Daily Survey

Beograd, 23. Avgust 2012.


SRBIJA - RUSIJA

VUČIĆ, ROGOZIN: OD NAREDNE NEDELJE KONKRETNIJA SARADNJA

MOSKVA, 22. avgusta (Tanjug) Vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić dobio je uveravanja od vicepremijera ruske vlade Dmitrija Rogozina da je Ruska Federacija spremna da pomogne novoj srpskoj vladi.
"Republika Srbija i Ruska Federacija trebalo bi od naredne nedelje da naprave konkretne korake ka uspostavljanju cvršce saradnje u oblasti odbrambene industrije", izjavio je za Tanjug prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić posle razgovora u Moskvi sa zamenikom predsednika ruske vlade zaduženim za odbrambenu industriju Dmitrijem Rogozinom.
Kako je Vučić istakao, razgovaralo se o tome kako da se pospeši srpska proizvodnja i odbrambena industrija, kako da se zaposli veci broj ljudi i kako da se modernizuje Vojska Srbije.
"Mogu s velikom izvesnošcu da kažem da cemo u Srbiji otvoriti novu fabriku složenih borbenih sistema, kao što je bio Đuro Đakovic u bivšoj Jugoslaviji", naveo je Vučić za Radioteleviziju Srbije.
On je istakao da je sa predstavnicima Rusije razgovarao i kako da se zapocnu zajednicki proizvodni poduhvati i zajednicki izlazak na treca tržišta.
"Ocekujem unapredenje saradnje i vec od ponedeljka konkretizaciju planova i svih razgovora koje smo imali", izjavio je Vučić Tanjugu i dodao da je srpska delegacija naišla na veliko razumevanje sa ruske strane.
Vučić i Rogozin dogovorili su saradnju na nekoliko nivoa, a posebno u domenu privrede, saopštila je veceras Vladina Kancelarija za odnose s medijima.
"Dogovorena je saradnja na nekoliko nivoa. Za nas je najvažnija naša namenska industrija, šta možemo da ponudimo ruskim partnerima, šta možemo zajednicki da proizvedemo i kako zajedno možemo da izademo na neka treca tržišta", kazao je Vučić posle sastanka, navodi se u saopštenju.
On je rekao da je na sastanku u Moskvi bilo reci o i drugim politickim pitanjima. "Mislim da smo dogovorili i neke znacajne stvari u vezi sa drugim oblastima, a posebno u domenu privrede", precizirao je Vučić.
Vučić je, takode, najavio da ce se ubrzo krenuti u realizaciju ovih planova, kao i da ce se na viši nivo podici saradnja Ministarstava odbrane Republike Srbije i Ruske Federacije.
Ministar odbrane naveo je da tokom ove godine ocekuje posetu ministra odbrane Ruske Federacije Anatolija Serdukova i dodao da ce "blagodeti saradnje dve države osetiti svi gradani Srbije, a posebno namenska industrija".
Vučić je izjavio da ce "prvi put posle 12 godina" ruski migovi da se pojave na aeromitingu 2. septembra.
"Pošto smo Rogozin i ja potpredsednici vlada razgovarali smo o svim važnim temama. Potrebno nam je još samo malo vremena da neke stvari konkretizujemo i onda cemo izaci u javnost. Gospodin Rogozin je pokazao izvanredno prijateljstvo i naklonost prema Srbiji na cemu smo veoma zahvalni", rekao je Vučić i izrazio nadu da ce Srbija svojom korektnošcu, ozbiljnošshcu i odgovornošcu umeti da uzvrati.
Kako je saopšteno, tokom posete Rusiji, koju završava sutra, Vučić ce obici i objekte namenske industrije i upoznati se sa razvojem Ruske Federacije u ovoj oblasti.

VUČIĆ: VLADA SRBIJE ĆE REŠITI PROBLEM RUSKIH INVESTITORA

MOSKVA, 23. avgusta (Beta) - Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas u Moskvi da Vlada Srbije planira da reši problem sa preprekama na koje strani investitori, uključujući i ruski, nailaze na prepreke u Srbiji.
Vučih je tokom dvodnevne posete Moskvi razgovarao sa potpredsednikom ruske vlade zaduženim za pitanja odbrane Dmitrijem Rogozinom između ostalog i o ruskim investicijama u Srbiju.
"Planiramo da taj problem rešimo", kazao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta nova vlast namerava da učini kako bi strani investitori, među kojima i ruski, mogli da ostvare svoja prava u Srbiji, ukoliko su im ona uskraćena, kao što je primer sa ruskom kompanijom ZAAB.
Ta kompanija je kupila 25 odsto akcija Vode "Vrnjci" i prema njenom saopštenju, većinski vlasnik joj ne dozvoljava da uđe u upravni podbor, niti da ima pristup dokumentaciji, iako na to ima zakonsko pravo.
"Mi smo, na žalost, u ne malom broju slučajeva sami krivi za negativan odnos stranih inestitora, u ovom slučaju ruskih, prema nama", kazao je Vučić.
"Mi ćemo sprečiti svaku vrstu bahatog, protivozakonitog i osionog ponašanja svih onih koji misle da zato što imaju kontrolu, manjinskog vlasnika mogu da ne uvažavaju", naveo je Vučih.
Dodao je da će Vlada Srbije istovremeno raditi na smanjenju birokratske procedure i donošenju boljih zakona, koji će obezbediti povoljnije uslove za strane investitore.
On je ukazao na jučerašnju izjavu ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina koja govori o "novoj klimi" u srpskoruskim odnosima, ocenjujući da će ta "nova klima doneti rezultate".
Vučić je rekao da je sa Rogizonom dogovoreno da "veoma strogo" kontrolišu porimenu (njihovog) dogovora.

SRBIJA – K I M

ODLOŽENA VULINOVA POSETA KOSOVSKOJ MITROVICI

KOSOVSKA MITROVICA, 23. avgusta 2012. (Beta) Poseta direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina severnoj Kosovskoj Mitrovici odložena je zbog najave pripadnika misije Euleksa da neće dozvoliti njegov boravak na severu Kosmeta, saopštila je danas Kancelarija u Kosovskoj Mitrovici.
Bilo je planirano da Aleksandar Vulin danas u 12 sati razgovara sa političkim predstavnicima kosovskih Srba u sedištu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

EULEKS: MI NE ODLUČUJEMO KO ULAZI NA KOSOVO

PRIŠTINA, 23. avgusta 2012. (Beta) Misija EU na Kosovu, Euleks, negirala je danas da je odgovorna za odlaganje posete direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina severu Kosova i navela da nije u lancu odlučivanja prilikom poseta srpskih zvaničnika.
Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je za agenciju Beta da srpski zvaničnici koji žele na Kosovo zahtev podnose Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Beogradu koji taj zahtev prosleđuje Kancelariji specijalnog predstavnika EU na Kosovu.
"Zahtev se potom predaje Vladi Kosova, a odgovor istim kanalom šalje u Beograd. Mi nismo u tom lancu i to Euleksov mandat ne uključuje", rekla je Irina Gudeljević.
Prethodno je iz Kancelarije Vlade Srbije u Kosovskoj Mitrovici saopšteno da je poseta Aleksandra Vulina severnoj Mitrovici odložena zbog najave pripadnika misije Euleksa da neće dozvoliti njegov boravak na severu Kosmeta.
Bilo je planirano da Aleksandar Vulin danas u 12 sati razgovara sa političkim predstavnicima kosovskih Srba u sedištu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

KANCELARIJA ZA KIM: SRBI NISU BEŽBEDNI NA KOSOVU

BEOGRAD, 23. avgusta 2012. (Beta) Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala je danas međunarodnu zajednicu da postupi u skladu sa izveštajem generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i da ne smanjuje svoje prisustvo na Kosovu dok ne budu kažnjeni odgovorni za ubistvo više od 1.000 Srba.
U saopštenju povodom izjave kosovskog premijera Hašima Tačija da su Srbi zadovoljni bezbednosnim okruženjem na Kosovu i da njihova bezbednost ne predstavlja ključni problem, ta kancelarija podseća da su na Kosovu u protekla tri meseca ubijena dva Srbina u selu Talinovac.
Zabelezeno je i više pokušaja ubistava povratnika u selo Žač, prebijanje povratnika u gradu Peć, miniranje kuće porodice Đoković u centru Prištine, a devet godina od ubistva srpske dece u selu Goraždevac još niko nije odgovarao za taj zločin, dodaje se u saopštenju.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je međunarodnu zajednicu i da ubrza istragu o trgovini ljudskim organima i počne da određuje pravične nadoknade za 33.411 stanova Srba i nealbanaca uništena do 2000, kao i još 930 stambenih jedinica uništenih u martu 2004. godine.