Daily Survey

Beograd, 22. Mart 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ: STATUS KANDIDATA NAM JE OTVORIO VRATA

BRISEL, 22. marta (Tanjug) Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je uoči susreta sa šefovima dipomatija zemalja članica Evropske unije i zemalja kandidata da očekuje da će Srbija dati supstancijalni doprinos diskusijama unutar EU.
"Sticanje statusa kandidata za pridruživanje nam je otvorilo vrata da doprinesemo diskusiji i steknemo uvid u formiranje mišljenja o važnim spoljnopolitičkim pitanjima", izjavio je Jeremić novinarima po dolasku u Brisel. On će prvi put prisustvovati radnoj večeri šefova diplomatija članica EU i zemalja kandidata uoči sutrašnjeg ministarskog sastanka.
"Razgovaraćemo pre svega o situaciji o Pakistanu, Avganistanu i događajima u arapskom svetu", rekao je Jeremić i dodao da očekuje da će Srbija dati "supstancijalan doprinos" diskusiji o tim pitanjima.
"Od sada ćemo prisustvovati i svim drugim sastancima u Briselu", rekao je Jeremić, ističući da je to nova prilika, ali i odgovornost za srpsku diplomatiju.
"Važno je što sada imamo prostor da iznesemo svoje mišljenje, ali i da vidimo kako se formira vizija, kako drugi razgovaraju i donose odluke", istakao je on.
Jeremić će večeras posebno razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, a sutra će imati niz bilateralnih susreta sa ministrima iz EU i zemalja koji su kandidati za pridruživanje.

JEREMIĆ: JAČA SARADNJA SA ORGANIZACIJOM AMERIČKIH DRŽAVA

VAŠINGTON, 21. marta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas u Vašingtonu, na zasedanju Organizacije američkih država (OAD), da ta asocijacija ima "najznačajniju ulogu u obezbeđivanju mira, stabilnosti i prosperiteta na zapadnoj hemisferi" i da je Srbija sa njom poslednjih godina ojačala saradnju. Srbija je zemlja posmatrač u OAD koju čine sve države Severne i Južne Amerike, kao i ostrvske države u Karipskom moru.
Jeremić je ukazao da je iz memoranduma o razumevanju, koji je Srbija pre dve godine potpisala sa OAD, proisteklo jačanje sveobuhvatne saradnje sa ovom asocijacijom u brojnim oblastima, kao što je školovanje studenata iz Latinske Amerike i karipskih država na Univerzitetu u Beogradu.
Prema Jeremićevim rečima, Srbija je sa mnogim od tih zemalja intenzivirala političke konsultacije, a on lično je, kao ministar spoljnih poslova, obišao 18 članica OAD, pri čemu je u nekim bio "mnogo puta".
Jeremić je izjavio da Srbija u potpunosti podržava zajedničke napore zemalja OAD u borbi protiv organizovanog kriminala i ukazao da "koordinisane policijske mere, u sprezi sa harmonizacijom nacionalnih mehanizama za prevenciju kriminala i zakonodavnim okvirima, imaju ključnu ulogu" u borbi protiv njega, njegovih uzroka i efekata.
Srbija je pojačala policijsku i pravosudnu saradnju sa jednim brojem zemalja zapadne hemisfere, "a taj proaktivni pristup dao je rezultate u vidu nekoliko uspešnih zajedničkih akcija protiv švercera i krijumčara krupnog renomea", rekao je Jeremić.
Kako je ocenio, "Srbija je sada, obema Amerikama, jedan od najznačajnijih evropskih partnera u borbi protiv transatlantskog šverca droge".
"Podržavamo snažnu odbranu i promovisanje demokratskih vrednosti i institucija, ljudskih i manjinskih prava, socijalne pravde i zaštite životne sredine, polne ravnopravnosti i održivog razvoja (u OAD)", rekao je Jeremić.

KiM

BOGDANOVIĆ SA PREDSTAVNIKOM UN O KOSOVU

BEOGRAD, 21. marta 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović danas je na sastanku u Beogradu s pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja Oskarom Fernandesom Tarankom ukazao da se u toj pokrajini i dalje krše ljudska prava i da se građani svakodnevno suočavaju s problemima.
Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva za KiM, Bogdanović je zvaničniku UN rekao i da je za održavanje srpskih izbora na Kosovu i Metohiji, zakazanih za 6. maj, potrebna pomoć UNMIKa i poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.
"Srbija je privržena mirnom načinu rešavanja problema, kompromisu i dijalogu, kao i implementaciji dogovorenih aranžmana u Briselu", rekao je Bogdanović.
U saopštenju ministarstva se kaže da je Bogdanović predstavniku UN poručio da Srbija smatra UN najvišim autoritetom u domenu legitimnog međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.
Oskar Fernandes Taranka se, kako je navedeno, interesovao na koji način agencije UN mogu da pomognu poboljšanju održivog razvoja i života "običnih ljudi" u pokrajini.
Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji su zakazani za 6. maj, a kosovske vlasti su zapretile da će sprečiti njihovo održavanje na teritoriji Kosova.

SRBI SA KFOROM I EULEKSOM DOGOVORILI SARADNJU

ZVEČAN, 21. marta 2012. (Beta) Predstavnici Srba sa severa Kosova danas su se u Zvečanu dogovorili sa predstavnicima međunarodnih misija da se sve strane uzdrže od jednostranih poteza i da rade na očuvanju mira.
Nacelnik Kosovskomitrovackog okruga Radenko Nedeljković je u zajedničkoj izjavi novinarima rekao "da su se svi ucesnici sastanka dogovorili da u narednom periodu daju svoj doprinos ocuvanju mira i da se uzdrže od jednostranih sastanaka".
Reč je o redovnom sastanku predstavnika srpskih opština na severu Kosova sa predstavnicima Kfora, Euleksa i drugih međunarodnih institucija u pokrajini.
Srbi u skladu sa ranijim usmenim dogovorom dozvoljavaju da jednom u 24 časa najviše tri vozila Euleksa prođu do prelaza Brnjak i Jarinje i to u pratnji Kfora pod uslovom da u vozilima nema kosovskih carinika i pograničnih policajaca.
Srbi se protive tome da prištinske vlasti stave ta dva prelaza pod svoju kontrolu kao što su to pokušale da učine prošle godine kada su izbili sukobi.

SRBI SA SEVERA KOSOVA TRAŽE ODRŽAVANJE IZBORA 6. MAJA

ZVEČAN, 21. marta 2012. (Beta) Odbornici četiri skupštine opštine sa severa Kosova zatražili su danas od Vlade Srbije da na teritoriji Kosova i Metohije budu održani i lokalni izbori 6. maja.
Odbornici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok ocenili su na zajedničkoj sednici u Zvečanu da je održavanje izbora u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.
Oni su, takođe, ocenili da "instaliranje graničnih prelaza na Brnjaku i Jarinju (prelazima na severu Kosova) nije u interesu srpskog naroda i da je to neprihvatljivo".
Odbornici su naveli da je takav ishod "u suprotnosti sa Deklaracijom Skupštine Srbije od 31. jula 2011. godine" i dodali da "očekuju da aktuelna vlast u Beogradu ne učestvuje u stvaranju granica između centralne Srbije i južne srpske pokrajine, jer ovi sadašnji administrativni prelazi to jesu".
"Odbornici četiri opštine sa severa Kosova zahtevaju od Euleksa da prestane da radi na stvaranju još jedne albanske države na Balkanu", navodi se u zaključcima koji su jednoglasno usvojeni.
Dodaje se da "odbornici očekuju da se Euleks ponaša u skladu sa principima šest tačaka po kojima su i došli na Kosovo".
Još jednom je izraženo zadovoljstvo zbog rezultata referenduma o neprihvatanju kosovskih institucija na severu i istaknuto da su ti rezultati "neosporna politička činjenica koju ne sme niko zanemarivati".
Najviše reči na sednici bilo je o predstojećim parlamentarnim i opštinskim izborima pa je predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao da će odbornici "zatražiti održavanje parlamentarnih, a pre svega lokalnih izbora, u sredinama gde su Srbi većina i gde su istekli mandati odbornicima".
"Od UNMIKa tražimo da se ponaša isto kao što su se ponašao kada su Albanci raspisivali i održavali svoje izbore, da budu statusno neutralni", rekao je Milović i dodao da se pokazalo da su Srbi i drugi nealbanci opstali tamo gde funkcionišu srpske institucije.

ANA PRETI DA ĆE SPREČITI SRPSKE IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 22. marta 2012. (Beta) Albanska nacionalna armija (ANA) koju su UNMIK i SAD proglasili za terorističku organizaciju, oglasila se pretnjom da će se silom suprotstaviti svakom pokušaju organizovanja srpskih izbora na Kosovu u maju, piše danas portal Balkan insajt (Balkan Insight).
ANA je, kako se navodi, zapretila je da će upotrebiti silu da spreči održavanje srpskih izbora na Kosovu, ako ih međunarođa zajednica ne spreči.
Ta grupacija koja se zalaže za ujedinjenje Kosova s Albanijom poslala je imejl Balkan insajtu i drugim medijima u kojem navodi da je rešila da se ponovo aktivira da bi zaštitila Kosovo od još jedne srpska invazije. "Centrala Albanske nacionanle armije je na sastanku 17. marta, odlučilo da reaktivira sve svoje vojne strukture i da se suprotstavi Srbiji i njenim bandama u republici Kosovo", navodi se u saopštenju.
ANA je u pismu navela da je prekinula sve aktivnosti kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. u nadi da će severni sused dozvoliti Kosovu da napreduje.
"Ali četiri godine od nezavisnosti, Srbija nije prestala sabotažzu republike Kosovo. Pozivamo međunarodnu zajednicu pre nego što počne rat intervenišite da sprečite balkanski rat", navodi se u saopštenju. Balkan insajt podseća da su Vlada Kosova i međunarodna zajednica osudili najavu Srbije da će svoje lokalne izbore zakazane za 6. maj održati i na Kosovu. Kosovska vlada to smatra kršenjem teritorijalnog integriteta i suverenitata zemlje koju Beograd ne priznaje.
Uniformisani pripadnici grupe ANA povremeno su viđani na Kosovu posle sukoba 1999. i snimljeni kako patroliraju sa oružjem. Grupa je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških incidenata na Kosovu od 1999. godine, navodi Balkan insajt.
Grupaciju ANA čiji je akronim na albanskom AKSH (Armata Kombatare Shquiptare) za terorističku organizaciju je proglasio bivši šef UNMIKa Mihael Štajner.
Policija Kosova je, kako navodi Balkan insajt, saopštila da su "upoznata sa ovom informacijom" i da se time bavi. Kosovski političari su ranije odbacili tvrdnje o formaciji ANA kao o "fantomskoj organizaciji".

SRBIJA – EKONOMIJA

OTVARANJU POGONA PRISTUSTOVALI TADIĆ, DULIĆ, AMBASADOR ŠVEDSKE ASP

BATOČINA, 21. marta 2012. (Beta) U Brzanu kod Batočine danas je otvoren prvi pogon za reciklažu višeslojne ambalaže za napitke koji godišnje može da preradi 7.500 tona takve ambalaže.
Investiciju od 2,5 miliona evra u novi pogon zajednički su obezbedili preduzeće iz Batočine "BrzanPlast" i kompanija "Tetrapak".
Otvaranju novog pogona, prvog te vrste na Balkanu, pristustovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar životne sredine Oliver Dulić, ambasador Švedske Krister Asp, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević i direktor Tetrapaka" Brajan Mek Ginis.
Predsednik Srbije je prilikom otvaranja pogona pozvao građane da traže od države povoljna sredstva da počnu porodični posao, kao i da se ponašaju društveno odgovorno i gde god je to moguće razvrstavaju otpad i time doprinesu zaštiti životne sredine.
Za novi pogon u Batočini, Tadić je rekao da je očigledan primer da se može doći do izuzetno snažne i međunarodno bitne proizvodnje.
"Danas otvaramo novi pogon u zelenoj ekonomiji kojim dobijamo samo dobro", rekao je Tadić i poručio da je zelena ekonomija značajna zato što predstavlja visokotehnološki deo privrede koji zahteva više nivoa edukacije radnika i novi je kvalitet u privređivanju.
"Poslednjih godina imali smo značajne rezultate u ovoj oblasti zahvaljujući resornom ministarstvu i privrednicima koji su pronašli svoje mesto i perspekrivu u oblasti zelene privrede", naveo je on.
Tadić je rekao da je ponosan na saradnju malih i srednjih preduzeća koja uspostavljaju partnerstva sa velikim kompanijama kao što je slučaj "BrzanPlasta" i "Tetrapaka", jer se tako pospešuje razvoj gradova i sela. Novi pogon zapošljava još 30 radnika, pored već 90 zaposlenih u "BrzanPlastu".
Tadić je rekao da novim pogonom, firma koja prerađuje otpad uspostavlja novu kulturu u društvu i viši spepen odgovornosti građana prema životnoj sredini.
Generalni direktor kompanije Tetra Pak za balkan Brajan Mek Ginis rekao je prilikom svečanog otvaranja pogona da je ovaj pilot projekat u tehničkom smislu jedinstven u svetu, čime je Srbija dospela na mapu lidera u reciklažnim inovacijama.
On je izrazio očekivanje da će otvaranje ove fabrike pokrenuti razvoj reciklažne industrije i stvoriti šansu za otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.
Mek Ginis smatra da će partnerstvo sa Brzan Plastom uticati na povećanje korišćenja recikliranog materijala u Srbiji, unaprediti ekološku svest među građanima i omogućiti primenu evropskih standarda u ekologiji. On je naveo da je godišnji kapacitet pogona 250 miliona paketa ambalaže uz mogućnost povećanja kapaciteta.
Vlasnik kompanije BrzanPlast Rade Simić rekao je da je izgradnjom ovog reciklažnog postrojenja stvorena prilika za dalja ulaganja i razvijanje tog sektora.
Kompanija Tetrapak" se 60 godina bavi proizvodnjom ambalaže za pakovanje hrane, a posluje u više od 150 zemalja sveta.

PETROVIĆ: SRBIJA GRADI SISTEM ZA NAVODNJAVANJE

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Vlada Srbije je danas započela projekat za izgradnju sistema za navodnjavanje da bi Srbija kroz četiri godine imala 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se navodnjava.
Ugovor o prvoj fazi tog projekta vrednosti 993 miliona dinara, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Srbije Dušan Petrović potpisao je u Vladi Srbije sa javnim preduzećima Vode Vojvodine, Beogradvode i Srbijavode.
Petrović je istakao da je to prvi korak da se višestruko poveća površina navodnjavanog poljoprivrednog zemljišta kojeg sada ima manje od 200.000 hektara.
Prema njegovim rečima, budžetom za ovu godinu za investicije u navodnjavanje predviđeno je pet milijardi dinara, od čega su tri milijarde za čišćenje kanalske mreže.
Uz kanalsku mrežu, kako je naglasio Petrović, nalazi se 130.000 hektara obradivog zemljišta.
Preostale dve milijarde, rekao je Petrović, biće upotrebljene za izgradnju nove mreže kanala za navodnavanje. Posle završetka prve faze, za koju je danas potpisan ugovor, biće očišćeni kanali koji navodnjavaju oko 63.000 hektara zemljišta.
Četvorogodisnji projekat čišćenja i izgradnje mreže za navodnjavanje koštaće četiri do pet milijardi evra, rekao je Petrović i dodao da će od te sume za mrežu primarnih kanala biti dato između jedne i 1,5 milijare evra. On je procenio da će razvoj kanalske mreže značajno doprineti povećanju poljoprivredne proizvodnje, navodeći da Srbije zbog toga što nema razvijen sistem za navodnjavanje, gubi po dve milijarde evra godišnje. Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović je precizirao da će u prvoj fazi biti očišćeno 745 kilometara kanalske mreže i popravljene ustave i crpne stanice.
Nastavlja se i izgradnja novih sistema za navodnjavanje, rekao je on, ističući da su spremni projekti za navodnjavanje 270.000 hektara. Izgradnjom kanalske mreže za navodnjavanje, kako je ocenio Prodanović, biće obezbeđena sigurnost u snadevanju hranom, značajno povećanje profita u poljoprivredi i povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda.