Daily Survey

Beograd, 24. Januar 2012.

SRBIJA

JEREMIC: PUT DO GENERALNE SKUPŠTINE UN DUG I SLOŽEN

BRISEL, Jan 24 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremic potvrdio je da je kandidovan za mesto predsedavajuceg 67. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali je upozorio da je put do te pozicije "dug i složen". "Srbija je vodila aktivnu i multidimenzionalnu spoljnu politiku, otvorenu prema citavom svetu i ona uživa odredeni ugled u medunarodnoj zajednici", rekao je Jeremic pri kraju dvodnevne posete Briselu.
On je dodao da se neki ne slažu sa Srbijom, a da neki cak rade i suprotno od onoga što radi Srbija. Kako je naglasio, izbor predsedavajuceg Generalne skupštine UN "dug i složen proces". "To nije pitanje dnevne politike i mnogo diplomatskog posla treba da se obavi", zakljucio je Jeremic, napomenuvši da se taj proces ne odvija pred ocima javnosti nego "u diplomatskim salama".

NATAŠA VUCKOVIC POTPREDSEDNICA PS SE

BEOGRAD, Jan 23 (Tanjug) - Clanica stalne delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Nataša Vuckovic izabrana je za potpredsednicu te najstarije evropske organizacije, saopštio je danas parlament. U Strazburu, na Prvom redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u cijem radu ucestvuje i delegacija Skupštine Srbije, za novog predsednika izabran je Žan Klod Minjon (JeanClaude Mignon) iz Francuske, a za jednog od potpredsednika Nataša Vuckovic. Parlamentarna skupština je na pocetku zasedanja donela odluku da kao aktuelno pitanje razmatra situaciju u Ruskoj federaciji izmedu dva izborna procesa. U sredu, 25. januara PS SE ce razmatrati izveštaj o poštovanju dužnosti i obaveza Srbije koji je pripremio Monitoring komitet PS SE. Skupština ce tokom zasedanja raspravljati i o funkcionisanju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini i o situaciji u Belorusiji. Parlamentarna skupština tokom petodnevnog zasedanja treba da izabere i novog Komesara za ljudska prava Saveta Evrope i raspravlja o garantovanju autoriteta i efektivnosti Evropske konvencije o ljudskim pravima, o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva pacijenata na osnovu njihovih želja i o unapredenju ženskih prava u citavom svetu. Parlamentarnoj skupštini SE ce se u sredu obratiti premijer Velike Britanije Dejvid Kameron i predsednica Finske Tarja Halonen, navodi se u saopštenju.

SRBIJA – EU

TADIĆ: REŠENJE U ROKU OD 24 SATA AKO JE TAČNA IZJAVA FILIPA RIKERA

BEOGRAD, 23. januara 2012. (Beta) Predsednik Tadić rekao je danas da Beograd može da nađe rešenje za predstavljanje Prišstine na regionalnim skupovima u roku od 24 sata ako je tačna izjava američkog diplomate Filipa Rikera da nije bilo pritisaka na Srbiju da odustane od Rezolucije 1244.
Posle razgovara sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, Tadić je novinarima rekao da je je Rikerova izjava "dobra vest i novost" i da će se u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima i posrednikom EU dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom videti da li je to istina.
"Ja bih da držim za reč predstavnike međunarodne zajednice i očekujem da Robert Kuper prihvati predlog Srbije da Kosovo na regionalnim forumima bude predstavljeno sa pločom Kosovo i da ispod toga piše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, pošto se nije zahtevalo da Srbija odustane od rezolucije", rekao je Tadić. Tadić je rekao da je u razgovoru sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da poštuje Rezoluciju 1244 i da traga za rešenjima za nastup predstavnika Prištine na regionalnim forumima.
On je rekao da poziv Hilari Klinton nije bio u koordinaciji sa posetom Filipa Rikera i da je bio najavljen ranije. Tadić je kazao da je dobro što je poziv usledio jer to, kako je rekao, znači da postoji zainteresovanost SAD za situaciju na Kosovu.
Kako je naveo, Srbija neće odustati od očuvanja Kosova, ali ni od ulaska u Evropsku uniju.

DELEVIĆ: NE TREBA OČEKIVATI "VELIKI ZAMAH" JER JE VLADA NA ISTEKU MANDATA

BEOGRAD, 23. januara 2011. (Beta) U okviru napora vlasti za sticanje statusa kandidata Kancelarija za evropske integracije nastaviće da radi na reformama, a sredinom februara će izvestiti Evropsku komisiju o ostvarenom napretku, rekla je danas direktorka Kancelarije Milica Delević.
Na pitanje o tome šta će Kancelarija za evropske integracije preduzeti povodom najava vlasti da će pokrenuti kampanju kako bi Srbija dobila status kandidata u martu, Delević je rekla novinarima da će se Kancelarija kao i do sada usredsrediti na reforme.
Delević je rekla da pažnja EU sada nije toliko usmerena na reforme, koliko na postizanje rezultata u dijalogu sa Prištinom, ali je istakla da je važno da se "reformski rezultat ne pogrošava" i da se na reformama radi. "U tom smislu mi ćemo predstaviti Komisiji sredinom februara šta je urađeno na onim najvažnijim prioritetima koji su definisani u Mišljenju Evropske komisije", rekla je Delevićeva novinarima nakon dodele nagrada za izveštavanje o EU.
Ona je dodala da ne treba očekivati "veliki zamah" jer je vlada na isteku mandata i zemlju očekuju parlamentarni izvori, ali da je važno da se reformski proces nastavlja i doneti zakoni primenjuju.
Time će se, prema njenim rečima, stvoriti "povoljnije okruženje u kome se postignuti rezultati u dijalogu sa Prištinom mogu bolje kapitalizovati".

STEJT DEPARTMENT: DIJALOG O KOSOVU KLJUČ ZA EU

VAŠINGTON/BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) Sjedinjene Američke Države (SAD) snažno podržavaju dijalog Srbije i Kosova kao ključ za približavanje Evropskoj uniji (EU), izjavila je predstavnica za štampu američkog Stejt departmenta Viktorija Niland.
Kako je objavljeno na sajtu Stejt departmenta, Niland je na sinoćnjem brifingu za novinare rekla da SAD podržavaju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, dodajući da je to bila i poruka državne sekretarke Hilari Klinton u telefonskom razovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem proteklog vikenda.
"Verujemo da je to dobro za obe zemlje, da je dobro i za region i snažno podržavamo dijalog koji je u toku. To je ključna komponenta pristupanja EU", dodala je Niland.
Podsetivši da odluku o statusu kandidata za Srbiju donosi EU, Niland je rekla da je državna sekretarka u telefonskom razgovoru želela da ohrabri i podrži predsednika Tadića u svemu što radi vodeći Srbiju ka EU.

EŠTON: SRBIJA MORA NAPREDOVATI U DIJALOGU SA PRIŠTINOM

BRISEL, 23. januara 2012. (Beta) Šefovi diplomatija Evropske unije danas su u Briselu ispoljili "veliki optimizam da će Srbija i Kosovo napredovati dalje u odnosima sa EU", izjavila je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Ketrin Ešton.
"Mislim da postoji snažna želja da Srbija ispuni nama data obećanja, nastavi dijalog s Kosovom i ostvari napredak koji će nam omogućiti da odluka (oko kandidature za članstvo) krajem februara bude povoljna", rekla je Eštonova na završnoj konferenciji za štampu posle ministarskog zasedanja EU.
Evropski posrednik u dijalogu Robert Kuper sutra će otputovati u Beograd i Prištinu i, kako je dodala Ketrin Ešton, "videćemo šta će se dalje dogoditi".
"Ali opšte raspoloženje u Savetu ministara EU je da, ako bude moguće ostvariti, ako dođe do konstruktivnog angažovanja, snažna je želja da se ide napred", poručila je Ešton.

BILT: KLJUČNO NASTAVITI DIJALOG IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE

BRISEL, 23. januara 2012. (Beta) Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je danas u Briselu da je za Srbiju sada od ključne važnost da se što pre nastavi dijalog s Prištinom kako bi krajem februara Evropska unija Beogradu odobrila kandidaturu za članstvo.
Bilt je to rekao posle političke rasprave šefova diplomatija EU o kandidaturi Srbije i rešavanju problema na Kosovu.
Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kociančič, novinarima je prenela da je rasprava vođena u pozitivnom tonu i naglasila da su svi ministri podržali nastavak evropskih integracija Srbije, a svi očekuju i brz nastavak dijaloga sa Prištinom i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.
Bilt je istakao da su se ministri "saglasili da je nužno da obe strane u dijalogu BeogradPriština iskažu konstruktivan stav".
"Važno je da se dosad postignuti dogovori sprovedu, ali je ključno da se dijalog što pre nastavi", predočio je Bilt. Švedski ministar je na marginama ministarskog zasedanja EU razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

VESTERVELE: AKO SVI USLOVI BUDU ISPUNJENI, MOGUĆA KANDIDATURA

BRISEL, 23.januara 2012.(Beta) Nemačka vlada je jasno opredeljena za evropsku perspektivu Srbije, ali uslovi koje su lideri EU utvrdili 9. decembra saradnja umesto sukobljavanja moraju biti ispunjeni, izjavio je u Briselu šef nemacke diplomatije Gido Vestervele.
Posle rasprave ministara EU o statusu kandiata za Srbiju i problemima na Kosovu, Vestervele je rekao da ako svi uslovi budu ispunjeni postoje realne šanse da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. "U tom slučaju, a to se odnosi na obe strane, postoje realni izgledi za povoljnu odluku (ministara EU) 27. februara" o davanju kandidature za članstvo Beogradu, rekao je Vestervele osvrćući se na prethodni razgovor sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.
"Mislimo", dodao je Vestervele, "da zaklučci od 9. decembra pokazuju put. Smatram da uslovi koji su dogovoreni saradnja umesto konfrontacije moraju da budu ispunjeni. U slučaju da budu ispunjeni, a to se odnosi na obe strane, postoje realne šanse za pozitivnu odluku 27 februara".
Vestervele je kazao da je "mogućnost za to otvorena" i da svi "treba sada naporno da rade da bi je iskorisitili"."Nije vreme da se igra na vreme", dodao je šef nemačke diplomatije.
Vestervele je takođe rekao da njegov današnji razgovor sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem pokazuje da je tesno uključen u pregovore EU i Srbije oko približavanja Beograda EU i rešavanje problema na Kosovu. Vestervele je to rekao na pitanje da li smatra da su za napore EU da se nađe rešenje za Kosovo i moguću odluku o statusu kandiata za Srbiju značajni razgovor američkog državnog sekretara Hilari Klinton sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem o njegovom planu od četiri tačke za Kosovo, kao i poseta funkcionera SAD Filipa Rikera Beogradu i Prištini.
Vestervele je naglasio da je "sad nužno da se ispune merila". "Sada ne bih želeo da ulazim u pojedinosti, jer moramo doći do dobrih rezultata... Mi smo rešeni da donesemo odluku krajem februara, ali to znači da svi uslovi, utvrđeni (na zasedanju vođa EU) moraju biti ispunjeni", zaključio je šef nemačke diplomatije.

FILE: STATUS KANDIDATA MOGUC, UZ USLOVE

BRISEL, Jan 24 (Tanjug) - Srbija može da dobije status kandidata za clanstvo u Evropskoj uniji ukoliko na vreme ispuni uslove, rekao je danas evropski komesar za proširenje Štefan File. File je danas u Briselu razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem. "Odao sam priznanje posvecenosti srpskog rukovodstva evropskim integracijama. Naglasio sam da EU još uvek ocekuje aktivni pristup nastavku dijaloga (sa Prištinom) i opipljiv napredak, pogotovo na polju regionalnog predstavljanja", rekao je File u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Prema njegovim recima, "ukoliko na vreme dode do napretka, Evropski savet ce na narednom zasedanju potvrditi odluku da se Srbiji dodeli status kandidata".

MARTONJI: PODRŠKA KANDIDATURI SRBIJI

BUDIMPEŠTA, Jan 24 (Tanjug) - Šef madarske diplomatije Janos Martonji rekao je da je na sastanku ministara spoljnih poslova clanica Evropske unije u Briselu data "opšta podrška" nameri da se Srbiji zvanicno dodeli status kandidata EU, preneo je danas portal VajdasagMa (Vojvodina danas). Martonji je, posle jucerašnjeg sastanka, ukazujuci na dvetri zemlje, koje su pokazale "opreznost" u ovom pitanju, izrazio uverenje da ni te zemlje nisu kategoricki protiv davanja statusa kandidata Srbiji. "Uslov za 'celovito odobravanje' je dogovor na relaciji Srbije i Kosova o predstavljanju Kosova na regionalnim konferencijama na nacin koji ne bi izazvao bojkot od strane Srbije koja ni do dan danas nije priznala samostalnu državnost Kosova", istakao je ministar spoljnih poslova Madarske. Martonji je izrazio nadu da ce se ovo pitanje uspešno rešiti i podsetio da je Madarska odigrala znacajnu ulogu da se na osnovu dogovorenog na evropskom samitu u decembru, ministri spoljnih poslova vec u februaru izjasne o pitanju dodele statusa kandidata Srbiji. "U Srbiji ce se 6. maja održati parlamentarni izbori i veoma je važno da Srbija dobije status kandidata u momentu kada ova cinjenica može da pomogne proevropski orijentisanim snagama", rekao je Martonji, a prenosi VajdasagMa.

BENČINA: SRBIJA BI U FEBRUARU MOGLA DA DOBIJE KANDIDATURU

LJUBLJANA, BRISEL, 23. januara 2012. (Beta) Rasprava ministara spoljnih poslova Evropske unije o Srbiji unosi optimizam da će Beograd u februaru dobiti status kandidata, ali pod uslovom da ispuni svoje obaveze, ocenila je danas u Briselu državni sekretar Ministarstva soljnih poslova Slovenije Dragoljuba Benčina. Prema njenim rečima, članice EU naglasile su da treba još ojačati evropsku perspektivu Srbije i Kosova, koji moraju uraditi više da bi se ispunili uslovi definisani u zaključcima decembarskog samita EU.
U raspravi je, navodi Benčina, bilo naglašeno da je Srbija 2011. godine napravila znatan napredak u sprovođenju reformi i saradnji sa sudom u Hagu, javila je iz Brisela gencija STA.
EU očekuje još bolju unutrašnju komunikaciju na Kosovu u sređivanje prilika na severu Kosova u cilju sprečavanja emotivnih reakcija. Po mišljenju slovenačke državne sekretarke, situacija na Kosovu nije toliko bezbednosni već pre svega politički problem. U tom kontekstu ona je naglasila da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton očekuje mnogo od novog predstavnika EU na Kosovu Samuela Žbogara, koji bi trebalo da započne mandat 1. februara.

KOSOVO I METOHIJA

TADIC: PRED SRBIJOM RIZIČAN DIJALOG SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 23. januara 2012. (Beta) Predsednik Tadić izjavio je danas da odluka predstavnika opština na severu Kosova da sredinom februara organizuju referendum može biti štetna za Srbiju u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji.
Tadić je, nakon razgovora sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije, rekao novinarima da je pred Srbijom rizičan dijalog sa Prištinom u vezi sa rešavanjem problema, ocenivši da ne postoji mogućnost da lokalne samouprave učine više od države u rešavanju problema srpskog stanovništva.
Prema njegovim rečima, potez čelnika opština na severu Kosova može smanjiti potencijal države u rešavanju problema građana u toj pokrajini.
On je pozvao predstavnike Srba da budu podrška državi u odbrani legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji, a ne da odmažu u tom procesu.
Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. "Ne postoji dan kada ne branimo naš integritet na Kosovu", kazao je Tadić.

FITU: JELISEJSKI UGOVOR ZA KOSOVO I SRBIJU

PRIŠTINA, Jan 23 (Tanjug) - Ambasador Francuske na Kosovu Žan Fransoa Fitu izjavio je da bi Kosovo i Srbija trebalo da imaju nešto poput Jelisejskog ugovora Francuske i Nemacke, koji je imao za cilj pomirenje dve zemlje, prenosi danas prištinski dnevnik "Kosova sot". U debati na kojoj su ucestvovali ambasadori Francuske i Nemacke o prošlosti te dve zemlje, Fitu je rekao da Srbija i Kosovo treba da izvuku pouke iz Jelisejskog ugovora. "Verujem da cete ici napred kada budete gledali unapred. Kad god budete gledali unazad, ici cete unazad. Ovo je jedna od lekcija Jelisejskog ugovora", rekao je Fitu a preneo "Kosova sot". Savetnik kosovskog premijera Dukadin Gorani složio se da je potrebno da Srbija i Kosovo imaju sporazum slican Jelisejskom, ali i naglasio da je to u ovom trenutku vrlo teško realizovati. ,,Naravno da treba da postoji jedan 'Jelisejski ugovor' izmedu Kosova i Srbije, ali mislim da je to u ovom trenutku vrlo teško postici", rekao je Gorani. Ugovorom koji su 22. januara 1963. godine potpisali u Jelisejskoj palati u Parizu prvi kancelar posleratne Nemacke Konrad Adenauer i tadašnji francuski predsednik Šarl de Gol stavljena je tacka na eru neprijateljstva dve zemlje, koje danas smatraju "pokretackim motorom" EU.

BOGDANOVIĆ: TREBA ODUSTATI OD REFERENDUMA

ZVEČAN, 23. januara 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da bi održavanje referenduma na severu Kosova i Metohije bilo štetno i da se kosi sa interesima Srbije.
On je u izjavi televiziji Most iz Zvečana izrazio uverenje "da će razum preovladati i da će se od referenduma odustati".
"Razumeo bih da ne postoji jasan stav Srbije po tom pitanju i da je država bilo kojim svojim potezom pokazala da ne podržava srpske institucije na severu Kosova, onda bi postojala potreba za izjašnjavanje građana da li žele da prihvate kosovske institucije ili ne", rekao je Bogdanović.
On je dodao da se i taj problem politizuje i koristi u dnevnopolitičke svrhe, što je opasno i dovodi u sukob kosovske Srbe sa državom Srbijom.
"Niko nema pravo da radi tako nešto. U ovom trenutku kada nam je potrebno jedinstvo, razboritost, odgovornost, neprihvatanje stavova države je štetno", rekao je ministar i upitao da li će neko imati hrabrosti da izađe pred narod i da se suoči sa posledicama svega toga.
Bogdanović je izrazio očekivanje da će na sastanku zakazanom za sutra u Zvečanu, preovladati razum i stav da se ne treba konfrontirati sa svojom državom, koja čini sve da sačuva Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije. "Stav države i Vlade je jasan, nepotreban je referendum na severu Kosova i Metohije posebno kada znamo da je svaki Srbin koji živi na severu pokrajine protiv toga da kosovske institucije zažive na tom prostoru", rekao je Bogdanović.
On je izrazio nadu da će prevladati odgovornost i da će stranački interesi biti stavljeni na stranu kako bi se sa svojom državom i Vladom učinilo sve i Kosovo i Metohija sačuvali u sastavu države.

PACOLI: GANA PRIZNALA NEZAVISNOST KOSOVA

PRIŠTINA, 23. januara 2012. (Beta) Afrička država Gana priznala je danas nezavisnost Kosova čime se broj država koje su priznale Kosovo povećao na 86, izjavio je zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli. Pacoli je rekao da je odluku o priznanju Kosova vlada Gane donela danas i da mu je tu odluku saopštio ministar spoljnih poslova Gane Alhaji Muhammad Mumuni.
"Gana je bila jedna od najtežih zemalja Afrike (po pitanju priznanja), zato što je uticaj naših severnih suseda tamo veoma veliki. Ipak uspeli smo da obavimo dobar posao", rekao je Pacoli.
On je podsetio da se u decembru prošle godine sastao sa predsednikom Gane Džonom Ata Millsom, a u međuvremenu i sa ministrom spoljnih poslova Mumunijem.
"Srećan sam što je došlo do priznanja od strane Gane i optimista sam da će se nastaviti sa priznanjima", kazao je Pacoli.

VESTERVELE: RAZGOVOR KLINTON-TADIĆ KAZUJE DA SAM TESNO UKLJUČEN U PREGOVORE

BRISEL, 23. januara 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele izjavio je danas u Briselu da je uključen u pregovore Evropske unije i Srbije o približavanju Srbije EU i o rešavanju problema na Kosovu. Vestervele je to rekao posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Taj sastanak, rekao je nemački ministar, "pokazuje da sam ja tesno uključen u pregovore Evropske unije i Srbije".
Vestervele je time odgovorio na pitanje o značaju razgovora državnog sekretara SAD Hilari Klinton sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o njegovom planu za Kosovo, i o značaju posete funkcionera SAD Filipa Rikera Beogradu i Prištini, za napore EU da se nađe rešenje za Kosovo i za moguću kandidaturu Srbije za prijem u EU.
Nemački ministar je naglasio da je "sada nužno da se ispune merila" i dodao: "Sada ne bih želeo da ulazim u pojedinosti jer moramo doći do dobrih rezultata". "Mi smo rešeni da donesemo odluku (o kandidaturi Srbije) krajem februara, ali to znači da moraju biti ispunjeni svi utvrđeni uslovi" sa samita EU, zaključio je šef nemačke diplomatije.

BOGDANOVIĆ: ODRŽAVANJE REFERENDUMA JAKO OPASNO

BEOGRAD, 24. januara 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da bi održavanje referenduma na Kosovu bilo jako opasno i da Srbija od toga može da ima samo štetu. "Prošle nedelje na sastanku sa predsednicama opština na severu Kosova ja sam ukazao na to da je odražavanje referenduma nepotrebno. Umesto da trošimo energiju na rešavanje gorućih problema mi se bavimo uskostranačkim interesima i politikanstvom", kazao je Bogdanović za televiziju Pink.
On je naveo da je na tom sastanku stekao utisak da ima razumevanje kod predsednika opština, ali da je problem taj što postoji pritisak na njih iz Beograda, iz centrala stranaka.
"Mislim da retorika sa konferencija za štampu iz stranačkih centrala sa kojih se šalju poruke da se ne odustaje od referenduma može samo da šteti nama koji živimo na severu Kosova", naveo je Bogdanović.
On je rekao da niko nema pravo da ne sluša stavove države koja se danocnoćno bori da očuva Kosovo u okviru Srbije i poboljša život Srba na Kosovu i Metohiju.
Bogdanović je naveo da se Srbija bori da dobije status kandidat u EU da bi se u okviru te zajednice onda lakše borila za ostvarivanje legitimnih interesa na Kosovu i Metohiji.
Predsednici opština severa Kosova najavili su održavanje referenduma 14. i 15. februara, na kom bi građani trebali da kažu da li prihvataju kosovske institucije ili ne.

SARADNJA SA RUSKIM ISTRAZITELJIMA POMAŽE RASVETLJAVANJU TRGOVINE ORGANIMA

BEOGRAD, Jan 24 (Tanjug) - Srpsko tužilaštvo za ratne zlocine saraduje sa ruskim istražiteljima u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, u kojoj je ucestvovao deo rukovodstva paravojnih formacija OVK, izjavio je danas zamenik tužioca za ratne zlocine Bruno Vekaric. U izjavi za Tanjug on je rekao da ce ukljucivanje Rusije u istragu slucaja koji je šokirao evropsku i svetsku javnost, doprineti bržem i kompletnijem rasvetljavanju pocinjenih zlocina. Intenzivna saradnja sa Rusijom koja ce doprineti bržoj razmeni informacija i dokaza zasnovana je na Sporazumu koji su 12. januara u Moskvi potpisali republicki javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac i generalni tužilac Ruske Federacije Juri Cajka. Napominjuci da zbog tajnosti istrage ne može za sada da govori o konkretnim podacima i rezultatima istrage, Vekaric je naglasio da je najvažnije da se istragom dode do istine pre svega zbog žrtava i njihovih porodica. Osim Srbije, Rusije i Turske slucajem trgovine organima bavi se i Ukrajina. Baveci se slucajem trgovine orga ima novinarka i urednica moskovskog lista "Komersant" Jelena Cernenko navela je da bi proces koji ruski istražitelji vode mogao da ima ozbiljne politicke posledice. "Ako se dokažu navodi tužilaštva Rusije, onda je jasno da je na teritoriji Kosova postojala trgovina organima, koja iz nepoznatih razloga do sada nije otkrivena i koju je pokrivao politicki vrh samostalno proglašene države Kosovo", izjavila je Cernenko za današnji "Blic". Deo dokaznog materijala je i svedocenje dvojice Rusa, žrtava nelegalne trgovine organima, kojima je izvaden levi bubreg, a ceo proces prati Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje ce po završetku istrage predmet predati Euleksu. "Prema našim saznanjima, žrtve trgovine, državljani Rusije, do detalja su opisale kako su im izvadeni bubrezi, sa kim su pricali i kome su se nakon toga obracali za pomoc. Istraga je utvrdila da je na celom Kosovu radila ista grupa, po nalogu i pod zaštitom ljudi iz nekadašnje OVK", rekla je Cernenko.

IMENOVANA NOVA AMERIČKA AMBASADORKA NA "KOSOVU"

PRIŠTINA, 24. januara 2012. (Beta) Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama predložio je Trejsi En Džejkobson (Tracey Ann Jacobson) za novog ambasadora na Kosovu, objavljeno je na sajtu Bele kuće (http://1.usa.gov/zrKmMi). Prištinski mediji objavili su da će, nakon što joj mandat potvrdi Senat, ona zameniti dosadašnjeg ambasadora Kristofera Dela.
Del je ambasador SAD na Kosovu od 2009. godine. Džejkobson je prethodno bila ambasador SAD u Tadžikistanu i Turkmenistanu i bila je zamenica ambasadora u Litvaniji.
Ona je takođe bila i zamenica izvršnog sekretara u Nacionalnom savetu za bezbednost SAD, dok je kao diplomata radila i u drugim misijama.

KOSOVO BEZ MEĐUNARODNOG CIVILNOG PREDSTAVNIKA

BEC, Jan 24 (Tanjug) - Medunarodna upravljacka grupa za Kosovo (ISG) danas je donela odluku o pripremama za zatvaranje kancelarije medunarodnog civilnog predstavnika (ICO).
Na 14. zasedanju ISG konstatovano je da se Kosovo sada nalazi u finalnoj fazi implementacije Ahtisarijevog predloga i zbog toga ce biti pokrenute pripreme za organizovanje okoncanje nadgledanja nezavisnosti i zatvaranje medunarodne civilne kancelarije (ICO), što se ocekuje krajem ove godine.
Za zatvaranje ICO, ISG je razvio strategiju na dva koloseka.
Sastanku u Becu su prisustvovali kosovski premijer Hašim Taci, ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, kao i visoki predstavnici 25 zemalja clanica Upravljacke grupe za Kosovo, medu kojima je bio i zamenik americkog državnog sekretara Filip Riker, kao i specijalni predstavnik EU na Kosovu Ferdinando Đentilini. Taci i Hodžaj prenece prisutnima aktuelno stanje na Kosovu, kao i planove kosovskih vlasti u narednom periodu.
Po završetku sastanka, Taci i medunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt održace konferenciju za novinare. Na poziv austrijskog vicekancelara i šefa diplomatije Špindelegera sastanak je održan u zgradi Ministarstva inostranih poslova.
Medunarodnu upravljacku grupu za Kosovo cine predstavnici 25 država koje su priznale Kosovo i njen je zadatak nadgledanje ostvarivanja plana Martija Ahtisarija.

FEJT: ZATVARANJE ICR USLOVLJENO ISPUNJENJEM PLANA AHTISARIJA

BEC, Jan 24 (Tanjug) - Medunarodni civilni predstavnik na Kosovu (ICR) Piter Fejt istakao je danas, posle sastanka Medunarodne upravljacke grupe (ISG) u Becu, da je zatvaranje njegove kancelarije uslovljeno punim ispunjavanjem Ahtisarijevog plana.
On je, na konferenciji za štampu, rekao da je, kad je rec o položaju Srba na Kosovu, kosovska vlada postigla veliki napredak južno od Ibra, i da je Srbima tamo omoguceno da žive bezbedno, koriste svoj jezik, imaju svoje gradonacelnike i šefove policija, kao i mogucnost za ekonomski razvoj.
Na pitanje novinara Tanjuga šta predvida plan za okoncanje mandata ICR, Fejt je istakao da je potrebno da to isto postane realnost na severu Kosova i da taj deo bude povezan sa Prištinom.
Fejt je naveo da sever Kosova ostaje deo Kosova, i da ISG smatra da podela nije opcija, vec ocekuje da implementacija Ahtisarijevog plana bude sprovedena na citavoj teritoriji Kosova.
On je podsetio da je napravljen i veliki napredak po pitanju bezednosti kulturnog i verskog nasleda Srba na Kosovu, dodajuci da se o sigurnosti srpskih svetinja sada brine kosovska policija umesto Kfora.
"Nadam se da ce to biti uoceno u Beogradu. Multietnicka realnost, pomirenje, bice glavni izvor stabilnosti na zapadnom Balkanu", podvukao je Fejt.
Sever Kosova je, kako je dodao, buduci izazov jer su medunarodna zajednica i kosovska vlada imale malo pristupa severu da bi došle do gradana, što je, kako je naglasio, posledica klime zastrašivanja i nasilja koji dominiraju tamošnjom situacijom.
"Ceo proces okoncanja nadgledane nezavisnosti i buducnost Kosova kao moderne, multietnicke demokratije ne bi smeli da budu talac lidera na severu Kosova koji imaju drugu agendu", naglasio je Fejt.
On je kazao da je ISG danas izrazila punu podršku opredeljenju kosovske vlade da preuzme odgovarajuce korake ka okoncanju nadgledane nezavisnosti.
Prvi kolosek se, prema njegovim recima, tice okoncanja implementacije Ahtisarijevog plana.
"Vlada namerava da kroz skupštinu prode niz zakona, koji bi zakljucili primenu Ahtisarijevog paketa. Vlada je takode opredljena da ostvari napredak i kad je rec oSrbima na severu", porucio je Fejt.
Kada ti procesi budu završeni ISG ce zakljuciti da je Ahtisarijev plan primenjen i onda cemo preci na drugi kolosek, najavio je on, dodajuci da taj kolosek predvida amandmane koje kosovska vlada treba da predloži u cilju prenošenja vlasti sa ICRa i osigura da kljucni principi Ahtisarijevog plana budu ukorenjeni u Ustavu i zakonima Kosova.
Kada ICR bude napustio Kosovo to ne znaci da niko više nece pratiti šta se tamo dešava, dodao je on, ukazujuci da ce EU i "prijatelji Kosova" nastaviti da motre na poštovanje Ahtisarijevih principa i vrednosti.

SRBIJA – REGION

TADIĆ I IVANOV O BILATERALNIM ODNOSIMA DVE ZEMLJE

BEOGRAD, 23. januara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim o bilateralnim odnosima dve zemlje, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.
Tokom neformalnog susreta Tadića i Ivanova bilo je reči i o nastavku evropskih integracija Srbije i Makedonije. Predsednik Tadić čestitao je predsedniku Ivanovu pobedu rukometne reprezentacije Makedonije u utakmici sa reprezentacijom Poljske na Evropskom prvenstvu koje se održava u Srbiji.

DELEVIĆ: DOBRA PORUKA ZA REGION

BEOGRAD, 23. januara 2011. (Beta) Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević danas je pozdravila ishod referenduma o ulasku EU u Hrvatskoj i ocenila da će se pozitivno odraziti na region. Delevićeva je čestitala građanima Hrvatske na ishodu referenduma i podsetila da je Hrvatska prva zemlja iz procesa stabilizacije i pridruživanja koja će pristupiti EU. Ona je rekla novinarima nakon dodele nagrada za najbolje medijske priloge o evropskim integracijama u Srbiji da je jučerašnji referendum pokazao da građani Hrvatske ne doživljavaju pitanje članstva kao nešto što bi ih duboko podelilo. Delevićeva je ocenila da je u okolnostima krize u EU teško "generisati veliki entuzijazam", ali da postoji "racionalno razumevanje" da je, kada je zemlja već upućena na EU, "bolje biti unutra i uticati na odluke". Direktorka Kancelarije za evropske integracije je ocenila da je pristupanje Hratske EU potvrda regionu da "proces proširenja zaista i završava u članstvu" i da istovremeno daje i "širi konteks i podsticaj za rešavanje ostalih otvorenih pitanja".
"Što se brže ova pitanja budu rešavala, to će bolje biti za građane i u Srbiji i u Hrvatskoj jer će se Hrvatska potvrditi kao konstruktivni novi partner na koga EU može da računa a Srbija će dobiti opipljivu potvrdu hrvatske želje da podrži ostatka regiona na putu ka EU", rekla je ona.

SRBIJA – EKONOMIJA

DACIC CESTITAO KINESKIM GRADITELJIMA KINESKU NOVU GODINU

BEOGRAD, Jan 23 (Tanjug) - Zamenik premijera Ivica Dacic obišao je danas gradilište mosta ZemunBorca i kineskim graditeljima cestitao kinesku Novu godinu. Obilasku gradilišta i cestitkama kineskom narodu, upucenim ambasadoru Kine u Beogradu Džang Vansjueu, (Zhang Wanxue) prikljucili su se i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antic i proslavljeni srpski glumac Velimir Bata Živojinovic, u Kini poznat po ulozi Valtera u filmu "Valter brani Sarajevo". Dacic je tom prilikom naglasio da prvog dana kineske Nove godine, koja ce biti u znaku zmaja, obilaze most na poziv kineskih radnika, koji su poželeli da im praznik cestita cuveni glumac. "Pošto ce ova godina biti u znaku zmaja to podrazumeva dinamicnost i nadam se da ce je doneti svima nama, kao i mir i uspehe u ostvarivanju nacionalnih interesa", rekao je Dacic, ocenjujuci projekat izuzetno znacajnim. Uz podsecanje da bi radovi na izgradnji tog mosta trebalo da budu završeni 2014. godine, Dacic je graditeljima poželeo uspeh i ocenio da projekat omogucava i približavanje Kine i Srbije tradicionalno prijateljskih zemalja. "Naša saradnja može biti još bolja, posebno u vremenu ekonomske krize, kada nam je pored politicke potrebna i ekonomska saradnja sa zemljom takvih ekonomskih kapaciteta, rezultata i uspeha", istakao je Dacic. On je podsetio da je strateško opredeljenje Srbije da razvija odnose sa Kinom i duhovito porucio da se nada da ce "ovaj kineski zmaj doneti srecu i srpskom narodu". Kineski ambasador iskazao je zadovoljstvo zbog posete srpskih zvanicnika i posebno Živojinovica i naglasio da je proslava prvog dana kineske Nove godine radnicima na gradilištu još upecatljivija zbog tako važnih gostiju. "Od dolaska u Srbiju neprekidno sa predstavnicima vlasti razgovaramo o ovom projektu i sva pažnja koju dobijamo od vlasti i medija pomoci ce u realizaciji naših planova", rekao je Vansjue. Kina se, prema njegovim recima, nada da ce uz dobre politicke odnose doci i do poboljšanja ekonomske saradnje, u cilju razvoja dve zemlje. "Glavni glumac" današnjeg dogadaja Bata Živojinovic poželeo je kineskom narodu da ostane kao do sada, ocenjujuci da su na "vrhu sveta", da su uporni, stvaraoci, žive u miru. Antic se prikljucio željama Dacica i Živojinovica, posebnu pažnju usmerivši na radnike na gradilištu kojima je potrebno da imaju puno snage i energije za izgradnju mosta. "Ovaj most je strateški znacajan za razvoj Beograda, rešice saobracajne probleme, omoguciti da se Beograd u buducosti razvije i na levoj obali Dunava. Ujedno, ovaj most ce biti most prijateljstva i dodatan momenat u našoj diplomatiji", rekao je Antic. Obilasku mosta prethodila je prezentacija projekta, uz podsecanje da su radovi na izgradnji mosta poceli u oktobru 2011. godine, a da je rok za završetak tri godine kasnije. Vrednost projekta je 170 miliona evra, od cega ce 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka. Most ce biti dug 1.482 metra, spajace Zemun i Borcu, a radove ce izvoditi kineska kompanija "Crbc".

AUSTRIJSKE BANKE SE NE POVLACE IZ SRBIJE

BEOGRAD, Jan 23 (Tanjug) - Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Markovic izjavio je da nema najava o povlacenju bilo koje od austrijskih banaka u Srbiji, ocenivši da je bankarski sektor u našoj zemlji stabilan. Povodom informacija da je Nacionalna banka Austrije najavila povlacenje austrijskih banaka iz istocnoevropskih zemalja, Markovic je rekao da je, za razliku od nekih drugih zemalja, bankarski sektor u Srbiji ,"stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan, ali i profitabilan". To su, kako je rekao, najznacajniji faktori u odlucivanju iz kojih zemalja ce se neko povuci, a gde ce nastaviti svoje poslovanje, kaže on.

VLADA FORMIRA RADNU GRUPU ZA "JU ES STIL"

BEOGRAD, Jan 24 (Tanjug) - Vlada Srbije ce, na inicijativu premijera Cvetkovica, formirati Radnu grupu za održanje proizvodnje u kompaniji "Ju ES Stil Srbija" (U.S. Steel), receno je u Kabinetu premijera. Cilj Vlade Srbije je da se nade najbolje rešenje za tu znacajnu kompaniju, sve zaposlene u njoj, kao i za održanje proizvodnog procesa, naveli su u Kabinetu premijera. Kompanija U.S. Steel saopštila je ranije da su njeni finansijski rezultati neprihvatljivi i da nastoji da istraži sve mogucnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije. Ekonomska situacija u Evropi, narocito u Južnoj Evropi, gde se nalaze i postrojenja "JuEštil Srbija", veoma je teška, dodaje se u saopštenju. "JuEštil Srbija" je 9. januara skratio radnu nedelju, tako što vecina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan placenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade. Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza znacajno je uticala na tržište celika i na porudžbine kupaca. Kompanija, pored smederevske železare, ima još tri celine u Šapcu, Kucevu i Luku Smederevo, a ukupno je zaposleno oko 5.400 radnika.

LUKŠIC: NE ODUSTAJEMO OD AUTOPUTA DO SRBIJE

PODGORICA, Jan 24 (Tanjug) - Crnogorski premijer Igor Lukšic izjavio je danas da Vlada nece odustati od projekta izgradnje autoputa BarBoljari, odnosno puta od juga Crne Gore do granice sa Srbijom.
On je podsetio da je Vlada odobrila izradu tehnicke studije o opcijama realizacije projekta autoputa.
Lukšic je naveo da je objavljen i poziv za pokazivanje interesa za angažovanje konsultanta koji bi izradio tehnicku studiju i elaborate. On je kazao da je u toku razmatranhe dostavljenih ponuda za konsultanta. Premijer je naveo bi do kraja juna konsultant trebalo da predloži opcije izgradnje autoputa, nakon cega ce Vlada razmatrati opcije o objavljivanju tendera.
Lukšic je naveo da bi nakon te analize Evropska investiciona banka (EIB) bila veoma raspoložena da obezbedi sredstva za gradnju autoputa. U narednih nekoliko godina treba da se borimo da što više sredstava izvlacimo iz Evrope za naš projekat, što je jedini nacin da, sa postojecim potencijalom, izgradimo autoput , kazao je on. Crnogorski premijer je istakao da je izgradnja autoput od izuzetnog znacaja za buduci ekonomski razvoj Crne Gore.
Lukšic je kazao i da vece cene struje i goriva nisu rezultat bahatosti Vlade, vec sticaj razlicitih okolnosti. On je ponovio da apsolutno razume subotnji protest gradana i tešku ekonomskosocijalnu situaciju, ne samo u Crnoj Gori vec i u državama regiona i Evrope.