Daily Survey

Beograd, 22. Jun 2012.

SRBIJA

NIKOLIĆ U RIJU SA PREDSTAVNICIMA VIŠE ZEMALJA

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Rio de Žaneiru sa visokim predstavnicima Mađarske, Turske, Maroka, a imao je i neformalne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Brazila i Bugarske, saopštila je predsednikova Prešslužba.
"Svi sastanci su protekli u prijateljskoj atmosferi i međusobnom uvažavanju, uz isticanje činjenice da je dobijanje datuma za početak pregovora (Srbije) o pristupanju Evropskoj uniji jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije", dodaje se u saopštenju.
Uz očekivanje da će nova vlada biti što skorije formirana, visoki zvaničnici tih zemalja su, kako se dalje dodaje, poželeli Srbiji mnogo uspeha u njenom ekonomskom oporavku.

SRBIJA ORGANIZOVALA POSEBAN SKUP NA SAMITU U RIJU

RIO DE ŽANEIRO, 21. jun (Tanjug) – Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvecen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadranskojonskom regionu koji je otvorio predsednik Tomislav Nikolic, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulic i Franc Bogovic. Pozdravljajuci ucesnike skupa, predsednik Srbije Tomislav Nikolic istakao je da posvecenost Srbije i regiona unapredenju nacionalnog i regionalnog doprinosa širokoj, svetskoj agendi održivog razvoja. "Cvrsto verujemo da regionalna saradnja naš glas može uciniti jacim na medunarodnoj sceni, a naše akcije pouzdanijim i koherentnim, za dobrobit svake od naših zemalja", kazao je Nikolic.
Isticuci opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku ciji je deo zeleni i održiv rast, Nikolic je porucio da je pomoc i podrška regionalnih i medunarodnih aktera više nego dobrodošla.
Po Dulicevim recima, jadranskojonski region "može znacajno unaprediti saradnju i regionalne veze", jer "pruža mogucnosti za zajednicke projekte ciji je cilj održiv ekonomski i ekološki razvoj". "U svetlu glavne teme 'Rija 20 plus', možemo zajedno sa medunarodnim organizacijama da napravimo okvir za tranziciju ka zelenom i održivom rastu, koji podstice razvoj, stvara radna mesta, obezbeduje ekonomski rast i smanjuje siromaštvo", naglasio je Dulic.
Jadranskojonski region, osim Srbije, obuhvata Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Grcku, a skup u Riju rezultat je predsedavanja Srbije Jadranskojonskom inicijativom koje preuzima Slovenija. Dulic je predstavio Studiju zelene ekonomije i održivog rasta u kojoj su, kako je ranije objasnio, predoceni potencijali i mogucnosti da se u nekoliko narednih godina u "zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta. Studija zelene ekonomije i održivog rasta je izradena u saradnji sa UNDP i UNEP, kao osnova za nastup delegacije Srbije na Konferenciji u Riju, a pripremljena je uz ucešce oko 400 predstavnika državnih institucija, naucnog i nevladinog sektora, tela UN.
"UN sistem i medunarodne finansijske institucije trebalo bi da obezbede predvidive i koherentne izvore finansiranja za realizaciju aktivnosti u oblasti održivog razvoja i zelene ekonomije. To se odnosi i na sprovodenje multilateralnih sporazuma u oblasti životne sredine i održivog razvoja", istakao je Dulic.
Predstavnici 191 države, medu kojima 86 šefova država ili vlada, okupili su se u Rio de Žaneiru da bi postigli istorijski pakt o zelenoj planeti koji bi milijarde ljudi izvukao iz siromaštva.
Na samitu UN, koji je nazvan "Rio 20 plus", pošto se na istom mestu održava posle tacno 20 godina, delegaciju Srbije predvodi Nikolic, koji ce se ucesnicima obratiti poslednjeg dana konferencije, u petak, a na skupu je i šef diplomatije Vuk Jeremic.
Konferencija u Riju je usledila 20 godina posle prvog samita u Riju 1992. godine, kada je trasiran put za globalni sporazum o biodiverzitetu i pošto je usaglašen Kjoto protokol iz 1997. godine o efektima staklene bašte koji istice ove godine. Diplomate koji su pregovarali više od godinu dana, sacinili su nacrt teksta na 49 strana koji ce biti predstavljen liderima na usvajanje do kraja samita u petak.

NIKOLIC I MEDVEDEV O UNAPREĐENJU EKONOMSKIH VEZA

BEOGRAD, RIO DE ŽANEIRO, 21. jun (Tanjug) – Predsednik Srbije Tomislav Nikolic sastao se danas u Rio de Žaneiru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim.
Kako je Tanjugu receno u Predsedništvu Srbije, u centru pažnje susreta Nikolic Medvedev bilo je unapredenje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.
Predsednik Nikolic na marginama samita UN ima zakazanu seriju bilateralnih susreta sa šefovima država i vlada zemalja UN, a ranije danas je razgovarao sa visokim predstavnicima Madarske, Turske, Maroka i obavio neformalne razgovore sa ministrima spoljnih poslova Brazila i Bugarske.
Nikolic se sastao na marginama samita UN u Rio de Zaneiru I sa predsednikom Madarske Janošem Aderom. Predsednik Madarske je tom prilikom izrazio spremnost da pomogne Srbiji u dobijanju datuma za pocetak pregovora. Ader je, takode, istakao da je zadovoljan položajem koji madarska manjina ima u Srbiji, posebno zato što vec dugi niz godina participira u vlasti.
Prvog dana samita, Nikolic se u sredu sastao i sa premijerom Norveške i predsednikom Cilea, saopštila je pres služba predsednika Republike. "Svi sastanci su protekli u prijateljskoj atmosferi i medusobnom uvažavanju, uz isticanje cinjenice da je dobijanje datuma za pocetak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji jedan od najvažnijih spoljnopolitickih ciljeva Srbije", navodi se u saopštenju.
Visoki zvanicnici sa kojima je Nikolic razgovarao istakli su da ocekuju da nova Vlada Srbije bude što pre formirana i "poželeli Srbiji mnogo uspeha u njenom ekonomskom oporavku".
Trodnevni samit UN o Zemlji, "Rio 20 plus" poceo je juce i na njemu ucestvuju predstavnici 191 zemlje UN, medu njima 86 šefova država ili vlada. U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Nikolic, su i ministri spoljnih poslova Vuk Jeremic i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulic.
Trodnevni samit UN posvecen je ekologiji i siromaštvu, uz upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban KiMuna da "vreme nije na našoj strani" za rešavanje sve duže liste problema.

MEDVEDEV: SRBIJA MOŽE DA RAČUNA NA PODRŠKU RUSIJE

BEOGRAD, 21. juna 2012. (Beta) Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio je danas, u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u Rio de Žaneiru, da Srbija može da računa na podršku Rusije u oblasti infrastrukture i kapitalnih investicija.
Medvedev je naglasio i da Rusija podržava Srbiju u njenoj borbi za zaštitu teritorijalnog integriteta i ljudskih prava Srba na Kosovu, rečeno je agenciji Beta u Predsedništvu Srbije.

SAMIT GS UN DOGODINE POD PREDSEDAVANJEM SRBIJE

RIO DE ŽANEIRO, 21. jun (Tanjug) – Samit Generalne skupštine UN, kakav se trenutno održava u Rio de Žaneiru, dogodine ce biti održan pod predsedavanjem Srbije, a šef diplomatije Jeremic istice da to znaci da Srbija vodi pregovore o mestu odžavanja, ali i o temama koje ce biti u centru pažnje samita 2013.

NIKOLIĆ I ERDOGAN O SARADNJI DVE ZEMLJE

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u Rio de Žaneiru s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom o unapređenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije, saopštila je predsednikova pres služba.
U razgovoru je, kako se dodaje, istaknuta namera Turske da pomogne ekonomski oporavak Srbije kroz investicije u infrastrukturne projekte.
Srbija je izuzetno važna zemlja na Balkanu, rekao je Erdogan i ukazao da uz to ide i velika odgovornost. Turska očekuje od Srbije da bude primer i temelj mira i stabilnosti u ovom delu Evrope, istakao je Erdogan. Nikolić je istakao da dobri odnosi dve zemlje treba i dalje da se unapređuju, naročito u oblasti ekonomije, u interesu građana obe države.
On je dodao da Srbija pridruživanje Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i da od toga neće odstupiti. Nikolić je takođe kazao da Srbija ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost, i da će i dalje graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da Srbija bude pre svega ekonomski jaka i prosperitetna.

KIM

KUPER: NEMA FUSNOTE NA PLOCICI

BEOGRAD, 21. jun (Tanjug) – Posrednik Evropske unije u dijalogu Robert Kuper izjavio je da u Briselu nije dogovoreno da na regionalnim skupovima na plocici ispred predstavnika Kosova mora da bude ispisana fusnota. Komentarišuci sporazum o regionalnom predstavljanju kojim je predvideno da tekst fusnote ide uz zvezdicu i upitan da li to važi i za plocicu, Kuper je odgovorio odricno i dodao da "na plocici može da stoji zvezdica, a objašnjenje šta ona znaci može da stoji negde drugde".
"Ovo je smešna stvar za raspravu. Poenta fusnote je da stavi do znanja da nema prejudiciranja statusa i to važi gde god da je fusnota. To govori da kada se sedi za stolom sa nekim ispred koga je naziv Kosovo, to nije akt priznavanja", kazao je Kuper u intervjuu za "Novosti".
Upitan gde je nastao problem sa fusnotom, Kuper je kazao da je "srpska strana je nekoliko puta potezala pitanje oko pojavljivanja fusnote na tablama sa imenom" a da "kosovska strana nikad nije rekla ni da je to u redu, niti da je u potpunosti neprihvatljivo".
"Teško je reci da je oko toga bilo sporazuma. Pitanje je bilo potegnuto, a odgovor je bilo cutanje. Kada smo bilateralno u Prištini otvorili ovo pitanje, tražeci njihov stav, rekli su nam da je za njih ekstremno teško da prihvate zvezdicu i da im je neprihvatljivo da na plocici stoji fusnota", naveo je on.
Na konstataciju da je kljuc nesporazuma, po njegovom mišljenju, to što u sporazumu nema reci "plocica" kada se govori o fusnoti, Kuper je kazao "tako izgleda. Priština nije pristala na to da na plocici stoji ceo tekst". On je, na pitanje da i to znaci da sporazum oko regionalnog predstavljanja Kosova, zapravo, nije postignut, odgovorio: "Mislim da imamo sporazum u kome ne piše da fusnota mora da se pojavi na tabli. Ni Kosovo nije zadovoljno, ali pre nekoliko dana nisu napustili sastanak u Beogradu, iako je fusnota bila na tabli". Govoreci o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Kuper je rekao da je teško reci kako ce on izgledati "dok se ne formira srpska vlada i dok ne cujemo sve politicke aktere u Beogradu".
"Kako predsednik Tomislav Nikolic tumaci Ustav, pregovore ce nastaviti Vlada, a ne on. Nikolic je rekao da ce kao predsednik imati odgovornost da prati pregovore, ali da ce prvenstvenu odgovornost imati premijer", kazao je Kuper. Upitan da li "normalizacija odnosa" Beograda i Prištine, koja se istice kao uslov za nastavak evrointegracija Srbije, znaci otvaranje medusobnih kancelarija, Kuper je odgovorio: "Ne bih na taj nacin odgovorio na ovo pitanje, jer ne postoji papir koji o tome govori. To nije potpuno nova ideja, ali u dijalogu do sada o tome nije bilo reci, kao što se nije raspravljalo ni o paralelnim strukturama".
Na pitanje dali postoje novi uslovi za otpocinjanaje pregovora Srbije sa EU, posrednik u dijalogu Beograda i Prištine je rekao "ne zna šta se smatra starim uslovima".
"Mišljenje Komisije EU govori o telekomunikacijama, struji, saradnji sa Euleksom i normalizaciji odnosa sa Prištinom. Prema njegovim recima, ukoliko se dijalog podigne na politicki nivo, posrednik u tom slucaju ne bi bio on vec verovatno šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

STEFANOVIĆ: NOVA VLADA DA NASTAVI PREGOVORE SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da nova vlada Srbije treba da nastavi dijalog sa Prištinom.
Stefanović je na konferenciji na novinare rekao da će nova vlada morati i da primeni sve sporazume koji su postignuti u dosadašnjim pregovorima.
"Ozbiljan problem je nerešeno pitanje registarskih tablica i slobode kretanja, kao i pitanje regionalnog predstavljanja Kosova, odnosno pitanje da li će fusnota biti ili neće biti na tablici", rekao je Stefanović. On je rekao da će novi tim će imati težak zadatak, ali da veruje da će postići dobar rezultat.
Stefanović nije želeo da komentariše smenu šefice pregovaračkog tima Kosova Edite Tahiri i rekao da su to za sada nezvanične informacije.

TAČI OSUDIO NAPAD NA KUPERA

PRIŠTINA, 21. juna 2012. (Beta) Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači osudio je danas napad pristalica Pokreta Samoopredeljenje paradajzom na izaslanika Evropske unije u razgovorima Prištine i Beograda Roberta Kupera. U saopštenju iz Tačijevog kabineta navodi se da taj incident šteti imidžu Kosova.
Kupera su gađali paradajzom dok je izlazio iz zgrade Vlade Kosova posle sastanka sa Tačijem i šeficom prištinskog tima za pregovore sa Beogradom Editom Tahiri.
"Predstavljanje političkih ambicija treba da bude institucionalno i na demokratski način, u parlamentu, a ne nasiljem protiv visokih zvaničnika Evropske unije. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i Vlada Kosova ga osuđuje", piše u saopštenju.
Dodaje se da su Tači i Kuper razgovarali o ostvarivanju sporazuma u tehničkom dijalogu Prištine i Beograda. Kuper je rekao da sporazume postignute u Briselu treba što pre ostvariti, da bi proces napredovao. Tači je zatražio da Srbija sprovede sve sporazume, pošto su oni u korist građana, kako se navodi, dve države i u korist jačanja mira, stabilnosti i regionalne saradnje.

REDŽEPI: PRIMENITI POSTIGNUTE SPORAZUME PA NASTAVITI DIJALOG

PRIŠTINA, 21. juna 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je danas da pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine treba početi sprovođenje do sad postignutih sporazuma.
Upitan da prokomentariše sve češće ocene koje stižu sa zvaničnih adresa da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo podići na najviši nivo, Redžepi je agenciji Beta rekao da prvo treba sprovesti zaključke dosadašnjih razgovora da bi dijalog bio nastavljen.
"Na kom nivou će dijalog biti nastavljen, to ćemo videti posle implementacije zaključaka iz dosadašnjeg dijaloga", rekao je Redžepi.
On je kazao da zna da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla da je spremna da se sastane sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ali je ocenio da je time ona "samo izrazila spremnost, a da zvanično nema ništa više oko tog pitanja".

ŽBOGAR OSUDIO NAPAD NA ZVANIČNIKE EU U PRIŠTINI

PRIŠTINA, 21. juna 2012. (Beta) Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samjuel Žbogar rekao je danas da je zaprepašćen i razočaran jer su pristalice pokreta Samoopredeljenje gađali paradajzom posrednika EU Roberta Kupera.
Pristalice pokreta Samoopredeljenje gađale su danas u Prištini paradajzom posrednika u dijalogu Beograda i Prištine dok je izlazio iz zgrade Vlade Kosova posle sastanka s premijerom Hašimom Tačijem.
"Ja samo mogu da izrazim užas i razočaranje u vezi s onim što se dogodilo jutros. Gađanje paradajzom i uzvici protiv zvanične delegacije EU, čiji je cilj da olakša odnose Prištine i Beograda, neprihvatljiv je gest", navodi se u reagovanju Žbogara.
On je naveo da Samoopredeljenje može da ne podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da takvo ponašanje nije prihvatljiv odgovor. Žbogar je izrazio očekivanje da će se Samoopredeljenje distancirati od takvog ponašanja, koje, kako je naveo, šalje kontradiktorne poruke u Brisel.
Premijer Kosova Hašim Tači najoštrije je osudio napad na Kupera, ističući da takvo ponašanje šteti imidžu Kosova.

SRBIJA – REGION

JOSIPOVIC: VRATA NISU ZATVORENA PREMA SRBIJI

ZAGREB, 22. jun (Tanjug) – Hrvatski predsednik Ivo Josipovic izjavio je danas da uprkos odluci da ne prisustvuje inauguraciji predsednika Srbije Tomislava Nikolica "vrata nisu zatvorena" prema Srbiji.

DODIK S PUTINOM O JUŽNOM TOKU

SANKT PETERBURG, 22. jun (Tanjug) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Sankt Peterburgu s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o politickoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, a posebno bilo reci o izgradnji gasovoda Južni tok.
Putin je, na sastanku s Dodikom, koji u Sankt Peterburgu ucestvuje na Ekonomskom forumu, podržao izgradnju kraka ovog gasovoda kroz Republiku Srpsku, javila je TV Republike Srpske.
Dodik i Putin su razmenili mišljenja o aktuelnim pitanjima u regionu i svetu, sa posebnim akcentom na svetsku ekonomsku krizu i modalitete njenog ublažavanja.
Tokom susreta razgovarano je o dosadašnjim projektima ruskih kompanija u Republici Srpskoj, ukljucujuci ulaganja u naftnu industriju Republike Srpske. Predsednik Rusije dao je punu podršku do sada realizovanim projektima. Dodik je upoznao Putina sa hidroenergetskim potencijalima Republike Srpske, a razgovarano je o mogucim investicijama ruskih državnih kompanija u ovaj sektor. Putin je podržao i prisustvo ruske "Sberbanke" u Republici Srpskoj i programe za razvoj privrede u Republici Srpskoj koje bi ova banka mogla da ponudi.
Dodik je bio gost na radnom rucku kod Putina kojem su, izmedu ostali prisustvovali i premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev i predsednik Kenije Mvaki Kibaki.
Predsednik Dodik se, na marginama Medunarodnog ekonomskog foruma, susreo i sa sekretarom CK KP Kine za kadrovsku politiku He Gocjanom i razgovarao o podršci kineskih državnih kompanija ulaganjima u oblast energetike u Republici Srpskoj.
Dodik je pozvan da poseti Kinu kako bi se detaljnije razgovaralo o ovim projektima i njihovoj realizaciji. Ekonomski forum, pod nazivom "Efikasno rukovodenje", okuplja predstavnike iz 80 zemalja.

DODIK SA MILEROM O JUŽNOM TOKU

BANJALUKA, 22. jun (Tanjug) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji ucestvuje u radu Medunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, danas ce se sastati sa predsednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom, sa kojim ce razgovarati o kraku gasovoda "Južni tok" koji ce prolaziti kroz Srpsku. Na prijemu koji je organizovao gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavcenko, Dodik je sa domacinom razgovarao o saradnji RS i Sankt Peterburga. Vlada Republike Srpske i Sankt Peterburga imaju potpisan sporazum o saradnji.
Predsednik Srpske sastao se i sa zamenikom predsednika Upravnog odbora "Sberbanke" Sergejem Gorkovim, a tokom sastanka razmotrene su mogucnosti saradnje Srpske i ove banke, dok ce razgovori o tome biti nastavljeni sledeceg meseca u Banjaluci, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.
Planirano je da do kraja ove godine bude potpisan protokol o saradnji "Sberbanke" i RS. Gorkov je upoznao Dodika o kratkorocnim i dugorocnim planovima "Sberbanke" nakon preuzimanja "Folksbanke".

SRBIJA – EKONOMIJA

SRPSKA PRIVREDA SA VISOKIM HOLESTEROLOM

MOKRA GORA, 22. jun (Tanjug) – Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor izjavio je danas da se stanje u srpskoj privredi može porediti sa visokim nivoom holesterola u ljudskom organizmu, odnosno sa visokim spoljnim dugom koji je premašio 45 odsto bruto domaceg proizvoda (BDP) i preti da bude uvecan za još 10 odsto. Ako bi se budžetski deficit povecao sa 4,25 odsto BDPa na šest ili cak sedam odsto BDPa, kako je to upozorio Fiskalni savet, to bi znacilo dodatnih 3,2 milijardi evra, što je vrednost izgradnje Koridora 10, upozorio je Brefor. Jedno od rešenja moglo bi da bude osnivanje Razvojne banke, ali bi trebalo biti oprezan da se ona ne zloupotrebi, kazao je Brefor.
U uvodnom izlaganju na letnjem Vivaldi forumu u Mokroj gori, Brefor je naveo da u javnom sektoru radi oko 440.000 ljudi koji imaju za 27 odsto vece plate od onih u privatnom sektoru.
Brefor je rekao da bi trebalo uraditi "više sa manje sredstava", odnosno povecati produktivnost u privredi, efikasnije sprovoditi socijalnu zaštitu, nastaviti sa "giljotinom propisa" da bi se poboljšalo poslovno okruženje i primeniti stožije kriterijume za javnu potrošnju.
Što se tice nove vlade, Brefor je rekao da ona mora biti hrabra i odvažna u svojim namerama i odlukama i cvrsta u sprovodenju svojih planova, jer se radi o teškom zadatku.
Tek sledeca vlada ce moci da se posveti investicijama i rastu privrede na dobrobit Srbije, ukoliko prethodna obavi bolne rezove, rekao je Brefor i podsetio da je takve oštre mere sprovela litvanska vlada, koja se ne menja vec drugi mandat.
Brefor je rekao da ce zamrzavanje plata u javnom sektora biti teška odluka, ali treba imati u vidu da u privatnom sektoru 400.000 ljudi nije samo trpelo zbog niskih plata, vec je bilo bez posla, i to treba imati u vidu. U 2010. i 2011. godini oko 730 miliona evra bili su budžetski izdaci za subvencije i državne garancije, a sa obavezama države prema javnim preduzecima te obaveze su krajem 2011. bile oko 3,7 milijardi evra, što je neodrživo, rekao je Brefor.
On je rekao da je Svetska banka spremna da podrži Srbiju sa kreditima u iznosu od oko 540 miliona dolara u naredne dve do tri godine.
Na tradicionalnom skupu, predstavnici države, privrede, ekonomisti i medunarodnih organizacija ce u naredna dva dana kroz panel diskusije, analize i suceljavanje stavova, buducoj vladi ponuditi predloge i rešenja iz prakse i odgovore na pitanja: šta bi trebalo da budu kljucni prioriteti ekonomske politike. Organizator Foruma su Ekonomski institut iz Beograda i Mokrogorska škola menadžmenta.

KONUZIN POMAŽE TIGRU U TRAŽENJU PARTNERA U RUSIJI

PIROT, 22. juna 2012. (Beta) Ruski ambasador Aleksandar Konuzin izjavio je danas u Pirotu da je sa rukovodstvom kompanije za proizvodnju tehničke gume i gumene obuće Tigar razgovarao o mogućnostima saradnje tog srpskog preduzeća sa ruskim partnerima.
"Shvatio sam da bi sve što se proizvodi u Tigru bilo od velike koristi za Rusiju. Sa rukovodstvom preduzeća smo se dogovorili da ćemo uložiti dodatne napore da pronađemo nove partnere za ovo preduzeće", kazao je on novinarima posle obilaska Fabike tehnicke gume i Fabrike obuće pirotskog Tigra (www.tigar.com). Konuzin je istakao da je u Tigru video savremen proizvod koji se izvozi na evropsko tržiste.
"Čuo sam da je ovde uspešna proizvodnja, ali nisam očekivao da je to ovako savremen proizvod", rekao je on dodajući da je na sastanku bilo reči i pitanjima dodatnog povećanja efikasnosti proizvodnje.
"To možemo da postignemo korišćenjem savremenih energenata, da mazut zamenimo gasom. Razgovaraću sa ruskim predstavnicima šta možemo da uradimo da ovo preduzeće dobije gas", kazao je Konuzin. Na pitanje koliko Tigar moze da bude jak adut da juzni tok gasovoda prođe kroz Pirot, Konuzin je rekao "da je Tigar veliko preduzeće, ali nije dovoljno velik da ovde uvodimo krak južnog toka".
Ambasador Rusije je posetio i fabriku Tigar tajers u Pirotu čiji je vlasnik francuski Mišelin.