajtu Agencije za lekove i lekovita stredstva", kazao je ministar i dodao da samo ta cinjenica nosi 10 poena.
Stankovic je rekao da je utvrdeno da je istraživanje finansirala farmaceutska industrija "Fajzer" i da je neko iz Ministarstva navodno od 45 pitanja odgovorio samo na 12, kao i da je navodno on sam potpisao izveštaj."Nemamo nikakvih informacija da je bilo ko nas nešto tražio kada su u pitanju podaci koji su prezentovani", dodao je on.
Ministar je rekao da je sigurno loše u srpskom zdravstu što oko 50.000 firmi u Srbiji ne placa zdravstveno osiguranje i da ti dugovi sada iznose oko 840 miliona evra i da postoji trend da budu do milijardu evra. Kljucni problem, prema njegovim recima, jeste novac, ali nije tacno da je u poslednjih 10 godina u zdravstvo uloženo 15 milijardi evra, vec izmedu tri i tri i po milijardi evra.
Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljevic kazala je TV Pink da je sporni izveštaj radila ekspertska organizacija, a ne zvanicno telo Saveta Evrope i da nisu korišheni odgovarajuci parametri.
Zamenik direktora Poliklinike Klinickog centra Srbije Arsen Ristic je kazao da je ta anketa dala podatke koji su plasirani u politicke svrhe i da ne odražava pravo stanje zdravstva."Naša medicina može u mnogim segmentima da bude bolja, ali u nekim segmentima imamo vrhunske rezultate", rekao je on.

TUŽILAC: BIĆE HAPŠENJA ZBOG KORUPCIJE

BEOGRAD, 19. maja 2012. (Beta) Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević najavio je da će u Srbiji uskoro biti sprovedena "velika hapšenja zbog korupcije".
"Biće uskoro velikih hapšenja zbog korupcije, a posebno smo fokusirani na finansijski i privredni kriminal i njegov uticaj na državne organe", kazao je Radisavljević za list "Blic".
Radisavljević je najavio i oduzimanje imovine srpskih optuženika u Španiji, čijom će se zaplenom, kako je rekao, videti sva moć organizovanog kriminala.
Prema njegovim rečima, procenjuje se da više stotina miliona evra leži u imovini tih ljudi ili skrivenim računima na egzotičnim ostrvima.
"Ogromna količina keša koji se krije u malim iznosima pod šifrovanim računima na egzotičnim ostrvima i pokušava da se opere kroz umetnine i zlatne poluge, investiranje u nelegalne poslove ali i legalne, pre svega privatizacije, pokazuju svu veštinu organizovanog kriminala sa kojom države moraju da se bore", kazao je on, ne iznoseći imena optuženih.
U Španiji je u februaru uhapšena grupa ljudi iz Srbije, u kojoj su bili Luka Bojović i Vladimir Milisavljević, za kojima su da bile raspisane poternice.
Radisavljević je za Blic ocenio i da je stepen bezbednosti u Srbiji izuzetno visok, jer je organizovani kriminal sveden na grupe lokalnog tipa.

DAN OTVORENIH VRATA U AMBASADI NEMAČKE U BEOGRADU

BEOGRAD, 19. maja 2012. (Beta) Ambasada Nemačke u Beogradu danas je otvorila za javnost nove prostorije u ulici Neznanog junaka na Dedinju u koje se preselila u decembru prošle godine, a mnogi Beograđani su iskoristili lepo vreme da pogledaju sve što u redovnim okolnostima ne bi mogli da vide.
Nemački ambasador Volfram Mas rekao je agenciji Beta da se ideja za ovaj "Dan otvorenih vrata" rodila u vreme seljenja iz stare zgrade u ulici Kneza Miloša do kojeg je došlo krajem prošle godine.
"Smatrali smo da bi bilo dobro da upoznamo javnost sa ovim mestom, ali smo odlučili da to ne bude u decembru, već kad vreme bude lepše. Opredelili smo se za sredinu maja", rekao je Mas i dodao da izbor termina takođe treba posmatrati u kontekstu obeležavanja Dana Evrope 9. maja.
Prema njegovim rečima, na taj način se želelo pokazati ne samo šta radi ambasada Nemačke u Beogradu već i šta rade druge zemlje Evropske unije.
Tokom četvorosatnog "Dana otvorenih vrata", koji je počeo u podne, ambasadu je posetio i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.
Nova zgrada nemačke ambasade se nalazi u Neznanog junaka broj 1.
U hodnicima i drugim prostorijama nalazili su se štandovi sa informacijama o Nemačkoj, njenom političkom sistemu, privredi, kulturi i drugom, a u jednoj sobi puštani su filmovi o toj zemlji ekonomski najsnažnijoj u Evropskoj uniji.
Srpska policija je na jednom od štandova predstavila opremu koju je, kao donaciju, dobila od nemačke policije, pored ostalog detektore za falsifikovana dokumenta. Policajci su pokazivali građanima kako oni rade. Za javnost su bile otvorene kancelarije diplomata i osoblja, uključujući kancelariju ambasadora Masa. Oni su sve vreme bili na raspolaganju za pitanja posetilaca.
U dvorištu su se služili nemački specijaliteti kobasice, peciva i "sinalko", uz muzičku pratnju Beogradskog diksilend orkestra.
"Ova muzika nije baš tipično nemačka, ali je veoma živahna i očaravajuća", rekao je Mas.

MERI VORLIK FARBALA KLUPE, DEVENPORT ŠKOLSKU OGRADU

BEOGRAD, 20.maja 2012. (Tanjug) Ambasadori SAD i Velike Britanije u Beogradu uredivali su danas Beograd Meri Vorlik je farbala klupe, a Majkl Devenport školsku ogradu.
Oni su se pridružili akciji uredenja i unapredenja života "Naš Beograd", u kojoj je danas, na 12 lokacija u gradu, ucestvovali nekoliko stotina zaposlenih u vodecim domacim i medunarodnim kompanijama.
Ambasadorka Meri Vorlik ucestvovala je u uredenju Kalemegdanskog parka ispred Paviljona "Cvijeta Zuzoric".Vorlik je istakla da joj je drago što su njene kolege iz ambasade i USAIDa ne samo podržali ovu akciju, vec i licno ucestvovali u farbanju klupa na Kalemegdanu."Smatramo da je volonterizam veoma važan jer je to je izraz želje svakog pojedinca da doprinese zajednici i promeni i drago mi je što se toliko gradana odazvalo ne samo u Beogradu vec širom Srbije", porucila je ona.
Ambasador Majkl Devenport je sa volonterima u Specijalnoj školi za decu ometenu u razvoju "Dušan Dugalic" ucestvovao je u farbanju ograde, sadenju cveca i uredenja dvorišta.Devenport je istakao da britanska ambasada ove godine drugi put ucestvuje u akciji i da podržava sve napore i ucešce u akcijama za poboljšanje uslova u kojima, kako je rekao, "mi svi zajedno živimo u sjajnom gradu Beogradu"."Važno je da se pokaže interesovanje za uslove u kojima gradani ovog grada žive i zalažemo se za poboljšanje tih uslova zajedno sa timovima iz razlicitih stranih i domacih preduzeca. Mislim da je ovo važna poruka", porucio je Devenport. Cilj akcije bio je da se promoviše društveno odgovorno poslovanje u lokalnoj zajednici, a ucesnici su dali direktan doprinos ulepšavanju ambijenta grada, zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta života sugradana iz ugroženih socijalnih grupa.
Akciju Naš Beograd, koja je ove godine održana cetvrti put, organizovali su Forum poslovnih lidera u saradnji sa "Smart Kolektivom" i Institutom za održive zajednice, a uz podršku Americke agencije za medunarodni razvoj (USAID) i grada Beograda.

SRBIJA – REGION

VUJANOVIC SA BIZNIS LIDERIMA JUGOISTOCNE EVROPE

TIVAT, 20.maja 2012. (Tanjug) Predsednik Crne Gore Filip Vujanovic sastao se danas sa clanovima Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistocne Evrope, i preneo im da je Crna Gora spremna da podrži biznis planove i zajednicke aktivnosti te poslovne inicijative
Vujanovic je cetvrti šef države u regionu koji je prihvatio da bude politicki pokrovitelj Samita 100, najvece regionalne inicijative poslovnh ljudi, koja je osnovana sa ciljem stvaranja povoljnije poslovne klime u regionu, pospešivanja trgovinske razmene i zajednickog nastupa na trecim tržištima.
Na sastanku sa clanovima Upravnog odbora Samita 100, Vujanovic je istakao da u potpunosti podržava njihovu viziju.
Ekonomski uspešan region podrazumeva neophodnost da politicke strukture obezbede dobre uslove za biznis i trajnu stabilnost radi stvaranja boljeg ambijenta za poslovanje i investiranje, konstatovao je Vujanovic posle sastanka u izjavi novinarima.
"Pored ambicije regionalnog povezivanja, druga jednako vredna ambicija je zajednicki nastup na trecim tršištima. Želim uspeh i toj ambiciji inicijative i ono što je tokom ove godine pokazano garantuje da ce ta ambicija i da se ostvari", rekao je Vujanovic.
On je izrazio zadovoljstvo zbog odluke crnogorskih gradevinskih preduzeca da se pridruže konzorcijumu "Feniks", cije je formiranje omguceno upravo delovanjem Samita 100.
Izvršni direktor Samita 100 Maja Pišcevic objasnila je posle sastaka sa predsednikom Vjanovicem da ta biznisinicijativa za cilj ima povezivanje regiona u jedinstveno tržište koje predstavja primamljivu destinaciju za strane investicije i omogucuje bolje prekogranicno povezivanje kompanija.
"Naše vreme je došlo i ovo je pravi trenutak za povezivanje i reintegraciju regiona. Kriza koja je zahvatila zemaljsku kuglu nije nijednu od naših ekonomija ostavila neokrnjenom, ali ako pokusamo da u svakom zlu nademo neko dobro onda je to cinjenica da nas je podsetila da samo zajedno možemo da opstanemo i da moramo nastupati ne samo u interesu naših pojedinacnih država vec i u interesu država regiona", rekla je Pišcevic.
Pozivajuci kompanije iz Crne Gore da 15. i 16. oktobra ucestvuju na drugom Samitu100, koji ce kao i prošle godine biti održan u Arandelovcu, Pišcevic je podsetila da je politicki kredo te inicijative, kako ga je definisao donedavni predsednik Srbije Boris Tadih, da je jedina šansa za ekonomski rast regiona saradnja u svim oblastima koje svim državama omogucuju da napreduju, a da i takmicenje treba shvatiti kao priliku za stvaranje opšteg dobra.
Samit 100 biznis lidera jugoistocne Evrope Dogovor za novo doba, koji je na jednom mestu okupio poslovne lidera iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, prvi put je održan u hotelu "Izvor" u Arandelovcu 6. i 7. oktobra 2011. godine.
To je bio prvi pokušaj da se na jednom mestu okupe biznis lideri svih zemalja regiona sa idejom da se artikuliše glas i interes privrede i da kroz konstruktivan dijalog sa politickim liderima doprinese stvaranju konkurentnijeg regiona i boljih privrednih i životnih uslova na ovim prostorima.
Jedan od rezultata tog samita bio je i formiranje konzorcijuma "Feniks" u koji su se do sada ukljcile najvece gradevinske kompanije iz nekoliko država regiona.
Ulogu politickih pokrovitelja samita do sada su na sebe preuzeli predsednici Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.
Današnji sastanak clanova Upravnog odbora Samita100 sa Vujanovicem održan je u rezidencijalnoposlovnom kompleksu Porto Montenegro u Tivtu.

OEBS I RUMUNIJA PREDLAŽU SASTANAK SA SRBIJOM U HAGU

BUKUREŠT, 20. maja 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Rumunije Bogdan Auresku i Visoki komesar za nacionalne manjine OEBS Knut Volebek predložili su Srbiji da se sastanak o nadgledanju primene Protokola o pravima rumunske manjine u Srbiji održi početkom juna u Hagu. Oni su u Čikagu razgovarali o inicijativi Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS da učestvuje u naporima Rumunije i Srbije u primeni Protokola o pravima rumunske manjine u Srbiji koji je potpisan 1. marta u Briselu. Protokol je bio potpisan pod pritiskom Rumunije koja je svoju saglasnost davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji uslovljavala poštovanjem prava rumunske manjine u Srbiji.
Dvojica zvaničnika saglasila su se da predlože Srbiji da se sastanak o nadgledanju primene Protokola o pravima rumunske manjine u Srbiji održi početkom juna u Hagu, o čemu će Srbija biti konsultovana, saopštilo je rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.
Aurešku ja naveo da je poštovanje prava nacionalnih manjina značajno u perspektivi procesa pridruživanja Srbije EU koji je Rumunija konstantno podržavala.

OBAMA: NATO PREDAN SLOBODI ŠTO SE VIDELO I NA BALKANU
ČIKAGO, 20.maja 2012. (Beta) Američki predsednik Barak Obama je danas, u Čikagu, otvorio sastanak lidera NATO ocenivši da je Atlantski savez "u dobrim i u lošim vremenima" dokazao da je predan slobodi i bezbednosti građana.
"To smo videli u vreme hladnog rata, na Balkanu...."