Daily Survey

Beograd, 26. Januar 2012.

SRBIJA – EU

JEREMIC I TERCI: VECINA ZA DODELU STATUSA SRBIJI

RIM, Jan 25 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je danas da je vecina evropskih zemalja vec sada donela odluku da podrži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji u martu, ali da smo daleko do toga da možemo da kažemo da je on zagarantovan.
Jeremic je, u izjavi Tanjugu nakon sastanka sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Đuliom Tercijem, rekao da u ovom trenutku nije zahvalno predvidati ishod narednih sastanaka ministara spoljnih poslova EU, ali da i dalje postoji prostor da se dostigne konsenzus svih clanica EU o dodeljivanju statusa kandidata."Posveceni smo pronalaženju rešenja, ustanovili smo seriju bilateralnih mehanizama za konsultacije i ostajemo u bliskoj vezi ne samo sa onima koji su se vec otvorili u smislu pozicije da ce nas podržati, vec i sa onima koji svoju odluku nisu doneli", rekao je Jeremic Tanjugu.
On je dodao da je pred Srbijom nekoliko nedelja sveobuhvatnog diplomatskog angažovanja usmerenog na evropski proces.
"Ima prostora za uspeh, ali istini za volju, daleko od toga da možemo da kažemo da je on zagarantovan", podvukao je šef srpske diplomatije.
Na pitanje koje zemlje još nisu donele pozitivnu odluku po pitanju statusa kandidata Jeremic je rekao da ne bi bilo na mestu da ikoga imenuje, ali da je "velika vecina u ovom trenutku donela odluku da podrži Srbiju". "Postoji jedan broj onih koji još nisu došli do te odluke, ali nadam se da ce doci", dodao je ministar Jeremic. On je podsetio da je tehnicki dijalog Beograda i Prištine važan deo procesa donošenja odluke medu clanicama EU i izrazio uverenje da ce "oni koji se tim dijalogom bave na svom nivou, uraditi najbolji moguci posao".
Ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci izjavio je danas u Rimu da njegova zemlja snažno podržava evropski put Srbije i da ocekuje da ce Srbiji status kandidata biti odobren u martu.
"Nadamo se da ce Savet ministara i Evropski savet doneti pozitivnu odluku, ali to zavisi od procesa pregovora Beograda i Prištine i paralelno Srbije i Kosova sa medunarodnim sagovornicima", rekao je Terci na konferenciji za novinare posle susreta sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremicem.
On je dodao da Italija ima veliki interes da se pitanje kandidature zatvori i ponovio da Zapadni Balkan pripada Evropi. "Snažno verujemo u proširenje EU na Zapadni Balkan", porucio je Terci.
Na molbu Tanjuga da prokomentariše politicke uslove koji su neplanirano postavljeni pred Srbiju 9. decembra, kada se u Briselu prethodni put odlucivalo o statusu kandidata, Terci je ponovio da ti uslovi nisu bili fer. On je, medutim, naveo da su uslovi koje je Evropski savet odredio 9. decembra, a koji se ticu integrisanog upravljanja administrativnim prelazima, slobodne kretanja, bezbednosti ne severu Kosova, jasno istaknuti. "Moje primedbe, i to i dalje smatram, odnosile su se na to medunardna zajednica treba da izbegne diskusiju o ovom pitanju (Kosova) koja može u delu javnosti Zapadnog Balkana proizvesti utisak da EU razmišlja o postavljanju novih uslova Srbiji", objasnio je Terci.
Prema njegovom mišljenju, na takvu vrstu uslovljavanja stavljena je tacka posle sastanka šefova diplomatija država clanica EU u ponedeljak.
Na pitanje Tanjuga da li Italija ima razumevanja za plan u cetiri tacke predsednika Tadica o Kosovu, on je naveo da je predsednik Tadic izneo niz principa o kojima, iako još ne zna detalje, može da se raspravlja u Briselu. "Predsednik Tadic je izneo niz principa koje se ticu sprske zajednice na Kosovu i to je veoma važan element o kome bi se moglo raspravljati u Briselu", rekao je Terci.
Jeremic je rekao da je Italija jedan od najvecih saveznika i najsnažnijih zagovornika evropske buducnosti Srbije, što je za Srbiju od velike važnosti. "Ponovo je Italija na celu diplomatskih napora usmerenih ka nastavku evropskog puta Srbije i ponovo želim da izrazim svoju duboko zahvalnost za takav stav italijanske vlade", porucio je šef srpske diplomatije.
On je naveo da ce u danima i nedeljama koji su pred nama, Italija i Srbija zajednicki raditi na tome da se postigne konsenzus zemalja EU za sledece formalne korake Srbije na na putu ka EU. "Verujem da napredak može da se napravi. Postoji prostor za manevar, on nije bezgranican, ali verujem da je moguce ako se potrudimo. Srbija ce se truditi svim snagama", porucio je Jeremic.
Dva ministra su razgovarala i o bilaterlanim odnosima dve zemlje, istakavši da su oni intenzivni i da postoji prostor da se još prošire. "Naša ekonomska razmena povecana je 70 odsto u 2011. godini uprkos globalnoj ekonomskoj recesiji. Imamo veoma važne italijanske investicije u Srbiji i postoji mogucnost da se, u buducnosti, razvuju infrastrukturni projekti", rekao je Terci.
Jeremic je podsetio da je Italija najvažniji ekonomski partner Srbije u EU i izrazio ocekivanje da ce nastaviti i cak prošiti ekonomsku saradnju sa Srbijom. Jeremic boravi u jednodnevnoj poseti Rimu tokom koje se, pored Tercija, sastao i sa predsednikom Donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem.

TERCI: EU NEMA NOVIH USLOVA ZA SRBIJU

RIM, 25. januara 2012. (Beta) Italijanski ministar spoljnih poslova Đulio Terci izjavio je danas u Rimu, posle razgovora sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, da EU ne želi da postavlja nove uslove Srbiji na putu ka sticanja statusa kandidata.
"Uslovi EU za dodeljivanje statusa kandidata (Srbiji) su jasni i Evropa neće postavljati nove", kazao je italijanski ministar, saopštilo je italijansko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenela agencija Ansa.
Terci je u razgovoru sa šefom srpske diplomatije poručio da "Zapadni Balkan pripada Evropi" i ponovio da Beograd ima punu podršku Italije u integraciji u EU.
U pogledu Kosova, italijanski ministar je rekao da su uslovi za priključenje Srbije EU jasni i da međunarodna zajednica treba da "izbegava autonomne diskusije a time i mogućnost da javno mnjenje u zemljama Balkana stekne utisak da se žele nametnuti novi uslovi".
Terci je još istakao da između dve države postoje intenzivni bilateralni odnosi, posebno imajući u vidu rast od 17 odsto u trgovinskoj razmeni u 2011. godini kao i najavljene nove italijanske investicije u sektoru infrastrukture, obnovljive energije i u prehrambrenoj industriji.

JEREMIC: SAMIT VLADA ITALIJE I SRBIJE U MARTU U BEOGRADU

RIM, Jan 25 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic najavio je danas u Rimu da ce u martu u Beogradu biti održan Samit vlada Italije i Srbije.
On je, nakon sastanka sa šefom italijanske diplomatije Đuliom Tercijem izjavio da su pripreme tog samita u toku, i da ce Beograd ugostiti celokupnu italijansku vladu na celu sa primerom Mariom Montijem.
"Bice nam cast da ugostimo italijansku vladu", rekao je Jeremic.
To, medutim, nece biti jedina prilika da predstavnici italijasnke vlade posete prestonicu Srbije, napomenuo je Jeremic i dodao da ce u aprilu u Beogradu biti održan ministarski sastanak Jadranskojonske inicijative, kojom Srbija trenutno predsedava.
Jedan od ucesnika sastanka bice i ministar spoljnih poslova Italije Đulio Terci, dodao je šef srpske diplomatije. Jeremic boravi u jednodnevnoj bilaterlanoj poseti Rimu tokom koje se susreo sa šefom italjanske diplomatije Đuliom Tercijem i predsednikom donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfrankom Finijem.

ŠULC: SRBIJA ZASLUŽUJE STATUS KANDIDATA U MARTU

BEOGRAD, Jan 25 (Tanjug) - Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta Nemac Martin Šulc izjavio je da Srbija zaslužuje status kandidata za clanstvo u EU u martu.
Šulc je istakao da se postavljeni uslovi u evropskom integracionom procesu moraju ispuniti.
"Kao što znate, Evropska komisija je, kao izvršna ruka EU, predložila da Srbija dobije status. Ali, konacnu odluku moraju da donesu svi lideri EU jednoglasno. Prerano bi sada bilo spekulisati da li ce ta jednoglasnost biti postignuta u martu. Što se mene tice, ja sam gotovo siguran da ce vecina u EP dati svoj pristanak i podržati status kandidata za Srbiju", rekao je Šulc u intervjuu današnjim "Novostima".
On je naglasio da je važno za Srbiju da se u vezi s njenim clanstvom postavlja pitanje "kada", a ne "da li". "Ritam pristupa zavisi od mnogih faktora, pre svega, od toga koliko brzo Srbija nastavlja s politickim reformama i reformama slobodnog tržišta, kao i od njene konstruktivne uloge u regionu. Voleo bih da vidim Srbiju kao clanicu EU što je pre moguce, mada se to nece desiti u bliskoj buducnosti", kazao je Šulc.
On je naglasio da je Srbija s prdsednikom Borisom Tadicem postigla neka spektakularna dostignuca na svom putu ka EU.
"Uhvatili ste Karadžica, Mladica i Hadžica, koje je optužio sud UN za ratne zlocine. Doneli ste rezoluciju o Srebrenici. To nisu bile lake odluke. Ali, bolje je odlucno ostaviti duhove prošlosti za sobom i usredsrediti se na buducnost, nego stalno iznova otvarati stare rane", rekao je Šulc.
On je dodao da je Srbija ostvarila i dobar napredak u reformi svog pravosudnog sistema, krecuci se ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreci se protiv korupcije i ojacavajuci vladavinu prava.
"Sve ove reforme bi trebalo da budu nastavljene bez obzira na planove za clanstvo u EU", smatra Šulc. Prema njegovim recima, Srbija može da poveca verovatnocu da ce postati kandidat za EU u martu nastavljajuci napredak u normalizaciji veza sa Prištinom.
"Dijalog sa Kosovom je znacajan faktor pristupnog puta Srbije. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima kao što su priznavanje diploma, energetika, trgovina i telekomunikacije. Beograd i Priština treba, takode, u potpunosti da primene sporazume vec postignute u dijalogu kojem posreduje EU", istakao je Šulc.
Na pitanje da li je za njega prihvatljiv model "dve Nemacke" za medusobno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Šulc je odgovorio da to nije validno i primereno poredenje.
"Istorijski, politicki i diplomatski kontekst je bio prilicno drugaciji. Ono što je važno jeste da Srbija i Kosovo postepeno normalizuju odnose na pragmatican nacin. Postoje mnoga pitanja koja mogu da se reše, bez fokusiranja na velike teme, zasad", kazao je on.
Šulc, koji je iz vremena dok je bio poslanik ostao upamcen po britkom jeziku, naglašava da ce na svojoj funkciji nastaviti da se bori protiv "politike moci" unutar EU.

EU O SRBIJI I KOSOVU TEK KRAJEM FEBRUARA

BRISEL, Jan 25 (Tanjug) - Lideri zemalja clanica Evropske unije okupice se u ponedeljak, 30. januara, na neformalnom samitu u Briselu, ali pitanja proširenja, ukljucujuci Srbiju i Kosovo, nece biti na dnevnom redu, receno je danas Tanjugu u sedištu EU.
"Proširenje je za nas važna tema, ali nije predvideno da o tome razgovaramo ovaj put", rekao je Tanjugu diplomata blizak danskom predsedništvu Saveta.
On je podsetio da je u zaključima Saveta iz decembra prošle godine odluceno da ministri spoljnih poslova EU krajem februara odluce da li su ispunjeni uslovi da Srbija dobije status kandidata, i da Savet tu odluku potvrdi pocetkom marta.
Ministri spoljnih poslova su se na sastanku pocetkom ove nedelje dotakli Srbije i Kosova, ali nisu doneli nikakve zakljucke.

HUNDSTORFER: AUSTRIJA ĆE SE ZALAGATI DA SRBIJA DOBIJE STATUS KANDIDATA

BEOGRAD, 26. januara 2012. (Beta) Austrijski ministar rada, socijalnih pitanja i zaštite potrošača Rudolf Hundstorfer izjavio je danas da će se njegova zemlja zalagati da Srbija u narednom periodu dobije status kandidata za članstvo u EU.
"Austrija smatra da EU, u svakom slučaju, treba da ima u svom sastavu ovaj deo Evrope", rekao je Hundstorfer u Palati Srbija, nakon sastanka sa srpskim ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.
Ljajić je istako da je Srbija za sve reforme koje je sprovela od 2000. godine zaslužila status kandidata i zahvalio Austriji na podršci u sprovođenju tih reformi.

KOSOVO I METOHIJA

MIHAJLOVIC: KORAK BLIŽE REŠENJU,ALI NE TAKO BLIZU KONACNOM

BEOGRAD, Jan 25 (Tanjug) - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlovic izjavio je danas da su Beograd i Priština korak bliže rešenju za regionalno predstavljanje Kosova i Metohije, ali da nisu tako blizu konacnom rešenju.
"Jedini model što se Vlade Srbije tice jeste da se Priština predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244. Na plocici koja bi stajala ispred delegacije Prištine trebalo bi da stoji Kosovo 1244 ili UN. Juce smo bili na korak bliže rešenju, ali nismo tako blizu rešenju", rekao je Mihajlovic, gostujuci na RTS.
On je istakao da Vlada Srbije ne želi da spreci predstavljanje Prištine na regionalnim forumima, vec da to želi, jer bi to doprinelo sredivanju stanja u pokrajini.
Vlada Srbije, prema njegovim recima, insistira da se pokrajinske institucije predstavljaju u skladu sa mejdunarodnim dokumentima, odnosno u skladu sa dokumentom koji je kljucni za odnose Beograda i Prištine. Na pitanje da li je u jucerašnjim razgovorima posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera i šefa pregovarackog tima Beograda Borislava Stefanovica bilo pritisaka na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, Mihajlovic je rekao da pritisaka uvek ima i da ce zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova uvek zastupati tu poziciju, ali je istakao da Srbija nece priznati nezavisnost.
Mihajlovic je napomenuo da se vecina dogovorenog u dosadašnjem procesu dijaloga implementira, poput carinskih pecata, maticnih knjiga, katastarskih knjiga i slobode kretanja, a da je i dogovor oko univerzitetskih diploma blizu potpune implementacije.
"Mislim da imamo šanse da nešto postignemo i oko integrisanog upravljanja prelazima. To je tehnicka stvar i nacelni dogovor je postignut", rekao je Mihajlovic.
Upitan za najavljeni referendum na severu Kosova i Metohije, on je naveo ce se odredeni nivo razgovoara sa predstavnicima tamošnjih Srba nastaviti, ali da refrendum nece uticati na evropski put, kao što ne može da utice i na sama dešavanja u pokrajini.
"On može da izazove nesuglasice i sitna trvenja medu Srbima na Kosovu i Metohiji, ali ništa više od toga", smatra Mihajlovic.

RAZGOVORI KUPERA I TAHIRI VIDEO LINKOM

PRIŠTINA, Jan 26 (Tanjug) - Iako je poseta posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera Prištini otkazana zbog snega, on ce ipak razgovarati sa šeficom pregovarackog tima Prištine Editom Tahiri putem video linka, javili su prištinski mediji. Prema navodima medija, zvanicnici u Briselu navode da je razgovor Kupera i Tahiri neophodan i da ce se realizovati putem video konferencije, kako je to i ranije cinjeno. Kuper nije mogao da zbog, vremenskih prilika, sleti na medunarodni aerodrom u Prištini. Britanski diplomata trebalo je danas da poseti Prištinu u sklopu napora da se podstakne nastavak dijaloga i postizanje rešenja o pitanju regionalnog predstavljanja Prištine. Kuper je juce boravio u Beogradu, gde je razgovarao sa šefom beogradskog tima Borkom Stefanovicem. Stefanovic je tom prilikom izneo nekoliko predloga modela za regionalno predstavljanje Prištine uz puno poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 . Stefanovic i Kuper su, pored problema regionalnog predstavljanja privremenih vlasti, razgovarali i o primeni sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Srbije. Tokom razgovora je ocenjeno da se sprovodenje sporazuma postignutih u dijalogu odvija dobrim tempom i da je neophodno da obe strane ulože dodatne napore kako bi svi postignuti sporazumi bili u potpunosti implementirani.

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: NEIZVESNI LOKALNI IZBORI NA KOSOVU

JAGODINA, 26. januara 2012. (Beta) Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da još nije odlučeno da li će lokalni izbori biti održani na Kosovu i ocenila da će to biti politička odluka.
"Raspisivanje izbora i na teritoriji Kosova i Metohije političko je pitanje i, zakonski gledano, naravno da je Kosovo i Metohija teritorija Srbije, međutim mi ne možemo potpuno zatvoriti oči pred realnošću, koja je ovakva kakva je, i sigurno je da će biti doneta politička odluka oko toga da li će lokalni izbori biti raspisani i za opštine na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.
Kako prenosi jagodinska televizija Palma plus, predsednica Skupštine Srbije je ponovila da će parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biti održani do 11. maja.
"Mi ćemo sigurno imati parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u Srbiji do 11. maja, jer zakon nalaže da raspisivanje izbora mora biti do 11. marta, a samo održavanje izbora moguće je na Đurđevdan 6. maja, jer je to poslednja nedelja pre isteka roka ili je moguće da izbora bude i nedelju dana pre 6. maja", rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Skupština Zajednice opština na Kosovu i Metohiji pozvala je juče vlasti u Beogradu da lokalne izbore raspišu i na Kosovu.

SPOLJNOPOLITIČKI ODBOR EP USVOJIO REZOLUCIJU O KOSOVU

BRISEL/BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Kosovu kojim se pet zemalja Evropske unije (EU), koje to još nisu učinile, pozivaju da priznaju nezavisnost Kosova.
U predlogu rezolucije koja bi pred Evropskim parlamentom trebalo da se nađe u martu, naglašava se "važnost evropske perspektive za Kosovo i druge zemlje regiona" i podvlači da "strategija EU koja bi tu perspektivu učinila opipljivom za građane Kosova do sada nije bila uspešna".
Predloženim dokumentom koji je Spoljnopolitički odbor usvojio 24. januara, odbacuje se mogućnost podele Kosova i podvlači važnost primene Ahtisarijevog plana koji bi kosovskim Srbima na severu dao široku autonomiju. Istovremeno se izražava duboka zabrinutost zbog nestabilne i napete situacije i nasilja na severu Kosova. U dokumentu objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta ističe se važnost dijaloga sa Beogradom i izražava zabrinutost zbog toga što se postignuti sporazumi još ne sprovode.
Kao izazovi koji stoje pred Kosovom u rezoluciji se, između ostalog, navode i povratak izbeglica i interno raseljenih, sudbina nestalih, borba protiv korupcije, diskrimiancije, zaštita kulturnog i verskog nasleđa, reforma pravosuđa, obezbeđivanje uslova za rad snažnih i nezavisnih medija.
Nacrt rezolucije biće, kako se navodi, dostavljen Evropskoj komisiji i Evropskom savetu kao i predsedniku, vladi i parlamentu Kosova.

SAMUEL ŽBOGAR I ZVANIČNO PREDSTAVNIK EU NA KOSOVU

BRISEL, 25. januara 2012. (Beta) Evropski savet postavio je danas odlazećeg šefa slovenačke diplomatije Samuela Žbogara na mesto specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, saopšteno je danas u sedištu EU u Briselu.
Žbogar će obavljati tu dužnost uporedo s funkcijom šefa Kancelarije EU u Prištini na koju je postavljen 21. decembra 2011. godine. To će značajno ojačati prisustvo EU na Kosovu, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta.
Specijalni predstavnik EU "promovisaće stabilno, mirno, održivo, demokratsko i multietničko Kosovo, a među njegovim zadacima biće i jačanje prisustva Unije na Kosovu i pružanje saveta Unije važne za politički proces". Predstavnik će doprinositi razvoju Kosova i obezbeđivanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda na Kosovu, dodaje se u saopštenju.
"Radujem se saradnji sa Samuelom Žbogarom, koga duboko poznavanje regiona i veliko diplomatsko iskustvo čine odličnim izborom za ovu značajnu funkciju", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Eštonova je istakla da "imenovanje Žbogara za dvostrukog predstavnika EU na Kosovu jasno pokazuje važnost koju Unija daje evropskoj budućnosti regiona".
Žbogar će stupiti na novu dužnost 1. februara, a mandat mu traje do 30. juna 2013. godine.

KACIN POZDRAVIO SLANJE ŽBOGARA U PRIŠTINU

LJUBLJANA, 25. januara 2012. (Beta) Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je danas dolazak Samuela Žbogara na mesto predstavnika Evropske unije na Kosovo, koji će 1. februara stupiti na tu dužnost.
Kacin je ocenio da odlazak Žbogara u Prištinu može da doprinese dijalogu između Beograda i Prištine, "popravi slab utisak nakon barikada na Kosovu" i ojača poverenje tako da Srbija u martu dobije status kandidata. On je u saopštenju dodao da je odlazak Žbogara u Prištinu podstrek za okončanje procesa liberalizacije viznog režima za Kosovo.

SRBIJA

TADIĆ OSUDIO NAPADE NA HRVATSKE NAVIJAČE

BEOGRAD, 26. januara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je danas huliganske napade na navijače rukometne reprezentacije Hrvatske i izrazio žaljenje zbog incidenata u kojima su povređeni hrvatski navijači.
Tadić je u saopštenju istakao da je nasilje apsolutno neprihvatljivo i da istraga, hapšenje i procesuiranje svih koji su učestvovali u huliganskim ispadima moraju biti obavljeni u najkraćem mogućem roku. "Pozivam sve iskrene navijače naše reprezentacije da u petak na utakmici protiv reprezentacije Hrvatske pokažu pravi sportski duh i da na fer i korektan način bodre rukometaše. Fer plej mora uvek biti deo igre na terenu, ali i način navijanja u sali", naveo je on.
Predsednik je ocenio da jedino takvim dostojanstvenim ponašanjem navijača, i u sali i van nje, može da se na pravi način pruži podrška reprezentaciji.
"Srbija je uvek bila gostoljubiva zemlja i dobar domaćin svojim gostima, pa tako mora biti i na predstojećim rukometnim mečevima. Naša je tradicija da se prema svakom svom gostu ophodimo sa poštovanjem i uvažavanjem, i nikakve grupice huligana ne smeju da brukaju građane Srbije i čitavu zemlju", naveo je Tadić.

JEREMIC: AFRICKE DRŽAVE POD PRITISKOM DA PRIZNAJU KOSOVO

ADIS ABEBA, Jan 26 (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremic izjavio je danas da se na africke države koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dalje vrši veliki pritisak da tu svoju poziciju promene. "Kombinacija pritisaka, ucena i prljavog novca ucinila je da jedan broj africkih zemalja, koji je dugo imao poziciju da iz principijelnih razloga ne priznaje pokušaj otcepljenja dela teritorije jedne suverene države, tu svoju poziciju promeni", rekao je Jeremic posle bilateralnih sastanaka koje je imao na marginama Samita Africke unije u Adis Abebi.
Jeremic je u izjavi Tanjugu rekao da je mali broj država koje su pod pritiskom promenile mišljenje po pitanju unilateralnog proglašenja nezavisnosti Kosova i da znacajna vecina zemalja africkog kontinenta ne priznaje Kosovo.
Velike sile i veliki novac uloženi su da bi se Kosovo otcepilo od Srbije, naveo je Jeremic i dodao da je to i dalje tema koja smeta velikom broj znacajnih medunarodnih cinilaca.
"Mi nemamo druge nego da se sa sredstvima i resursima kojima raspolažemo, a ona su skromna, politicki i diplomatski angažujemo zajedno sa zemljama clanicama Africke unije i drugim državama sveta kako bismo broj priznanja održali na skromnom nivou", kazao je Jeremic.
On je dodao da je zbog toga neophodan neprekidni angažman s državama koje podržavaju politiku Beograda i stalno ih informisati i upucivati u kom pravcu idu pregovori Beograda i Prištine, šta se dešava na terenu, da li i kako napreduje istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.
Jeremic je istakao da je važna tema današnjih sastanaka sa najvišim diplomatskim predstavnicima africkih zemalja bila i ekonomska saradnja, kojoj se, kako je konsatovao, posle nedavnog ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih otvaraju nove mogucnosti.
"U trenutku kada je svet u krizi i kada svako traži nova tržišta, politicki odnosi sa africkim zemljama mogu biti dobro iskorišceni za potencijale naših preduzeca", kazao je Jeremic, i podsetio da ce tokom ove godine u Etiopiju iz Srbije biti izvezeno hiljadu traktora.
Danas je, kako je naglasio, Beograd, zahvaljujuci obnovljenim odnosima Srbije sa Pokretom nesvrstanih, ponovo na mapi africkog sveta.
"Ostacemo angažovani sa našim africkim prijateljima. Potrebna nam je politicka podrška, ali je istovremeno važno naci nova tržišta za srpske proizvode i pronaci nove projekte na kojima se može saradivati, jer globalna kriza nas tera na to da se okrenomo od tradicionalnih izvora privredivanja i finansiranja", zakljucio je. Ministar spoljnih poslova Srbije danas se sastao sa više od 15 šefova diplomatija africkih zemalja, kao i sa predstavnicima država koje ovom dogadaju prisustvuju u svojstvu posmatraca.
Od 54 clanice Africke unije sa kojima Srbija ima diplomatske odnose 16 država je priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a 38 to nije ucinilo.
Šef srpske diplomatije ce bilateralne susrete u glavnom gradu Etiopije imati i sutra, kada se završava sastanak ministara spoljnih poslova Africke unije.
Ovogodišnji samit, cija je tema "Podsticanje unutarafricke trgovinske saradnje", pored delegacije Srbije, koja ima status posmatraca u toj organizaciji, prate i visoki predstavnici mnogih evropskih država.

JEREMIC I DACIC NA MOLITVENOM DORUCKU

VAŠINGTON, Jan 25 (Tanjug) - Na Molitvenom dorucku, koji ce 2. februara biti održan u Sjedinjenim Americkim Državama, predstavnici Srbije bice ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Vuk Jeremic i Ivica Dacic, dijaspore Srdan Sreckovic i lider SPOa i nekadašnji šef diplomatije Vuk Draškovic, receno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Vašingtonu. Molitveni dorucak se organizuje u Vašingtonu, u prisustvu predsednika SAD Baraka Obame, americkih politickih i vojnih predstavnika, kao i uglednih gostiju iz sveta. Centralni dogadaj predstavlja dorucak na kome govori predsednik Amerike i jedan gost ciji se identitet do poslednjeg trenutka ne otkriva. Ceo dogadaj se sastoji od niza sastanaka s kongresmenima, tematskih skupova i seminara na kojima ucestvuju gosti iz celog sveta.
Tradicija okupljanja na Molitvenom dorucku pocela je 1953. godine, pod predsednikom Dvajtom Ajzenhauerom, koji je okupio grupu kongresmena na skupu ciji je cilj bio da se pomogne u prevazilaženju podela u tadašnjem americkom društvu. Kasnije su pozivi da ucestvuju na Molitvenom dorucku upuceni i stranim delegacijama.

PS SE O SRBIJI: PRAVOSUĐE, KORUPCIJA I IZBORNI ZAKON PROBLEMATIČNI

STRAZBUR, 25. januara 2012. (Beta) Srbija je postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni, ocenjuje se u rezoluciji koju je danas usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) u Strazburu.
PS SE u rezoluciji pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute sporazume i poziva dve strane da te sporazume primene i nastave dijalog.
Od vlasti u Srbiji očekuje se takođe poboljšanje stanja u medijima i primena zakona o pravima manjina, posebno Roma.
Mediji u Srbiji suočeni su sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu, ocenjuje se u rezoluciji. Kao posebni problemi, ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare. Kada je reč o odnosima između Beograda i Prištine, PS u rezoluciji osuđuje nasilne incidente na severu Kosova u julu 2011, ali i pozdravlja sporazume koji su potom postignuti i poziva dve strane da primene postignute dogovore.
PS, takođe, pozdravlja napore Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i konstatuje da je Evropska komisija 9. decembra 2011. ocenila da je Srbija postigla znatan napredak, kao i da će Evropski savet u februaru/martu odlučiti o dodeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, nakon što ispita i potvrdi da su vlasti u Beogradu ostvarile dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu sa Prištinom, kao i u aktivnoj saradnji sa Euleksom i Kforom.
U rezoluciji se pohvaljuje saradnja srpskih vlasti, a kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navode se reforma sudstva, usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa, unapređenje stanja u medijima i puna primena prava manjina, posebno Roma.
U oblasti funkcionisanja demokratskih institucija, PS SE poziva Srbiju da iz Ustava isključi odredbe o "imperativnom" poslaničkom mandatu po kojem je poslanik slobodan da svoj mandat stavi na raspolaganje stranci kao i da revidira izborni zakon i posle parlamentarnih izbora 2012. usvoji Zakon o državnoj izbornoj komisiji koji bi omogućio osnivanje nezavisnog tela za nadzor toka izbora.
Vlasti u Beogradu se, takođe, pozivaju da nastave sveobuhvatnu decentralizaciju i podrže rad Agencije za borbu protiv korupcije.
Srbija je u težnji prema članstvu u EU uložila velike napore radi usvajanja velikog broja zakona u kratkom vremenskom roku i ispunjavanju potrebnih uslova, navodi se u izveštaju pod nazivom "Poštovanje obaveza i dužnosti Srbije".
Politika usklađivanja srpskog zakonodavstva sa evropskim standardima u procesu ispunjavanja uslova koje je postavila EU uključujući saradnju sa Haškim tribunalom i dijalog sa Prištinom ambiciozna je i hrabra, ocenjuju autori izveštaja.
PS je pri stavu da SE treba da podrži napore Srbije u ispunjavanju obaveza i usklađivanju sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine zakona i demokratije.
PS ocenjuje da Srbija ostaje "na pravom putu" i da je usvojila "impresivan" broj zakona, ali da je "važno da se obezbedi da se novi zakonodavni okvir primenjuje i da dobro funkcioniše".
Srbija je do sada potpisala i ratifikovala 77 konvencija SE, a jedini izuzetak je Evropska konvencija o prekograničnoj saradnji, ističe PS i dodaje da šest konvencija koje je Srbija potpisala još nisu ratifikovane.
SE će u narednom periodu, kako se navodi, usmeriti pažnju na mehanizme uspostavljanja održive demokratije uključujući reformu sudstva (transparentnu proceduru reizbora sudija i osnivanje najviših sudova), izgradnju transparentnog sistema finansiranja stranaka, nezavisne medije i punu primenu zakona o slobodi govora i udruživanja.
U rezoluciji, PS izražava zadovoljstvo zbog političke stabilnosti u Srbiji, postignutog napretka i koraka prema članstvu u EU i saradnje sa Haškim tribunalom i čestita srpskim vlastima na hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovom izručenju Haškom tribunalu. Srpske vlasti se, takođe, pozivaju da identifikuju i privedu pravdi njihove pomagače.
PS, takođe, pohvaljuje napredak Srbije u regionalnoj saradnji, uključujući posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici u julu 2010, kao i kontakte i susrete sa najvišim zvaničnicima Crne Gore i Hrvatske.

ČLANOVI DELEGACIJE SRBIJE U PS SE RAZLIČITO O REZOLUCIJI

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) izrazili su večeras različita mišljenja o Rezoluciji o poštovanju dužnosti i obaveza Srbije, koju je ta institucija usvojila u Strazburu.
Član delegacije iz Demokratske stranke Srbije (DS S) Miloš Aligrudić ocenio je da je rezolucija "kontradiktorna". Kako je saopštila Skupština Srbije, Aligrudić je istakao da rezolucija pored opravdanih sadrži i neopravdane kritike i pohvale Srbiji u oblastima gde, prema njegovom mišljenju, nisu postignuti značajniji rezultati. Član delegacije iz Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković istakla je da rezolucija "prepoznaje napredak ostvaren u unapređenju rada" Skupštine Srbije i statusa i uloge narodnih poslanika.

POTPISAN SPORAZUM O SOCIJALNOJ SIGURNOSTI SA AUSTRIJOM

BEOGRAD, 26. januara 2012. (Beta) Srbija i Austrija potpisale su danas Sporazum o socijalnoj sigurnosti koji će za oko 300.000 građana Srbije koji žive u Sustriji omogućiti ostvarivanje svih prava iz oblasti socijalnog i radnog osiguranja.
Sporazum su u Palati Srbija u Beogradu potpisali srpski ministar za radi i socijalnu politiku Rasim Ljajić i austrijski ministar za rad, socijalna pitanja i prava potrošača Rudolf Hundstorfer.
"Oko 300.000 građana Srbije koji žive u Austriji, kao i austrijske firme u Srbiji, sada mogu da ostvare sva prava iz penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, i osiguranja za slučaj nezaposlenosti i povreda na radu", rekao je Ljajić.
Ljajić je podsetio da je do sada bio važeći Sporazum o socijalnom osiguranju koji su SRJ i Austrija potpisali 1998. godine, a da je novi dokument prilagođen sadašnjem vremenu.
Ministar je istakao da je Austrija jedan od najvećih investitora u Srbiju i da je od 2000. godine uložila oko tri milijarde evra u srpsku privredu, a 31 milion evra Srbiji je obezbedila kroz donacije i projekte.
Ljajić je istakao da robna razmena između dve zemlje treba da bude veća od prošlogodišnjih 500 miliona evra. "Ovaj sporazum će svakako unaprediti bilateralne odnose Srbije i Austrije", rekao je on.
Hundstorfer je ponovio da je njegova zemlja jedan od najvećih investitora u Srbiji i da će danas potpisani sporazum obezbediti socijalnu mrežu za bolju sigurnost srpskih građana i austrijskih firmi.
Dva ministarstva su potpisala i sporazum o međusobnoj saradnji koji će omogućiti razmenu iskustava i saradnju eksperata u različitim oblastima.

HRVATSKOJ ROK DO AVGUSTA ZA ODGOVOR NA TUŽBU SRBIJE

HAG, 26. januara 2012. (Beta) Međunarodni sud pravde u Hagu dao je danas Hrvatskoj rok do 30. avgusta da po drugi put odgovori na kontratužbu Srbije u sporu u kojem su dve države jedna protiv druge podnele tužbe za genocid tokom sukoba u Hrvatskoj 199195.
Najviši sudski organ Ujedinjenih nacija saopštio je, istovremeno, da će odluku o daljem toku procesa doneti naknadno. Podnošenjem dodatnog hrvatskog odgovora biće okončana razmena pisanih argumenata, posle čega, po pravilu suda, ostaje da se održi glavna, usmena rasprava.
Ukoliko dve strane ne budu do tada odustale od tužbi, usmena rasprava mogla bi biti održana 2013. godine Hrvatska je tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije podnela Međunarodnom sudu pravde u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

SRBIJA – EKONOMIJA

TADIĆ: BICE ZAOKRETA U SVIM SFERAMA, ALI NA OSNOVU NAŠIH STANDARDA

BEOGRAD, Jan 26 (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadic istakao je danas da je Vlada Srbije donela tešku, ali dobru odluku da odbije neprihvatljive ponude za privatizaciju kompanije Telekom Srbija, a potom i odluku o otkupu njenih akcija, cime su stvoreni uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za gradane obezbede besplatne akcije.
"Srbija ce i u buducnosti donositi teške i odgovorne odluke, bice još zaokreta u svim sferama, ali ce oni, kao i u slucaju Telekoma, uvek biti u skladu sa našim standardima, od kojih necemo odustajati", porucio je Tadic posle svecane ceremonije prenosa akcija sa grcke kompanije OTE na Telekom, kojom je ta kompanija prešla u vlasništvo države Srbije.
"Kada je rec o Telekomu, došlo je do zaokreta u donošenju odluka. Ocekujte zaokrete i u drugim sferama, ali ce uvek postojati standardi od kojih necemo odustajati", rekao je predsednik Srbije.
On je istakao da "moramo imati standarde šta cemo raditi, a šta ne".
"I imamo ih, u svim sferama, od Telekoma preko industrije celika do pregovora o kosovskom pitanju i evropskih integracija", rekao je Tadic. "Samo na taj nacin možemo obezbediti poštovanje u Medunarodnoj zajednici i poštovanje gradana Srbije", ocenio je predsednik Srbije.
On je ukazao da ce smele, ali odgovorne odluke biti donošene, iako "danas niko ne može da predvidi politicka i ekonomska iskušenja sa kojima ce se naša zemlja suocavati", rekao je Tadic.
Tadic je podsetio da je za 12 meseci, koliko je prošlo od trenutka od kada je postojala namera da se izvrši privatizacija Telekoma, nacinjen veliki zaokret u donešenju odluka.
Prema njegovim recima, Vlada Srbije donosila je odluke u skladu sa prilikama u Srbiji, regionu i svetu. "Pre 12 meseci postojao je ambijent pun optužbi, bez argumentacije, nepovoljan za donešenje odluka. Ali, kao i u politici postavili smo crvene linije i držali smo ih se kada je rec o privatizaciji Telekoma. Ponuda koju smo dobili nije bila prihvatiljiva. U meduvremenu, doneli smo dobru odluku o otkupu akcija, cime su stvoreni uslovi da Telekomom upravalja srpski menadžment, ali i da se za gradane obezbede besplatne akcije", rekao je Tadic.
Prem a njegovim recima, kompanija Telekom Srbija ima veliki znacaj ne samo za Srbiju, vec i za citav region, zbog toga što usluge u domenu telekomunikacija menjaju svakodnevnicu ljudi i stvaraju šansu za razvoj društva. "A to je nezaobilazan cinilac razvoja i samo ono društvo koje u buducnosti bude ulagalo u znanje imace bolju startnu poziciju u trenutku kada se bude izlazilo iz ekonomske krize. Zato Vlada Srbije i Telekom imaju odgovornost za razvoj ove kompanije i zato da se za gradane stvore nove mogucnosti za razvoj i realizaciju njihovih poslovnih zamisli".
Tadic je istakao da je "što jeftiniji i kvalitetniji širokopojasni internet upravo ta infrastruktura koja je potrebna gradanima". On se zahvalio predstavnicima grcke kompanije, istakavši da je OTE "u okolnostima kudikamo težim" odlucio da investira u Srbiju.
"Doprinos koji su dali u razvoju Telekoma i telekomunikacione industrije u Srbiji uopšte je od izuzetne važnosti", naglasio je Tadic.
Predsednik je naglasio da je Grcka "naša bratska zemlja koja trenutno prolazi kroz teške okolnosti". "Kao što smo mi mogli da racunamo na vas, sada i vi možete da racunate na našu podršku", naglasio je.

POTPISIVANJU PRISUSTVOVALI TADIC I CVETKOVIC

BEOGRAD, Jan 26 (Tanjug) - Direktor kompanije "Telekom Srbija" Branko Radujko i predsednik i izvršni direktor grckog OTEa Majkl Camas potpisali su danas dokument o prenosu akcija sa grcke kompanije na "Telekom Srbija". Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadic i premijer Mirko Cvetkovic, a ovim dokumentom "Telekom Srbija " sada je kompletno u vlasništvu države Srbije. Grckom operatoru ce biti isplacena kupoprodajna cena od 380 miliona evra, a danas ce biti obavljen i prenos akcija u Centralnom registru, sa grckog OTEa na srpski "Telekom", u kome ce država imati 80 odsto akcija, a "Telekom Srbija" 20 procenata. Za finansiranje otkupa akcija "Telekom Srbija" je uzeo kredit od 470 miliona evra, od konzorcijuma banaka. Od ukupne sume tog zajma, 320 miliona evra namenjeno je otkupu 20 odsto akcija OTEa u korist "Telekoma", a 150 miliona evra za refinansiranju postojeceg kredita "Telekoma". OTE i "Telekom Srbija" su u decembru 2011. godine u Atini potpisali ugovor o preuzimanju 20 odsto akcija grcke kompanije za telekomunikacije, a Upravni odbor i Skupština akcionara "Telekoma Srbija" su polovinom decembra 2011. odobrili tu transakciju. Grckoj kompaniji OTE i "Telekomu Italija" 1997. godine prodato je 49 odsto akcija, za oko 1,56 milijardi nemackih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto a Grci od 20 odsto akcija, dok je država upravljala sa preostalih 51 odsto. Srbija je 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra, a udeo od grckog partnera otkupice u narednom periodu za 380 miliona evra. Pregovori sa grckom kompanijom zapoceli su letos, posle neuspelog tendera za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija". Na prodaju je ponuden ceo grcki paket uz 31 odsto kapitala u vlasništvu Srbije, i to za minimum 1,4 milijarde evra. Kako jedini zainteresovani kupac, austrijski Telekom, nije želeo da plati više od 950 miliona, tender je proglašen neuspelim.

TADIĆ PODRŽAO SARADNJU PRIVREDNIKA SRBIJE I SLOVENIJE

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je večeras sa delegacijom slovenačkih i srpskih privrednika i podržao njihovu poslovnu saradnju koja treba da omogući i nova radna mesta. Tadić je, kako je navedeno, iskazao podršku inicijativi dalje privredne integracije, kao i svim konkretnim projektima saradnje kompanija sa ovih prostora, koji će doprineti konkurentnijem regionu, boljim proizvodima i uslugama građanima, ali i uspešnijem nastupu na trećim tržištima.
Sastanak je održan na inicijativu organizatora Samita 100, Srpske asocijacije menadžera i Združenja Manager Slovenije, a kao nastavak započetog dijaloga poslovnih i političkih lidera regiona na Samitu 100 biznis lidera, u Aranđelovcu, u oktobru 2011. godine.
Delegacija biznis lidera je predsedniku Tadiću predstavila prvi konkretan rezultat Samita 100 osnivanje slovenačkosrpskog građevinskog konzorcijuma Feniks u Beogradu, 25. januara.
Feniks je okupio više od 20 srpskih i slovenačkih preduzeća radi saradnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima (pre svega u Rusiji, odnosno generalno u istočnoj i jugoistočnoj Evropi i na bliskom i srednjem istoku). Inicijatori projekta su srpski PSP Farman i slovenačka korporacija Hidria.
Učesnici delegacije su obavestili predsednika Tadića da će narednog dana u Srpskoj asocijaciji menadžera biti osnovan regionalni Upravni odbor Samita 100, koji će okupiti najistaknutije privrednike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije.
Tom prilikom biće izabran predsednik i usaglašeni ciljevi i odgovornost ovog tela za dalju podršku jačanja privrednih veza u regionu u narednom periodu. U delegaciji su sa slovenačke strane bili generalna direktorka Trimo Tatjana Fink, predsednik poslovodnog odbora Hidrije Iztok Seljak, generalni direktor Iskratela Andrej Polenec, izvršna direktorka Združenja Manager Sonja Šmuc, predsednik uprave Žito Anton Balažič i direktor Interenergo Anton Papež.
U srpskoj delegaciji bili su izvršni direktor Nektara Bojan Radun, generalni direktor Telekoma Srbije Branko Radujko, predsednik PSP Farman Branislav Grujić , predsednik MK Grup Miodrag Kostić i predsednica UO i izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera Maja Piščević.

MISIJA MMFA U SRBIJI POČETKOM FEBRUARA

BEOGRAD, 25. januara 2012. (Beta) Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u Beograd početkom februara i očekujemo rešenje pitanja u vezi sa aranžmanom sa Srbijom, izjavio je večeras državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić.
Nikezić je televiziji B92 rekao da očekuje da tokom te posete MMFa, planirane za 2. februar, budu rešeni "manji nesporazumi", usled kojih je MMF odložio prvu reviziju aranžmana sa Srbijom.
Kancelarija MMFa je ranije saopštila da je odložila prvu reviziju aranžmana sa Srbijom jer nivo zaduživanja u budžetu za 2012. premašuje dogovorene granice.
MMF je naveo da izdavanje državnih obveznica i garancija i projektovana primena investicionih projekata u 2012. premašuju granice deficita i javnog duga predviđene ugovorenim programom na osnovu kojeg je Srbiji odobren aranžman iz predostrožnosti u vrednosti 1,1 milijarde evra.
Prema dogovorenom programu, budžetski deficit Srbije u 2012. godini trebalo bi da bude 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug do 45 odsto BDP, a privredni rast 1,5 odsto.