Daily Survey

Beograd, 25. Jun 2012.

SRBIJA

GOVOR NIKOLIĆA U RIU: ZAOKRET U NAČINU KAKO SE PROIZVODI I TROŠI

RIO DE ŽENERIO, 22. juna 2012. (Beta) Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je u Rio de Ženeiru da su politički lideri iz celog sveta odgovorni za kreiranje politike održivog razvoja zasnovane na zelenoj ekonomiji, i da je potreban radikalan zaokret u načinu na koji se sada u svetu proizvodi i troši.
"Neophodno je obnoviti političku posvećenost održivom razvoju â?" kao našem krajnjem cilju, i zelenoj ekonomiji kao sredstvu za njegovu realizaciju", rekao je Nikolić na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" o zelenoj ekonomiji i razvoju.
Srbija, kako je istakao Nikolić, smatra tu konferenciju svojevrsnom prekretnicom ka zelenoj ekonomiji, kao novom ekonomskom modelu koji treba da osigura privredni rast, kreira nova radna mesta, iskoreni siromaštvo, obezbedi ekonomsku iskorišćenost "prirodnog kapitala".
"Da bi se ovo postiglo, neophodno je usvojiti Globalnu mapu puta ka zelenoj ekonomiji, koja bi sadržala merljive rezultate kao i jasno definisane i dogovorene vremenske rokove", predložio je Nikolić.
Predsednik je podsetio da je Srbija, uz podršku UNDP i UNEP, izradila Studiju o zelenoj ekonomiji i perspektivi institucionalnih reformi u cilju postizanja održivog razvoja.
Politike efikasnog korišćenja resursa i energije su, prema njegovim rečima, identifikovane kao glavne oblasti koje će imati najveći uticaj na proces tranzicije ka zelenoj ekonomiji.
"Da bismo bili u stanju da odgovorimo na izazove koji su pred nama, a koji su vezani za pitanja održivosti, biće nam neophodan reformisan, ojačan, bolje koordiniran i koherentniji institucionalni okvir na svim nivoima upravljanja", kazao je Nikolić.
Unapređenju globalnog institucionalnog okvira za održivi razvoj, kako je ukazao predsednik Srbije, mogli bi da doprinesu inovativni predlozi, poput uvođenja Ombudsmana za održivost, kao i Saveta za održivi razvoj (na nivou UN). "Srbija ostaje privržena jačanju ekološke dimenzije Institucionalnog okvira za održivi razvoj, što za rezultat treba da ima uspostavljanje specijalizovane agencije UN za pitanja zaštite životne sredine", istakao je Nikolić. On je dodao da "Srbija čvrsto veruje da jačanje regionalne saradnje, uz angažovanje regionalnih organizacija i tela, predstavlja ključ za uspešnu implementaciju međunarodno definisanih ciljeva, uključujući i zaključke konferencije Rio plus 20.
"Rukovodeći se principima održivog razvoja i zelene ekonomije, moramo da napravimo radikalan zaokret u načinu na koji proizvodimo i trošimo", kazao je Nikolić i založio se za definisanje ciljeva održivog razvoja za period posle 2015. godine.
Predsednik Srbije je istakao da suština Konferencije Rio 20 plus "nije samo u obnavljanju datih obećanja, već i u menjanju navika i preuzimanju odgovornosti za aktivnosti koje će stvoriti bolji svet za buduće generacije". "Srbija je ponosna jer je među zemljama koje su na ovu Konferenciju delegirale i predstavnike mladih. Uostalom, promene na koje pozivamo i zbog kojih smo danas ovde, tiču se upravo naše dece", kazao je Nikolić.

SAMIT CRNOMORSKE SARADNJE SUTRA U ISTANBULU

BEOGRAD, 25. juna 2012. (Beta) Predsednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdulah Gul predsedavaće sutra u Istanbulu samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).
Na samitu će biti obeleženo 20 godina postojanja te organizacije, osnovane 25. juna 1992. godine u Istanbulu. Srbija će na samitu BSECa predati Turskoj predsedavanje koje će stupiti na snagu 1. jula.
Na ministarskom sastanku 11. juna u Beogradu, pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Slađana Prica uručila je zameniku šefa turske diplomatije Načiju Koruu čekić koji simbolizuje predsedavanje toj organizaciji. Koru je rekao da će prioriteti Turske, kao predsedavajuće BSEC, biti jačanje saradnje u oblasti trgovine, investicija, energetike, transporta i kulture.
On je rekao da će moto turskog predsedavanja biti "Od regiona saradnje do regiona prosperiteta".
Članice BSEC su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina i Srbija, a status posmatrača ima desetak zemalja i nekoliko međ. organizacija.

NIKOLIC: VLADA ŠTO PRE DA RADI ZAJEDNO SA PREDSEDNIKOM

RIO DE ŽENEIRO, 23. jun (Tanjug) –Predsednik Tomislav Nikolic ponovio je da bi "što pre trebalo formirati Vladu Srbije", kako bi zajedno sa njim radila na tome da gradani žive bolje.

KIM

NIKOLIĆ SA KLINTONOVOM O PREGOVORIMA SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 22. juna 2012. (Beta) Predsednik Tomislav Nikolić je u Rio de Žaneiru na sastanku s državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton poručio da je Srbija spremna da nastavi pregovore s Prištinom radi očuvanja stabilnosti u regionu.
Kako je rečeno u pres službi Predsedništva Srbije, Nikolić je Klintonovoj rekao da je "strateški cilj Srbije nastavak evropskih integracija, ali i saradnja sa svim zemljama koje u tome pronalaze zajednički interes'. Klintonova je Nikoliću poručila da je za SAD "izuzetno bitno da se održe mir i stabilnost u jugositočnoj Evropi", kao i da Srbija nastavi razvijanje odnosa sa zemljama regiona.
Na današnjem sastanku u Rio de Žaneiru na marginama konferencije UN o održivom razvoju, Nikolić je američkoj državnoj sekretarki rekao i da su Srbiji preko potrebne strane investicije.
Nikolić je, kako je navedeno, rekao da će ako je potrebno, lično instistirati da se u Srbiji obezbedi povoljniji poslovni ambijent za strane investitore.
Predsednik je pozvao američke kompanije da ulažu u srpsku privredu jer ona ima perspektivu.

ĐURIC: PRE SUSRETA SA JAHJAGOM KONSENZUS I TAKTIKA

BEOGRAD, 24. jun (Tanjug) –Savetnik predsednika Srbije Marko Đuric izjavio je danas da u ovom trenutku nije moguce reci hoce li se predsednik Tomislav Nikolic sastati sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom, jer pre toga Nikolic želi da se u Srbiji postigne konsenzus i definiše taktika.
Pre konkretnih razgovora sa Prištinom mora da se dogovori tema tih razgovora i da se definiše taktika, kako oni ne bi doveli do direktnog ili indirektnog priznavanja nezavisnosti, objasnio je Đuric gostujuci na TV "Prva". "Nakon posete Nikolica Briselu možemo da govorimo o podizanju dijaloga na viši nivo, cemu mora da prethodi unutrašnji konsenzus u državi, kako bismo znali šta hocemo da postignemo", kazao je Đuric i dodao da ce tada postojati hiljadu nacina da se do tog cilja dode.
Đuric je, komentarišuci ocene dela javnosti da bi predlog da predsednik ili premijer vode pregovore znacio de fakto priznanje nezavisnosti, rekao da Nikolic sigurno nece uciniti ništa što bi vodilo implicitnom ili eksplicitnom priznanju nezavisnosti i da ce uciniti sve da nade rešenje koje u skladu sa srpskim interesima.
Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic, koji je i ukazao na mogucnost de fakto priznanja, istakao je da su politicki pregovori sa Prištinom nešto oko cega vec postoji konsenzus.
Medutim, kako je naveo, u Srbiji se konsenzus pravi na principijalnoj osnovi i kada se ude u konkretizaciju, uglavnom dolazi do razmimoilaženja.
Zbog toga, on smatra da bi najbolje bilo da predsednik Nikolic formira "svoj tim koji bi cinili cinovnici". Stefanovic je ocenio da je od toga da li ce se Nikolic videti sa Jahjagom daleko važnije da se napravi konsenzus sa buducom vladom i kaže šta ce se raditi sa kljucnim pitanjima u dijalogu kao što su energetika i telekomunikacije.
Poslanica Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini Rada Trajkovic je navela da je nakon najave Nikolica da bi se sastao sa Jahjagom ocekivala da ce danas cuti da ce se to i dogoditi i naglasila da bi za nju bilo normalno da se oni sretnu. "Da li ce to biti pitanje severa Kosova ili nešto drugo videcemo, ali pitanje severa svakako nece biti statusno jer smo se i kroz dogovor o carini i administrativnim prelazima vec opredelili da sever ostane unutar Kosova i Metohije, što jeste usmereno na ocuvanje teritorijalne celovitosti", kazala je Trajkoviceva. Ona je dodala da se u drugoj fazi može raditi na "relaksaciji" odnosa Prištine i Beograda, a da ce to rešiti probleme oba naroda.
Kada je rec o tvrdnjama opozicionih stranaka da su u Briselu postignuti nekakvi tajni dogovori, koji nisu predstavljeni javnosti, i Đuric i Stefanovic su to negirali. "Prikupljamo sve informacije i od vladine kancelarije za dijalog smo dobili istovetna dokumenta onima koje je Kuper (Robert, posrednik EU)doneo u Beograd, ali dobili smo i usmenu interpretaciju tih dogovora jer su sporazumi postavljeni veoma široko i razlicite strane su ih na razlicite nacine tumacile", naveo je Đuric.
On je ukazao da je upravo razlicito tumacenje jedan od najvecih problema vezanih za dijalog Beograda i Prištine. Stefanovic je rekao da je "najpozitivnije" u citavom procesu što su i Nikolic i Đuric i Kuper potvrdili da tajnih dogovora nema. "Kuper je rekao Đuricu ono što su i jedan i drugi vec znali, isto kao što su Srbi sa severa Kosova i Metohije kod predsednika došli da cuju ono što im je vec bilo poznato", kazao je Stefanovic. On je podestio da je o svim dogovorima iz Brisela, pre i posle njihovog postizanja, obavešten parlament, Srbi sa severa Kosova i Metohije, da ih je usvojila Vlada Srbije i da su objavljeni na njenoj internet prezentaciji. Reagujuci na te navode, Đuric je rekao da problem nacina na koji je dijalog do sada voden leži u tome što opozicione stranke nisu bile ukljucene u taj proces i da to tim predsednika Srbije u buducnosti nece dozvoliti.
Stefanovic je, medutrim, rekao da su predstavnici pregovarackog tima obavili razgovore i sa partijama i sa nevladinim organizacijama i sa svim važnim faktorima u državi. "Nikolic, koji je tada bio predsednik SNS, nije želeo da se vidi samnom jer sam 'ja obican cinovnik', ali se jesam sastajao sa jednim visokim funkcionerom SNS kome sam sve predstavio", kazao je Stefanovic.

STEFANOVIC: O PREDSTAVNIŠTVIMA SAMO U NEFORMALNIM RAZGOVORIMA

BEOGRAD, 23. jun (Tanjug) –Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanovic izjavio je danas da mu je poznato da su informacije o predstavništvima, ukidanju Suda u Kosovskoj Mitrovici ili uvodenju posebnog pozivnog broja za Kosovo i Metohiju pominjane u neformalnim razgovorima razlicitih politickih figura, ali je negirao da je o tome bilo reci u dijalogu Beograda i Prištine.
"Ništa nije dogovoreno a da narod ne zna za to", rekao je Stefanovic gostujuci na TV "Prva".
Šef pregovarackog tima je dodao da se širenje dezinformacija o dijalogu "toliko raširilo" da je neophodno da se za razlicite informacije odmah demantuje da je to u dijalogu spominjano.
Stefanovic je naveo da je to bio slucaj kada se, na primer, pojavila informacija o otvaranju predstavništava Beograda u Prištini i Prištine u Beogradu.

IVANOVIC: PREDSEDNIK I PREMIJER NECE BITI DEO TIMA

KOSOVSKA MITROVICA, 23. jun (Tanjug) –Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic izjavio je da misli da predsednik Srbije i buduci srpski premijer nece biti clanovi srpskog pregovarackog tima u nastavku dijaloga sa Prištinom. Državni sekretar izjavio je da je Kosovo nespremno da o bilo cemu samostalno odlucuje i da ce Albancima i Srbima u pokrajini još dugo trebati "stranci" kako bi posredovali izmedu njih.

KUCI PODNEO OSTAVKU

PRIŠTINA, 23. jun (Tanjug) –Zamenik kosovskog premijera i ministar pravde Hajredin Kuci podneo je danas ostavku, na vanrednoj sednici vlade.
Povod za njegovu ostavku je današnja odluka kosovske skupštine da ne prihvati zahtev za izmenu clanova 37 i 38 krivicnog zakona Kosova koji se odnose na medije. Preispitivanje ovih clanova je na osnovu ustavnih ovlašcenja zatražila i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Usvajanje zakona je izazvalo reagovanje predstavnika medija koji su tim povodom prošlog meseca protestovali ispred vlade.
Kuci je tada obecao da ce podneti ostavku na mesto zamenika premijera i ministra pravde, ako skupština ne bude usvojila izmene ova dva clana.
Kuci je istovremeno potpredsednik vladajuce Demokratske partije Kosova.

STEFANOVIC I ĐURIC: PRECI NA POLITICKI DIJALOG

BEOGRAD, 23. jun (Tanjug) –Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovic i savetnik predsednika Srbije Marko Đuric složili su se veceras da se u pregovorima Beograda i Prištine mora što pre preci sa tehnickih na politicku sferu razgovora.
"Znamo šta smo se dogovorili u Briselu, ali se sada ta stvar zloupotrebljava", rekao je Stefanovic i naveo da su u implementaciji sporazuma dva najveca problema sloboda kretanja i regionalno predstavljanje.
Navodeci da nova vlada Srbije hitno treba da donese novu uredbu o registarskim tablicama, koja ce, kako kaže, obezbediti da Priština ne može da oduzima tablice, Stefanovic je gostujuci u emisiji "Oko" RTS naveo da ce predsednik Srbije Tomislav Nikolic imati podršku u poslu da na delu pokaže brigu za Kosovo. "Naši gradani jako malo znaju šta se dešava na Kosovu i Metohiji, nisu svesni da kad pozivaju južno od Ibra, pozivi idu preko Monaka", rekao je Stefanovic, koji smatra da nam treba konsenzus oko pitanja ocuvanja energetskog sektora na Kosovu, telekomunikacija, samog severa Kosova...
Prema Stefanovicevim recima, u rešavanju ovih problema beogradski tim je tokom pregovora predlagao da se na Kosovu registruje naša kompanija EPS, ali da je to odbijeno.
Ponudili smo i medunarodni pozivni podbroj 3815, ali i to je odbijeno, rekao je Stefanovic, a savetnik predsednika Nikolica upozorio je da veoma treba da vodimo racuna da nijednim gestom ne doprinesemo ni implicitnom ni eksplicitnom priznanju Kosova.
Odgovarajuci na pitanje zašto se neke stvari tumace drugacije u Beogradu, Prištini, Briselu, Đuric je naveo da do sada postignuti dogovori sadrže prevelik broj rastegljivih "kaucuk" paragrafa, koji, kako kaže, mogu razlicito da se tumace.
Prema Stefanovicevim recima, razlog je i što s druge strane pregovarackog stola imamo Prištinu, koja želi da zaokruži svoj etnicki i nacionalni projekat.

EU: BEZ DRAMATICNIH PROMENA U DIJALOGU

BRISEL, 23. jun (Tanjug) –Format dijaloga Beograda i Prištine zasad se nece menjati, a ozbiljniji razgovori ce poceti tek kad se formira srpska vlada, receno je Tanjugu u sedištu Evropske unije.

STEFANOVIC: PRIMENITI SVE DOGOVORENO SA PRIŠTINOM

BEOGRAD, 23. jun (Tanjug) –Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanovic ocenio je danas da je potrebno da nova vlada Srbije implementira sve sporazume postignute u dijalogu sa Prištinom i da nastavi dijalog. Stefanovic je istakao da ce "nova vlada Srbije, ko god da je napravi, morati da implemetira sve sporazume i nastavi dijalog sa Prištinom", izrazivši uverenje da ce tako i biti. "To su dve stvari za koje mislim da nema znaka pitanja oko toga", rekao je on na predstavljanju rezultata projekta "Sloboda kretanja ljudi i robe izmedu Kosova i Srbije u kontekstu regionalne saradnje" Centra za regionalizam. Stefanovic je rekao da ostaju kao neršeni problemi registarskih tablica pa tako i problem slobode kretanja, kao i problem regionalnog predstavljanja Kosova. On je, od buducih zadataka beogradskog pregovarackog tima naveo rešavanje pitanja severa Kosova, garanciju za Srbe južno od Ibra kao i pitanja elktricne energije i telekomunikacija. "Nama je u interesu da kroz dijaloga rešimo pitanje severa Kosova, garancije za Srbe južno od Ibra , da rešimo pitanje elektricne energije i "Telekoma", rekao je.
On smatra da ce novi pregovaracki tim imati težak zadatak, ali i da ce postici "dobar rezultat". Stefanovic je rekao i da problem sa slobodom kretanja na Kosovu na ocigledan nacin pokazuje duh dijaloga vodenih u Briselu izmedu delegacijua Beograda i Prištine. "To su bili razgovori dve vlade koje se obavezuju da ce vuci odredene poteze i sami tim dogovori ne mogu biti ni suviše precizni a mogu biti izbegavani ...i što je još gore putpuno dijametralno suprotno tumaceni", rekao je on.
On je kao primer naveo da je Srbima bilo dozvoljeno da na izborima koje organizuje kosovska vlada glasaju sa srpskim dokumentima ali ne i da izvade registarske tablice sa srpskom licnom kartom.

HODŽIĆ: GRAĐANI SEVERA TREBA DA SARAĐUJU SA VLADOM KOSOVA

NOVI SAD, 25. juna 2012. (Beta) Šefica Kancelarije kosovske vlade u severnoj Kosovskoj Mitrovici Adrijana Hodžić izjavila je danas da građani severa Kosova, gde su Srbi većina, treba da sarađuju sa institucijama Vlade Kosova. Hodžićeva je u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik rekla da će ta kancelarija pripadati građanima severne Kosovske Mitrovice, jer će oni njome upravljati.
Dodala je da očekuje saradnju predstavnika nevladinog sektora, kao i samih građana, jer je njihova obaveza da učestvuju u donošenju odluka u svom gradu.
"Uostalom, administracija koju ću voditi neće te odluke donositi na svoju ruku, već isključivo uz blagoslov i mišljenje istih tih građana", rekla je Adrijana Hodžić.
Ona je ocenila da će kancelarija, ako bude poštovala volju građana, i te kako biti uspešna i poslužiće svrsi, a to je da bude na strani tih građana, da brani njihove intrese u svakom pogledu i da se bavi praktičnim pitanjima koja život znače, a ne visokom politikom.
"Uostalom, sada oni koji bi trebalo da brinu o kvalitetu života običnih ljudi bistre visoku politiku, umesto da se bave opstankom, ostankom i održivim povratkom. Ljudi naveliko napuštaju Kosovo i svoja rodna mesta ili, u najmanju ruku, razmišljaju da odu, samo ne znaju gde", rekla je ona.
Povodom optužbi iz Beograda da je osnivanje kancelarije još jedna provokacija premijera Kosova Hašima Tačija, Hodžićeva je rekla da ne vidi nikakav problem što će rad administracije finansirati Vlada Kosova, jer je na isti način finansirana i UNMIKadministracija.
"Uostalom, kancelarija kojoj ću biti na čelu upošljavaće isključivo žitelje severne Mitrovice, i njihov zadatak će biti da služe svojim sugrađanima. Dakle, sa mnom neće raditi ljudi iz, recimo, Prištine, i neće se ovde sprovoditi nikakva politika, već će se isključivo pružati usluge građanima, i to one koje sami građani budu tražili", rekla je Adrijana Hodžić.
Administrativna kancelarija Vlade Kosova u severnoj Kosovskoj Mitrovici otvorena je 23. juna sa zadatkom da pruža usluge žiteljima. Planirano je da kancelarija ima sedam odeljenja, sa 55 zaposlenih.
"Osim usluga, kroz tu administraciju građanima će se pružiti mogućnost realizacije mnogih infrastrukturnih projekata, kao i kapitalnih investicija. Drugim rečima, kancelarija će se baviti isključivo tehničkim pitanjama, koje imaju uticaja na kvalitet života žitelja severne Mitrovice", navela je Adrijana Hodžić. Predstavnici Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije bili su protiv otvaranja Kancelarije Vlade Kosova.
STEFANOVIC: PROBLEM SA TABLICAMA REŠITI DOGOVOROM

BEOGRAD, 23. jun (Tanjug) –Borislav Stefanovic ocenio je i da problem sa srpskim registarskim tablicama na severu Kosova treba rešiti dogovorom a ne silom, ocenivši nekonstruktivnom izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija o tom pitanju.
Stefanovic je rekao i da se, uprkos stavu Redžepija mora izbeci reciprocno ponašanje i stvaranje "odnosa akcija rekacija", ocenivši da sve probleme treba rešavati dijalogom. Redžepi je juce izjavio da, nakon isteka roka od nedelju dana, vozaci koji ne obave preregistraciju, srpske tablice na Kosovu mogu jedino da koriste kao kucni suvenir.
On je kazao da oni koji ne žele da preregistruju vozila na kosovske tablice, "srpske tablice mogu da koriste kao suvenir u kuci, a da im auto u dvorištu služi kao kokošinjac", preneo je Radio KiM. Stefanovic smatra da je Redžepi dao tu izjavu jer kao "bivši borac "OVK" voli da se služi tvrdim jezikom" dodavši da "mora da zna da na Balkanu cvrste tvrdnje i nekonstruktivne izjave najcesce izazivaju istu reakciju s druge strane". On je ocenio i da bi primena onoga "što se u našoj javnosti naziva reciprocitet" bila jako loša. "Ako je za kosovsku vladu par srpskih tablica ilegalan do mere kao da su našli 500 grama heroina u gepreku pa zaplene vozilo, onda je jednako za naš pravni sistem nelegalna tablica na kojoj piše RKS", rekao je Stefanovic. On se, na predstavljanju rezultata projekta "Sloboda kretanja ljudi i robe izmedu Kosova i Srbije u kontekstu regionalne saradnje" Centra za regionalizam založio za izbegavanje takvog pristupa u rešavanju problema. Stefanovic smatra da moramo izbeci "odnos akcije i reakacije" i da je to moguce uciniti mudrim i racionalnim pristupom koji najcesce nedostaje polticarima .
Redžepi je naveo da je uredba kosovske vlade o zabrani srpskih tablica na snazi i na severu Kosova, bez obzira na, kako je kazao, "manipulacije Stefanovica i drugih politicara". On je kazao da je oduzimanje tablica u tom delu Kosova prepušteno Euleksu dodavši da je "Euleks je pokazao spremnost za oduzimanje tih tablica".
Rok za zamenu srpskih za kosovske vozacke dozvole traje do 1. septembra, a gradani mogu da, tvrdi Redžepi, prilažuci kopiju, zadrže srpsku vozacku dozvolu.

SRBIJA – REGION

AMBASADOR VUKICEVIC NA KOMEMORACIJI U JADOVNOM

ZAGREB, 25. jun (Tanjug) –U Jadovnom je danas održana komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno, kod Gospica koje su ubijene u prolece i leto 1941., sa koje je poruceno da se žrtve ne smeju zaboraviti, niti negirati.
Komemoracija je održana na mestu spomenobeležja kraj Šaranove jame, u organizaciji Srpskog narodnog veca (SNV), Udruženja Jadovno 1941, Saveza antifašistickih boraca i antifašista Hrvatske (SABA) i Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske.
Predsednik SNV i izaslanik predsednika hrvatskog Sabora Borisa Šprema, Milorad Pupovac, izjavio je "da je Jadovno strašnije od svega pa i od Jasenovca i da bi reci tu trebale biti suvišne".
On je rekao da se o tome treba govoriti zbog onih koji bi zatrli secanja na žrtve dovodene iz cele NDH. "Žrtve se negiraju, a nema udžbenika ni ljudi koji bi govorili istinu", naglasio je Pupovac.
On je dodao da treba obezbediti da Jadovno bude obeleženo spomen podrucje na svim lokacijama i na planini Velebitu i na ostrvu Pagu.
Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske Ognjen Kraus rekao je da treba održati secanje na žrtve kako se njima ne bi manipulisalo.
U ime SABA Juraj Hrženjak rekao je da Jadovno nije dovoljno istraženo, i žrtve još nisu poimenice navedene. "Jadovno treba istraziti da se sprece manipulacije i negiranje zlocina", rekao je on i naglasio da se podaci i istraživanja razlikuju ali da je broj vrlo velik.
Predsednik udruženja Jadovno 1941 Dušan Bastašic rekao je da potomci žrtava ne komemoriraju kao politicari vec iz duše, kao i da je Jadovno prvi logor smrti na ovim podrucjima.
On je kao i svi ostali naglasio da ustaški pokolji nisu rezultat ustanka jer su oni izvršeni dva meseca pre ustanka. Prisutnima kojih je bilo preko hiljadu obratili su se delegacije organizatora kao i predstavnici izbeglickih udruzenja iz Beograda. Prisutni su bili i ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukicevic i izaslanici predsednika i vlade RS kao i ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Cado koji su položili vence.
Pre komemoracije vladika gornjekarlovacki Gerasim sa sveštenskom eparhija služio je parastos žrtvama i osveštao postavljenu plocu s imenima vladika i svestenika koji su bili žrtve tog logora.
Logor Jadovno je postojao od maja do avgusta 1941. godine i u njemu je pobijeno preko 40.000 ljudi, od toga 38.000 Srba.
Šaranova jama je samo jedna od 32 jame na Velebitu u koje su bacane ustaške žrtve logora koji je imao svoje ispostave i u zalivima Metajna i Slana na ostrvu Pagu gde su tela žrtava, velikim delom i žena i dece, bacana u more. U avgustu 1941. godine ustaše su u samom logoru pobile oko 1.500 ljudi, a prema podacima karlovackog istoricara Đure Zatezala oko 2.100 su prebacile u druge logore, medu ostalima i Jasenovac koji je bio u osnivanju.
Komemoracije se održavaju od 2009. godine, a 24. jun je na predlog Udruženja Jadovno 1941. oznacen kao Dan secanja na Jadovno.
Iako se radi na obnovi spomenobeležja, ni danas najveci deo tela žrtva nije dostojno sahranjen, bilo da su u zabetoniranoj jami u logoru, bilo da su bacani u more oko Paga.

PUSIC: ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE

BEOGRAD, 24. jun (Tanjug) –Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusic izjavila je da izbor Tomislava Nikolica za predsednika Srbije ne sprecava Hrvatsku da na svaki nacin pomogne bržem napredovanju Srbije ka EU i da je dobrodošla ona srpska vlada koja je spremna da saraduje sa Hrvatskom. Pusiceva je u intervjuu za "Politiku" istakla da je "ideja Hrvatske da saraduje sa susedima na evropskim reformama i prenošenju iskustva" i da cinjenica da je Nikolic izabran za predsednika Srbije nece uticati na promenu hrvatskog stava.
Smatramo da je interes Hrvatske i svake od zemalja regiona da napreduju u evropskim integracijama i prema clanstvu u EU, kazala je Pusisceva. "Naše je iskustvo da je to nacin izgradnje institucija i donosi politicko sazrevanje što cenimo kod nas samih. Mislimo da je nama pomoglo a smatramo da stabilnost Hrvatske i svake druge zemlje u regiji jako zavisi od stabilnosti okoline", dodala je ona.
Pusicava smatra da Beogradu i Zagrebu treba manje ideologije a više prakticnosti i istice da je "zgodno" kada predsednici Srbije i Hrvatske imaju licna prijateljstva, ali da to ne može da bude kriterijum za tako važne odnose dve zemlje. "Mislim da odnosi izmedu Hrvatske i Srbije nisu i ne treba da zavise od dodatnog licnog prijateljstva. To je zgodno, lep dodatak, ali to nisu medudržavni odnosi. To zaista ne može da bude kriterijum za tako važne odnose za naše dve zemlje", kazala je Pusiceva.
"Što se odnosa tice, a oni ukljucuju rešavanje otvorenih pitanja, zajednicka rešenja za neke probleme unutar regije i multilateralne skupove u regiji, saradnju oko nekih evropskih tema, mislim da se oko toga može napredovati", dodala je ona.
Pusiceva je kazala da bi u Srbiji "najdobrodošlija bila vlada koja bi bila spremna da saraduje sa nama". "Vlada ima izvršne funkcije, što znaci da ce se spoljna, regionalna i sva ostala politika kreirati u vladi. S tog stanovišta nama je, ako hocemo a hocemo neobicno važno da održimo komunikaciju, regionalnu i bilateralnu saradnju, da vidimo kako ce se sastaviti vlada", rekla je Pusiceva.
Navodeci da ce to "možda biti kohabitacija", a "možda ce biti sa iste politicke strane", Pusiceva je istakla da je Hrvatska svakako spremna da saraduje u regiji. "Za tango je potrebno dvoje", dodala je ona.

MINISTRI EU I O BALKANU

BRISEL, 24. jun (Tanjug) –Šefovi diplomatija zemalja clanica Evropske unije okupice se u ponedeljak, 25. juna, u Luksemburgu kako bi na dvodnevnom zasedanju raspravljali o više krupnih tema, medu kojima su Bliski Istok i Balkan.

PUSIC: HRVATSKA NECE BLOKIRATI SRBIJU KA EU

ZAGREB, 24. jun (Tanjug) –Hrvatska nece blokirati Srbiju jer je interes njenih suseda da Srbija ide prema Evropskoj uniji, a to nije pitanje simpatije i antipatije vec zdravog razuma, izjavila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusic.
Pusiceva je u razgovoru za nedeljni dodatak "Pogledi" u rijeckom "Novom listu" izjavila da "prvi hrvatski interes mora biti da na svojim granicama ima funkcionalne stabilne zemlje, a ne nepouzdane države jer je to naprosto opasno".
Govoreci o Nikolicevoj najavi da Srbija dobije datum pocetka pregovora sa EU, Pusiceva je rekla da se to odlucuje na osnovu celog niza formalnih kriterijuma institucionalne spremnosti, ali i politickih kriterijuma koji su u regionu narocito važni. "Ti kriterijumi nisu egzaktni i mere se prema okolnostima koji se smatraju najvažnijim", rekla je ona, uz konstataciju da "EU nema oduševljenje za proširenjem".
Odgovarajuci na novinarsko pitanje, ona je rekla da na samitu NATOa u Cikagu nije rekla da je izborom Tomislava Nikolica za predsednika Srbije promenjena strateška situacija u regionu, vec da su izbori u Srbiji promenili okolnosti u regionu, pre svega jer Nikolic ni njegova stranka nisu ucestvovali u vlasti. "Srbija je do sada imala, da blago kažem, rezervu prema clanstvu u EU, ali je bila zainteresovana za clanstvo u NATOu, a cini se da je to i dalje", rekla je ona.
Naglasila je da ce bez obzira na sve, Hrvatska neko vreme biti granicna zemlja EU, i to bez obzira na region, ali s obzirom na atmosferu u Uniji, kao i da ne bi bilo dobro da 1. jula 2013, kad ce Hrvatska postati clanica EU, ne bude nikog iz regiona ko je u procesu pregovora. "Cini mi se da bi proces proširenja bilo teže ispocetka inicirati, nego da on kontinuirano tece", rekla je i dodala da i pored toga što cini sve što može, nije sigurno da ce Crna Gora krajem juna na Evropskom savetu dobiti datum o pocetku pregovora, što bi bilo u interesu i Crne Gore i regiona.
"Ali s obzirom koliko pregovori traju i da su sa svakim talasom proširenja sve komplikovaniji, pred nama je znacajan niz godina pre nego što neko sledeci iz regiona postane punopravna clanica".

I MAKEDONIJA DEO JUŽNOG TOKA

SKOPLJE, 24. jun (Tanjug) –Generalni direktor ''Gasproma'' Aleksej Miler obavestio je u Sankt Peterburgu makedonskog premijera Nikolu Gruevskog da je spreman nacrt ugovora za prikljucivanje Makedonije na projekat Južni potok.
Miler i Gruevski su, kako je saopšteno iz kabineta makedonskog premijera, konstatovali da je prikljucivanje Makedonije ovom projektu korisno i za gradane i makedonske kompanije, ali i za širenje tržišta ove ruske kompanije.
Nacrt ce sledeceg meseca razmotriti Vlada Rusije, a potom ce uslediti potpisivanje.
Gruevski je rekao da je na sastanku sa direktorom Lukoila Vagit Alekperovim dogovoreno da Makedonija postane regionalni centar te ruske naftne kompanije koji bi pokrivao Bugarsku, Albaniju i Kosovo. Makedonska vladina delegacija vec je u poseti Ruskoj federaciji u potrazi po novim investicijama.

SRBIJA – EKONOMIJA

BREFOR: BEZ REFORMI SRBIJA MORA DA POZAJMI 3,5 MILIJARDE EVRA

BEOGRAD, 24. juna 2012. (Beta) Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorio je danas da bi Srbija, ako buduća Vlada brzo ne preduzme ozbiljne i bolne mere, mogla da se do kraja godine zaduži i s tri i po milijarde evra novih kredita za pokrivanje budžetskog deficita.
Brefor je Radioteleviziji Srbije rekao da je srpska privreda u ozbiljnom problemu zbog opasno visokog nivoa javnog duga i taj problem uporedio s nivoom holesterola u krvi.
"Svi imaju holesterol, ali kada dostigne određeni nivo, to postaje ozbiljno oboljenje koje može da dovede do smrti. Da bi se to rešilo, moraju se preduzeti ozbiljne i bolne mere i lečenje. Nivo javnog duga Srbije je veoma iznad bezbednog nivoa holesterola", rekao je Brefor.
Upitan da li je moguće da Srbija bankrotira i upadne u krizu javnog duga ako se uskoro ne formira Vlada Srbije, Brefor je odgovorio da on ne bi govorio o bankrotstvu, ali da bi kašnjenje u reformama moglo da se pretvori u veoma ozbilje probleme javnih finansija i da bi Srbija mogla da se nađe u situaciji u kojoj mora da plaća mnogo više nego što sada plaća da bi pokrila budžetski deficit.
Brefor je objasnio da Srbija mora da radi na strani prihoda i na strani rashoda, i dodao da se na strani prihoda moraju veoma brzo preduzeti mere kojim će poboljšati poslovna klima za investicije i rad onih koji su već investirali, jer oni državi plaćaju poreze.
"Sa strane rashoda ima mnogo mera koje se moraju preduzeti, naročito s penzionim fondom. Mnogi ljudi govore o zamrzavanju penzija. To bi moglo da bude rešenje, ali svakako postoje i druge opcije, jer nijedna zemlja ne može da priušti da se većina stanovnika penzioniše u 55. godini života. Kada se tako rano penzionišete, ne možete očekivati da penzioni fond pokriva sve vaše troškove", rekao je Brefor.
Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji naveo je da je prvo potrebno razumeti kako je nastao veliki javni dug. "Razlog je to što je godinama postojao veliki budžetski deficit koji se povećava. Cilj Vlade za 2012. bio je deficit od 4,25 odsto (bruto društvenog proizvoda), ali je Fiskalni savet procenio da će do kraja godine deficit stići do šest procenata, a čak i do sedam ako se ništa ne učini", rekao je Brefor.
Brefor je naveo da budžetski deficit od 4,25 odsto znači da Srbija i dalje mora da pozajmljuje gotovo dve milijarde godišnje da bi ga pokrila.
"Ali, ako taj deficit dođe do sedam odsto do kraja 2012. godine, što je veoma moguće ako buduća Vlada ne preduzme mere, onda to znači da će Srbija morati da pozajmi tri i po milijarde evra za ovu godinu", rekao je Brefor. RTS je naveo da je analiza duga Srbije, koji je sačinila Narodna banka Srbije, pokazala da je u prva tri meseca učešće javnog duga u bruto društvenom proizvodu veće za 3,4 odsto i da je dostiglo 51,1 odsto. Time je za šest odsto probijena gornja granica kojom je zakonom propisano da država može da se zaduži i koja je određena na 45 odsto bruto društvenog proizvoda.

MINISTARSTVO FINANSIJA: SRBIJI NE PRETI BANKROT

BEOGRAD, 23. juna 2012. (Beta) Ministarstvo finansija Srbije negiralo je danas tvrdnje iznete u pojedinim medijima da državi preti bankrot i da je dovedena u pitanje isplata socijalnih davanja.
"Ministarstvo finansija još jednom informiše javnost da Vlada redovno izvršava sve obaveze poput plata, penzija, socijalnih davanja, transfera ostalim nivoima vlasti", navodi Ministarstvo u saopštenju dostavljenom agenciji Beta i ističe da će to raditi i u narednom periodu.
Ministarstvo dodaje da ispunjava i ostale obaveze, što je pokazala i isplatom rate stare devizne štednje vredne više od 200 miliona evra.
U saopštenju se ukazuje da je ekonomska situacija u zemlji ozbiljna i uslovljena krizom u Evropi zbog čega je revidiran rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u ovoj godini sa 1,5 na 0,5 odsto, ali se uverava da ne postoji nijedan osnov za tvrdnje da Srbiji preti bankrot ili kriza javnog duga.
Ministarstvo finansija je navelo i da Srbija spada među manje zadužene zemlje Evrope kojoj je u toku krize povećan i potvrđen kreditni rejting.
Kako je navedeno, neophodno je da nova vlada nastavi odgovornu ekonomsku politiku, sprovede konsolidaciju budžetskog deficita i nastavi saradnju s Međunarodnim monetarnim fondom, jer samo tako Srbija može stvoriti uslove za povećanje standarda građana.
"Stoga je važno i da se nova vlada formira u što kraćem roku pošto postojeća u tehničkom kapacitetu nije u mogućnosti da donosi odluke i sprovodi programe od značaja za ekonomski oporavak zemlje", istaklo je Ministarstvo.

UDOVIČKI: JOŠ NE PANIČITI, ALI ŠTO PRE FORMIRATI VLADU

BEOGRAD, 25. juna 2012. (Beta) Regionalna direktorka Programa UN za razvoj (UNDP) Kori Udovički izjavila je jutros da je važno da se što pre formira Vlada Srbije, ali je istakla da situacija još nije za paniku, kao i da prioritet buduće vlade treba da bude plansko oživljavanje privrede.
Udovički je na Radioteleviziji Srbije (RTS) navela da je u Srbiji najvažnije zaposliti ljude i ocenila da umesto neracionalne potrošnje, planski treba usmeriti subvencije uz niz mera koja ne koštaju "tamo gde će to proizvesti najviše efekata".
"Srbija trenutno na privredu puno troši neracionalno oko 700 miliona dinara godišnje odlazi na direktne i skrivene subvencije", rekla je Udovički, istakavši da to teba objediniti i planski usmeriti tamo gde može imati najviše efekata.
Ona je rekla da treba "odrediti šta će da se radi i to sprovoditi tako da privreda zna šta će da se radi". Kori Udovički je dodala i da se mora videti kraj "burazerskoj državi" i da Srbiji nedostaje plan, odnosno da se moraju uvoditi dugoročne mere.
"Ako smo se opredelili za tržišnu ekonomiju, svako mora da vidi ono što će da mu se isplati, ali ako se to okruženje menja iz dana u dan, investitor će da uzme novac i uloži ga na drugom mestu", kazala je.

MMF DAJE NA KREDIBILITETU

BEOGRAD, 24. jun (Tanjug) –Konsultant Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Božidar Đelic izjavio je da ce Srbija morati da sprovede duboko prilagodavanje javnih finansija ili uz podršku Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) ili bez njega, ali iskustvo je pokazalo da na bazi jednog dobrog programa ucešce Fonda daje na kredibilitetu.