Daily Survey

Beograd, 23. Mart 2012.

SRBIJA – EU

JEREMIĆ: DATUM PREGOVORA SRBIJE I EU MOŽDA KRAJEM GODINE

BRISEL, 23. marta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu, posle susreta s više ministara inostranih poslova Evropske unije, da "postoji dobro osećanje i zamah" u EU u pogledu kandidature Srbije za članstvo, tako da bi se do kraja godine mogao utvrditi i datum početka pregovora o tome.
"Mislim da postoji dobar zamah, dobro osećanje i treba ga iskoristiti, te nova vlada Srbije koja će, nadam se, biti formirana do leta, ima dobre izgleda da dobije datum za početak pregovora ove godine", procenio je Jeremić. Ministar je razgovarao s nizom svojih kolega iz EU, uključujući šefove diplomatija Velike Britanije, Italije, Slovenije, Malte, s budućim ministrom Slovačke, a susrešće se i s ministarkom spoljnih poslova Hrvatske Vesnom Pusić.
Jeremić je rekao da će sadašnja Vlada Srbije, "kao tehnička vlada, učiniti sve da pripremi teren za novu vladu i, uveren sam da će, ko god bude izabran, odlučiti da nastavi u strateškom smislu evropskim putem". "Mi svakako hoćemo, ako budemo ti koji će dobiti podršku građana Srbije, ali onaj ko god bude izabran, treba da nastavi i dobije taj datum", dodao je on.
"Bilo bi jako dobro", rekao je Jermić, "ako bi taj datum mogao da bude (utvrđen) krajem ove godine".
Jeremić je naveo da su svi ministri ponovili da su zadovoljni zbog toga što je Srbija postala kandidat za prijem u EU. Na pitanje novinara kako gleda na postupak rehabilitacije Draže Mihailovića i kakve bi to posledice moglo imati po odnose Srbije s regionom, Jeremić je rekao da je to "pre svega unutrašnje pitanje Srbije i vrlo delikatno unutrašnje pitanje i ja o njemu ne bih diskutovao izvan moje zemlje".

JEREMIĆ: BEOGRAD DOBRIM ODNOSIMA S NESVRSTANIMA, POMAŽE POLITICI EU

BRISEL, 23. marta 2012. (Beta) Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je danas izjavio u Briselu da Srbija dobrim odnosima s nesvrstanima može doprineti uspehu celokupne svetske politike Evropske unije. Jeremić je preneo zaključke sa sinoćnog sastanka ministara EU i zemalja kandidata za članstvo u Uniji da "arapsko proleće" i zbivanja u arapskim zemljama znače "geopolitički razvoj koji će ostaviti jasne posledice po ceo svet".
"Evropa je najbliže susedstvo tog prostora i biće bezbednosnih, ekonomskih posledica po naš deo sveta, imajući u vidu šta se sve tamo dešava", rekao je ministar.
"Mislim da je zajedničko mišljenje svih da Evropa tu mora da bude angažovana direktno i kroz jedinstven stav", rekao je Jeremić.
"Ako nema jedinstven stav, tada (Evropa) može vrlo malo da se uradi, a smatram da nema zemalja u Evropi koje bi pojedinačno napravile veliku razliku, dok Evropa sa zajedničkim nastupom, stavom i blisko angažovana, može dati pozitivan doprinos tim geopolitičkim procesima", ocenio je Jeremić.
Na sastanku šefova diplomatija EU i zemalja kandidata su razmotrene i prilike u Iranu i Pakistanu.
Srbija, rekao je Jeremić o tome, može dati vredan doprinos politici Evropske unije prema svetu zato što Beograd ima istorijske odnose velikim brojem zemalja u svetu koji su "bliži, prisniji, drugačiji" od odnosa koje ima velika većina zemalja EU.
To Srbiji daje mogućnost da dijalogu EU sa drugim delovima sveta daje nov kvalitet. Iako Srbija nema sredstva da tome doprinese materijalno, ona ima takvu vrstu političkih kontakata, razumevanja koja daje nove mogućnosti, zaključio je Jeremić.
SRBIJA

JEREMIĆ: SRBIJA DAJE DOPRINOS SVETSKOJ POLITICI

BRISEL, 22. marta 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je izjavio da će danas u Briselu na ministarskom sastanku zemalja Evropske unije i kandidata za članstvo u EU Srbija dati doprinos raspravi i formiranju stavova i vizija Unije o ključnim spoljnopolitičkim pitanjima.
Teme sastanka su Avganistan, Pakistan, zbivanja u arapskom svetu, a, kako je podvukao Jeremić, sticanje statusa kandidata za prijem u EU je Srbiji otvorilo vrata ovakvom forumu u EU i ona će ubuduće učestvovati na svim sličnim sastancima u EU.
"Srbija je zemlja koja vodi vrlo aktivnu spoljnu politiku, ima veliki broj kontakata i odnosa u svetu, tako da mislim da će naš doprinos ovoj raspravi biti suštinski i da ćemo moći da pružimo doprinos koji nije zanemarljiv", dodao je Jeremić.
Srpski ministar inostranih poslova je naveo da će Srbija odsad moći da svojim iskustvom doprinese boljem razumevanju spoljnjeg sveta, a i da dobije neposredan uvid u to kako drugi gledaju na međunarodne prilike. Jeremić je rekao da će sutra imati susrete s većim brojem šefova diplomatija EU i zemalja kandidata za članstvo i razgovarati o bilateralnim odnosima, prilikama na Zapadnom Balkanu, kao i budućnosti evropskog procesa za Srbiju i region.
Jedan od Jeremićevih susreta biće i sa šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić.
Na pitanje o tome kako gleda na njenu izjavu da Zagreb neće podržati njegovu kandidaturu za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, Jeremić je rekao da "svaka zemlja ima svoje suvereno pravo da odlučuje o kandidaturama za međunarodne položaje".
"Srbija ima načelo da podržava zemlje u susedstvu, u regionu, a to je neka vrsta običaja kad je reč o Zapadnom Balkanu. Mada, ponoviću, svaka zemlja ima apsolutno suvereno pravo da donosi sopstvene odluke kad je u pitanju podrška drugim zemljama u međunarodnim telima", rekao je Jeremić.

KONUZIN: NATO BOMBARDOVANJE JE BILO RAT PROTIV SRPSKOG NARODA

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da NATO bombardovanje 1999. godine nije bilo rat protiv Slobodana Miloševića, već rat protiv srpskog naroda koji je trasirao put separatizmu Kosova.
"Nisu slučajno tadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, a danas visoki funkcioneri samoproglašenje kosovske države, javno govorili da se NATO bori na njihovoj strani. Danas je očigledno da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova deo evroatlantskog plana podele Srbije", rekao je Konuzin na skupu "Da se ne zaboravi: Kosovo i Metohija 13 godina posle NATO agresije", održanom u Sava centru.
Konuzin je u govoru koji je pročitao na srpskom jeziku rekao da je NATO gađao prevashodno civilne objekte mostove, železničke čvorove, elektrane, električne vodove, preduzeća i pogone za preradu nafte.
Sutra se navršava 13 godina od početka NATO bombardovanja SRJ.
"Masovno bombardovanje SRJ bilo je čin agresije protiv suverene države protivno Povelji UN i demonstracija politike sile, namenjene jačanju pretenzija na uspostavljanju hegemonije u unipolarnom svetu. Problem Kosova i danas ostaje otvoren", rekao je Konuzin.
Konuzin je dodao da je Kosovo postalo poligon za testiranje političkog protivpravnog mešanja u stvari suverenih država uz primenu sile i da je NATO bombardovanje Libije i mešanje NATO zemalja u unutrašnje stvari Sirije, jednostrane sankcije i pripema vojnog upada u Siriju zapravo ponavljanje onoga što je pre 13 godina urađeno u SRJ.
"Izgleda da međunarodna zajednica nije uspela da izvuče odgovarajuće zaključke. Pokazalo se da teške rane od bombadrovanja SRJ do danas nisu izlečene. Ljudske žrtve, od kojih većinu čine civili, nenadoknadive su, a privreda Srbije ne može da se oporavi od ogromne štete", rekao je Konuzin.
Ambasador Rusije u Srbiji je dodao da duboku zabrinutost izazivaju statistički podaci o velikom porastu onkoloških oboljenja u mestima izloženim bombardovanju osiromašenim uranom.
"Vojna akcija, koja se pravdala neophodnošću prekida humanitarne katastrofe, imala je upravo obrnute posledice. Egzodus albanskih izbeglica sa Kosova u susedne zemlje bio je iskorišćen kao izgovor za bombadrovanje. Ali, još više izbeglica je napustilo pokrajinu upravo nakon početka NATO bombardovanja", naveo je Konuzin.
Konuzin je dodao da se više od 200.000 Srba, Roma i drugih koji su napustili Kosovo već posle dolaska međunarodnog vojnog kontingenta nije vratilo na svoja ognjišta, a da ih je međunarodna zajednica jednostavno zaboravila.

KiM

VLADA USVOJILA IZVEŠTAJ O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Vlada Srbije usvojila je danas izveštaj pregovaračkog tima o dosadašnjem toku dijaloga sa Prištinom u Briselu i o dogovoru o regionalnom predstavljanju Kosova, postignutom od 24. februara.
Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, šef vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović je kazao da je pregovarački tim insistirao na punom i doslednom poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije.
"Tada je dogovoreno da se predstavnici privremenih institucija u Prištini na regionalnim skupovima predstavljaju uz fusnotu koja je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde", kazao je Mihajlović. On je rekao i da je Vlada danas utvrdila Opšti plan za odbranu od poplava od 2012. do 2018. godine koji predviđa mere i institucionalno organizovanje odbrane od poplava.
Utvrđeni su i Predlog zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju Vlade Srbije i Indonezije u saradnji u oblasti odbrane.
Mihajlović je rekao da je Vlada utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Alžira o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, i sporazuma sa Belorusijom o saradnji u carinskim pitanjima.

IVANOVIĆ: NE PRIDAVATI PREVIŠE PAŽNJE PRETNJAMA ANA

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas da ne treba pridavati previše pažnje pretnjama Albanske nacionalne armije (ANA) da će silom sprečiti održavanje srpskih izbora na Kosovu.
Ivanović je agenciji Beta rekao da su pretnje te grupe koju su UNMIK i SAD proglasili za terorističku organizaciju, nastale pod uticajem kosovskih zvaničnika koji, zbog pritiska međunarodne zajednice, moraju da budu uzdržani u izjavama.
Prema njegovim rečima, često se u "kritičnim situacijama" pojavljuje ANA i saopštenjima i pretnjama javno i jasno izgovori ono što kosovski zvaničnici misle, ali se ne usuđuju da kažu.
"Mislim da je došlo do nesloge u albanskom političkom telu i da raste pritisak opozicije u Prištini. Zato i vladajuća garnitura pokušava da odgovori našim zahtevima i zadrži dobru komunikaciju sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, a da istovremeno kod najekstremnijih krugova dobije nekakav poen", rekao je Ivanović.
On je kazao da Ministarstvo nije kontaktiralo međunarodnu zajednicu u vezi sa najavama ANA i da bi na pretnju trebalo da reaguje Kfor, a ne političari.
Prema njegovim rečima, najave te organizacije mogu da uznemire stanovništvo, ali na njih ne treba obraćati previše pažnje.

PANTIĆ: DAČIĆ USKRAĆUJE SRBIMA SLOBODU KRETANJA

JARINJE, 23. marta 2012. (Beta) Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić optužio je danas ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivicu Dačića da kosovskim Srbima uskraćuje slobodu kretanja iako zvanično priča da će ih braniti od prištinskih vlasti.
Pantić je za agenciju Beta kazao da ga je Žandarmerija danas zaustavila u blizini policijskog punkta u Rudnici, zadržala ga nekoliko sati i nije mu dozvolila da koristi alternativni put kako bi nastavio put ka Beogradu. On je zbog toga kazao da je Dačić "licemer koji priča da hoće da brani Srbe na Kosovu i Metohiji, a zabranjuje im slobodu kretanja".
Pantić je dodao da je danas krenuo na sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije i da je to rekao pripadnicima Žandarmerije koji su ga upućivali na administrativni prelaz Jarinje.
Srbi sa severa Kosova bojkotuju zvanične prelaze zato što su na njima kosovski carinici i pogranični policajci. Prema Pantićevim rečima, na najkraćem zemljanom putu koji pored baze Kfora vodi od Jarinja do Rudnice u centralnoj Srbiji, Žandarmerija je postavila prepreke na šest mesta te je morao da se do glavnog puta na Ibarskoj magistrali kod Rudnice doveze preko njiva.

IVANOVIĆ: I BEZ LOKALNIH IZBORA INSTITUCIJE NA KOSOVU

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je danas da će srpske institucije na Kosovu postojati i ako ne budu održani lokalni izbori 6. maja. U institucijama će, umesto izabranih, biti postavljeni funkcioneri, odnosno privremeni organi koje će imenovati nova vlada, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, "kao privremeno rešenje do sticanja uslova da se organi izaberu", rekao je Ivanović za Novi magazin.
Prema njegovim rečima, pokušaj da se bez pristanka UNMIKa, a uz protivljenje međunarodne zajednice, održe lokalni izbori ugrozio bi kontinuitet održavanja srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu.
Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je dodao da je siguran da će parlamentarni i predsednički izbori biti organizovani bez ometanja, da neće biti zaplene biračkog materijala ili upada policije na biračka mesta. Prištinski zvaničnici najavili su da će, ako treba i silom, sprečiti izbore Srbije na Kosovu.
Ivanović je dodao da Vlada Srbije očekuje zvaničan odgovor UNMIKa, a ne samo izjavu portparola povodom pitanja u vezi sa organizovanjem srpskih lokalnih izbora na Kosovu, ali je dodao da je siguran da su male šanse da oni budu organizovani bez pomoći i podrške međunarodnih institucija.

ODBOR: LOKALNI IZBORI NA KOSOVU MORAJU DA SE ODRŽE

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) Članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju iz vladajuće koalicije i opozicije poručili su danas da lokalni izbori na Kosovu moraju da se održe i upozorili da bi u suprotnom Srbija implicitno priznala nezavisnost Kosova.
Članovi odbora iz vlasti i opozicije kritikovali su predstavnike vlasti što nisu došli na sednicu.
Na početku nastavka sednice na čijem dnevnom redu je pitanje sprovođenja lokalnih izbora, predsednik Odbora Ljubomir Kragović obavestio je poslanike da su na sednicu bili pozvani predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić, ali da su oni obavestili odbor da zbog ranije zakaznih obaveza ne mogu da prisustvuju sednici.

UNMIK NEĆE MOĆI DA ORGANIZUJE LOKALNE IZBORE NA KOSOVU

PRIŠTINA, 22. marta 2012. (Beta) Šef UNMIKa Farid Zarif rekao je danas da mirovna misija UN neće biti u mogućnosti da organizuje lokalne izbore na Kosovu, što je tražilo srpsko ministarstvo za Kosovo i Metohiju. "Zbog okolnosti na terenu, UNMIK neće biti u mogućnosti da organizuje lokalne izbore na Kosovu", rekla je Beti portparolka mirovne misije UN na Kosovu Tanja Kasl (Tanya Castle).
Ona je dodala da je Zarif ponovio posvećenost UNMIKa promovisanju demokratski izabranih lokalnih vlasti na Kosovu.
Srpsko ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je juče od Zarifa da se u saradnji s tom mirovnom misijom UN dogovori način sprovođenja srpskih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.
"Izbori su raspisani na celoj teritoriji Republike Srbije, a s obzirom na to da je južna pokrajina pod protektoratom UN, u skladu s Rezolucijom 1244, neophodno je da se o načinu organizovanja izbora postigne dogovor s misijom UN na Kosovu i Metohiji", naveo je u pismu šefu UNMIKa ministar. Kosovske vlasti su najavile da će ako bude potrebno i silom sprečiti održavanje srpskih izbora na Kosovu.

DE MARNAK: UNAPREDITI VLADAVINU PRAVA NA KOSOVU

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Šef Euleksa Gzavije de Marnak izjavio je da se vizna liberalizacija na Kosovu može ostvariti samo ako se unapredi vladavina prava i da je taj zadatak u nadležnosti lokalnih institucija, saopšteno je danas iz te misije.
"Kosovo je sebi postavilo neke važne ciljeve, poput vizne liberalizacije, ali se ti ciljevi mogu ostvariti samo ako se unapredi vladavina prava. Euleks će nastaviti da daje podršku, ali konačni rezultati zavise od samih lokalnih institucija", rekao je de Marnak.
Šef Euleksa danas je posetio Peć i sastao se sa predsednikom te opštine Aljiom Berišom.
"Danas smo razmotrili stanje javne bezbednosti u regionu. Postoje pozitivni trendovi, ali i dalje ima mesta za poboljšanje. Euleks će biti tu da podrži institucije, ali na kraju će kosovske institucije biti te koje će morati da obave svoj posao", kazao je De Marnak.
Beriša je rekao da se bezbednosno stanje u opštini svakodnevno popravlja, odnosno opada stopa kriminala, navodi se u saopštenju.

EULEKS: NISMO SE DOGOVARALI O SLOBODI KRETANJA NA SEVERU

PRIŠTINA, 22. marta 2012. (Beta) Misija EU na Kosovu ponovila je danas da nije bila uključena u dogovore o uslovima transporta svog osoblja na severu Kosova i zatražila je bezuslovnu slobodu kretanja.
"U nekim krugovima pojavili su se izveštaji da je Euleks bio deo takvih dogovora. To je netačno. Misija insistira na slobodnom, bezuslovnom i stalnom pristupu kada se radi o osoblju i vozilima. O tome se ne može pregovarati i to je apsolutni preduslov za misiju da bi nastavila da ispunjava mandat vladavine prava u tom delu Kosova", navodi se u saopštenju Euleksa.
Srbi na severu Kosova kažu da su sa Kforom postigli dogovor da se vozila Euleksa kreću ka prelazima na severu Kosova u okviru kolone Kfora. Prema tom dogovoru, Euleksovih vozila može biti do tri u koloni, mogu ići na prelaze jednom dnevno i ne smeju prevoziti kosovske zvaničnike.
Srbi sa severa Kosova su u nekoliko navrata blokirali Euleksova vozila kada su pokušala da samostalno krenu ka prelazima i optužili Euleks da ne poštuje dogovor sa lokalnim stanovištvom.
Kada Srbi zaustave Euleks, vojnici Kfora blokiraju lokalne puteve i kontrolišu sve koji se tu zateknu.

SRBIJA – REGION

UBUDUCE LAKŠI PROMET POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA SRBIJE I RS

ŠABAC, 23. marta (Tanjug) Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske Dušan Petrovic i Miroslav Milovanovic potpisali su danas u Šapcu sporazum o tehnickoj saradnji, zahvaljujuci kome ce biti olakšan medusobni promet poljoprivrednoprehrambenih proizvoda.
Potpisani ugovor odnosi se na saradnju u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje. Ministar Petrovic izjavio je posle potpisivanja da ugovor stupa na snagu od danas, precizirajuci da se odnosi na obostrano priznavanje nalaza akreditovanih laboratorija u Srbiji i Republici Srpskoj. Isticuci da je time potpisan deo sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, on je izrazio nadu da ce uskoro biti potpisani slicni ugovori i sa federacijom i celom BiH.
Petrovic je napomenuo da je Srbija u proteklih nekoliko meseci potpisani takvi ugovori sa Makedonijom i Crnom Gorom.
Ovaj sporazum ce olakšati trgovinu hranom i poslovanje poljoprivrede i prehrambene industrije, rekao je on i naglasio da ce to pre svega biti znacajno za mala i srednja preduzeca jer ce pojednostaviti potrebne procedure i uštedeti privredi vreme i novac. Petrovic je napomenuo da su Srbija i Republika Srpska "imale izvanrednu razmenu u 2011. u trgovini prehrambenim proizvodima, te da je je njena vrednost iznosila više od 215 miliona evra".
On je rekao da je siguran da ce olakšavanje trgovinskih procedura omoguciti još veci iskorak u 2012. u toj oblasti saradnje.
Ministar Milovanovic naveo je da je pravni osnov za potpisivanje današnjeg sporazuma ugovor o paralelnim i specijalnim odnosima Srbije i Republike Srpske koji je zakljucen u septembru 2006. On je takode naglasio da ce današnji ugovor omoguciti lakše procedure za medusobnu razmenu roba.

POTPISAN PROTOKOL O VRAĆANJU KULTURNOG BLAGA

ZAGREB, 23. marta 2012. (Beta) Ministri kulture Hrvatske i Srbije Andrea Zlatar Violić i Predrag Marković potpisali su danas u Zagrebu Protokol o vraćanju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku.
Protkol je potpisan u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva.
Tim povodom ministre će u podne primiti predsednik Hrvatske Ivo Jospović, a na prijemu je prevođeno zajedničko obraćanje novinarima.
"Potpisivanjem Protokola o vraćanju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku dovršava se dugogodišnji rad na povratu kulturnih dobara otuđenih u vreme Domovinskog rata, a ujedno se zaključuje i jedno od otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije", saopštila je juče informativna služba hrvatskog predsednika Ive Josipovića.
Na prijemu u kabinetu predsednika Hrvatske biće i predsednice međudržavne Komisije za vraćanje kulturnih dobara Branka Šulc i Dušica Zivković, kao i članovi Komisije i bivši ministri kulture Hrvatske koji su u vreme svojih mandata počeli rad na povratku i očuvanju kulturnih dobara.

JOSIPOVIĆ: POSLE PROTOKOLA REŠAVATI I DRUGA PITANJA

ZAGREB, 23. marta 2012. (Beta) Potpisivanje Protokola o vraćanju kulturnih dobara iz Srbije u Hrvatsku jedan je od važnih događaja u odnosima dve zemlje i daje nadu da se i ostala otvorena pitanja mogu rešiti na najbolji mogući način, izjavio je danas predsednik Hrvatske Ivo Josipović.
Na prijemu u Zagrebu povodom sklapanja Protokola koji su potpisali ministri kulture Srbije i Hrvatske, Josipović je rekao da je time završena važna faza u rešavanju pitanja kulturnog blaga odnetog iz Hrvatske tokom rata.
"Nadam se da je to je jedno od otvorenih pitanja koja ćemo što brže zatvarati i učiniti ono što je zajednička ambicija doprineti pomirenju i uspostavljanju najboljih mogućnih odnosa u regionu i ostvarivanju naših legitimnih interesa kroz normalno političko delovanje i normalne odnose dve suverene države", rekao je predsednik. Josipović je pohvalio sve, posebno stručnjake, zbog obavljenog posla i izjavio da očekuje da će i ministarstva unutrašnjih poslova nastaviti da rade na nalaženju ukradenog kulturnog blaga koje nije obuhvaćeno Protokolom.
Josipović je podsetio da je najveći deo kulturnog blaga u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj i njegovo vraćenje je, kako je rekao, važno i za očuvanje identiteta srpske manjine u toj zemlji.
Ministar kulture Srbije Predrag Marković rekao je da je potpisivanjem protokola stavljena tačka na "i" i rešen problem. Dodao je da je do sada vraćeno oko 23.600 predmeta, dok je 1.065 u Srbiji u postupku restauracije i biće vraćeno "brzinom kojom se obezbeđuju uslovi za to gde će se vraćati".
"Smisao ovog posla nije samo zatvaranje problema, već i da se kulturno blago učini dostupnim... ako je u adekvatnim uslovima i ako bude moguće da bude vidljivo posetiocima", naglasio je Marković.
Ministar je pozvao dva ministarstva unutrašnjih poslova da rade na nalaženju ukradenog kulturnog blaga i sprečavanju ilegalne trgovine čija je vredost, prema procenama, jednaka vrednosti ilegalne trgovine drogom. Marković je novinarima rekao da je Srbija samo prošle godine uložila oko 14,9 miliona dinara u restauraciju i konzervaciju dela dobara koji je bio vraćen tokom 2011. ili tek treba da bude vraćen.
Hrvatska ministarka Andrea Zlatar Violić rekla je da je previđeno da Ministarstvo kulture u saradnji s lokalnim zajednicama do kraja 2013. obnovi prostore u kojima primereno treba da bude smešteno vraćeno kulturno blago, a to su najčešće prostori SPC u Hrvatskoj.
Zlatar Violić je rekla da je u tu svrhu za ovu i narednu godinu predviđeno osam miliona kuna (1,06 miliona evra). Jedna od ideja je da se u Enestinovu ili Dalju otvori muzej SPC u koji bi bili smešteni svi predmeti koji ne mogu da budu vraćeni u matične prostore.
"Ne želimo da baština završi u depoima, već da bude smeštena na onim mestima gde će posetioci moći da dođu u kontakt s tim predmetima", rekla je ministarka. Ona je izrazila nadu da će se u narednih godinu dana rešiti i pitanje slobodne distribucije knjiga bez carinskih i drugih dažbina, a ostaje rad na rešavanju pitanja zajedničke baštine Jugoslovenske kinoteke do 1990.

AMBASADOR HRVATSKE: RAZMENA SA SRBIJOM OKO 600 MILIONA EVRA

ŠABAC, 23. marta 2012. (Beta) Ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak rekao je danas u Šapcu da te dve zemlje imaju potencijal u ekonomskoj razmeni od dve milijarde evra, ali da su trenutno na nivou od oko 600 miliona evra.
"Imamo veliki uzlazni trend u političkom i ekonomskom smislu. Prema našim statistikama razmenili smo 600 miliona evra, a prema srbijanskoj 593 miliona evra. Možemo reći da se radi o izbalansiranoj razmeni, ali mi smo izvezli za 30 miliona više, prema našoj statistici, u odnosu na 16 miliona evra kako pokazuje vaša statistika", rekao je Kuprešak u Šapcu.
Ambasador je, tokom sastanka privrednika iz Hrvatske sa šabačkim privrednicima, naveo da je do sada rekordna razmena bila 2008. godine 800 miliona evra.
Prema njegovim rečima, u Srbiji radi 200 hrvatskih firmi od kojih je samo jedna imala problema, ali je ista firma imala probleme u celom regionu.
Kuprešak je dodao da su hrvatski biznismeni u Srbiju do sada uložili 500 miliona evra. Hrvatski ambasador ponovio je stav te zemlje da je zajednička budućnost regiona u EU.
"Budućnost obe zemlje je u EU. Hrvatska je u završnoj fazi, a Srbija u početnoj. Izražavamo podršku za što brži početak, ali i što brži završetak pregovora (sa EU)", rekao je Kuprešak.
U hrvatskoj delegaciji su 22 privrednika, kao i predstavnici Vukovarskosremske županije. Njih je dočekao gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i upoznao sa privrednim potencijalima grada.
Milošević je kazao da je od 2005. godine u Šapcu uloženo više od 10 miliona evra u opremanje severozapadne radne zone, gde je u vlasništvu grada 600 hektara zemljišta.
Gradonačelnik je govorio i o potencijalima Šapca zbog blizine Koridora 10, reke Save i autoputa koji ga povezuje sa Hrvatskom.

SRBIJA – EKONOMIJA

TADIĆ: PORODIČNE FIRME SU PRAVI NAČIN ZA NOVA RADNA MESTA

UŽICE, 22. marta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Užicu da su porodične firme pravi način za otvaranje novih radnih mesta.
"Pravi način da se krene sa osnivanjem novih radnih mesta jesu porodične firme", rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska porodične firme "Klupko" koja se bavi proizvodnjom i preradom vune.
Predsednik je rekao da firme kao što je predionica "Klupko" stvaraju nove vrednosti i da druge porodice tada osećaju sigurnost.
"Zahvaljujući porodičnoj radnji vaša i druge porodice osećaju sigurnost i za društvo stvarate novu vrednost" rekao je Tadić obraćahjujći se vlasnicima te predionice Vesni i Dragoslavu Simiću.
Preduzeće "Klupko" u Užicu posluje 13 godina i ima četiri radnika.

TADIĆ: KLJUČNA STVAR JE OČUVANJE RADNIH MESTA

KRUŠEVAC, 23. marta 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je očuvanje radnih mesta ključna stvar i da sva energija treba da se usmeri ka obezbeđivanju novih radnih mesta.
"Svaki radnik u Srbiji danas ima zebnju da li će imati obezbeđeno radno mesto. To je briga ove zemlje i njenih institucija", rekao je Tadić prilikom otvaranja fabrike "Kuper tajer" u Kruševcu.
On je naveo da nema novih radnih mesta bez investicija, te da su ona nešto najvažnije što se može obezbediti. "Čak i kad se ljudima u Srbiji ne čini da smo posvećeni tome zbog teškoća sa kojima se suočavamo to je u stvari smisao našeg života dok obavljamo naše dužnosti", rekao je Tadić.
Srbija se u potrazi za investicijama takmiči sa svim zemljama sveta.
Tadić je podsetio da je jedan veliki investitor Ju es stil napustio Srbiju, ali je istakao da će radna mesta u Smederevu biti sačuvana.

DIJAS: ŠPANCI ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJA U SRBIJU

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Ministar unutrašnjih poslova Španije Horhe Fernandes Dijas izjavio je danas, na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem u Beogradu, da su španski investitori veoma zainteresovani za ulaganja u Srbiji.
Kako je saopštila Vlada Srbije, Dijas je takođe rekao Cvetkoviću da će Španija i ubuduće podržavati Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.
Cvetković je rekao da Srbija izuzetno ceni snažnu podršku koju joj Španija pruža aktivnim nastupom u Evropskoj uniji i istakao da očekuje da će se ta podrška nastaviti, za otpočinjanje pregovora sa EU o prijemu Srbije. Premijer je zahvalio Španiji zbog, kako se u saopštenju navodi, principijelnog stava nepriznavanja nezavisnosti Kosova i rekao da očekuje da će Madrid ostati pri tom stavu.
Cvetković je u razgovoru istakao da Srbija i Španija imaju odlične bilateralne odnose, da nema otvorenih pitanja, i pohvalio "veoma dobru saradnju... dva ministarstva unutrašnjih poslova u oblasti policijske saradnje i borbe protiv organizovanog kriminala".
Dijas koji je danas u Srbiju došao na čelu delegacije, sastao se prethodno sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem.

ITALIJANSKI KONZORCIJUM KORTEZE ZAINTERESOVAN ZA SRBIJU

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Konzorcijum Korteze koji okuplja 35 italijanskih kompanija zainteresovan je za izgradnju infrastrukture u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije. Kako se navodi u saopštenju, ministar za infrasrtukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić je u razgovoru sa prvim čovekom Kortezea Fjorencom Garijelijem ponudio itailjanskim kompanijama da učestvuju u izgradnji beogradskog železničkog čvora i autoputa na takozvanom koridoru 11.
"Italijanske firme imaju sve preduslove da se na srpsko tržište uključe sa punim kapacitetima. Napravljen je vrlo dobar privredni ambijent", istakao je Mrkonjić i dodao da je od italijanskog ministra za razvoj Korida Pasere dobio uveravanje da će podržati svako preduzeće iz Italije zainteresovano za poslove u Srbiji. Garbijeli je istakao da konzorcijum ima veliku zelju da "radi sa Srbijom, pre svega u infrastrukturi".
"Unatar Konzorcijuma su i finansijske institucije koje aktivno ucestvuju u podržavanju projekata. Verujem da ćemo uskoro i potpisati konkretne ugovore i početi sa radom", istakao je Gabrijeli.
Na sastanku je zaključeno da će u narednih nekoliko sedmica biti razmotrene ponude srpskog Ministrastva za infrastrukturu i energetiku o uključivanju u infrastrukturne projekte, da bi italijanske kompanije iz Konzorcijuma Korteze uskoro mogle da pocnu da rade u Srbiji.
Italijanski konzorcijumu Korteze okuplja 35 kompanija koje iz oblasti energetike, infrastrukture, finansija i građevinarska koje imaju ukupna godišnji obre od 20 milijardi evra, navelo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije.

KONZORCIJUM ČEŠKE I RUSKE FIRME ZAINTERESOVAN ZA ZELEZARU

BEOGRAD, 22. marta 2012. (Beta) Holding iz Luksemburga "Junajted Grupa SA" zainteresovan je za ulaganje u Železaru Smederevo, saopštio je danas kabinet potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića. U holdingu su firme "Plzen stil" iz Češke i "Bumaš AD" iz Rusije u vlasništvu Igora Šamisa koji je danas u razgovoru sa Krkobabićem izrazio spremnost da njegova kompanija investira u smederevsku železaru. "Krkobabić je zahvalio na zainteresovanosti i spremnosti tog holdinga da ulaže u lidersku izvoznu kompaniju u Srbiji", piše u saopštenju.
"Plzen stil" je nastao fuzijom nekadašnjih Škodinih fabrika čelika.
Čeličana u Češkoj ima 150godišnju tradiciju, a obe kompanije, češka i ruska, specijalizovane su za metalurgiju i mašinogradnju.
Krkobabić je, prema informacijama Bete, nedavno razgovarao i sa investirorima iz Ukrajine o investiranju u smederevsku železaru i zajedno sa njima posetio tu firmu.
Država Srbije je krajem januara ove godine od američke kompanije Ju es stil (U.S. Steel) otkupila železaru iz Smedereva za jedan dolar.
Ju es stil je napustio poslovanje u Srbije zbog gubitaka koje je pravila železara u kojoj je zaposleno oko 5.500 radnika, a Vlada Srbije traži strateškog partnera za tu kompaniju.