Daily Survey

Beograd, 21. Jun 2012.

KIM

SAVETNIK PREDSEDNIKA: PREGOVORI O KOSOVU NA ŠTO VIŠEM NIVOU

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorima sa posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom i dodao da bi budući pregovori trebalo da se vode na "što je moguće višem političkom nivou".
"Dakle, da se pregovori ne vode samo o tehničkim, nego i o političkim pitanjima, jer je to pravi put da se približimo rešenju koje zadovoljava naše državne i nacionalne interese", rekao je Đurić za agenciju Beta nakon sastanka sa Kuperom.
Nakon sastanka Predsedništvo je izdalo saopštenje u kojem se navodi da su predstavnici EU pozdravili spremnost srpske strane da se "pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema" na Kosovu.
Đurić je dodao da je cilj današnjih razgovora bio da se domaćini upoznaju sa viđenjem EU dosadašnjih razgovora dve strane i njihovom interpretacijom dosadašnjih dogovora.
"Upoznavanje sa dosadašnjim tokom razgovora od koristi je za našu stranu jer je cilj predsednika Nikolića da u Srbiji bude postignut najširi politički konsenzus oko pristupa rešavanju pitanja Kosova i Metohije, a za to je neophodan elemenat i poznavanje svih činjenica vezanih za dosadašnje pregovore i širu regionalnu i globalnu političku sliku od koje zavisi rešavanje pitanja naše južne Pokrajine", naveo je savetnik predsednika Republike. Na pitanje da li je posrednik EU doneo neke sporazume koji do sada nisu bili predstavljeni javnosti, savetnik predsednika je kazao da su današnji razgovori "imali veze samo sa do sada postignutim sporazumima i dosadašnjim tokom razgovora Beograda i Prištine".
"Veoma je značajno da čitava naša javnost bude upoznata sa onim što je dogovoreno i to je stav predsednika Nikolića koji je dosledno zastupan i na ovom sastanku. Ovaj sastanak je bio koristan i sa tog aspekta", rekao je Đurić.
Upitan da li to znači da nema sporazuma koji nisu predstavljeni javnosti, već samo različitih tumačenja postignutih dogovora, Đurić je naveo da je o toj temi već rekao sve što može u ovom trenutku.
Prema njegovim rečima, neophodno je da svi državni organi u Srbiji budu u međusobnoj veoma dobroj koordinaciji kada je reč o kosovskom pitanju.
"U tom smislu, na današnji sastanak bili su pozvani predstavnici resorno nadležnih ministarstava, direktor vladine kancelarije za operativnotehničke poslove u vezi sa pregovorima i predstavnici Ministarstva za Kosovo i Metohiju", rekao je Đurić.
On je dodao da će veoma detaljno informisati Nikolića, koji je na skupu o održivom razvoju u Brazilu, o današnjim razgovorima. "Mislim da ćemo veoma brzo imati prilike da čujemo dalje korake", rekao je Đurić. Kuper će se danas popodne sastati i sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem, a nakon toga putuje na Kosovo. Stefanović je kazao da je osnovni problem u tumačenju sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine i da Kuper sada podržava Prištinu iako to nije činio tokom dogovora.

KUPER POZDRAVIO ŽELJU SRBIJE ZA RAZGOVORE NA VIŠEM NIVOU

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) Predstavnici Evropske unije, koje je predvodio posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, pozdravili su danas spremnost srpske strane da se "pregovorima na višem nivou sve zainteresovane strane upuste u rešavanje ključnih problema" na Kosovu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije. Kuper se danas u Beogradu sastao sa savetnikom predsednika Republike Markom Đurićem, a kasno popodne trebalo bi da razgovara i sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem. Nakon toga, posrednik EU treba da otputuje u Prištinu.
Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva, cilj susreta Đurića i Kupera bio je upoznavanje srpske strane sa viđenjem Evropske unije dosadašnjeg toka pregovora i procesa primene sporazuma postignutih između Beograda i Prištine.

JAHJAGA SPREMNA DA SE SASTANE SA NIKOLIĆEM

PRIŠTINA, 21. juna 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je na početku svog mandata izjavila da je spremna da se sastane sa bilo kim, uvek i bilo gde, kada je to u interesu naroda i države Kosovo, izjavio je savetnik za odnose sa javnošću predsednice Kosova Atifete Jahjaga, Arber Vlahiu.
"Predsednica Jahjaga predstavlja jedinstvo naroda a time i političko jedinstvo zemlje, poštujući ustavni mandat i zakone Republike Kosovo. Republika Kosovo je suverena i nezavisna država koja ima garantovan teritorijalni integritet i u međunarodnim odnosima nastupa jedino kao takva i kao ravnopravan subjekat sa drugima", rekao je Vlahiu za Radio Slobodna Evropa.
On je kazao da je predsednica dala podršku procesu dijaloga koji se odvija u Briselu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.
"Dijalog se smatra jedinom alternativom i putem da dve zemlje, koje su prošle kroz rat, normalizuju odnose i da saniraju štete rata. Predsednica Jahjaga je dijalog u Briselu videla kao jedini put na koji se Srbija može naterati da poštuje međunarodne norme u odnosu na Kosovo i njen narod. Predsednica Jahjaga ističe da je neophodno da se primene svi do sada postignuti dogovori u dijalogu dve zemlje", kazao je Vlahiu.
On je to izjavio nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom zvanične posete Briselu rekao da je spreman da se sastane sa Jahjagom.

ADRIJANA HODŽIĆ ŠEFICA KANCELARIJE KOSOVA NA SEVERU

PRIŠTINA, 20. juna 2012. (Beta) Vlada Kosova je na današnjoj sednici imenovala Adrijanu Hodžić za šeficu Administrativne kancelarije za sever Mitrovice.
Obrazlažući predlog o imenovanje Hodžićeve, zamenik premijera i ministar lokalne uprave Slobodan Petrović je rekao da je na konkursu za tu funkciju bilo sedam kandidata.
Hodžićeva je do sada bila koordinator ekipe za formiranje nove opštine Severna Mitrovica.
Ona će sada biti odgovorna za organizaciju rada i funkcionisanje Kancelarije koja je formirana odlukom Vlade Kosova prošlog meseca i koja treba da počne da radi u julu.
Zadatak Kancelarije je da pruža sve usluge građanima i da koordinira aktivnosti i investicije u tom delu Kosova. Kancelarija će u početku imati sedam direkcija sa 55 zaposlenih.
Na konkursu za 55 radnih mesta prijavilo se više od 1.400 kandidata.
Izvršni zvaničnik te institucije će imati ovlašćenja koja imaju predsednici opština na Kosovu.
Kancelarija će imati do 80 radnih mesta i godišnji budžet od četiri miliona evra za osnovne usluge za zajednicu i infrastrukturne objekte u severnom delu Mitrovice.
Otvaranju te Kancelarije protive se predstavnici Srba na severu Kosova, kao i vlasti u Beogradu.

STEFANOVIĆ: NIKO NIJE TRAŽIO KANCELARIJU SRBIJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 20. juna 2012. (Beta) Šef beogradskog pregovaračkog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je danas da niko od Srbije nije tražio otvaranje kancelarije u Prištini.
"To nikada nije pominjano u pregovaračkom procesu, niti smo mi ikada dobili informaciju tog tipa. Ako neko jeste, neka objasni od koga, kada i kako", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije. O tom navodnom zahtevu EU govorio je u više navrata zamenik premijera Srbije Ivica Dačić.
Povodom otvaranja Kancelarije Vlade Kosova za sever, gde su Srbi većina, i zahteva nemačke kancelarke Angele Merkel da se ukinu institucije Srbije na severu Kosova, Stefanović je kazao da Srbija ne može da ostavi institucionalni vakuum na tom delu Kosova.
Takođe je dodao da Srbija ne može da povlači neustavne poteze i da će o tom pitanju morati da se izjasne predsednik Republike i nova vlada.
Povodom informacije da je NATO ovlastio Mađarsku da od sledeće godine kontroliše vazdušni saobraćaj nad Kosovom, Stefanović je kazao da tu Beograd ne može ništa da učini, jer su mu 1999. godine oduzete ingerencije nad tim. "Međunarodna zajednica je od 1999. godine dala sva ovlašćenja Prištini, osim vojske", rekao je Stefanović i dodao da se Srbija nijednim dogovorom u Briselu nije obavezala da odustane od svojih državnih ovlašćenja. Šef beogradskog pregovaračkog tima je, na pitanje zašto u sporazumu o slobodi kretanja nije navedeno da ne važi za sever Kosova, kazao da bi onda Priština "brutalno" terala Srbe južno od Ibra da uzmu kosovske registarske tablice.
Stefanović je kazao da je usmeno obavestio sagovornike u Briselu da sporazum ne može da bude primenjen na severu Kosova gde su Srbi većina, ali je na pitanje da li takav njegov potez nekoga obavezuje da ne sprovodi sporazum u tom delu Kosova, odgovorio negativno.
"Brana za sprovođenje sporazuma na severu je stanje na terenu", rekao je Stefanović i ocenio da je sporazum koji je postigao manjkav, ali "jedini moguć".
Stefanović je kazao da je Beograd ohrabrivao Srbe južno od Ibra da uzmu tablice KS, koje ne prejudiciraju nezavisnost Kosova.
Prema sporazumu, građani sa prebivalištem na Kosovu mogu imati KS tablice (takozvane UNMIK tablice) za koje Beograd kaže da su statusno neutralne ili RKS tablice (Republika Kosovo).
Priština je na osnovu sporazuma donela uredbu prema kojoj se oduzimaju tablice i vozila svima koji voze sa tablicama koje za gradove na Kosovu izdaje MUP Srbije.

BOGDANOVIC: JOŠ JEDNA PROVOKACIJA PRIŠTINE

BEOGRAD, 20. jun (Tanjug) – Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic ocenio je kao još jednu provokaciju Prištine to što je Kosovska vlada otvorila svoju kancelariju u severnom delu Kosovske Mitrovice i za njenog šefa imenovala Adrijanu Hodžic.
"Otvaranje te kancelarije je pokušano u više navrata i to je u skladu sa Ahtisarijevim planom, ali to ne znaci da Srbi treba da prihvate tu kancelariju", rekao je Bogdanovic sinoc za Radio televiziju Srbije.
Bogdanovic je podsetio da je više puta govorio "da mi dole (na severu Kosova i Metohije) imamo svoju lokalnu samoupravu". Kosovska vlada imenovala je juce Adrijanu Hodžic za šefa svoje kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Zadatak Administrativne kancelarije, kako je najavljeno ranije, jeste da pruži usluge gradanima i koordinira investicije u ovom delu Kosova, a Hodziceva ce imati ovlašcenja predsednika opštine.
Nedavno je završen konkurs za 55 radnih mesta u toj kancelariji, na koji se, prema tvrdnjama predstavnika kosovske vlade, javilo više od 1.000 zainteresovanih gradana.

KFOR U BLIZINI ADMINISTRATIVNE KANCELARIJE

KOSOVSKA MITROVICA, 21. jun (Tanjug) – Madarski vojnici iz sastava Kfora rasporedeni su danas u blizini zgrade administrativne kancelarije kosovske vlade u severnom delu Kosovske Mitrovice.
Nekoliko vojnih džipova i jedan oklopni transporter Kfora nalaze se na tzv. istocnom mostu u severnom delu Kosovske Mitrovice, na pedesetak metara od zgrade kancelarije.
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga juce je pozvala Kfor da "poveca budnost" u periodu otvaranja kancelarije koja se nalazi u multietnickom naselju Bošnjacka mahala u severnom delu Mitrovice.

KUPERA GAĐALI PARADAJZOM U PRIŠTINI

PRIŠTINA, 21. jun (Tanjug) – Pristalice pokreta "Samoopredeljenje" gadali su danas u Prištini paradajzom posrednika Evropske unije Roberta Kupera.
Kupera su gadali kad je izlazio iz zgrade Vlade Kosova nakon sastanka sa premijerom Hašimom Tacijem i šefom prištinskog pregovarackog tima Editom Tahiri.

JAHJAGA PRIMILA ADMIRALA STAVRIDISA

PRIŠTINA, 20. juna 2012. (Beta) Vrhovni komandant NATO za Evropu, američki admiral Džejms Stavridis izjavio je danas u Prištini da NATO neće smanjiti broj svojih vojnika na Kosovu. On je tokom prijema kod predsednice Kosova Atifete Jahjage rekao da je NATO privržen stvaranju sigurnosti i mira za sve građane Kosova. General je predsednicu Jahjaga tako informisao da se neće smanjivati broj pripadnika Kfor i da su oni spremni da ostvare svoju misiju.
Predsednica Jahjaga je osudila jučerašnji bombaški napad na pripadnike Kfor kod prelaza Brnjak, kada je povređen jedan pripadnik Kfor. Jahjaga je ocenila da je napad na pripadnike mirovnih snaga neprihvatljiv, ne može se tolerisati i predstavlja "još jedan pokušaj ilegalnih i kriminalnih srpskih struktura da ometaju vladavinu zakona u tri opštine na severu Kosova".
Ocenivši da je sever glavni izazov za institucije Kosova, predsednica Jahjaga je, kako je saopštio njen kabinet, izrazila podršku akcijama mirovnih snaga NATO za uklanjanje barikada i za stvaranje uslova za slobodu kretanja građana i robe na celoj teritoriji Kosova.
Ona je pozvala snage Kfor da povećaju budnost u vreme otvaranja Administrativne kancelarije za severnu Mitrovicu. Tokom sastanka je bilo reči i o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova i što bržem postizanju punog operacionalnog kapaciteta tih snaga, kaže se u saopštenju.

NATO NECE SMANJIVATI SNAGE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 20. jun (Tanjug) – Vrhovni komandant NATOa za Evropu americki admiral Džejms Stavridis izjavio je u Prištini da Alijansa nece smanjivati broj svojih pripadnika na Kosovu.
Stavridis je, tokom razgovora s predsednicom Kosova Atifete Jahjaga, rekao da NATO ostaje privržen stvaranju sigurne i mirne sredine za sve gradane Kosova, saopšteno je sinoc iz kabineta kosovske predsednice. Jahjaga je navela da sever ostaje glavni izazov za institucije Kosova i izrazila snažnu podršku akcijama mirovnih snaga NATOa na uklanjanju barikada i stvaranju uslova za slobodu kretanja gradana i robe na celoj teritoriji Kosova.
Ona je osudila bombaški napad na pripadnike Kfora u blizini administrativnog prelaza Brnjak, kada je lakše povreden jedan pripadnik Kfora.
Jahjaga je pozvala Kfor da poveca budnost u periodu otvaranja administrativne kancelarije za severnu Mitrovicu, a tokom sastanka je bilo reci i o buducnosti Bezbednosnih snaga Kosova i ostvarivanju njihovih punih operacionalnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

ŽBOGAR: IZGRADITI POVERENJU IZMEĐE SEVERA KOSOVA I PRISTINE

LJUBLJANA, 20. juna 2012. (Beta) Šef misije Evropske unije Samuel Žbogar izjavio je da srpsko priznanje Kosova ne treba očekivati u skorije vreme i da to pitanje treba ostaviti za budućnost, ali da se može postići mnogo u izgradnji poverenja između Srba sa sa severa Kosova i Prištine.
U intervjuu za slovenačku agenciju STA objavljenom danas, Žbogar je izjavio da multietničko Kosovo žele sve zemlje Evropske unije, pa i onih pet koje ga nisu priznale, a takođe je rekao da bi najkasnije u oktobru trebalo da bude obelodanjena takozvana strategija za sever Kosova, po kojoj bi tamošnji Srbi dobili od Prištine etničke i kulturne garancije.
"Mislim da Srbi sa severa Kosova i Priština sadašnji status smatraju neodrživim", ocenio je Žbogar. "U Pristini raste nezadovoljstvo jer sever nije integrisan i pod njihovom kontrolom, a sever je frustriran dugotrajnom izolacijom, stalnim stresom, uzbunama i sličnim stvarima, a raste i strah od budućeg razvoja događaja". Prema njegovim rečima, "ovo je trenutak kad Evropska unija, verovatno zajedno sa SAD, treba da razmišlja kako da se dođe do pomaka u odnosu na tu situaciju".
Žbogar je takođe ocenio da se rešavanje pitanja severa Kosova može pokušati pošto se u Beogradu formira nova vlada.
"Traženje rešenja za sever Kosova verovatno bi olakšalo i dalje korake. Ne bih se usudio da govorim o priznanju, ali bi barem nekakva normalizacija odnosa bila dobrodošla. Nadamo se da će do nje i doći pošto dođe do stabilizacije na severu Kosova", rekao je Žbogar.
Strategija za sever Kosova trebalo bi da bude izraz dobre volje prema Srbima na Kosovu, a ne da donese nekakav konačan status za sever, rekao je Žbogar.
Kako je rekao, Evropska unija želi evropsko Kosovo sa naglašenom multikulturnom komponentom, i u tom smislu očekuje konkretne poteze od vlasti u Prištini.

KUCI POZVAO IZBEGLE SRBE DA SE VRATE NA KOSOVO

PRIŠTINA, 20. jun (Tanjug) – Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuci pozvao je raseljene Srbe da se vrate svojim kucama, porucivši da ce im vlada obezbediti ista prava kao i svim gradanima Kosova.
Na sinocnoj tribini povodom Svetskog dana izbeglica, održanoj u Univerzitetskoj Biblioteci u Prištini, Kuci je rekao da "treba da posvetimo više pažnje ljudima koje nazivamo interno raseljenima, a posebno gradanima nealbanske zajednice koji ne žive na teritoriji Kosova".
Prema podacima UNHCRa, oko 200.000 uglavnom Srba i ostalih nealbanaca trenutno je raseljeno sa Kosova. "Ovo je dobar dan da uputimo poziv svima, a posebno gradanima srpske nacionalnosti da se vrate na svoja imanja i svoje kuce, gde ce im vlada Kosova i njihova zemlja obezbediti ista prava kao i svim ostalim gradanima Kosova. Naravno da ovu aktivnost mi ne možemo sami da sprovedemo, vec tražimo od medunarodnih organizacija da pruže svoju pomoc u stvaranju materijalnih i ostalih uslova", rekao je Kuci, preneo je Radio "Glas Amerike".
Šef UNHCRa na Kosovu Džo Hegenauer je rekao da današnji dan nije razlog za slavlje nigde u svetu, pa tako ni na Kosovu, jer postoji veliki broj onih koji ne žive u svojim domovima zato što su bili prinudeni da ih napuste. "Još uvek postoje hiljade ljudi sa Kosova koji nemaju svoj dom i žele da se vrate, a za koje je neophodno pronaci nekakvo rešenje. Ja mislim da smo svi mi još uvek neophodni kako bi pronašli rešenje za njih", kazao je Hegenauer.
Tribini povodom Svetskog dana izbeglica prisustvovali su i ministar za povratak Radojica Tomic i predstavnici parlamenta i ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

SRBIJA

SAMIT U RIJU, NIKOLIC NA CELU DELEGACIJE SRBIJE

RIO DE ŽANEIRO, 20. jun (Tanjug) – Trodnevni samit UN o Zemlji, "Rio 20 plus" poceo je danas u Rio de Ženeiru, a više od 100 šefova država ili vlada medu kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolic nastojace da formiraju pakt o "zelenoj planeti" koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.
Uoci samita, na kojem su u delegaciji Srbije i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulic, postignut je dogovor o nacrtu dokumenta sa smernicama za sledecu deceniju, koji ce biti dostavljen na potpis svetskim liderima.
Nacrt od 50 strana je usvojen je posle petocasovne pauze u pregovorima, jer Brazil, kako su naveli delegati samita, nije uvažio prigovore Evrope.
Evropska unija se žalila da napori za spasavanje planete nisu dovoljno veliki, a Klaudija Salerno, delegat Venecuele, rekla je za AFP da su postojala i neslaganja oko mera potrebnih za zaštitu okeana, kao i sredstava za promovisanje zelenog rasta u siromašnim zemljama.
Nacrt dokumenta ukazuje na brojne probleme u svetu, kao i nacine i planove za njihovo rešavanje. U tekst od nazivom "Buducnost kakvu želimo", uloženi su meseci rada, a sadrži smernice za održiv razvoj u predstojecoj deceniji i kasnije.
Na marginama samita, objavljeni su rezultati istraživanja, prema kojima je tokom 2011. godine širom sveta zbog poplava, oluja, zemljotresa i cunamija raseljeno 14,9 miliona ljudi, od kojih 89 odsto u Aziji.
Medu svetskim liderima koji ucestvuju na trodnevnom samitu 193 nacije su francuski predsednik Fransoa Oland, južnoafricki predsednik DŽejkob Zumu, indijski premijer Manmohan Singa i kineski Ven Điab. Samitu nece prisustvovati americki predsednik Barak Obama, koga ce predstavljati državna sekretarka Hilari Klinton, dok ce ministri za zaštitu životne sredine zameniti britanskog premijera Dejvida Kamerona i nemacku kancelarku Angelu Merkel.
Delegacija Srbije ce sutra organizovati i prateci dogadaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuca i perspektive u Jadranskojonskom regionu".

NIKOLIĆ U RIJU SA STOLTENBERGOM I PINJEROM

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Rio de Žaneiru s norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom i predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom o unapređenju saradnje, saopštila je danas predsednikova pres služba.
Tokom tih susreta u okviru konferencije UN o održivom razvoju, Nikolić je posebno istakao potrebu intenziviranja saradnje Srbije i Norveške s jedne, i Srbije i Čilea s druge strane, i produbljivanja ekonomskih i kulturnih veza tih zemalja.
Stoltenberg je, kako se dodaje, čestitao Nikoliću na izboru za predsednika Srbije i istakao da prijateljstvo dva naroda datira još iz perioda Drugog svetskog rata.
Nikolić je rekao da će Srbija nastaviti svoj evropski put, jer je to važno za njenu ekonomsku budućnost i dodao da će ona učiniti sve kako bi popravila svoj poslovni ambijent u cilju privlačenja novih stranih investicija.
Predsednik Nikolić je zahvalio premijeru Stoltenbergu na dosadašnjem interesovanju norveških kompanija za investiranje u Srbiju i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još više novih investicija.
Predsednik Pinjera takođe je istakao da je potrebno raditi na unapređivanju ekonomske saradnje Srbije i Čilea u interesu građana obe prijateljske države.

MAS: POZNATI USLOVI ZA PREGOVORE O PRIDRUŽENJU EU

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) Nemački ambasador u Srbiji Volfgang Mas izjavio je danas da su svi zahtevi za zvaničan početak pregovora o pridruženju Srbije Evropskoj uniji već poznati i jasno izneti.
Mas je novinarima u Studentskom kulturnom centru rekao da su ti zahtevi izneti na samitu EU u decembru prošle godine i da se oni tiču nastavka reformskog procesa u zemlji, kao i pitanja Kosova.
On je napomenuo da, kada je reč o Kosovu, postoje tri stvari sprovođenje već postojećih dogovora, nastavak dijaloga o bitnim pitanjima poput telekomunikacija i energetike, kao i normalizacija odnosa.
"Ne tražimo od vas da priznate Kosovo", kazao je Mas i dodao da Nemci razumeju srpski narod jer su bili u sličnim problemima.
"Ne tražimo od vas nešto što već mi nismo uradili", rekao je nemački ambasador.
Upitan da prokomentariše izjavu Jelka Kacina o tome da bi trebalo održati sastanak kosovske predsednice Atifete Jahjage i srpskog predsednika Tomislava Nikolića, Mas je rekao da nije upoznat sa time i da bi Kacin to trebalo da objasni.

NOVI SAVETNICI U TIMU PREDSEDNIKA NIKOLICA

BEOGRAD, 20. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic je upotpunio svoj kabinet imenovanjem za savetnike Milana Bacevica i Aleksandra Nikolica, receno je danas Tanjugu u Predsedništvu. Nikolic i Bacevic ce se, kako je naglašeno, pridružiti timu predsednikovih ljudi od poverenja. Prof. dr Milan Bacevic je ranije obavljao dužnost predsednika Izvrsnsog odbora Srpske napredne stranke, a zbog prelaska na novu dužnost podneo je ostavku na tu funkciju.
Aleksandar Nikolic jedan od osnivaca SNS, po struci je ekonomista i preduzetnik, a na prošlim parlamentarnim izborima izabran za poslanika te stranke. Nikolic je ranije za generalnog sekretara imenovao Nebojšu Rodica, a za savetnike Milorada Simica, Marka Đuric, Olivera Antica i Bratislava Petkovica, dok šef kabineta još nije imenovan.