Daily Survey

Beograd, 22. Maj 2012.

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK SRBIJE / REAKCIJE

ŠULC ČESTITAO NIKOLIĆU POBEDU, NADA SE NASTAVKU PUTA KA EU

STRAZBUR, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc čestitao je danas Tomislavu Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima i izrazio nadu da će on nastaviti put ka članstvu Srbije u EU, jer je to, kako je rekao, "bila jasna želja srpskih birača".
"Čestitam gospodinu Nikoliću na izboru za novog predsednika Srbije... Iskreno se nadam da će za vreme njegovog mandata Srbija nastaviti svoj put ka članstvu u EU. To je bila jasna želja srpskih birača", poručio je Šulc, prema saopštenju iz Evropskog parlamenta.
On je istakao da je "u ovim vremenima izazova, posebno važno, i za Srbiju i za EU, da održe evropske integracije živim".
Predsednik Evropskog parlamenta je dodao da "želi sada da vidi da što pre počnu pristupni pregovori" Srbije i EU.
"Nadam se da će to biti moguće kada Srbija napravi veći napredak na svom reformskom putu, istovremeno demonstrirajući konstruktivni pristup ka regionalnom pomirenju i saradnji", rekao je Šulc.
On je izrazio zadovoljstvo što su i parlamentarni i predsednički izbori 6. i 20. maja bili "fer i mirni", naglasivši da su održani u "ključno vreme, i za Srbiju i za EU".
"Porast stope nezaposlenosti i siromaštva potkopava veru u evropski projekat, podstičući rast egoizma i nacionalizma širom kontinenta", ukazao je Šulc.
On je dodao da Srbija može da bude ponosna što je stekla status kandidata za članstvo u EU i zahvalio je odlazećem predsedniku Borisu Tadiću "što je učinio toliko u Srbiji za evropske integracije i regionalno pomirenje".
Ukazao je da je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, koji je, kako je naveo, "već doneo neke konkretne rezultate u korist građana".
Šulc je, takođe, rekao da se raduje saradnji sa novim srpskim parlamentom i vladom kada budu formirani, i ponovio je snažnu podršku Evropskog parlamenta evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

KETRIN EŠTON ČESTITALA TOMISLAVU NIKOLIĆU

BRISEL/BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Visoka predstavnica EU za spoljnu poltiku Ketrin Ešton čestitala je Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije i poručila da je potrebno brzo obrazovanje vlade koja će raditi na ekonomskim reformama i evrointegracijama.
"Čestitam izabranom predsedniku Nikoliću na pobedi na jučerašnjim predsedničkim izborima i srpskom narodu na slobodnim, fer i mirnim izborima. Dozvolite mi da pohvalim (bivšeg predsednika Borisa) Tadića za sve što je uradio dok je bio predsednik i u evropskim integracijama i regionalnom pomirenju. Želim mu sve najbolje", navodi se u izjavi Ketrin Ešton dostavljenoj agenciji Beta.
Ona je navela da je "Srbiji potrebna snažna vlada i parlamentarna većina za ostvarivanje ekonomskog napretka i evropskih integracije kojim srpski narod teži" što, kako je ocenila, "nije moguće bez teških reformi i političke hrabrosti"
Ketrin Ešton je ocenila da Srbija može uspeti samo obrazovanjem uspešne koalicije i razvijanjem dobrih odnosa sa susedima. Takođe je istakla da je "nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dalje je posebno značajan". Visoka predstavnica je navela da Evropska unija očekuje da će novi srpski parlament biti konstituisan i da će biti brzo obrazovana nova vlada "posvećena reformama i nastavku evropskih integracija".

KACIN: TREBA ČESTITATI NIKOLIĆU

BRISEL/BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas održavanje drugog kruga izbora za predsednika Srbije koji su, kako je naveo, protekli bez neregularnosti.
"Pozdravljam odluku koju su građani Srbije doneli na demokratskim i fer izborima 6. maja. Njihovu volju treba poštovati i, kao što je to uradio dosadašnji predsednik, treba čestitati novom predsedniku države na izbornoj pobedi", naveo je Kacin u saopštenju.
Srbija je dostigla nivo na kome svaki šef države treba da radi na ubrzanju puta ka Evropskoj uniji, što je i sam Nikolić najavio, naveo je Kacin i ocenio da Nikolić preuzima dužnost predsednika u velikoj ekonomskoj krizi i da je pred njim težak posao.
"Institucije EU će novog predsednika ceniti po njegovim delima i uspehu u regionalnoj saradnji i evropskim integracijama", dodao je.
Kacin je ocenio da je neophodno da novi predsednik radi na što bržem formiranju Vlade kako bi se nastavio rad na dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu u EU.

OLI REN: NASTAVITI PUT KA EU I DIJALOG SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 21.maja 2012. (Tanjug) Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren izrazio je uverenje da ce Srbija, posle izbora lidera naprednjaka Tomislava Nikolica za predsednika Srbije, nastaviti napore na ispunjenju uslova za clanstvo u Evropskoj uniji.
"Vidim da je srpski narod vecinski naklonjen clanstvu u EU i secam se razgovora sa Nikolicem o tome pre nekoliko godina", kazao je Ren za današnji "Blic".
On je smatra da u Srbiji "postoji konsenzus oko napora za clanstvo u Uniji i veruje da ce Srbija nastojati da ispuni uslove".
Pored toga, Maja Kocijancic, portparol šefice evropske diplomatije, izjavila je da EU ocekuje da ce posle formiranja nove Vlade Srbije biti nastavljen dijalog sa Prištinom i rad na pitanjima o kojima još nema dogovora. Kocijancic je u Briselu rekla da je "važno da se nastavi rad na implementaciji vec postignutih dogovora" u dijalogu Beograda i Prištine, prenela je Radio televizija Srbije.

SAD POZDRAVLJAJU NIKOLICEVU POSVECENOST EU

BEOGRAD, 21.maja 2012. (Tanjug) SAD cestitaju lideru SNS Tomislavu Nikolicu izbor za predsednika Srbije i pozdravljaju reafirmaciju njegove posvecenosti evropskoj buducnosti Srbije, saopštila je danas americka ambasada u Beogradu. "Pozdravljamo ponovnu potvrdu posvecenosti novoizabranog predsednika Nikolica evropskoj buducnosti Srbije i ohrabrujemo ga da konstruktivno saraduje sa buducim premijerom i vladom u postizanju ovog cilja, a posebno kada su u pitanju regionalna stabilnost i konstruktivni odnos sa Kosovom", navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu.
Sjedinjene Države ce nastaviti da snažno podržavaju cilj Srbije da postane clan Evropske unije, i posveceni smo radu sa liderima Srbije kako bi pomogli da Srbija stigne do tog cilja, navela je ambasada.

ABDULAH GUL ČESTITAO NIKOLIĆU

BEOGRAD, 22. maja 2012. (Beta) Predsednik Turske Abdulah Gul čestitao je Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije.
"Uveravam Vas da je održavanje prijateljskih odnosa na visokom nivou između Turske i Srbije i njihovo dalje jačanje tokom vašeg predsedničkog mandata od izuzetnog značaja za nas", naveo je Gul u čestitki koju u saopštenju prenosi turska ambasada u Beogradu.
Gul je izrazio očekivanje da će Srbija, pod Nikolićevim "vizionarskim i veštim vođstvom nastaviti da doprinosi miru i stabilnosti u regionu i u godinama koje dolaze i da napreduje na putu integracija u Evropu i evroatlantske institucije".

LUKAŠENKO CESTITAO NIKOLICU

MINSK, 22.maja 2012. (Tanjug) Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko cestitao je Tomislavu Nikolicu na pobedi na predsednickim izborima u Srbiji.
"Uveren sam da beloruskosrpska saradnja, zasnovana na cvrstim temeljima duhovnih i kulturnih veza naših naroda, ima bitan potencijal za dalji plodotvoran razvoj", navodi se u tekstu Lukašenkove cestitke Nikolicu. Predsednik Lukašenko je, takode, potvrdio zainteresovanost Belorusije za aktivnu saradnju sa Srbijom u svim sferama bilateralnih odnosa.

JANŠA NE OCEKUJE PROMENE SPOLJNE POLITIKE SRBIJE

CIKAGO, 21.maja 2012. (Tanjug) Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da ne ocekuje nikakve znacajne promene u srpskoj spoljnoj politici nakon pobede Tomislava Nikolica na jucerašnjim predsednickim izborima, javila je slovenacka agencija STA.
Prema Janši, Evropska unija ostaje realna opcija za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana, rekao je on u Cikagu gde ucestvuje na samitu NATO."Veoma smo zadovoljni što smo culi proevropsku izjavu novog srpskog predsednika, Nikolica, i nema razloga da ne verujemo u njegove reci", kazao je Janša.
Janša je kazao da izbor Nikolica nije prošao neocenjen medu evropskim clanovima NATO i, mada neocekivan, ne znaci nikakvu znacajnu promenu u odnosima izmedu Evropske unije i Srbije."Možda je ishod jucerašnjih izbora znacajniji u smislu promena u srpskoj unutrašnjoj politici. U pogledu proevropske orijentacije Srbije, ne ocekuju se nikakve ozbiljne promene, možda ce samo neki koraci cak doci brže", dodao je Janša.

SLOVENAČKI PREDSEDNIK ČESTITAO NIKOLIĆU

LJUBLJANA, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Slovenije Danilo Tirk čestitao je danas pobedu na izborima novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.
Tirk je izrazio želju i uverenje da će se odnosi dve zemlje i dalje razvijati u pozitivnom pravcu čemu treba da doprinse dijalog dva predsednika, kao i da će "Srbija nastaviti putem privrženosti evropskim vrednostima i nastojanjima u sprovođenju reformi potrebnih za napredak u priključivanju Evropskoj uniji".
"Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su jedan od ključnih elemenata u mozaiku obezbeđivanja i jačanja stabilnosti i razvoja našeg regiona", naveo je u poruci Nikoliću slovenački predsednik.

JOSIPOVIĆ ČESTITAO NIKOLIĆU

ZAGREB, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kojoj je izrazio nadu u dalje razvijanje intenzivne saradnje dve države. "Koristim priliku izraziti nadu u dalje razvijanje intenzivne saradnje između naših zemalja za stabilnost, sigurnost i mir naše regije i celog evropskog kontinenta", navodi se u čestitki.
Josipović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, istakao da Republika Hrvatska ostaje posvećena podsticanju svestranih dobrosusedskih odnosa sa Srbijom, uključujući davanje pune podrške njenoj integraciji u evroatlantske organizacije.
"U povodu vašeg izbora na dužnost predsednika Republike Srbije upućujem vam iskrene čestitke, te vam želim mnogo uspeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti", napisao je Josipović Nikoliću.
Hrvatski predsednik je telefonom razgovarao i s bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem kojem je, kako je saopšteno, zahvalio na svemu što je učinio za poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije, kao i na doprinosu u uspostavljanju saradnje i trajnog mira u regionu.

KRIVOKAPIĆ: POBEDA NIKOLIĆA VELIKI KORAK U SRBIJI

CETINJE, 21. maja 2012. (Beta) Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocenio je danas je pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji "veliki korak napred" u toj zemlji.
"Ti izbori su pokazali da se u Srbiji vlast može promeniti na izborima", rekao je Krivokapić na Cetinju nakon što je položio venac na Njegošev grob, u Mauzoleju na Lovćenu.
Odgovarajući na pitanje o tome kakvi će biti odnosi između Crne Gore i Srbije, posle pobede Nikolića, Krivokapić je kazao da u Srbiji ostaje "konstanta" u političkim pogledima na državu Crnu Goru.
"Ali i lovćenska politika treba da bude konstanta crnogorske politike", rekao je Krivokapić.

JAHJAGA POZIVA NIKOLIĆA DA GRADI DOBRE ODNOSE SA KOSOVOM

PRIŠTINA, 21. maja 2012. (Beta) Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "nađe hrabrosti i preduzme korake na uspostavljanju dobrih i miroljubivih odnosa sa Kosovom".
"Ovo bi pomoglo da se dve nezavisne države, Republika Kosovo i Republika Srbija, kreću napred na putu evropskih integracija i da se narodi dve zemlje opredeljuju za izgradnju prosperitetne budućnosti", navodi se u saopštenju Kabineta predsednice Kosova dostavljenom agenciji Beta. Dodaje se da je izbor novog predsednika Srbije stvar izbora građana u toj državi, odnosno "izbor jedne susedne države sa kojom bi Kosovo gradilo korektne susedske odnose".
"Mi smo dve nezavisne i suverene države koje su imale tešku prošlost, ali koji se nadaju izgradnji bolje budućnost za građane", navodi se u saopštenju.

SRBIJA

LIDERI NATOa OHRABRUJU SRBIJU KA JAČEM PARTNERSTVU S NATO

ČIKAGO, 21. maja 2012. (Beta) Lideri NATO su na zasedanju u Čikagu poručili da "i dalje podržavaju evroatlantsku integraciju Srbije, pozdravili napredak Srbije u izgradnji jačeg partnerstva s NATO i ohrabrili Beograd da nastavi tim putem".
U "Deklaraciji" usvojenoj na samitu Atlantskog saveza naglašava se "spremnost NATO da i dalje produbljuje politički dijalog i praktičnu saradnju sa Srbijom".
"Mi ćemo nastaviti da pomažemo napore Srbije da sprovede reforme i podstičemo je da u tome ide dalje. Pozivamo Srbiju da podrži napore za učvršćenje mira i stabilnosti na Kosovu", ističu u "Deklaraciji" šefovi država ili vlada NATO.
U "Deklaraciji" se dodaje da se od svih "uključenih strana traži da u potpunosti sarađuju s Kforom i Euleksom u sprovođenju njihovih mandata, za šta je nužna bezuslovna sloboda kretanja".
Vođe Atlantskog saveza su zatražile od "Beograda i Prištine da u potpunosti iskoriste mogućnosti za pospešenje mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, a posebno dijalog uz dobre usluge Evropske unije".
"Pozdravljamo napredak u dijalogu BeogradPriština, uz posredovanje EU, uključujući Dogovor o regionalnoj saradnji kao i tehnički protokol o integrisanom upravljanju granicama", navodi se u dokumentu.
U "Deklaraciji" se ističe da su "dijalog dve strane i evroatlantska integracija regiona ključni za trajno pospešenje bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu".
"Pozivamo obe strane da u potpunosti sprovedu postojeće dogovore, da učine pomak oko svih otvorenih pitanja, uključujući zaključenje dodatnih sporazuma o telekomunikacijama i električnoj struji", navodi se u dokumentu.
Lideri Atlantskog saveza su takođe "pozdravili napredak i podstakli na dalje napore za jačanje vladavine zakona i drugih reformi na Kosovu".

LIDERI NATOa: OTVORENA VRATA ZA NOVE ČLANICE S BALKANA

ČIKAGO, 21. maja 2012. (Beta) Lideri NATO su na zasedanju u Čikagu naglasili da i dalje ostaju "otvorena vrata" za ulazak u članstvo država "strateški važnog Zapadnog Balkana", čim ispune nužne uslove kako bi takođe doprinele bezbednosti Severnoatlantskog saveza.
U Deklaraciji usvojenoj na zasedanju šefova država ili vlada NATO, pozdravlja se napredak Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, kao i Gruzije, čiji ministri spoljnih poslova su danas razgovarali sa šefovima diplomatija NATO.
"Ulazak novih članica u NATO je bitno doprineo bezbednosti saveznika, a izgledi za dalje proširivanje i duh bezbednosne saradnje stalno pospešuje stabilnost u celoj Evropi", istakli su lideri Atlantskog saveza.
Oni su zahvalili ovim partnerskim zemljama na doprinosu u sprovođenju svetskih operacija pod vođstvom NATO, "što dokazuje njihovu privrženost zajedničkim bezbednosnim ciljevima".
U Deklaraciji je zatraženo da se nastave reforme u zemljama koje streme članstvu u NATO i rečeno je da će Makedonija biti pozvana da uđe u članstvo Atlantskog saveza "čim se nađe uzajamno prihvatljivo rešenje za pitanje imena (Makedonije) u okviru UN".
Vođi NATO su "snažno zatražili da se ti napori dovedu do kraja", ocenivši da bi to doprinelo bezbednosti i stabilnosti regiona.
Oni su "pozdravili značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila ka članstvu NATO i njen doprinos bezbednosti Zapadnog Balkana i šire, uključujući aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i učešće u snagama ISAF" pod vođstvom NATO u Avganistanu.

DAČIĆ ČESTITAO KARAMARKU IZBOR ZA PREDSEDNIKA HDZ-a

BEOGRAD, 21. maja 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je danas Tomislavu Karamarku na izboru za predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
"Najiskrenije Vam čestitam na izboru za predsednika HDZa sa čvrstim uverenjem da će naša saradnja na unapređenju odnosa naše dve države i naša dva naroda, biti uspešna, kao kada smo zajedno radili u sveopštem interesu na uspostavljanju dobre saradnje između naših ministarstava i policije", naveo je Dačić u čestitki Karamarku.
Karamarko je bio obaveštajac i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, a bio je i šef zagrebačke policije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.
Dačić je tokom rata u Hrvatskoj bio portparol Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, dok je Karamarko bio jedan od osnivača HDZa na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a bio je i šef kabineta bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića.