Daily Survey

Beograd, 22. Avgust 2012.


SB UN O KiM

DAČIĆ: SRBIJA ZA DIJALOG NA NAJVIŠEM NIVOU,PROTIV REŠENJA MIMO UN

NJUJORK, 21. avgust (Tanjug) Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je danas, na sednici Saveta bezbednosti UN, da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou.
Dačić se, istovremeno, usprotivio primeni bilo kojeg rešenja mimo saglasnosti Saveta bezbednosti UN, poput najave Medjunarodne upravljačke grupe o sprovodenju Ahtisarijevog plana.
"Nova vlast u Srbiji, nova vlada i predsednik države nameravaju da sprovedu sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnicki dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić u obracanju Savetu bezbednosti. Istakao je da naša zemlja ostaje suštinski privržena procesu koji ce konacno dovesti do trajnog mira izmedu Srba i Albanaca, ističući da su tehnicki pregovori uz posredovanje EU deo tih napora.
Dačić je rekao da si prioritet nove vlasti u Republici Srbiji mir, bezbednost, i stabilnost u našem regionu. Podsetio je da su odmah posle okoncanja Drugog svetskog rata, dojucerašnji najljuci neprijatelji krenuli u stvaranje temelja nove, stabilne i prosperitetne Evrope, olicene u današnjoj Evropskoj uniji, gde i Srbija vidi svoje mesto.
"Sa druge strane, posle više od 20 godina od raspada bivše Jugoslavije i gradanskih ratova, narodi tog podneblja još uvek žive u prošlosti medusobno se optužujuci, umesto da nadu održivo rešenje za buducnost. Zato ce rešavanje konacnog statusa Kosova i Metohije biti jedan je od najvažnijih prioriteta moje Vlade. Spremni smo da putem pregovora i dijaloga dodjemo do mirnog i održivog rešenja, uvažavajuci legitimne interese i Albanaca i Srba i svih drugih naroda koji žive na Kosovu", istakao je srpski premijer.
Dačić je iskoristio priliku da jasno stavi do znanja da Srbija "neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu", jer ona, kako je rekao, nije rezultat uzajamne saglasnosti. "Naša država ce zauvek biti jedinstvena po ovom kljucnom pitanju", poručio je Dačić.
Prema njegovim recima, Srbija namerava da i dalje brani svoj ustavni poredak, koristeci iskljucivo miroljubiva sredstva koja joj kao demokratskoj državi, članici Ujedinjenih nacija, stoje na raspolaganju.
Premijer je, medutim, istakao da "treba zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis": "Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru vec na nametanju."
"Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo medusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konacni status Kosova", poručio je Dačić.
Zahvaljujuci članicama svetske organizacije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Dačić je podsetio da SB UN nije odobrio nijedno rešenje za status Kosova niti su sami ucesnici prihvatili ijedno sveobuhvatno rešenje pa je "stav Srbije da takozvano Kosovo ne može da pristupi nijednoj medunarodnoj organizaciji u kojoj je clanstvo privilegija suverenih država".
"Kad je rec o privremenim aranžmanima postignutim u Briselu tokom tehnickih pregovora uz posredovanje EU, kako su navedeni u stavu 14. današnjeg izveštaja, naglašavam da su oni itekako statusno neutralni i u skladu sa rezolucijom 1244", dodao je.
"Srbija ostaje suštinski privržena procesu koji ce konacno dovesti do trajnog mira izmedu Srba i Albanaca. Tehnicki pregovori uz posredovanje EU deo su tih napora. Želim da naglasim da nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene sporazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnicki dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", istakao je.
Dačić je naglasio da bi trebalo zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis jer, kako je kazao, "ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima". "Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru vec na nametanju. Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo medusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konacni status Kosova", istakao je.
Dačić je podsetio na niz napada na Srbe i ocenio da su oni deo orkestrirane kampanje usmerene na zastrašivanje kosovskih Srba. "Jasno je da je krajnji cilj privodenje kraju totalnog etnickog cišcenja Srba i zatiranja naše kulturne baštine. Rezultati su ocigledni: u ovom periodu izveštavanja, prema podacima UNHCRa, u pokrajinu se vratilo samo 45 interno raseljenih kosovskih Srbamanje od polovine u odnosu na isti period prošle godine. Po podacima UNa, podsecam da je više od 200,000 nealbanaca prognano sa teritorije Kosova i Metohije od juna 1999", primetio je on.
Osvrcuci se na nedovoljno razjašnjenu rekonfiguraciju Euleksa i najave Medunarodne upravljacke grupe "ciji je cilj nasilno nametanje Ahtisarijevog plana koji Srbija nije prihvatila", Dačić je te postupke mimo SN UN nazvao "uznemiravajucim dogadajima".
Dačić je poručio da "Srbija smatra da je Savet bezbednosti jedina institucija koja ima neosporan i univerzalni legitimitet da vrši bilo kakve promene".
"S obzirom da ono što Euleks naziva ''rekonfiguracija'' nije podneto Savetu bezbednosti na odobrenje niti je nju odobrio bilo ko ko predstavlja Ujedinjene nacije, ona nije u skladu sa rezolucijom 1244", ukazao je srpski premijer.
"Osim toga, jednostrano ''ukidanje izvršne vlasti medunarodnih organizacija koje deluju na Kosovu''... još jednom pokazuje totalno nepoštovanje iskljucive nadležnosti Saveta bezbednosti u ovom pogledu od strane Prištine", dodao je.
"Dozvolite da naglasim da uprkos ovim uznemiravajucim dogadajima, naš dosledan stav o angažovanju Evropske unije na Kosovu ostaje nepromenjen. Verujemo da Evropska unija treba da nastavi sa svojim statusno neutralnim naporima kako bi se izgradilo nedostajuce institucionalno okruženje i poboljšale loše društvene okolnosti u toj pokrajini. Želim da jasno iznesem stav Srbije da je potrebno vece angažovanje Euleksa, a ne njegovo smanjivanje", rekao je Dačić. Zakljucio je da ako misija EU nema dovoljno kapaciteta, alternativa bi bila da UNMIK razmotri mogucnost sopstvenog restrukturiranja i veceg prisustva.
"Ako bude potrebno, Srbija ce svojim angažovanjem u Petom komitetu Generalne skupštine nastojati da se obezbede dodatna sredstva za UNMIK u predstojecem budžetskom procesu."
Govoreci o zabrani upotrebe srpskih registarskih tablica od strane prištinskih vlasti, Dačić je citirao evropsku nevladinu organizaciju Diadikasia, koja je u izveštaju tvrdila da "postoji formula prema kojoj se odredene kombinacije slova daju pripadnicima srpske zajednice", ali i jednog kosovskog zvanicnika koji je rekao da je "javna tajna da su srpska vozila posebno oznacena".
"Sedam decenija nakon što su na Starom kontinentu poraženi režimi koji su vizuelno obeležavali pripadnike etnickih grupa na javnim mestima, ova praksa se ponovo vraca u Evropu", upozorio je Dačić.
Govoreci o istrazi navoda Dika Martija o trgovini ljudskim organima, Dačić je naglasio da bi za otkrivanje pune istine trebalo razmotriti sve navode iz Izveštaja Saveta Evrope u kojem je ukazano na umešanost visokih funkcionera tadašnje OVK "koji su igrali kljucne uloge i bili saucesnici u mnogim kriminalnim radnjama" ukljucujuci trgovinu ljudskim organima.
"Srbija i ovom prilikom ukazuje na cinjenicu da bi Savet bezbednosti morao da u tom pogledu odigra znacajnu ulogu, jer je on telo koje može da obezbedi obaveznu saradnju izmedu država članica."
"Mi smo privrženi postizanju trajnog mira izmedu Srba i Albanaca na Balkanu. Da bi taj mir bio trajan, on mora da bude i pravedan. To vam govorim ne samo kao predsednik Vlade Srbije, vec pre svega kao covek koji je rodjen u Prizrenu, na Kosovu i Metohiji, gradu koji je u srednjem veku bio prestonica Srbije, a u kojem danas živi svega dvadesetak Srba. To zahteva da obe strane donesu teške i hrabre odluke. Mi smo spremni da uradimo naš deo", rekao je Dačić.
Prema njegovim recima, Srbija je spremna na normalizaciju i pomirenje u regionu, pre svega u interesu obicnih gradana.
"Srbija je takode spremna za dijalog ciji je cilj pronalaženje sveobuhvatnog rešenja, ali nije niti ce biti spremna da prihvati jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Bilo kakvi jednostrani potezi, sa bilo cije strane, ne mogu nas približiti konacnom rešenju. Na protiv, mogu nas samo udaljiti. Ono što je dosad nedostajalo je kredibilan sagovornik, spreman i voljan da uradi ono što je neophodno da bi se postiglo sveobuhvatno rešenje. Da bi se postigao sporazum neophodni su kompromisi. Osim nas, toga treba da bude svesna i Priština", istakao je Dačić.
Premijer je zakljucio citirajuci Nelsona Mendelu: "da bismo ostvarili mir i pomirenje, moramo da saradujemo sa našim dojucerašnjim protivnicima, da postanemo partneri, da bi se mir ucvrstio i vecno trajao."

SAVET BEZBEDNOST POZDRAVLJA DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE

UJEDINJENE NACIJE, 21. avgusta 2012. (Beta) Članice Saveta bezbednosti pozdravile su danas spremnost Beograda i Prištine na nastavak dijaloga o Kosovu, ali su različito ocenili bezbednosnu situaciju na terenu.
Rusija i Kina zatražile su aktivnije angažovanje Unmika, osudile otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i pozvale na poštovanje rezolucije 1244 UN. S druge strane, predstavnici država Zapada su pozdravili aktivnije angažovanje Euleksa i skoro okončanje procesa nadzirane nezavisnosti Kosova.
Predstavnik Rusije naglasio je da Unmik mora da igra aktivnu ulogu u rešavanju situacije na Kosovu. On je pozdravio inicijativu Srbije da Unmik sprovodi svoju ulogu na terenu i preneo zabrinutost Moskve zbog odluke o otvaranju kancelariji Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici.
Ruski predstavnik kritikovao je rad istražnih organa na Kosovu i naveo da veliki broj etničkih ubistava na terenu nije istražen. On je nagalasio da Srbi na Kosovu i dalje strahuju za svoj život, podsetivši na paljenje njihovih kuća, prebijanja ljudi i dece i više od 20.000 slučajeva zaplene srpske imovine.
"Kosovska vlada uz međunarodnu podršku aktivno sprečava povratak izbeglica, povratak njihove imovine i sprovođenje ljudskih prava", rekao je ruski predstavnik u UN.
On je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti u istrazi Euleksa o trgovini ljudskim organima i podržao zahtev Srbije da se istraga prebaci na UN. Ruski predstavnik takođe je podržao spremnost nove vlade u beogradu da vodi dijalog sa Prištinom,
Britanski predstavnik rekao je da zamajac pokrenut "željom Kosova da prestane međunarodni nadzor mora biti očuvan". On je pozvao na nastavak dijaloga između Beograda i Prištine što je pre moguće i apelovao na sprovođenje dogovorenog u praksi, posebno kada je reč o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju granicama. On je izneo stav Londona da Priština i Beograd moraju da deluju odgovorno i u saradnji sa Euleskom i Kforom i naglasio da je onemogućavanje slobode kretanja neprihvatljivo.
Kritikovao je postojanje "nelegalnih struktura na severu Kosova" i pozdravio otvaranje administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Takođe je pozdravio rad na istrazi o trgovini organima i podvukao da veruje u kapacitet Euleksa da taj slučaj istraži do kraja.
Predstavnik Nemačke rekao je da je zadovoljan porukama iz Beograda da Srbija želi da nastavi proces evropskih integracija. On je pozdravio činjenicu da su srpski građani sa Kosova mogli da učestvuju na izborima bez većih problema.
Nemački diplomata je takođe podržao dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će on postati politički kako bi se postigao konkretan napredak u odnosima dve strane. On je takođe naglasio da je primena sporazuma ključna, pogotovo u oblasti energetike i telekomunikacija, i naglasio da je potrebno da obe strane konstruktivno učestvuju u dijalogu kako bi ostvarile aspiracije da uđu u EU.
Nemački predstavnik osudio je sve etničke izgrede u prethodnom periodu na Kosovu i ocenio da prestanak nadzirane nezavisnosti Kosova ostaje i dalje izazov.
Predstavnik Kine rekao je da je Peking zabrinut zbog bezbednosne situacija na severu Kosova, i naglasio da teritorijalni integritet Srbije treba poštovati u potpunosti.
On je čestitao novoj vladi Srbije na sprmnosti da nastavi dijalog s Prištinom. Izrazio je zabrinutost povodom istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i dodao da razume opravdanu zabrinutost Srbije po tom pitanju.
Predstavnica SAD, s druge strane, oštro je kritikovala srpsku zajednicu na severu Kosova ocenjujući da flagrantno krše poredak. "Paralelne strukture nemaju šta tu da traže po zakonu i trebalo ih je davno ukinuti", naglasila je.
Američka predstavnica je pozdravila obećanje dvojice premijera da će nastaviti dijalog, kao i otvaranje administrativne kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i čestitala Kosovu na predstojećem okončanju nadzirane nezavisnosti. Istakla je da su najveća pretnja po bezbednost Kosova i dalje "kriminalne strukture na severu" i navela da je uklanjanje barikada "definitivno deo mandata Kfora i Euleksa".

DAČIĆ ZADOVOLJAN SEDNICOM SAVETA BEZBEDNOSTI UN

BEOGRAD, 21. avgusta 2012. (Beta) Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je današnja sednica Saveta bezbedbnosti UN o Kosovu posle niza godina bila "možda najkonstruktivnija i protekla je u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne sednice".
Dačić je u izjavi za RTS rekao da je na sednici izneo spremnost Srbije da se nastavi dijalog, kao i da se sprovedu svi zaključi i sporazumi koja je prethodna vlada postigla, što je, prema njegovim rečim, "svima bilo prihvatljivo na sednici, bez obzira što postoje različita tumačenja i shvatanja problema Kosova".
"Bez obzira što u Savetu bezbednosti sede zemlje koje nisu priznale nezavisnost i one koje jesu, mislim da su tonovi bili veoma drugačiji. Čak su mnoge zemlje koje to do sada nisu izražavale, osudile incidente nad Srbima, osudile su nasilje nad povratnicima. Svi su izrazili podršku istrazi o trgovini ljudskim organima. Ja sam zadovoljan tokom ove sednice", rekao je Dačić.
On je naveo da je i pored pozitivnog pristupa i konstruktivne atmosfere, svako polazio od svojih polaznih osnova.
Premijer Kosova Hašim "Tači je rekao da je status Kosova rešen, ja sam rekao da status Kosova nije rešen zato što o tome nije doneta nikakva odluka u Savetu bezbednosti. Uostalom, moje prisustvo ovde je pokazatelj da taj status još nije rešen. On će biti rešen tek kada bude postignuto sveobuhvatno rešenje s kojim su saglasne sve strane", rekao je srpski premijer.
On je dodao da je izneo stav Srbije da ne može "prihvati ovako jednostrano proglašenu nezavisnost kosova", ali da je spremna za nastavak dijaloga kako bi se našalo sveobuhvatno rešenje uz uzvažavanje interesa Albanca i svih drugih naroda koji žive na Kosovu.
"Mislim da su sve države članice Saveta bezbednosti izrazile zadovoljstvo zbog spremnosti da se nastavi dijalog i opredeljenjem vlade Srbije. Mnoge od velikih sila su pozdravile izbor nove vlade i da žele saradnju s njom zbog toga što smo pokazali da želimo da budemo faktor rešavanja problema", rekao je Dačić.

ZARIF: VAŽNO NASTAVITI DIJALOG

UJEDINJENE NACIJE, 21. avgusta 2012. (Beta) Šef UNMIKa Farid Zarif izjavio je danas na sednici Saaveta bezbednosti UN da treba oživeti politički proces na Kosovu i da nastaviti dijalog Beograda i Prištine.
Zarif je, predstavljajući izveštaj generalog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu, za period od 16. aprila do 15. jula, rekao da se sastao s predstavnicima novih vlasti u Srbiji i pozdravio njihovu posvećenost sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu i posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine.
"Iskreno se nadam da u narednom periodu međunarodni akteri neće propustiti priliku da doprinesu rešavanju ključnih problema", rekao je Zarif i apelovao na međunardonu zajednicu da utiče na dve strane da pristupe dijalogu.
Zarif je rekao da je važno da se i međunarodna zajednica uključi u taj dijalog. "Ni u čijem interesu nije da se zadrži status kvo", rekao je šef UNMIK i naveo da "oklevanje da se sprovedu sporazumi i pogrešna tumačenja, ne mogu biti izgovor".
Zarif je rekao da napori međunarodne zajednice uključuju koordinarane korake da se napravi pozitivan pomak na severu Kosova gde će biti potrebno mnogo više rada. "Treba postaviti uslove za legitimno predstavljanje stanovništva na severu Kosova. To treba da bude prioritet", rekao je šf UNMIK i dodao da će, kada se to ostvari, biti pokazana i dobra volja obe strane.
Zarif je pozdravio anketu o UNMIK među stanovništvom Kosova i dodao da dve trećine pozitivno ocenjuje UN na Kosovu što je poboljšanje od 15 odsto. Zarif je rekao da je poseta generalnog seketara UN regionu doprinela da se diskusija podigne na novi nivo i energičnije pristupi osetljivim problemima.

TAČI: NE MOŽE SE DOVODITI U PITANJE INTEGRITET KOSOVA

UJEDINJENE NACIJE, 21. avgusta 2012. (Beta) Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je Priština posvećena nastavku dijaloga s Beogradom u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali da se ne može dovoditi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.
Tači je rekao da je u dijalogu ostvaren znatan napredak i da je potpisano sedam važnih sporazuma, ali da je većnina ostala samo na papiru, poput dogovora o integrisanom upravljanju granicom i o regionalnom predstavljanju, koje Srbija odbija da sprovede.
"Normalizacija odnosa sa Srbijom je naš prioritet", rekao je Tači i dodao da su odnosi Srbije i Kosova najveća prepreka stabilnosti Balkana.
"Posvećeni smo nastavku dijaloga u svakom trenutku i u svim okolnostima, ali teritorijalni integritet Kosova nikada neće biti doveden u pitanje", rekao je Tači.
On je rekao da su prištinske vlasti napravile veliki napredak u integraciji kosovskih Srba i da je Prština posvećena integraciji više od 100.000 kosovskih Srba u institucije širom Kosova, ali da se takvi rezultati ne mogu postići u tri opštine na severu Kosova gde je 30.000 Srba koje kontroliše direktno Vlada u Beogradu.
Tači je najavio dijalog vlade u Prištini i Srba u severnim opštinama, navodeći da je razvijen plan za integraciju severa u ostatak Kosova. "Moramo insistirati na vladavini prava u tom delu Kosova i na povlačenju ilegalnih snaga Srbije", rekao je on.
On je naveo da želi da razgovara sa svim srpskim liderima sa severa koji poštuju kosovske insitucije, ali da nikada, kako je rekao, "neće ugroziti teritoritijalni integritet i suverenitet, kao i ustavni poredak Kosova".
Tači je pozdravio odluku Međunarodne upravljacke grupe o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova i ocenio da Kosovo ima najstabilnije institucije u regionu, a dodao da je ostvaren privredni rast od pet odsto, uprkos krizi u EU.
On je rekao da Kosovo nastavlja da unapređuje javnu administraciju na osnovu preporuka iz Brisela i da je Vlada u Prištini posvećana borbi prtiv korupcije i organizovanog kriminala.
"Skoro polovina članica UN je priznala Kosovo i očekujemo dodatna priznanja narednih meseci", rekao je Tači i dodao da nepriznavanje nezavisnosti ugrožava stabilnost i napredak regiona.