Daily Survey

Beograd, 24. Februar 2012.

DIJALOG BEOGRAD – PRISTINA / REAKCIJE

POSTIGNUT DOGOVOR:
KOSOVO*
*OVAJ NAZIV BEZ PREJUDICIRANJA STATUSA U SKLADU SA REZOLUCIJOM 1244 I MIŠLJENJEM MEĐUNARODNOG SUDA PRAVDE O DEKLARACIJI O NEZAVISNOSTI KOSOVA

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, rekao je šef beogradskog tima Borislav Stefanović.
"Danas je postignut dogovor između delegacija Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju i postignut je dogovor o tehničkom protokolu koji prati dogovor o administartivnim prelazima. Veoma sam zadovoljan ishodom s obzirom na to da su svi naši interesi potpuno zaštićeni i smernice i zahtevi naše strane su u potpunosti ispunjeni", rekao je Stefanović.
On je dodao da je dogovoreno da uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova i koja je u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti.
"Delegacija Prištine u regionalnim forumima biće zastupljena na asimetričan, znači nejednak način. Ta formula će biti Kosovo sa zvezdicom, u fusnoti će pisati da je ovaj naziv bez prejudiciranja statusa u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova", rekao je Stefanović.
Zahtev Prištine da se u fusnoti pominje i Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prihvaćen, rekao je Stefanović. Stefanović je naglasio da je dogovoreno rešenje u skladu sa nacionalnim i državnim interesima Srbije, Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.
"Zahtev da deklaracija o nezvisnosti Kosova kao akt skupštine Kosova bude navedena kao posebna referenca nije uspeo i mogu da kažem da smo mi očuvali Rezoluciju 1244, očuvali naš Ustav i nacionalni interes, čvrsto se rukovodeći ovim principima u zaista teškim i dugim pregovorima", kazao je on.
Stefanović je ocenio da je ovo uspeh za Srbiju. "Rešen je jedan veliki problem uprkos velikom čekanju, iščekivanju, ogromnim problemima, ogromnoj nekonstruktivnosti prištinske stranke, ipak smo uspeli da postignemo dogovor koji u potpunosti ispunjava naše prethodno javno iznete zahteve po pitanju regionalnog predstavljanja", kazao je on.
"Sada, u ovom trenutku možemo da kažemo da je Srbija što se tiče svih kriterijuma za kandidaturu, te kriterijume ispunila i sada je na Evropskoj uniji i svim zemljama članicama da donesu adekvatnu odluku", rekao je Stefanović.
Dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova bio je jedan od uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

TADIC: POLITIKA "I EVROPA I KOSOVO" DANAS POTVRDENA KAO JEDINA REALNA

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Tanjug) Predsednik Tadic ocenio je, povodom vesti o ishodu dijaloga u Briselu, da je politika "i Evropa i Kosovo", za koju je dobio podršku gradana Srbije, danas potvrdena kao jedina realna politika koja donosi rezultate, obezbeduje evropsku buducnost Srbije i cuva naše nacionalne interese. Tadic je, kako je saopšteno, pozdravio dogovor postignut kroz dijalog o Kosovu po kome ce Priština u regionalnim forumima biti predstavljena pod okriljem Rezolucije 1244 UN, što znaci da Kosovo nece biti prisutno kao nezavisna drzava.
"Kosovo nece biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država vec u skladu s Rezolucijom, 1244 UN o Kosovu i odlukom Medunarodnog suda pravde. Republika Srbija je clanica Ujedinjenih nacija, koja poštuje I Rezoluciju 12 44 UN koja garantuje suvereniet nad Kosovom, kao I odluku Medunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja", rekao je predsednik Tadic i podsetio da pet država clanica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.
"Mi nikada nismo imali nameru da bojkotujemo ili sprecavamo ucešce Pristine u regionalnim forumima, jer je u nasem interesu da se to omoguci, kako bi Srbija kroz regionalne inicijative ovladala dodatnim uticajem na ekonomske i politicke procese u pokrajini. Na taj nacin i naš narod na Kosovu moci ce da ostvari zaštitu i prosperitet, kao i svi drugi gradani našeg regiona, kroz regionalne inicijative i dogovore", objasnio je predsednik Srbije.
Predsednik Tadic je istakao da ce Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Pristine kako bi se pronašla kompromisna resenja za probleme koje tište obicne ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni zivot, a koja ce biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih gradana. "Postignutim dogovorom politika "i Evropa i Kosovo" koju sam vodio i za koju sam dobio podršku gradana Srbije prošla je ovaj istorijski test, cime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate. Ta politika obezbeduje evropsku buducnost Srbije, cuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistocne Evrope," podvukao je Boris Tadic.
Takode, predsednik Republike smatra da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno clanstvo u Evropskoj Uniji sto ce otvoriti potpuno nove perspektive za nasu zemlju i sve gradane.

EŠTON I FILE POZDRAVILI DOGOVOR

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Zvaničnici Evropske unije pozdravili su danas dogovor postignut između Beograda i Prištine o regionalnoj saradnji u okviru zajedničkog dijaloga, i istakli da oni predstavlja "važan korak napred" na njihovom putu ka Evropi. "Pozdravljamo sporazume postignute danas o regionalnoj saradnji i o integrisanom upravljanju prelazima.
Ovi sporazumi predstavljaju važan korak napred", navodi se u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea. "Oni (dogovori) su važni ne samo za Srbiju i Kosovo već takođe za stabilnost regiona i prema tome i za Evropsku uniju", dodaje se u sappštenju.
Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, rekao je dšef beogradskog tima Borislav Stefanović. Ova runda pregovora počela je u sredu. U zajedničkom saopštenju Ešton i Filea se podseća da su zemlje članice EU podržale rezoluciju Generalne skupštine UN u septembru 2010. prema kojoj je pokrenut dijalog između Beograda i Prištine, i naglašava da je cilj ovog dijaloga da se pomogne obema stranama da napreduju na putu ka Evropi.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je u ovom kontekstu naglasila da želi da "čestita obema stranama na ovim značajnim sporazumima". "Jedan sporazum stavlja u operacioni oblik sporazum o integrisanom upravljanju prelaza, a drugi konsoliduje regionalnu saradnju i osigurava da su svi predstavljeni na odgovarajući način. Oba predstavljaju nove korake na evropskom putu", navodi se u saopštenju. Eštonova je posebno dodala da su što se tiče Srbije ovi sporazumi o regionalnoj saradnji i upravljanju prelazima "posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Saveta iduće nedelje o statusu kandidata za Srbiju".
Za Kosovo ovo je važno pošto čini da Kosovo učestvuje punopravno na regionalnim skupovima i dozvoljava mu dalji napredak u ugovornim odnosima sa EU. "Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao svi drugi na Zapadnom Balkanu u skladu s njegovom evropskom perspektivom", navela Ketrin Ešton u saopštenju. Ona je istakla da u tom svetlu "Evropska komisija predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU".
File je posebno podvukao da postignut sporazum pokazuje "posvećenost obe strane njihovom zajedničkoj evropskoj budućnost". "Današnji sporazum takođe jača regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i agendu za proširenje u regionu Zapadnog Balkana", istakao je File u saopštenju.

DIJALOG U TEŠKOJ ATMOSFERI

BRISEL, 24. februara 2012. (Tanjug) Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je Tanjugu da je jucerašnja runda dijaloga u Briselu vodena u vrlo teškoj atmosferi i da je za to odgovorna prištinska delegacija. "Priština je nastupala sa negativnih, odbojnih pozicija, na momente potpuno iracionalnih. Mi pokušavamo na jedan konstruktivan i racionalan nacin, držeci se naravno rezolucije 1244 da dodemo do rešenja", rekao je Stefanovic.
Dijalog Beograda i Prištine prekinut je sinoc oko ponoci i nastavice se danas pre podne. Stefanovic je naglasio da je beogradska delegacija i posle 16 sati razgovora spremna da ucini sve kako bi došlo do ododatnog približavanja stavova. "Juce je došlo do delimicnog približavanja stavova u smislu definisanja fusnote koja ce stajati uz ime Kosova. To je i dalje tacka najveceg sporenja", rekao je Stefanovic.
On je ocenio da izgledi za postizanje sporazuma tokom današnjeg dana u velikoj meri zavise od toga da li ce Priština shvatiti da su se medunarodne okolnosti promenile kada je rec o ispunjavanju njihovih zahteva. Stefanovic je rekao da ih "ceka još jedan dan razgovora, za koji se svi nadamo da nece biti dug".

KOCIJANČIČ: SAMOSTALNO UČEŠĆE KOSOVA NA SKUPOVIMA

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova koji su pregovarački timovi Beograda i Prištine danas postigli u Briselu, Kosovu će omogućiti samostalan nastup na svim regionalnim skupovima, izjavila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.
"Sporazum će omogućiti Kosovu da učestvuje i samostalno potpisuje sporazume i da govori za sebe na svim regionalnim skupovima", kazala je Kocijačič novinarima u Briselu.
Sva dokumenta do sada je u ime Kosova potpisivao UNMIK. Maja Kocijančič je podsetila i da su dve strane danas zaključile i "tehnički protokol o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima koji je sklopljen u decembru".

KOCIJANČIČ: DOGOVOR OTVARA PUT ZA SSP SA KOSOVOM

BRISEL, 24. februara 2012. (Beta) Dogovor koji su danas postigle delegacije Beograda i Prištine omogućiće pokretanje studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i Evropske unije. "U svetlu ovog sporazuma (Evropska) komisija predlaže pokretanje studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU", rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić novianrima u Briselu.

ŠUTANOVAC: DELIM BLAGI OPTIMIZAM

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Beta) Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je Srbija danas bliža dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU nego što je bila pre postizanja dogovora u Briselu.
"Podsećam da je Srbija dobila preporuku Evropske komisije a da je uslov pojedinih zemalja bio dogovor koji je danas postignut. Delim blagi optimizam i očekujem da se to reši na način na koji želi većina građana Srbije, iako posao još nije završen", rekao je Šutanovac novinarima na proslavi prve godišnjice formirnja Univerziteta odbrane.
Šutanovac je dodao da eventualno dobijanje kandidature nije kraj nego je to nešto što otvara Srbiji nove poslove koji tek slede.
Na pitanje o uklanjanju barikada na severu Kosova, Šutanovac je odgovorio da njihovo održavanje nije bilo u interesu ni ljudi koji žive na severu pokrajine ni onih koji žive u centralnoj Srbiji.
Ministar odbrane je dodao da uklanjanje barikada nije bilo potrebno kako bi se postigao dogovor u Briselu, nego da je to bila potreba ljudi koji tamo žive.
Šutanovac je naveo da Srbija neće dozvoliti, kako je rekao, manjini da sprečava "kretanje Srbije, kako unutar sebe same, tako i kretanje ka evropskim integracijama".
Ministar odbrane je rekao da će uskoro biti analizirana ponuda da Vojska Srbije pristupi članstvu takozvanoj Višegradskoj borbenoj grupi, koju čine Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.
Ocenio je da je ta ponuda veoma važna jer se radi o zemljama koje imaju izuzetno bogato iskustvo u učešću u mirovnim misijama, kao i o zemljama koje su bile prijateljski nastrojene prema Srbiji.
Šutanovac je rekao da će konačan odgovor biti saopšten nakon što Srbija obavi analizu ljudskih i materijalnih resursa koje bi eventualno mogla da uključi u rad te grupe.

DELEVIĆ: DOGOVOR ZNAČAJAN ZBOG KANDIDATURE I POVERENJA

BEOGRAD, 24. februara 2012. (Beta) Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da je postizanje dogovora Prištine i Beograda značajno jer približava Srbiju kandidaturi i doprinosi izgradnje međusobnog poverenja.
"Postignuti dogovori su značajni ne samo zato što nas približavaju kandidaturi na kojoj rad treba nastaviti i do sastanka Saveta ministara i Evropskog saveta, već i zato što omogućavaju rešavanje određenih problema, pre svega učešća u regionalnoj saradnji i rešavanja pitanja integrisanog upravljanja prelazima", rekla je Delević agenciji Beta.
Delević je kazala i da postizanje dogovora pokazuje kako povećani nivo komunikacije vodi do boljeg razumevanja i izgradnje poverenja.

SELIMI: VEC OD SUTRA POCINJE UCLANJENJE KOSOVA U MO

PRIŠTINA, 24. februara 2012. (Beta) Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi izjavio je danas da će dogovor Beograda i Prištine dovesti do članstva Kosova u 36 regionalnih inicijativa i da taj dogovor znači i da će Priština uskoro moći da otvori kancelariju u Beogradu.
Selimi je u Prištini novinarima iz Srbije rekao da će od sutra početi rad na učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije.
Zamenik šefa kosovske diplomatije rekao je da će Kosovo biti punopravni član, a ne posmatrač ili pridruženi član, i dodao da će dogovorena formula za regionalno predstavljanje Prištine biti iskorišćena i za učlanjenje u druge međunarodne organizacije.
"Imaćemo pravo na sporazumne odnose i to nam je je važno jer dozvoljava da imamo veću interakciju i budemo odgovorniji član međunarodne zajednice, a Kosovo i Srbija će sedeti za istim stolom", rekao je Selimi i podsetio da je Kosovo do dogovora o regionalnom predstavljanju učestvovalo "kroz UNMIK i Gimnik formule". Selimi je naveo da je Priština odbila asimetrično predstavljanje koje znači da je Kosovo samo posmatrač, jer želi da bude punopravni član regionalnih inicijativa.
Istakao je da je cilj Prištine da dogovorenu formulu ne koristi samo na regionalnom nivou, nego i u "sirem kontekstu evropskih organizacija".
Selimi je naveo da će Kosovo ući u sporazumne odnose sa EU i pored toga što pet zemalja članica nije priznalo nezavisnost Kosova.
Zamenik šefa kosovskog šefa diplomatije podsetio je da je Kosovo priznalo 88 zemalja, a da je za prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond glasalo 106 zemalja, a kosovski pasoš, kako je naveo, priznaje više od 155 država, uključujući i Kinu i zemlje EU koje nisu priznale Kosovo.

STEFANOVIĆ: FUSNOTA NAJVEĆA TAČKA SPORENJA

BRISEL, 24. februar 2012. (Beta) Šef pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borisav Stefanović izjavio je da je u rundi dijaloga s Prištinom u Briselu došlo do delimičnog približavanja stavova u smislu utvrđivanja same fusnote, mada je to i dalje najveća tačka sporenja.
Stefanović je kasno noćas rekao da su jučerašnji razgovori u Briselu vođeni u veoma teškoj atmosefri pošto je Priština imala stav negiranja, odbacivanja i čak bila "iracionalna".
Srpska delegacija je pokušala da na konstruktivan i razuman način dođe do rešenja u skladu sa Rezolucijom UN 1244 i u skladu sa državnim i nacionanim interesom.
Stefanović je ocenio da postoje šanse da se danas dođe do nagodbe ukoliko Priština prihvati nužnost rešenja vodeći računa o promenjenim međunarodnim okolnostima.
Izvori iz Brisela rekli su agenciji Beta da se razgovor kreće oko pitanja odrednica za regionalno predstavljanje Prištine.

SVOBODA: STATUS MOGUĆ I BEZ DOGOVORA O PREDSTAVLJANJU KOSOVA

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Šef grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) ocenio je da bi Srbija mogla da dobije status kandidata i ukoliko se ne postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova ako se pokaže da nije ona odgovorna za taj neuspeh.
Za dobijanje statusa kandidata bitna je i primena već postignutih sporazuma, rekao je on na skupu o odnosima Srbije i EU u organizaciji Centra za spoljnu politiku.
"Ako se jasno pokaže da nije Srbija blokirala (postizanje dogovora), već da je tome razlog nespremnost kosovske strane, i ako narednih dana bude pomaka u primeni dogovorenih sporazuma (...) onda mislim da to (status kandidata) može da se desi bez dogovora o regionalnom predstavljanju", rekao je Svoboda. Na konferenciji "Srbija i EU Kraj početka", lider Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu rekao je da je reč o paketu pitanja za dobijanje statusa kandidata i o "kritičnoj masi koju Srbija treba da ostvari".
Na pitanje kada bi Srbija mogla da očekuje pokretanje pregovora u slučaju da dobije status kandidata u martu, on je rekao da će to pre svega zavisiti od toga da li će naredna vlada nastaviti da preduzima neophodne korake poput primene sporazuma sa Kosovom,
U slučaju da naredna vlada nastavi tim putem, uz povoljno mišljenje Evropske komisije, pregovori će moći da se pokrenu do kraja godine, ocenio je Svoboda.
On je rekao da u Evropskom parlamentu postoji snažna volja među vodećim parlamentarnim grupama da se promoviše kandidatura Srbije, iako postoje razlike u stavovima u vezi s Kosovom.
Na pitanje da li vlade zemalja članica sada imaju veću ulogu u odlučivanju o proširenju nego ranije, on je rekao da ne misli da je došlo do bitnijih promena i da su i ranije zemlje članice imale bitan uticaj u tome. On je rekao da je proširenje uvek bio domen "podeljene odgovornosti" između institucija i članica.
Svoboda je rekao da ne veruje da priznavanja Kosova treba da bude uslov za napredak Srbije u pridruživanju EU, ali da to pitanje treba rešiti do ulaska zemlje u Uniju.
Poslanik Evropskog parlamenta i bivši ministar spoljnih poslova Grčke, Dimitrios Drucas ocenio je da ranija inicijativa grupe manjih članica EU da se proces proširenja na Zapadni Balkan ubrza nije bila neuspešna. On je najavio da Grčka planira da iskoristi naredno predsedavanje EU 2014. godine da organizuje novi samit EU i Zapadnog Balkana po ugledu na Samit u Solunu 2003. na kojem je potvrđena evropska perspektiva zemalja regiona.
Ideja je da se na takvom skupu postigne saglasnost o okvirnom datumu prijema zemalja Zapadnog Balkana u Uniju. Viši savetnik u konsultantskoj kući Roland Berger i bivši poslanik u Bundestagu Johanes Jung rekao je da u nemačkoj vladi postoji usaglašen stav u pogledu proširenja, ali da nisu svi poslanici vodeće članice vladajuće koalicije CDU toliko čvrsto opredeljeni za proširenje.

VERNER: DIJALOG ĆE PROMENITI OKOLNOSTI KOSOVSKOG PITANJA

PRIŠTINA, 24. februara (Beta) Šef misije OEBSa na Kosovu Verner Almhofer izjavio je danas da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine promeniti okolnosti u vezi kosovskog pitanja, kao i da će zajedničko predsedavanje Švajcarske i Srbije OEBSom doneti nove inicijative za region.
Austrijski diplomata je u razgovoru sa novinarima iz Beograda rekao da postoji poseban dogovor o zapadnom Balkanu u zajedničkom programu Švajcarske i Srbije o predsedavanju OEBSom, koji se smatra dogovorom sa zemljama članicama te organizacije.
Prema Almhoferu predviđeno je imenovanje specijalnog predstavnika za pitanja zapadnog Balkana, uključujući Kosovo a ta će osoba, prema njegovim rečima, biti iz Švajcarske, tako da će se u radu misije osećati uticaj švajcarske strane, koja nije opterećena problemom u ovom regionu.
Almhofer je rekao da program predsedavanja još nije u potpunosti finaliziran i da očekuje da će Švajcarska i Srbija izaći sa inicijativom za zapadni Balkan.
Pvodom najavljenog zatvaranja Kancelarije međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu (ICO), Austrijanac je rekao da ne očekuje da OEBS preuzme njegove nadležnosti, jer u UN ne postoji konsenzus o Ahtisarijevom planu, na čijoj implementaciji je radio civilni predstavnik.
Prema njegovim rečima, OEBS se već bavi nekim oblastima kojima se bavi i ICO, kao što je primena zakona u vezi statusa zajednica na Kosovu.
Portparol OEBSa Nikola Gaon, i zamenik šefa političkog odeljenja misije Senad Šabović podsetili su da je misija OEBS na Kosovu uspostavljena 1999., a da mandat proizilazi iz Rezolucije 1244 i da je misija glavni akter u uspostavljanju institucija, demokratizaciji društva i zaštiti ljudskih prava.
Prema njegovim rečima, mandat OEBSa se oslanja na dimenzije â?" ljudska prava, zajednice, demokratizacija i javna bezbednost.

SRBIJA – EU

TADIĆ: SRBIJA ISPUNJAVA SVE USLOVE ZA STATUS KANDIDATA

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je večeras šefu nemačke diplomatije Gidu Vesterveleu da smatra da Srbija ispunjava sve uslove da dobije status kandidata za članstvo u EU. "Srbija ima konstruktivan pristup u dijalogu sa Prištinom i maksimalno je otvorena za dogovor. Smatram da ispunjavamo sve uslove za status kandidata za članstvo u EU", rekao je predsednik Tadić, kako je saopšteno iz njegovog kabineta.
Srpski predsednik je, navodeći da Beograd želi dalji napredak u razgovorima s Prištinom, kao i da sva rešenja budu postignuta kompromisom, dodao da je za Srbiju, što se tiče regionalnog predstavljanja Kosova, nezaobilazni faktor Rezolucija 1244.
Tadić je istakao da srpskim vlastima niko nije zvanično zatražio da priznaju nezavisnost Kosova.
"Srbija ni eksplicitno ni implicitno neće priznati nezavisnost Kosova", ponovio je Tadić.
On je tokom sastanka koji je protekao, kako se navodi u saopštenju, "u dobroj i konstruktivnoj atmosferi", takođe, naglasio da Srbija sa Nemačkom želi najbolje moguće političke, ekonomske i prijateljske odnose, jer je Nemačka jedna od ključnih zemalja Evropske unije.
Vestervele koji je iznenada danas doputovao u kratku posetu Beogradu, rekao je ranije večeras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem da Nemačka želi da Srbija na sastanku Evropskog saveta u martu dobije status kandidata za članstvo u EU.
"Evropska perspektiva Srbije je dobra za Srbiju, zapadni Balkan ali i za samu EU i to je razlog što će Nemačka to podržati", poručio je Vestervele.
"Srbija je veoma daleko stigla na svom putu ka EU poslednjih godina. Pozdravljam postignuti progres od Evropskog saveta u decembru. Sledeći korak je status kandidata za ulazak u EU. Nemačka bi volela da vidi da taj korak bude načinjen na sledećem (sastanku) Evropskog saveta, jer smo čvrsto uz evropsku perspektivu Srbije i regiona", dodao je Vestervele.
Šef nemačke diplomatije večeras putuje u Tunis gde će sutra učestvovati na konferenciji o Siriji.

JEREMIĆ I VESTERVELE: NEMAČKA ŽELI DA SRBIJA DOBIJE STATUS KANDIDATA

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Šef nemačke diplomatije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) rekao je večeras u Beogradu da Nemačka želi da Srbija na sastanku Evropskog saveta u martu dobije status kandidata za članstvo u Evroskoj uniji.
"Evropska perspektiva Srbije je dobra za Srbiju, zapadni Balkan ali i za samu EU i to je razlog što će
Nemačka to podržati", rekao je Vestervele na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Jeremićem. "Srbija je veoma daleko stigla na svom putu ka EU poslednjih godina. Pozdravljam postignuti progres od Evropskog saveta u decembru. Sledeći korak je status kandidata za ulazak u EU. Nemačka bi volela da vidi da taj korak bude načinjen na sledećem (sastanku) Evropskog saveta, jer smo čvrsto uz evropsku perspektivu Srbije i regiona", dodao je Vestervele.
On je naglasio da je u Beograd došao da oda priznanje Srbiji na onome što je postigla poslednjih meseci i da je ohrabri za "poslednje korake na putu" ka kandidaturi za članstvo u EU.
"To što sam ovde je znak priznanja onome što ste do sad učinili. A to je i gest ohrabrenja za poslednje metre. Mi smo u poslednjim metrima. To je izvodivo, dostižno, ako ostanemo strpljivi, fleksibilni, racionalni i vredni", poručio je Vestervele.
Jeremić je naveo da se Srbija može nadati pozitivnom ishodu na sastanku u Briselu i pored svih problema koji postoje, a koje ne treba potcenjivati.
"Ne želim da prejudiciram odluku u Briselu. Ne nalazimo se još u situaciji u kojoj sa sigurnošću možemo da tvrdimo kakva će biti odluka, ali treba u danima pred nama da održimo pozitivan momentum", rekao je Jeremić. On je dodao da će Srbija u narednim danima imati posla, "ali imati posla znajući da je uspeh moguć". "Srbija je učinila sve da zaključci Evropskog saveta iz decembra budu ispunjeni kada je reč o evropskom procesu za našu zemlju. I mislim da se ovoga trenutka nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje tih zaključaka na dohvat ruke. To je jedna od stvari oko koje se Srbija i Nemačka danas slažu", rekao je.
On je, međutim, naglasio da je "za Srbiju u ovom trenutku neprihvatljivo bilo kakvo definisanje novih uslova u odnosu na ono što je dogovoreno u decembru".
Šef diplomatije Nemačke iznenada je danas doputovao u Beograd, a u toku je njegov sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, nakon čega putuje u Tunis na konferenciju o Siriji.
NJegova poseta je usledila pošto su juče ministri spoljnih poslova Austrije, Italije i Francuske u pismu šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton tražili da se Srbiji odobri kandidatura.

TADIĆ RAZGOVARAO SA SOCIJALISTIMA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predsednikom Partije evropskih socijalista Sergejom Staniševim i poslanicima Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu koje predvodi Hanes Svoboda, saopštila je pres služba predsednika države.
Tadić je sa Staniševim i Svobodom razgovarao o saradnji Srbije sa Evropskim parlamentom, kao i o integracijama Srbije u EU.
Delegacija poslanika Evropskog parlamenta razgovarala je danas i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Dragoljubom Mićunovićem.
Svoboda i Stanišev su nakon sastanka sa Mićunovićem rekli da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za EU i da tako misli većina poslanika EP.

SVOBODA: SRBIJA ZASLUŽUJE STATUS KANDIDATA ZA EU

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Većina poslanika Evropskog parlamenta je za to da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i niko na Kosovu ne bi trebalo da može to da spreči, izjavio je danas predsednik grupe socijalista i socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda.
Na konferenciji za novinare u Domu narodne skupštine posle sastanka sa predsednikom skupštinskog Odbora za spoljne poslove Dragoljubom Mićunovićem, Svoboda je rekao da Srbija zaslužuje da dobije status kandidata za članstvo u EU i da je poslanička grupa na čijem je on čelu u tom u potpunosti podržava. "Puna podrška Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Srbija zaslužuje da postane kandidat i niko na Kosovu nikakva grupa ne treba da ima veto na to da li će Srbija da dobije status kandidata ili ne", rekao je on aludirajući na pismo vlasti u Prištini liderima EU u kome se lobira da Srbija ne dobije status kandidata za Uniju.
Predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev rekao je na istoj konferenciji za novinare da zemlje zapadnog Balkana treba da postanu članice EU.
"Verujemo da je to način da se omogući mir, prosperitet i stabilnost u regionu", istakao je on u obraćanju novinarima nakon što su evropski socijalisti razgovarali sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove.
Mićunović je rekao da je razgovor bio "otvoren" i da je bilo reči i reformama koje Srbija sprovodi, kao i o pitanju Kosova.
Srpska i kosovska delegacija u Briselu uz posredstvo Evropske unije razgovaraju o regionalnom predstavljanju Kosova, a od ishoda tih razgovora zavisi i da li će lideri EU u martu Srbiji odobriti status kandidata za EU.
Svoboda i Stanišev razgovarali su danas u Beogradu i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

DELEVIĆ: PRISTUPANJE EU DONOSI TRGOVINSKE POVOLJNOSTI

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je danas da svaka zemlja koja pristupa Evropskoj uniji odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i da pristupanje trgovinskoj politici EU donosi povoljnosti novim članicama.
Odgovarajući na novinarska pitanja po otvaranju konferencije "Srbija i EU Kraj početka", Delevićeva je podsetila da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) ne podrazumeva nikakav izbor između sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i bilo kog drugog sporazuma o slobodnoj trgovini.
"Međutim, danom ulaska u EU zemlja koja ulazi priključuje se zajedničkoj trgovinskoj politici i odustaje od posebnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima. U sluičaju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom čini mi se da je to manje isključiv izbor nego što se da predstaviti", kazala je.
Direktorka Kancelarija za evropske integracije podsetila je da Rusija u trgovinskoj razmeni sa svetom učestvuje sa deset odsto, a EU sa 56 odsto.
"Danom kada Srbija uđe u EU i odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ona ulazi u režim sporazuma o partnerstvu i saradnji koji EU ima sa Rusijom", kazala je.
"Kada su u pitanju stvari koje čine gotovo 80 odsto razmene za Rusijom, a to su energenti, gotovo je ista uvozna stopa na gas i naftu u Srbiji u ovom trenutku kao što bi bila i u EU. Neke stvari bi bile povoljnije, ne bi se pojavljivala dva posrednika u smislu EU i recimo Ukrajine, nego bi to bila samo Ukrajina i samim tim cena energenata bi bila niža", dodala je.

BUGARSKA ZA DODELJIVANJE STATUSA KANDIDATA SRBIJI

SOFIJA, 23. februara 2012. (Beta) Bugarska podržava dodeljivanje statusa kandidata Srbiji i apeluje na sve partnere u EU da takođe podrže Beograd, saopštilo je danas bugarsko ministarstvo spoljnih poslova.
"Bugarska podržava Srbiju u dobijanju zvaničnog statusa kandidata za EU. To će biti početak nove, ključne faze u njenoj integraciji u evropske strukture, što će imati ključni značaj za integraciju celog regiona zapadnog Balkana", rekao je šef bugarske diplomatije Nikolaj Mladenov.
On je dodao da će "napredak Srbije potvrditi perspektivu za sve zemlje u regionu koje žele da uđu u EU. Prema njegovim rečima, srpska vlada je sprovela teške reforme i postigla stvarni napredak u ispunjavanju zahteva za članstvo u EU i u vezi sa Procesom stabilizacije i pridruživanja, zajedno sa značajnim progresom u dijalogu sa Kosovom.
"U ovom važnom momentu za Srbiju, svi moramo da pomognemo očuvanju i pojačanoj dinamici reformi. Bugarska apeluje na sve partnere u EU da podrže Srbiju da postane zvanični kandidat za ulazak u Uniju", poručio je Mladenov.

SRBIJA – REGION

CVETKOVIC NA REGIONALNOM SASTANKU U BANJALUCI

BANJALUKA, 24. februara 2012. (Tanjug) Predsednik Vlade Cvetkovic sastao se u Banjaluci sa premijerima država regiona, koji ce na inicijativu predsednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombica, razmotriti mogucnosti saradnje u suocavaju sa elementarnim nepogodama.
Cilj sastanka je da premijeri u regionu zajedno pripreme plan i koordiniraju aktivnosti na sprecavanju posledica snežnog nevremena koje je pogodilo region, kao i da usaglase preporuke o novim mogucim elementarnim nepogodama koje bi mogle nastupiti zbog otapanja snega i poplava.
Sastanku u Banjaluci prisustvuju i predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšic, predsedavajuci Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšic i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojic.
Susrete u Banjaluci premijer Cvetkovic iskoristice i za razgovor o daljem jacanju regionalne saradnje koja je garant bezbednosti i stabilnosti celog regiona. Ucesnici sastanka ce se, kako je planirano, u 14 casova u Vladi Republike Srpske obratiti novinarima.

USKORO PRVI NALAZI SRPSKO-MAĐARSKE KOMISIJE O ZLOČINIMA

NOVI SAD, 24. februara 2012. (Beta) U prvoj polovini marta javnost će biti upoznata sa prvim rezultatima rada Mešovite srpskomađarske komisije istoričara koja treba da istraži zločine počinjene od 1941. do 1948. godine, najavio je kopredsednik te komisije sa mađarske strane, akademik Ferenc Glac.
Glac je za današnji novosadski Mađar so (Magyar szo) rekao da će tada istraživači sa srpske strane predočiti prve liste žrtava i mape, i konstatovao da je saradnja sa srpskim kolegama "odlična".
Mađarskosrpska akademska mešovita komisija formirana je pre 13 meseci.
"Danas smo već u situaciji da kada neko prikaže papir koji smo potpisali ili srpski kopredsednik komisije akademik Vojislav Stanovčić ili ja, da su u svim arhivima u Srbiji istraživačima na usluzi na najevropskiji način. To predstavlja veliki korak napred", ocenio je Glac.
Prema njegovim rečima, biće potrebno "mnogo godina" da se pregleda 10.000 dužnih metara pisanog materijala i dokumenata. "Da bismo se pomirili, potrebno je najpre sahraniti mrtve i pružiti pravdu mrtvima na obe strane. Budućnost ne može biti shvaćena kao nastavak prošlosti. Drugi svetski rat jednom treba okončati", poručio je Glac.

KIM

KRASNIĆI: EULEKS NE PREGOVARA O SLOBODI KRETANJA

PRIŠTINA, 23. februara 2012. (Beta) Euleks nije niti će sklapati sporazume o slobodi kretanja, pošto je sloboda kretanja pitanje o kojem se ne može pregovarati, izjavio je portparol Euleksa Bljerim Krasnići.
Komentarišući napise u medijima da su predstavnici Euleksa i načelnik okruga u Kosovskoj Mitrovici Radenko Nedeljković postigli dogovor o slobodi kretanja, Krasanići je rekao da takvog sporazuma nema i da Euleks o slobodi kretanja neće ni sa kim pregovarati.
"Euleks insistira na slobodnom, neuslovljenom pristupu bez ikakvih kašnjenja kako bi misija nastavila svoj redovan i veoma značajan posao u vladavini zakona", kazao je Krasnići agenciji Beta.
Prišstinski mediji su danas javili da su pripadnici specijalnih snaga i žandarmerije Srbije uklonili barikade kod prelaza Jarinje i Brnjak na srpskoj strani.
Kako su preneli mediji, oni su prvo uklonili jednu barikadu na neutralnoj zoni i zatim blokirali alternativne puteve prema Kosovu.
Izvori dnevnika Koha ditore izjavili su da se građani i vozila koja sa srpske strane ulaze na Kosovo orijentišu prema prelazima Jarinje i Brnjak, gde je Kfor uklonio barikade koje je postavio.
Kontrola vozila i roba se vrši na tim prelazima, piše Koha ditore.
Istovremeno iz Euleksa je saopšteno da je danas šef Misije Euleksa Gzavije de Marnjak, završio dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da je glavna tema razgovora bila trajno i bezuslovno vraćanje slobode kretanja na severu Kosova.

ŠEF EULEKSA ZAVŠIO DVODNEVNU POSETU BEOGRADU

BEOGRAD, 23. februara 2012. (Beta) Šef Euleksa Gzavije de Marnak izjavio je danas da ta misija mora da nastavi redovne i ključne aktivnosti u oblasti vladavine prava na severu Kosova, bez daljeg odlaganja. "Misija mora da nastavi svoj rad u korist svih ljudi. Samo kriminalne strukture imaju koristi od postojeće situacije", kazao je De Marnak na kraju dvodnevne posete Beogradu tokom koje se sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, saopštio je Euleks.
U saopštenju se navodi da se De Marnak sastao i sa delegacijom EU u Beogradu, ambasadorima i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, kao i sa ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem.
Kako se navodi, ti sastanci su "bili otvoreni i plodonosni, a bilo je reči o slobodi kretanja, borbi protiv organizovanog kriminala i o dijalogu Beograda i Prištine".
Šef misije je ponovio da daje punu podršku dijalogu, naglasivši da je Euleks spreman da podrži svaki sporazum koji bude postignut.

SRBIJA DA POVUČE BEZBEDNOSNE STRUKTURE SA KOSOVA

PRIŠTINA, 24. februara 2012. (Beta) Zamenik međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu (ICO) Kristofer Roen ponovio je danas da srpske bezbednosne strukture treba da se povuku sa Kosova i dodao da takve institucije nisu ni predviđene Rezolucijom 1244.
Roen, američki diplomata, rekao je u razgovoru sa novinarima iz Beograda da pojedini policajci primaju plate iz Beograda i da je njihovo delovanje problematično.
Zamenik međunarodnog civilnog predstavnika nije želeo dodatno da govori o postojanju srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu. Beograd negira postojanje takvih snaga.
Roen je, međutim, kazao da na Kosovu treba da opstanu obrazovni i zdravstveni sistemi u srpskim zajednicama, ali da moraju da budu transparentno finansirani i da u njihovom održavanju Srbija mora da sarađuje sa kosovskim institucijama.
Prema njegovim rečima, podrška za te institucije mora ići preko kosovskih organa, a ne preko struktura Srbije na Kosovu.
Roen je zatražio i da se rasforimiraju opštinske strukture Srbije na severu Kosova kako više ne bi postojale paralelne strukture i dodao da je najbolje rešenje za sever Kosova Ahtisarijev plan.

FAJON: EP PODRŽAVA VIZNU LIBERALIZACIJU ZA KOSOVO

PRIŠTINA, 23. februara 2012. (Beta) Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon izjavila je danas u Prištini da očekuje da odluke koje budu donete u Briselu u okviru procesa liberalizacije viza za građane Kosova "ne umanje ništa od integriteta i nezavisnosti" Kosova.
Fajon, koja je ispred Evropskog parlamenta zadužena za liberalizaciju viza EU za građane Kosova, rekla je da očekuje "sve odluke koje se donose u Briselu budu takve da ne umanjuju ništa od integriteta i nezavisnosti Kosova".
Evropski parlament podržava širenje Evropske unije i liberalizaciju viza za Kosovo, rekla je ona.
"Nije dobro da građani Kosova nastave da i dalje žive iza zatvorenih vrata zapadnog Balkana. Svesni smo toga i nadamo se da ćemo narednih meseci videti jasan napredak u vezi sa Kosovom", kazala je Fajon na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem.
Fajon je ocenila i da su "institucije Kosova u prošlosti učinile mnogo da se stigne do ovakve situacije ali da mnogo zavisi od situacije na terenu".
U saopštenju kosovskog ministarstva navedeno je da se delegacija iz Evropskog parlamenta sastala sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem.