Daily Survey

Beograd, 26. Jun 2012.

SAMIT ORGANIZACIJE ZA CRNOMORSKU EKONOMSKU SARADNJU (BSEC) U ISTANBULU

NIKOLIC PREDSEDAVA SAMITOM BSEC U ISTANBULU

ISTANBUL, 26. jun (Tanjug) –Samit Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) održace se danas u Istanbulu, a skupom ce predsedavati predsednik Srbije Tomislav Nikolic zajedno sa domacinom tog sastanka na vrhu, šefom turske države Abdulahom Gulom.
Samit u Istanbulu bice posvecen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC kojom Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.
Države clanice BSEC su važan ekonomski partner Srbije, a prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) lane je naša zemlja sa tom grupacijom imala spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti 7,9 milijardi dolara. Tržište zemalja clanica te organizacije veoma je znacajno za Srbiju i lane je srpski izvoz u taj region ucestvovao 22,7 odsto u ukupnom eksportu, a uvoz sa 26,1 odsto, izjavili su za Tanjug analiticari PKS. BSEC ima 12 zemalja clanica Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grcka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina, a odreden broj zemalja i drugih organizacija ima status posmatraca (Austrija, Belorusija, Hrvatska, Ceška, Egipat, Francuska, Izrael, Italija, Poljska, Slovacka, Tunis i SAD). Potpisivanjem Povelje, 5. juna 1998. godine u Jalti osnovana je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju. Povelja je stupila na snagu 1. maja 1999. godine, a sedište BSEC organizacije je u Istanbulu, gde se nalazi Stalni medunarodni sekretarijat.
U poslednje vreme aktivnosti BSEC cine i nastojanja da se region približi standardima EU, cime bi se omogucilo njegovo ukljucivanje u evropske ekonomske tokove. Nekadašnja državna zajednica Srbija i Crna Gora postala je clanica BSEC u aprilu 2004. godine, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, Srbija je nastavila clanstvo.
Na sastanku Upravnog odbora Poslovnog saveta BSEC koji je održan 2006. godine u Bukureštu, PKS je zvanicno primljena u clanstvo Poslovnog saveta ove organizacije. Organizacijom predsedava jedna od zemalja clanica, po abecednom redu i sa šestomesecnim mandatom.

NIKOLIĆ: BSEC SPREMNA ZA NOVU ERU ODNOSA U REGIONU

ISTANBUL, 26. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Istanbulu da je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (Black See Economic Cooperation BSEC) spremna za novu eru odnosa u regionu i ukazao na značaj saradnje i s drugim organizacijama, prvenstveno sa Evropskom unijom. "Republika Srbija, zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, snažno podržava jačanje saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Evropske unije u cilju ostvarivanja konkretnih rezultata", rekao je Nikolić na samitu BSECa u Istanbulu.
Predsednik Srbije, koja završava šestomesečno predsedavanje BSECom, izrazio je uverenje da je ta organizacija "dovoljno zrela da počne novu eru odnosa i saradnje u korist prosperiteta i blagostanja naroda regiona". On je ocenio da će u ispunjenju postavljenih projektnih zadataka važnu ulogu imati i saradnja BSECa s drugim međunarodnim organizacijama.
"Tu pre svega imamo u vidu Evropsku uniju za koju sam uveren da poseduje još mnogo mogućnosti i potencijala za saradnju koji nisu iskorišćeni u svom najvećem obimu, a koja je preko Evropske komisije prisutna u našoj organizaciji", rekao je Nikolić.
Povodom obeležavanja 20 godina postojanja BSECa, Nikolić je ocenio da je zajedničko uspešno predsedavanje Srbije i Turske današnjim velikim događajem najbolja potvrda saradnje i spremnosti da se zajednički odgovori na izazove sa kojima su suočene.
"Ne sumnjam da će ovaj događaj predstavljati prekretnicu u daljem radu, funkcionisanju i razvoju organizacije", rekao je Nikolić.
On je ukazao da značaj jubileja dobija posebnu dimenziju imajući u vidu izuzetno složene okolnosti na širem međunarodnom planu, u situaciji kada ekonomska kriza još nije prevaziđena, a ni crnomorski region nije pošteđen tog nepovoljnog razvoja događaja.
"Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao prvenstveno ekonomska organizacija, zato dobija još veću ulogu i odgovornost da svojim delovanjem i saradnjom odgovori na rastuće izazove i iskoristi razvojne mogućnosti regiona u njegovom punom kapacitetu", rekao je Nikolić.
Podsećajući da je regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, Nikolić je kazao da su promocija dijaloga i jačanje saradnje i dobrosusedskih odnosa bili glavni prioriteti tokom šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom.
Važan segment, u tom smislu, dodao je Nikolić, predstavlja nedavno usvojena nova Ekonomska agenda za budućnost BSECa, koja bi trebalo da bude svojevrsna mapa za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva. Na današnjem samitu se obeležava 20 godina postojanja BSECa, oragniacije osnovane 25. juna 1992. godine u Istanbulu.
Nakon šestomesečnog predsedavanja Srbije, Turska od 1. jula predsedava tom organizacijom.
Članice BSEC su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina i Srbija, a status posmatrača ima desetak zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija.

NIKOLIĆ I GUL U ISTANBULU O SARADNJI DVE ZEMLJE

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Istanbulu sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom o razvoju saradnje, pre svega ekonomske, saopšteno je u Beogradu. Kako se navodi u saopštenju iz Predsedništva Srbije, Turska je Srbiji još ranije ponudila pomoć za izlazak iz ekonomske krize i to u vidu investicija u infrastrukturu.
"Predsednik Gul je posebno istakao da Turska očekuje od Srbije da bude temelj mira i stabilnosti u ovom delu Evrope", dodaje se u saopštenju nakon tog susreta održanog uoči početka samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).
Predsednik Srbije je rekao da dobri odnosi dve zemlje treba i dalje da se unapređuju od čega će interes imati građani obe države.
On je dodao da Srbija pridruživanje Evropskoj uniji smatra svojim strateškim ciljem i da od toga neće odstupiti. Nikolić je istakao da Srbija ima ogroman potencijal u prirodnim i ljudskim resursima, koji predstavljaju njenu komparativnu prednost, i da će i dalje graditi mostove dobrosusedske saradnje i raditi na tome da Srbija bude pre svega ekonomski jaka i prosperitetna.

SRBIJA

PRES SLUŽBA: NIKOLIĆ NE VODI TAJNE PREGOVORE O VLADI

BEOGRAD, 26. juna 2012. (Beta) Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ne vodi tajne pregovore u ime Srpske napredne stranke o formiranju nove vlade i takvi napisi u medijima su pokušaj diskreditacije ugleda predsednika zbog jeftinog senzacionalizma, saopštila je danas pres služba predsednika Srbije.
U saopštenju povodom napisa u pojedinim medijima da Nikolić vodi tajne pregovore, i da je time prekršio svoje obećanje da će biti predsednik svih građana, pres služba je ukazala da to ima za cilj da se obesmisle njegovi napori da Srbija, u najboljem interesu zemlje, što skorije dobije novu vladu.
Predsednik je, kako se navodi u saopštenju, razgovarao sa predstavnicima političkih stranaka, o čemu je javnost bila obaveštena i "neprihvatljivo je izmišljanje nekakvih 'tajnih razgovora', o čemu 'svedoče', kao po pravilu, 'dobro obavešteni izvori', ili 'sagovornici koji su želeli da ostanu anonimni', ili 'upućeni pojedinci', redovno bez imena i prezimena".
Ističe se da je Nikolić više puta istakao da brzo formiranje nove Vlade Srbije smatra prioritetnim, jer država i građani više nemaju vremena za gubljenje, i da je potrebno što pre da se, kroz institucije sistema, uhvatiti u koštac sa nagomilanim ekonomskim i socijalnim problemima sa kojima se naše društvo suočava.

MAS: PRIVREDA NE MOŽE DUGO DA CEKA VLADU

BEOGRAD, 26. jun (Tanjug) –Za put Srbije ka EU mesec ili dva dana u formiranju vlade nije presudno, ali jeste kada je rec o ekonomskoj situaciji, koja je izuzetno teška, i zato je neophodno taj posao što pre završiti, izjavio je danas ambasador Nemacke u Beogradu Volfram Mas.

LAJČAK: BALKAN NIJE SPREMAN ZA NEKAKAV SVOJ BENELUKS

BRATISLAVA, 26. juna 2012. (Beta) Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Luksemburgu povodom ideja da Albanija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora stvore svojevrstan balkanski Beneluks da Balkan za to još nije spreman u prvom redu zato što Kosovo ne bi bilo ravnopravan partner jer ga ne priznaju ni sve zemlje Evropske unije ni sveta.
"Takve tendencije moraju da dođu iznutra iz tih zemalja, a mislim da na Balkanu još nismo dotle došli. Prvenstveno zato što Kosovo kao državu nisu priznale sve zemlje EU ni sveta i nije sa tog aspekta ravnopravni partner", kazao je Lajcak slovačkoj agenciji TASR tokom ministarskog sastanka šefova diplomatija članica EU. Lajčak je istakao da Slovačka podržava to da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju, predaju jedna drugoj iskustva i koordinišu svoj put u EU.
"Međutim, to nastojanje da se zemlje dalje integrišu mora da dođe iznutra, ne kao ponuda spolja", rekao je Lajčak. Autori ideje o balkanskom Beneluksu u koji bi ušle pomenute četiri države, austrijski ekonomista koji živi u Albaniji Ginter Felinger i kosovski novinar Ekrem Krasnići, kao jednu od prednosti takve dublje integracije označili su jačanja političkih i ekonomskih veza i veće šanse za brži ulazak u EU.

EU POZDRAVLJA ISTRAGU O JATACIMA U SRBIJI

BRISEL, 25. jun (Tanjug) –Evropska unija pozdravlja napredak u istrazi o licima koja su u Srbiji pomagala haškim optuženicima da godinama izbegavaju sudenje, rekao je za Tanjug Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

KIM

UZURPIRANA IMOVINA SRBA NA KIM 50 MILIJARDI EVRA

KOSOVSKA MITROVICA, 26. jun (Tanjug) –Na Kosovu i Metohiji od juna 1999. godine do danas uništeno je preko 20.000 srpskih kuca, vrednost uzurpirane imovine kosovskih Srba procenjuje na preko 50 milijardi evra, a uzurpira se i državna svojina Republike Srbije, pre svega kroz nezakonite privatizacije, izjavio je pomocnik ministra za KiM Branislav Ristic.

TAHIRI: EU DA IZVRŠI PRITISAK NA BEOGRAD

PODGORICA, 25. jun (Tanjug) –Šefica tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri demantovala je danas da je smenjena sa te funkcije i dodala da Evropska unija treba da iskoristi svoju moc i uticaj i izvrši pritisak na Srbiju da primeni dosad postignute sporazume.
Ona je podgorickoj Televiziji "Vijesti" kazala da je u dijalogu najvažnije da Beograd poštuje postignute dogovore. Ono što prvo treba da se uradi jeste puna primena dosadašnjih dogovora kako bi se napravili naredni koraci u pregovorima. Mislim da je stvar u rukama EU koja treba da iskoristi svoju moc i uticaj i izvrši pritisak na Beograd da primeni dosadašnje sporazume, navela je Tahiri.
Ona je kazala da bi uskoro trebalo da bude rešeno pitanje crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu. Odnosi Kosova i Crne Gore su komšijski. Imamo veoma dobre odnose, odnosno saradujemo na velikom broju polja. Mislim da manjine imaju veliku ulogu u uspostavljanju dobrih odnosa izmedu dve zemlje, rekla je Tahiri. Vlada Crne Gore donela je 31. maja odluku o otvaranju ambasade na Kosovu, ocenjujuci da ce se time stvoriti uslovi za dalje unapredenje saradnje na svim poljima.
Crnogorski predsednik Filip Vujanovic kazao je ranije da nece potpisati ukaze o razmeni ambasadora sa Prištinom, sve dok kosovska vlast ne prizna Crnogorcima status manjinske nacionalne zajednice. Vujanovic je rekao da je odluka crnogorske vlade o otvaranju ambasade u Prištini dobra i primerena, ali da ostaje pri ranijem stavu da nema razmene ambasadora dok se ne reši status Crnogoraca na Kosovu.