Daily Survey

Beograd, 24. April 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ NA OBELEŽAVANJU 64. GODIŠNJICE NEZAVISNOSTI IZRAELA

BEOGRAD, 23. aprila 2012. (Beta) Svečanim prijemom u beogradskom hotelu Hajat večeras je obeležena 64. godišnjica proglašenja nezavisnosti Izraela.
Ambasador Josef Levi rekao je da izraelski narod danas slavi godišnjicu velikog događaja "povratka starog naroda u svoju domovinu i stvaranja moderne države Izrael".
"To je zaista veliko čudo, jer pre samo 71 godinu, dvesta metara od ovog mesta gde smo danas, Jevreji su odvođeni u smrt, jer nisu imali svoju domovinu ni zaštitu. A pogledajte nas danas", rekao je ambasador Levi. Izraelski ambasador je kazao da je njegova zemlja jedna od vodećih država u razvoju visoke tehnologije i inovacijama, poljoprivredi i medicini.
Podsetio je da je do sada 10 izraelskih državljana dobilo Nobelovu nagradu i izrazio nadu da će ih biti još. On je ocenio da su odnosi Izraela i Srbije odlični i dodao da je ponosan što je ambasador svoje zemlje u Beogradu. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da su odnosi Srbije i Izraela zasnovani na zajedničkoj istoriji i razumevanju i dodao da je počastvovan što spada u prijatelje Izraela i izraelskog naroda. On je kazao da današnji dan nije samo dan za slavlje, već i dan sećanja na sve žrtve.
"Nema toliko puno naroda u istoriji koji su toliko mnogo sradali. To je jedna od naših zajedničkih crta", rekao je Jeremić. Šef srpske diplomatije pozvao je izraelske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i dodao da će na tome zjaednički raditi sa izraelskim ambasadorom.
Proslavi Dana nezavisnosti Izraela prisustvovali su predstavnici srpske vlade, diplomatskog kora, verskih zajednica i ličnosti iz javnog života.

DACIC NA OBELEŽAVANJU 197. GODIŠNJICE DRUGOG SRPSKOG USTANKA

TAKOVO, 23 aprila 2012. (Tanjug) Polaganjem venaca i odavanjem pošte srpskim junacima u Takovu je danas obeležena 197. godišnjica Drugog srpskog ustanka za oslobodenje od turske okupacije.
Vence na spomenkompleks "Drugi srpski ustanak" položio je zamenik predsednika i ministar unutrasnjih poslova Ivica Dacic koji je u kratkom obracanju okupljenima podsetio da su legitimni zahtevi Srba u 19. veku doveli do toga da Srbija bude medu prvima državama u ovom delu Evrope koja je izborila svoju nezavisnost u okviru Otomanske imperije."Naša je dužnost da sa mesta na kome je podignut ustanak ukažemo na potrebu istorijskog pomirenja nekadašnjih protivnika, kao i da iskažemo poštovanje i pijetet prema svim postradalima u viševekovnim srpskootomanskim sukobima", kazao je Dacic.
On je dodao da je, pored poruke mira upucene svim narodima, naša sveopšta poruka iz Takova "da srpski narod nikada ne može trpeti okupaciju" i podsetio da su srpski junaci "ginuli su sa svešcu da je u tom istorijskom trenutku njihov usud, njihova sudbina da podnesu najvecu mogucu žrtvu, da polože svoje živote za oslobodenje Srbije".
"Savremena Srbija, u cije je stvaranje utkan i ovaj velkiki dogadaj opredeljena je da živi u miru, saradnji i prijateljskim odnosima sa susednim i drugim evropskim državama i narodima, da istrajno gradi demokratsku, pravno utemeljenu državu na poštovanju zakona licnih i gradanskih prava i sloboda", naveo je Dacic. "Neoptereceni prošlošcu, mi s optimizmom gledamo i u buducnost, koja ce Srbiji doneti prikljucenje evropskoj porodici naroda što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske politicke i intelektualne elite", istakao je zamenik premijera.
On je izrazio nadu da ce vreme koje je pred nama "doneti i veliku obnovu poverenja naroda Srbije u vrednosti, velicinu i jacinu same Srbije", ali i "doprineti da se jasno napravi razlika izmedu evropske politike i odbrane i zaštite naših nacionalnih i državnih interesa".
Dacic je iz Takova uputio i poruku, koja je i u davno vreme Drugog srpskog ustanka, kako je kazao, odzvanjala ovim prostorima, a to je da je "uvek i jedino Srbija svima nama na prvom mestu".
U Takovu je 23. aprila Miloš Obrenovic na skupu starešina objavio pocetak novog ustanka za oslobodenje Srbije od Otomanske imperije, jer se posle Prvog srpskog ustanka, srpski narod našao u veoma teškom položaju; predale su se mnoge vojvode, a vlast Sulejman paše Skopljaka nije imala milosti prema pobedenima. Nasilno je oduzimano oružje, uveden je kuluk za opravku gradova i puteva, uterivani su nameti i feudalne obaveze. Zbog turskog zuluma pojedinci su ponovo poceli da se odmecu u hajduke, a mnoge porodice bile su prinudene da pobegnu preko Save i Dunava, u nekadašnju Austrougarsku.
Posle dvomesecnih borbi i uspeha srpskih ustanika, Turci su se zadržali samo u Beogradu i nekoliko utvrdenih gradova, ali je veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenovic do kraja 1915. godine zakljucio usmeni mir s Marašli Alipašom po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.
On je, mirnim putem, 15 godina gradio autonomiju Srbije u okviru Otomanskog carstva, koju je Porta Srbiji priznala hatišerifom 1830.

PROBLEM AZILANATA ZAJEDNICKI, NEOPHODNA SARADNJA

BEOGRAD, 23 aprila 2012. (Tanjug) Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dacic i ministarka za razvojnu saradnju i humanitarne poslove Luksemburga Marija Hose Jakobs složili su se danas da je u rešenju problema azilanata iz Srbije u Luksemburg neophodna principijelna zajednicka saradnja.
"Broj osoba iz Srbije koje traže azil u evropskim zemljama drasticno je povecan upravo u Luksemburgu. Iako je ukupan broj tražilaca azila u 2011. smanjen za 7.164 lica u odnosu na 2010, problem je i dalje prisutan, a najveci pomak u njegovom rešavanju zabeležen je u Švedskoj", naveo je Dacic u Palati Srbije, nakon susreta sa ministarkom Jakobs.
Dacic je kazao da države u koje dolaze naši azilanti i same uvidaju koje su to zakonske pretpostavke koje omogucavaju zloupotrebu prava na azil i sada se skracuju rokovi od podnošenja do dobijanja azila. Takva situacija je, naglasio je Dacic, i u Luksumburgu gde ta procedura traje tri do šest meseci i gde je od 947 zahteva politicki azil dobilo samo jedno lice."Veoma mali broj dobija azil upravo zbog toga što je vlastima u zemljama gde ga traže savršeno jasno da je njihov glavni motiv ekonomski, a ne politicki. U Švedskoj ce se od 1. maja primenjivati evropska regulativa da svako ko zloupotrebi pravo na azil dobije zabranu ulaska u tu i zemlje Evropske unije dve do pet godina", rekao je Dacic.
Ministar Dacic je uveren da ce u narednom periodu saradnja na rešavanju problema azilanata s Luksemburgom biti još konkretnija, navodeci da je neophodna bolja kontrola granica i borba protiv organizovanog kriminala na svim nivoima.
On je uputio zahvalnost zbog podrške na putu evrointegracija gošci iz Luksemburga, koja je i sama zadovoljna dosadašnjom saradnom sa srpskim vlastima, a svog današnjeg domacina pohvalila za "otvorenost i iskrenost"."U Luksemburgu ima oko 2.200 zahteva za azil osoba iz razlicitih krajeva, što uzrokuje problem smeštajnih kapaciteta. Potrebna su razlicita finansijska davanja tražiocima azila i u ovom trenutku je ta pomoc smanjena na 25 evra mesecno", rekla je Jakobs.
Svesni smo cinjenice, rekla je ona, da je veliki broj tih lica u teškom ekonomskom položaju i "u partenerstvu sa srpskom vladom tražimo model kako bismo pomogli onima kojima je pomoc neophodna". "Naša organizacija 'Karitas' najviše je zastupljena na jugu Srbije", podsetila je Jakobs, uverena da ce zajednicka saradnja stvoriti uslove za bolji život lica ugroženih po razlicitim osnovama.

EGEREŠI I DORIS PAK PODELILI KNJIGE NA NEMAČKOM

BAČKA TOPOLA, 23. aprila 2012. (Beta) Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak posetili su danas osnovne škole "Čaki Lajoš" i "Nikola Tesla" u Bačkoj Topoli i učenicima uručili pakete knjiga na nemačkom jeziku, koji se u tim školama uči.
"Doris Pak je uvek bila uz nas, i kada je bilo najteže, a Vojvodina i Srbija su uvek mogle da računaju na jedan tako veliki autoritet u Evropskom parlamentu, kao i na pomoć i podršku našim evropskim nastojanjima", rekao je Egereši.
Podsetio je da je Doris Pak bila prva dobitnica Nagrade za toleranciju, koju su ustanovili Skupština i Vlada Vojvodine pre četiri godine. Ona je bila i gošća Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regija, koji se tradicionalno svakog leta održava u Bačkoj Topoli
Doris Pak, koja je i predsednica Odbora za obrazovanje i kulturu Evropskog parlamenta, , rekla je da joj je zadovoljstvo zalagati se za mlade i nove generacije, koje treba podržati na putu Srbije i celog regiona ka EU. Ona je istakla da joj je namera da naredne godine pedesetoro dece iz osnovnih škola iz Bačke Topole posete Evropski sajam literature za decu i omladinu u Sarlandu u Nemačkoj, kao i da im organizuje posetu Evropskom parlamentu.

KOSOVO I METOHIJA

BOGDANOVIĆ: ODRŽAVANJE IZBORA NIJE KRŠENJE REZOLUCIJE 1244

BEOGRAD, 23. aprila 2012. (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas da će Srbija učiniti sve da se održe predsednički i parlamentarni izbori u Pokrajini i dodao da njihovo održavanje ne predstavlja kršenje Rezolucije 1244.
Bogdanović se danas u Beogradu, kako se navodi u saopštenju Ministarstva za Kosovo i Metohiju, sastao sa direktorom Odeljenja za Evropu i Latinsku Ameriku pri Kancelariji UNa za mirovne operacije Peterom Šmicom. Oni su se složili da je neophodno što pre postići dogovor oko održavanja izbora i učiniti sve kako bi se izbegle tenzije i situacija dodatno pogoršala.
Ministar je naveo da je za Srbiju UNMIK legitimni međunarodni predstavnik na Kosovu i Metohiji i "značajan čuvar" Rezolucije 1244.
I pored činjenice da je uloga UNMIKa marginalizovana na Kosovu za Srbiju je od izuzetnog značaja saradnja sa misijom UN, a posebno poverenje koje Misija uživa kod srpskog stanovništva.
Bogdanović je dodao da je Srbija privržena mirnom načinu rešavanja problema, kompromisu i dijalogu i ukazao na težak položaj i probleme sa kojima se sreće srpsko stanovništvo.

NATO: EULEKS NESPOSOBAN ZA ZADATKE NA KOSOVU

BRISEL, 23.aprila 2012. (Beta) Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas, u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu, izjavio da je Euleks na Kosovu nedovoljno pripremljen i opremljen za obavljanje svojih zadataka i predočio da zato tamo NATO "mora da preuzima zadatke i odgovornosti, koje nismo predvideli, posebno na severu Kosova".
"Verujemo da nam je potrebna tesna saradnja kako bismo zajamčili da imamo pravu podelu posla između NATO i Evropske unije", istakao je Rasmusen u izlaganju i raspravi u Spoljnopolitičkom odboru EP.
"Mi bismo jako voleli", naglasio je Rasmusen, "da se osvedočimo u snažnu ulogu Evropske unije kroz snažan Euleks". Obraćajući se poslanicima parlamenta Evropske unije on je rekao da se "otud nada da ćete vi moći da iskoristite vaš upliv kako bi se obezbedilo da Euleks ima prikladna sredstva".
NATO diplomatski izvori su ranije iznosili zamerke da je Kfor tokom incidenata prošle godine na severu Kosova morao da preuzima i policijskobezbednosne zadatke, za šta po mandatu nije nadležan Kfor.
Ovi izvori su isticali da se otud s velikom pažnjom očekuje ishod preispitivanja i reorganizacije Euleksa u nadležnim telima EU.
Rasmusen je veliki deo izlaganja posvetio i majskom susretu vođa NATO u Čikagu, rekavši da tad neće biti rasprave niti odluke o pozivu nekoj zemlji da uđe u članstvo Atlantskog saveza.
Čelnik NATO je ponovio da u Čikagu neće biti susreta lidera Atlantskog saveza s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali naglasio da se strategijska saradnje dve strane nastavlja.
Rasmusen je uputio kritiku na račun namere Moskve da, zbog rešenosti NATO da izgradi "raketni štit" u Evropi, postavi ruske raketene sisteme u Kalinjingradu, rekavši da je to "nepotrebno trošenje novca jer NATO nema nameru da napadne Rusiju".
A, kako je objasnio, "raketni štit" će pokrivati teritoriju evropskih NATO država.
Odgovarajući na pitanja poslanika EP, on je istovremeno rekao da će za upotpunjenje raketnog sistema NATO u Evropi biti potrebno dodatnih dvesta miliona evra, a za postavljanje raketne odbrane za zaštitu trupa na terenu još osamsto miliona evra.
Rasmusen je ocenio da je i u interesu NATO to što SAD šire svoje vojno prisustvo i savezništo na azijskopacifičkom prostoru i naglasio da, iako ce stacionirane američke trupe delom biti povučene iz Evrope, strategijska saradnja SAD i evropskih zemalja NATO ostaje nepromenjena.
On je dodao da "evropske nacije ne smeju da se plaše snažnije uloge u svetu" i da treba da imaju "nužne vojne kapacitete za delovanje tamo gde je potrebno, kao i da pruže poštenu podršku savezničkim operacijama u evroatlantskoj zoni".
Generalni sekretar NATO je naglasio da, uprkos ekonomskofinansijskoj krizi , "evropske nacije moraju da i dalje ulažu u ključne vojne kapacitete, i to mudro i dovoljno, kao i da nastave da dokazuju rešenost da ih upotrebe čim je nužno".
Rasmusen je predočio i da članice NATO i EU treba udruže i dele vojne kapacitete i izbegnu njihovo dupliranje. Napredak je, kako je ukazao, već ostvaren u samostalnom delovanju članica EU koje su prilikom operacija u Libiji uspostavile sopstveni sistem snabdevanja gorivom vojnih aviona u letu.
Ali, primetio je generalni sekretar, "ta misija bi bila manje uspešna bez nužnog doprinosa SAD", i to kako u snabdevanju gorivom aviona u letu, tako i u osmatranju i obaveštajnim zadacima.

SRBIJA – EKONOMIJA

ODSUSTVO ARANZMANA SA MMF POGORŠAVA SLIKU O SRBIJI

VAŠINGTON, 23 aprila 2012. (Tanjug) Svako odsustvo aranžmana sa Medunarodnim monetarnim fondom u ovom trenutku bi znacilo pogoršavanje slike o Srbije, kao zemlji koja dugorocno uspeva da održi prihode i rashode pod kontrolom, i svakako bi uticalo i na rast cene kojom Srbija finansira dug, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškic.
Šoškic je, u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga sinoc u Vašingtonu, kazao da je zajedno sa delegacijom Vlade Srbije u americkoj prestonici imao niz susreta sa predstavnicima MMFa, Svetske banke i Medunarodne finansijske korporacije.
Mi tek što smo prošle jeseni zakljucili novi stend baj aranžman iz predostrožnosti sa MMFom, i zato bi bilo vrlo važno da se što je moguce pre nastavi pozitivan tok ovog aranžmana, kazao je Šoškic i istakao da je nužno da Srbija što pre dobije novu vladu i parlament, jer je bitno da se promene odredeni propisi, kako bi se intenzivirao reformski proces. To je pre svega znacajno u domenu fiskalnih aktivnosti, kako bismo uspeli na medunarodnom finansijskom tržištu da održimo svoju relativno solidnu poziciju po pitanju finansiranja našeg ukupnog duga, ocenio je guverner NBS. Prema njegovim recima, važno je da se dobije i funkcionalni parlament koji ce biti u mogucnosti da izglasa sve neophodne zakonske promene.
Šoškic je razgovore u Vašingtonu ocenio kao otvorene, intenzivne i produktivne, dodavši da je bilo reci i o modalitetima pomoci koju Svetska banka pruža našoj zemlji.

SPREMAN DUGOROCNI UGOVOR O ISPORUCI GASA

NOVI SAD, 23 aprila 2012. (Tanjug) Dugorocni, desetogodišnji medudržavni ugovor, izmedu Rusije i Srbije o isporuci gasa od 2012. do 2022. godine, prakticno je vec gotov i uskoro bi trebalo da bude potpisan, izjavio je danas u Novom Sadu direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatovic.
''Taj sporazum podrazumeva obaveznu isporuku gasa Srbiji u kolicini od najmanje pet milijardi kubnih metara godišnje, što bi znacilo potpunu sigurnost u snadbevanju ovim energentom, rekao je Bajatovic na svecanom otvaranju Akcionarskog društva "Sogaz'' Novi Sad koje su zajednicki osnovali ruski ''Sogaz'' i ''Srbijagas''.
Formiranje AD ''Sogaz'' Novi Sad, još je jedna kockica u sklapanju velikog mozaika privredne saradnje Rusije i Srbije, rekao je Bajatovic izražavajuci uverenje da ce to društvo vrlo brzo postati najbolja osiguravajuca kompanija u Srbiji. "Nove kockice u toj slagalici bice 'Gasprom banka' koja bi uskoro trebalo da dode u Srbiju i cetri gasne centrale, dve u Beogradu, i po jedna u Nišu i Novom Sadu koje ce pored elektricne proizvoditi i toplotnu energiju", najavio je Bajatovic. Prema njegovim recima, ruski partner bi imao dve trecine kapitala u "Gasprom banci", dok bi jedna trecina bila kapital "Srbijagasa".
Kada je rec o gasnim centralama direktor "Srbijagasa" je posebno istakao cinjenicu da su ruski partneri spremni da razgovaraju o izuzetno povoljnoj ceni gasa kojim bi se snadbevale te centrale, što je, kako je naglasio, pogodnost koju do sada "niko na svetu nije imao".
Generalni direktor Kompanije "Sogaz'' Novi Sad Jevgenij Naljetov je rekao da se nada da ce njegova kompanija u Srbiji biti mnogo više od osiguravajuceg preduzeca."Imamo dobre veze u Rusiji i obezbedicemo našim partnerima iz Srbije lakši izlaz na rusko tržište i podršku koja im može biti dragocena, dok cemo sa druge strane našim ruskim partnerima pomoci da se lakše snadu na srpskom tržištu", rekao je Naljetov. Potpredsednik Upravnog odbora "Sogaza", Jevgenij Logovinski je rekao da je "Sogaz Novi Sad" prva Kompanija koju "Sogaz" otvara van granica bivšeg Sovjetskog saveza. On je rekao da je logicno da prva "Sogazova" kompanija u inostranstvu bude baš u Srbiji, jer su tu vec njihovi najveci klijenti "Gasprom" i "Gasprom njeft".
"Sogaz" je jedna od vodecih osiguravajucih kompanija u Rusiji sa kapitalom od milijardu i 100 miliona evra. Pokriva oko deset procenata ruskog tržista i ima 65 filijala. Akcionarsko društvo "Sogaz Novi Sad" obavljace poslove svih vrsta neživotnih osiguranja, a prvenstveno ce biti orjentisano na domaci sektor energetike. Ima osnivacki kapital od šest miliona evra, od cega je 51 odsto kapital "Sogaza", a 49 procenata kapital "Srbijagasa".
Generalni direktor ''Srbijagasa'' Bajatovic, govoreci o saradnji "Gasproma" sa "Srbijagasom" na izgradnji "Južnog toka", je kazao da ce projektovanje tog gasovoda kroz Srbiju raditi konzorcijum na cijem celu je "Srbijagas". Dogovoreno je da sve što na izgradnji 'Južnog toka' može da uradi srpska operativa, da to i radi Srbija, rekao je Bajatovic dodajuci da on smatra da bi oko 50 odsto svih poslova mogle da urade firme iz Srbije, što je prilika koju, kako je rekao, moramo iskoristiti. Bajatovic je ponovio da ce izgradnja "Južnog toka" kroz Srbiju poceti krajem novembra ili pocetkom decembra, i da ce te radove nadgledati kompanija "Južni tok Srbija", koja je osnovana pre nekoliko meseci.