Daily Survey

Beograd, 25. Jul 2012.

KiM – UN

BAN KI MUN: VISOKI DEČANI MESTO POMIRENJA

VISOKI DEČANI, 24. jula (Beta) - Generalni sektretar UN Ban Ki Mun posetio je danas na Kosovu manastir Visoke Dečane i ukazao, po rečima arhimadrita Save Janjića, da taj i ostali manastiri imaju ulogu mesta pomirenja.
Generani sekretar je sa suprugom Ban Sun Taek i zvaničnicima UN u njihovoj pratnji, i s predstavnicima UNMIK u manastir došao iz Prišitne gde je razgovarao sa predsednicom i premijerom Kosova, Atifetom Jahjagom i Hašimom Tačijem.
Goste je u Visokim Dečanima, manastiru Srpske pravoslavne crkve koji je na listi Svetske kulturne baštine organizacije UNESKO, dočekao arhimandrit Sava i, na engleskom, ih obavestio o istroijatu i značaju manastira.
Arhimandrit je rekao za agenciju Beta da Ban Ki Mun tokom razgovora s njim i monasima nije davao nikave političke izjave. "Generalni sekretar UN je rekao da je kosovskim vastima danas u Prištini ukazao na veliki značaj Visokih Dečana i drugih svetinja i crkava i da ih treba očuvati", preneo je Sava.
Po rečima Save, Ban Ki Mun je zadovoljan što je video Visoke Dečane. "Ukazao je na to da ova sveta mesta imaju zadatak i ulogu da budu mesta pomirenja među ljudima", kazao je Sava i dodao da "i mi svi imamo takvu percepciju". "Mi tako i doživljavamo i osecahmo: da su ta mesta izuzetno važna kako za srpski narod i našu crkvu, tako i za sve ljude dobre volje i da ona predstavljaju božiju kuću gde su svi ljudi dobrodošli", kazao je Sava.
Ban je potom posetio Prizren i tamošnju katolicku crkvu, džamiju i Saborni hram Svetog Đorđa, delimično obnovljen posle etničkog nasilja iz marta 2004.
Ban je u Prizernu razgovarao sa episkopom raškoprizrenskim i kosovskom metohijskim Teodosijem i vladikom Lipljanskim Jovanom.
Generalni sekretar UN je u okviru balkanske turneje posetio Sloveniju, Hrvatsku i Crnu Goru, zatim je bio u Beogradu, a sa Kosova putuje u posete Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

PETROVIC S BANOM O POLOŽAJU SRBA,STANJU NA KOSOVU

PRIŠTINA, 24. jula (Tanjug)- Zamenik kosovskog premijera i predsednik Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrovic razgovarao je danas u Prištini sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom o politickobezbednosnoj situaciji na Kosovu i položaju Srba u pokrajini.
"Stavovi zajednica koje su najdirektnije pogodene tenzijama su najvažnije. Njihovi glasovi se moraju cuti. Njihove osnovne potrebe i prava moraju biti zastupljena demokratski", rekao je Ban tokom susreta s Petrovicem, saopšteno je iz SLS.
Zamenik kosovskog premijera je rekao da je "prisutnost medunarodne zajednice na Kosovu veoma bitna i ona daje na kvalitetu i jacanju kapaciteta multietnickog i demokratskog društva".
Na današnjem sastanku bilo je reci o trenutnoj politickobezebdnosnoj situaciji na Kosovu, položaju Srba i opštem kvalitetu života na Kosovu.