Daily Survey

Beograd, 21. Avgust 2012.

SRBIJA

PAJEVIĆ: DO NAREDNOG LETA SRBIJA ĆE DOBITI DATUM

BEOGRAD, 21. avgusta 2012. (Beta) Direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milan Pajević izjavio je danas da očekuje da do narednog leta Srbija dobije datum početka pregovora za članstvo u EU.
"Možemo da se nadamo da taj datum dobijemo do narednog leta i da u dogledno vreme otpočnemo pregovore, a to je onda bavljenje suštinskim pitanjima značajnim za sve građane", rekao je Pajević za RTS.
Dodao da će datum početka pregovora Srbija dobiti onda kada organi EU budu procenili da su ispunjeni postavljeni kriterijumi.
Pajević je ponovio da Srbija treba da prisustvuje na skupovima na kojima su i predstavnici Pristine jer je za državu korisno da na tim skupovima brani svoje interese.
"Nama je u interesu da prisustvujemo na skupovima na kojima treba da branimo svoje interese, regionalna saradnja nam je strašno važna ne samo politički nego i iz trgovinskih i privrednih razloga", rekao je Pajević.
On je kazao da je bitno da u dokumentima Kosovo bude predstavljeno s fusnotom u kojoj se ukazuje na njegov status.

KRIZNI ŠTAB MSP ZA POMOC TURISTIMA U EGIPTU

BEOGRAD, 20.avgusta (Tanjug) Ministarstvo spoljnih poslova formiralo je krizni štab za pomoc turistima iz Srbije koji imaju problema u letovalištima u Egiptu, receno je Tanjugu u tom ministarstvu.
Kako navode, Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Srbije u Kairu poslednja dva dana u okviru svojih nadležnosti pokušavaju da pruže svu pravnu i konzularnu pomoc našim gradanima koji su ostali bez smeštaja u letovalištima u Egiptu ili imaju problema da se vrate.
"Tim povodom upravo je formiran krizni štab u MSP koji je u stalnom kontaktu sa ambasadom, predstavnicima drugih nadležnih ministarstava, kao i sa turistickim organizacijama kako bi se sto pre pronaslo resenje za te naše državljane", isticu u MSP.
Avion sa grupom srpskih turista, ciji je povratak iz Hurgade bio neizvestan, jer turisticka agencija "Triniti" koja je organizovala prevoz, nije izmirila obaveze prema egipatskoj aviokompaniji Er Kairo, sleteo je jutros na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", saopštilo je ranije Ministarstvo finansija i privrede.
Prva grupa putnika bila je ukrcana na let sinoc, a drugi let za Beograd iz Hurgade zakazan je za veceras za 21.00 cas.
Nastavak serije carter letova ce se nesmetano odvijati, a letovi su dogovoreni sa avio komapnijom Er Kairo uz organizaciju turistickih agencija iz Srbije Ponte travel, Sun line, S.A.B. I Faros.

SRBIJA – KiM

VULIN RAZGOVARAO S KIPREOSOM

BEOGRAD, 20. avgust 2012. (Beta) Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin danas je u razgovoru sa šefom misije OEBSa u Srbiji Dimitriosom Kipreosom ukazao da jedino u dijalogu vidi mogućnost za pronalaženje trajnog i održivog rešenja nagomilanih problema u pokrajini.
Kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije, Vulin je naveo da visoko ceni dobru saradnju koju Vlada Srbije ima s misijom OEBSa na bazi statusne neutralnosti.
On je zahvalio misiji na angažovanju u sprečavanju iseljenja Centra za mir i toleranciju u Prištini.

TAHIRI: TEHNICKI DIJALOG POSLE ISPUNJENJA DOGOVORA

BEC, 21. avgusta (Tanjug) Dosadašnji šef tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri smatra da ce Beograd i Priština nastaviti tehnicki dijalog i to posle ispunjenja dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu.
Ona je, u izjavi beckom dnevniku "Standard", naglasila da je nastavak tehnickog dijaloga moguc samo ako Beograd primeni dosadašnje dogovore. Tahiri je posebno navela dogovor o upravljanju prelazima, koji predvida da kosovski i srpski tim carinika, kako je istakla, zajedno sa policijom i ekspertima Euleksa saraduju. Taj dogovor, smatra Tahiri, treba konacno da se primeni. Beograd, prema njenim recima, do sada nije potpisao ni protokol o "upravljanju granicom".
Austrijski list saznaje da bi Briselu bio dovoljan potpis Beograda kako bi se tehnicki dijalog obnovio i to, kako piše "Standard", posle politickog susreta srpskog premijera Ivice Dacica i šefa prištinske vlade Hašima Tacija. Ocekuje se, dodaje becki list, da Beograd pokaže znak dobre volje. U spoljnoj službi EU, tvrdi "Standard", vlada sumnja da su obe strane pripremljene za dijalog. "Standard" takode navodi da ce se danas srpski premijer Dacic, koji se ranije izjasnio za podelu Kosova, i Taci prvi put sresti u Njujorku, gde se održava sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.