Daily Survey

Beograd, 23. April 2012.

SRBIJA

JEREMIC: IZVANREDNI POLITICKI ODNOSI S BRAZILOM

BRAZILIJA, 22. aprila 2012. (Tanjug) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic, koji je danas završio radnu posetu Brazilu, izjavio je da dve zemlje u potpunosti dele stavove o trenutnim dešavanjima u svetu i blisko saraduju u medunarodnim organizacijama, pre svega u UN i da ce to ciniti i ubuduce, na bazi uzajamnog uvažavanja i solidarnosti.
"Brazil je jedna od najdinamicnije rastucih svetskih ekonomija, cije se kompanije intenzivno interesuju za plasman kapitala izvan americkog kontinenta. Ocekujem da ce izvanredni politicki odnosi dati zamajac projektima u Srbiji, pogotovo u domenu poljoprivrede i izgradnje infrastrukture", rekao je šef srpske diplomatije. Jeremic je u Brazilu imao susrete sa ministrom inostranih poslova Antoniom Patriotom i ministrom odbrane Selsom Amorimom."U razgovorima sa brazilskim zvanicnicima, analizirali smo trenutni presek stanja u bilateralnim odnosima i dogovorili plan zajednickih aktivnosti za narednu godinu", izjavio je Jeremic na konferenciji za novinare, po završetku zvanicnih susreta.
Ministar spoljnih poslova Brazila istakao je da je njegova zemlja veoma zainteresovana za produbljivanje saradnje u oblasti trgovine i investicija."Postoji dosta znacajnih brazilskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju. Želimo da podržimo srpski narod na putu stabilnosti i ekonomskog i socijalnog razvoja", rekao je brazilski ministar na konferenciji za novinare.
On je takode kazao da ga je izuzetno obradovala informacija da u Srbiji postoji interesovanje za otvaranje centra za Brazilske studije na Beogradskom univerzitetu, "što ce Brazil svakako podržati".
Brazil ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i kao nestalni clan Saveta bezbednosti podržao je inicijativu Srbije za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima na KiM.

SRECKOVIC: STRATEGIJA ZA DIJASPORU DALA REZULTATE

BEOGRAD, 22. aprila 2012. (Tanjug) Ministar vera i dijaspore Srdan Sreckovic izjavio je danas da su, prema oceni organizacija civilnog društva, Strategija za dijasporu i aktivnost ovog ministarstva doprineli razvoju saradnje i stvaranju uslova za podsticanje povratka studenata, strucnjaka i naucnika iz dijaspore.
Ministarstvo je u raznim partnerstvima organizovalo praksu studenata iz dijaspore u domacim i stranim preduzecima, državnoj upravi i lokalnim samoupravama kroz projekte Letnje prakse, Upoznaj državu Srbiju, navodi se u saopštenju Ministarstva vera i dijaspore.Sreckovic je porucio da je jedna od važnih institucionalnih inicijativa za povratnike, koja se sada realizuje, pojednostavljanje postupka priznavanja stranih visokoškolskih isprava.

KACIN: PITANJE OTVARANJA DOSIJEA TEST POLITIČKE VOLJE

BEOGRAD, 21. aprila 2012. (Beta) Pitanje otvaranja tajnih dosijea u Srbiji je važan test o političkoj volji da se tajne službe oslobode tereta iz perioda vladavine Slobodana Miloševića, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.
Kacin je u pismu Centru za Evroatlantske studije (CEAS) naveo da je u Srbiji u oblasti otvaranja tajnih dosijea postignut napredak u nekim segmentima, ističući, međutim, da još mnogo toga treba uraditi, poput rasvetljavanja ubistva novinara Slavka Ćuruvije i političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.
"To su ti konkretni slučajevi koji će pokazati da vladavina prava zaista funkcioniše u Srbiji", naveo je Kacin u pismu koje je pročitano danas na okruglom stolu CEASa u Beogradu.
"Bez konkretnih primera okončanih slučajeva i pravosnažnih odluka suda biće onemogućeno zatvaranje poglavlja 23 kada se pregovori o članstvu u EU otvore", naveo je Kacin.
On je izrazio želju da u Srbiji skupštinski Odbor za bezbednost ima "vidljiviju i jaču ulogu" u kontroli nad službama bezbednosti, koju kako je ocenio stalno treba nadgrađivati.

VORLIK, KIPREOS I DEŽER U BUJANOVCU

BUJANOVAC, 20. aprila 2012. (Beta) Direktor Osnovne škole "Naim Frašeri" u Bujanovcu Fatmir Hasani pozvao je danas ambasadore SAD, EU i OEBSa da organizuju donatorsku konferenciju za Bujanovac i Preševo zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalaze Albanci u tim opštinama.
Ambasadorka SAD Meri Vorlik, šef Misije OEBSa Dimitrios Kipreos i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer učestvovali su na tribini "Učešće jača prava građana" u Bujanovcu i pozvali Albance sa juga Srbije da učestvuju i na parlamentarnim izborima.
Hasani je naveo da je za albansko stanovništvo u opštinama Bujanovac i Preševo prosek nezaposlenosti oko 60 odsto, da se osećaju zapostavljeni i od Beograda i od Prištine i da zbog toga smatra da i međunarodna zajednica i Beograd treba da organizuju donatorsku konferenciju za te opštine.
"Bili smo poslušni deset godina, ispunili smo sve što su od nas tražili i međunarodna zajednica i Beograd i Priština i Tirana, ali se osećamo prevareni. Kako će Srbija i Albanija da uđu u EU kad smo mi kao albanska manjina u Srbiji u takvom položaju, a Albanija kao naša matica do sada nijedan evro nije investirala u ovo područje", kazao je Hasani.
Meri Vorlik je rekla da će "ambasada SAD ostati angažovana i sa ovom Vladom Srbije i sledećom da bi se više pažnje posvetilo jugu Srbije", ali da smatra da "za Bujanovac i Preševo nije potrebno organizovanje donatorske konferencije već privlačenje investicija, za šta je potrebno vreme".
Kipreos je rekao da je OEBS u kontaktu sa nadležnim ministarstvom kada je reč o glasanju građana koji u vreme izbora nisu na jugu Srbije, ali da to pitanje uključuje i domaće zakonodavstvo.
"Pokušavamo da se olakša ovakva situacija a da ne prekršimo zakon", kazao je Kipreos.

KOSOVO I METOHIJA

STEFANOVIC O HAPŠENJIMA DRŽAVLJANA SRBIJE NA KIM

BEOGRAD, 22. aprila 2012. (Tanjug) Šef pregovarackog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je danas da povodom hapšenja naših gradana na Kosovu Srbija uvek reaguje preko medunarodne zajednice.
Kako je saopštila kosovska policija, u akciji u Prištini je ranije danas uhapšeno jedanaest osoba medu kojima je šest devojaka iz Srbije.
Stefanovic nije mogao da govori o konkretnom slucaju, ali je istakao da kao i u svim dosadašnjim hapšnjima naših gradana na KiM, na primer u slucaju hapšenja radnika PTTa, kao i mladica koji su uhapšeni na Gazimestanu, Srbija uvek reaguje preko medunaodne zajednice, Euleksa, Unmika, kao i znacajnih diplomatskih predstavništava u Prištini.
"Radimo sve što je potrebno da se oni koji su uhapšeni bez pravnog osnova oslobode. To je jedino moguce preko medunardone zaejdnice i dosada smo bili uspešni", rekao je. On je podsetio da ministarstvo za KiM obezbeduje pravnu zaštitu pred sudovima na KiM koji nisu pod našom jurisdikcijom.

DREVS SE NEĆE SASTATI SA BOGDANOVIĆEM

PRIŠTINA, 21. aprila 2012. (Beta) Komandant Kfora Erhard Drevs neće se sastati sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, jer Kfor veze sa srpskim zvaničnicima održava isključivo preko zajedničke komisjie zadužene za implementaciju vojnotehničkog sporazuma, rečeno je za agenciju Beta u Kforu. Portparol Kfora Uve Novicki kazao je za Betu da je Kfor obavešten da je ministar Bogdanović zainteresovan za sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom.
"Komandant Kfora nema nameru da prisustvuje takvom sastanku, zato što Kfor, sa srpskim zvaničnicima ima kontakte isključivo preko specijalne zajedničke komisije zadužene za implementaciju Vojnotehničkog sporazuma", kazao je Novicki.
Novicki je podsetio da tu komisiju čine predstavnici Kfora i srpske vojske.
Bogdanović je zatražio sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom kako bi se rešio problem naoružanih grupa na severu pokrajine i srpečila eskalacija sukoba, rečeno je Beti juče u tom Ministarstvu.
Ministar je prethodno zatražio od međunarodnih snaga da razoružaju albanske ekstremističke grupe na severu Kosova. Kosovska i televizija Most iz Zvečana emitovale su pre nekoliko dana snimak naoružanih grupa koji je objavljen na internetu.
Bogdanović je rekao da "pojava naoružanih grupa na severu pokrajine predstavlja rezultat težnje, pre svega Prištine, da nasilno i jednostranim akcijama stavi taj deo Kosova pod svoju kontrolu".
Apelujući na međunarodne misije da razoružaju grupe Bogdanović je upozorio da "avanturizam Prištine može dovesti do nesagledivih posledica".
Snimak naoružanih Albanaca na severu Kosova objavljen je na Jutjubu: http://www.youtube.com/watć?featureplayer_embedded&vxd0jOoizEPU. Prvobitno je, kako ekskluzivan, emitovan 13. aprila na TV "Top Ćannel Albania".
Porptparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je za Betu povodom ministrovog apela da se razoružaju ekstremisti, da ta misija EU nadgleda, prati i savetuje Kosovsku policiju koja se trenutno bavi tim pitanjem.
"Euleks je, ukoliko bude pokrenuta zvanična istraga, spreman da asistira u zavisnosti od toga kako se slučaj razvija", kazala je ona. Kfor, kako su preneli pojedini mediji, navodi da trenutno nema naznaka da na Kosovu postoje naoružane grupe, odnosno da ih "ima ni više ni manje" nego uobičajeno.

ŠUTANOVAC: KFOR JEDINI FAKTOR STABILNOSTI NA KIM

NOVI SAD, 22. aprila 2012. (Tanjug) Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Kfor jedini faktor stabilnosti na Kosovu i Metohiji i da bi bez tih snaga situacija u južnoj pokrajini bila znatno nestabilnija.
"Iako neki ne žele da vide Kfor na Kosovu, mora se reci da je on jedini faktor stabilnosti i da nije Kfora situacija na Kosovu i Metohiji bila bi znatno nestabilnija" rekao je ministar.
Na pitanje novinara o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, Šutnovac je rekao da je ministarstvo svakodnevno u kontaktu sa Kforom, a da je on pre nekoliko NEDELJA na temu beznednosne situacije razgovarao sa komndantom južnog krila NATO. Šutanovac je u Novom Sadu posetio kasarnu "Aleksandar Beric" povodom manifestacije Otvoreni dan.
On je rekao da je plan je da se kasarna Recne ratne flotile sa sadašnje lokacije Liman 4 preseli na Majursku adu kako bi se napravila velika vojna baza, što bi, kazao je, bila najvažnija bezbednosna tacka u Srbiji. Ministar odbrane je naglasio da su u toku razgovori sa upravom grada Novog Sada o zameni lokacija."Treba pronaci zainteresovane investitore za lokaciju na kojoj se trenutno nalazi kasarna. Koliko znam, potencijalni investitori iz inostranstva, koji su se pojavili zahvaljujuci kandidaturi za clanstvo u EU, zainteresovani su za izgradnju takozvane Silikonske doline", rekao je Šutanovac
On je dodao da je realna mogucnost da se ceo aranžman oko zamene lokacija završi u relativno kratkom roku napominjuci da je generalno namera da se vojne kasarne isele iz centara gradova.Šutanovac je izrazio zadovoljstvo što je manifestacija Otvoreni dan privukla pažnju velikog broja posebno mladih ljudi koji kako je rekao na taj nacin pokazuju koliko vole vojsku.

ČEKU: UPOTREBA SILE POSLEDNJE SREDSTVO ZA SEVER KOSOVA

PRIŠTINA, 22. aprila 2012. (Beta) Ministar za bezbednosne snage Kosova Agim Čeku izjavio je danas da upotreba sile ostaje poslednje sredstvo za rešenje problema na Kosovu.
"Sila je poslednje sredstvo, ali ostaje sredstvo za rešenje situacije na severu", kazao je Čeku u prištinskoj kasarni "Adem Jašari".
Čeku je rekao da problem severa Kosova zahteva angažovanje Vlade, ali i civilnog društva i medija u cilju integracije tog dela zemlje.
O upotrebi sile kao poslednjem sredstvu za rešenje problema na severu Kosova ranije su se izjasnili premijer Kosova Hašim Tači i njegov zamenik Hajredin Kuči.
Čeku je danas prisustvovao sadnji sadnica povodom Dana zemlje u kasarni Adem Jašari u Prištini.

BOGDANOVIĆ STRAHUJE DA PRIŠTINA PONOVI MART 2004.

ZVEČAN, 21. aprila 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da se plaši da da će Priština pokušati da "uradi nešto slično ili isto kao 17. marta 2004".
"Mi imamo saznanja da se ozbiljne pripreme vrše u Prištini i zato je dobro što je pojačano prisustvo međunarodnih snaga", rekao je Bogdanović za televiziju Most iz Zvečana.
Pre osam godina u martu su izbili najveći etnički motivisani sukobi na Kosovu od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, u kojima je 19 civila izgubilo život. Više od 900 osoba je povređeno, uništeno je ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira, a nekoliko hiljada Srba napustilo je domove.
Ministar Vlade Srbije je dodao da je "došlo vreme da se reše svi nesporazumi koji opterećuju Srbe i Albance na Kosovu". Bogdanović je naveo da je cilj srpske zajednice da i Albanci žive u miru, da kao vekovima unazad Srbi i Albanci žive jedni pored drugih, ali da se "u situaciji kada postoji napetost i kada sukob visi u vazduhu ne mogu voditi razgovori i rešavati pitanja koja nas opterećuju".
"Moramo ići u pravcu pomirenja i tolerancije, da sve etničke zajednice na Kosovu i Metohiji mogu slobodno da iskazuju svoju volju", rekao je Bogdanović i dodao da "nije dobro da izbori koje će organizovati država Srbija budu uzrok ili okidač za izbijanje sukoba".
On je ocenio da su izvori svih problema pokušaji nasilne integracije severa pokrajine u kosovske institucije. "Mi nismo spremni za sukobe, zato tražimo od međunarodnog prisustva da pojača svoje patrole, pre svega na severu Kosova i Metohije, jer je očito da Priština pokušava da na sve načine nasilno integriše sever pokrajine u svoje institucije", rekao je Bogdanović.
Ministar je ukazao na potrebu za dijalogom i to što pre, jer se, kako je rekao, "status Kosova i Metohije mora što pre rešiti".
"Srbija je donela odluku da se u pokrajini ne održe lokalni izbori ali da će sve učiniti da se parlamentarni i predsednički izbori održe na čitavoj teritoriji Kosmeta", rekao je Bogdanović i dodao da su u toku intenzivni razgovori ne samo na Kosovu već i u Evropi i svetu i da zato veruje da će oni biti održani.
Bogdanović je rekao da se od lokalnih izbora odustalo da se ne bi prekršila Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i dodao da je jedan od razloga i bezbednost građana.
Komentarišući odluku rukovodstva da u Zvečanu i Zubinom Potoku održe lokalni izbore 6. maja Bogdanović je rekao da je on na vreme preneo stav države i Vlade da izbori ne treba da se održe.
"Lokalne izbore u ove dve opštine neće priznati ni ova Vlada ni neka buduća. Oni za nas nisu legitimni", rekao je Bogdanović u apelovao na rukovodstva ove dve opštine da odustanu od lokalnih izbora jer, kako je rekao, "nisu potrebni sukobi sa sopstvenom državom".
On je rekao da će za nekoliko meseci od Unmika ponovo biti zatraženo održavanje lokalnih izbora na Kosovu i objasnio da će Veća, koja budu imenovana biti sastavljena od predstavnika svih političkih stranaka koje bude postigle dobar rezultat na republićkom nivou.
Bogdanović je negativno ocenio odgovor komandanta Kfora Erharda Drevsa da neće da se sastane sa njim. "To je još jedan pritisak na Kfor da se ne sastaje sa političkim predstavnicima države Srbije", rekao je on i dodao da će se i dalje insistirati da se sa njima sastaju da zajednički rešavaju probleme i otklanjaju opasnosti koje postoje, posebno na severu Kosova.
Bogdanović je izrazio oćekivanje da će se sa Drevsom ipak sresti jer, kao je rekao to je način da se problemi reše.

HODŽAJ: TOKOM 2012. ĆEMO RASFORMIRATI ILEGALNE STRUKTURE

PRIŠTINA, 21. aprila 2012. (Beta) Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da će Priština do kraja godine rasformirati "ilegalne paralelne strukture" na severu Kosova.
"Tokom ove godine Priština će doneti značajne odluke koje će omogućiti ukidanje ilegalnih paralelnih struktura na severu zemlje. One će se rasformirati u svakom obliku", rekao je Hodžaj za dnevnik "Epoka e re". On je rekao da se predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija najbolje rešenje za rešavanje problema na severu i obezbeđivanje ravnopravnog položaja Srba u tom delu zemlje.
Hodžaj je najavio da će tokom narednih nedelja još neke države priznati nezavisnost Kosova.

EULEKS POJAČAO PRISUSTVO NA SEVERU KOSOVA

BEOGRAD, 20. aprila 2012. (Beta) Euleks je pojačao prisustvo na severu Kosova zbog pojačanih tenzija proteklih nedelja, saopštila je danas ta misija Evropske unije.
Cilj pojačanog prisustva je, kako je navedeno iz Euleksa, jačanje javne bezbednosti.
Policija Euleksa je pojačala svoje patrole u selima oko Kosovske Mitrovice, a takođe i u severnom delu grada. Kako je navedeno, Euleks nastavlja tesnu saradnjom sa svojim kolegama iz Kfora i kosovske policije. Kfor je, prema saopštenju Euleksa, nedavno pojačao sopstvene patrole i njegove snage mogu biti pozvane da pomognu Euleksu, kada okolnosti to budu zahtevale.
Eleks je pozvao sve zajednice da ostanu mirne i da poštuju zakon.

DEL: JOŠ MNOGO POSLA ZA TOLERANTNO I MULTIETNIČKO KOSOVO

PRIŠTINA, 21. aprila 2012. (Beta) Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del izjavio je danas da ima još mnogo posla da Kosovo postane tolerantno i multietničko društvo i kao argument tome naveo raspravu na sednici Skupštine Kosova o zakonima o istorijskom jezgru Prizrena i sela Velika Hoča.
"Ta rasprava je pokazala da se na Kosovu mora jos mnogo raditi na jačanju temelja tolerantnog i multietničkog društva", rekao je Del na konferenciji Strateško akcione mreže u Gračanici.
On je kazao da iako je okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova izuzetno značajan događaj, to ne znači da je Kosovo završilo posao u potpunoj integraciji i zaštiti manjina.
Američki ambasador je rekao da institucije Kosova treba jasno da izraze njihovo zajedničko opredeljenje prema manjinskim zajednicama i da pokažu da Kosovo pripada svim ljudima koji tu žive.
Del je kritikovao institucije Kosova da nisu dovoljno uradile na poštovanju i punoj promociji prava i interesa manjinskih zajednica.
On je ocenio je da je zakon o ravnopravnosti jezika jedan od najnaprednijih u Evropi, ali da se ne ostvaruje u dovoljnoj meri.

BRITANSKI AMBASADOR NA KOSOVU O IZBORIMA U SRBIJI

GRAČANICA, 21. aprila 2012. (Beta) Britanski ambasador na Kosovu Jan Klif rekao je danas agenciji Beta u Gračanici da bi održavanje srpskih lokalnih izbora na Kosovu bilo direktno kršenje Rezolucije 1244 SB UN. U vezi sa parlamentarnim i predsedničkim izborima Srbije na Kosovu, ambasador je izjavio da svi građani Kosova koji imaju dvojno državljanstvo imaju apsolutno pravo da glasaju na tim izborima.
Klif je rekao agenciji Beta da o održavanju i organizaciji predsedničkih i parlamentarnih srpskih izbora treba da se dogovore Kosovo, Srbija i OEBS.
Prema njegovoj oceni, NATO je sada poslao 700 vojnika iz rezerve da bi bio spreman za eventialne incidente. Klif je rekao da na Kosovu mogu biti održani jedino lokalni izbori koji su organizovani u skladu sa Ahtisarijevim planom, ili sa predlogom za sveobuhvatno rešenje statusa.
"Što se tiče centralnih (parlamentarnih) i predsedničkih izbora (Srbije) naše je uverenje da svi građani (Kosova) koji imaju dvojno državljanstvo imaju apsolutno pravo da glasaju na tim izborima", kažao je Klif. Prema njegovim rečima, po tom principu i Hrvati iz Bosne mogu glasati na izborima u Hrvatskoj.
Klif je rekao za Betu da bi usled sveobuhvatne političke i bezbednosne situacije na Kosovu oprganizacija parlamentarnih i predsedničkih srpskih izbora, da ne bi došlo do ozbiljnih bezbedonosnih incidenata, morala biti urađena uz organizaciju i podršku OEBSa, i ti izbori bi svakako bili u skladu sa srpskim zakonima. "Moram da dodam da ukoliko u toku ovog vikenda ne dođe do dogovora između Kosova, Srbije i OEBSa o načinu i vremenu organizovanja parlamentarnih i predsedničkih izbora bojim se da onda jednostavno neće biti ni vremena da tako nešto bude urađeno u periodu koji je ispred nas", rekao je Klif. U tom slučaju, ocenio je on, ljudi sa Kosova morali bi da idu u Srbiju da učestvuju u tim izborima.
Na pitanje o navodno naoružanim civilima, Albancima i nekoj "novoj Armiji" Albanaca na Kosovu, ambašador Klif je rekao da vlada Velike Britanije u ovom trenutku ne poseduje jasna i čvrsto proverena saznanja o ovim oružanim grupama.
"U vezi sa ovim često se pojavljuju određene glasine, pa se često može čuti da čak i na srpskoj strani postoje neki ljudi koji se naoružavaju, ali u ovom trenutku to je jedna od mnogih glasina koje možemo čuti. U ovom trenutku postoje izražene tenzije koje su naglašene uoči predstojećih srpskih izbora", rekao je Klif. On je kazao da u ovoj situaciji kada ima hapšenja sa obe strane između Kosova i Srbije, kada je došlo i do nasilja u Makedoniji, takva situacija stvara prostor za ekstremiste i njihovo delovanje.
Istakao je da zato i apeluje na sve ljude iz civilnog sektora da utiču, da prošire poruku da nasilje ne donosi nikakvu korist i da se nasiljem ništa ne može postici.
Upitan zašto je NATO upravo sada odlučio na na Kosovo pošalje novih 700 vojnika iz strateške rezerve, Klif je odgovorio da se to čini upravo iz razloga što postoji zabrinutost da bi, ako ne dođe do dogovora o (održavanju) srpskih izbora na Kosovu, ta situacija mogla da proizvede određene incidente".
Na pitanje može li da se dogodi incident sa druge, albanske strane, ako bude postignut dogovor o održavanju srpskih izbora na Kosovu Klif je izrazio uverenje da su u tom slučaju šanse (za incident) mnogo manje.

NOVICKI: POJAČANJE KFORU DOLAZI USKORO NA KOSOVO

BEOGRAD, 21. aprila 2012. (Beta) Drugi bataljon iz sastava rezervnih operativnih snaga (ORF) aktiviran je i stiže uskoro na Kosovo, izjavio je danas za agenciju Beta portparol Kfora Uve Novicki.
Ovo je dao naših planova kako bismo bili na oprezu, i sigurni da imamo dovoljno vojnika da ostvarimo naše ciljeve i zadatake, kazao je Novicki.
"Misija Kfora je da očuva bezbednost i sigurnost za pripadnike svih zajednica na Kosovu. To je ono što radimo duže od decenije, i to je ono što ćemo nastaviti da radimo", kazao je Novicki.
Nemačka će, saopštava dalje Novicki, razmestiti na Kosovu nekoliko stotina pripadnika svojih snaga za brzo reagovanje, kako bi ojačala tamošnju NATO misiju uoči predstojećih izbora u Srbiji.
Oko 550 nemačkih i 130 austrijskih vojnika biće raspoređeno zaključno sa 1. majem na zahtev NATO da bi se pojačale trupe KFORa na Kosovu, rekao je zvaničnik centralne komande nemačke armije, a prenosi Asošijeted pres (AP).
"Procenivši situaciju, NATO i Evropska unija su ustanovili da na teretnu možda neće biti dovoljno pripadnika KFORa da adekvatno reaguju na moguće bezbednosne incidente širom Kosova u vezi sa izborima" na Kosovu, saopštila je nemačka vojska.

NEMAČKA ŠALJE NA KOSOVO SNAGE ZA BRZO REAGOVANJE

BERLIN, 21. aprila 2012. (Beta) Nemačka će razmestiti na Kosovu nekoliko stotina pripadnika svojih snaga za brzo reagovanje, kako bi ojačala tamošnju NATO misiju uoči predstojećih izbora u Srbiji, rekao je danas zvaničnik centralne komande nemačke armije a prenosi Asošijeted pres (AP).
Oko 550 nemačkih i 130 austrijskih vojnika biće raspoređeno zaključno sa 1. majem na zahtev NATO da bi se pojačale trupe KFORa na Kosovu, rekao je portparol, Hoke Bunks (Hauke Bunks).
Srbija će 6. maja održati parlamentarne i lokalne izbore, koji bi, kako ocenjuje AP, mogli dodatno da potpale tenzije na severu Kosova, između manjinskih Albanaca i većinskih Srba.
"Procenivši situaciju, NATO i Evropska unija su ustanovili da na terenu možda neće biti dovoljno pripadnika KFORa da adekvatno reaguju na moguće bezbednosne incidente širom Kosova u vezi sa izborima na Kosovu", saopštila je nemačka vojska.

SRBIJA – REGION

DACIC: ORGANIZOVANI KRIMINAL NE POZNAJE GRANICE

ZLATIBOR, 22. aprila 2012. (Tanjug) Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dacic potpisao je sa kolegama iz Crne Gore i BiH, Ivanom Brajovicem i Sadikom Ahmetovicem zajednicku izjavu koja podrazumeva jacanje saradnje u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, terorizma, granicne sigurnosti i razmene iskustava u oblasti evropskih integracija.
Dacic je, posle trilateralnog sastanka na Zlatiboru, podsetio da organizovani kriminal ne poznaje granice i ocenio da je operativna policijska saradnja u toj oblasti imperativ savremenog trenutka.On je ocenio da je saradnja ministarstva unutrašnjih poslova u regionu na izuzetno visokom nivou cak, kako je dodao, na mnogo višem nego na politickom.
"Mi smo na odredeni nacin promoteri regionalne saradnje i za nas su kljucni odnosi sa BiH, Crnom Gorom i naravno Hrvatskom, imajuci u vidu pomešanost naroda u ove tri države", rekao je Dacic.On je podsetio na rezultate u brojnim akcijama koje su zajedno sprovele policije iz regiona, a ciji su akteri bili pripadnici kriminalnih grupa iz država exJugoslavije sa lažnim dokumentima, navodeci kao primer akciju u borbi protiv narkodilera "Beli slon", sprovedenu u Italiji. Komentarišuci utiske sa prvog sastanka ove vrste, koji pretenduje da postane tradicionalan, Dacic je naglasio da su se teme razgovora odnosile na borbu protiv organizovanog kruiminala, posebno trgovine narkoticima, zajednicke rizike od terorizma i pristup problemu ilegalnih migranata koji preko zemalja regiona pokušavaju da idu ka EU."To je problem, pre svega, zbog nedovoljnog broja prihvatilišta, a EU nas sve više pritiska da imamo jacu kontrolu na granici, posebno ka Madarskoj i Austriji", objasnio je Dacih.
"Naš zajednicki stav je da je saradnja rezultirala brojnim uspesima i da je naš zajednicki cilj iznad svega obezbedivanje sigurnosti gradana", rekao je on.Takode je potrebno uspostavljanje direktnih linkova na ministarskom i nivou direktora policija naših zemalja u cilju brže i bezbednije razmene podataka, kao i saradnja u Crnoj Gori za vreme turisticke sezone, dodao je Dacic."Trudimo se da nastavimo putem evrointegracija. Evropske institucije na tom putu posebnu pozornost pridaju poglavljima 23 i 24, pa je razmena iskustava i na tom nivou od velikog znacaja kako bismo se što pre našli u tom jedinstvenom prostoru Evropskoj uniji", rekao je Dacic.
Brajovic smatra da je na ovaj nacin ustanovljena dobra praksa u razmeni neophodnih iskustava, ocenjujuci da je takva saradnja možda i "najprirodnija u oblasti sektora unutrašnjih poslova".
"Nema nijednog otvorenog pitanja iz ove oblasti kojim se ne bavimo kontinurano i u kojem ne postižemo dobre rezultate, ukuzujuci jedni drugima na probleme u svim segmentima. Naša osnovna briga je sigurnost gradana i borba protiv svih oblika kriminala", istakao je on.Prema njegovim recima,vizna liberlaizacija je oznacila mnogo lagodniji put i samopoštovanje gradana zemalja u regionu.
Brajovic se saglasio sa Dacicecem da je buducnost citavog regiona u EU i da su zajednicki granicni prelazi izvanredni zbog povecane efikasnosti.
Ahmetovicevo mišljenje je da ovakav vid saradnje mora da bude kontinuiran, uz naglasak da se u BIH radi na izradi jednog dokumenta koji ce se baviti pitanjem terorizma i biti podloga za novi pristup rešavanju probema ovog "fenomena".
Sve organizaovane kriminalne grupe imaju svoje celije u više zemalja za šta su dokaz akcije koje se završavaju hapšenjem pojedinaca iz svih zemalja regiona, dodao je Ahmetovic.Uveren da ce ubrzo doci do otvaranja centra u Trebinju, gde bi se spojile granicne policije i unapredile saradnju, Ahmetovic je zakljucio da je neophodno dalje unapredenje regionalne saradnje u cilju razmene iskustava.

VUKIĆEVIĆ UKAZAO NA ZNAČAJ OTVORENOG PREDSTAVNIŠTVA PRIVREDNE KOMORE

ZAGREB, 20. aprila 2012. (Beta) Zagrebački velesajam danas je posetilo 130 privrednika iz Srbije.
Ta poseta, kako se navodi u saopštenju Velesajma, pokazuje interes srpskih privrednika za regionalnom poslovnom saradnjom.
Direktor Zagrebačkog velesajam Milan Trbojević rekao je da takvi sajmovi pružaju mogućnost uvida u najnovija tehnološka rešenja i da su mesto susreta poslovnih ljudi.
Sekretar Udruženja industrije Privredne komore Beograd Svetozar Krstić je istakao da ta organizacija privrednika već duže radi na regionalnoj saradnji, kako bi se povećala konkurentnost firmi na tržištu. Ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević je ukazao na značaj nedavno otvorenog predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu za poboljšanje privredne saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju Zagrebačkog velesajmom.

KONZUL MANOJLOVIĆ NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI

NOVI SAD/TEMIŠVAR, 22. aprila 2012. (Beta) Savez Srba u Rumuniji danas je na godišnjoj skupštini za novog predsednika izabrao Ognjena Krstića, saopštio je Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine. Na skupštini održanoj u Temišvaru ucestvovalo je 230 delegata srpske nacionalne zajednice u Srbiji, a sekretarijat nije naveo više podataka o novom predsedniku.
Skupu su prisustvovali i predstavnici vlada Rumunije i Srbije, konzul Srbije u Rumuniji Lazar Manojlović, vladika Srpske pravoslavne crkve u Temišvaru Lukijan i vojvođanski sekretar za kulturu Milorad Đurić. Kako se navodi, predstavljen je dosadašnji rad Saveza na očuvanju kulture i identiteta i promociji srpske zajednice u Rumuniji.
Đurić je rekao da su Vlada Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje posvećeni komunikaciji sa srpskom zajednicom u zemljama u okruženju, jer su Srbi u Rumuniji, Mađarskoj i Hrvatskoj dali neizmeran doprinos ukupnoj srpskoj kulturi i istoriji.
"To pre svega činimo tako što podržavamo projekte koji imaju za cilj promociju velikih ličnosti srpske istorije, poput Dositeja Obradovića, Save Tekelije, Milutina Milankovića i drugih koji su zadužili srpsku istoriju i kulturu", rekao je Đurić.

SRBIJA – EKONOMIJA

PREMIJER OTVORIO CARINSKI KOMPLEKS U UŽICU

UŽICE, 23. aprila 2012. (Tanjug) Premijer Srbje Mirko Cvetkovic otvorilio je danas u Užicu novi carinski kompleks zahvaljujuci kojem ce izvozno orijentisana privreda užickog kraja dobiti jednostavniji i brži carinski postupak, a time i uštede u vremenu i novcu.
Cvetkovic je istakao da ce nova carinarnica sa carinskom ispostavom i terminalom za teretna vozila biti velika prednost za privrednike Užica i okolnih opština i iskorak ka punoj inspekcijskoj kontroli na granicnim prelazima i unutrašnjim robnim ispostavama. "Vlada Srbije je u protekle cetiri godine nastojala da osigura ravnomeran razvoj u citavoj zemlji. To je bio u ekonomskom smislu težak period kako za citav svet, tako i za našu zemlju", podsetio je Cvetkovic, ali i naglasio da je Vlada Srbije odgovorila adekvatnim merama i teret krize rasporedila ravnomerno i solidarno. "Sacuvali smo privredne kapacitete, nismo dopustili propadanje velikih sistema. I u slucajevima kada su se strani investitori i partneri povlacili, Vlada Srbije je preuzimala odgovornost, nastavljala proces proizvodnje i obezbedivala zaštitu radnika", rekao je Cvetkovic.
Prema njegovim recima, odgovorna ekonomska politika omogucila je da Srbija krizu prebrodi na nogama, da sacuva kapacitete i da se ne preoptereti dugom.
Uprkos krizi je, kako je podsetio, sagradeno 160 kilometara autoputa, nekoliko impozantnih mostova, 25 novih škola, oživljena je gradevinska industrija, a fabrici automobila u Kragujevcu udahnut je nov život. Premijer Cvetkovic je porucio da je buducnost Srbije u ozbiljnom planu i strpljivom radu, za razliku od prošlosti u kojoj je, zahvaljujuci neodgovornoj politici, ovaj prostor bio epicentar nestabilnosti u Evropi. "Ova vlada je izabrala put mira i stabilnosti. Naša logika da nema dobrog rata, niti lošeg mira je temelj stvaranja Srbije koja je temelj regionalne stabilnosti. Naš cilj je da Srbiju uredimo prema evropskim standardima. San svih generacija da naša zemlja postane moderna evropska raskrsnica koja spaja istok i zapad ostvarljiv je samo ako u miru gradimo snažnu Srbiju", zakljuco je Cvetkovic, koji je i ministar finasija.
Vlada Srbije je izgradnju carinarnice u Užicu finansirala sa 315 miliona dinara, a citav projekat je okoncan za oko dve godine.
O intenzitetu putnickog i ekonomskog saobracaja u užickom kraju svedoci cinjenica da je u 2011. godini carinarnica u tom gradu izdala 200.000 carinskih dokumenata, a 6,5 miliona putnika prešlo je preko šest granicnih prelaza u njenoj nadležnosti.

VELIKE KOMPANIJE POKAZUJU INTERESOVANJE ZA SRBIJOM

HANOVER, 23. aprila 2012. (Tanjug) Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ciric ocenio je da se Srbija nalazi u drugom investicionom ciklusu, kada velike multinacionalne korporacije pokazuju interesovanje za ulaganja u našu zemlju. On je, povodom medunarodnog sajma tehnologije u Hanoveru, rekao Tanjugu da je Srbija do sad imala velike investicije iz Italije i Austrije, i da se polako vidi pocetak dolaska nemackih firmi u Srbiju.
Kao primer on je naveo "Boš", i istakao znacajnu cinjenicu da je takva firma, koja ima 10 do 15 patenata dnevno, odlucila da otvori prvu fabriku u Srbiji. Prema njegovim recima, ulaganje "Boša" u Srbiju dokaz je da i velike multinacionane korporacije polako pocinju da investiraju i da našu zemlju posmatraju drugim ocima. U Hanoveru ce do 27. aprila gradani moci da posete najveci svetski sajam tehnologije i tehnike, na kojem izlaže i 10 preduzeca iz Srbije i Metalski klaster Vojvodine. Pod motom "Metal i mašine", srpska privreda na zajednickom nacionalnom štandu u Hali cetiri, predstavlja najnovija dostignuca i proizvodni program u oblasti metalne i mašinske industrije.
Pored toga, Srbija ce se sutra predstaviti i na skupu "Dan srpskonemacke privrede". Na skupu ce ucestvovati Ciric, premijer Donje Saksonije Dejvid MekAlister, direktor Nemacke sajamske kompanije, "Dojce mese" (Deutsce Meše AG) Volfram fon Fric i predsednik Upravnog Odbora za istok nemacke privrede Ekart Kordes. Za "Dan srpskonemacke privrede" postoji veliko interesovanje nemackih privrednika. Cak preko 120 firmi je prijavilo ucešce na toj manifestaciji.
Ciric je izrazio zadovoljstvo što se toliki broj firmi prijavio za diskusije o Srbiji, jer to dokazuje da su zainteresovane za proširenje izvoza ili investiranja u Srbiju. "Ako uspemo da jendu dve, ili tri dobre nemacke kompanije ubedimo da je Srbija pravo mesto za njih mislim da smo ostavrili jako dobar rezultat. Ovakvo interesovanje na sajmu pokazuje dovoljno atraktivnost Srbije kao investicionu destinaciju", rekao je Ciric Tanjugu. On je dodao da je dobro što su vlada, ministarstvo ekonomije i Siepa zajedno omogucili prisustvo naših malih, srednjih, ali i velikih preduzeca na sajmu poput ovog u Hanoveru, koji je najveci u svetu. Za samo par sati, ukazao je Ciric, srpski štand imao je dobru posetu, i cak je nekoliko organizovanih delegacija obišlo stand i razgovaralo sa srpskim privrednicima.
Prema njegovim recima, srpska preduzeca imaju proizvode koja su ravni nemackim po kvalitetu, a kada je rec o cenama, dva ili tri puta su konkurentniji. "Imamo veliki potencijal i u narednom periodu moramo više raditi da bismo promovisali našu privredu", kazao je on.
Srpski privrednici koji se predstavljaju na medunarodnom sajmu tehnologije u Hanoveru, najvecem sajmu iz ove oblasti u svetu, ocekuju da ce im ta manifestacija pomoci u pospešivanju poslovanja, posebno izvoznog.

NA SAJMU TEHNOLOGIJE HANOVER MESE I KOMPANIJE IZ SRBIJE

BEOGRAD, 23. aprila 2012. (Beta) Na međunarodnom sajmu tehnologije u Hanoveru (Hannover Meše 2012), koji je otvoren danas, učestvuje više srpskih kompanija u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA).
Kako je saopstila SIEPA, na Nacionalnom štandu Srbije mesto imaju kompanija Ewes Europe East, FKL, Ming, Montavar Metalna Lola, Orion, Perfom, Promek, Sanvi Trstenik, Valjaonica bakra Sevojno, Slovo, kao i Vojvodina metal klaster (Cluster).
U okviru najznačajnijeg tehnološkog sajma na svetu "Hanover mese", koji traje do 27. aprila, održava se osam stručnih manifestacija, a srpski štand je prvi put na izložbi rešenja industrijskih dobavljača i lake gradnje (Industrial Supply).
Drugog dana sajma, u utorak, 24. aprila, u okviru sajma održaće se Nemačkosrpski poslovni forum (GermanSerbian Busineš Forum) pod nazivom 'Izazovi i nove šanse za saradnju" (Current Ćallenges and New Perspectives for Cooperation). Taj skup zajednicki organzuju SIEPA, Odbor nemačke privrede za istok i Nemačka organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), uz podršku Sacveznog ministarstva ekonomije i tehnologije Nemačke i Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, kao i Privredne komore Srbije.
Učesnici Poslovnog foruma biće i ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić, kao i predsednik nemačke savezne države Donje Saksonije David Mekalister (McAllister).
SIEPA je, preko Evropske mreže preduzetništva (EEN) partner u organizaciji Bitufer (b2fair) događaja koji će, u okviru sajma, biti održan 25. i 26. aprila, Na ovom događaju će učestvovati i 10 kompanija izlagača iz Srbije.
Hanover Mese se održava više od 60 godina. U 2011. godini na sajmu je učestvovalo više od 6.500 izlagača iz preko 65 zemalja, a imao je više od 230.000 stručnih posetilaca.

CVETKOVIĆ: NISMO OPETERETILI ZEMLJU DUGOM

UŽICE, 23. aprila 2012. (Beta) Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u Užicu da je odgovorna ekonomska politika osigurala da Srbija prebrodi krizu na nogama i da domaćinskim odnosom sačuva kapacitete i ne optereti zemlju dugom koji bi u perspektivi ometao njen ražvoj.
Cvetković istakao da je aktuelna Vlada Srbije izabrala "put mira i stabilnosti".
"Naša logika da nema dobrog rata niti lošeg mira je temelj stvaranja Srbije kao stuba regionalne stabilnosti", rekao je premijer.
On je naveo da je Vlada protekle četiri godine nastojala da osigura ravnomeran ražvoj u čitavoj zemlji i da je to bio, u ekonomskom smislu, težak period kao i za čitav svet.
"Imali smo adekvatan odogovor na globalnu krizu i teret krize smo ravnomerno i solidarno rasporedili. Sačuvali smo privredne kapacitete, nismo dopustili propadanje velikih sistema", kazao je premijer. Cvetković je dodao da je i u slučajevima kada su se strani investitori i partneri povlačili iz Srbije Vlada preuzimala odgovornost i obebedila proizvodnju i zaštitu radnika.

PET VARIJANTI TRASE JUŽNOG TOKA KROZ SRBIJU

MOSKVA, 23. aprila 2012. (Tanjug) Akcionari projekta gasovoda "Južni tok" utvrdili su faze realizacije tog energetskog projekta tako da najpre bude izgraden severni krak gasovoda koji vodi do Austrije, a potom južni do juga Italije, dok se detalji trase postavljanja cevi još razmatraju, a u opticaju je pet razlicitih varijanti trase kroz Srbiju.
Tako tvrdi dnevnik "Nezavisimaja gazeta", pozivajuci se na izjavu direktora italijanske kompanije ENI Paola Skaronija i na materijale koje je ruski "Gasprom" stavio na uvid, a u tim varijantama gasovod bi trebalo da iz Bugarske ude u Srbiju i da produži dalje prema zapadu. List navodi da ce se razmatrati i dopunska varijanta prema kojoj bi gasovod u našu zemlju ušao iz Rumunije, a odatle dalje prema Hrvatskoj, ali i prenosi mišljenja eksperata koji isticu da ekonomska održivost ovog projekta ostaje pod velikim znakom pitanja.

ŠABAČKI INTERKOP GRADI METRO STRANICE U KAZAHSTANU

BEOGRAD, 23. aprila 2012. (Beta) Građevinska kompanija "Interkop" iz Šapca izabrana je na tenderu za izvođača radova armiranobetonske konstrukcije metro stanica "Sajran" i "Moskva" u kazahstanskom gradu Almati, saopštila je danas ta kompnija.
Početak radova, čija je vrednost sedam miliona evra, predviđen je za drugu polovinu godine, a završetak za kraj 2013. godine", izjavio je direktor za inoprojekte i tunele u "Interkopu" Milomir Pavlović.
Ta kompanije će u izgradnji metro stanica sarađivati s kazahstanskom kompanijom "Almatimetrokurilis", s kojom je dogovoren i zajednički nastup na tenderima za izvođenje tunela u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

RUSKI AMBASADOR: NE USLOVLJAVAMO SRBIJU

LESKOVAC, 23. aprila 2012. (Beta) Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je danas da njegova zemlja nema nikakve teritorijalne i političke uslove prema Srbiji i da samo traži da zajednički projekti budu uzajmno korisni.
"Ono što je najvažnije, razvijajući saradnju sa Srbijom, Rusija ne postavlja nikakve uslove osim jednog ovi projekti moraju da budu uzajamno korisni", kazao je Konuzin tokom puštanja u rad magistralnog gasovoda u Leskovcu.
"Mi pred Srbijom ne postavljamo nikakve teritorijalne zahteve. Ne diktiramo kada, gde i kako ćete vršiti izbore. Odnosimo se sa poštovanjem prema svim reformama koje se dešavaju u zemlji i ne pokušavamo da vam nametnemo svoje viđenje reformi", kazao je Konuzin.
Dodao je da je takav prilaz sigurna osnova za buduću saradnju Rusije i Srbije.
Magistralni gasovod NišLeskovac i gradska gasovodna mreža u Leskovcu, koje je izgradila srpskoruska kompanija Jugorosgas, danas su pušteni u rad, paljenjem gasne baklje.
Magistralni gasovod MG11 od Niša do Leskovca dugačak je 52 kilometra, a Jugorosgas, koji je u većinskom vlasništvu Gasproma, u tu deonicu je investirao 14,6 miliona dolara. Do sada izgrađena gradska gasovodna mreža dugačka je sedam kilometara.
Magistralni gasovod NišLeskovac su paljenjem gasne baklje otvorili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predstavnici Vlade Srbije i grada Leskovca.