Daily Survey

Beograd, 23. Maj 2012.

IZABRAN NOVI PREDSEDNIK SRBIJE / REAKCIJE

SAD: POZDRAVLJAMO POSVECENOST NIKOLICA EU

VAŠINGTON, 22.maja 2012. (Tanjug)Sjedinjene Americke Države pozdravljaju to što je novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolic potvrdio svoju posvecenost evropskoj buducnosti Srbije, izjavila je danas Tanjugu portparolka Stejt departmenta Viktorija Niland.
"Ohrabrujemo ga da konstruktivno radi sa novim premijerom i Vladom da bi se postigli evropski ciljevi", istakla je Nilandova. Prema recima portparolke Stejt departmenta, SAD su pozvale Nikolica i da radi na regionalnoj stabilnosti i da ima konstruktivne odnose sa Kosovom. Nilandova je naglasila da se "SAD nece mešati u formiranje nove srpske vlade" i da je "to unutrašnje pitanje Srbije".

RAULO KASTRO ČESTITAO TOMISLAVU NIKOLIĆU

HAVANA, 22. maja 2012. (Beta) Kubanski predsednik Raul Kastro čestitao je novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Kube.
Prema saopštenju, kubanski predsednik je poručio da će Kuba jačati i proširiti prijateljske veze sa Srbijom. Kubanska novinska agencija je podsetila da je Nikolić u drugom krugu izbora pobedio kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića. Podseća se i da je Nikolić bio šef parlamentarne grupe prijateljstva sa Kubom.

ALIJEV ČESTITAO NIKOLIĆU NA IZBORU ZA PREDSEDNIKA DRŽAVE

BAKU, 22. maja 2012. (Beta) Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev čestitao je danas Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika Srbije, objavljeno je na zvaničnom sajtu azerbejdžanskog predsednika.
"Toplo vam čestitam na izboru za predsednika Republike", rekao je Alijev u čestitci Nikoliću i izrazio uverenje u jačanje odnosa dve zemlje.
"Uveren sam da će bilateralni odnosi nastaviti da se razvijaju i jačaju u skladu sa interesima naših građana", rekao je predsednik Azerbejdžana.
Alijev je Nikoliću poželeo dobro zdravlje, sreću i uspeh u obavljanju dužnosti predsednika države u interesu srpskog naroda.

BUGARSKA POZDRAVLJA IZBOR NIKOLIĆA I OČEKUJE BRZO VLADU

SOFIJA, 22. maja 2012. (Beta) Bugarska pozdravlja izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i izražava očekivanje da će brzo biti formirana nova srpska vlada i ubrzane evropske integracije, rekao je danas bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov.
"Pozdravljamo izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije i čestitamo srpskom narodu na demokratskim i transparentnim izborima. Očekujemo brzo formiranje efikasne vlade koja može da ubrza evropske integracije Srbije i nastavila započete reforme od interesa za građane", rekao je Mladenov u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
Mladenov je istakao da Bugarska podržava evropsku perspektivu Srbije kao i dalje jačanje dobrosusedskih odnosa i saradnju u svim oblastima.
"Nove srpske vlasti se suočavaju sa odlučujućom fazom u vezi sa početkom pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i očekujemo da će novoizabrani predsednik i parlament nastaviti ranije napore u tom smislu", rekao je Mladenov.
Bugarski ministar je ocenio da će Nikolić imati ključnu ulogu u tom procesu, istakavši da će Bugarska nastaviti da bude odgovoran i pouzdan partner Srbije radi dobrobiti i sigurnosti građana obe države. "Na kraju, ali ne i najmanje važno, očekujemo rezultate u dijalogu sa Prištinom koji bi vodili do održivog poboljšanja u odnosima Srbije i Kosova i daljem jačanju regionalne stabilnosti", rekao je Mladenov.
Bugarski ministar je zahvalio odlazećem predsedniku Srbije Borisu Tadiću za to što je tokom svog mandata uradio mnogo u evropskim intergacijama Srbije i na jačanju srpskobugarskih odnosa.

DODIK: OČEKUJEM NASTAVAK INTENZIVNE SARADNJE RS I SRBIJE

BANJALUKA, 22. maja 2012. (Beta) Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da očekuje nastavak intenzivne saradnje Srbije i Republike Srpske (RS) i posle pobede Tomislava Nikolića na predsednickcim izborima u Srbiji.
"Predsednik Srbije ima ustavna ovlaštenja i mi ćemo to poštovati. Preostaje nam da čestitamo Tomislavu Nikoliću na izbornom rezultatu. Republika Srpska nikada nije imala dilemu da podrži bilo koga ko je legitimi pobednik", kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.
On je naveo da je učestvovao u izbornoj kampanji Borisa Tadića zbog sporazuma o saradnji koji njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima sa Demokratskom strankom (DS).

KUPREŠAK: NE VERUJEM DA ĆE NIKOLIĆ OMETATI SARADNJU

BEOGRAD, 23. maja 2012. (Beta) Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak ocenio je danas da novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće biti smetnja za saradnju Srbije i Hrvatske.
"Da li će Nikolić biti prepreka, duboko ne verujem u takvu soluciju, ali to morate pitati njega", rekao je Kuprešak nakon rasprave o budućnosti Evrope, odgovarajući na pitanje novinara o uticaju novog predsednika Srbije na saradnju dve zemje s obzirom na Nikolićeve "ranije izjave o uslovima odlaska u Hrvatsku".
Na skupu u beogradskom Medija centru Kuprešak nije želeo da odgovori na pitanje da li bi za Hrvatsku bila "poželjnija" vlada sa ili bez Srpske napredne stranke, čiji je Nikolić lider.
Kuprešak je rekao da ne bi bilo "ni pristojno ni politički korektno" da komentariše sastavljanje vlade u Srbiji, ali je rekao da se raduje što je većina stranaka u parlamentu proevropske orijentacije.

DELEVIC: EU CEKA REZULTATE NOVOG PREDSEDNIKA I VLADE

BEOGRAD, 23. maja 2012. (Tanjug) Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delevic izjavila je da Evropska unija prihvata izbor gradana Srbije, ali i da ocekuje da vidi kakvi ce biti rezultati rada novog predsednika republike i nove vlade.
Delevic je u intervjuu za "Novi magazin" podsetila na cinjenicu da "evropski zakoni" nisu dobili podršku Srpske napredne stranke i njenog lidera Tomislava Nikolica, kao ni Deklaracije o Srebrenici, što ostavlja prostor za nedoumice. "Sada cemo da vidimo da li je to bio rezultat njihovog opozicionog statusa ili njihovog razumevanja i stava prema situaciji", ocenila je Delevic.
Rezultati predsednickih izbora su jasni, ali parlamentarni izbori ostavljaju mogucnost da se formiraju razlicite kombinacije vlasti, dodala je Delevic. "Ono što EU ocekuje da vidi, a što verujem da zanima i gradane Srbije koji ocekuju da se proces integracije nastavi, jeste kako ce se koja kombinacija partija u vlasti odnositi prema onome što nam je postavljeno kao uslovi. Ti uslovi su jasni i naš izveštaj o napretku u procesu evropske integracije objavljuje se 10. oktobra. S naše strane ocekuje se ponuda odgovora i od toga ce zavisiti dalji napredak", objasnila je Milica Delevic.
Ona je podsetila da se ti uslovi odnose na dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i na dalji nastavak reformi koje su zapocete. Izveštaj Evropske komisije ce, kao i svake godine, ocenjivati napredak u politickom i ekonomskom kriterijumu i prilagodavanju zakonodavstava, navela je direktorka Kancelarije za evropske integracije Srbije.
U politickom kriterijumu izveštaj ce se posebno posvetiti kljucnom prioritetu za otvaranje pregovora, a to je nastavak dijaloga i dalja normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Predmet ocene ce biti i nastavak reformi u oblastima koje su ocenjivane u prošlogodišnjem mišljenju, pravosudu, borbi protiv korupcije, nastavku zakonodavne aktivnosti u mnogim oblastima... "Prvi sledeci korak koji ceka novu vladu jeste da pogleda šta se to od zakona nalazi u skupštini, odluci šta je to prioritetno i ponovo uputi skupštini na usvajanje", rekla je Delevic uz ocenu da su Srbiji potrebne vlada i skupština u punom kapacitetu.
Prema njenim recima, EU se suocava sa nekim važnim unutrašnjim pitanjima i u tom smislu za Srbiju je važno da se stvari rešavaju brže i da se brže ide u rešavanje problema. "Situacija je takva da treba sacekati da se vidi kakva ce se vlada formirati i kakve ce odgovore ta vlada u novoj konstelaciji ponuditi na ono što znamo da jesu važna pitanja za nastavak evropskog puta", ocenila je Milica delevic.

LOPANDIĆ: NIKOLIĆ NAKON POBEDE REKAO DA ĆE SE PUT KA EU NASTAVITI

BEOGRAD, 23. maja 2012. (Beta) Na skupu u beogradskom Medija centru zamenik ministra spoljnih poslova Srbije Duško Lopandić rekao je da veruje da će se evropske integracije Srbije nastaviti i ocenio da su se građani Srbije na izborima opredelili za evropsku budućnost.
Lopandić je rekao da veruje u nastavak evropskog puta "zato što su sve stranke u parlamentu manje ili više orijentisane za EU" i da će se videti kako će izgledati vlada.
Pored toga, on je naveo i da je Nikolić neposredno nakon pobede na izborima rekao da će se put Srbije ka EU nastaviti.
Na skupu je predstavljen predlog javne praktične politike "Budućnost Evrope jedno viđenje" Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji.

KIM

TACI SRBIJA DA NE PRITISKA KOSOVSKE SRBE

PRIŠTINA, 22.maja 2012. (Tanjug)Prištinski dnevnik Koha ditore prenosi danas izjavu kosovskog peremijera Hašima Tacija u kojoj poziva Srbiju da ne vrši pritisak na kosovske Srbe i da od njih zatraži da se integrišu u kosovske institucije. Taci je razgovarao sa visokim komesarom OEBS za manjine, Knutom Volebekom, o položaju manjina na Kosovu i posebno o povratku raseljenih lica.
"Kosovska vlada je i dalje spremna da blisko saraduje sa OEBSom i drugim medunarodnim institucijama kako bi se poboljšao položaj manjina", rekao je Taci i pozvao Srbiju da ne vrši pritisak na kosovske Srbe, te da od njih zatraži da se integrišu u kosovske institucije.
"Kosovo je domovina svih njenih gradana, sa podednakim i afirmativnim mogucnostima za sve zajednice", rekao je Taci, a prenosi prištinski dnevnik.