Daily Survey

Beograd, 24. Maj 2012.

SRBIJA – EU

JEREMIĆ I LAJČAK: EU OČEKUJE BRZO FORMIRANJE VLADE SRBIJE

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Beogradu da Evropska unija očekuje brzo formiranje Vlade Srbije čiji će prioritet biti evropske integracije i koja će imati ambiciju i snagu da sprovodi reforme.
Lajčak je posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem rekao da je glavni cilj njegove današnje posete Beogradu da se upozna sa trenutnom političkom situacijom u Srbiji posle drugog kruga predsedničkih izbora i dodao da će te utiske preneti partnerima u EU.
Jeremić je istakao podršku Slovačke Srbiji na putu evropskih integracija i izrazio uverenje da će i buduća Vlada imati takvu vrstu razumevanja i podrške iz Bratislave.

LAJČAK SE SASTAO SA NOVOIZABRANIM PREDSEDNIKOM SRBIJE

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom da se zalaže za brzo formiranje Vlade Srbije, koja će imati zadatak da se što pre uhvati u koštac sa problemima sa kojima se suočavaju građani Srbije. Nikolić je Lajčaku kazao da će u svom radu posebno insistirati na nastavku evropskog puta Srbije, na stvaranju nacionalnog konsenzusa za rešenje problema Kosova i Metohije, na borbi protiv korupcije i kriminala, kao i da će pružati svaku potrebnu pomoć vladi pri stvaranju novih radnih mesta, piše u saopštenju Srpske napredne stranke gde je sastanak i održan.
Nikolić je poručio i da će mu cilj biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika, kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja.
U saopštenju je navedeno da je Lajčak Nikoliću čestitao pobedu na izborima i poželeo mu svaku sreću u daljem radu.

LAJČAK SE SASTAO S DAČIĆEM

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji je došao u Beograd na razgovore sa srpskim zvaničnicima i liderima glavnih političkih stranaka, sastao se jutros s predsednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, rečeno je agenciji Beta u ambasadi Slovačke.
Kako navode u ambasadi, slovački minsitar u Beogradu će odvojeno razgovarati i sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem. Jeremić i Šutanovac su visoki funkcioneri Demokratske stranke.
Slovačko Ministartsvo spoljnih poslova saopštilo je uoči Lajčakove posete da će teme razgovora biti situacija u Srbiji posle opštih izbora i evropske integracije Srbije.
Kako je najavljeno, Lajčak u Beograd donosi i poruke šefa Evropske komisije Žozea Manuela Baroza i šefice evropske službe za spoljne poslove Ketrin Ešton, a glavni cilj posete je upravo sastanak s predstavnicima glavnih političkih partija u Srbiji.
Prema njegovim rečima, sada je važno kakav program i prioritete će imati nova vlada, a ne kako će izgledati. Pored tradicionalnih bilateralnih tema, takođe privredne saradnje, Lajčak želi s Jeremićem i liderima glavnih srpskih političkih stranaka da razgovara i o regionalnoj saradnji na Balkanu, saopšteno je u Bratislavi.

NOVI PREDSEDNIK SRBIJE / REAKCIJE

SANINO: SPREMNI ZA SARADNJU S NIKOLIĆEM, VAZAN JE EVROPSKI PUT

BRISEL, 23. maja 2012. (Beta) Evropska komisija je spemna da sarađuje s novim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, jer je uverena da Nikolić želi da Srbija ide dalje evropskim putem, a Komisija se ne zalaže za "veliku vladinu koaliciju" u Srbiji jer je to stvar njenih političkih vođa.
To je danas, u Briselu, izjavio generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino, naglasivši da "sve što tražimo od ovog procesa, jeste da vlada i rukovodstvo, jer govorimo i o predsedniku, i dalje imaju za cilj uključivanje u Evropsku uniju".
"Za nas je Srbija ključni činilac u regionu i želimo da ona postane članica Evropske unije", predočio je Sanino, koji je opovrgao tvrdnje da se Komisija u Briselu zalaže za "veliku koaliciju" DS i SNS u Srbiji.
"Tip vlade i tip koalicije odgovornost je poltičkih lidera u zemlji, i tako to i treba da ostane, a mi svakako ne podržavamo nijednu određenu, bilo veliku, bilo malu, formaciju ili koaliciju", rekao je Stefano Sanino, odgovarajući na pitanja nekolicini briselskih dopisnika posle predstavljanja izveštaja Evropske komisije o spremnosti Crne Gore da počne pregovore o članstvu s EU.
Zamoljen da kaže da li je EU bila razočarana što za predsednika nije izabran prvak DS Boris Tadić, Sanino je uzvratio da je "predsednik Nikolić odneo ubedljivu pobedu u Srbiji, čime je iskazana volja građana Srbije koju mi poštujemo... a da li se nama neko 'sviđa' ili ne, to uopšte nije tema".
"Mi smo spremni i voljni da radimo s Tomislavom Nikolićem, kao što smo radili sa prethodnom vlašću i uvereni smo da će, baš kao što je i sam rekao u prvom govoru posle proglašene izborne pobede, on nastaviti evropskim putem", objasnio je direktor za proširenje u Komisiji EU.
I, kako je naglasio, "nemamo nikakvog razloga da sumnjamo u njegove reči, jer dok je još bio lider SNSa, bio je u redovnoj vezi s komesarom (Štefanom Fileom) i to i u Beogradu i u Briselu, mi ga poznajemo i nemamo nikakvog razloga da budemo podozrivi", rekao je Sanino.
Na pitanje kako će se ovi izbori odraziti na razvoj odnosa Beograda i Prištine, visoki zvaničnik Evropske komisije je odgovorio: "Ne bojim se demokratije".

BROK: NIKOLICA CEKA "EVROPSKI TEST"

FRANKFURT, 23.maja 2012. (Tanjug) Predsednik odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Nemac Elmar Brok, ocekuje da Tomislav Nikolic bude "pragmatican" predsednik.
"Mislim da vecina nas nije presrecna što je on pobedio, ali on kaže da se promenio, da se zalaže za EU. On je sada na vlasti i provericemo kako on vidi evropsku integraciju Srbije", rekao je za frankfurtske "Vesti"" Elmar Brok, koji je i uticajni clan konzervativne Demohrišcanske unije Nemacke (CDU), blizak krugovima predsednice te partije i nemacke vlade Angele Merkel.
Brok je precizirao da to znaci da treba videti kako Nikolic ispunjava uslove za otpocinjanje pregovora o clanstvu Srbije u Uniji, koje su vrednosti koje zastupa, kako se odnosi prema pitanju Kosova, kako vidi odnose sa susedima i kakav uticaj ima na region".
Brok naglašava da u "test", odnosno u uslove za evropsko clanstvo, spada i sredivanje situacije na unutrašnjem planu, pre svega kada je rec o kriminalu i korupciji.
"Jedno od unutrašnjepolitickih pitanja je vlast oligarha. Nekada se stice utisak da su oni ti koji stvarno upravljaju zemljom. Videcemo. Srbija je važna zemlja koja ima perspektivu. Videcemo kako ce izgledati njena nova vlada", rekao je on. Brok dodaje da mu kao Nemcu laska to što je Nikolic rekao da je njegova zemlja najvažniji partner Srbije. "Možda ce i susret sa Angelom Merkel biti uskoro moguc", dodaje on. Upitan da li ocekuje da Nikolic nastavi Tadicevu orijentaciju prema Kosovu, on je ocenio da Tadic nije ucinio veliki napredak po pitanju Kosova. "Mislim da ponekad pragmaticni politicari, pogotovu konzervativci, mogu uciniti više", kaže Brok.
Kada je rec o odnosima Srbije i Rusije, on je istakao da nema ništa protiv toga da Beograd i Moskva imaju dobre odnose, ali da politicari u Srbiji ne mogu da kažu "ako EU ne ucini to i to, onda cemo se mi okrenuti Rusiji". "To nije put za Srbiju da ude u EU", porucio je Brok.

JOSIPOVIĆ: POLITIKA POMIRENJA BEZ OBZIRA NA POBEDU NIKOLIĆA

ZAGREB, 24. maja 2012. (Beta) Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da bi voleo da se nastavi politika pomirenja bez obzira na pobedu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića na proteklim predsedničkim izborima u Srbiji.
"Bez obzira na njegovu bliskost s četništvom i (Vojislavom)Šešeljem, voleo bih da se nastavi politika pomirenja", rekao je Josipović u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu na pitanje može li se zanemariti da je Nikolić bio pobornik velikosrpske, ratne politike.
Hrvatski predsednik je rekao da će "puno zavisiti od toga da li je (Nikolić) spreman da nastupi s novih, revidiranih pozicija. Politike i političari evoluiraju, videli smo to i kod nas, zašto ne i u Srbiji", dodao je.
Josipović je podsetio da je Nikolić u pobedničkom govoru Srbiji obećao Evropu, te da će njoj i "polagati račune". "Ali, nije dovoljno obećati, pa ni želeti. Setimo se koliko je Hrvatska morala da se promeni da bi mogla da postane članica EU. Isti, dugotrajan i često bolan proces, možda i teži, čeka i Srbiju", zaključio je hrvatski predsednik.
Josipović je rekao da ostaju nepromenjeni osnovni ciljevi hrvatske spoljne politike ulazak u EU i regionalna saradnja, ali da je sigurno da "promena predsednika u Srbiji i izbor Nikolića otvara nove izazove".

SRBIJA

JEREMIC VERUJE U IZBOR SRBIJE ZA PREDSEDNIKA GS UN

BEOGRAD, 24.maja 2012. (Tanjug) Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je danas da je, posle izbora u Srbiji, veoma teško predvideti kakvu ce podršku Srbija imati za kandidaturu za predsednika Generalne skupštine UN, ali da on i dalje veruje da je to moguce.
"Izbor za novog predsednika Generalne skupštine UN bice težak", rekao je Jeremic i podsetio da je glasanje tajno i da je teško prognozirati rezultat što, kako je primetio, pokazuje i iskustvo iz drugog kruga predsednickih izbora u Srbiji."Vrlo je teško procenjivati, pogotovo u novonastaloj situaciji, koji stepen podrške Srbija ovog trenutka ima da predvodi UN na period od godinu dana, ali ja i dalje verujem da ce to biti moguce", kazao je šef srpske diplomatije.
Mesto predsedavajuceg GS UN ove godine treba da pripadne jednoj od zemalja Istocne Evrope, a clanice UN trebalo bi da glasaju o tome 8. juna. Za prestižnu funkciju kandidovale su se i Srbija i Litvanija.

CLANSTVOM U CERNU SRBIJA SE VRATILA GDE PRIPADA

BEOGRAD, 24.maja 2012. (Tanjug) Sticanjem statusa pridruženog clana u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) Srbija se vratila na mesto koje joj pripada, a prisustvo najboljih u toj organizaciji pruža mogucnost studentima, naucnicima i istraživacima da pristupe najboljim svetskim institucijama, izjavio je danas ambasador Švajcarske u Srbiji Ervin Helmun Hofer.
Ambasador je, u pauzi seminara koji je posvecen mogucnostima ucešca istraživaca iz Srbije u CERNu, izjavio Tanjugu da je ambasada veoma srecna što se "Srbija vratila tamo gde pripada". On je kazao da Srbija ima veliki naucni potencijal, veoma pametne i obrazovane ljude kojima ce se sada otvoriti mnoga vrata i dimenzija nauke koja je na najvišem svetskom nivou.
Kako je objasnio, srpski naucnici ce imati priliku da ucestvuju u projektima CERNa, ne samo kroz teoriju vec i prakticno i imace pristup najboljim institucijama na svetu i to ne samo u naucnoj oblasti, vec i na medicinskom i industrijskom polju. "Studenti mogu da prigrle priliku koja ih dovodi u internacionalno društvo istraživanja. Mogu da pokažu svoj talenat i što je najvažnije da su sposobni, pa da svoja dostignuca vrate u Srbiju", rekao je ambasador Hofer.
Šef regrutovanja u CERN Džejms Purvis kazao je Tanjugu da je sticanje pridruženog clana Srbije istorijski momenat koji otvara brojne mogucnosti za bavljenje naukom i istraživanjem za one najbolje iz Srbije. "Ratifikacijom sporazuma sa CERN otvara se mnogo vrata za studente, naucnike i istraživace ne samo u fizici, vec i u inženjerstvu i drugim disciplinama. Oni ce moci da izvuku benefite iz obuke i obrazovanja u CERN, potom da se vrate u Srbiju i donesu sve veštine koje su tamo stekli", kazao je Purvis. On je istakao da je boravkom u Beogradu tokom dva dana seminara upoznao mnoge srpske naucnike i dodao da se veoma raduje što ce sa nekim od njih raditi u CERNu.
Da je ratifikacija sporazuma i status pridruženog clana ovoj organizaciji od velike koristi za Srbiju, potvrdio je i ministar nauke i obrazovanja Žarko Obradovic. "Pokazali smo da imamo naucnike koji mogu biti deo onoga što je CERN, a on je danas najveca svetska laboratorija", rekao je Obradovic i istakao da je dobit od te organizacije višestruka.
Od clanstva u toj organizaciji, kako smatra Obradovic, koristi ce imati mladi ljudi koji ce moci da se tamo usavršavaju i onda vrate i implementiraju steceno znanje na srpskim institutima i univerzitetima. "Prilika je takode i za studente, odnosno pruža im se mogucnost da dobiju stipendije za doktorske studije i da ucestvuju u razlicitim projektima. Naša preduzeca ce takode imati priliku da ucestvuju na javnim tenderima koje CERN raspiše", objasnio je Obradovic.
Obradovic je najavio da ce predsednik CERNa Rolf Diter Hojer posetiti Srbiju u novembru i da je seminar u Beogradu dogovoren upravo sa njim, kako bi ljudi iz CERNa upoznali naše naucnike kakve su sve mogucnosti od statusa pridruženog clana. "Može se ocekivati da se saradnja samo produbi, a planiramo da uradimo jednu izložbu krajem novembra na koju ce doci ekipa na celu sa Hojerom", objasnio je Obradovic.
Tadašnji predsednik Srbije Boris Tadic i generalni direktor CERNa RolfDiter Hojer potpisali su 10. januara ove godine Sporazum kojim je Srbija postala pridruženi clan ove organizacije. Odluka da se Srbija primi u pridruženo clanstvo doneta je 16. decembra prošle godine, a pridruženo clanstvo je prethodni korak za puno clanstvo u centru, o cemu se odluka donosi posle najviše pet godina.

KIM

SASTANAK EU I "KOSOVA" O STUDIJI O IZVODLJIVOSTI

PRIŠTINA, 24. maja 2012. (Beta) Kancelarija EU na Kosovu saopštila je danas da su Evropska Komisija i Vlada Kosova održale redovni sastanak u okviru dijaloga o procesu stabilizacije i pridruživanja i razgovarali o oblastima transporta, životne sredine, energije i regionalnog razvoja.
Na sastanku su razmatrana pitanja koja će biti značajna u toku izrade studije o izvodljivosti za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, čije se objavljivanje očekuje tokom ove godine.
"U vezi sa životnom sredinom, pohvaljeni su napori kosovskih institucija, uprkos velikom broju značajnih izazova i malog budžeta za tu oblast", navodi se u saopštenju.
Prvi korak ka poboljšanju kvaliteta vazduha na Kosovu je razvoj mreže stanica za nadgledanje kvaliteta vazduha. Ocenjeno je da je plaćanje računa za vodu i otpatke na neprihvatljivo niskom nivou.
U saopštenju se ocenjuje da se u oblasti transporta na Kosovu nastavlja stalni napredak u sprovođenju standarda o prevozu robe, koji će pomoći kosovskim preduzetnicima prevoz robe u EU.
"Trebal bi balansirati razvoj drumskog saobraćaja sa razvojem železničkog", navela je Kancelarija EU na Kosovu. Napredak Kosova u vazdušnom saobraćaju je "za pohvalu" i trebalo bi obratiti veću pažnju pitanjima vezanim za sigurnost.
EU podržava strategiju Kosova o energiji i plan za izgradnju nove termoelektrane na ugalj, koja zadovoljava sadašnje i buduće norme EU. To će omogućiti zatvaranje termoelektrane Kosovo A, koja je izuzetan zagađivač, najkasnije 2017. godine.
EU finansira projekat priprema za zatvaranje te termoelektrane. U oblasti egionalnog razvoja, na Kosovu su pripremljene detaljne mere koje će omogućiti opštinama da preuzmu sva ovlašćenja koja im pripadaju decentralizacijom, kao što su pripremanje kadrova.

SPORAZUM SAD I "KOSOVA" O ORUŽJU ZA MASOVNO UNISTENJE

PRIŠTINA, 23. Maja 2012. (Beta) Ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodzaj danas su potpisali sporazum o oružju za masovno uništenje (WMD) između dve zemlje. "Sporazum Kosovu otvara vrata da učestvuje u američkim programima koncipiranim da mu pomognu u jačanju njegovih sposobnosti da kontroliše svoje granice i zaustavi ilegalnu trgovinu oružjem za masovno uništenje kao i materijalima koji se koriste za njihovu izradu", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kosova.
U saopštenju se dodaje da potpisivanje ovog sporazuma povećava kontinuitet saradnje i bilateralnog partnerstva u promociji bezbednosti i odbrane naroda Kosova.
Takođe se navodi da će sporazum pomoći da se unapredi profesionalizm i efikasnost u obezbeđivanju granica Kosova i sposobnost graničnih službenika da se suoče sa potencijalnim incidentima koji proističu iz zabrane trgovinom oružjem za masovno uništenje i sličnim materijalima.
To će, kako se dodaje, pomoći Kosovu da postigne međunarodne standarde u ovoj oblasti.

"VLADA KOSOVA" FORMIRA ADMINISTRATIVNU KANCELARIJU ZA SEVER MITROVICE

PRIŠTINA, 23. maja 2012. (Beta) Vlada Kosova je danas odlučila da formira Administrativnu kancelariju za severni deo Kosovske Mitrovice, koja će pružati sve usluge građanima i koordinirati angažovanje i investicije u tom delu Kosova.
Kancelariju će činiti sedam direkcija sa 55 zaposlanih, a vodiće je visoki zvaničnik koga će putem konkursa izabrati Ministarstvo administracije lokalne uprave.
Međunarodna civilna kancelarija (MCK) odmah je pozdravila odluku Vlade.
"Odluka Vlade o stvaranju administrativne kancelarije za sever Kosovske Mitrovice proizilazi iz Sveobuhvatnog predloga za rešenje statusa Kosova kojim se obezbeđuje visok nivo decentralizacije za stanovnike u severnim delovima Kosova. To je sledeći korak ka stvaranju posebne opštine u severnom delu Mitrovice, kako je predviđeno planom o statusu Kosova", izjavio je šef MCK Piter Fejt.
On je pozvao Vladu da koristi iskustvo u formiranju opština sa srpskim većinskim stanovništvom južno od Ibra, dopiranjem do građana na severu u cilju obezbeđivanja legitimne lokalne demokratije, ekonomskog razvoja i zaštite tradicionalnog načina života za sve.
Kancelarija će obezbediti do 80 radnih mesta i imaće godišnji budžet od četiri miliona evra za osnovne usluge za zajednicu i infratstrukturne objekte na severu Kosovske Mitrovice, dodaje se u saopštenju MCK.

IVANOVIĆ: NEPRIHVATLJIVA KANCELARIJA VLADE KOSOVA ZA SEVER

KOSOVSKA MITROVICA, 24. maja 2012. (Beta) Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je danas da je najava otvaranja kancelarije Vlade Kosova u severnoj Kosovskoj Mitrovici, još jedna provokacija kosovskih vlasti i pritisak na Srbe u Pokrajini.
Ivanović je za agenciju Beta rekao da je to pokušaj formiranja kosovskih institucija na severu, dok je krajnji cilj progon Srba koji su većina stanovnika u toj oblasti.
Prema njegovim rečima, Srbi na severu Kosova su u februaru održali referendum na kome su se izjasnili protiv kosovskih institucija na severu i sada neće prihvatiti kancelariju Vlade Kosova.
"Ovo je provokacija koja treba da destabilizuje prilike, da se Srbi na severu Kosova i Metohije isprovociraju i po oprobanom metodu primeni nasilje kako bi razne albanske bezbednosne snage disciplinovale građane", rekao je Milan Ivanović i naveo da je "nasilje potpuno neprihvatljivo".
Ivanović je pozvao predstavnike UNMIKa i Kfora da ne dozvole destabilizaciju situacije na Kosovu.

OD LETA MANJE PRIPADNIKA EULEKS POLICIJE I CARINE

BEOGRAD, 23.maja 2012. (Tanjug) Portparol misije Euleks na Kosovu Irina Gudeljevic potvrdila je danas da ce ta misija smanjiti broj svojih pripadnika u pokraijini ovog leta, jer su, kako je navela, kosovske institucije nacinile odredeni progres i ta nova relanost mora da bude priznata.
Gudeljevic je u izjavi Tanjugu rekla da ce do smanjanje broja pripadnika Euleksa doci pre svega u oblasti policije i carine, ali da uprkos progresu u tim sektorima, ostaju veliki izazovi u pravosudu, gde se nece mnogo menjati. "Moramo da se prilagodimo novonastalim okolnostima. Kosovske insitucije su napredovale posebno u oblasti policije i carine i Euleks ce u tim oblastima smanjiti prisustvo. S druge stane, u pravosudu se još susrecemo sa poteškocama, tako da se tu nece puno menjati", rekla je Gudeljevic Tanjugu.
Prema njenim recima, smenjenje broja pripadnika odnosi se i na medunarodno i na lokalno osoblje.
Gudeljevic je objasnila da je reorganizacija Euleksa i ulazak te misije u novu fazu rezultat odobrenog strateškog pregleda misije od strane Brisela.
Javnost je, kako je dodala, vec upoznata sa tim da Euleks od leta ulazi u novu fazu sa ciljem da se prilagodi novonastalim okolnostima i iskustvu stecenom u proteklom periodu.
"Citav rezultat strateškog pregleda treba da dovede do jace i pouzdanije misije. Ovo nije ništa neuobicijeno i dešava se u svim misijama u svetu", ukazala je Gudeljevic.
Ona, medutim, nije mogla da govori o tehnickim detaljima plana smanjenja broja pripadnika Euleksa.

SRBIJA – EKONOMIJA

NEMAČKI BOŠ U JULU POČINJE GRADNJU FABRIKE

BEOGRAD, 24. maja 2012. (Beta) Nemačka kompanija Boš (Bosć) najavila je danas da će u julu u Pećincima, u blizini Beograda početi izgradnju fabrike automobilskih sistema brisača u koju će do 2019. godine investirati oko 70 miliona evra.
Generalni direktor firme Robert Boš u Srbiji Jovanka Jovanović kazala je na konferenciji za novinare u Beogradu da se sa početkom izgradnje, koja je prvobitno bila najavljena za početak marta, kasnilo zbog projekta koji nije bio završen.
"Trebalo je više vremena da se završi projekat, ali je to sada gotovo, sve dozvole su dobijene i sa prvom fazom izgradnje počinjemo sa sigurnošću u julu 2012. godine", kazala je ona.
Jovanovićeva je naglasila da se početak proizvodnje u fabrici očekuje početkom 2013. godine.
Ona je dodala da prva faza podrazumeva izgradnju pogona na površini od oko 22.000 kvadratnih metara i u kojem bi trebalo da bude zaposleno oko 60 radnika, dok druga faza izgradnje počinje 2016. godine. "Do 2019. godine planirano je da u fabrici u Pećincima bude 620 zaposlenih", kazala je.
Prema njenim rečima, o realizaciji grinfild investicije u Pećincima razgovaralo se više od godinu dana i Srbija je izabrana za ulaganja posle pažljive analize nekoliko tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi.
Boš se, kako je precizirala Jovanovićeva, za Srbiju opredelio jer je procenio da je to dobra lokacija koja ima brojne prednosti u odnosu na druge zemlje, među kojima su kvalifikovana radna snaga, dobra infrastruktura, kao i mogućnost za saradnju sa lokalnim univerzitetima prilikom obuke budućih zaposlenih.
Jovanovićeva je navela da je u prošloj godini ukupan promet Boš grupe u Srbiji, uključujući i promet u Crnoj Gori bio 24 miliona evra ili za devet odsto veći nego u 2010. godini, a broj zaposlenih samo u Srbiji je porastao za 18 odsto, odnosno sa 55 na 65.
Generalni direktor Grupe Boš za jadranski region Havijer Gonzales Pareha kazao je da je ta grupa u prošloj godini uprkos slabljenju svetske ekonomije ostvarila veći rast od očekivanog, odnosno promet je za devet odsto porastao, na 51,5 milijardi evra.
On je naglasio da su sva tri sektora grupe ojalčala svoju poziciju na tržištu, precizirajući da je sektor automobilske tehnologije koji je najveći ostvario promet od 30,4 milijardi evra ili za 8,2 odsto veći, sektor industrijske tehnologije je povećan za 21 odsto na osam milijardi evra, dok je sektor robe široke potrošnje i građevinske tehnologije ostvario promet za 4,4 odsto veći, 13,1 milijardi evra.
"U 2011. godini, kao rezultat dobrog poslovnog razvoja, broj zaposlenih se povećao za 19.000, tako da je početkom ove godine Boš grupa imala tačno 302.500 zaposlenih", kazao je on.
Pareha je dodao da Boš grupa koja je prisutna u 150 zemalja sveta očekuje da u 2012. godini poveća promet za tri do pet odsto, a da investicije budu nešto veće od tri milijardi evra.
Predstavnici Vlade Srbije i nemačke kompanije Boš potpisali su 1. decembra 2011. godine u Predsedništvu Srbije okvirni sporazum o investiciji u fabriku u Pećincima koja će proizvoditi sisteme brisača za automobile. Boš se bavi proizvodnjom bele tehnike, alata i delova za automobile. Većinski vlasnik je Humanitarna fondacija "Robert Boš" sa 92 odsto, dok je preostalih osam u vlasništvu porodice Boš.

TURSKI PRIVREDNICI ZA INVESTIRANJE U SRBIJI

ISTANBUL, 23.maja 2012. (Tanjug)Turski privrednici žele da investiraju u Srbiji, a posebno su zainteresovani za izgradnju šoping molova, kao i ulaganje u stambeni i poslovni prostor, receno je za Tanjug u Konfederaciji biznismena i industrijalaca Turske TUSKON.
Politicki odnosi izmedu Srbije i Turske nisu nikada bili bolji, ali ekonomska saradnja dosta zaostaje i trenutno se u trgovinskoj razmeni koristi svega 10 odsto potencijala, izjavio je potpredsednik TUSKON a Ahmet Džiger.On je kazao da su turske kompanije veoma uspešne na medunarodnom tržištu, jer rade kvalitetno po pristupacnim cenama, kao i da bi mogle da grade i putnu infrastrukturu u Srbiji.
"Za vecu privrednu saradnju nema nekih posebnih prepreka, osim što turski investitori ne poznaju dovoljno srpsko tržište, a u Srbiji ima mnogo mogucnosti za investiranje", istakao je on napomenuvši da je Srbija zemlja koja je veoma pristupacna i prijateljski nastrojena stranim investitorima.Džiger je naglasio da ce Srbija najverovatnije pre Turske postati punopravni clan Evropske unije i da ce to turska preduzeca moci da iskoriste za tekstilnu, prehrambenu i industriju autodelova, s obzirom na sporazum o slobodnoj trgovini izmedu Srbije i Turske.
U poslednje dve godine odnosno od potpisivanja tog sporazuma, došlo je do naglog povecavanja medusobne trgovine izmedu dve zemlje i podaci su svakog meseca sve bolji, a u 2011. je pokrivenost srpskog uvoza izvozom dostigla skoro 50 odsto.U Srbiji, inace, nije bilo ozbiljnijih investicija turskih firmi, osim Efesa koji je došao na naše tržište i posle nekog vremena se povukao, da bi sada ponovo krenule u nekoliko oblasti.Za razliku od Srbije, Turska je u Bugarsku i Rumuniju investirala u prethodnom periodu na milijarde evra.
Džiger je najavio da ce TUSKON od 3. do 10. juna organizovati tzv. "Svetski trgovinski most" u oblasti gradevinarstva, gradevinskih materijala, nameštaja i tekstilne industrije, na kojem ce ucestvovati i sedam preduzeca iz Srbije posredstvom Udruženja privrednika SITA (Serbia international trade ašociation) koje spaja srpska i turska preduzeca. Ucestvovace biznismeni iz oko 140 zemalja, iz 1.500 stranih i 1.700 turskih firmi i to ce biti jedinstven skup u svetu u toj oblasti, naglasio je Džiger.
Generalni sekretar SITA Nedžad Kacapor je rekao za Tanjug da je to udruženje privrednika sa sedištem u Beogradu od 2009. do sada organizovalo u Beogradu tri velika poslovna foruma "Srbija Turska". Na dva foruma je bilo više od 40 turskih privrednika, a na poslednjem oko 60. SITA je, takode, ucestvovala sa privrednicima iz Srbije na "Svetskom trgovinskom mostu" u organizaciji TUSKON a i na svakom je bilo po desetak privrednika iz cele Srbije."Ovakvi poslovni forumi su korisni, pre svega, da se mogucnosti ulaganja obe zemlje medusobno predstave i iskoristi sporazum o slobodnoj trgovini izmedu Srbije i Turske, u cilju povecavanja medusobne razmene, jer je poznato da je ona veoma mala u odnosu na mogucnosti koje postoje", kazao je Kacapor.
TUSKON okuplja više od 160 poslovnih asocijacija u Turskoj sa oko 100.000 kompanija i poslovnim partnerima u 140 zemalja široma sveta.Udruženje SITA, koje je poslovni partner TUSKON a, pocetkom ove godine je izdalo brošuru "Vodic kroz Srbiju" namenjen privrednicima iz Turske koji je štampan na turskom jeziku, a deli se besplatno.Turska je 16. najveca svetska ekonomija, koja je uprkos svetskoj ekonomskoj krizi u 2011. godini imala privredni rast od osam odsto.