Daily Survey

Beograd, 22. Februar 2012.

K I M – DIJALOG

U TOKU NOVA RUNDA U BRISELU

BRISEL, 22. februara 2012. (Tanjug) U Briselu je u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja ce, kako se ocekuje, trajati do vecernjih sati, a mogla bi da se nastavi i sutra.
Šef tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je pred pocetak razgovora da su na dnevnom redu pitanje regionalnog predstavljanja Prištine i problemi u implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na severu Kosova, kojih, istakao je, nema mnogo.
Stefanovic je rekao novinarima da ne ocekuje lake razgovore i da nije iskljuceno da se oni nastave i sutra. "Mi smo potpuno spremni za dogovor i kompromis, koji ce biti u interesu obe strane. Kao i do sada, kretacemo se u okviru Rezolucije 1244, Ustava Srbije i nacionalnih interesa", rekao je Stefanovic.
Kad je rec o tehnickom protokolu o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, on je uveren da nece biti nikakvih problema ukoliko taj protokol bude pratio duh sporazuma koji su dve strane postigle prošle godine.
"Naš stav je da ti prelazi budu funkcionalni, ali da nemaju elemente državne granice", istakao je šef tima Beograda. Na pitanje o izgledima Srbije da dobije status kandidata, u martu, on je odgovorio:
"Sada se ocekuje da Zapad dokaže da Zapadni Balkan nece biti talac bilo kog politickog projekta, pa ni prištinskog. Ako ne bude dogovora svi su na gubitku, pa i Priština".
Komentarišuci kašnjenje tima Prištine od 24 sata, Stefanovic je rekao da je u Briselu receno da su razlozi za to bili tehnicke prirode i da beogradski tim u to veruje.
"U stalnom smo kontaktu sa Vladom i predsednikom Borisom Tadicem", rekao je Stefanovic.
Šef tima Prištine Edita Tahiri nije jutros bila dostupna novinarima.

STEFANOVIĆ: NEMA RAZLOGA DA SE DIJALOG ODLAŽE JER JE MOGUĆE POSTIĆI REŠENJE

BEOGRAD, 21. februara 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović rekao je da nema razloga da se dijalog odlaže ili da postoje pokušaji da se izbegne, jer je moguće postići rešenje. Stefanović nije želeo da komentariše nedolazak prištinske delegacije. Dodao je da prištinski tim "sigurno vodi burne konstultacije oko onoga što nas čeka".
"Najbolje je da to komentariše EU, kao posrednik u dijalogu; nije na nama da se upuštamo u komentarisanje tog tipa", kazao je Stefanović.
Prema njegovim rečima, beogradski tim spreman je da se nađe rešenje koje će biti u skladu sa Ustavom Srbije, nacionalnim interesima i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
On je naveo da je i beograskoj delegaciji u Briselu rečeno da je okazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da doputuje u Brisel.
"Ne bih ulazio u spekulacije, i mislim da je svima jasno da će se dijalog sigurno nastaviti i da je u posebnom interesu svih", kazao je Stefanović.
On je rekao da je beograski tim čekanje u Briselu iskoristio za razgovare "sa relevatnim činiočima u EU" koji su bitni za nastavak evropske integracije Srbije.

MIHAJLOVIĆ: REALNO OČEKIVATI DA SE POSTIGNE DOGOVOR

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) Direktor vladine Kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da je realno očekivati da Beograd i Priština danas, eventualno sutra, postignu dogovor.
Mihajlović je za Radiotelevizju Srbije rekao da je dogovor realan zato što je neophodan za zajednički život ljudi na Kosovu i Metohiji.
"Čitava međunarodna zajednica i zapad i istok su za to da se dijalogom rešavaju problemi i nema nikakvog razloga da smatramo da neće biti postignut dogovor", rekao je Mihajlović.
Prema njegovim rečima, Srbija hoće dogovor i želi da privremene vlasti sa Kosova i Metohije budu zastupljene na regionalnim skupovima, ali u skladu sa rezolucijom 1244 i međunarodnim dokumentima "bez simboličkog i suštinskog nekakvog dokazivanja kosovske nezavisnosti koja ne postoji".
" Politicke igre oko dijaloga iz takozvane prištinke kuhinje imaju za cilj da učvrste vladajuću ekipu u Prištini i njihova svrha je unutrašnja politička. To zaklinjanje da mora da stoji republika Kosovo su besmislice koje nemaju drugu svrhu nego da se zadovolji desničarska ekipa u samoj Priština", rekao je Mihajlović.
On je kazao da bi u slučaju da se dogovor ne postigne usledio novi talas pritisaka međunarodne zajednice i na Beograd i na Prištinu.

ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: DELIKATNA REALIZACIJA IZBORA NA KOSOVU

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica ĐukićDejanović izjavila je danas da je raspisivanje lokalnih izbora definisano Ustavom i zakonom i da je realizacija tih izbora na Kosovu i Metohiji delikatna jer je delom vezana i za saradnju sa međunarodnom zajednicom.
"Činjenica je da je pitanje realizacije lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji delikatno zato što postoje i određeni segmenti Rezolucije 1244 UN koji traže saradnju sa međunarodnom zajednicom", rekla je ĐukićDejanović za agenciju Beta.
Ona je istakla da neće raspisati opšte lokalne izbore u Srbiji zbog toga što postoji jedan broj lokalnih samouprava koje su izbore održale posle izbora u maju 2008. godine i kojima mandat traje četiri godine od konstituisanja. Kako je navela, najveći broj lokalnih samouprava će imati izbore ovog proleća, zajedno sa parlamentarnim izborima.
"Prema Ustavu Srbije imam obavezu da raspišem izbore na celoj teritoriji Republike, odnosno u svim opštinama i gradovima u kojima su se stekli uslovi za to i u kojima aktuelnim sazivima ističe četvorogodišnji mandat", kazala je predsednica Skupštine Srbije.
Beogradski nedeljnik Novi magazin objavio je prethodno da je predsednica Skupštine kazala da neće raspisati lokalne izbore u opštinama na severu Kosova.

SRBIJA – EU

FILE: POSTIGNUT NAPREDAK U ODNOSU NA DECEMBAR

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da je postignut značajan napredak u razgovorima Beograda i Prištine i da nije nerealno očekivati da Srbija isupuni uslove neophodne za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).
"Evropski savet je u decembru prošle godine pred Srbiju postavio jasne i dostižne uslove za sticanje statusa kandidata krajem februara. Naravno, potreban je ozbiljan napor da se ti uslovi ispune, ali nije nerealno očekivati da će Srbija uložiti napor da ih ispuni", rekao je File u intervjuu za "Novi magazin".
File je naveo da će Savet ministara proveravati da li Srbija i dalje pokazuje posvećenost obavezama i da li je postigla napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu s Prištinom, uključujući dogovor o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).
Takođe će, dodao je, utvrđivati i da li je postignut dogovor o inkluzivnoj regionalnoj saradnji, kao i da li je Srbija aktivno radila na tome da se Euleksu i Kforu omogući da sprovode svoje mandate.
"Postignut je veoma značajan napredak u dijalogu s Prištinom. I stupanje na snagu sporazuma o slobodi kretanja 26. decembra bio je korak napred. Pre toga započet je rad na matičnim knjigama. Od septembra, posle dogovora o carinskom pečatu, omogućen je promet robe sa Kosova u Srbiju, mada je to i dalje u fazi razvoja. Ovo je dobar početak i ohrabrujem sve zainteresovane strane da ulože dodatni napor da bi se ono što je dogovoreno primenjivalo", rekao je evropski komesar.
Upitan da li očekuje da bi Srbija pored kandidature mogla da dobije i datum za početak pregovora o članstvu u EU File je rekao da je to "naredni logičan korak posle sticanja statusa kandidata".
"Međutim, Srbija će prvo morati da ostvari napredak u ispunjavanju ključnih uslova koji su navedeni u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu za kandidaturu za članstvo i da preduzme dalje korake u poboljšanju odnosa sa Kosovom. Komisija je spremna da preporuči otvaranje pretpristupnih pregovora čim bude postignut vidljiv napredak u tom domenu", dodao je.
Po mišljenju evropskog komesara za proširenje, za građane Srbije kandidatura će biti "jak signal da im EU želi dobrodošlicu kao svojim sugrađanima" i "važan politički signal da se Srbija kreće ka sledećoj fazi procesa evropske integracije" koji će uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dodatno produbiti odnose sa EU. Iz ekonomske perspektive, naglasio je File, status kandidata je značajna prekretnica koja će Srbiji pomoći da privuče više stranih investitora i stvori nova radna mesta.
"Kao što je Komisija navela u prošlogodišnjem izveštaju o napretku, Srbija je značajno intenzivirala reforme i nacinila velike korake u procesu evropske integracije. Nadam se da će se dinamika u oblasti reformi nastaviti", rekao je Štefan File u intervjuu za "Novi magazin".

KONUZIN: NE ŽELIMO DA CENA ULASKA U EU BUDE POGORŠANJE ODNOSA SA RUSIJOM

CACAK, 22. februara 2012. (Tanjug) Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da Rusija nije protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ali da sama treba da odluci koju cenu je spremna da plati za to novo prijateljstvo.
"Rusija nema ništa protiv da Srbija ima nove prijatelje, a na vama je da odlucite koju cenu ste spremni da platite za novo prijateljstvo. Ja ne bih želeo da ova cena bude pogoršanje odnosa sa Rusijom", rekao je Konuzin. "Ne želimo da se mešamo, treba sami da se odlucite šta je bolje za vas", dodao je ambasador, kome je u Cacku dodeljena Decembarska nagrada grada.
Podsetivši da je godišnji izvoz srpske privrede u Rusiju 800 miliona dolara,a da oko 90 odsto proizvoda ne podleže carini prema Sporazumu o slobodnoj trgovini, Konuzin je se zapitao da li ce "novi prijatelji dozvoliti dalje postojanje jednog takvog sporazuma". Konuzinu je u Skupštini grada nagradu urucio gradonacelnik Velimir Stanojevic zbog, kako se navodi u obrazloženju, izuzetnog doprinosa razvoju ekonomske saradnje privrede ovog kraja i kompanija iz Rusije.
Konuzin se zahvalio na priznanju i rekao da novcani deo nagrade poklanja cacanskoj organizaciji Crvenog krsta. Na kraju posete Cacku Konuzin se obratio ovdašnjim privrednicima, isticuci da Rusija u Srbiji vidi jednog od najvažnijih ekonomskih partnera u ovom delu Evrope.
On je naveo da je obim trgovinske razmene izmedu dve zemlje u 2011.godini dostigao 3,5 milijardi dolara,što je skoro za trecinu više nego godinu dana ranije.
Ruski ambasador je prethodno prisustvovao svecanosti povodom davanja naziva Crvene armije jednoj od ulica u Cacku.
Odluku o tome donela je krajem prošle godine Skupština grada na predlog mesne organizacije SUBNORa i Društva srpskoruskog prijateljstva.
"Ovim gestom srpski narod cuva uspomenu i na one koji su mu pomogli da stekne slobodu. Nikakvi dogadaji,ni trenutne politicke prilike nisu u stanju da izbrišu tragove naših istorijskih veza",rekao je ambasador. Ulica sa novim imenom,duga dva kilometra,nalazi se u naselju Ljubic,na levoj obali Zapadne Morave, odakle su u jesen 1944.godine jedinice 93.divizije Crvene armije i Narodnooslobodilacke vojske Jugoslavije,ucestvovale, u borbama za konacno oslobodenje Cacka.
U višenedeljnim žestokim okršajima sa jakim snagama Nemaca, koje su se povlacile iz Grcke, poginula su 1.132 borca NOVJ i 449 crvenoarmejca.

KANCELARIJE VLADE ZA PRIDRUŽIVANJE EU: POTREBNO USVAJANJE PRAVNIH TEKOVINA EU

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) Zamenik direktora kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Srđan Majstorović izjavio je danas da će uskoro početi izrada nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU.
Majstorović je, na konferenciji na kojoj je predstavljen novi broj časopisa "Izazovi evropskih integracija" posvećenom unapređenju zakonodavnog procesa u Srbiji, rekao da će usvajanje pravnih tekovina EU biti obaveza Srbije kao buduće države kandidata.
On je kazao da će uvod u izradu tog programa biti široki proces javnih konsultacija.
Majstorović je podsetio da je proces usklađivanja pravnog sistema sa zakonodavstvom EU počeo 2003. godine. Majstorović i drugi učesnici konferencije istakli su neophodnost omogućavanja sprovođenja zakona u Srbiji, navodeći da je zakonodavni proces jedan od ključnih izazova u procesu pridruživanje EU.
Predsednik zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković kazao je da je jedna od mana u zakonodavnom procesu u Srbiji ta što nacrt zakona postaje javan tek prilikom dostavljanja parlamentu te da nema dovoljno participacije stručne javnosti u pripremi zakona.
On je ukazao na neophodnost specijalnih ljudskih resursa u vladi i parlamentu kako bi zakon mogao da se realizuje. Prema njegovim rečima, 25 do 30 odsto zakona se ne sprovodi jer nisu donete uredbe i pravilnici. Vođa projekta Kancelarije za pravnu reformu u Beogradu (GIZ) Majk Falke (Mike Falke) kazao je da pouzdan održiv pravni sistem omogućava vladavinu prava i dobru upravu.
On je rekao da će biti sprovedena analiza zakonodavnog procesa u Srbiji koje će sadržati mere i preporuke za unapređenje tog procesa u naredne dve godine.

SRBIJA

LUTOVAC: ODNOSI IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE VEOMA DOBRI

PODGORICA, 22. februara 2012. (Beta) Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac ocenio je da su odnosi između Beograda i Podgorice "veoma dobri".
"Ukupni odnosi Srbije i Crne Gore, kada bi se upoređivali sa odnosima koje druge države imaju sa svojim susedima, mogli bi se označiti kao veoma dobri", rekao je Lutovac u intervjuu za podgorički internet sajt "Portalanalitika".
Lutovac je, međutim, ocenio da ima "mnogo prostora" za unapređivanje tih odnosa u svim oblastima. Ambasador je naveo "poboljšanje saobraćajne infrastrukture, valorizaciju kapaciteta Luke Bar od strane preduzeća u Srbiji, jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede, trgovine, turizma i povećanje investicija".
Prema rečima Lutovca, trebalo bi očekivati uspostavljanje direktnog platnog prometa između dve zemlje i međusobno uvažavanje fitosanitarnih i veterinarskih dokumenata.
Građani Srbije i Crne Gore, kako je ocenio Lutovac, očekuju da obe države učine sve što mogu da im olakšaju komunikaciju, kretanje, poslovanje ili regulisanje administrativnih potreba.
Kao jedan od načina da se olakša položaj građana, Lutovac je naveo uvođenje institucije dvojnog državljanstva. "Zvanična Podgorica će sama odlučiti da li je to za nju prihvatljiv način. Suština je da se građanima olakša, a ne da im se komplikuje položaj", rekao je Lutovac.
Ambasador Srbije je kazao da njegova zemlja kao jedan od priopriteta ima odgovoran odnos prema položaju Srba u drugim državama, pa i u Crnoj Gori.
"Srbija pri tome uvažava Crnu Goru i sve države sa kojima komunicira na tu temu i ima u vidu da što su odnosi među državama bolji na svim poljima, to je lakše i rešavnje pitanja položaja i prava Srba", kazao je Lutovac. On je rekao da bi "bilo dobro i za Srbiju" ako Crna Gora u junu ove godine počne pregovore za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.
"To bi bilo dobro i za Srbiju, jer svaki pozitivni korak suseda olakšava poziciju i same Srbije. I obrnuto, svaki pomak Srbije dobar je i za Crnu Goru i druge zemlje u regionu", kazao je Lutovac.

SRBIJA I KANADA SARAĐUJU U OBLASTI POLJOPRIVREDE

BEOGRAD, 22. februara 2012. (Beta) Pedstavnici ministarstava poljoprivrede Srbije i Kanade potpisali su danas u Beogradu memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti agrara, koji treba da olakša spoljnu trgovinu i doprinese unapređenju rasnog sastava goveda u Srbiji.
Memorandum su potpisali ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović, a u ime Ministarstva za poljoprivredu i hranu Kanade ambasador u Srbiji Roman Vaščuk.
"U ovom trenutku Srbija ima manjak dobre stoke. Rasni sastav stoke treba da bude promenjen i ovim memorandumom o saradnji stvoren je preduslov da se taj proces ubrza, jer je Kanada zemlja koja proizvodi dobar genetski materijal za stočarstvo", kazao je Petrović.
On je podsetio da je cilj Ministarstva poljoprivrede da udvostruči procenat stočarstva u ukupnoj domaćoj poljoprivredi sa 30 na 60 procenata, ali ne smanjenjem biljne proizvodnje, već povećanjem proizvodnje mleka, mesa i njihovih prerađevina.
Petrović je dodao da će dokument koji su potpisale Srbija i Kanda omogućiti saradnju institucija dve zemlje koje se bave agrarom i naveo da je kao referentrna ustanova iz Srbije određen Institut za stočarstvo iz Zemuna, koji bi trebalo da u saradnji sa kanadskim kolegama rade na unapređenju genetskog materijala.
"Postoji prostor da se razmena dve zemlje u oblasti poljoprivrede poveća", rekao je on i dodao da je ona trenutno neznantna, jer je ukupna robna razmena Kanade i Srbije prošle godine bila oko pet miliona dolara. Ambasador Kanade Roman Vaščuk kazao je da njegova zemlja prepoznaje potencijal Srbije kao proizvođača visokokvalitetne hrane za zemlje u Evropi i okruženju, zbog čega želi da pomogne "u unapređenju proizvodnog kapaciteta Srbije u govedarstvu, proizvodnji mleka, svinjarstvu i ostalim oblastima stočarstva". On je dodao da se pomoć Kanade neće toliko videti kroz direktan izvoz iz Srbije na kanadsko tržište, već će se efekti osetiti kroz poboljšanje proizvodnje srpskog agrara, odnosno povećan izvoz u region, ali i Evropsku uniju i severnu Afriku.
Vaščuk je istakao i da je u poslednjih nekoliko godina direktno ulaganje kanadskih kompanija u poljoprivredu Srbije bilo oko 10 miliona evra, ali je naveo da efekti te investicije trenutno iznose oko 60 miliona evra.