Daily Survey

Beograd, 26. Mart 2012.

SRBIJA

JEREMIĆ I DODIK O POZITIVNIM PROMENAMA U SRPSKOJ I REGIONU

BANJALUKA, 24. marta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Banjaluci s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o odnosima Srbije i Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine ocenivši da je došlo do pozitivnih promena u regionu.
Jeremić je nakon razgovora novinarima rekao da je do tih promena došlo posebno pošto je Srbija dobila status kandidata za clanstvo u EU. On je ocenio da zamah koji postoji treba iskoristiti, ali su, prema njegovim recima, za to potrebni dobro koordinirani potezi.
Jeremić je kazao da je najviše vremena u razgovoru posveceno evropskim integracijama dodajuci da je Srpska "lomotiva razvoja" na tom planu.
Povodom kandidature Srbije za predsedavajuceg u Generalnoj skupštini UN, Jeremić je ukazao da je politika Srbije da podržava zemlje regiona kada se one kandiduju za visoke funkcije i podsetio da je to bio slucaj i prilikom glasanja u GS UN za clanstvo BiH u Savetu bezbednosti. On je, medutim, dodao da svaka zemlja donosi odluke na samostalan nacin, procedurom koja je propisana i u skladu sa svojim interesima za koje ce glasati. "Kandidatura svih zemalja regiona je dobra za region, dobra za Srbiju i nastavice da glasa na takav nacin. Svako drugi može da glasa kako misli da je dobro za njega", rekao je Jeremić ne želeci da komentariše odnose partija u, kako je rekao, drugoj zemlji.
Šef srpske diplomatije je kazao da Srbija ima dobru saradnju sa zemljama u regionu, da je ona "stabilnija i harmonicnija" nego što je bila do sada i da zato misli da treba uložiti zajednicke napore da to tako i ostane.
O unutrašnjoj situaciji u Srpskoj, odnosno BiH ministar je kazao da postoje identicna gledišta i da je, nakon što je došlo do ovako pozitivnih promena, teško opravdati postojanje Kancelarija visokog predstavnika. "Veštacko održavanje u životu institucije koja je kocnica napretka ne samo u zemlji vec i regionu, jer podržava sistem upravljanja spolja koji je u suprotnosti sa demokratskim principima, evropskim uslovima i evropskim pravilima... Mislim da bi trebalo da dode do njenog zatvaranja", ocenio je Jeremić napomenuvši da Srbija to istice u razgovorima sa svim partnerima.
Jeremić je izrazio uverenje da ce i posle izbora u Srbiji 6. maja saradnja izmedu Srbije i Srpske, odnosno BiH biti nastavljena, kao i da se nada da ti izbori nece doneti promenu u rukovodstvu i politici Srbije.
Predsednik Dodik je istakao da se Srbija na pravi nacin pozicionira prema Dejtonskom sporazumu i prema interesima Republike Srspke. Prema njegovim recima, Bosna i Hercegovina bi trebalo da bude ono što jeste, a to je servis za afirmisanje politike i interesa dva entiteta.
"Srpska ocekuje da ce Sarajevo u narednom periodu podržati aktivnosti na medunarodnom planu, pre svega oko kandidature ministra Jeremića za GS UN", rekao je Dodik. "To je od prvorazrednog znacaja za Republiku Srpsku, prvorazredno politicko pitanje važno i za region". Ukoliko, kako je rekao, to izostane, Republika Srpska smatrace to nedopustivim potezom i jasno ce se prema tome odrediti.
"Samo sujete i zla namera mogu da sprece pozitivan stav te vrste. Mi ocekujemo da ce do podrške kandidature ministra Jeremića doci, a izostanak podrške iz Sarajave znacice da BiH ne želi da uvažava interese Srpske i regiona", porucio je Dodik.

JEREMIĆ: SRBIJA NEMA CEGA DA SE STIDI

BANJALUKA, 24. marta (Tanjug) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija nema cega da se stidi, jer je istorijska cinjenica da je srpski narod podneo jednu od najvecih žrtava u borbi protiv fašizma.
Upitan da prokomentariše proces za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovica ministar je ukazao da je nesporna istorijska cinjenica da je srpski narod podneo jednu od najvecih žrtava u borbi protiv fašistickih agresora i marionetskih režima koji su ih podržavali.
"Srbija nema cega da se stidi u tom periodu istorije", kazao je Jeremić novinarima u Banjaluci posle razgovora sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dodavši da u Srbiji nije obicaj da politicari komentarišu sudske procese.
Pred Višim sudom u Beogradu juce je nastavljen postupak za rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovica, a predsednik Državne komisije za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata prof. dr Slobodan Markovic izneo je tvrdnju da prema dokumantaciji, nema dokaza da je Mihailovic na bilo koji nacin i u bilo koje vreme saradivao s Nemcima.

TADIĆ:BOMBARDOVANJE BILO ZLOCIN PROTIV NAŠE ZEMLJE I NARODA

ALEKSINAC, 24. marta (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić porucio je danas da je napad NATO na SR jugoslaviju bio zlocin protiv jedne zemlje i naroda, i da je, cuvajuci secanje na nevino postradale, potrebno uciniti sve kako Srbija u buducnosti ne bi ponovo bila uvucena u neki rat.
"Naša je zemlja previše bila uronjena u ratove u citavom 20. veku i sve što cinimo u buducnosti treba da bude sazdano na taj nacin da više nikada ne budemo ukljuceni u bilo kakav rat, cuvajuci iznad svega ljudske živote i našu zemlju", rekao je Tadić novinarima posle polaganja venaca na spomenik poginulima u napadu NATO na Aleksinac.
Srbija ce, kako je istakao, godišnjicu pocetka vazdušnih udara NATO uvek obeležavati secajuci se postradalih, ali i iskazujuci veru da se država Srbija može postavimo na noge.
"Na žalost, ne možemo da vratimo poginule, ali secanjem možemo da produžimo na neki nacin njihovo postojanje medu nama", rekao je Tadić, i podsetio da je u Srbiji mnogo mesta poput Aleksinca, u kojima su civili ginuli pod NATO bombama.
"Taj rat je bio zlocin protiv naše zemlje i našeg naroda, i tome nemam šta da dodam", naglasio je Tadić, citirajuci stih poeme procitane u okviru komemorativnog programa, da se rat vodio "od Milice do Grdelice".
Tadić je u Aleksincu, povodom Dana secanja na stradale u NATO bombardovanju, položio venac na Spomen obeležje žrtvama napada na taj grad, u kojem je, u više vazdušnih udara, poginuo veliki broj civila.
Pored Tadića, vence su u Aleksincu položili ministar odbrane Dragan Šutanovac i nacelnik Generalštaba Vojske Srbije generalpotpukovnik Ljubiša Dikovic.
Komemoraciji je prisustvovao veliki broj gradana Aleksinca, kao i Vojske Srbije, garde i kadeta Vojne akademije.
Aleksinac, gradic sa 17.000 stanovnika u dolini Južne Morave, 5. aprila 1999. u 21.35 avijacija NATO gadala je sa šest projektila velike razorne moci, koji su pogodili sam centar mesta, i u tom napadu poginulo je 11 a ranjeno 50 gradana.
Deo centra grada je te veceri pretvoren u ruševine, teško je ošteceno 35 porodicnih kuca, 125 stanova, više privrednih objekata, medu kojima i konfekcija "Morava" i "Betonjerka", dom zdravlja, autobuska stanica, niz privrednih i poslovnih objekata.
Jedna bomba je sa lica zemlje zbrisala Ulicu Dušana Trivunca sa šest porodicnih kuca, a deset je uništeno u Ulici Vuka Karadžica.
Bio je to trinaesti dan od pocetka vojne intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije.
Predstavnici NATO u Briselu su svetskoj javnosti ovaj zlocin pravdali "tehnickom greškom", tvrdeci da je meta bila kasarna nadomak grada.
Kanadski general Luis Mekenzi je tada po obilasku ruševina izjavio: "Zlocin je pocinjen nad civilnim stanovništvom, nad mirnim gradanima, u njihovim porodicnim domovima, na prostorima gde nema apsolutno nijednog vojnog objekta".
Aleksinac je u prolece 1999. godine bombardovan u više navrata.
U bombardovanju 28. marta poginulo je cetvoro ljudi. Grad je sa desetak bombi gadan i odmah posle ponoci 28. maja kada je poginulo troje gradana, a 20 ranjeno. Srušeno je deset kuca i zgrada, a oko 30 ošteceno.
U toj varošici poginule su u NATO bombardovanjima 1999. godine ukupno 24 osobe.
Na mestu pada projektila podignute su dve stambene zgrade sa 140 stanova a u gradu i toj opštini, uprkos brojnim finasijskim problemima, obnovljeno je oko 600 objekata.
Tokom bombardovanja SRJ, koje je pocelo 24. marta 1999. i trajalo 78 dana ubijeno je, prema dostupnim podacima, oko 2.500 civila, od cega 89 dece.

TADIĆ U LISABONU SA SILVOM

LISABON, 26. marta (Tanjug) Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se danas, na početku dvodnevne zvanične posete Lisabonu, sa predsednikom Portugalije Anibalom Kavako Silvom.
Posle svecanog doceka u palati Belem, intoniranja himne i smotre garde, dvojica predsednika su pocela tetatet razgovor, a zatim ce se obratiti medijima.
Tadić je, pre susreta sa svojim portugalskim kolegom, položio venac na grob pesnika Luiša Važ da Kamoiša, simbola ocuvanja portugalskog nacionalnog identiteta.
Tokom dana Tadić ce se sastati i sa predsednicom parlamenta Asunsao Ešteveš i šefovima poslaničkih grupa u parlamentu.
Takođe, predsednik Srbije ce razgovarati i sa predstavnicima portugalskih kompanija Amorim, banke Espirito Santo, Turističke federacije Portugalije, Fondacije Kalouste Gulbenkian, Vieria de Kastro grup i Privredene komore Portugalije za Zapadni Balkan.
Predviđeno je da Tadić obiđe i zgradu bivše ambasade Kraljevine Jugoslavije.
Predsednik Portugalije ce Tadiću u utorak uruciti nagradu Sever Jug koju mu je dodelio Savet Evrope za 2011 godinu. Predsednik Srbije će se u utorak sastati i sa premijerom Pedrom Pasuš Koeljom.

SRBIJA - AUSTRIJA

TADIĆ: VERUJEM DA SE DATUM MOZE DOBITI DO KRAJA GODINE

BEOGRAD, 24. marta (Tanjug) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da se datum za pocetak pregovora o pristupanju clanstvu EU može dobiti do kraja godine, i da on zavisi pre svega od daljih iskoraka u dijalogu Beograda i Prištine.
"To zavisi od sposobnosti Srbije da ucini dalji iskorak u dijalogu sa Prištinom. Kriterijumi su jasno poznati i oni se ticu pre svega telekomunikacija i energetike, pitanje pravnog sistema. Imamo jasne okvire za ucešce u dijalogu. Predložili smo i plan od cetiri tacke koji je jasan i može da reši sve probleme, kao i buduce u dijalogu o tehnickim pitanjima", rekao je Tadić sinoc na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom.
On je podvukao da je posebno važno što Srbija ima jasan plan kada je u pitanju Kosovo i Metohija, te da je svoj predlog predstavila medunarodnoj zajednici, i nije bilo negativnih reakcija. "Verujem da ce nakon izbora biti stvorene nove mogucnosti za sveobuhvatni dijalog na temu rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Taj problem mora biti rešen u dobroj veri da je moguce rešiti dobro funkcinisanje sistema, minimiziranja obe strane, zaštitu evropskih interesa, jer su Srbija i Kosovo na teritoriji Evrope i bilo kakav oblik nestabilnosti ima svoje reperkusije na kontinent", rekao je Tadić.
Izrazivši uverenje da je moguce dobiti datum za pregovore o pristupanju EU do kraja godine, predsednik Srbije je rekao da ne može olako da obeca brzinu u dobijanju datuma, ali i dodao da je optimista.
Prema recima Tadića, Kosovo je jedina tacka oko koje Austrija i Srbija nemaju podednaka gledišta.
Tadić je istakao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova i ostaje privržena dijalogu koji je zapocet i koji se tice tehnickih aspekata, a koji treba da donese rešenje kako bi sistem funkcionisao i ljudi imali normalan život. "Srbija ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet mirnim putem i diplomatskim sredstvima", naglasio je on dodajuci da ce to ciniti mirnim i diplomatskim rešenjima koja su zasnovana na principima meduanrodnog prava. "Nadam se da cemo pitanje regionalnog predstavljanja Prištine rešiti u skladu sa dogovorom koji je ocigledan, a on podrazumeva predstavljanje uz fusnotu koja ne prejudicira status", porucio je on.
Fišer je rekao da zna koliko je dijalog Beograda i Prištine osetljivo pitanje, ali da smatra da je danas bolja pozicija nego pre pola godine ili godinu dana. "Mogu samo da zamolim i ohrabrim, a to važi za obe strane da se vodi fer pregovaracki proces, i da se ono što je dogovoreno ispoštuje", podvukao je on.
Fišer je rekao da ce Austrija zasigurno pomoci da se uklone i prevazidu prepreke i da se proces podstakne. "Na ovim zadacima želimo da saradujemo i radimo. Ali navesti termin kada ce poceti pregovori, koji zbog bilo kojih razloga ne može biti ispoštovan, bilo bi loše. Postoje negativna isksutva iz ranijih pregovora", ukazao je on, ali i dodao da zvanicni Bec smatra da pregovori moraju otpoceti što brže.
Predsednik Tadić je kazao da je sa svojim austrijskim kolegom razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskim problemima sa kojima se suocavaju sve zemlje EU i evropskog kontinenta, kao i dostignucima Srbije koja su za posledicu imala dobijanje statusa kandidata, kao i o perspektivama Srbije u buducnosti.
Tadić je zahvalio Fišeru na snažnoj i nedvosmislenoj podršci Austrije i ocenio da je zvanican Bec prijatelj Srbije.
Predsednik Srbije je ukazao da iz Austrije dolaze najznacajnije investicije, i da je siguran da ce to biti slucaj i u buducnosti. Ocenivši da je zbog ekonomske krize opao izvoz Srbije u Austriju, Tadić je izrazio uverenje da ce izvoz porasti i biti uspostavljen uravnotežen trgovinski bilans.
On je dodao da uvek razmenjuje iskustva sa predsednikom Austrije, zemlje koja se ne suocava sa nezaposlesnošcu kao Srbija, koja ima uspeha u smanjenju budžetskog deficita i koja ima stabilnu ekonomiju, ali ima svoje izazove u domenu finansija.
"Srbija ima najveci problem u nezaposlenosti i to nismo uspeli da rešimo zbog naleta i udara ekonomske krize. Potencijali Srbije ostali su sacuvani, i imala je veci nivo investicija od ostalih zemalja u regionu zajedno", napomenuo je Tadić rekavši da se ovih dana otvaraju znacajna preduzeca, i da ocekuje da ce i narednih dana biti znacajnih investicija. To je, dodao je on, jedini put kojim možemo da se izbavimo iz krize i možemo da gradimo društvo socijalne odgovornosti u kojoj je najbolja politika sazdana u otvaranju radnih mesta.
Predsednik Austrije je istakao da je došao u Beograd da bi predsedniku Tadiću i celoj zemlji cestitao na velikom koraku ucinjenom ka Evropi, koji je uspeo i koji se oslanja na jednoglasnoj odluci Saveta EU.
"Tu odluku nije bilo lako dostici, ali je bio logican rezultat velikih napora koje je Srbija preduzela i hrabre politike koju je predsednik sledio. Nama je jasno da je bilo razlicitih zahteva koji nisu bili laki za ispunjavanje", naglasio je Fišer, dodauci da je zbog tih dostignuca odluka EU bila pravedna i logicna.
Fišer je ukazao i na brojnu srpsku dijasporu u Austriji, koja predstavlja most saradnje.

FIŠER: AUSTRIJSKE INVESTICIJE PREMAŠILE TRI MILIJARDE EVRA

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) Predsednik Austrije Hajnc Fišer izjavio je večeras u Beogradu da su austrisjke investicije u Srbiji premašile tri milijarde evra i izrazio nadu da će one u budućnosti biti još veće.
Posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Predsedništvu Srbije, Fišer je novinarima rekao da je u ovom trenutku nezahvalno govoriti o datumu početka pregovora o članstvu Srbije u EU, ali je dodao: "Što pre se to dogodi, to bolje".
Fišer je rekao da je u Beograd došao da čestita srpskim vlastima dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU i podsetio da je Srbija morala da napravi dosta teških koraka na tom putu.
Predsednik Tadić rekao je da veruje da će Srbija do kraja godine početi pregovore sa EU o članstvu i dodao da to zavisi pre svega od uspeha u pregovorima Beograda i Prištine.
Tadić je rekao da je uveren da će posle izbora biti stvoreni uslovi za rešavanje spornih pitanja između Beograda i Prištine. On je ukazao da bilo kakva nestabilnost na Kosovu ne bi bila dobra za Evropu.

KOSOVO I METOHIJA

IVANOVIC: NE GASIMO OPŠTINE NA KOSOVU

BEOGRAD, 26. marta (Tanjug) Naše institucije na Kosovu i Metohiji ce opstati i imace pun legitimitet, cak i ako tamo ne budu održani lokalni izbori, a u slucaju da glasanja ne bude, opštinske celnike ce imenovati Vlada i privremena veca, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovic.
"Na Kosovu nije bilo lokalnih izbora ni 2000, ni 2004. pa nismo gasili naše institucije. Naravno, uvek je bolje da se do kadrovskih rešenja dolazi putem izbora, ali i vlada daje legitimitet. I ona može da imenuje funkcionere u lokalnoj samoupravi", objasnio je Ivanovic u izjavi današnjim "Novostima".
On smatra da je odluka o (ne)održavanju izbora politicka i nimalo laka.
"Bojim se da cemo stalnim insistiranjem da se na Kosovu u ovakvim uslovima održe lokalni izbori ugroziti i održavanje parlamentarnih i predsednickih izbora", upozorava Ivanovic.

ŠEF UNMIK: LOKALNI IZBORI PROTIVNI REZOLUCIJI 1244 UN

BEOGRAD, 23. marta 2012. (Beta) Šef UNMIKa Farid Zarif ocenio je danas da će Srbija, ukoliko organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja, prekršiti Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.
U novoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta, Zarif je ocenio da zbog toga lokalni izbori "neće imati nikakvo pravno uporište ni posledice".
Šef UNMIKa juče je uputio pismo Vladi Srbije u kome je naveo da misija UN, pod postojećim okolnostima, ne može da organizuje lokalne izbore na Kosovu.
Pre toga, ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović pisao je Zarifu i zatražio da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, organizuje lokalne izbore na Kosovu 6. maja.
Prištinske vlasti zapretile su da će sprečiti održavanje srpskih izbora i silom ako zatreba.